Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Dětské centrum otevře v září autistickou třídu

K o p ř i v n i c e (ili) - Pracovníci Dětského centra finišují v přípravách na zářijové otevření autistické třídy. Speciální třída bude určena dětem, které žijí uzavřené ve svém vnitřním psychickém světě s poruchou kontaktu s realitou.

„Na zřízení takto specializované třídy se připravujeme už delší dobu. Vybíráme vhodné pomůcky z těch, které máme k dispozici, a doplňujeme je o další,“ uvedla ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková. „Postižení autistických dětí je takové, že se dítě nemůže začlenit ani za pomoci asistenta do základní školy,“ vysvětlila Jančálková. I když se jedná o velice funkčního autistu, to znamená, že dítě má normální inteligenční koeficient (i když právě u tohoto postižení je IQ těžce měřitelné), tak nemůže nastoupit do základní školy. Potřebuje totiž zcela jiné metody práce, aby se naučilo číst a psát.

„Máme dobré zkušenosti s tím, že pokud se dítěti individuálně věnujeme od útlého věku, může se jeho postižení časem upravit natolik, že je schopno přejít za pomoci asistence do základní školy. Ale ne u všech se to podaří. Záleží na typu postižení, na tom, jak se s ním pracuje, nakolik pomáhají rodiče, zkrátka těch faktorů je strašně moc,“ přiblížila zkušenosti s autisty Dagmar Jančálková.

Obdivuhodných pokroků dosahují v centru všechny děti při práci s počítači. Z počátku byly v Dětském centru vybaveny počítači pouze odborné učebny se speciálními programy, dnes jsou dostupné ve všech učebnách. Pro děti práce s počítačem znamená nejen určitý motivační stimul, ale zároveň je zábavnou formou zdokonaluje ve výuce.

Většina počítačů je opatřena speciální klávesnicí, protože některé děti by na běžné opravdu nemohly psát. Klávesnice jsou tak velké, že je mohou používat i slabozraké děti nebo děti s narušenou motorikou. „Máme tady čtyři roky holčičku, která má velké problémy s motorikou. Začali jsme s normálním psaním, ale výuka selhávala, zkoušeli jsme hůlkové písmo, ale ani to se nedařilo. Dívenka je schopna číst a bylo nám líto, že to nedokáže podchytit psaním,“ vzpomíná na konkrétní případ ředitelka, „když se nám podařilo sehnat speciální klávesnice, začali jsme s výukou na počítači. Za půl roku se nám podařilo docílit toho, že co čte, dokáže na klávesnici přepsat. A to je vlastně základ toho, co chceme děti v centru naučit. Aby zvládly čtení, psaní, počítání a veškerou sebeobsluhu tak, aby prožily plnohodnotný život.“


    [Top]    


Hasiči z Mniší potvrdili roli favorita soutěže hned dvakrát

M n i š í (ili) - První červnovou sobotu proběhly na hřišti u Kulturního domu v Mniší dvě soutěže hasičských družstev v požárním sportu za účasti desíti družstev. Dopolední hodiny byly vyhrazeny 1. kolu soutěže okrsku Kopřivnice o postup do okresního kola. Členové osmi družstev mužů a dvou družstev žen soutěžili v překážkovém běhu na 100 metrů a v požárním útoku. Vítězství podle očekávání zůstalo domácím borcům, druhá a třetí příčka patřily Kopřivnici a Závišicím. U žen pak zvítězilo družstvo z Vlčovic před družstvem z Lubiny - Větřkovic.

Odpoledne pak se uskutečnila již tradiční soutěž o Putovní pohár Rady města Kopřivnice, a to v požárním útoku s jednotným strojem. Družstvo z Mniší opětovně potvrdilo svou roli favorita před druhými Vlčovicemi a třetí Lubinou - Větřkovice. Bramborová medaile pak zbyla pro družstvo žen z Vlčovic, které si stejně jako vítězná trojka odneslo pohár za umístění, věnovaný městem Kopřivnicí. Vítězné družstvo pak převzalo Putovní pohár Rady města Kopřivnice již podesáté.


    [Top]    


Někdejší Mana bude mít brzy nového majitele

Objekt bývalého supermarketu Mana
bude mít možná již záhy nového majitele.
Firma Ahold jedná o prodeji
s vážným zájemcem.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Víc jak rok opuštěná budova bývalé Many na Štefánikově ulici zřejmě brzy najde nového majitele. Potvrdil to Antonín Čada z firmy Ahold. Podle jeho slov jsou jednání s jedním z vážných zájemců o objekt ve fázi těsně předcházející podpisu smlouvy.

„Prodej se fakticky uskuteční nejen podpisem smlouvy, ale také složením kupní ceny a zápisem do katastru nemovitostí,“ upozornil Čada.

O objekt v centru města, který firma Ahold opustila poté, co své aktivity přesunula do dnešního Alberta, bylo několik zájemců. Jméno nejvážnějšího zájemce o koupi však Ahold odmítá prozradit.


    [Top]    


Granát u popelnice nebyl nebezpečný

K o p ř i v n i c e (dam) - I tak obyčejná činnost, jako je vynášení odpadků, se může změnit v dobrodružství. Vyprávět by o tom mohl obyvatel jednoho z domů na ulici Kpt. Jaroše v Kopřivnici, který v neděli 10. června objevil pod kontejnerem ruční granát. Nález podezřelého předmětu muž nahlásil na služebnu místní policie. Policisté místo nálezu pouze zajistili a přivolali pyrotechnika, který zjistil, že granát není nebezpečný, neobsahoval totiž ani trhavinu, ani rozbušku. Celá záležitost podle svědků trvala zhruba půl hodiny.


    [Top]    


Upozornění policie

N o v ý   J i č í n (hod) - Z důvodu převodu dopravně-správních agend od Policie ČR pod okresní úřad nebudou na Okresním úřadě v N. Jičíně ve čtvrtek 28. června úřední hodiny pro veřejnost (evidence řidičských průkazů, registr řidičů).


    [Top]    


Deratizaci budou provádět dvě firmy

K o p ř i v n i c e (red) - Deratizace v Kopřivnici proběhne ve dvou etapách, a to ve dnech 20. až 30. června a druhá od 15. do 25. srpna.

Pro větší účinnost zásahu provedou deratizaci souběžně dvě firmy: první je Soukromá deratizace, Alois Kresta, Dvořákova 35, Nový Jičín, tel. 70 98 65, 0603/50 97 42. Druhá firma - Jaroslav Surý, servis 3 x D, Křižíkova 2, Nový Jičín, tel. 70 35 55, 0603/49 36 78.

Každá z těchto firem bude pokládat návnady ve vymezených částech města. Po ukončení akce bude provedena kontrola účinnosti provedených prací spojená se sběrem uhynulých hlodavců. Likvidují se ve spalovně. Organizace, podnikatelé, majitelé rodinných domků, atd. se mohou k provádění zásahu ve městě připojit i v průběhu akce tím, že se telefonicky dohodnou s pracovníkem jedné nebo druhé firmy. Zásah si hradí na základě vystavené faktury vlastník objektu. Souběžně s likvidací hlodavců bude rovněž na vybraných lokalitách provedena desinsekce (likvidace mravenců).

Vyzýváme tímto občany města, aby se zapojili do realizace výše uvedené akce, neboť čím větší část města bude deratizací pokryta, tím vyšší bude účinnost zásahu.

Podrobnější informace získáte na odboru životního prostředí Městského úřadu v Kopřivnici, Štefánikova 58, telefon 87 96 83, Antonín Bubík.


    [Top]    


Lidé vozí nebezpečný odpad do sběrny

K o p ř i v n i c e (ili) - V průběhu měsíce května provedla firma Slumeko, s. r. o., svoz nebezpečných složek komunálního odpadu od občanů zapojených do systému nakládání s odpady. Mobilní sběrna měla zastávky v místních částech a tři na území Kopřivnice. V rámci svozové akce, kterou využilo celkem 178 domácností - 107 v Kopřivnici, devětatřicet v Lubině, 13 v Mniší a devatenáct ve Vlčovicích, převzalo Slumeko k odbornému zneškodnění 6 774 kilogramů odpadu a 12 kusů zářivek a výbojek.

„V porovnání s předcházejícími léty se určitě nejedná o rekordní množství, což má hned dvě příčiny. Jednak se už občané zbavili léty nahromaděných zásob a pak si zvykli přivážet nebezpečný odpad sběrny sami,“ zhodnotil situaci vedoucí odpadového hospodářství firmy Slumeko, s. r. o. Jiří Sopuch.

Zároveň upozorňujeme obyvatele rodinných domků, že již mohou uhradit paušální poplatek za zneškodnění odpadů na druhé pololetí letošního roku, a to v pondělí a středu od sedmi do šestnácti, úterý a čtvrtek od sedmi do patnácti a v pátek pouze do čtrnácti hodin.


    [Top]    


Příspěvky zastupitelů města

Může za to jednací řád?

Na posledních jednáních zastupitelstva města (ZM) jsme byli svědky vystoupení občanky města, která svými připomínkami chce pomoci lepšímu hospodaření a rychlejšímu rozvoji města. Zákon 128/2000 o obcích dává každému občanu města v § 16 písm. c právo vyjadřovat na zasedání ZM své stanovisko k projednávaným věcem v souladu s jednacím řádem. V § 96 se ukládá ZM vydat jednací řád. Tento by měl být ve shodě s výše citovaným zákonem. Ale jednací řád ZM v Kopřivnici je v rozporu s § 16, protože neumožňuje občanům vystoupit a vyjadřovat se k projednávaným věcem, ale odkazuje je až do bodu ’Různé’, kdy už je vše hotovo. Tato skutečnost způsobuje to, že se vracíme znovu a znovu k již jednou projednaným a popř. schváleným věcem. Toto neúměrně prodlužuje jednání ZM.

Pro úplnost je třeba říci, že i někteří občané a občanky města se nedrží projednávané věci, dělají zastupitelům přednášky a čtou dlouhé citace, ve kterých se ztrácí podstata návrhů a připomínek. Příčina těchto potíží? Opět jeden nekvalitně předložený návrh rady města (RM), který díky stranické poslušnosti je schválen a přináší dohady, nedorozumění, zdržování a někdy i osobní averze. Takových nekvalitních návrhů RM bylo zastupitelům v poslední době předloženo více. Může za tento stav jednací řád ZM, nedobré návrhy rady města nebo špatné řízení jednání ZM panem starostou? Řešení? Dát do pořádku jednací řád ZM, členové RM si musí uvědomit, že nemají patent na rozum a pan starosta by měl jít na školení, jak se řídí jednání ZM a jak se vede diskuze.

Miroslav Veselý, člen ZM


    [Top]    


Stíny

Dne 6. června v odpoledních hodinách bylo oznámeno na služebnu městské policie, že na ulici Bedřicha Smetany došlo k odcizení jízdního kola. Hlídka městské policie zjistila od majitelky přesný popis kola i podezřelé osoby. Na základě zjištěných skutečností byla pachatelka po krátkém pátrání zadržena. Případ byl předán PČR z důvodu podezření ze spáchání trestného činu.

Dne 7. června oznámil domovník jednoho z domů na ulici Francouzské, že v bytě pod ním křičí dvě malé děti a že teče voda. Domovník uzavřel hlavní přívod vody. Protože děti nebyly schopny otevřít byt a neustále křičely, vlezl strážník přes balkon do bytu. Příčina vytopení bytu byla odstraněna a o otevření dveří byli požádáni hasiči. Ve spolupráci se sociálním odborem byl vyřešen problém malých dětí, byt byl zapečetěn, klíče uloženy na služebně MP.

Sedmačtyřicetiletá žena byla vyšetřovatelem OÚV N. Jičín obviněna z trestných činů, neboť od 29. 5. do 4. 6. navštívila tři domácnosti a pod smyšlenou záminkou se celkem obohatila o 4 350 Kč. Poškozenými byli starší občané z Kopřivnice, kteří jí uvěřili a vpustili ji dovnitř bytu. Policie vyzývá seniory, kteří pachatelku vpustili a byli okradeni, aby kontaktovali policejní služebnu, nebo tel. 158.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.