Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 22/2001
ze dne 7. června 2001

Zprávy z města a okolí

S drogami budou bojovat projekty za 85 tisíc

Přenosy zastupitelstva mají až třicetiprocentní sledovanost

Průmyslovka vyprovodila devět desítek maturantů

Stále ještě není jisté, zda se letos najdou peníze na rondel

Pešlová: Plakáty jsou jednou z mála možností, jak mohu sdělit své názory

Tepelná čerpadla - nejlevnější energie pro vytápění a ohřev

Zasoutěžili si i starostové

Řidič si troufl jet s pěti handicapovanými až ze severu Čech

Organizátoři si pochvalovali vstřícnost svých pomocníků

Z hradu viděli jen kousek, přesto byli nadmíru spokojeni

Kopřivnice hostila soutěž historiků

Deratizace na území města Kopřivnice

Pomozte vybrat strom nejen druhého, ale i třetího milénia

Řidiči mnohdy parkují bezohledně

Stíny


    [Top]    


S drogami budou bojovat projekty za 85 tisíc

K o p ř i v n i c e (dam) - Velmi slušným úspěchem pro kopřivnické předkladatele projektů skončilo rozdělování okresních peněz na protidrogovou problematiku.

Okresní protidrogová komise vybírala nejvhodnější projekty z balíků pětačtyřiceti návrhů předložených školami, domy dětí a dalšími organizacemi z celého Novojičínska. Celkem předkladatelé projektů vymysleli programy, na něž požadovali dotaci převyšující devět set tisíc korun. Rozdělit však bylo možné ani ne třetinu této částky. Projekty Kopřivnických nakonec komise podpořila pětaosmdesáti z dvou set osmdesáti tisíc, které měla k dispozici.

„Myslím, že je to velmi slušný úspěch, když zhruba třetina všech prostředků určených pro tyto projekty míří do Kopřivnice,“ řekla vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví kopřivnické radnice Jiřina Mikulenková a poznamenala, že to vypovídá o jejich kvalitě.

Většina předkládaných projektů byla podpořena jen částí požadované sumy, několik však mělo mezi členy komise takovou podporu, že jim byla poskytnuta dotace v plné výši. Jedním z nich byl projekt veřejně prospěšné společnosti Renarkorn, se kterou Kopřivnice na poli boje proti nebezpečí toxikomanie již delší dobu spolupracuje. Projekt Renarkornu na screeningové vyšetření výskytu HIV a žloutenky typu B a C u místních uživatelů drog byl podpořen osmnácti tisíci korunami.

Kopřivnický klub Kamarád předložil do komise dva projekty a na oba požadoval dvacetitisícovou částku. První z nich počítá s uspořádáním několika víkendových pobytů pro děti a mládež navštěvujících klub a byl nakonec podpořen částkou dvanácti tisíc a druhý byl zaměřen na vzdělávání dobrovolných spolupracovníků, na které okres přispěje patnácti tisíci. Obecně prospěšná společnost Salus provozující stejnojmenný azylový dům a linku důvěry vypracovala celkem tři projekty. První z nich, který měl zajistit vzdělávání pracovníků linky důvěry, členy komise nepřesvědčil a byl vyřazen. Na propagaci linky však Salus dostal polovinu z požadovaných dvaceti tisíc a v plné výši byl podpořen jeho resocializační pobyt ’Hucul 2001’. Deseti tisíci, které představovaly polovinu požadované částky, byl podpořen také projekt místní Vyšší odborné školy, Střední průmyslové školy a Obchodní akademie ’Sám sobě přítelem’, druhý projekt školy se podpory nedočkal.


    [Top]    


Přenosy zastupitelstva mají až třicetiprocentní sledovanost

K o p ř i v n i c e (dam) - Překvapivě vysokou sledovanost přímých přenosů zasedání kopřivnických zastupitelů zjistila v bleskovém průzkumu Kabelová televize Kopřivnice. Poslední jednání zastupitelstva z větší části sledovalo 29 procent dotazovaných, což při přepočtu odpovídá čtyřem tisícům tři sta padesáti divákům. Jen občas na program vysílající jednání jejich zvolených zástupců přepnulo 31 procent respondentů a čtyřicet diváků ze sta zastupitelstvo nesledovalo vůbec.

„Velmi mě tato zjištění překvapila. Domníval jsem se, že přenosy zastupitelstva jsou podstatně méně sledovanou záležitostí,“ přiznal ředitel KTK Jan Bittner. Podle jeho slov to buďto vypovídá o velkém zájmu občanů o dění ve městě, anebo je exzastupitelka Marie Pešlová již natolik známá svými výstupy, že přitahuje k obrazovkám diváky.

Průzkum kabelovka provedla den po jednání zastupitelů a na otázky odpovídalo osm desítek respondentů vybraných podle věku tak, aby tvořili reprezentativní vzorek obyvatel města.


    [Top]    


Průmyslovka vyprovodila devět desítek maturantů

Ředitel místní průmyslovky Jaroslav Ponec předává maturitní vysvědčení
jedné z absolventek školy.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Osmdesát devět studentů ze čtyř tříd zdejší průmyslovky minulou středu v kulturním domě převzalo maturitní vysvědčení a opustilo školu. Čtrnáct z nich se mohlo pyšnit vyznamenáním, naopak dva studenti u zkoušky dospělosti neuspěli a tři studenti nebyli k maturitě připuštěni.

Několik studentů strojnických oborů navíc zároveň s vysvědčením získalo také certifikát dokládající dokonalé zvládnutí konstrukčního softwaru AutoCad.

I když teprve nedávno opustili její třídy absolventi, už teď je jasné, že kopřivnická Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Obchodní akademie se rozroste. „Pro příští školní rok jsme přijali o dvě třídy studentů více než obvykle,“ řekl ředitel školy Jaroslav Ponec a upřesnil, že od září bude na škole šest prvních ročníků. Mezi studenty byl největší zájem o strojírenství, ten bude hlavním oborem tří tříd. Dále budou otevřeny dvě třídy technického lycea a jedna obchodní akademie. „Je potěšující, že budeme otvírat pět tříd s technickým zaměřením. Je to signál, že tyto obory se stávají zajímavějšími, a navíc jejich absolventi budou podle vývoje na trhu práce snáz nacházet uplatnění,“ pochvaluje si ředitel Ponec.
 
 


    [Top]    


Stále ještě není jisté, zda se letos najdou peníze na rondel

K o p ř i v n i c e (dam) - Jen na ministerském rozhodnutí závisí termín zahájení výstavby kruhového objezdu, který má nahradit stávající křižovatku ulic Obránců míru a Záhumenní.

„Podle toho, co vím, z jednání se Správou silnic a dálnic je vybudování objezdu v plánu na letošní rok,“ řekl starosta Jiří Tichánek. Tím by stavba, která by značně usnadnila dopravní situaci, měla být letos nejen zahájena, ale i dokončena.

Zahájení stavby brání zatím stále neschválené limity na letošní rok. „Díky iniciativě města se s ministrem dopravy sejdou dva naši poslanci a ti by měli zjistit, zda peníze na rondel skutečně letos budou či nikoliv,“ uvedl Tichánek.

Poslední povolení ke stavbě týkající se přeložek rozvodů elektřiny a kabelové televize bude stavebním úřadem vydáno do čtrnácti dnů.


    [Top]    


Pešlová: Plakáty jsou jednou z mála možností, jak mohu sdělit své názory

K o p ř i v n i c e (dam) - Z plakátovacích ploch ve městě se lidi v Kopřivnici snaží oslovovat exzastupitelka Marie Pešlová, podle jejích slov je to jedna z mála možností, jak může své názory prezentovat veřejnosti.

„Nedělám si iluze o tom, že si toho moc lidí všimne. Připadne mi to ale jako vhodná informační forma,“ prozradila kopřivnická politička s tím, že možná bude v podobných kampaních pokračovat.

Informace svým voličům chtěla Pešlová poskytovat ve vývěsní skříňce, jejíž přidělení jí však zastupitelé města před časem nepřiklepli. Dostatek prostoru jí podle jejích slov neposkytují ani místní média.

„Kopřivnické noviny jsou mi uzavřené. Alespoň tak to vnímám. Od roku 1999 se v nich, až na výjimky v posledním roce, o mých politických aktivitách nepsalo a v kabelové televizi je to podobné,“ řekla Pešlová s tím, že občas se její názory objeví jen v listárně týdeníku Region.

Plakáty, které nechala Pešlová vylepit ve městě, upozorňovaly občany na možnost zajímat se o hospodaření města. „Chci, aby lidé věděli, co je jejich právem, a také ho využívali,“ uvedla Marie Pešlová s tím, že právní vědomí občanů je mnohdy velmi nízké.

Pešlová pravidelně o svých výtkách k způsobu práce zastupitelů a radních informuje u své lékárny na sídlišti Sever. Ta také připustila, že její aktivita může být částečně spojována s budoucími komunálními volbami.

„Chci, aby bylo vidět, že své sliby plním. I když nesedím v zastupitelstvu, jsem volební subjekt, a i když jsem nebyla zvolena, dostala jsem řadu hlasů. Proto se snažím plnit svůj volební program a jedním z jeho nejdůležitějších bodů byla informovanost občanů,“ vysvětlila své jednání Pešlová, která však zatím nepracuje na sestavování kandidátky ani na programu pro komunální volby v roce 2002.


    [Top]    


Tepelná čerpadla - nejlevnější energie pro vytápění a ohřev

K o p ř i v n i c e (ili) - V minulém čísle Kopřivnických novin jsme s pracovníkem Energetického poradenského centra v Domě podnikatelů v Kopřivnici Janem Matulou zhodnotili osmnáctiměsíční bezplatnou poradenskou činnost. Větší pozornost byla věnována tepelným čerpadlům, která se v dnešní době stávají nejlevnější energií pro vytápění a ohřev.

V České republice se zavádění tepelných čerpadel datuje od roku 1992 s tím, že bylo využíváno zejména zkušeností z USA, Kanady, Švédska, Švýcarska, SRN a později Rakouska a Francie. Zatímco v prvních letech realizace bylo instalováno pouze několik kusů tepelných čerpadel, se stoupajícími cenami energie jejich počet neustále přibývá. Podle neoficiálních údajů o prodeji jich bylo v naší republice koncem minulého roku v provozu již přes tři tisíce kusů o různých topných výkonech podle velikosti objektu - od 2,7 kW až po 200 kW.

Od roku 1999 stát dotuje zavádění tepelných čerpadel, a to např. 30 procenty z celkových nákladů u fyzických osob a až sedmdesáti procenty u zařízení v majetku města, příspěvkových organizací apod.

Návratnost nákladů v cenách letošního roku je již pod šest let oproti plynu a daleko kratší oproti propan-butanu, LTO i elektrickým přímotopům u rodinných domků a vzhledem k vysoké dotaci podstatně nižší u objektů, jejichž provoz je financován z daní. Zejména u těchto subjektů, jak ukazuje situace v České republice, instalací rychle přibývá.

Nevýhodou tepelných čerpadel je jejich investičně dosti nákladná pořizovací cena. Pro rodinný domek určený pro jednu rodinu představuje částku zhruba od 130 000 do 270 000 korun podle zvoleného typu odběru energie (ze vzduchu, vody nebo země), dodavatele, celkového způsobu využití i regulace. Každý ze způsobů se vedle rozdílu finančního vstupu projevuje odlišně v systému využití a liší se i velikostí úspor ročních nákladů na provoz.

O vybavení tepelným čerpadlem je zejména vhodné uvažovat při stavbě nového domu (před zahájením stavby), při rekonstrukci starého zdroje ještě před zavedením např. plynových přípojek nebo elektrických přípojek a náklady zde ušetřené již investovat do úsporného zdroje, který po snížení nákladů o státní dotaci již není o moc nákladnější než ostatní.

„Poradci Regionálního energetického centra ve Valašském Meziříčí s pobočkou v Domě podnikatelů v Kopřivnici se na tento druh úsporných opatření dlouhodobě připravovali.

Přebírali jsme zahraniční zkušenosti a učili se na výsledcích dosavadních tuzemských instalací a dovedeme poskytnout v rámci bezplatné dvouhodinové konzultace informace v celé šíři. Od zvážení vhodnosti a možnosti efektivního použití v daném případě, přes zásady pro projekt až po zprostředkování dodání a instalace firmami, u kterých je dle dosavadních zkušeností zajištěna minimálně tříletá záruka, a to nejen zařízení, ale i její funkčnosti. To znamená, že zdroj tepla bude dostatečný, nepředimenzovaný a bude plnit své poslání z hlediska programovaných úspor,“ uvedl rozsah poskytovaných služeb Jan Matula.

Samozřejmostí je i pomoc při zpracování podkladů pro státní dotace tak, aby splňovaly požadavky zadání. To ovšem jen v těch případech, kdy vhodnost použití tepelného čerpadla lze doporučit, což je podle dosavadních zkušeností většina případů.

V průběhu předcházejícího roku poradci REC pomáhali přímo realizovat šestadvacet akcí, z nichž osmnáct již bylo úspěšně ukončeno, osm akcí se průběžně dokončuje a zhruba dalších deset je dosud v realizaci. Navíc všichni žadatelé o státní dotaci, kterým pomáhali připravit podklady zástupci regionálního energetického centra, dotaci obdrželi.

Zvýšený zájem o tepelná čerpadla se předpokládá zejména v souvislosti se změnou tarifů za platby elektrické energie, jejichž uživatelé budou podstatně finančně zvýhodněni.

Bylo by škoda, aby státní dotace vhodné zejména pro fyzické osoby (rodinné domky) a obce, obecně prospěšné organizace, neziskové organizace, občanská sdružení a církve, nebyly více využívány alespoň do té míry, jak je tomu v jiných regionech naší republiky.


    [Top]    


Zasoutěžili si i starostové

K o p ř i v n i c e - Čtvrtého ročníku sportovních her zdravotně postižených se aktivně zúčastnili oba místostarostové a starosta Kopřivnice a Závišic. Nejlepších výsledků dosáhli ve střelbě ze vzduchovky. Nejúspěšnější výpravou - pětadvacet ocenění - byli členové Ústavu sociální péče z Hrabyně, Pražáci si odvezli 21 medailí. Přestože letos Dušan Byrtus získal tři druhá a tři třetí místa, neporazil sportovního rivala Rosťu Svobodu v jízdě a slalomu mechanických vozíků.


    [Top]    


Řidič si troufl jet s pěti handicapovanými až ze severu Čech

Nejmladší účastnice her,
teprve sedmitýdenní Eliška,
v náručí své matky Markéty Bielowecké,
která se také zapojila do sportovního klání.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Neprávem opomíjenými se na hrách stává doprovod zdravotně handicapovaných osob. Ať už se jedná o osobní asistenty, rodinné příslušníky nebo řidiče speciálních mikrobusů. Naprostým hrdinou se stal řidič z Ústavu sociální péče ze Snědovic (Severočeský kraj), který poté, co se nedostavil žádný doprovod, přivezl všechny na vlastní odpovědnost.

„Celé to rozhodnutí zůstalo na mně. Když jsem ráno o půl páté přišel, byli všichni skleslí a Pepík začal brečet, jak moc chtěl jet. Tak jsem to vzal na sebe,“ s ostychem komentuje jistě těžké rozhodnutí Vlastimil Božík, „vždyť se podívejte, jak jsou všichni z her unešení.“ Přivézt pět svěřenců, z nichž čtyři byli vozíčkáři, chtělo opravdu velký kus osobní odvahy.

Ondřej Franko se devátým rokem podílí na zajišťování pravidelné autobusové přepravy osob na invalidních vozících. „Spousta takto handicapovaných lidí si našlo práci v bance, někteří obsluhují výtahy, hodně je zaměstnáno v Pražské organizaci vozíčkářů. Hlavně je to výhoda pro děti, které dojíždějí do Jedličkova ústavu, protože tak musely být v ústavu celý týden, kdežto teď se denně vracejí domů.“

Čtyři autobusy z Ďáblic, Zličína, Černého Mostu a Jižního Města se na Florenci setkají a lidé mají možnost přestupu podle cílové stanice. „Poslední spoj odjíždí večer o půl jedenácté, takže vozíčkáři mají možnost i kulturního vyžití. Hodně to napomohlo k jejich samostatnosti,“ dodal Franko.

Když s handicapovanými začal před čtyřmi roky jezdit, pociťoval René Váňo určitou lítost: „Hlavně ze začátku. To byl asi největší problém, zvyknout si. Spíš člověk nevěděl, jak se k nim chovat, jak jim pomoct, aby jim ještě víc neublížil. Ale to postupem času úplně odeznělo.“

Pětadvacetiletému Jirkovi Votrubovi dělala největší problém změna stylu jízdy: „Byl jsem zvyklý jezdit rychle, řezat za-táčky a teď si musím dávat pozor i na prudké brždění, aby mi z vozíku někdo nevypadl. Bohužel i k tomu občas dojde, ale většinou je to bezohledností ostatních řidičů.“ Všichni řidiči se sice shodli na tom, že se jedná o práci jako každou jinou, přesto se zdravotně postiženými trávili i všechen volný čas - jak během soutěží, tak při společenském večeru.

S osobní asistencí začala Jana Tománková během studia gymnázia. „Úžasně se v tomto případě dá skloubit studium a brigáda, ale není to jenom o penězích,“ svěřila se Jana, které paní Míla zaplatila na hrách ubytování a stravu a ona jí vlastně bez dalších finančních nároků dělala společnici. „Většina asistentek proti tomu nic nemá, protože jinak by to postižení neměli šanci finančně utáhnout,“ dodala Jana, které právě tato práce umožnila se osamostatnit.

„Nejen po finanční stránce, ale naučila jsem se v rámci asistence zvládat všechny domácí práce a Míla mi navíc dodala potřebné sebevědomí, že když se dokážu postarat o ni, zvládnu i sebe,“ netají se s určitou radostí Jana, kterou s Mílou navíc pojí i silné přátelství.


    [Top]    


Organizátoři si pochvalovali vstřícnost svých pomocníků

K o p ř i v n i c e - Na 4. celostátních sportovních hrách se podílely desítky dobrovolníků, a to nejen ze strany pořádajícího místního sdružení zdravotně postižených a provozovatele kulturního domu, firmy Ludvík Moravia. „Od úpravy sociálního zařízení pro vozíčkáře na ubytovně Tatrarestu, přes skvělé stravování tamtéž, rozhodčí z lehkoatletického klubu, městskou policii, účinkující na slavnostním galavečeru, všichni nám vycházeli ohromně vstříc,“ netajil radost nad ochotou lidí předseda organizace zdravotně postižených a vedoucí sportovních her Petr Dousek. Když se k tomu připočtou sponzoři, oproti loňsku dvojnásobný grant Městského úřadu Kopřivnice a příspěvky ostatních obcí, byl zajištěn opravdu důstojný průběh sportovních her.

Do Kopřivnice se sjelo 255 soutěžících, z toho pětatřicet vozíčkářů z Ústavů sociální péče z Hrabyně a Snědovic, Pražské organizace vozíčkářů, z Hranic, Orlové, Zubří, Brna, Nového Jičína a čtyřčlenná výprava ze slovenských Košic a Krupiny. Co do masovosti se hry nedají srovnat s obdobnou akcí pořádanou na podzim v Praze, ale atmosférou soutěží a doprovodným programem ji převyšují. „Nejhorší je vždycky loučení. Jak se nikomu odsud nechtělo, to se pak člověk těžko ubrání slzám dojetí,“ podělil se o své bezprostřední pocity Petr Dousek.


    [Top]    


Z hradu viděli jen kousek, přesto byli nadmíru spokojeni

H u k v a l d y - Páteční odpoledne bylo vyhrazeno návštěvě hradu na Hukvaldech. Zásluhou správce obory Milana Koutného mohli projet celou oborou od Mnišího všechny vozy s vozíčkáři.

Samotná prohlídka hradu se s ohledem na ob-tížný přístup omezila pouze na kapli a hradní mótu, ale podrobný výklad průvodkyně a její ochota vynahradily vizuální absenci prohlídky. Deštivé počasí už jen umožnilo průjezd kolem rodného domku Leoše Janáčka. „I když jsme neviděli všechno, co jste nám chtěli ukázat, je to pro nás velký zážitek,“ svěřila se jedna z žen upoutaných na vozík.

Ilona Hoffmannová


    [Top]    


Kopřivnice hostila soutěž historiků

K o p ř i v n i c e (dam) - Víc jak třicet mladých historiků navštívilo minulý pátek Kopřivnici. Právě tady a v okolních městech totiž proběhlo celostátní kolo soutěže Mladý historik, určené žákům osmých a devátých ročníků základních škol. Tématem letošního ročníku byly dějiny 20. století.

„Je potěšující, že si pořadatelé k uspořádání letošního ročníku soutěže vybrali právě náš region, a to o to víc, že soutěž se teprve podruhé koná mimo hlavní město,“ řekl jeden z místních garantů akce Ladislav Cvíček.


    [Top]    


Deratizace na území města Kopřivnice

K o p ř i v n i c e - V průběhu měsíců června a července bude na celém území města Kopřivnice prováděna deratizace. Deratizaci zajišťuje město ve spolupráci s OSBD Kopřivnice, SmVaK Nový Jičín, Rekaz Kopřivnice, Energetikou Tatra, a. s., Povodím Odry Opava a s dalšími podnikatelskými subjekty na území města (obchody, restaurace, prodejny, ubytovny).

Každý vlastník nebo správce objektu, kanalizace, horkovodů, kontrolních šachet apod., který se akce zúčastní, provede deratizaci na svém nebo svěřeném majetku na vlastní náklady a pro vyšší účinnost tohoto opatření ve stejném termínu jako město. Současně s deratizací bude provedena i desinsekce (postřik proti mravencům) na veřejných prostranstvích v majetku města.

Deratizace a desinsekce proběhne ve dvou etapách (první v termínu od dvacátého do třicátého června, druhá od patnáctého do pětadvacátého srpna). Vzhledem k tomu, že výskyt hlodavců a jejich likvidace se dotýká podle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví všech, rádi bychom vyzvali i vlastníky a uživatele rodinných domků, drobných provozoven, garáží a pod., aby se do akce zapojili provedením deratizace na svém majetku ve stejném období jako město, neboť čím větší část města bude deratizací pokryta, tím vyšší bude účinnost zásahu.

V příštím čísle Kopřivnických novin zveřejníme informace o konkrétních technických záležitostech připravované akce. Jakékoliv podněty, dotazy, připomínky a návrhy opatření ze strany občanů a organizací podávejte prosím na odbor životního prostředí Městského úřadu, Štefánikova 58, telefon 0656/87 96 83, Antonín Bubík.

Odbor životního prostředí MÚ Kopřivnice


    [Top]    


Pomozte vybrat strom nejen druhého, ale i třetího milénia

K o p ř i v n i c e (red) - Stromy společně s architekturou vytvářejí neopakovatelnou tvář každého města, přitahují lidi do parků a zlidšťují veřejná prostranství. Hlasujte pro svůj nejoblíbenější strom rostoucí v současnosti na území města. Strom, který dostane nejvíce hlasů, bude označen cedulkou s nápisem STROM II. MILÉNIA a odbor ŽP a VLHZ navrhne optimální způsob péče o něj. V rámci této ankety si také můžete zvolit svůj nejoblíbenější druh stromu.

Exemplář toho druhu, který od vás dostane nejvíce hlasů, bude zakoupen jako vzrostlý strom a na podzim roku 2001 bude vysazen na území města jako STROM III. MILÉNIA, svým hlasováním můžete ovlivnit i jeho místo. Hlasy vhazujte do schránek, zřízených pro tento účel na podatelně MÚ, na chodbě odboru ŽP a VLHZ, v prodejně Albert, u městského informačního centra a na poliklinice. Hlasovat je možné také prostřednictvím e-mailu na adrese milenium@koprivnice.cz. Případné dotazy vyřizuje Lenka Němcová, telefon 87 96 81.


    [Top]    


Řidiči mnohdy parkují bezohledně



 Protože řidiči se neustále dopouštějí přestupků, rozhodli jsme se ve spolupráci
s Policií České republiky zařazovat nejčastější prohřešky. Řidič vozidla (fotografie vlevo)
porušil zákon č. 361/2000 Sb., konkrétně § 67, který hovoří o speciálním označení vozidel
a osob. Toto vyhrazené parkoviště smějí užívat jen osoby, které přepravují osobu
těžce postiženou nebo těžce pohybově postiženou. Na vyhrazené parkoviště
pro vozidlo označené znakem O1 je vozidlům bez tohoto označení vjezd zakázán.
Řidič na snímku vpravo porušil zákon, konkrétně § 4c, který hovoří o povinnostech účastníka provozu na pozemních komunikacích, že je každý povinen řídit se světelnými,
případně i doprovodnými akustickými signály, dopravními značkami, dopravními zařízením
a zařízením pro provozní informace. Při porušení zákonných norem se daný řidič dopouští jednání,
které vykazuje znaky přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Za přestupek je možné podle § 22 uložit pokutu do výše 2 000 Kč. V blokovém řízení
je možné uložit pokutu do výše 1 000 korun. V případě, že by řidič podezřelý z přestupku
nesouhlasil s uložením pokuty v blokovém řízení, která je mu policistou uložena,
 je oznámení o spáchání přestupku předáno komisi určené k projednání přestupků na okresní úřad.
Foto: Ivan Polívka
 


    [Top]    


Stíny

Dne 3. června požádala o příjezd hlídky MP obsluha z čerpací stanice pohonných hmot. Řidič osobního vozidla si natankoval benzin a obsluze sdělil, že nemá peníze. Na místo se neprodleně dostavila hlídka MP, která zjistila totožnost řidiče. Protože však nebyl majitelem vozidla a neměl u sebe ani doklady k vozidlu, byla přivolána Policie ČR, která si celou záležitost převzala.

Dne 3. června ve večerních hodinách byli hlídkou MP přistiženi v sídlištní zástavbě Korej dva muži, kteří nesli velké množství hliníkového materiálu. Šetřením bylo zjištěno, že materiál byl zcizen za účelem prodeje ve sběrných surovinách. Protože se u dotyčných nejedná o první protiprávní jednání tohoto druhu, bude se tímto případem zabývat přestupková komise.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.