Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Na rekonstrukci loutkového divadla stále není

K o p ř i v n i c e (dam) - Úvaha kopřivnických radních o možném prodeji buďto Lašské vily, nebo objektu loutkového divadla zřejmě nebude realizována. Jeden ze způsobů, kterým chtěli lidé ve vedení města vyřešit neutěšenou situaci obou památkových objektů, je totiž, jak se zdá, nerealizovatelný.

„Varianta počítající s prodejem jedné z budov se ukázala jako nevhodná. Nadále tak zůstává otevřen problém, jakým způsobem město najde finance na opravu obou památek,“ řekl starosta města Jiří Tichánek.

Radní uvažovali, že v případě prodeje současného loutkového divadla budou oba soubory působící na této scéně přesunuty do Lašské vily. Tam měla kromě nového loutkového divadla vzniknout také expozice muzea slavných kopřivnických rodáků. „Loutkáři si prostory, do kterých byl zvažován jejich přesun, prohlédli, ale zjistilo se, že k danému účelu jsou nevhodné,“ uvedl Tichánek. Loutkářům nejvíce vadila nedostatečná velikost místnosti. Divadelní sál měl být totiž teoreticky přesunut do bývalé projekční místnosti muzea, ta by však i bez jeviště a nutného zákulisního prostoru poskytovala zhruba jen poloviční kapacitu, než jaká je k dispozici nyní. „Pokud by k přesunu skutečně mělo dojít, musely by se provést náročné stavební úpravy, jejichž finanční náročnost je odhadována na zhruba patnáct milionů korun,“ řekl starosta, ani tak by však počet míst v jevišti nedosahoval současných sto sedadel.

Podle slov Aleny Svobodové, vedoucí loutkohereckého souboru Rolnička, je nereálné také přestěhování loutkového divadla do kulturního domu. Ani tam totiž prý není vyhovující prostor. Loutkáři se tak přiklánějí k variantě zachování jejich současného působiště. To si však vyžádá nemalé náklady. „Stav loutkového divadla je podstatně horší než u Lašské vily. Je nutné rozhodně vyměnit krovy a střechu. Rekonstrukci si akutně žádá rovněž sklepní část stavby,“ prozradil Tichánek. Město podle jeho slov musí vyšetřit, zda je možné opravu památky ještě o rok odložit, nebo zda bude nutné na ni najít peníze už v roce 2002. „Budeme hledat možnosti dotací a dalšího možného financování. Všichni si uvědomujeme nutnost opravy jedné z mála místních památek, podobně akutních požadavků je však nepřeberné množství, “ posteskl si starosta, jehož cílem jako zapáleného amatérského historika je, aby obě vily nepotkal osud další kopřivnické památky - Zemanství.


    [Top]    


Trojice pražských hereckých es zařídila skvělé zahájení

K o p ř i v n i c e (dam) - O skutečně důstojný start další, již deváté sezony divadelních předplatných v místním kulturním domě se postarala tři herecká esa. Věra Galatíková, Petr Pelzer a Ladislav Frej rozehráli na prknech velkého sálu tragikomickou hru Pat jednoho z nejhranějších českých dramatiků Pavla Kohouta. Přednést na jevišti text nesoucí podtitul ’Hra králů’ nebylo lehké ani pro tak zkušené interprety, kteří se sešli pod hlavičkou Pražské divadelní agentury. Hra těžící z objevení léta skrývaného manželského trojúhelníku, kdy se žena nemůže rozhodnout mezi dvěma muži, je totiž nejen nesmírně textově obsažná, ale navíc i velmi vývojově složitá, což klade nesmírné nároky na soustředěnost hereckého tria. „Byl to skutečně silný zážitek, ostatní soubory budou mít velmi těžkou pozici, budou-li chtít držet tak vysokou úroveň, jako mělo první představení,“ řekla po skončení prvního z šestice kusů připravených pro letošní ročník jedna z předplatitelek. Na první představení dorazilo zhruba sto padesát diváků, což je vzhledem k oblíbenosti zmiňovaných herců poměrně málo. „Je to asi obecný trend. Doufejme, že během sezony se návštěvnost zlepší,“ posteskl si dramaturg předplatného.


    [Top]    


Druhý koncert Hypnotixu byl možná ještě lepší než první

Hypnotix minulou sobotu nadchnul
zaplněný CO kryt pod kulturním domem.
Již druhý koncert kapely očividně bavil
i jejího zpěváka Bouramu Badjiho.
Foto: David Machaček

K o p ř i v n i c e (dam) - Za ještě vydařenější než první kopřivnické vystoupení označovali mnozí jeho účastníci sobotní koncert kapely Hypnotix v podzemí Kulturního domu v Kopřivnici. Skupina považovaná za jednu z nejlepších koncertních kapel u nás přivedla do varu zhruba tři stovky přítomných a v závěru koncertu strhla k tanci celý kryt.

Energií překypující taneční sekvence v písních Hypnotixu se střídaly s meditativními polohami vkládanými do konečného projevu především zpěvákem kapely Bouramou Badjim. Na koncertu zněly především skladby z nového alba ’kumah’ - Spirit of the World, které skupina svým podzimním turné hodlá propagovat v klubech nejen v Čechách, ale i v západní Evropě, kde je častým hostem. Fanoušci Hypnotixu, kteří se do Nory sjeli z širšího okolí, se však dočkali i několika starších osvědčených skladeb.

Původní pětici Hypnotixu na koncertě v CO krytu doplnil také zpěvák Mohsin Mostaba, původem z Indie, který svým zpěvem ozvláštnil tři ze skladeb.

„Moc jsme se do Nory těšili. Když jsme tady hráli minule, byla tady skvělá atmosféra a ani dneska nás lidi nezklamali,“ řekl po koncertě spokojený frontman Hypnotixu Bourama Badji. Stejný pohled na věc měla i většina návštěvníků koncertu, kteří kapelu nechtěli z pódia pustit ani po téměř devadesáti minutách plného hráčského nasazení.


    [Top]    


Petr Valušiak bude mluvit o 118 dnech v zajetí věčného arktického ledu

K o p ř i v n i c e (dam) - Hodinový snímek natočený v extrémních podmínkách severního pólu čeká na všechny, kteří ve středu desátého října dorazí do kopřivnického kina Puls.

Desítkami cen ověnčený dokument nazvaný ’118 dní v zajetí ledu’ do Kopřivnice přiveze člen rusko-slovenské polární expedice Petr Valušiak.

Po skončení projekce dokumentu bude také dostatek prostoru pro přednášku o dobrodružné výpravě, která čtveřici polárníků vedla ze Severní země přes ledový příkrov Arktidy a nejsevernější bod planety až do Kanady.


    [Top]    


Ojedinělá výstava betlémů se dočkala stotisícové podpory místní radnice

K o p ř i v n i c e (dam) - Veškeré prostory místního Katolického domu zaplní měsíc před vánočními svátky rekordní počet betlémů. Na výstavě betlémů v Kopřivnici nesoucí podtitul ’Současná i historická tvorba na Moravě a ve Slezsku’ jich bude k vidění zhruba sto padesát. „Možnost pořádat tuto výstavu nám byla nabídnuta Sdružením betlémářů České republiky. Navazujeme na několikaletou tradici menších výstav betlémů ve městě, tentokrát však půjde o obdobnou výstavu, jaká vloni proběhla v Hradci nad Moravicí,“ řekl jeden z organizátorů výstavy Jiří Navrátil.

Výstava se veřejnosti otevře třiadvacátého listopadu a do Štěpána si lidé budou mít šanci prohlédnout na sedmdesát betlémů z dílen současných tvůrců, zhruba třicet historických betlémů z muzeí či soukromých sbírek. Zbývajících pět desítek by mělo být dílem žáků základních škol. „Právě počet dětských prací bude propůjčovat naší výstavě evropský formát. Mělo by totiž jít o nejrozsáhlejší expozici dětských prací tohoto druhu,“ prozradil Navrátil.

Město podpoří uspořádání výstavy stotisícovou částkou, což je zřejmě nevětší podpora, jakou kdy radnice jakékoliv výstavní akci věnovala. Celkový rozpočet akce je však mnohonásobně vyšší, organizátoři předpokládají, že dvouměsíční akce spolkne tři čtvrtě milionu, možná i osm set tisíc korun. „Část z této částky zaplatí sponzoři. Pokrýt náklady by nám měl pomoci také výtěžek ze vstupného,“ uvedl Navrátil. Pořadatelé počítají s poměrně masivním zájmem veřejností. Obdobná výstava v Hradci nad Moravicí vloni přilákala třicet tisíc lidí, v Kopřivnici se očekává minimálně stejně hojná návštěvnost.

Samotnou výstavu budou doprovázet ukázky řezbářských prací, přednášky o vánočních tradicích nebo koncertní vystoupení.


    [Top]    


Jihomoravští herci přijedou s muzikálem

K o p ř i v n i c e (dam) - Po komorní činohře Pat nabídne kulturní dům svým divadelním předplatitelům také trochu muziky. Soubor Slovácké divadlo z Uherského Hradiště totiž příští týden do Kopřivnice opět přiveze muzikál. Po My Fair Lady a Hello, Dolly to budou Pokrevní bratři anglického dramatika, scenáristy a skladatele Willyho Russella.

Muzikál o náhodném setkání, přátelství a osudech dvojčat, rozdělených při narození, vznikl v roce 1983 a od té doby obletěl celý svět. Od premiéry hra neopustila jeviště, jen v posledních třech letech uvedla Pokrevní bratry divadla v Dánsku, Švédsku, Finsku, Švýcarsku, v americké Louisianě, Nebrasce, Indianě, Coloradu, ale i v Manile na Filipínách. První české nastudování mohli vidět letos v únoru návštěvníci pardubického divadla. V repertoáru Slováckého divadla je pak muzikál aktuální novinkou, premiéru měl totiž prvního září letošního roku.

Jako téma jednoho ze svých nejznámějších muzikálů si Russell vybral příběh inspirovaný legendou, o které se traduje, že se v Liverpoolu opravdu stala. Na jevišti divák sleduje setkání bratrů, dvojčat, kteří byli hned po svém narození rozděleni a celý svůj život prožijí v naprosto odlišných světech. Zatímco jeden vyrůstá se svou pravou matkou v nuzných poměrech, jeho dvojče matka svěřila rodině z vyšších kruhů.

Inscenaci, kterou uherskohradištští herci přivezou do Kopřivnice, s nimi nastudoval známý choreograf a režisér Radek Balaš. Ten není na české muzikálové scéně, kde nové tituly rostou jako houby po dešti, žádným nováčkem. Režijně spolupracoval a choreograficky připravil např. inscenaci legendárních Hair (Vlasy) v pražském Divadle Pyramida. Se Slováckým divadlem spolupracuje již čtrnáct let a podílel se na inscenacích: O kočičím zpívání, Příběh koně, Divotvorný hrnec, nebo již zmíněných Hello, Dolly a My Fair Lady. Pokrevní bratři budou již druhým představením letošní předplatitelské série a jeho začátek je naplánován na čtvrtek o půl osmé večer.


    [Top]    


Kino bude lákat příznivce fantasy na Dračí doupě

K o p ř i v n i c e (dam) - Dračí doupě, které bude plátno kina Puls okupovat každý podvečer ode dneška do soboty, je, jak již návod napovídá, filmový zpracováním stejnojmenné, celosvětově oblíbené hry Dungeons & Dragons. Filmová podoba fantasy RPG je dílem debutujícího režiséra Courtneye Solomona, který je jejím velkým fanouškem a přípravě natáčení věnoval téměř deset let, což však na výsledku není bohužel vidět. Film zavede diváka do království Izmer, které hodlá pomocí obávaných zlatých draků ovládnout zlý mág Profion (Jeremy Irons). Legitimní vládkyně, císařovna Savina (Thora Birchová), taky vysílá skupinku svých věrných, ve které pochopitelně nechybí zlodějíček, trpaslík, elfka nebo čarodějka, aby nalezli žezlo, které ovládá pro změnu rudé draky, a mohla se tak Profionovi postavit. Na první pohled je patrné, že filmařům nechyběla dobrá vůle, ale peníze. Zoufale nízký rozpočet totiž nemohl pokrýt náklady na vytvoření výpravného trikového velkofilmu, jakým by mělo Dračí doupě být. Několik digitálních draků zřejmě spolykalo značnou část rozpočtu a pak byl štáb nucen šetřit. Proto nevznikaly náročné kulisy bájných měst, ale většina exteriérů se točila v Čechách. Tuzemský divák, který v údajném Izmeru poznává české hrady, pražské kostely či dokonce Karlův most, tak přijde o velkou část i tak dost chatrného kouzla filmu, který je zaměřen především na hráče jeho předlohy.

Stejně jako u Dračího doupěte i dobrý námět americké černé komedie 460 podezřelých utrpěl dalším zpracováváním. Středobodem filmu je všem protivná Mona Dearlyová, která dlouhodobě a bez okolků terorizuje nejen svou rodinu, ale prakticky všechny obyvatele jednoho malého městečka v údolí řeky Hudson. Když tedy tahle ženská jednoho dne skončí i se svým autem na jejím dně, všem v okolí se uleví, ale jen do doby, než místní šerif zjistí, že šlo o vraždu, a začne hledat toho, kdo Moně do řeky pomohl. Jeho úkol bude poměrně těžký, každý ze čtyř set šedesáti obyvatel městečka měl totiž chuť a důvod ’obecní mrchu’ zprovodit ze světa. Největší předností filmu režiséra Nicka Gomeze, který se z tvůrce nezávislých snímků přetavil v hollywoodského masového baviče, je vynikající herecké obsazení v čele s Bette Midlerovou, která sice zahyne hned na začátku, ale ještě několikrát se vrátí ve vydařených retrospektivách.

Legenda o slavném návratu, která je na programu všech večerních představení v Pulsu od dnešního večera až do pondělí, je dalším ze skutečných příběhů, které na plátno přivedl herec a režisér Robert Redford. Ten se tentokrát do filmu sám neobsadil, ale příběh o někdejším skvělém hráči golfu, utápějícím svá válečná traumata ve flašce whisky, a jeho slavném návratu na krátce střižený trávník přenechal mladším kolegům Mattu Damonovi a Willu Smithovi.

Na úterý devátého října je připraveno první představení Filmového cyklu (nejen) pro středoškoláky. Ten bude zahajovat americké drama z roku 1999 Kluci nepláčou. Jeho režisérka Kimberly Pierceová vypráví příběh dvacetileté dívky, která se cítí být mužem, a jejího pohnutého osudu na americkém venkově.


    [Top]    


’Vláček’ dětských filmových představení vyjede už za týden

K o p ř i v n i c e (dam) - Sedm filmových představení pro děti je na první polovinu školního roku připraveno ve filmovém klubu Vláček. Série určená speciálně dětem přivede na plátno kina Puls starší i nové pohádky a dětské filmy.

První představení klubu Vláček je připraveno již na příští čtvrtek, kdy malé filmové fanoušky potěší Zlatovláska. Začátek promítání je plánován na půl druhou odpoledne. Kromě starších snímků se na programu filmového klubu Vláček objeví také dvě premiéry, kromě druhého dílu bláznivé komedie Dr. Doolittle o lékaři, rozumícím zvířecí řeči, to bude také zbrusu nová tuzemská pohádka Královský slib, chystaná na konec listopadu. Ti, kdo si opatří průkazku filmového klubu Vláček, uvidí sedm filmů za cenu pouhých sto pěti korun, lístky je však možné koupit i na každé představení zvlášť.


    [Top]    


Muzeum nabídne fotky Evy Fukové

F r e n š t á t  p . R . (dam) - Fotografie pořízené v době před svým odchodem do emigrace vystavuje od dnešního odpoledne ve frenštátském muzeu Eva Fuková. V expozici, jejíž vernisáž je plánována na pátou hodinu odpolední, budou obsaženy snímky zobrazující poetiku všedního života v Československu v neveselých padesátých a šedesátých letech.

Návrat fotografky, která dlouhá léta žila v New Yorku, na Valašsko není náhodný, sama je totiž rodačkou ze Soláně.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.