Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Brněnské divadlo přiveze dětem Šípkovou Růženku

K o p ř i v n i c e (dam) - Nedělní odpoledne bude jednadvacátého října v kulturním domě patřit především dětem. Právě jim totiž přijede zahrát loutkové divadlo Radost z Brna.

Představení ’O Šípkové Růžence aneb Kouzelné divadlo’ je určeno především dětem ve věku od tří do desíti let, na představeních se však podle členů souboru dobře baví i dospělí.

V představení, jehož autorem je Vlastimil Peška, který nejen napsal text, ale i hudbu a hru režíroval, se na jevišti střídají herci s loutkami. Místo klasických marionet či jiných typů loutek použil autor výpravy Michal Hejmovský zhruba osmdesát centimetrů vysoké dřevořezby postav.

„V tomto představení je větší prostor dán živým hercům, loutky nejsou dominantní,“ prozradila Jana Kachlíková z divadla Radost.

Přesto, že příběh o princezně, které zlá sudička z uražené ješitnosti vložila do vínku stoletý spánek, příliš veselý není, smích v hledišti jistě chybět nebude. „Jako každá pohádka i Růženka v sobě skrývá slzy i smích. V naší verzi je ale víc toho veselého,“ tvrdí inscenátoři. K dobré náladě pohádky přispívá také spousta písniček, které jsou součástí zhruba osmdesátiminutové hry.

Děti, které půjdou na představení, se mohou těšit na to, že na konečné podobě pohádky se budou podílet spolu s herci.

„Herci spolupracují s publikem. Pomocí dětí zvedají oponu, přikouzlí dekorace, hudbu a nakonec i pohádku, když se sami promění v pohádkové postavy,“ řekla Kachlíková.

Šípková Růženka v podání divadla Radost měla premiéru již minulý rok v únoru a od té doby má za sebou víc jak sedm desítek repríz v divadlech po celé republice.

Divadlo Radost je profesionální soubor, který funguje již od roku 1949, až posledních pět sezon začíná kromě dětí myslet také na dospělé diváky a připravuje pro ně večerní inscenace.

Nedělní pohádkové představení by mělo být první z dětských představení, které se budou nepravidelně v průběhu sezony objevovat na programu kopřivnického Kulturního domu. Podle produkční Dagmar Rysové, která představení připravuje, však letos nepůjde o ucelený cyklus a nebude možné zakoupit ani předplatné.


    [Top]    


Městská dechovka jede soutěžit, s tím, že vyhraje, ale nepočítá

K o p ř i v n i c e (dam) - Poslední zkoušku před odjezdem na mezinárodní soutěž velkých dechových orchestrů do Ostravy dnes odpoledne absolvuje Městský dechový orchestr Kopřivnice. Svůj dvacetiminutový soutěžní program pak provede již zítra v šest hodin večer na pódiu Domu kultury Vítkovic.

„Jsme připraveni dobře. Povinnou skladu už má orchestr zažitou, ostudu určitě neuděláme,“ řekl dirigent Alois Hrnčárek. Podle jeho slov však orchestr rozhodně ve vyšší třídě, ve které bude soutěžit, na vítězné vavříny nepomýšlí. „Konkurence tam bude obrovská, mnohem větší než na pražských soutěžích. Přihlášeny jsou opravdu jen špičkové orchestry,“ tvrdí Hrnčárek. Místní muzikanti budou soupeřit s dvanácti dalšími orchestry nejen z Čech, ale i z Rakouska, Slovinska a Německa. Ostravská soutěž letos oslaví své desáté jubileum a pořadatelé slibují, že soutěž se přiblíží zahraničním trendům. V porotě, která bude výkony jednotlivých kapel srovnávat, zasednou známé osobnosti dechové hudby, mimo jiné skladatel Pavel Staněk či Helmut Zechner z Rakouska.


    [Top]    


Pěvecké sdružení hostilo sbory z širšího regionu

Studentský soubor Basové G byl
jedním z pěti souborů, které přijaly
pozvání místních pěvců
na pátý ročník přehlídky sborů.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Přestože jen několik lidí si v sobotu odpoledne našlo čas vyrazit si do místního Katolického domu na Přehlídku pěveckých sborů, přihlížel programu téměř zaplněný velký sál. V roli publika se totiž střídaly jednotlivé vystupující sbory. „Nízká účast veřejnosti nás ani moc nemrzí, u podobných akcí je to běžné. Jedním z hlavních důvodů pořádání festivalů, jako je ten náš, je setkávání pěvců z různých souborů,“ řekl sbormistr pořádajícího Pěveckého sdružení Kopřivnice Pavel Altrichter. Podle jeho slov se dá očekávat masivnější účast na přehlídce příští rok, kdy PSK oslaví osm desetiletí své existence.

Svůj podíl na malé účasti veřejnosti může mít i odpolední čas, ve kterém byla letošní přehlídka pořádána. „Vzhledem k tomu, že tu máme i sbory ze vzdálenějších míst, nebylo možné zvolit jiný termín,“ tvrdí Altrichter.

Program zahajovali krátce po patnácté hodině členové místního pěveckého sdružení. Po nich patřilo pódium studentskému sboru ’Basové G’ působícímu při valašskomeziříčském gymnáziu. Mladý sbor nahradil v programu původně plánované Pěvecké sdružení Křížkovský z Opavy, které nakonec do Kopřivnice nedorazilo.

Před přestávkou ještě lidé v hledišti slyšeli sedm skladeb v podání komorního sboru Collegium. To sice nastoupilo bez svého uměleckého šéfa a navíc nemocemi připravené o několik zpěváků, přesto si trouflo na poměrně náročný repertoár především z oboru duchovní hudby. Ve druhé půlce pak vystoupilo Pěvecké sdružení ostravských učitelek a mužský sbor Haná z Olomouce.

Pátý ročník přehlídky byl pro místní pěvecké sdružení největší, nikoliv však poslední letošní akcí. Do konce roku čeká sbor ještě čtrnáct vystoupení.

„Na čtrnáctý listopad připravujeme náš samostatný večerní koncert. Osmého prosince budeme zpívat v rámci doprovodného programu připravované výstavy betlémů v Katolickém domě a devětadvacátého prosince ukončíme rok vánočním koncertem v místním kostele,“ vyjmenoval Altrichter akce určené především kopřivnickému publiku. Místní pěvci jsou každoročně nejvíce vytížení právě v předvánočním období, letos je například čeká celkem sedm vánočních koncertů v okolních městech a obcích.


    [Top]    


Dušek se chystá hrát v Noře

K o p ř i v n i c e (dam) - Pět měsíců a jeden den po svém posledním vystoupení v Noře se do CO krytu znovu chystají Jaroslav Dušek a Martin Zbrožek. Šestadvacátého října však ústřední dvojici divadla Vizita doplní ještě osvětlovač Viktor Zborník. V zatím nejpočetnější sestavě hodlá Vizita uvést svůj poslední kus Mečouní krutany. Co se pod prapodivným názvem skrývá a co se bude na jevišti dít, nevědí zatím ani sami herci, jisté je jen, že to bude stát za vidění.


    [Top]    


Místo do kina vyrazil slovenský dobrodruh na expedici do Afriky

K o p ř i v n i c e (dam) - Původně na minulý týden plánovaná projekce filmu ’118 dní v zajetí ledu’ a s ní spojená beseda s Petrem Valušiakem, účastníkem transarktické expedice, v rámci které byl snímek natočen, musela být zrušena. Valušiak totiž místo do kopřivnického kina vyrazil na jih a v době, kdy měl uvádět svůj program, byl na expedici v Africe. „Lidi jako je on přípravy podobných výprav zcela pohltí, takže se stalo, že na domluvenou besedu zapomněl,“ řekl dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín a dodal, že podobnou zkušenost má již i s jinými dobrodruhy. Podle Cachnína je možné, že se beseda uskuteční v náhradním termínu po návratu z Afriky. „Pokud by nedorazil on, určitě alespoň promítneme film, který je totiž velmi povedený,“ slíbil Cachnín.


    [Top]    


Eleison i Sleeptime se vyznamenaly, koncert ale vidělo jen pár skalních

Kapela Eleison bratrů Reného
a Oldy Rýparových (na snímku) v sobotu
naplnila Noru syrovou rockovou muzikou.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Minulou sobotu po delší době duněla CO krytem pod kulturním domem opět rocková a ne taneční muzika. Přesto si do koncertní scény kopřivnické Nory našlo cestu jen asi sedm desítek vyznavačů tohoto žánru.

Řádnou masáž ušních bubínků příchozích obstarávali hlavní hosté večera Eleison společně s francouzskou předkapelou Sleeptime. Už první skladby v podání mladých Francouzů, kteří v této době doma připravují vydání své první desky, ukázaly, že Noru čekají dvě hodinky nabité energickou, tvrdou muzikou. Poté, co Sleeptime publikum dostatečně rozehřáli, přišli na řadu sami Eleison. Ti v Kopřivnici vystupovali poprvé v novém složení. Prapůvodní duo, Reného a u Rýparovy, doplnil původem arménský bubeník Roman Lomtadze. Přestože kapela v novém složení vystupuje teprve deset měsíců, na tom, co předvedli v publiku v Noře, to rozhodně znát nebylo. „Myslím, že si navzájem ohromně sedíme. Mně tahle trojice připadá jako zatím nejlepší složení Eleisonu a nemyslím, že se na tom v brzké době něco změní,“ tvrdí baskytarista a zpěvák Eleisonu a Rýpar.

Eleison hráli jednak starší písně ze svého repertoáru v nových aranžích a zazněly také čtyři z pěti skladeb, které jsou dílem stávající obsady Eleisonu. „To, co teď hrajeme, je mnohem syrovější,“ tvrdí a Rýpar. Kapela skutečně předvedla na pódiu maximální nasazení, ovšem spojené s dokonalým muzikantským řemeslem. Jediné, co kapelu podle slov jejich členů trošičku mrzelo, byl poloprázdný klub. Podobný obrázek však prý není ničím výjimečný a i do známých pražských klubů prý chodí méně a méně lidí.


    [Top]    


Muzeum na Fojtství budou zdobit díla Jindry Treuchelové

K o p ř i v n i c e (dam) - Rozsáhlá výstava děl místní malířky Jindry Treuchelové bude v úterý třiadvacátého října otevřena ve výstavní síni v muzeu na Fojtství.

Na expozici, která připomíná nedožité sedmdesátiny umělkyně, budou k vidění její studijní kresby z padesátých let, série autolaků, olejomalby a art protisy. Na retrospektivní výstavě budou vystaveny obrazy ze studijních let stejně jako pozdější díla. Vystaveny budou obrazy z majetku rodiny Jindry Treuchelové, ale také kusy ze soukromých sbírek. Výstava bude na Fojtství k vidění až do poloviny měsíce ledna.


    [Top]    


Puls chystá v premiéře komedii a horor

K o p ř i v n i c e (dam) - Pět snímků se ode dneška do úterý vystřídá na plátně místního kina Puls.

Už dnes ve tři hodiny je na řadě první z nich. Na tuto dobu je totiž připraveno zahajovací představení Bia Senior. To odstartuje reprízou Hřebejkovy hořké komedie Musíme si pomáhat. Příběh filmu ověnčeného hned několika cenami české filmové a televizní akademie je zasazen do neradostného období druhé světové války.

Naopak především teenagerům je určeno odpolední promítání nejen dnes, ale i zítra a v sobotu. Na programu je americká romantická komedie Boys and Girls. Snímek vypráví v podstatě stejný příběh jako známý film ’Když Harry potkal Sally’ z roku 1989. On a ona se ale tentokrát sejdou podstatně dříve, poprvé někdy ve dvanácti letech a původní antipatie se po několika dalších setkáních změní v přátelství a posléze v lásku. Především vinou slabého scénáře a laxní režie se ale Boys and Girls řadí k těm filmům, které potvrzují pravidlo, že film, který se inspiruje starším kvalitním snímkem, většinou nedopadne dobře a nic na tom nemohou změnit ani představitelé ústřední dvojice Freddie Prinze a líbezná Claire Forlaniová, kteří většinu stopáže filmu prostě nemají co hrát.

První tři večerní představení v tomto promítacím cyklu si pro sebe zabralo nové zpracování tradiční upírské legendy. Drákula 2000 přivádí nejznámějšího vampíra do současnosti. Tělo transylvánského tyrana je bezpečně uzamčeno ve speciální rakvi v podzemním trezoru Matthewa Van Helsinga (Christopher Plummer), který rozhodně popírá, že by převzal řemeslo svých předků, a sbírání protiupířích artefaktů vydává jen za neškodný koníček. Jeho sejf s neznámým obsahem však přiláká skupinku zlodějů, která rakev nakonec ukradne a odveze z Londýna do New Orleansu. Sami ale netuší, že na světlo místo něčeho, co by se dalo zpeněžit, vytáhli vyhladovělého Drákulu. Van Helsingovi tak nezbývá, než si sbalit nádobíčko a vyrazit do boje s noční můrou, v ohrožení života je totiž především jeho dcera Mary (Justine Weddellová). Začínající režisér Patrick Lussier oblékl hororové legendě současný, poněkud videoklipový kabát, ale natočil film, který fanoušky žánru neurazí.

Obě nedělní a pondělní představení vyplní v Pulsu repríza úspěšného druhého dílu dobrodružné komedie Mumie se vrací. Členové Filmového klubu se v úterý večer mohou těšit na finské drama Země je hříšná píseň, které Rauni Mollberg natočil již v roce 1973.


    [Top]    


Oslavy založení republiky má provázet koncert a slavnostní večer školáků

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejně jako několik let dozadu i letos budou v Kopřivnici oslavy výročí založení Československa provázet dvě kulturní akce. Ty se stejně jako veškeré oslavy státního svátku uskuteční již v předstihu příští čtvrtek 25. října. „Pořádat tyto akce v předvečer výročí v sobotu nám připadalo nešťastné, a to nejen proto, že jeden z připravovaných programů je v režii místních škol. Mnoho lidí má na víkend svůj vlastní soukromý program. Hodně lidí nám také vloni tvrdilo, že uskutečnění akcí v průběhu týdne by jim vyhovovalo daleko více,“ vysvětlil dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín s tím, že oslavy budou probíhat podle podobného scénáře jako vloni.

Ještě před zahájením oficialit u pomníku T. G. M. na kopřivnickém náměstí mohou lidé zajít na koncert do kina Puls. Vystoupení, které začne o půl páté odpoledne, potěší především milovníky klasické hudby, kteří zatím stále čekají na zahájení svého předplatného. Úspěch vystoupení bude mít i u vyznavačů jiných hudebních stylů. Panther tuba band, který bude v kině hrát, má totiž ve svém repertoáru nejen díla starých mistrů, ale i jazz či písně od Steve Wondera. „Domnívám se, že tento koncert bude velmi zajímavý. Kvartet složený pouze z tub je totiž velmi osobitá a ojedinělá záležitost. Jeho členové jsou navíc vynikající muzikanti,“ láká na koncert Cachnín.

Kultura bude také oslavy státního svátku zakončovat. Na lampionový průvod, který přivede účastníky oslav z náměstí T. G. M. zpět ke kulturnímu domu, totiž naváže Slavnostní večer kopřivnických škol. V programu, který každoročně přiláká do velkého sálu stovky rodičů, s jistotou vystoupí žáci ze ZŠ - náměstí, Alšovky, ZŠ na ulici 17. listopadu, církevní školy sv. Zdislavy, Základní školy dr. Milady Horákové, stejně jako svěřenci Dětského centra či ZUŠ Zdeňka Buriana. Výčet škol však nemusí být podle pořadatelů kompletní a zbylé mohou svá vystoupení do programu zařadit na poslední chvíli. „V letošním roce budou programu slavnostního večera dominovat hudební vystoupení, takže se bude mnohem více zpívat a hrát, tanec však zcela chybět nebude,“ prozradil Cachnín. Každá škola má ke své prezentaci zhruba deset minut, přesto organizátoři počítají s tím, že program s plánovaným začátkem ve čtvrt na osm neskončí před devátou hodinou večerní.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.