Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Komorní orchestr a pěvci oslavili svátek hudby

K o p ř i v n i c e (dam) - Svůj dárek k Evropskému dni hudby předali minulou neděli kopřivnickému publiku členové Pěveckého sdružení Kopřivnice a Komorního orchestru při SZUŠ MIS music. Tyto dva soubory společně s posilami z jiných měst uvedl v místním kostele koncert duchovní hudby, jehož vrcholem bylo uvedení zkrácené verze oratoria Mesiáš Georga Friedricha Händela. Kopřivnické uvedení Mesiáše bylo třetím koncertem v řadě, před tím jej mohli lidé slyšet také ve Frenštátě a Příboře.

„První koncert byl trošku nejistý, příborský byl o poznání lepší, v Kopřivnici musíme podat nejlepší výkon,“ řekl před vystoupením sbormistr místních pěvců Pavel Altrichter s tím, že tři koncerty v řadě jsou ideální, při dalších totiž polevuje soustředění sboru. Koncert duchovní hudby byl v poslední době již třetí spoluprací orchestru a sboru. Předtím společnými silami nastudovali Haydnovu mši a Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby.

Ani s blížícími se prázdninami PSK nezmlkne. V půlce července odjede sbor koncertovat do italského partnerského města Castiglione del Lago a pak bude hostem na svěcení praporu v Bílé. Na přelom září a října pak připravují další ročník přehlídky pěveckých sborů.


    [Top]    


Největšímu zájmu diváků se na Bedně těšili domácí divadelníci z domu dětí

K o p ř i v n i c e (dam) - Úspěchem skončil nultý ročník dětské divadelní přehlídky Kopřivnická Bedna. Během pátečního a sobotního odpoledne se na pódiu vystřídalo deset souborů z nejbližšího okolí. Přestože se přehlídka konala teprve poprvé, cestu si na ni našla poměrně početná divácká obec. Průměrná účast na jednom představení se pohybovala okolo šedesáti lidí a celkem včetně dvou představení pro školy alespoň kousek z Bedny vidělo přes 700 diváků.

Největšímu zájmu se pochopitelně těšily místní soubory Bílá Ponožka s ’Gulášem’, ’Věštkyní’ a ’Cantervillským strašidlem’ a Klobouček, který hrál ’Malou čarodějnici’. Vendelín před naplněným sálkem hned dvakrát předvedl ’Experiment na chatě’ a nejstarší divadelníci ze souboru Arnošt inscenovali svou klasiku ’Žloutkový nářez’.

Hostující soubory nešetřily chválou na prostor, ve kterém se přehlídka uskutečnila. Existence divadelního sálu v přízemí nové budovy DDM byla koneckonců také jedním z impulsů uspořádání Bedny.

„Náš divadelní sálek sice není velký, ale k podobným účelům, jako je tahle přehlídka, je naprosto ideální,“ řekla ředitelka kopřivnického Domu dětí a mládeže Eva Müllerová.

Úspěch letošního ročníku Kopřivnické Bedny je předpokladem pro vznik nové tradice. „Je velmi pravděpodobné, že v příštím roce bude Bedna opět,“ řekla Müllerová s tím, že organizační záležitosti letos značně usnadnilo získání pětadvacetitisícového grantu.


    [Top]    


Janáčkovy Hukvaldy budou letos opěvovat Verdiho dílo

H u k v a l d y (dam) - Ačkoliv nese ve svém názvu jméno jiného hudebního génia, bude letošní ročník Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy věnován hlavně Giuseppe Verdimu. V programu hudebního svátku, který se v Janáčkově rodišti uskuteční již po osmé, je sice řada děl jiných autorů, ale dvě z největších napsal právě Verdi.

Prvním z nich je hned zahajovací produkce festivalu. Tou bude již tuto sobotu večer jeho opera Giovanna d’Arco, kterou pod taktovkou kanadského dirigenta Tyrona Patersona uvede soubor ostravského Národního divadla moravskoslezského spolu se zahraničními sólisty. Druhým velkým kusem z Verdiho pera bude Requiem připravované na příští neděli. Tento koncert bude také obsazen největším počtem zahraničních umělců. Milovníci klasické hudby se mohou těšit na slovenského tenoristu Petra Dvorského, sopranistku Natalii Ushakovovou z Uzbekistánu, Polku Alinu Gurinu zpívající altové party a jejího krajana Pavla Izdebskiho. Ti všichni budou zpívat s Janáčkovou filharmonií a brněnským Českým filharmonickým sborem za zády. Uvedení Verdiho děl na festivalu právě v letošním roce není náhodné, dramaturgové festivalu chtěli připomenout stoleté výročí úmrtí skladatele. Na Hukvaldech si však přijdou na své nejen milovníci italské opery. V programu zazní například Veselohra na mostě Bohuslava Martinů nebo komická opera Služka paní G. B. Pergolesiho. Nebylo by možné, aby se na Hukvaldech neobjevila také hudba jejich slavného rodáka. Slibovanou Káťu Kabanovou pořadatelé přesunuli až na příští rok, a tak jeho operní dílo bude zastupovat romantická jednoaktová opera Počátek románu, která patří do Janáčkovy rané tvorby. S Janáčkem bude spojeno také jediné nehudební představení letošního festivalu. Na jeho hudbu bude totiž tančit Pražský komorní balet. Ceny vstupenek se budou pohybovat podle charakteru produkce od osmdesáti korun za komorní koncerty až do necelé tři stovky za zmiňované Requiem.


    [Top]    


Přízemí muzea ovládli dinosauři

Žáci Alšovy školy instalují v přízemí
Technického muzea jednoho z dinosaurů,
který je součástí výtvarné výstavy
’Burian očima dětí’.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Po měsíci a půl příprav a dvou dnech instalace byla minulou sobotu v přízemí Technického muzea otevřena výtvarná výstava ’Burian očima dětí’. Expozici tvořenou třemi velkými modely dinosaurů, celou tlupou pralidí v umělé jeskyni a nepřeberným množstvím keramiky a plošných prací vytvořených nejrůznějšími technikami bude možné v muzeu vidět až do konce října.

Při realizaci projektu finančně podpořeného také grantem města se sešla Základní škola na ulici Alšově, ze které pochází právě zmiňované kašírované plastiky, zatímco žáci umělecké školy nesoucí jméno Zdeňka Buriana vystavují řadu velmi zdařilých grafik a maleb. „Já nejsem nikdy úplně spokojený. Potřeboval bych tak týden času a tým dětí, které by přímo na místě vylepšovaly, co se dá,“ zhodnotil práce svých svěřenců hlavní garant výstavy, učitel a výtvarník Zdeněk Babinec. Expozice, ze které na návštěvníka okamžitě dýchne atmosféra ilustrací vytvořených Zdeňkem Burianem, je připomínkou dvacátého výročí úmrtí tohoto kopřivnického rodáka a už nyní se začíná uvažovat, že za čtyři roky, kdy uplyne sto let od malířova narození, vznikne podobná, ale mohutnější výstava. „Je to všechno jen otázka peněz. Materiál využívaný k tvorbě modelů a velkých maleb stojí velké peníze. Jinak se výstavě nebráním, je však dobré, když děti mohou vystavovat, zcela to mění jejich pohled na výtvarné umění,“ uvedl Babinec.


    [Top]    


Kostel a Katolický dům v Lubině si připomenou výročí

L u b i n a (dam) - Sto let od vysvěcení tamního kostela a sedmdesát let trvání Katolického domu v Lubině je tématem mladé výstavy umístěné právě v katolickém domě. Historickou výstavu vytvořenou Společností katolického domu bude možné v zasedací místnosti vidět každou neděli od desíti do osmnácti hodin. Posledním termínem výstavy bude neděle druhého července.


    [Top]    


Příborský amfiteátr ožije festivalem Pink Freud

P ř í b o r (dam) - Rockovou hudbou bude v sobotu žít příborský amfiteátr v prostoru za tamním katolickým domem. Právě toto místo si skupinka nadšenců vybrala k uspořádání prvního ročníku festivalu se sympatickým názvem Pink Freud.

Hlavními taháky akce, která vypukne v poledne, budou kapely jako Jablkoň, Kurtizány z 25. avenue, Masomlejn nebo Krásné nové stroje. „Jablkoň bude hrát už kolem čtvrt na tři, další známější kapely někdy po šesté hodině večer,“ slíbil Jan Šejnoha ze skupiny organizátorů festivalu. Do dvou hodin, kdy festival oficiálně skončí, se však na pódiu vystřídá také celá řada méně známých kapel z regionu. Návštěvníci festivalu se tak mohou těšit například na havířovskou funky kapelu Barvy Lucky, skupinu Down Bellow, příborsko - kopřivnickou formaci Hudba Hraje, rovněž příborskou Buga Boo, skupinu Stand&Art, Náš kvintet z Třince a příborskou kapelu Mimo provoz.

Pink Freud je nástupcem podobné akce, která se vloni v Příboře uskutečnila pod názvem Merlin. „Merlin byl pro nás více méně zkouškou. Dělali jsme to poprvé, pořádně jsme nevěděli, do čeho jdeme a navíc nám chyběly peníze,“ tvrdí Šejnoha. Přesto však akce neunikla pozornosti některých příborských zastupitelů, kteří se letošní festival rozhodli podpořit dvaceti tisíci z městské pokladny. „Díky tomu jsme si mohli dovolit pozvat kapely zvučnějších jmen nebo zajistit lepší zvukový aparát a světla,“ libuje si Šejnoha.

Také propagace festivalu je oproti loňsku podstatně lepší a organizátoři si od pestrých plakátů a webových stránek slibují větší zájem publika. „Za hranici úspěchu považujeme pět stovek diváků a myslím, že není nereálné, aby skutečně přišli,“ konkretizoval představy pořadatelů Šejnoha.


    [Top]    


Při opravách Šostýna se bude pracovat jako před staletími

K o p ř i v n i c e (dam) - Téměř jako kdysi dávno stavitelé hradu si budou moci připadat dělníci, kteří by během několika následujících týdnů měli začít pracovat na záchovné údržbě zříceniny hradu Šostýna. Peníze, které byly na tento účel vyčleněny, totiž nestačí na to, aby pokryly zavedení elektřiny až na kopec, a tak budou veškeré práce prováděny ručně. Odborníci, kteří hrad nedávno navštívili, konstatovali, že je nutné především očistit zbytky středověkého zdiva od vegetace a po pořízení nezbytné dokumentace soustředit pozornost hlavně na zadní část hradu. „V paláci by měl být dostavěn jižní roh, který byl uměle vybourán při archeologických pracích pro snazší odvoz suti. Opraveny by měly být také narušené části palácových zdí,“ prozradil starosta Jiří Tichánek. K opravám by měla být používána malta stejného složení jako před staletími a v místech, kde budou zdi dostavovány, se budou přidávat kousky drcené cihloviny, aby bylo kdykoliv v budoucnosti možné poznat, co je původní a co je nové.


    [Top]    


Bocheta nabídne tanec i rock

N o v ý   J i č í n (dam) - Týden po letošní Divadelní dílně bude v kamenném divadle na Skalkách v Novém Jičíně opět živo, tentokrát si na své přijdou ale hlavně milovníci taneční a rockové muziky. Z téměř privátního prostředí dvorku rodinného domku se totiž právě sem přesune minifestiválek Bocheta 2001.

Čtvrtý ročník akce vypukne krátce v sobotu 16. června kolem jedné hodiny po poledni a na své si přijdou vyznavači hip-hopu, funky, jazzu, ale i hard core. Taneční scéna bude plná DJ’s hrajících reggae, jungle, drum&bass, tech-house a techna.

Pořadatelé festivalu chystají dvě scény, jednu určenou vystupujícím kapelám a druhou, která bude patřit výhradně DJ’s . Na obou budou k slyšení hlavně interpreti ze severní Moravy. Z kapel bude možné slyšet domáci B.LB., Psychedelic Core a L.S.I. O zpestření programu se postará pražská Garage s Tonym Ducháčkem a kapela Khosa. Z DJ’s přijedou Forest, Sandoz, Ma-ta-sa-mi, Jezus, Inspiral X62 a další.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.