Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 34/2001
ze dne 4. října 2001

Zprávy z města a okolí

Kopřivnická průmyslová zóna zaujala a někteří přijedou jednat

Sdělení pro držitele zbrojních průkazů, kterým končí platnost

Hledání kupce oční školy je stále neúspěšné

Byť je to zakázáno, mladistvým cigarety prodají

Členové dětského zastupitelstva volili nového starostu a zástupce

Stíny

Postižené děti a někteří klienti Kopretiny byli v Itálii u moře

Připravuje se zavedení nového místního poplatku za odpady

Občané obávající se zvýšeného provozu na silnici sepsali petici

Od října se zvýšily částky životního minima

Lidé chtějí lepší ovzduší i více nových pracovních míst

Kopřivnici neproslavila jen výroba kočárů, aut a keramiky 1


    [Top]    


Kopřivnická průmyslová zóna zaujala a někteří přijedou jednat

K o p ř i v n i c e (hod) - Druhý ročník Investičního fóra, který pořádalo Sdružení pro obnovu a rozvoj severní Moravy a Slezska, se konal v Ostravě ve dnech 20. a 21. září. Smyslem pořádání Investičního fóra je informovat především zahraniční investory o možnostech našeho regionu. Hned první den se uskutečnila konference, na které mimo jiné vystoupil premiér Miloš Zeman a ministr financí Jiří Rusnok. Poté si její účastníci prohlédli sedm průmyslových zón, které dohromady nabízejí 240 hektarů.

„Zúčastnil jsem se přijetí jedné skupiny investorů, kteří objížděli autobusy průmyslové zóny na severu Moravy. Jeden německý investor a zároveň majitel firmy projevil větší zájem o naši průmyslovou zónu. Později jsem se dozvěděl, že tato firma projevila zájem i v Třinci, ale že Kopřivnice by měla být na prvním místě. Do čtrnácti dnů by měl do Kopřivnice přijet znovu. Tato firma se věnuje výrobě pružin,“ komentoval návštěvu místostarosta Alois Janek.

Investory velice pěkně překvapilo oslovení ’Ignáce Schustaly’, které vymysleli a připravili pracovníci Centra podnikání a rozvoje, s. r. o. Rovněž se jim líbilo, že v průmyslové zóně se již staví, a zajímali se o to, kolik zde firma zaměstná lidí, apod.,“ uzavřel komentář Alois Janek.


    [Top]    


Sdělení pro držitele zbrojních průkazů, kterým končí platnost

K o p ř i v n i c e (red) - Policie České republiky upozorňuje všechny držitele zbrojních průkazů, kterým v letošním roce uplyne doba platnosti, aby ji ve svém vlastním zájmu prodloužili.

Další podrobnější informace vám podají pracovníci Skupiny zbraní, střeliva, výbušnin a drog Okresního ředitelství policie, Nový Jičín, případně vaše dotazy zodpoví i telefonicky na čísle 0656/79 93 03.


    [Top]    


Hledání kupce oční školy je stále neúspěšné

Š t r a m b e r k (dam) - Bývalá ’Oční škola’ ve Štramberku zatím stále nenašla nové využití. „Jak nám nařídilo zastupitelstvo, hledáme prostřednictvím realitních kanceláří vážného zájemce o objekt. Zatím bez úspěchu,“ tvrdí starosta Štramberka Jan Socha.

Pokud se kupec nenajde ani do konce letošního roku, budou Štramberští hledat jiné řešení. V současné době v části poměrně rozsáhlého objektu funguje ortoptická ambulance. „ V jedné z místností trénují šermíři ze skupiny Allegros. Zbytek budovy je zakonzervován a temperován,“ řekl Socha s tím, že chátrání by škole hrozit nemělo.


    [Top]    


Byť je to zakázáno, mladistvým cigarety prodají

K o p ř i v n i c e (ili) - Prodej tabákových výrobků nezletilým, ač zakázán, je ze strany prodejců denně porušován. Házet všechny do jednoho pytle by ale nebylo spravedlivé.

Namátkový test na území Kopřivnice, kdy koupě kusových cigaret byla svěřena čtrnáctiletému žáku základní školy, na cti prodejcům ovšem nepřidal. Z patnácti tabákových prodejen a restauračních zařízení pouze ve dvou případech odmítli nezletilci prodat kusovky. V několika případech se při zpětném dotazu oháněli tvrzením, že předpokládali, že je podstatně starší.

Jeden prodejce šel se svou upřímností tak daleko, že na dotaz, proč tak mladému klukovi cigarety prodal, odpověděl: „Neprodám je já, prodá mu je jiný a já budu navíc ztrátný. Je to věc rodičů a výchovy. Já nejsem placený za hlídání. Když bude chtít děcko cigarety získat, tak si je opatří, i kdyby je mělo ukrást, takže já je vlastně chráním před zlodějnou.“

Městská policie prodej tabákových výrobků nezletilcům kontroluje, ale zpravidla zasahuje na upozornění občanů. „Tímto způsobem jsme již zasahovali ve dvou případech a celá věc byla na místě řešena blokovou pokutou. V žádném případě nemůžeme hlídkovat u každého zařízení prodávajícího tabákové výrobky a alkohol, ani nepoužíváme záměrně nastrčené dítě,“ uvedl velitel městské policie Jan Müller. Podle jeho názoru jsou si prodejci dostatečně vědomi možnosti postihů. Při opakovaném přestupku se nejen znatelně vyšplhá pokuta, ale může dokonce dojít k odebrání živnostenského listu.

V této souvislosti jistě mnozí uvítají návrh zákona, který předložil sněmovně v druhé polovině září ministr zdravotnictví Bohumil Fišer. Jeho přijetím by se podstatně ztížilo kouření a konzumace alkoholu. Pod sankcí tisíc korun by bylo zakázáno kouření na některých veřejných místech, jako jsou například zastávky hromadné dopravy s přístřešky. Pokuta za prodej tabáku nezletilým by se mohla vyšplhat až do sto tisíc korun.

Návrhem sledují jeho tvůrci zejména ochranu dětí i mladistvých a vážné omezení dostupnosti cigaret a alkoholu. Oba produkty by se měly prodávat jen ve specializovaných prodejnách. Zmizet mají prodejní automaty s tímto sortimentem a od roku 2005 by neměly být v prodeji cigarety v menším než dvacetikusovém balení.

Součástí návrhu je i podmínka zřízení čtyřiceti procent nekuřáckých míst v restauracích.

Lékařští odborníci, kteří se zabývají problematikou kouření, návrh zákona nejen podporují, ale dokonce upozorňují na jeho přílišnou mírnost.


    [Top]    


Členové dětského zastupitelstva volili nového starostu a zástupce

Dětské zastupitelstvo města zasedá
po prázdninách v novém složení.
Do funkce místostarosty byl zvolen
Michal Kučera (vpravo)
ze Základní školy na ulici Alšově.
Foto: David Machaček

K o p ř i v n i c e (ili) - Minulý týden ve středu proběhla první ustanovující schůze dětského zastupitelstva v letošním školním roce. Protože absolventi základní školy již nemohou být jejími členy, bylo zvoleno pět nových členů, kteří skládali slib. Ve čtrnáctičlenném dětském zastupitelstvu je vždy po dvou zástupcích z jednotlivých základních škol, kteří zároveň musí být žáky druhého stupně.

Novým starostou pro letošní školní rok byl zvolen Petr Dvorský ze Základní školy dr. Milady Horákové a místostarostou Michal Kučera ze Základní školy Alšovy. Protože počet zastupitelů je sudý, musí se při hlasování docílit nadpoloviční většiny, to znamená alespoň osmi hlasů. Členové dětského zastupitelstva byli seznámeni se stanovami a jednacím řádem.

Příští, již pracovní zastupitelstvo, se uskuteční v polovině října, kde se už budou projednávat konkrétní záležitosti. „Členové se budou vyjadřovat k přípravě rozpočtu, přednesou návrhy, co by chtěli změnit ve městě,“ přiblížila náplň příštího zasedání Věra Šablaturová, referentka odboru školství, kultury a sportu. Dětské zastupitelstvo funguje od poloviny dubna letošního roku, ale jeho členům se již podařilo prosadit několik návrhů na úpravy dětských hřišť apod.


    [Top]    


Stíny

Dne 26. září ve večerních hodinách přijala stálá služba MP oznámení, že v mezipatře jednoho z domů na ul. Obránců míru leží člověk. Na místo vyslaná hlídka zjistila muže, s kterým nebylo možno žádným způsobem komunikovat. Byla přivolána LPS polikliniky, kdy lékař na místě rozhodl o převozu do nemocnice rychlou záchrannou službou.

Uplynulá sobota 28. září byla ve znamení dopravních nehod. Policisté jich zaznamenali celkem třináct, z toho pět bylo způsobeno po předchozím požití alkoholických nápojů. Jednou z nich byla nehoda nad přehradou v Lubině, ke které došlo ve zmíněný den kolem druhé hodiny ranní. Dvacetičtyřletý muž z Kopřivnice řídil po požití alkoholických nápojů motocykl zn. Honda (řádně nepřihlášený a bez SPZ) a při vjíždění z kukuřičného pole na místní komunikaci vedoucí nad přehradou směrem na Hájov nezvládl řízení motocyklu. Po pádu na silnici zůstal ležet a usnul. O půl hodiny později tady jel šestadvacetiletý muž na horském jízdním kole směrem od Hájova na Lubinu. Při své jízdě nepřizpůsobil rychlost jízdy dosvitu světla a přejel přes nohy havarovaného řidiče motocyklu. V důsledku toho cyklista upadl a způsobil si lehká zranění.

Dne 30. září v dopoledních hodinách byla zjištěna dopravní nehoda na ul. Štefánikově, kdy řidička osobního vozidla narazila do zábradlí a vozidlo převrátila na bok. Ke zranění osob nedošlo. Na místo byla přivolána Policie ČR a hasiči, protože z vozidla vytékal olej a benzín.


    [Top]    


Postižené děti a někteří klienti Kopretiny byli v Itálii u moře

K o p ř i v n i c e (ili) - Dvanáct dní v první polovině září pobývaly děti z Dětského centra v Kopřivnici a několik klientů z Kopretiny - Ústavu sociální péče ve Vlčovicích v italském přímořském letovisku Marotta.

„Celá akce se uskutečnila za vydatného finančního sponzoringu Jaromíra Naleraje, majitele Cestovní agentury FOX, který pokryl čtyřicet procent nákladů. Jen proto se mohly zájezdu zúčastnit děti i ze sociálně slabších rodin,“ netajila se s vděčností ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková. Protože zmíněná agentura zajistila i vlek za autobus, mohlo se k moři přepravit přes třicet dětí s průkazkou ZPP, z nichž polovina je upoutána na vozík.

Program pobytu se odvíjel v závislosti na počasí. Děti chodily na procházky, věnovaly se výchovným programům, zdravotní rehabilitaci, hrám a hlavně koupání v moři. „Při těchto pobytech se upevňují nejen vzájemné vazby mezi dětmi, ale protože s většinou z nich jel doprovod jednoho či obou rodičů, kteří měli možnost sledovat naši práci s dětmi zblízka, zlepšila se tak i vzájemná spolupráce mezi rodiči a školou,“ přiblížila dlouhodobější přínos těchto akcí Jančálková.

Ozdravných pobytů se Dětské centrum zúčastňuje každoročně, protože jejich vliv na zdravotní stránku dětí je nesporný. Zlepšení funkcí pohybového aparátu, dýchání, astmatických a alergických potíží jsou patrné na každém dětském účastníku. A to není třeba zdůraznit pozitivní vliv na psychiku dětí.


    [Top]    


Připravuje se zavedení nového místního poplatku za odpady

Město Kopřivnice připravuje zavedení nového místního poplatku za provoz systému nakládání s komunálním odpadem

Prvního ledna 2002 vstoupí v účinnost nový zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a změně některých dalších zákonů. Změna se týká také zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích zavedením nového místního poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Rozšiřuje se tak počet místních poplatků, které jsou obce oprávněny ve svém územním obvodu zavést a vybírat.

Podle zákona o odpadech má obec, v našem případě město Kopřivnice, povinnost určit místa, kam mohou fyzické osoby (občané) odkládat komunální odpad a jeho nebezpečné složky. S tím souvisí i povinnost města zajistit celý systém nakládání s komunálním odpadem na svém území, včetně místních částí Lubina, Vlčovice a Mniší.

Ke splnění této povinnosti může město v takzvané samostatné působnosti vydat obecně závaznou vyhlášku. Ve vyhlášce pak stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání se stavebním odpadem. Finanční prostředky na provoz systému nakládání s komunálním odpadem si město podle nového zákona o odpadech může zajistit zavedením a výběrem místního poplatku.

Jakým způsobem zavede město tento nový místní poplatek?

Tím, že vydá obecně závaznou vyhlášku o místním poplatku, ve které bude stanovena jeho konkrétní výše, ohlašovací povinnost ke vzniku poplatkové povinnosti, splatnost poplatku a podrobnosti jeho výběru. Taková vyhláška se již (podle ustanovení § 15 zákona o místních poplatcích) připravuje.

Kdo bude tento poplatek povinen platit?

Podle nového zákona o odpadech a podle změny v zákoně o místních poplatcích není od 1. ledna příštího roku možný současný způsob úhrady nákladů za nakládání s komunálním odpadem.

Od počátku roku 2002 se do systému města musí zapojit všichni poplatníci bez ohledu na to, jaké množství komunálního odpadu produkují. Zákon o místních poplatcích stanovuje poplatkovou povinnost pro dvě skupiny poplatníků. Tou první je každá fyzická osoba (občan), která má ve městě trvalý pobyt. Do druhé skupiny patří fyzické osoby, které mají ve vlastnictví stavbu určenou nebo sloužící k individuální rekreaci (tzn. rekreační chatu, domek, zahrádkářskou chatu apod.), a to za podmínky, že v této stavbě není hlášena k trvalému pobytu žádná fyzická osoba.

Podle zákona je možné, aby poplatek za domácnost odvedl společný zástupce a za rodinný dům nebo bytový dům jeho vlastník nebo správce. Budou-li společný zástupce, vlastník nebo správce poplatek za domácnost, respektive za rodinný nebo bytový dům platit, bude jejich povinností i takzvaná ohlašovací povinnost. Ohlašovací povinností se rozumí oznámení správci poplatku (tím bude zřejmě finanční odbor Městského úřadu v Kopřivnici) jména a data narození fyzických osob, za které poplatek odvádí. Za stavbu určenou nebo sloužící k individuální rekreaci, která je ve spoluvlastnictví více osob, budou spoluvlastníci povinni platit poplatek společně a nerozdílně, a to ve výši, která odpovídá poplatku za jednu fyzickou osobu a kalendářní rok.

Co bude tvořit sazbu poplatku?

Sazba nového poplatku je tvořena dvěma částkami. Maximální výše obou je stanovena zákonem do výše 250 Kč pro každou z nich a pro každého poplatníka a kalendářní rok. Celková výše sazby tohoto poplatku tak nemůže být vyšší než 500 Kč na poplatníka a kalendářní rok.

V případě změny místa trvalého pobytu nebo změny vlastnictví stavby, která je určena nebo slouží k individuální rekreaci v průběhu kalendářního roku (tedy poplatkového období), uhradí poplatník poplatek v poměrné výši, která odpovídá počtu kalendářních měsíců pobytu nebo vlastnictví stavby v příslušném kalendářním roce. Dojde-li ke změně v průběhu kalendářního měsíce, bude pro stanovení počtu měsíců rozhodný stav na konci daného měsíce.

První částka je stanovena pro každou fyzickou osobu a kalendářní rok, výše druhé částky se odvozuje od skutečných nákladů města na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu za předchozí rok Rozúčtování nákladů na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu stanoví město v obecně závazné vyhlášce o místním poplatku.

Jaká bude splatnost poplatku?

Stanovení lhůty splatnosti, tj. termínu, do kterého jsou poplatníci povinni poplatek zaplatit, bude jistě důležitou částí vyhlášky o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Poplatek může být splatný v plné výši jednou za kalendářní rok nebo ve splátkách v několika termínech splatnosti během celého kalendářního roku.

Jaké budou sankce za nesplnění poplatkové a ohlašovací povinnosti?

Za nesplnění poplatkové povinnosti, tj. nezaplacení poplatku v termínu splatnosti, bude mít město možnost uložit poplatníkovi sankci, která spočívá v navýšení poplatku až o 50 %. Pokud poplatník nesplní povinnosti nepeněžité povahy vyplývající z obecně závazné vyhlášky (např. ohlašovací povinnost), která bude spočívat ve sdělení určitých skutečností rozhodných pro výši jeho poplatkové povinnosti, bude mu město oprávněno uložit pokutu podle zákona o správě daní a poplatků (§ 37).

Pravomoc vydávat obecně závazné vyhlášky je podle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) vyhrazena zastupitelstvu. Obě vyhlášky (o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systému nakládání se stavebním odpadem a o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů) se v případě schválení zastupitelstvem města vyhlásí vyvěšením na úřední desce městského úřadu na dobu 15 dnů. Tím bude splněna podmínka jejich platnosti. Účinnost obou vyhlášek se předpokládá od 1. ledna 2002.

Pavlína Blahutová, odbor ŽP a VLHZ


    [Top]    


Občané obávající se zvýšeného provozu na silnici sepsali petici

K o p ř i v n i c e (dam) - Petice, pod kterou jsou podepsáni Kopřivničané nesouhlasící s navýšením provozu na ulici Záhumenní, související se záměrem vybudovat pod kopcem Kotoučem ve Štramberku novou cementárnu, má být součástí balíku připomínek, které místní radnice postoupí ministerstvu životního prostředí. To s konečnou platností povolí, nebo zakáže stavbu, o které se v regionu diskutuje již několik měsíců. Pod peticí je podepsáno dvě stě sedmdesát občanů, kteří se obávají zvýšeni prašnosti, hluku a otřesů, které by mohly ohrozit základy jejich domů. „Na schůzce na radnici jsme si především vyjasnili svá vzájemná stanoviska,“ řekl po pondělním setkání se starostou a zástupci Kotouče člen petičního výboru Lumír Richtár. Starosta Tichánek doufá, že dojde k vzájemné dohodě, i když pondělní jednání podle něj nebylo jistě poslední. „Kotouč již například zvýšil množství materiálu, který hodlá převážet po železnici na úkor kamionové dopravy,“ prozradil jeden z ústupků Tichánek. Jan Socha, starosta sousedního Štramberka, v jehož městě kolují naopak petice podporující výstavbu cementárny, tvrdí, že Kopřivničané se nemají čeho obávat a je jim to třeba říci. „To je ale záležitost kopřivnických činitelů a médií. Podle mě bude nárůst kamionové dopravy přes Kopřivnici minimální. Dvacet kamionů denně navíc nikdo ani nepozná,“ nechal se slyšet Socha.


    [Top]    


Od října se zvýšily částky životního minima

K o p ř i v n i c e (hod) - S účinností od 1. října došlo ke zvýšení částek životního minima, od kterých se odvíjejí všechny dávky sociálních podpor.

Částka životního minima, která se považuje podle zákona o životním minimu za potřebnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb občana činí měsíčně: 1 690 Kč u dítěte do 6 let věku, 1 890 Kč u dítěte od 6 do 10 let, 2 230 Kč u dítěte od 10 do 15 let, 2 450 Kč, jde-li o nezaopatřené dítě od 15 do 26 let, a u ostatních občanů jde o částku 2 320 korun.

Částka životního minima, která se považuje podle zákona o životním minimu za potřebnou k zajištění nezbytných nákladů na domácnost, činí měsíčně: 1 780 Kč , jde-li o jednotlivce; 2 320 Kč, žijí-li v domácnosti dvě osoby; 2 880 Kč v domácnosti 3 nebo 4 osob a 3 230 korun v domácnosti, v níž žije pět a více osob.


    [Top]    


Lidé chtějí lepší ovzduší i více nových pracovních míst

K o p ř i v n i c e (ili) - Kterou variantu byste upřednostnili v souvislosti s připravovanou obnovou výroby cementu ve Štramberku - navýšení pracovních míst, nebo ochranu životního prostředí, zněl dotaz položený náhodným respondentům.

Mirek Š. (48 let, instalatér) - Cementárka tady byla vždycky a každý to přežil.

Simona D. (27 let, mateřská dovolená) - Už kvůli své dceři bych cementárnu nechtěla. Děti jsou tady dost náchylné na průdušky a situace by se určitě zhoršila.

Vojtěch P. (32 let, prodavač) - Horší ovzduší bych tu teda určitě nechtěl, ale kdybych neměl práci a musel živit rodinu, tak bych hlasoval asi pro.

Eva K. (46 let, podnikatelka) - Pokud by byla ve Štramberku k dispozici špičková technologie, tak by životní prostředí určitě netrpělo.

Lukáš D. (37 let, finanční poradce) - Pomalu se rozjíždí Dura a do Vlčovic brzy přibudou další firmy. Proto určitě nebude třeba dalších pracovních míst na úkor zhoršení kvality životního prostředí.

David S. (68 let, důchodce) - Pro Štramberk je cementárka totéž, co pro Kopřivnici Tatra. Já bych jim to povolil.

Jindra D. (48 let, prodavačka) - Jak si všichni oddychli, když přestali s výrobou cementu. A teď by to mělo začít nanovo? Nestrašte. Snad mají ti nahoře dost rozumu.

Roman H. (22 let, student) - Cementárku v žádném případě. Dnes je ekologie alfou a omegou každého rozhodování.


    [Top]    


Kopřivnici neproslavila jen výroba kočárů, aut a keramiky 1

Málokdo z dnešních obyvatel Kopřivnice ví, že naše město proslavila v minulosti nejen továrna na výrobu kachlí a keramiky a továrna na kočáry, která později přešla na výrobu automobilů, ale též výroba pekařských lopat špičkové kvality, které byly oceněny na světových výstavách v Londýně a v Paříži a na výstavě ve Lvově zlatými medailemi.

Zakladatelem továrny na pekařské lopaty byl pan Josef Čapka, narozen v roce 1859 ve Štramberku č. p. 101. Ve svých devíti letech ho otec dovedl na službu k sedlákovi a od té doby se protloukal životem sám. Poněvadž byl bystrý a podnikavý, vyučil se v Novém Jičíně pekařem, a jak bylo v té době zvykem, šel do světa na ’vandr’, tj. na zkušenou. Během dvou let vystřídal 8 zaměstnavatelů. V Odrách se oženil s Aloisií Fibrichovou, s kterou odešel podnikat do městečka poblíž Lvova v tehdejším Rusku. Za velkého zájmu lidí postavil si tam sám pekařskou pec, jakou tamní mužici dosud neviděli. Když pak okusili pecny vonícího chleba, peklo se ve dne v noci, aby byla uspokojena poptávka.

Pro různé potíže hlavně se zajišťováním surovin se po dvou letech vrátil na Moravu do Kopřivnice, kde rozvíjející se průmysl poskytoval dobré podmínky pro podnikání.

Při pekařském řemesle měl nemalý problém s lopatami, kterými se sázel chléb a jiné pečivo do pece. Neexistovala tehdy žádná specializovaná výroba těchto lopat. Truhláři lopaty vyráběli pro potřebu místních pekařů. Avšak tyto lopaty se při vyšších teplotách kroutily, praskaly, byly příliš hrubé a musely se často vyměňovat.

Pravděpodobně po poradě s místním stolařským odborníkem z kočárovky a s ohledem na své zkušenosti rozhodl se zřídit sám výrobu lopat, které by plně vyhovovaly všem požadavkům. Musely být z tvrdého dřeva, s příčnými ’lety’ po celé šíři lopaty (aby se nekroutily) a navíc muselo být dřevo ’umrtveno’ párou. Teprve po prosušení bylo dřevo připraveno k opracování.

Potíž nastala s opatřováním suroviny - dřeva, jelikož např. k výrobě lopaty 50 cm široké, musel mít kmen buku průměr aspoň 120 cm, avšak takové mohutné stromy v našich lesích nenajdete. Řešením byl dovoz z lesů tehdejší Podkarpatské Rusi, kde se našel podnikatel, který byl schopen všechny podmínky zajistit.

Tamější dělníci, vybaveni jen ručními pilami a sekerami, museli z kmenů lesních velikánů nařezat asi 1 m dlouhé kusy, což již samo o sobě byl nadlidský výkon. Tyto ’špalky’ pak pomocí železných klínů naštípali na dostředné výseče a z těch sekerami vysekali hrubý tvar lopaty. Tyto polotovary pak na místě ’vyudili’ v dřevěných boudách, čímž je zbavili povrchové vlhkosti a částečně zakonzervovali.

Pro informaci uvádíme, že tito dřevorubci odcházeli z lesů za rodinou jen na neděli a vydělávali asi 10 Kč denně, což byla asi třetina výdělku dělníka v českých zemích, a to za lehčí a časově omezenou práci. Ovšem v tehdejších Horních Uhrách, připojených po roce 1918 k ČSR, kde lidé žili jen z horských políček, chovu ovcí a v lepším případě měli i krávu, byl to hledaný výdělek.

Do Kopřivnice se surové lopaty přepravovaly v uzavřených vagónech. Následovalo jejich postupné několikahodinové paření pod tlakem ve vyřazeném kotli parní lokomotivy.

Pokračování příště

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.