Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Novinky nabízí klub Kamarád, DDM i MIS music

K o p ř i v n i c e (ili) - Se zahájením nového školního roku přišly dětské zájmové organizace s některými novinkami.

„Samozřejmě, že v programové nabídce klubu Kamarád vycházíme z osvědčených věcí, ale pro letošní rok přicházíme opět s něčím novým. Tou největší novinkou je patrně chystané otevření pobočky na ulici Horní,“ uvedla manažerka klubu Blanka Mikundová. Potřebu otevřít pobočku v této části města si vyžádala nejen velká koncentrace dětí, jejichž rodiče byli pro neplacení nájmu sestěhováni do této ulice, tak absence podobného zařízení v této lokalitě. „V rámci prevence kriminality by v klubu Kamarád měla vzniknout krizová poradna, která by jednou týdně poskytovala klientům své služby za účasti psychologa,“ pokračovala ve výčtu Mikundová. Kromě loňské novinky fotografování, které si mezi dětmi získalo značnou oblibu, bude nabídka rozšířena i o vaření.

Dům dětí a mládeže přichází jako každoročně vedle prověřených kroužků i s některými novinkami. Tím bude astronomický kroužek, dále bude značně rozšířena nabídka určená tanečníkům - od začátečníků po pokročilé v pódiových skladbách, country i latinsko-americkém stylu. Výuka hry na kytaru letos rozšíří i na pokročilé, stejně jako kulinářské speciality pro ty, kteří už něco dovedou. Velké navýšení má dům dětí a mládeže i v angličtině, kdy zájemci mají možnost výběru hned z několika forem výuky, v Lubině bude nově otevřen taneční kroužek.

„Navíc chceme rozjet internetový klub a vzhledem k novým prostorám, které jsme přestěhováním získali, chceme více využít sálu v přízemí,“ uzavřela výčet novinek ředitelka domu dětí a mládeže Eva Müllerová. Právě tam by v dopoledních hodinách měly probíhat lekce dramatické výchovy pro školy, odpoledne bude vyhrazeno pro dramatické a divadelní kroužky. „Novým začínajícím umělcům chceme umožnit bezplatnou prezentaci na veřejnosti v rámci akce Rozjezdy pro hvězdy. Předpokládáme, že se tak divákům představí hudebníci, divadelníci a tanečníci,“ dodala k nově chystaným aktivitám DDM Müllerová.

Pozadu rozhodně nezůstává ani MIS music. Podle slov jejího ředitele Petra Suttnera rozjíždějí letos dva veliké orchestry. Původně dixielandový orchestr bude rozšířen o pět dechových nástrojů plus vokály, čímž se rozšíří žánr nejen dixielandový, ale i klasický swing a taneční muzika. „Druhý orchestr, kde budou kytary, sekce asi dvanácti zobcových fléten, rytmika a vokály, bude novinkou pro letošní školní rok,“ přiblížil chystané rozšíření nabídky ředitel Suttnar. Pokud bude příznivá finanční situace, představí se obě tělesa veřejnosti v květnu.


    [Top]    


Události v USA Tatru neohrozí

K o p ř i v n i c e (dam) - Teroristické útoky na cíle ve Spojených státech minulý týden zamíchaly také děním na poli ekonomiky. Podle generálního ředitele Tatry Petra A. Urbana však automobilka ani jiné podniky v Česku nebudou americkou tragédií zasaženy.

„Reakce na světových trzích bude dočasná a spíše emocionálního charakteru. Amerika je velká země a její ekonomika zůstala téměř nedotknuta. Výrobním kapacitám se nic nestalo,“ řekl Urban. „Jsme součástí globální ekonomie, nejsme izolovaní, takže i nás se to může nějak dotknout, ale nemyslím, že to může mít nějaký konkrétní vliv na firmy v republice, spíš mohou trpět všeobecným ekonomickým poklesem, který byl již před útokem na Ameriku,“ uvedl šéf automobilky.


    [Top]    


Zastupitelé budou jednat opět ve středu

K o p ř i v n i c e (hod) - Za týden se sejdou zastupitelé města ke svému v pořadí již sedmnáctému zasedání, i tentokráte mimořádně ve středu 26. září v 16.30 hodin v anexu.

Hned na úvod zasedání bude skládat slib člena zastupitelstva Jan Jalůvka, který nahradí Jaromíra Maroně. Na programu jednání budou rozbory hospodaření za 1. pololetí, rozpočtová opatření k rozpočtu města na letošní rok, finanční příspěvky města z volnočasových aktivit, dodatek č. 1 ke zřizovacím listinám organizačních složek, majetkoprávní úkony města, prodej bytových domů v majetku města Kopřivnice a samozřejmě různé.


    [Top]    


Strážníci MP jsou na kolech mobilnější a dostanou se i do okrajových částí

K o p ř i v n i c e (hod) - Kola, která byla zakoupena za peníze získané z grantu prevence kriminality, využívají strážníci městské policie již asi čtyři měsíce. Zeptali jsme se proto velitele městské policie Jana Müllera, jak se kola osvědčila v praxi.

„Strážníci ujedou na horských kolech za jednu směnu padesát až šedesát kilometrů. Při prohlídkách se dostanou do okrajových míst i tam, kde se autem nedá projet a při běžných pochůzkách by tato místa strážníci ani nestačili projít. Používání kol je omezeno počasím, nemocemi i čerpáním dovolené,“ odpověděl Jan Müller.

Lidé si podle Müllera a jeho zástupce Zdeňka Šostka začínají zvykat na strážníky na kolech, hlavně na jejich uniformy.

„Na kolech jsou strážníci mobilnější, když se jedná o řešení dopravní situace, dojedou tam mnohdy dřív než autem,“ vysvětlil velitel městské policie a pokračoval, „při projížďkách v terénu strážníci zjistí nepovolené skládky, které pak řeší strážník, který má daný terén na starosti.“

„Stalo se nám, že muž venčil psa, nás si nevšiml, spíše nepoznal, že jde o strážníky a chtěl odejít, aniž by po psovi uklidil. My jsme počkali a pak to s dotyčným vyřešili. Když jdeme pěšky po ulici a než dojdeme, tak ti, kteří se něčeho dopouštějí, začnou uklízet. Ale když jedeme na kolech, i když máme jiné uniformy, tak nás hned nezaregistrují a na tom kole je to přece rychlejší. Máme větší šanci chytit výtržníky nebo ty, kteří porušují zákon,“ vyprávěl zážitky z používání kol Zdeněk Šostek, zástupce velitele.


    [Top]    


Dny zdraví s RBP opět v Kopřivnici

K o p ř i v n i c e (ili) - Už pravidlem se pomalu stávají Dny zdraví s Revírní bratrskou pokladnou pořádané Kulturním domem Kopřivnice, která garantuje zdravotní péči pro více než tři sta tisíc pojištěnců.

Dny zdraví budou probíhat tento pátek a sobotu a na doprovodných akcích se kromě zmíněných protagonistů budou podílet ZŠ - náměstí a firma CykloArt. První den bude vyhrazen různým měřením, jako je krevní tlak, vyšetření cukru a cholesterolu. Dále se představí prodejci zdravé výživy, relaxační hudby a zdravotních pomůcek. V odpoledních hodinách proběhne beseda o významu pohanky v naší stravě, léčba poruch ženské sterility a rehabilitační cvičení inspirované základy orientálního břišního tance. Zároveň se na náměstí TGM uskuteční streetbalový turnaj. V sobotu pak na řadu přijdou cyklistické hrátky pro děti a jednoduchá harmonizující cvičení jógy vjájam.


    [Top]    


Město připravuje novou obecně závaznou vyhlášku o pohybu psů

Připravovaná vyhláška o pohybu
a držení psů přinese majitelům
čtyřnohých miláčků několik změn.
Foto: David Macháček

Město Kopřivnice připravuje obecně závaznou vyhlášku o pohybu a držení psů v Kopřivnici a místních částech. Bude-li návrh vyhlášky schválen zastupitelstvem města, nabude vyhláška platnosti a účinnosti od 1. prosince 2001. K návrhu vyhlášky, jejíž text je uveden v plném znění, lze podat písemné připomínky v termínu od dnešního dne do pátku 12. října do 12 hodin. Připomínky lze zaslat poštou nebo předat osobně na podatelně Městského úřadu v Kopřivnici, ulice Záhumenní 1152, zástupci starosty Zdeňku Krajčírovi na stejné adrese nebo na odboru životního prostředí a VLHZ, Štefánikova 58, Kopřivnice.
 
 
 

Obecně závazná vyhláška
č. 1/2001 o pohybu
a držení psů

Zastupitelstvo města Kopřivnice se na svém zasedání ... usneslo vydat podle § 10 písm. b) a d) a § 84 odst. 2 písm. i) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), tuto obecně závaznou vyhlášku (dále jen ’vyhláška’):

Článek 1
Účel vyhlášky

Účelem této vyhlášky je stanovení některých omezujících opatření k zabezpečení dodržování místních záležitostí veřejného pořádku při chovu, pohybu a držení psů, zejména pak ochrana zdraví a bezpečí obyvatel, ochrana jejich majetku včetně zvířat, jakož i zajištění čistoty veřejných prostranství v souvislosti s pohybem a držením psů.

Článek 2
Vymezení pojmů

1) Veřejným prostranstvím se pro účely této vyhlášky rozumí zejména všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru.

2) Společnými prostorami obytných domů se pro účely této vyhlášky rozumí zejména chodby, schodiště, prádelny, sušárny, půdní prostory, sklepní prostory a výtah.

3) Objektem určeným k poskytování zboží a služeb se pro účely této vyhlášky rozumí místnost, soubor místností nebo pozemek, na němž je uskutečňována činnost:

a) podnikatelská,1/
b) školská, kulturní, sportovní a zdravotnická,
c) veřejné správy.

Objektem určeným k poskytování zboží a služeb jsou pro účely tohoto předpisu rovněž chodby, výtahy, schodiště, čekárny a jiné společné prostory, které slouží k přístupu do těchto místností či k tomuto pozemku.

4) Dětským hřištěm se pro účely této vyhlášky rozumí zejména volně přístupné hřiště nacházející se ve vzdálenosti do 100 metrů od obytného domu včetně dětských kolotočů, prolézaček, houpaček a jiných podobných zařízení.

5) Zvláštním psem se pro účely této vyhlášky rozumí pes slepecký, služební 2/ či pes policejní 3/.

6) Držitelem se pro účely této vyhlášky rozumí každý, kdo chová nebo drží psa pro sebe či jinou osobu.

7) Ohlašovnou se pro účely této vyhlášky rozumí Finanční odbor Městského úřadu Kopřivnice.

8) Volným pohybem psů se pro účely této vyhlášky rozumí situace, na kterou nedopadá regulační ustanovení čl. 3 odst.1 této vyhlášky, přičemž i v místech určených pro volný pohyb psů nebo tam, kde je umožněn pouze pohyb psů na vodítku, je však držitel povinen dbát zvýšené opatrnosti a zabezpečit, aby pes neobtěžoval jiné osoby, jakož i dodržovat povinnosti uložené zvláštními právními předpisy. Za volný pohyb psa se však považuje rovněž situace, kdy pes má upevněné vodítko, avšak není na tomto vodítku řádně veden ani není řádně uvázán k jinému předmětu pevně spojenému se zemí.

Článek 3
Pohyb psů

1) K zajištění veřejného pořádku, zabezpečení bezpečnosti, zdraví a majetku se zakazuje:

a) pohyb psů bez vodítka na veřejných prostranstvích, ve společných prostorách obytných domů a v objektech určených k poskytování zboží a služeb v provozní době tehdy, pokud pes nemá řádně nasazen náhubek, není-li níže stanoveno jinak,
b) pohyb psů bez vodítka a řádně nasazeného náhubku na dětských hřištích a v parcích,
c) vstup se psy na městské koupaliště a na louku v areálu tohoto koupaliště v době od počátku měsíce května do konce měsíce září a vstup se psy do kaplí, kostelů, na hřbitovy, školní hřiště a pískoviště,
d) koupání psů v městském koupališti v Kopřivnici a v přehradě ’Větřkovice’ v době uvedené pod písm. c) tohoto článku a koupání psů v městských kašnách a vodních nádržích,
e) uvazování psa při vstupu do objektu určeného k poskytování zboží a služeb tak, aby pes omezoval nebo ohrožoval přicházející nebo odcházející osoby.

2) Volný pohyb psů je dovolen jen na místech k tomu určených, jimiž jsou místa vně ohraničeného prostoru, který je vymezen v přílohách č. 1 - 4 této vyhlášky, nestanoví-li zvláštní právní předpis jinak. Přílohy č. 1 - 4 jsou nedílnou součástí této vyhlášky.

3) Každý je oprávněn ohlásit Městské policii Kopřivnice výskyt psa, který není zjevně ani pod vizuální kontrolou vlastníka nebo držitele. Pes může být umístěn do útulku pro odchycená a opuštěná zvířata.

Článek 4
Čistota veřejných prostranství

Držitel psa je povinen:

a) zajistit, aby pes neznečišťoval veřejná prostranství, společné prostory obytných domů, objekt určený k poskytování zboží a služeb, portály obchodů, potravinářské stánky a veřejná zařízení (např. telefonní budky, reklamní tabule a poutače, květinové mísy, stožáry osvětlení, dětská hřiště a pískoviště),
b) a pokud dojde ke znečištění, psem způsobené znečistění (exkrement) neprodleně odstranit do odpadových nádob k tomu určených, zejména odpadkových košů. Exkrementy není povoleno odkládat do nádob pro separovaný odpad.

Článek 5
Další povinnosti

1) Vlastník psa je povinen:

a) písemně ohlásit ohlašovně datum nabytí psa bez ohledu na jeho stáří do třiceti dnů ode dne nabytí psa a zároveň požádat o vydání evidenční známky,
b) zajistit, aby pes byl viditelně označen evidenční známkou,
c) zajistit, aby touto evidenční známkou byl označen výlučně toliko pes, jemuž evidenční známka přísluší,
d) nejpozději do osmi dnů nahlásit ohlašovně ztrátu nebo odcizení evidenční známky,
e) při odhlášení psa podle zvláštních předpisů 4/ je vlastník povinen vrátit do patnácti dnů evidenční známku zpět ohlašovně,
f) zajistit, aby každý držitel svého psa dodržoval povinnosti vyplývající z této vyhlášky.

2) Vlastník nebo správce obytného domu nebo bytu je povinen na výzvu ohlašovny do třiceti dnů ode dne doručení této výzvy písemně ohlásit všechny psy v domě či bytě chované a uvést jejich vlastníky.

3) Touto vyhláškou nejsou dotčena práva 5/ a povinnosti 6/ stanovené zvláštními právními předpisy.

Článek 6
Kontrola a sankce

1) Kontrolu dodržování této obecně závazné vyhlášky provádí město Kopřivnice zejména prostřednictvím Městské policie Kopřivnice.

2) Porušení povinností stanovených touto obecně závaznou vyhláškou lze postihovat jako přestupek 7/ nebo jiný správní delikt 8/, nejde-li o trestný čin.

Článek 7
Výjimky

1) Povinnosti uložené touto vyhláškou se nevztahují:

a) na vlastníka či držitele zvláštního psa při nakládání s tímto psem k činnosti, pro kterou je určen,
b) na provozovatele útulku pro odchycená a opuštěná zvířata podle zvláštního zákona 9/ při nakládání se psy umístěnými v útulku,
c) na vlastníka, držitele či veterinárního lékaře při nakládání s ošetřovaným psem v provozovně veterinárního lékaře.

2) Rada města Kopřivnice je oprávněna na základě písemné odůvodněné žádosti udělit jednorázovou výjimku z konkrétního ustanovení této vyhlášky. V žádosti musí být uveden žadatel o výjimku, místo, doba a předmět výjimky.

Článek 8
Závěrečná a zrušovací
ustanovení

1) Zrušuje se čl. 3 odst. 5) a čl. 4) obecně závazné vyhlášky města Kopřivnice č. 9/1997, o místním poplatku ze psů.

2) Tato obecně závazná vyhláška nabývá účinnosti ……………...

Jiří Tichánek, starosta

 Zdeněk Krajčír, místostarosta

Vysvětlivky:

1/ § 7 odst. 3 zákona č. 513/1991 Sb., obchodního zákoníku, ve znění pozdějších předpisů,
2/ § 38 zákona č. 283/ 1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů,
3/ § 19 zákona č.553/1991 Sb., o obecní policii,
4/ obecně závazná vyhláška města Kopřivnice č. 9/1997, o místních poplatcích ze psů,
5/ § 420 a násl. zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů,
6/ např. povinnost odstranit uhynulého a mrtvě narozeného psa podle § 40 odst. 4 zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů, zajistit preventivní očkování psa proti vzteklině podle § 4 odst. 1 písm. f) zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů, povinnost vlastníků psů dodržovat zákaz volného pobíhání psů v honitbě podle § 21 odst. 3 zákona č. 23/1962 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů,
7/ § 46 odst. 2 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů,
8/ § 58 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení),
9/ § 46 písm. c) zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů

Poznámka:

Součástí vyhlášky jsou mapky města Kopřivnice a místních částí Lubiny, Mniší a Vlčovic, na kterých jsou vyznačeny hranice pro volný pohyb psů bez vodítka a náhubku.

Tyto mapky jsou k nahlédnutí na městském úřadě, a to na odboru rozvoje města na ul. Štefánikově a na sekretariátu starosty města a sekretariátu tajemníka městského úřadu na ulici Záhumenní.


    [Top]    


Nárazová odorizace zemního plynu proběhne příští týden

K o p ř i v n i c e (red) - Oznamujeme občanům, že v průběhu měsíce září bude Severomoravská plynárenská akciová společnost provádět nárazovou odorizaci zemního plynu, která se projeví jeho zvýšeným zápachem. Účelem odorizace je zjištění a následné odstranění netěsností plynárenského a odběrního plynového zařízení.

V jednotlivých plynofikovaných místech bude nárazová odorizace zemního plynu probíhat v termínech 24. - 27. září: Kopřivnice, Kopřivnice m. č.: Lubina, Vlčovice, Mniší; Závišice, Příbor, Skotnice, Sedlnice, Štramberk, Štramberk m. č.: Libotín, Ženklava; Mošnov, Lichnov, Bordovice, Veřovice

Vzhledem k tomu, že většina zjištěných úniků plynu se projevuje na odběrním plynovém zařízení (domovní plynovody, uzávěry před plynoměry a spotřebiči, závitové spoje atd.), které jsou majetkem nebo ve správě města nebo organizací (resp. odběratele), doporučujeme provést opatření k rychlému odstranění závad na tomto zařízení.

Při této příležitosti upozorňujeme, že v rámci nárazové odorizace jsou naši pracovníci schopni zajišťovat pouze opravy plynárenského zařízení (plynovody, přípojky, plynoměry).


    [Top]    


Stíny

Ve středu 12. září v 16.35 hod. došlo v Kopřivnici na křižovatce ulic Štefánikovy a Kpt. Jaroše k dopravní nehodě. Jednatřicetiletý řidič ze Studénky při projíždění křižovatkou vozidlem zn. Ford Siera nedal přednost z jeho pravé strany ve směru do Štramberka přijíždějícímu vozidlu zn. Škoda Felicia, i když mu byla tato povinnost dána dopravní značkou Stůj, dej přednost v jízdě. Po nehodě řidič ujel z místa, teprve později nehodu oznámil. Na vozidlech byla způsobena škoda ve výši 15 tisíc korun.

Dva muži ve věku 27 a 23 let z Kopřivnice byli vyšetřovatelem OÚV Nový Jičín obviněni z trestného činu krádeže a poškozování cizí věci. Jsou podezřelí z vloupání do prodejny kožených oděvů, ke které došlo 7. září na ul. Obránců míru. Škoda na odcizených oděvech a na zařízení činí 19 120 Kč. Staršímu z pachatelů se také prokazuje případ krádeže vloupáním do výlohy prodejny zlatnictví ze 17. srpna, kde odcizil vystavené šperky a způsobil škodu ve výši 5 296 korun.

Dne 15. září přijala služebna MP na nouzovém kanále 9 občanské radiostanice oznámení, že před hotelem Tatra je rvačka. Hlídka MP na místě zjistila, že na parkovišti se dohadují dva muži. Jeden z nich hlídce sdělil, že zabránil jízdě automobilem opilému muži. Strážníci zjistili totožnost obou mužů, a protože řidič byl zjevně pod vlivem alkoholu, byla přivolána Policie ČR k dořešení celé záležitosti.


    [Top]    


Přes nepřízeň počasí invalidé na hrách v Praze opět uspěli

P r a h a (ili) - Druhý zářijový víkend přijala pětačtyřicetičlenná skupina zdravotně postižených pozvání pražské ligy vozíčkářů na XIX. sportovní hry. Kopřivničtí se her v oboře Hvězda zúčastnili již popáté a jako vždy věrni latinskému přísloví „Veni, vidi, vici“ (přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem) si domů odváželi třináct ocenění. Sedm prvních míst, tři druhá, dvě třetí a jednu mimořádnou cenu pro Tomáše Křístka.

Počasí letos soutěžícím nepřálo. Studený vítr střídaly přívaly deště, který zastihl většinu účastníků při doběhu na trati. Pořadatelé z těchto důvodů zrušili všechny doprovodné disciplíny a ponechali pouze hlavní běh na 3 000 metrů a poloviční trať a slalom elektrických a mechanických vozíků.

„Zdravý člověk si neuvědomí, jak už jenom účast na takových hrách všem psychicky pomůže, a co teprve, když získá nějaké ocenění,“ vidí hlavní důvod účasti na hrách zdravotně handicapovaných předseda místní organizace Petr Dousek.

Jeho názor jenom potvrzují slova jedné z účastnic, které táhne na sedmý křížek: „Cítím se jako znovuzrozená. Minulý rok jsem se sotva belhala o berlích a poté, co mi dali umělý kloub, jsem zvládla i tu patnáctistovku.“

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.