Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Rada chce uvolnit peníze na vysílač na Bílé hoře

K o p ř i v n i c e (hod) - Ke své v pořadí již pětačtyřicáté schůzi se sešli radní minulý týden. Její jednání bylo velmi dlouhé, neboť se projednávaly hned čtyři koncepční materiály a tři městské vyhlášky. Jednou z nich, o které se jednalo, byl energetický audit a z toho plynoucí možné změny ve strukturalizaci otopných systémů ve městě.

„Rada rozhodla po tom, co Štramberk a Ženklava od projektu společného vysílače na Bílé hoře odstoupily, že Kopřivnice do toho půjde sama a že ještě letos uvolní z rozpočtu jeden milion dvě stě tisíc korun. Po vybudování vysílače budou pokryty místním kanálem kabelové televize místní části Mniší, Vlčovice, Lubina, Luhy a Ptačí čtvrť,“ komentoval další projednávanou zprávu v radě místostarosta Alois Janek. Souhlas se zařazením správního poplatku ve výši padesát tisíc korun do rozpočtu na příští rok vyslovila rada. Tento poplatek je nutný k udělení licence pro další vysílání Infokanálu.

„Protože všichni nájemníci z č. p. 746 - 749 na ulici Karla Čapka projevili zájem o koupi domu podle schválených pravidel, tak jsme se rozhodli, že to doporučíme zastupitelstvu ke schválení,“ řekl Alois Janek.

Radní také doporučili zastupitelstvu ke schválení tři obecně závazné vyhlášky města, a to o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění a využívání komunálních odpadů, včetně systému nakládání se stavebním odpadem na území města Kopřivnice, k ní se vztahující vyhlášky o místním poplatku a třetí o pohybu a držení psů.

Vyjádření města k dokumentaci a jejího doplňku o hodnocení vlivů stavby na životní prostředí ’Štramberk - závod na výrobu cementu’ byl jedním z dalších bodů schůze rady města. „Město trvá na podmínkách, jako jsou spoluúčast na monitoringu ovzduší, opravě cesty, protiprašných a protihlukových opatřeních, s kterými písemně souhlasil investor stavby a bude je spolufinancovat,“ komentoval souhlas se stavbou Janek.

Rada schválila postup demolice kůlen u č. p. 398 - 400 na ulici Obránců míru s posunem termínu a vyrovnání se s Radoslavem Mituchovičem za zhodnocení nebytového prostoru v domě č. p. 777 - 780 na ul. K. Čapka.

Radní projednávali rozpočtová opatření a pracovní návrh rozpočtu města na příští rok.

Zprávou, ve které se jednalo o možnostech odstraňování psích exkrementů z veřejných prostranství, se zabývali radní. „To byl velice populární materiál, který vlastně řešil usnesení zastupitelstva z předchozích rozpočtů, kde bylo uloženo zakoupit vysavač. Byla vyčleněna částka sto padesáti tisíc korun nejen na zakoupení, ale byly do toho započteny i lidské zdroje, které by přístroj obsluhovaly. Byly zjišťovány zkušenosti z jiných měst. Tento přístroj je používán pouze ve Valašském Meziříčí a Novém Jičíně, a to ještě jen na nahlášení občanů. Z toho plyne, že účinnost není natolik dostatečná, aby bylo doporučeno jej koupit. Odbor životního prostředí předložil tři varianty. Nakonec bylo rozhodnuto zvýšit počet klasických košů včetně distribuce sáčků na exkrementy,“ rozebral další projednávaný materiál Janek.

Rada schválila cenu tepelné energie pro letošní rok. Od 1. ledna do 30. června je cena stanovena za vytápění na 327 Kč/GJ a pro ohřev teplé vody na 305 Kč/GJ. V období od 1. července došlo ke zvýšení, a to za vytápění na 331,50 Kč/GJ a pro ohřev teplé vody na 309,20 Kč/GJ. „To je standardní materiál, který po výpočtu a kalkulaci ceny tepla předkládá městu Rekaz,“ doplnil Janek.

Rada schválila zveřejnění záměru města prodat část pozemku na ulici I. Šustaly za účelem výstavby garáží.

„V radě se projednával materiál o vývoji návštěvnosti základních a mateřských škol, který zcela překvapivě konstatuje z hlediska počtu žáků v prvních třídách, že pokračuje trend stejné naplněnosti, ačkoli se v minulých letech tvrdilo, že bude rapidně klesat počet dětí ve školách. Není tomu tak. Ten trend je velice mírně klesající, což je pro město docela dobrá zpráva. Z demografického hlediska tedy počet obyvatel města Kopřivnice neklesá. V minulosti se tvrdilo, že bude nutno některé školy zrušit, projevuje se to zatím jako neopodstatněné,“ okomentoval další projednávanou zprávu Janek.

Rada po projednání uložila pracovníkům odboru majetkové správy a rozvoje zpracovat studii městské herny stolního tenisu v prostorech ZŠ sv. Zdislavy.


    [Top]    


Lidé se v muzeu zřejmě dočkají filmů

K o p ř i v n i c e (dam) - Vleklý problém s promítáním filmů, speciálně vyrobených pro kopřivnické Technické muzeum, jeho návštěvníkům bude zřejmě vyřešen. Místo původně plánovaných projekcí v přilehlém kinosále budou mít návštěvníci možnost vidět filmy přímo v muzeu. „Vážně zvažujeme převod všech filmů, které leží v depozitářích do digitální podoby a jejich využití,“ řekla ředitelka Regionálního muzea Kopřivnice Lenka Hodslavská. Filmy ve formátu DVD by byly návštěvníkům k dispozici přímo v expozici muzea. „Filmy by se promítaly na třímetrové plátno přímo v expozici muzea, návštěvník by si přitom mohl sám zvolit, který ze sedmadvaceti filmů chce promítnout,“ uvedla ředitelka muzea. Podle jejích slov je využívání snímků na klasickém filmovém materiálu k běžnému promítání nevhodné. „Filmy leží bez užitku v depozitářích, stárnou a stávají se křehkými. Při každodenním užívání by hrozilo jejich zničení,“ tvrdí Hodslavská. Pomoc s převodem celkem tří set čtyřiceti minut filmů na stříbrné disky by měla muzeu pomoci agentura Beskydy - Valašsko.

„Jsme členem agentury a hodláme její nabídky využít už jen proto, že pro nás bude finančně příznivější,“ uvedla Hodslavská. Podle jejích slov by nákup potřebného technického vybavení pro projekce přišel zhruba na čtyři sta tisíc korun. Kolik by stál převod dokumentů z filmu na digitální nosič, zatím muzeum neví. „Tyto prostředky bychom mohli částečně nalézt v našem rozpočtu, ale existuje i možnost získání peněz z grantů a státních dotací,“ tvrdí ředitelka místních muzeí.

Pokud vše půjde dobře, mohli by služeb minikina v muzeu využívat jeho návštěvníci již během příští turistické sezony.


    [Top]    


Nový management Tatry již pracuje mimo firmu

K o p ř i v n i c e (dam) - Kabinet včera hlasoval o dalším osudu kopřivnické automobilky Tatra. Ministři měli rozhodnout, zda prodají podnik americké společnosti SDC International, bohužel výsledek hlasování nemohl být v době uzávěrky tohoto čísla znám. I tak však v SDC již naplno běží přípravy na co nejrychlejší převzetí firmy.

„Podpis smlouvy by měl bezprostředně následovat po schválení prodeje vládou. Máme velmi málo času na to, abychom stihli firmu převzít před koncem roku a odvrátili tak hrozbu zrušení výjimky antimonopolního úřadu,“ tvrdí prezident SDC International Milota Srkal. Podle jeho slov je podpis smlouvy teprve začátkem kupního procesu. Je totiž třeba vyřídit veškeré formality, zaplatit kupní cenu a převést akcie novému majiteli. „Na to všechno je velmi málo času, do konce roku jsou necelé dva měsíce a z toho ještě minimálně tři týdny zaberou Vánoce a v Americe i oslavy Dne díkůvzdání,“ vysvětluje Srkal.

Kdy přesně nastoupí nový management do Tatry, si zatím Srkal netroufnul odhadnout. „Nemůžeme do Tatry ’vtrhnout’ dřív, než budeme právoplatnými majiteli. Nový management však již bude pracovat a zjišťovat maximum aktuálních informací o podniku tak, abychom ihned po tom, co se vyřeší náležitosti prodeje, mohli začít realizovat naše plány s Tatrou. Zatím úřadujeme mimo automobilku, do Kopřivnice se přestěhujeme, až bude vše vyřízeno,“ uvedl šéf SDC, který se bude přímo podílet i na vedení kopřivnického výrobce nákladních automobilů.

Srkal také odmítl spekulace některých představitelů Konsolidační agentury o tom, že SDC nemusí být pro Tatru strategickým partnerem a na zakoupení automobilky a slibované investice nemusí mít dostatek prostředků. „Myslím, že naše spojení s výrobcem offroad automobilů Terex je zárukou toho, že jsme pro firmu Tatra strategickým partnerem. Co se týče finančního zajištění operace, disponujeme několikanásobkem potřebné částky, což jsme i příslušně doložili,“ uzavřel Milota Srkal.


    [Top]    


Záchranáři cvičili zásah při úniku čpavku ze stadionu

Hasiči ve speciálních neprodyšných oblecích vynášejí během cvičení jednu z ’obětí’
simulované havárie spojené s únikem
čpavku na místním zimním stadioně.

Foto: David Machaček

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden ve středu se mnozí Kopřivničané podivovali nad množstvím hasičských vozů a sanitek, které do Kopřivnice dorazily. Na tento den bylo již od ledna naplánováno taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému okresu Nový Jičín s úkolem prověřit akceschopnost a úroveň postupů složek a vzájemnou součinnost při společném zdolávání havárie s výskytem nebezpečné látky.

Téma cvičení bylo zadáno takto: V důsledku porušení těsnosti armatur na zásobníku chladicího zařízení zimního stadionu došlo k úniku asi tří tun čpavku. Jeho únikem je zasažena ZŠ - náměstí, kde je 402 žáků a učitelů. Přímo ohroženo bylo čtyřicet hotelových hostů a zaměstnanců hotelu. V důsledku časté změny směru větru se nevylučuje ohrožení osob na poliklinice a výrobních objektech a. s. Tatra.

„Cvičení bylo naplánováno již začátkem roku v rámci plánu bezpečnostní rady okresu. Místo bylo vybráno proto, že jde o nejtěžší místo, kde je velké potenciální nebezpečí úniku čpavku a přitom je zde velká koncentrace osob (základní škola se čtyřmi sty žáky, hotel, zimní stadion). K havárii může dojít, i když je stadion plný. Proto si nevybíráme ke cvičení místa, kde ti lidé nejsou. Celé cvičení bylo spojeno nejen z hlediska prověrky taktických postupů, ale i z hlediska ochrany obyvatelstva. Do cvičení byly zapojeny všechny základní složky integrovaného záchranného systému okresu, tzn. policie, zdravotníci, hasiči a podle příslušného stupně poplachu, který byl vyhlášen. Tady přijelo devět hasičských jednotek,“ komentoval průběh cvičení Zdeněk Biskup, ředitel územního odboru Nový Jičín Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

„Zásah hodnotím jako dobrý. Všechny úkoly, které byly stanoveny v tematickém plánu cvičení, byly splněny. Spolupráce mezi jednotlivými složkami začíná dostávat dobrou úroveň. Je vidět, že taktická cvičení, která byla v minulosti, mají za cíl právě tu spolupráci prohlubovat,“ hodnotil zásah Tomáš Klos, jeho velitel.


    [Top]    


Na Kraťasy přišlo málo lidí, příště snad dorazí víc

Režisér Tomáš Vorel byl hostem prvního ročníku Kopřivnických Kraťasů. Jeho filmy tvořily část sobotního programu.
Foto: David Machaček

K o p ř i v n i c e (dam) - Především chybám v propagaci přičítá autorka Kopřivnických Kraťasů Radka Korená chabou účast veřejnosti na prvním ročníku festivalu krátkých filmů, který v pátek a v sobotu probíhal v kopřivnickém kulturním domě.

Během festivalu, který nabídnul divákům celkem jednatřicet krátkých filmů, bylo v hledišti kina či CO krytu pod kulturním domem vždy jen několik desítek lidí. Přesto pořadatelé předpokládají, že letošní ročník není poslední. „Příště se vyvarujeme chyb a předpokládám, že návštěvnost se zvýší,“ řekla Korená.

Podle jejích slov stejně jako každá nová akce i Kraťasy trpí ’dětskými nemocemi’. „Podobné akce si svou diváckou základnu získají až časem a navíc tohle nikdy nebude velký festival, je to věc určená specifické skupině lidí,“ tvrdí Korená. Tu údajně mrzela především malá účast členů místního Filmového klubu. „Kraťasy byly určeny především jim,“ vzkázala autorka festivalu.

Během dvou dnů bylo v kině možné vidět celou řadu zajímavých filmů včetně těch, ve kterých své první krůčky na plátně udělali například Eva Holubová, Tomáš Hanák či Milan Šteindler. Přesto, že ještě není definitivně jasné, zda se příští rok Kraťasy znovu uskuteční, už nyní se Korené v hlavě rodí dramaturgie druhého ročníku. „Myslím, že určitě by se tu měly objevit filmy z amatérského období Jana Švankmajera nebo animované snímky Jiřího Bárty,“ tvrdí autorka Kraťasů s tím, že právě Švankmajera by ráda viděla jako hosta festivalu. Stále se rozvíjející kontakty mezi filmaři navíc Korené podle jejích slov umožňují dostávat se ke stále většímu počtu zajímavých filmů. „Dostala jsem třeba nabídku vybrat si něco v archivech FAMU, kde by se daly získat snímky režisérů, jako je Jan Svěrák či Jan Hřebejk, a ty by byly pro lidi jistě atraktivní,“ uzavřela Korená.


    [Top]    


Dům dětí nabídl mladým víkend plný duchů, mystiky a tajemna

K o p ř i v n i c e - Poslední říjnová noc bývá tradičně v anglosaských zemích zasvěcena strašidlům. I k nám několik století starý pohanský svátek Halloween nachází cestu v různých podobách. Pracovníci domu dětí a mládeže již po desáté připravili svým svěřencům hned celý víkend zasvěcený duchům, mystice a tajemnu.

„Akce má dvě verze. Noc upírů byla určena pro náctiletou mládež a předcházející víkend s obdobnou, i když poněkud akčnější formou, byl od osmnácti výš pod názvem Draculův návrat,“ přiblížil projekt jeho autor Dan Brchel. Ten se také netají tím, že se akce v hájence uprostřed lesů u Bystřice pod Hostýnem točí kolem strašidel a strašení. „Víkend byl plný her a soutěží, které vyvrcholily noční cestou za Draculou. Pomocí svíček, papírových stop či vodicího provázku musel každý soutěžící nalézt v lese kruh ze svíček a použitím tajemné formule vyvolat Draculu a zneškodnit ho zásahem kouzelného vejce,“ jen ve zkratce popsal Dan etapu hry, proti níž je táborová stezka odvahy jen slabým odvarem. Všechny hry jsou založeny na dobrovolnosti, a tak se není co divit, že někteří dali přednost bezpečí hájenky nebo preferovali skupinové hledání.

„Už se nám stalo, že některé z dětí svíralo vejce tak silně, že jej stihlo rozmačkat dřív, než se setkalo s Draculou. Největší strach zažil vedoucí jako jedno ze strašidel, která se snaží hledače od cíle odradit, když na svém stanovišti usnul a sám byl vystrašen,“ přidal některé ze zážitků.

O zájemce na těchto strašidelných setkáních nemá Dan nouzi. Některé k tomu vede touha strávit nevšední víkend, dobře se pobavit s partou prima lidí, ale každý chce zažít alespoň jednou za čas trochu strachu.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.