Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


První ročník Kopřivnické Bedny se hemží premiérami

Také Žloutkový nářez divadelníků ze souboru Arnošt bude na programu přehlídky v DDM. Mezi dětskými divadly, pro které je Bedna určena, bude zřejmě nejstarší.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Zítra a ještě i v sobotu bude místní dům dětí a mládeže žít divadlem. Jeho sál se totiž stane dějištěm nesoutěžní přehlídky dětských divadel Kopřivnická Bedna.

Přestože na přehlídce bude možné vidět deset různých souborů ve čtrnácti představeních, doba jejího zrodu byla velmi krátká. „Poprvé jsme o něčem takovém začali uvažovat v březnu. Do té doby jsme neměli k dispozici vhodný prostor, ale po přestěhování do nové budovy by byl hřích nový sál a jeviště k něčemu podobnému nevyužít,“ řekl organizátor přehlídky Dan Brchel z domu dětí. Přehlídka také získala pětadvacetitisícový grant města, což umožnilo organizátorům nevěnovat většinu sil na shánění peněz.

I když oficiální začátek přehlídky je naplánován až na půl třetí odpoledne, ve skutečnosti bude na jevišti v novém sídle DDM živo již dopoledne, kdy Bedna odstartuje představeními pro školy.

Zítřejší odpoledne zahájí pohádkové představení ’Kouzelný svět’ nazkoušené k oslavám desátého výročí otevření Základní školy 17. listopadu. Po čtvrté hodině bude Bedna pokračovat zhruba půlhodinovou hrou Divadelního souboru Základní školy z Fulneku, který má připravenou svou verzi klasické pohádky ’O Nesytovi’. Novojičínský soubor začne hrát v pět večer a přijede s komediálním příběhem ’Dabing’. Právě s touto hrou se divadelníkům působícím při domě dětí v okresním městě podařilo probojovat do krajského kola přehlídky Dětská scéna. Deset minut před šestou dostanou poprvé příležitost předvést se domácí. Svou premiéru před publikem si odbude v letošním školním roce vzniklý soubor Vendelín. Experiment na chatě je krátkou komediální hříčkou, kterou budou třinácti a čtrnáctiletí herci na vlastní přání hrát také v sobotu odpoledne. Indiánskou pohádku ’Tři bílé šípy...’ budou před sedmou hrou hrát žáci rožnovské ZUŠ. O půl osmé přijde řada na další soubor působící při kopřivnickém DDM. Tentokrát se diváci mohou těšit na černou komedii ’Guláš’ v provedení Bílé Ponožky. Představení jeho autory také vyneslo až na krajské ostravské kolo Dětské scény. Celý program uzavře Arnošt se svým Žloutkovým nářezem a následující koncert na australské didgeridoo.

Také druhý přehlídkový den začne premiérou a opět ji na jeviště přivedou místní divadelníci. Tentokrát to budou děti ze souboru Klobouček sdružujícího žáky třetích a čtvrtých tříd, kteří ve dvě hodiny zahrají adaptaci pohádky ’Malá čarodějnice’. Po nich bude jeviště patřit zhruba stejně starému souboru Ci-li-link z Rožnova pod Radhoštěm a jejich pohádce ’Tři vlasy děda Vševěda’. V šestnáct hodin dostane prostor znovu Vendelín a jejich Experiment na chatě. Následovat bude Věštkyně - starší hra z repertoáru Bílé Ponožky a celý první ročník Bedny uzavře stejný soubor improvizovaným pokusem o premiéru ’Cantervillského strašidla’.


    [Top]    


Město a Ludvík Moravia podepsaly roční smlouvu

K o p ř i v n i c e (dam) - Minimálně tři divadelní představení v rámci předplatného, další tři představení, která přivedou na jeviště herce známé z pražských divadel a televizních obrazovek, dvě divadla pro školy, tři koncerty vážné hudby, taneční soutěž Tatra nebo přehlídka Motýlek. Tyto a mnoho dalších pořadů se v následujících šesti měsících objeví v programu kulturního domu. Tvrdí to alespoň příloha roční smlouvy o poskytnutí víc jak dvou a půl milionového účelového příspěvku, kterou minulý týden schválili zastupitelé a podepsali zástupci radnice i firmy Ludvík Moravia.

Roční smlouva, která má zpřesňovat požadavky dané ve čtyři roky platné rámcové smlouvě, dává podle obou stran větší možnost ovlivňovat program v kulturním domě podle momentálních chutí diváka. Smlouva, která platí od prvního června do konce roku, byla uzavřena doslova v hodině dvanácté, neboť zastupitelé ji schvalovali až jednatřicátého května.


    [Top]    


Místní pěvci uvedou slavné Händelovo oratorium Mesiáš

K o p ř i v n i c e (dam) - Stěžejní části slavného oratoria Mesiáš Georga Friedricha Händela by měly být lákadlem série tří koncertů duchovní hudby, které v kostelech ve Frenštátě, Příboře a Kopřivnici uvede místní Pěvecké sdružení společně se zdejším Komorním orchestrem soukromé ZUŠ MIS music.

Několik fragmentů zhruba tříhodinového Händelova díla měli kopřivničtí pěvci v repertoáru již dřív, od listopadu pak sbor intenzivně pracoval na dostudování dalších částí oratoria. „Na koncertech zazní menší polovina Mesiáše,“ řekl sbormistr Pěveckého sdružení Kopřivnice Pavel Altrichtr s tím, že i tak jde o velmi náročný kus. Mesiáš je nejznámější a nejhranější skladbou ze série oratorií, ve kterých Händel zpracovával starozákonní témata. Stejně jako většina jeho skladeb i Mesiáš, který byl poprvé uveden roku 1742 v Dublinu, vyniká především mistrnými sborovými party.

Poprvé zazní program složený pouze z duchovní hudby v sobotu 8. června v šest hodin odpoledne v kostele sv. Jana Křtitele ve Frenštátě p. R., v neděli ve tři pak v Příboře a tentýž den v devatenáct hodin i v kopřivnickém chrámu sv. Bartoloměje. Úvod koncertu bude patřit několika skladbám Beethovena, Mozarta, Bacha a dalších skladatelů, pak už bude veškerý prostor věnován Händelovu dílu.


    [Top]    


Škola 17. listopadu oslavila své výročí pohádkovou hrou

K o p ř i v n i c e (dam) - Ne každému souboru se poštěstí, že hned o jeho prvotinu mají diváci zájem. Takovým úspěchem se ale může pochlubit divadelní soubor Základní školy 17. listopadu. Jejich prvotině ’Kouzelný svět’ připravené k oslavě desetiletého výročí školy totiž přihlížel nabitý velký sál kulturního domu. Na převedení textu nalezeného v jednom ostravském archivu na jeviště přivedl devětadvacetičlenný soubor. „Dramatický kroužek vznikl na naší škole v říjnu s cílem nazkoušet toto představení,“ řekla jeho vedoucí Iva Bukovjanová s tím, že děti by rády divadlo hrály i v budoucnu.


    [Top]    


Divadelní dílna letos přivítá pouze tři soubory

N o v ý J i č í n (dam) - Pouze tři divadla se zítra sejdou na Divadelní dílně v prostorách kamenného divadla skrytého v lese na novojičínských Skalkách. Letošní, na poslední chvíli připravovaný ročník by navíc podle Evy Reitererové z pořádajícího ToDivadla měl být mezičlánkem spojujícím dosavadní dílny s jejich budoucí podobou.

„Doposud byla Divadelní dílna navzdory svému názvu spíše přehlídkou. Naším záměrem je z ní v budoucnu udělat opravdu ’dílnu’, na které budou přímo vznikat jedinečné projekty,“ řekla herečka a organizátorka akce Eva Reitererová. Prvním krokem tímto směrem by podle jejích slov mělo být noční představení ’Otesan aneb pšššt...’, které by mělo být převážně improvizované a bude se vyvíjet přímo na místě podle nálad interpretů i publika.

Zahájení přehlídky plánované na půl čtvrtou odpoledne svěřili její pořadatelé z ToDivadla sami sobě a zahrají svou verzi klasické pohádky o Otesánkovi v úpravě a režii Michala Sopucha. V pět večer bude pódium patřit amatérským divadelníkům ze Vsetína skrytým pod jménem Xnědku. Jejich představení ve stylu komedie dell’arte je přímo určeno pro inscenování pod širým nebem, a možná proto bylo do programu zahrnuto.

Kolem osmnácté hodiny by měla proběhnout asi hodinová produkce cellisty Václava Kvapila. Ten kromě toho, že stejně jako vloni bude vyplňovat mezery mezi jednotlivými divadly, dostane také samostatný prostor pro prezentaci své neortodoxní hudby.

Ve čtvrt na osm by mělo začít hrát druhé a poslední přespolní divadlo. Tím bude opět amatérská Divadelní skupina Prkno z Veverské Bítýšky. Ti přijedou s crazy komedií Brejle. Komické situace autor skeče Jiří Císler čerpá z myšlenky, že dva slabozrací lidé hledají partnera prostřednictvím inzerátu.

Celou Divadelní dílnu pak kolem desíti hodin večer uzavře Svajabu, hudební produkce Romana Ravína a jeho přátel se zalíbením ve východních hudebních tradicích.

„Na přípravu dílny jsme měli zhruba tři týdny a za tak krátkou dobu je velmi těžké sehnat dostatek divadel,“ omlouvala poněkud slabší program letošní dílny Reitererová.


    [Top]    


Moravští učitelé zazpívají Janáčka

Š t r a m b e r k (dam) - Koncertní program, jehož podstatou je přehled vývoje české hudby 20. století zaměřený na jeho hlavní osobnosti, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů, a také skladby předních světových komponistů, jako je Arnold Schőnberg nebo Igor Stravinský, čeká na účastníky sobotního vystoupení jednoho z nejstarších mužských sborů ve štramberském amfiteátru Pod Starou věží. Koncert Pěveckého sdružení moravských učitelů, který je součástí Štramberského kulturního léta, začne v patnáct hodin a v případě nepřízně počasí se přesune do kulturního domu.


    [Top]    


Přibližně uzavře pouť pohádkou

K o p ř i v n i c e (dam) - Kamarádskou pouť, program připravený na sobotní odpoledne do klubu Kamarád, kolem šesté hodiny večer uzavře pohádka O Horodějovi v podání divadelní skupiny Přibližně. Improvizované představení podle Alexandra Klimenta již divadelníci uvedli v Příboře a v Novém Jičíně, tentokrát však půjde o vůbec první představení před dětským publikem.


    [Top]    


Jan Matěj Rak zahraje v čajovně

P ř í b o r (dam) - Nezvyklá technika kytarové hry společně s neokázalou citovostí textu a hudby, to jsou největší lákadla připravovaného koncertu písničkáře Jana Matěje Raka. Toho bude po kopřivnickém vystoupení možné slyšet v sobotu večer také v příborské čajovně Ve staré kovárně.

Jan Matěj Rak je synem jednoho z nejuznávanějších kytarových interpretů Štěpána Raka. S kytarou se začal seznamovat již v sedmi letech právě pod vedením otce, později pokračoval na Státní konzervatoři v Praze. Pak ale hudbu na několik let opustil a s úspěchem se věnoval fotografii. Ke kytaře se vrátil v osmnácti a od té doby se věnuje především vlastní písňové tvorbě. Stal se trojnásobným finalistou Folkové zahrady v Náměšti na Hané a dvojnásobným finalistou plzeňské Porty a úspěchy zaznamenal i v dalších soutěžích. V poslední době je členem skupiny Chesed.


    [Top]    


O plátno kina se bude dělit Leeův Tygr a drak s Hannibalem Ridleyho Scotta

K o p ř i v n i c e (dam) - Komerční trhák Tygr a drak společně s pokračováním skvělého Mlčení jehňátek budou asi hlavními lákadly programu kina Puls. Pro ty, kdo před velkofilmy dávají přednost tuzemské produkci, je navíc připraven Cabriolet.

S dloužícími se dny se i v místním kině posunuly začátky představení na osmnáctou hodinu a půl devátou. Dnes budou oba tyto termíny patřit české černé komedii Cabriolet. Hlavním hrdinou filmu je bubeník Tobiáš (Tobiáš Jirous). Přes den ale jezdí po Praze a vyváží odpadky na skládku. Tam jednoho dne najde v bezvědomí dívku Pavlu (Pavla Jirásková) s podřezaným zápěstím. V ten den, aniž to tuší, se mu změní život, protože potkal osudovou lásku. Marcel Bystroň, který je jak autorem scénáře, tak také režisérem filmu, se pokusil natočit generační výpověď posazenou do námětu z červené knihovny. Výsledek nakonec není tak špatný, ale ukazuje se, že mu sedí víc režisérská židle než psací stroj. Samostatnou kapitolou je hudba složená rockerem Ivanem Králem, který si ve filmu i zahrál.

Překvapivě jen tří repríz se v Pulsu dočkala historická akční romance Tygr a drak. Film, který mimo jiná ocenění získal i několik Oscarů, je epický milostný příběh zasazený do staré Číny. Krásný a silný Li Mu Bai (Chow Yun-Fat) je jedním z nejlepších mistrů nejvyššího bojového umění své doby. Li požádá přítelkyni Shu Lien, aby předala jeho legendární meč ’Zelený osud’ do rukou pana Tche. To však ztěžuje zákeřná Nefritová Liška. Velký čínský epos se odehrává v pečlivě vybraných lokacích po celé Asii a jejich působivost podtrhuje vynikající kamera a také poměrně vydařená hudba.

Režisér Ang Lee natočil film plný skvělých bojových scén, ale zároveň se silným příběhem a právem sbírá po celém světě vavříny své práce.

Večery budou patřit Hannibalovi. Tento thriller je důkazem toho, že ani Ridley Scott na postu režiséra a Anthony Hopkins před kamerou nejsou zárukou toho, že z průměrného scénáře se vyhoupne skvělý film. Hannibal je řemeslně velmi dobře natočený a jde vidět, že režisér i představitel hlavní role dělají všechno, co jim text scénáře umožňuje. Problém je v tom, že doslova každý divák má možnost srovnání s kultovním Mlčením jehňátek, a na to Hannibal prostě nestačí.

Děj filmu se odehrává pár let po původním Mlčení jehňátek. Jedna z Lecterových obětí se rozhodne svému lidožravému doktorovi pomstít a vypíše na jeho dopadení velmi motivující třímilionovou odměnu. Ovšem Hannibal má rád klid svého florentského útočiště a nehodlá dát svou kůži lacino...

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.