Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 39/2001
ze dne 8. listopadu 2001

Zprávy z města a okolí

Salus je prázdný, na jeho střeše roste krizové centrum

Zvyšování kapacity telefonních linek v Kopřivnici se zpozdilo

Na přípravu výstavy o kostele měl Kutáč pouhých pět týdnů

Politici budou diskutovat o stavu demokracie

Lidé v místních částech by mohli kabelovku přijímat již v první polovině příštího roku

Letos by se mělo sypat hlavně struskou

Stíny

Nebezpečného odpadu se dodnes mnozí občané raději zbavují nelegální cestou

Zastupitelé budou jednat v Mniší

Sdružení samoživitelů našlo svého politického partnera

Toulavé kočky budou kastrovány

Informační centra slouží i místním

Kopřivnice je prý na havárie připravena

Za hodinu a půl od poplachu bylo po všem


    [Top]    


Salus je prázdný, na jeho střeše roste krizové centrum

K o p ř i v n i c e (dam) - Stavební dělníci vystřídali klienty azylového domu pro matku a dítě v tísni Salus. Během následujících týdnů by na domě v ’Ptačí čtvrti’ měla vyrůst sedlová střecha a podkrovní pokoje, ve kterých bude zřízeno krizové centrum pro děti. Zařízení, které poskytuje zázemí matkám s dětmi především v případech domácího násilí, tak muselo na několik týdnů přerušit provoz. „Přechodné ukončení provozu bylo nenásilné. Jedna klientka odešla do obdobného zařízení, další si zařídila své vlastní bydlení a už předtím jsme byli v útlumu. Takže jsme nemuseli nikoho vystěhovat na ulici,“ řekl ředitel domu Salus Jaromír Navrátil. Postupné utlumování provozu, a tím zkrácení příjmu z nájemného však bylo náročné pro již tak dost napnutý rozpočet zařízení.

Stavební práce byly zahájeny na začátku týdne a podle smlouvy by je provádějící firma měla ukončit v květnu příštího roku. Navrátil by však podle svých slov rád znovuobnovil provoz již před Vánocemi. „V tomto období se totiž dost často objevují případy, které musíme řešit. Samozřejmě to závisí na rychlosti postupu prací a na počasí,“ tvrdí Navrátil. Podle šéfa oddělení investic odboru majetkové správy radnice Vladimíra Zákutného bude provoz možný jen za určitých omezených podmínek. „Pokud bude budova pod střechou, bude teoreticky možné obnovit provoz,“ řekl. Podle Zákutného je ale nutné počítat s tím, že klienty domu bude obtěžovat hluk a další negativní vlivy probíhající stavby.

Investorem střešní nadstavby, která bude stát milion devět set šedesát osm tisíc korun, je město Kopřivnice, které je zároveň vlastníkem budovy, ve které Salus funguje. Zakázku na její vybudování získala novojičínská stavební firma Gedos, která má za sebou již několik zakázek pro kopřivnickou radnici. Přesto, že stavba již začala, zatím ještě nejsou pohromadě veškeré nutné prostředky. Milionem na vybudování krizového centra přispěla nadace televize Nova, dalšími pěti sty tisíci korunami záměr podpořila místní radnice. „Stále chybí asi čtyři sta šedesát tisíc korun,“ prozradil Navrátil, kterému se pořád nedaří najít velkého mecenáše. „Mám rozjednané nějaké sponzorské dary, ale to je ve výši řádově deseti tisíc korun, což naše problémy nevyřeší. Na druhou stranu každá tisícovka je dobrá,“ pravil ředitel domova Salus. Krizové centrum, které vznikne po dokončení stavby, poskytne osm míst pro děti v krizové životní situaci a mělo by sloužit v prvé řadě pro potřeby území stávajícího novojičínského okresu. Kdy bude možné rozjet jeho provoz, si zatím Navrátil netroufá odhadnout. Je to prý také otázka pořízení vnitřního vybavení.


    [Top]    


Zvyšování kapacity telefonních linek v Kopřivnici se zpozdilo

K o p ř i v n i c e (dam) - Pouze v jedné ze tří původně plánovaných lokalit Kopřivnice dojde ještě letos k rozšíření stávající kapacity telefonních rozvodů.

Zatímco na ulicích Záhumenní a Ignáce Šustaly jsou podle sdělení Telecomu práce v podstatě hotovy a během měsíce listopadu by provádějící firma měla své dílo telekomunikační společnosti předat, na dalších místech práce stojí.

„V centru města zvládneme do konce roku realizovat jen část našich plánů, a tím bude, pokud to počasí dovolí, vytvoření přípojky pro připravovaný supermarket Kaufland. Zbytek prací bude přesunut na příští rok. Stejně jako v případě ulice Sadová a jejího okolí,“ řekl tiskový mluvčí Českého Telecomu Vladan Crha.

Zpoždění prací, jejichž základem je položení nových telefonních kabelů, které unesou větší zátěž než stávající, mají podle Crhy na svědomí problémy s dodavatelskou firmou, konkrétní důvody však odmítl uvést. Položení nových telefonních kabelů je podle Telecomu dáno rozvojem města a zvyšující se poptávkou po telekomunikačních službách. Položení nových kabelů prý souvisí také se zvyšováním průchodnosti linek při připojení na internet.


    [Top]    


Na přípravu výstavy o kostele měl Kutáč pouhých pět týdnů

Autor výstavy o větřkovickém kostele
Jiří Kutáč ukazuje obřadní ornát,
který byl součástí expozice umístěné
na faře v Lubině.
Foto: David Machaček

L u b i n a  (dam) - Celé jedno století historie kostela sv. Václava v Lubině od jeho vysvěcení až po současnost obsáhla výstava, která byla v minulých dnech k vidění v přilehlé faře. Autorem expozice je místní nadšenec a historik amatér Jiří Kutáč. „Tahle výstava byla bohužel připravována trošku narychlo. Celkem jsem jí věnoval pět týdnů opravdu intenzivní práce,“ tvrdí Kutáč. Během zmiňované doby prošel Kutáč materiály v okresním archivu stejně jako farní kroniky. Po dobových fotografiích a ostatních reáliích pátral také v rodinách místních starousedlíků.
Na nezájem o výsledek své práce si Kutáč nestěžuje. Expozice byla otevřena mimo jiné i v době svátku všech svatých, kdy do kostela a na hřbitov mířily kroky mnoha lidí. Velká část si přitom prošla i dvě místnosti, do kterých se výstava musela vměstnat.
„Nejmíň návštěvníků bylo z řad střední generace. Mladí měli živý zájem o to, jak to s kostelem a jeho historií bylo. Pamětníci se zase hledali na dobových fotografiích a vzpomínali na místa, která již neexistují,“ tvrdí specialista na historii v Lubině, který má na kontě již několik podobných výstav. Na výstavě bylo možné najít informace o současném větřkovickém kostele, ale také jeho dvou dřevěných předchůdcích stejného jména. Své místo si zde našly zmínky o všech farářích, zvonech či chrámovém sboru, který si shodou okolností letos připomíná osmdesát let existence.


    [Top]    


Politici budou diskutovat o stavu demokracie

K o p ř i v n i c e (dam) - O aktuálních tématech velké, ale i komunální politiky se bude zítra odpoledne diskutovat na půdě místního kulturního domu.

Poslanci Karel Sehoř, Vilém Holáň, Lubomír Zaorálek, hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský či Hana Marvanová budou od pěti hodin mluvit o zaměstnanosti, vztahu politiky a médií či nově ustanovených krajích.

Letošní diskuzní forum ’Jak jsme daleko s demokracií’ bude opět rozděleno do dvou částí. Po první, ve které se budou rozebírat obecná témata, přijdou na řadu také místní problémy, o kterých budou mluvit politici i z Kopřivnice.


    [Top]    


Lidé v místních částech by mohli kabelovku přijímat již v první polovině příštího roku

K o p ř i v n i c e (dam) - Možnost přijímat signál kopřivnické kabelovky i v těch částech města a místních částech, kde nejsou nataženy kabely, se přiblížila. Radní na své poslední chůzi doporučili zastupitelům schválit částku milion dvě stě tisíc korun, která by umožnila rozjezdy vysílání KTK vzduchem.

V první fázi šest programů budou mít možnost díky speciální anténě možnost přijímat lidé, kteří bydlí v šestikilometrovém okruhu od rozhledny na Bílé hoře a mají výhled na vysílač. „Již existuje povolení Českého telekomunikačního úřadu a v současné době zjišťujeme, zda bude nutné vyřídit licenci u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Pokud vše půjde dobře, mohlo by se vysílání z Bílé hory rozjet v polovině příštího roku,“ uvedl ředitel KTK Jan Bittner.

Podle jeho slov zatím není určeno, které programy ze současné nabídky kabelové televize budou šířeny vzduchem. Jasno je snad jen v tom, že mezi nimi bude místní televizní kanál. Bittner rovněž odmítl upřesnit, jaké vybavení budou případní zájemci o příjem kabelovky potřebovat. „Tento projekt by měl vyřešit způsob distribuce televizních programů do míst, kde kabelová televize není a kde je finančně nákladné její vybudování. Jedná se především o místní části Kopřivnice, ale i rodinnou zástavbu přímo ve městě,“ řekl Jan Bittner. Příjem KTK bude však možný i v dalších místech. Do okruhu pokrytí vysílačem se dostane Příbor možná i Hukvaldy a Hájov.

„Pokud by město do tohoto projektu vstoupilo, bylo by možné přijímat televizní programy šířené tímto způsobem také v části Štramberka. Pokud do toho nepůjdou, tak nemá opodstatnění natáčet antény tímto směrem,“ nechal se slyšet šéf KTK. Peníze, o jejichž přidělení z rozpočtu budou muset rozhodnout zastupitelé, pokryjí část nákladů souvisejících s výstavbou vysílače, nákupu přidružených technologií a jejich uvedení do provozu.


    [Top]    


Letos by se mělo sypat hlavně struskou

K o p ř i v n i c e (ili) - „Při údržbě komunikací v zimním období budeme postupovat stejně jako v minulých letech,“ odpověděl ředitel firmy Slumeko, s. r. o., Karel Březina na dotaz, co nového chystají při zimní údržbě. Přesto dodal, že v letošním roce chtějí minimalizovat používání škváry: „Je sice finančně výhodná, ale lidé si stěžují na její prašnost. Je to dáno i nestálostí zimního počasí - nasněží, dojde k posypu, obratem sníh odtaje, práší se a my jsme pak nuceni škváru neustále odklízet.“

Hlavním posypovým materiálem v letošní zimě tak bude atestovaná vysokopecní struska. „Neznamená to, že škváru nebudeme vůbec používat, ale citelně její použití omezíme,“ dodal Karel Březina. Z dalších posypových materiálů se budou aplikovat dřevěné piliny na čerstvý sníh a z důvodu bezpečnosti obyvatel se budou solit všechny schody. Odklízecí techniku po loňském sypači s elektronicky řízeným posypem rozšířila v letošním roce multikára s pluhem, u které lze nastavit šířku záběru. Toho se využije zejména k odklízení sněhu z chodníků, které prakticky všude komplikují zaparkovaná auta zasahující do komunikace pro pěší.

Firma Slumeko již obeslala stálé zájemce, místo kterých za úplatu provádí údržbu komunikací. „Vlastníci těch nemovitostí, které přiléhají ke komunikaci, mají ze silničního zákona povinnost tuto komunikaci udržovat,“ upozornil na někdy opomíjenou skutečnost ředitel Březina, „zájemci si mohou s naší firmou smluvně sjednat údržbu těchto komunikací, případně si mohou odkoupit i posypový materiál.“

V místních částech Lubina a Mniší byly smluvně sjednány dohody o zimní údržbě komunikací, komunikace ve Vlčovicích zůstaly v kompetenci Slumeka.

Pro potřeby všech občanů zůstává stále k dispozici nepřetržitá informační linka firmy Slumeko, s. r. o., na telefonním čísle 80 21 00, kde se mohou obracet s případnými připomínkami k zimní údržbě nebo ohlašovat závady ve sjízdnosti a schůdnosti komunikací.


    [Top]    


Stíny

Ve dnech 31. října a 1. listopadu v době od 8 do 11 a od 13 do 16 hodin proběhla celorepubliková dopravně-bezpečnostní akce, která byla vyhlášena v rámci preventivních opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Celkem bylo v okrese Nový Jičín zjištěno čtyři sta dopravních přestupků, které byly vyřízeny na místě uložením blokové pokuty v částce 129 900 korun. Ve 117 případech policisté zjistili porušení rychlosti.

Ve čtvrtek 1. listopadu v době od 5 do 7 hodin proběhla okresní akce se zaměřením zejména na chování chodců a cyklistů, ale i dalších účastníků silničního provozu. V průběhu dvou hodin bylo zjištěno jednašedesát přestupků. Ty byly vyřízeny uložením blokové pokuty v částce 15 300 korun. V jednom případě bylo zjištěno požití alkoholického nápoje.

Dne 1. listopadu při dozoru strážníků na přechodu u ZŠ dr. M. Horákové došlo v 7.40 hodin k dopravní nehodě. U přechodu k cestovní kanceláři Mirtour na ul. Obránců míru narazil cyklista do Avie, která zastavila, aby dala přednost chodcům. Cyklista byl převezen k ošetření na polikliniku, kolo odvezeno na služebnu MP a o celé záležitosti byla vyrozuměna Policie ČR. Téhož dne v odpoledních hodinách při doručování obsílky do vlastních rukou zjistili strážníci městské policie černý odběr elektrického proudu v jedné z bývalých provozoven na ulici Bezručově. Na místě byla pořízena fotodokumentace, pracovník Rekazu provedl odpojení a o dané skutečnosti byl vyrozuměn majitel objektu.


    [Top]    


Nebezpečného odpadu se dodnes mnozí občané raději zbavují nelegální cestou

K o p ř i v n i c e (ili) - V minulém týdnu byl ukončen sběr nebezpečného odpadu mobilní sběrnou. „Služby využilo sto pětačtyřicet občanů, kteří odevzdali přes čtyři a půl tuny nebezpečných odpadů,“ uvedl k výsledkům podzimního svozu vedoucí odpadového hospodářství firmy Slumeka Jiří Sopuch. Mazací a motorové oleje se na celkovém množství 4 599,5 kilogramů podílejí 280 kg, barvy, laky, lepidla 647 kg, olověné akumulátory 786 kg, léky 10,5 kg, televizory a elektrický technický odpad 1 691 kg a ledničky 1 064 kg. Občané odevzdali šestadvacet kusů zářivek a výbojek, tři kilogramy olejových filtrů a další nebezpečný odpad.

Firma Slumeko, s. r. o., se opakovaně potýká s neukázněností obyvatel, kteří nevyčkají mobilní sběrny nebo nevyužijí sběrné místo na dotřiďovací lince a pohazují ledničky, akumulátory, sporáky, pneumatiky a další nebezpečný odpad vedle kontejnerů na domovní odpad nebo kdekoli na území města, které si vyžádá co čtrnáct dní mimořádný výjezd sběrného vozidla.

„Poslední takový případ jsme zaznamenali na ulici Obránců míru č. p. 785, kde jsme museli uklízet dva pátky po sobě. A pokaždé jsme odvezli na 800 kilogramů odpadů - starý nábytek, televizor, lednička, kočárky, zbytky koberců a další věci,“ komentoval poměrně častý jev Jiří Sopuch, „v uvedené lokalitě došlo patrně ke stěhování nájemníků, kteří si spletli prostranství před domem s veřejnou skládkou.“

V případě potřeby se dá celý problém řešit objednávkou u firmy Slumeko. Přistavení vozidla a odvoz, ať už nebezpečného či velkoobjemového odpadu, vyjde zájemce zhruba na jeden tisíc korun, což je podstatně míň, než by musel zaplatit při odhalení na pokutách. „Občané se mnohdy mylně domnívají, že když hradí roční poplatek dvě stě padesát korun na osobu, mohou si s dalším odpadem libovolně nakládat. Cena je stanovena za běžný komunální odpad, který se vyprodukuje v domácnosti. Pokud se však někdo stěhuje nebo vyklízí byt po zemřelém příbuzném, vzniká nadnormativní odpad, jehož odvoz je nutno řešit individuální cestou a ne nelegální formou pohozením u kontejnerů,“ zhodnotil často se opakující situaci Jiří Sopuch.


    [Top]    


Zastupitelé budou jednat v Mniší

K o p ř i v n i c e (hod, dam) - Zastupitelé budou tentokrát jednat v Kulturním domě v Mniší. Začátek zasedání je stanoven na tradiční půl pátou odpoledne.

Na programu devatenácté schůze jsou majetkoprávní úkony, tři vyhlášky města, a to o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění a využívání komunálního odpadu a o jeho místním poplatku, dále o pohybu a držení psů. Rovněž se budou projednávat finanční záležitosti města. V bodě Různé se bude jednat o prodloužení doby platnosti statutu Kopřivnických novin a měla by opět proběhnout doplňující volba člena rady města.


    [Top]    


Sdružení samoživitelů našlo svého politického partnera

K o p ř i v n i c e (ili) - Sdružení žen a mužů samoživitelů, dětí a mládeže nejen rozšířilo svůj název o mužský prvek, ale jejich členové začali intenzivně hledat spolupráci s některou z politických stran, která by dostatečně hájila a prosazovala práva žen. „Oslovili jsme všechny místní organizace - ČSSD, KDU-ČSL a ODS. Pokaždé se nám dostalo vstřícného přijetí, ale tím také zájem o naše problémy skončil. Proto jsme hledali takovou stranu, která by záměrně prosazovala schopné ženy do politického vedení,“ komentovala začátky hledání politického partnera předsedkyně sdružení Alžběta Marinová.

Ochranná křídla pak sdružení našlo v poměrně mladé straně - Straně za životní jistoty. „Nejdůležitější je skutečnost, že tato strana dává šanci ženám. Ať se podíváte na jakýkoli obor, ve vedení dominují muži. A politická scéna je toho nejlepším příkladem,“ nesouhlasí s nerovnoměrným rozdělením kompetencí Marinová, „teprve Strana za životní jistoty nás sama vybídla, abychom oslovili schopné ženy, které projevují zájem o politické dění v našem státě a chtějí se aktivně samy podílet na řízení naší společnosti, aby jejím prostřednictvím vstoupily do politiky.“

Tato strana na rozdíl od ostatních nabízí padesátiprocentní zastoupení na svých kandidátkách do parlamentních voleb mužům i ženám. „Myslím si, že pokud nebude v politice více žen, nebude možno prosadit takové zákony, které by ženám umožnily důstojný život. Dodnes není například vyřešen problém s výživným po rozvodu manželů. Pokud muž prohlásí, že je nezaměstnaný, není moci, která by na něm vymohla alimentační poplatky. Na děti zkrátka neplatí a nikoho nezajímá, z čeho má děti živit žena,“ uvedla jen namátkou jednu ze sociálních nespravedlivostí Marinová.

Strana za životní jistoty bezplatně nabídla Sdružení žen a mužů samoživitelů, dětí a mládeže své kanceláře jak na okresní, tak krajské úrovni. „Tím nám odpadla poměrně velká starost, protože z finančních důvodů jsme si kanceláře nemohli dovolit, a proto jsme se scházeli, kde se dalo, většinou však doma u některého z členů,“ kvitovala Marinová s povděkem pomoc strany.

Zájemci o pomoc či poradenství se mohou kontaktovat v Ostravě na ulici Českobratrské 18 nebo v Novém Jičíně v Domě s pečovatelskou službou, Pod Lipami 19 u Jarmily Macháčkové.


    [Top]    


Toulavé kočky budou kastrovány

K o p ř i v n i c e (ili) - Poslední dobou se množí stížnosti občanů na zvyšující se počet toulavých a opuštěných koček. „Celá záležitost se musí řešit nejen z pohledu občanů, které tato zvířata ruší, ale i z hygienického a epidemiologického hlediska,“ vyjmenoval důvody referent odboru životního prostředí Antonín Bubík. Tyto kočky se při svém volném pohybu setkávají s volně žijícími zvířaty, jako jsou potkani, kuny a lišky, které mohou být zdrojem původců některých přenosných infekcí člověka. Počty případů vztekliny u koček tvoří v současnosti 80 procent všech případů tohoto onemocnění u domácích zvířat.

„Po konzultaci se zdejším veterinárním lékařem Robertem Lakomým se jako nejvhodnější varianta řešení uvedeného problému jeví kastrace,“ dodal Bubík. Odchyt koček by pravděpodobně prováděla městská policie a po provedení chirurgického zákroku by byly následně uloženy v ošetřovně v psím útulku ve Vlčovicích. Pobyt v postnarkotizační kleci nepřesáhne dvanáct až čtyřiadvacet hodin, poté budou vypuštěny do volné přírody. Náklady na chirurgické ošetření kočky se pohybují v rozmezí 400 až 450 korun, u kocoura 270 až 300 korun. Jednorázovým nákladem je pořízení postnarkotizační dvouklece, která vyjde na necelé dva tisíce korun.


    [Top]    


Informační centra slouží i místním

K o p ř i v n i c e - Jednou z hlavních funkcí informačních center je podávání informací, týkajících se dané obce a nejbližšího okolí. Mnohdy se traduje, že informační centra byla zřízena výhradně pro turisty a návštěvníky obcí a slouží pouze jim. Již méně se ví, že informační centra slouží také (a mnohdy převážně) obyvatelům obcí, na jejichž území se nachází. Lidé se mohou na zaměstnance informačních center obracet s nejrůznějšími dotazy, týkajícími se života v obci. ’Íčka’, jak se jim zkráceně říká, jsou vlastně takové stanice ’první informační pomoci’.

Jednou z oblastí zájmu obyvatel je kulturní a společenské dění ve městě a okolí. ’Klienti’ často přicházejí do ’íčka’ s cílem zjistit, kde se co děje. V popředí zájmu jsou koncerty, divadla, kina, zábavné a naučné pořady, přednášky a podobně. Je samozřejmostí, že také tyto informace v informačním centru obdržíte. Avšak aby pro vás byly termíny a programy akcí ještě dostupnější, začali jsme je uvádět i na internetových stránkách regionu Lašská brána Beskyd. Aktuální kulturní programy čtyř obcí (Kopřivnice, Příbor, Štramberk a Hukvaldy) a dvou kin (Kopřivnice, Příbor) již dnes najdete na adrese: www.lasskabrana.cz. Kromě toho můžete z těchto stránek navštívit i webové stránky výše jmenovaných obcí. Snadno a lehce se tak dostanete k informacím, které byste jinak museli komplikovaně shánět na různých úřadech a institucích.

Vím, mnozí asi namítnete, že nemáte internet ani doma, ani v práci. Přesto si zoufat nemusíte. Vy, kdo chodíte do městského informačního centra či městské knihovny v kulturním domě, víte, že právě zde může každý Kopřivničan využít počítače s připojením na internet. A že s internetem neumíte dělat? To vůbec nevadí! Zaměstnanci obou institucí vám vždy rádi poradí.

Vladan Jílek, KDK, p. o.


    [Top]    


Kopřivnice je prý na havárie připravena

K o p ř i v n i c e (hod) - Ve středu v poledne se konalo u přednosty okresního úřadu hodnocení cvičení. „Připravenost města, jednotlivých složek a všech postižených subjektů bylo hodnoceno jako velmi dobré. Kopřivnice v porovnání s ostatními městy, kde už cvičení proběhla, dopadla dobře. Samozřejmě, že drobné chybičky se vyskytly. Výtka byla adresována na přístup pedagogických pracovníků ZŠ - náměstí. Byla kritizována malá spolupráce mezi státní a městskou policií. Cvičení ukázalo, že město je připraveno na řešení obdobných havárií,“ komentoval hodnocení u přednosty starosta Jiří Tichánek.


    [Top]    


Za hodinu a půl od poplachu bylo po všem

K o p ř i v n i c e (hod) - V městském rozhlase, a tudíž i na kanále kabelové televize je od deváté hodiny vysíláno, že se občané Kopřivnice nemají čeho obávat, že jde o taktické cvičení.

Na cvičení se podíleli také policisté.
Jejich úkolem bylo mimo jiné
identifikovat oběti havárie.
Foto: David Machaček

9:44 - začátek akce, pracovník stadionu nahlásí na tísňové číslo 150 - operační středisko integračního záchranného systému (IZS) okresu - únik čpavku
9:48 - před stadionem se valí dým z dýmovnic, příjezd prvního hasičského auta, a to z Tatry, a. s.
9:57 - dostává hlášení z operačního střediska městská policie
9:59 - kontaktováno kopřivnické obvodní oddělení Policie ČR
10:00 - policisté a strážníci MP uzavírají prostor v bezprostřední blízkosti, odkloňují dopravu (uzavřeny ulice Husova, Štramberská, Komenského, Wolkerova)
10:04 - příjezd dalších hasičských aut
10:10 - přejezd hasičského auta s požárním žebříkem
10:10 - dostává starosta hlášení z operačního střediska, vydává pokyn k vyrozumění a varování obyvatelstva a svolává bezpečnostní radu
10:12 - příjezd pěti sanitních vozů
10:15 - vyráží první průzkumná skupina v ochranných kombinézách s měřicími přístroji, aby zmonitorovala koncentraci čpavku. Další hasiči připravují přenosné dekontaminační zařízení.
10:20 - na místo přijíždí bezpečnostní rada města, starosta na základě požadavků velitele zásahu řeší úkoly spojené s případným zabezpečením míst k evakuaci žáků školy a občanů ze zasažené oblasti. Vedoucí odboru životního prostředí okresního úřadu kontaktuje pracovníky SmVaKu a žádá po nich mapy kanalizací a zjišťuje průtoky, aby mohli hasiči co nejvíce koncentrovat vodu
10:28 - připravuje se další průzkumná skupina v ochranných kombinézách a s nosítky odchází na místo havárie
10:30 - první skupina předává prvního zraněného a oznamuje, že našla dva mrtvé pracovníky. Nastává změna větru a velitel zásahu vydává pokyn k uzavření polikliniky a vyrozumívá vedení Tatry o možnosti zasažení jejích prostor v blízkosti zimního stadionu.
10:37 - uzavřena poliklinika
10:38 - evakuace základní školy
10:55 - velitel zásahu předává hlášení přednostovi okresního úřadu, že všechna bezpečnostní opatření byla provedena a že čpavek už neuniká
11:15 - vysílá městský rozhlas naposled, a to hlášení o ukončení taktického cvičení

Výsledek: dva pracovníci obsluhy strojovny utrpěli smrtelná zranění, jedenáct osob zraněno v důsledku nadýchání čpavku

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.