Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Vrchní soud vrátil kauzu akcií SmVaKu zpět na kraj

P r a h a (hod) - Již přes rok se vleče soudní spor mezi městy a Anglian Water o vydání akcií společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace. Rada města schválila už vloni 18. ledna podání žaloby, a to na vydání osmasedmdesáti tisíc čtyři sta sedmdesáti kusů akcií. Kopřivnice spolu s ostatními městy zažalovala firmu Anglian Water. Poté, co u pražského Krajského soudu neuspěla, se odvolala k Vrchnímu soudu v Praze.

V Praze se konal minulý týden ve středu odvolací soud ve věci o vydání akcií SmVaK. Zúčastněná města, přestože si byla vědoma, že se jedná o soudní spor složitý a náročný, do něj šla. Jednání soudu bylo skutečně náročné a trvalo skoro tři a půl hodiny.

„Soud pečlivě zvážil všechny skutečnosti a vzhledem k předloženým argumentacím, které mu byly předneseny naší stranou, prezentované advokátem Jiřím Rakem, dospěl k závěru, že, mírně řečeno, není zcela opodstatněný názor anglické strany v tom, že jednala v dobré víře. Toto bylo zásadně zpochybněno, proto vrchní soud rozhodl, že se vrátí celá kauza k projednání zpět prvoinstančnímu soudu, kterým je Krajský soud v Praze. V tuto chvíli nastává pro město jakýsi manipulační prostor, kdy bude rozhodnuto, zda jít i nadále cestou dalšího soudního řízení či cestou jednání jak s anglickou, tak francouzskou stranou o možném mimosoudním vyrovnání. Je tady možná šance pro to, abychom ukončili celou kauzu.

Před zasedáním vrchního soudu anglická strana předpokládala, že vše zůstane tak, jak rozhodl prvoinstanční soud, a že to bude jen potvrzeno. Ukázalo se, že tento předpoklad je mylný.

My jsme jako obce jednající ve shodě do poslední chvíle drželi linii tak, jak jsme si s francouzskou stranou dohodli, a myslím si, že Francouzi jsou si toho dobře vědomi. Myslím také, že to zhodnotí a že budou spolu s námi hledat cestu, aby byly uspokojeny všechny strany,“ okomentoval výsledek rozhodnutí vrchního soudu kopřivnický starosta Jiří Tichánek.


    [Top]    


Radní jednali o auditech a vyhláškách

Kopřivničtí radní na zatím posledním
zasedání probírali mimo jiné
i inovovanou vyhlášku o odpadech.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden v úterý se sešla rada ke své čtyřiačtyřicáté schůzi, která zasedala v šestičlenném složení. Dnes by měla na jednání zastupitelstva proběhnout doplňující volba člena rady města.

Radní se zabývali auditem města. Nakonec dospěli k tomu, aby audit města, obchodních společností a příspěvkových organizací, jejímiž zakladateli je město, prováděla stejná auditorská firma. Poslední dva roky dělala audit města firma Fin Partner, s. r. o., Ostrava a město s ní bude spolupracovat i nadále.

Rada se dále věnovala vyhodnocení letních aktivit pro děti ve městě o letošních prázdninách. „Je dost těžké říct, zda se akce ’Léto pro všechny’, kterou pořádal Klub vodních sportů Skokan ve spolupráci se Správou sportovišť Kopřivnice, zúčastnilo dost dětí. Celkem jich bylo dvě stě čtyřicet dva, ale nemáme podchyceno, jestli se některé dítě nezúčastnilo dvakrát.

Mě osobně mrzí, že to bylo tak málo dětí. Byl to ve své době jediný příměstský tábor v Kopřivnici, který byl z velké části dotovaný městem. Poplatek činil sto korun na dítě. Vstupy na sportoviště byly kryty finančním příspěvkem města ve výši jednatřicet tisíc dvě stě korun,“ komentoval akci, jež byla určena dětem, místostarosta Zdeněk Krajčír.

„Odbor bytového hospodářství nám předložil seznam domů a bytů, kde se projevuje plíseň, která zhoršuje kvalitu bydlení a způsobuje škodu na majetku nájemců. Seznam byl doplněn o předpokládanou částkou na odstranění vlhkosti, která se pohybuje ve výši 7,3 milionů korun. Z toho vyplývá, že všechno nemůžeme vyřešit najednou. Touto problematikou se samozřejmě budeme zabývat a doporučujeme uvolnit finanční prostředky z rozpočtu města 2002 v rámci fondu modernizace bytového fondu a oprav, případně zahrnout do oprav prováděných správcem bytového fondu. Jsou to dost vysoké částky a nelze to řešit v jednom roce,“ vysvětlil další projednávanou zprávu v radě města Krajčír.

Radní schválili statut příspěvkové organizace Střediska sociálních služeb města Kopřivnice a projednali dodatek č. 2 ke zřizovací listině jmenované organizace.

Rada města se zabývala zprávou, která vyhodnocuje deratizaci na území města. „Z předložené zprávy vyplynulo, že město bylo v rámci okresu jedno z hůře zamořených měst hlodavci. Chtěli bychom, pokud to bude v rámci rozpočtu možné, deratizaci opakovat v příštím roce,“ dodal Krajčír.

„Rada vzala na vědomí návrh dvou obecně závazných vyhlášek. První z nich je o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění a využívání komunálního odpadu, včetně systému nakládání se stavebním odpadem na území města Kopřivnice. Ten systém bude asi stejný, samozřejmě občanům to bude dáno na vědomí. Druhý návrh je o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu na území města. Odbor životního prostředí bude zpracovávat oprávněné připomínky k návrhům obou vyhlášek. Systém bude stejný, jen rozdíl bude v placení,“ vysvětlil projednávaný bod programu schůze Krajčír.

Radní byli seznámeni se zprávou o návrhu monitorování kvality ovzduší v Kopřivnici od roku 2002, včetně vyjádření Českého hydrometeorologického ústavu k zachování provozu automatizované stanice Lubina v rámci celostátní monitorovací sítě imisního monitoringu. Opět se projednávala budoucí kupní smlouva na prodej části pozemku na výstavbu řadových garáží Pod Morávií. Rada své předchozí usnesení zrušila a tuto smlouvu nedoporučila schválit zastupitelstvu města.

Radní se zabývali operativním plánem zimní údržby místních komunikací v Kopřivnici pro období nadcházející zimy. Na schůzi mimo něj také schválili podání pěti návrhů na vyklizení bytů.


    [Top]    


Pod budoucím parkem je skládka stavební suti

K o p ř i v n i c e (dam) - K zahrnutí vany vodotrysku u hlavní kopřivnické pošty, na jakož místě má vzniknout parčík, byla mimo jiné použita i stavební suť. Její užití k takovému účelu je však z ekologického hlediska prohřeškem. „Máme s tím problémy,“ přiznal ředitel Slumeka Karel Březina. Podle něj si je firma zajišťující technický provoz města a obhospodařující jeho zeleň svého pochybení vědoma. „Od začátku plánování projektu jsme počítali s tím, že k zavezení té díry, která podle mého názoru hyzdila Kopřivnici již dost dlouho, použijeme stavební suť. Až dodatečně jsme se dověděli, že ji není vhodné k tomu účelu použít,“ hájil Březina firmu, v jejímž čele stojí. Případy, kdy někdo vyváží stavební suť mimo legální skládky či ji zahrnuje do země, jsou úřady dohlížejícími na ochranu životního prostředí běžně řešeny jako přestupky. V tomto případě však nezasáhla ani kopřivnická radnice, ani okresní úřad. „Tříděnou stavební suť je možné k podobným účelům používat, pokud ale mám informace, zde byl použit netříděný materiál. Ten může obsahovat i nebezpečné zbytky térových papírů a podobných materiálů, které mohou uvolňovat nebezpečné látky,“ tvrdí Dalibor Kvita z ekologického sdružení Hájenka. Ředitel Slumeka však tvrdí, že při zavážení vany bylo pečlivě dbáno na to, aby v ní skončila pouze čistá suť a nikoliv zmiňované nebezpečné časti zbouraných staveb. V případě, že by okresní úřad rozhodl, že použití tohoto materiálu je na závadu životnímu prostředí, hrozilo by Slumeku, že bude muset nejen celou vanu vodotrysku od stavební suti vyčistit, ale také zaplatit pokutu. „Kdyby bylo nutné zavezenou vanu znovu vybírat, náklady by byly enormní. Podstatné zvýšení rozpočtu by nastalo i v případě, že bychom použili recyklovaný materiál. To by akci vedoucí ke zvelebení města, kterou jsme začali na vlastní náklady, odsoudilo k zániku,“ řekl Březina. V případě, že by proti Slumeku bylo zahájeno řízení, zřejmě by se hájilo tím, že suť nebyla vsypána přímo do půdy, nýbrž vyplnila jen spodní část vybetonované vany.


    [Top]    


Posilování koruny vůči dolaru může Tatru poškodit

K o p ř i v n i c e (dam) - Události ve světě po útoku na newyorská ’Dvojčata’a Pentagon a následující odveta Američanů směřovaná proti afgánskému vládnímu hnutí Taliban ovlivňuje také kopřivnickou automobilku Tatra. Ta jako podnik s dominantním podílem vývozu a firma obchodující především v amerických dolarech trpí především posilováním koruny vůči americké měně.

„Zatím jsme to konkrétně nepocítili, ale posilování koruny může narušit plány našich finančníků. Při stanovování plánu je počítáno s určitou průměrnou hodnotou koruny, pokud by posilovala dále, mohlo by to znamenat vážné problémy,“ řekl manažer vnějších vztahů v Tatře Jan Slezák. S jakou hodnotou koruny bylo při tvorbě plánu počítáno, však odmítl prozradit s tím, že jde o interní informaci.

V médiích se také objevily spekulace o tom, že současné dění na Středním východě by mohlo ohrozit obchodní zájmy automobilky v této oblasti. To je však podle vedení Tatry přehnané.

„Nedomníváme se, že by odvetná akce Spojených států proti afgánskému vládnímu hnutí Taliban, které podporuje teroristickou organizaci Al-Kajda Usamy bin Ladina, mohla v přímém důsledku ohrozit již dojednané kontrakty s partnery v Indii,“ uvedl Slezák a zdůraznil, že Indie nepodporuje režim Talibanu a naopak se staví na stranu aliance okolo Spojených států. Nicméně připustil, že je možné, že válka s terorismem může mít vliv na dojednávání dalších kontraktů.

„Vzhledem k obecné situaci a náladě po teroristických útocích nejen v této konkrétní oblasti může v nadcházejících měsících dojít k odložení jednání o dodávkách materiálu vojenské povahy, což se může projevit i v odložení dodávek vozů Tatra indické armádě,“ uzavřel Slezák.


    [Top]    


Běh O pohár senátora Šuly podruhé

Nejmladší kopřivničtí atleti se sešli
na druhém ročníku klání
O pohár senátora Šuly.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (jk) - Taková příležitost se dětem prvních až čtvrtých tříd často nenaskytne. Opravdové atletické závody! Pro tyto kategorie nejsou vypisovány příliš často, a tak se Běh senátora Šuly, který je věnován právě těmto nejmladším, setkal s kladným ohlasem. Na hřišti Základní školy 17. listopadu přišlo v úterý 9. října změřit síly celkem 120 dětí z devíti škol. Prvňáci a druháci závodili na trati dlouhé 200 metrů, třeťáci a desetiletí běžci pak na třísetmetrové trati. Hlavním závodem bylo právě klání desetiletých, kteří bojovali o poháry jak v soutěži jednotlivců, tak škol.
 
 
 


    [Top]    


Durček četl houbařské knihy, jeho vrstevníci chodili na pivo

K o p ř i v n i c e - Doslova houbařské žně nabídla příroda houbařům na přelomu letošního léta a podzimu. Košíky plné voňavých hřibů nosili z lesů jak zkušení houbaři, tak i naprostí nováčci.

„Podmínky pro růst hub byly ideální stejně jako vloni. Ale letos byla paleta druhů hub opravdu pestrá,“ tvrdí Jaromír Durček, pro něhož jsou houby vášní již několik desítek let.

Mykolog, který na rozdíl od většiny houbařů sbírá nejen jedlé, ale všechny druhy hub, se letos mohl skutečně vyžít. Na výstavě, kterou každoročně v Lubině pořádá spolu s tamními zahrádkáři, mohl letos představit rekordních 440 druhů.

„Pro srovnání vloni jsem měl jen sto čtyřicet druhů a rekord z roku 1996 byl 186 druhů hub,“ tvrdí mykolog s tím, že všechny houby, které letos v lesích nalezl, na výstavě neskončily. „Našel jsem i pár druhů, které jsem nebyl schopen určit,“ přiznal Durček, který se může pochlubit znalostí více jak čtyř set druhů hub a ve svém domku v Lubině ochotně poskytuje houbařské poradenství. Přesto, že jeho sbírka čítá neuvěřitelných čtyři sta čtyřicet druhů hub, většinu z nich našel Durček pár kilometrů od svého domu.

„Tady v okolí je to velmi druhově rozmanité. Neroste tu sice třeba tolik hřibovitých hub, ale o to je to pestřejší,“ prozradil houbař, který je již dvaadvacet let aktivním členem České mykologické společnosti a na houby vyráží během celého roku, i když je má vyhrabávat pod sněhem. Vášeň pro houby v sobě Durček objevil zhruba ve dvaceti letech. „Na vojně, zatímco kluci chodili na pivo, já jsem ležel v houbařských knihách,“ vzpomíná na své začátky mykolog - amatér.

Od té doby se každoročně o několik druhů rozrůstá nejen Durčkův seznam nalezených druhů či sbírka vzácných hub, ale také jeho mykologické znalosti.

Přesto, že na rozdíl od většiny lidí Durček v lese rád narazí i na nejedlé či jedovaté houby, na pochoutky z těch jedlých nedá dopustit. „Ze začátku mi rodina moc nevěřila, a tak jsem se, abych mohl houby, které najdu, jíst, musel naučit i vařit. Takže speciality z hub, to je moje parketa,“ tvrdí Jaromír Durček.

Za delikatesu se prý dají považovat škvarky z jedlých druhů holubinek. K jeho oblíbeným receptům však patří taky pikantní směs z hub, která se podává s topinkami podobně jako tatarský biftek.

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.