Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Svěrák musel při natáčení nejdražšího českého filmu hodně šetřit

Kopřivnickou premiéru Tmavomodrého světa, který minulý týden vyprodával kino Puls, navštívili Jan Svěrák a Kryštof Hádek.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Úplně všechna představení Tmavomodrého světa syna a otce Svěrákových včetně nočních projekcí byla vyprodána již tři dny před jeho uvedením. Čtvrteční odpolední představení navíc v rámci série propagačních cest po republice navštívil také režisér a producent filmu Jan Svěrák společně s představitelem druhé hlavní role Kryštofem Hádkem.

Především režisér pak ve společnosti málomluvného herce prozradil účastníkům místní premiéry řadu zajímavostí z natáčení filmu. Vylosoval výherce soutěže a krátce představil také nadační fond, který by měl zlepšit životní podmínky veteránů.

Od oficiální premiéry uběhlo už víc jak týden a vy jste řadu pomítání sám navštívil, v médiích se hodně hovořilo o reakcích samotných veteránů RAF, jak ale podle Vás film vnímají běžní diváci?

Myslím, že to berou dobře. Pochopili to tak, jak jsme ten film mysleli, že to totiž není dokumentární snímek, ale spíš film o lidství, o přátelství, a že by měl být hezký a zároveň smutný, a že by mohl každému z nás trošku nahlodat duši tou otázkou: Co bys udělal ty?

Když jste před šesti lety začal Tmavomodrý svět připravovat, věděl jste už tehdy, že to bude na tuzemské poměry tak vysokorozpočtový film, nebo jste původně počítal s nižšími náklady?

Od začátku jsme věděli, že to bude takhle drahé, protože ta letadla se jinak udělat nedají. Naopak těch dvě stě čtyřicet milionů je minimum, za co to šlo pořídit. Proto jsme nemohli, s výjimkou pár scén, nic točit v zahraničí, kromě těch pár dnů. Přitom se to dalo dělat tak, že jsme anglický dům mohli točit přímo v Británii, a my jsme jej natočili v Šilheřovicích blízko Ostravy. Šetřilo se, kde se dalo. Kdybychom ten dům točili v Anglii, stálo by to třeba deset milionů, a my jsme to natočili za milion, to byla jediná cesta k tomu, abychom tam ta letadla mohli předvést.

Vy sám jste se při natáčení proletěl?

Bombardérem jsem jen prolezl, ale nesměl jsem v něm letět, protože se letělo příliš nízko a podle pojišťovny to bylo příliš riskantní. Svezl jsem se ve vrtulníku, který byl také přizpůsobený jako kamerové letadlo. V tom jsem seděl, když se točil útok na vlak. Pilotoval jej francouzský odborník na letecké filmování a byl to neuvěřitelný zážitek. Já jsem třeba netušil, že vrtulník může stát na místě s takovou jistotou, že nepoznáte, jestli jste ve vzduchu, nebo ještě na zemi.

Dlouhou dobu jste se pohyboval mezi letadly. Nenavnadilo Vás to k tomu, udělat si pilotní průkaz?

Já ho mám rozdělaný. Po Koljovi jsem si jej začal dělat, pak jsem toho musel nechat kvůli natáčení. Když totiž točím, tak nesmím dělat žádné riskantní věci, jinak by nám ten film nepojistili, no a pak už jsem se k tomu nedostal. Takže lítat už trošku umím, teď mě čeká hlavně nudná teorie.

Zhruba v tuto dobu měl být do našich kin uveden americký snímek Pearl Harbor, rovněž válečný film a shodou okolností s údajně nejvyšším rozpočtem v dějinách kinematografie. Distribuční společnost se však rozhodla kvůli premiéře Vašeho filmu přesunout jeho uvedení až na září. Těší Vás to?

Samozřejmě, že mě to těší. Jsou to takové malé věci, ale když Američani musí ustoupit nám, tak je to příjemné a potěšující, protože se nás bojí.

Už po premiéře Kolji jste mluvil o tom, že byste rád natočil Tmavomodrý svět, a ten už je v kinech. Máte i teď v hlavě nějaký nový projekt?

V hlavě mám piliny a v nich raší několik nápadů. Zatím nevím. Je tam třeba nápad na sci-fi film, ale možná ten opustím - uvidíme.

David Macháček


    [Top]    


Jaroslav Nohavica zahraje společně s Čechomorem

K o p ř i v n i c e (dam) - Písničkář Jaroslav Nohavica a kapela Českomoravská hudební společnost se zítra sejdou na pódiu velkého sálu kopřivnického kulturního domu. Jak Čechomor, tak Nohavica by jistě dokázali přilákat dostatek posluchačů samostatně a o to bude jejich společné vystoupení atraktivnější.

Na koncertě zazní Nohavicovy písně hrané jím samotným stejně jako s kapelou. Svůj samostatný blok, ve kterém uvede své skladby, bude mít i Čechomor. Spojení Nohavici s Čechomorem není náhodné, těšínský písničkář si totiž několik muzikantů z kapely pozval na natáčení svého zatím posledního alba Moje smutné srdce. Právě za toto cédéčko získal Nohavica před dvěma měsíci dvojitou platinovou desku za víc jak šedesát tisíc prodaných nosičů.


    [Top]    


Na Hukvaldech budou pohádky

H u k v a l d y (dam) - Především děti potěší v sobotu návštěva Hukvald. Na dvou jevištích uvnitř hradních zdí na ně totiž čekají pohádková představení. V hradní mótě bude rožnovské loutkové divadlo ’V batohu’ dávat pohádku Zatoulané botičky a naproti kapli svatého Ondřeje budou absolventky ostravské Lidové konzervatoře hrát pásmo s názvem Pohádky zpod ubrusu. Začátky obou představení jsou naplánovány na jedenáct, třináct a patnáct hodin.


    [Top]    


Děti oslaví svůj svátek rejem před kulturním domem

K o p ř i v n i c e (dam) - Tradičně před kulturním domem proběhne oslava zítřejšího Mezinárodního dne dětí.

Svůj svátek začnou slavit děti z mateřských školek už o půl desáté ráno, kdy pro ně bude přichystán pestrý program s mnoha soutěžemi, hrami a dalšími atrakcemi. V podobném duchu se ponese i začátek odpolední části naplánovaný na čtrnáctou hodinu. Po šedesáti minutách soutěžení na děti bude čekat vystoupení kapely ze ZŠ - náměstí, kterou bude následovat série vystoupení návštěvníků kroužků DDM. Celá oslava dětského dne skončí zhruba hodinovou diskotékou.


    [Top]    


Dušek se Zbrožkem občas žasnou nad tím, co hrají

Herec Jaroslav Dušek tentokrát dorazil společně s Martinem Zbrožkem.
Jejich společné představení v CO krytu
pod kulturním domem publikum nadchlo.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Už počtvrté se na programu kopřivnické Nory objevilo divadlo Vizita. Po dvou vystoupeních s Alanem Vitoušem a loňském představení s Pjérem la Šé'zem přijel Jaroslav Dušek s Martinem Zbrožkem, který mu nedávno sekundoval při moderování Českých lvů.

„Tato sestava je vlastně původní. My jsme spolu dělali divadlo už kdysi na gymnáziu a na konzervatoři. Potom jsme od roku 1986 do 1989 hráli čisté improvizace. Pak jsme dělali jen občas nějaké příležitostné pokusy a až teď po dvanácti letech jsme se sešli a začali jsme znovu pravidelně vystupovat,“ zrekapituloval jejich společnou práci Dušek.

Diváky zaplněný CO kryt byl minulý pátek v noci svědkem opět vynikajícího představení a nikomu jistě nevadilo, že se na pódiu neobjevil ani Ferda, ani Beruška označovaní za hlavní postavy hry Mravčelí brojení.

„Myslím, že se to dneska povedlo. Bylo to hodně energetizované a nahuštěné představení,“ zhodnotil jej za Zbrožkova přitakávání Jaroslav Dušek.

Návštěvníci Nory měli tentokrát poprvé na půdě místního klubu možnost vidět Duška s hereckým partnerem. „Alan nehrál vůbec a Pjér byl spíš zpívající komentátor děje a do hereckých akcí se moc nepouštěl. Kdežto Martin vždycky hrál, a to hodně ovlivňuje charakter představení,“ řekl herec, který je duší divadla Vizita.

Představení, které tentokrát v Noře dvojice předvedla, bylo mnohem ’divadelnější’ a objevovalo se v něm více dialogů. Naopak menší bylo již zapojení publika do dění na jevišti. „Když jsem hrál s Alanem nebo Pjérem, hledal jsem si partnera a impulsy k vývoji děje v hledišti. Teď je to v tomto směru uzavřenější, protože, kdybychom do toho tahali ještě lidi, tak se z toho zblázníme,“ vysvětlil Dušek.

To, že se na tvorbě děje podílejí oba herci, je zdrojem také mnohých překvapení a netušených dějových zvratů. „Odehráli jsme už spoustu představení za ta léta, takže se pohybujeme v nějakých zaběhaných principech, ale občas sami žasneme, kam se to vyvine,“ prozradil Martin Zbrožek s tím, že mnohdy je to zdrojem nezvladatelných záchvatů smíchu.

„Je to tím, že se překvapujeme, jednak vzájemně a jednak sami sebe. Někdy k výbuchu stačí jen nějaká situace nebo pohyb, nemusí to být přímo fór,“ tvrdí Zbrožek. Dušek pak nevidí důvod, proč se takovým věcem vyhýbat, nenabourají-li celé představení.

„Bylo by to, jako bychom si zakázali radovat se po dobrém smeči v tenise, k tomu přece není důvod. Ono by to šlo odbourat, ale ztratilo by to jednu rovinu, která do toho představení patří,“ uzavřel rozhovor Jaroslav Dušek.


    [Top]    


Juvenalis Musica potřetí svede žáky více škol na jedno pódium

K o p ř i v n i c e (dam) - K jednomu z posledních veřejných vystoupení v tomto školním roce se ve středu šestého června sjedou do Kopřivnice žáci základních uměleckých škol z blízkého okolí. Kromě obou místních zahrají také svěřenci ZUŠ z Nového Jičína, Fulneku a Studénky.

O slavnostní úvod se postará trio trubek a jeden pozoun z Nového Jičína, v jehož podání bude možné slyšet skladby Henryho Purcella, Williama Duncobea a Jeremiache Clarka. Následovat bude na rozdíl od prvních vystupujících, kterými budou chlapci, čistě dívčí trio z místní ZUŠ Zdeňka Buriana a zahraje skladbu Kasace in G Karla Ditterse von Dittersdorfa. Dvě zobcové flétny a klavír pošle na pódium škola ze Studénky a její žáci zahrají skladbičky Víly a Naháňačka skladatele Jána Melkoviče. O závěr první části koncertu se pak postará nedávno vzniklý Vokálně - instrumentální soubor z kopřivnické MIS music. Ti na rozdíl od svých předchůdců nebudou hrát vážnou hudbu, ale klasiky popové hudby. V jejich podání zazní slavná Presleyho píseň s českým textem Pár havraních copánků a směs písní kapely Beatles. Hosty koncertu, jehož začátek je naplánován na šest večer, budou Josef Pukovec a Renata Talpová.


    [Top]    


Ani místní divadelníci nezvedli zájem o studentskou přehlídku

K o p ř i v n i c e (dam) - Studentské divadelníky od nejmladších, navštěvujících základní uměleckou školu, přes středoškoláky až po posluchače vysokých škol bylo možné vidět minulý pátek na dalším ročníku přehlídky Studentských divadel.

Tu již krátce po šesté hodině zahájili právě žáci rožnovské ZUŠ svou ’Fontánou pro Zuzanu’. Nepočetné publikum se při jejich muzikálovém pokusu bavilo minimálně stejně dobře jako herci na jevišti, a to i přesto, že představení, které mělo v Kopřivnici svou premiéru, mělo celou řadu nedostatků. „Je příjemné dívat se na to, že to ty děcka baví. Taky proto tu přehlídku děláme a budeme dělat, i když zájem publika je velmi malý,“ řekl po úvodním kusu přehlídky její dramaturg Jiří Cachnín a připomněl, že i dnes tradiční a oblíbená Kopřiva se v začátcích potýkala s nedostatkem diváků.

Pouze kratičkým představením ’Loutky’ se v Kopřivnici předvedly studentky Církevní střední školy a Střední zdravotnické školy sv. Anežky České z Oder. Jejich verze známé pohádky O Otesánkovi celá odehraná ’živými loutkami’ měla být původně doplněna ještě jevištní obdobou televizního pořadu Bakaláři, ty však nakonec neodehrály. Po delší odmlce se na letošním ročníku přehlídky objevil také místní soubor. Tím byl ’Arnošt’, vzniklý při Domu dětí a mládeže, s hrou Žloutkový nářez. Bohužel ani oni nedokázali do sálu přivést početnější publikum. O závěr večera se postaralo ostravské divadlo XXX HX XX OXX a jejich zdařilé improvizační představení zakončené hromadnou rvačkou.


    [Top]    


Účastníkům letošní Želvy padla do noty folková kapela Easy

K o p ř i v n i c e (dam) - Nad očekávání spokojeni byli pořadatelé s letošní Kopřivnickou želvou. Pod Červeným kamenem, kde se přehlídka tradičně konala, se letos sešlo zhruba dvě stě vyznavačů folku, country a trampské muziky.

Cenu diváka si letos odvezla ostravská kapela Easy, která je zároveň držitelkou loňské celostátní Porty. Pořadatelé pak své ocenění udělili bruntálské skupině Arrest. Z původně plánovaných desíti kapel viděli účastníci Kopřivnické želvy jen osm, kapela Pexeso a David Vysloužil svou účast odřekli.

„Kvalita kapel rok od roku stoupá,“ pochvaloval si jeden z organizátorů Michal Komárek. Podle jeho slov byla překvapivě dobře přijata i dětská interpretační soutěž, kterou v mladší kategorii vyhrála pětiletá Tereza Nedjalková a mezi staršími byla nejúspěšnější Monika Podoláková. Celou akci zakončil koncert Fleretu, který pod Červený kámen přitáhl i řadu rockově naladěných posluchačů.


    [Top]    


Kino uvede dvě komedie a thriller

K o p ř i v n i c e (dam) - Další promítací týden v kině Puls odstartuje dnes odpoledne generační komedie amerického režiséra Camerona Crowea.

Snímek v českých kinech uváděný pod názvem Na pokraji slávy získal řadu prestižních cen. Kromě dvou Zlatých glóbů si vysloužil taky Oscara za nejlepší scénář, ženskou vedlejší roli a střih. Kromě komerčních cen je film ověnčen také cenou losangeleských filmových kritiků.

Na pokraji slávy je do značné míry autobiografický příběh patnáctiletého kluka zbožňujícího rock, který dostal neuvěřitelnou nabídku napsat článek pro časopis Rolling Stone. Materiál pro něj musí nasbírat během turné, které absolvuje s kapelou Stillwater.

Film je vynikajícím koktejlem komedie, hudebního filmu, dokumentu, ale i dramatu a lovestory, všechny ingredience jsou režisérem pečlivě namíchány a ničeho není málo ani moc.

Dnes své tažení po filmovém plátně zahájí taky Mel Gibson v hlavní roli filmu komedie Po čem ženy touží. Ve filmu si akční hvězda střihla roli Nicka Marshalla, reklamního agenta, jehož zaměstnavatel se zaměří na reklamní kampaně na stoprocentně ženské zboží a přijme ’pomocnou sílu’ v podobě Darcy McGuireové (Helen Huntová), kterou by někteří rádi viděli na Nickově místě. Ten se však nehodlá svého dobře placeného místečka vzít lacino, a když zvláštní shodou okolností získá schopnost slyšet, co si všechny ženy v jeho blízkosti myslí, navrhne skvělou reklamní kampaň a navíc každou ženu dostane do postele.

Velmi chytře napsaný a zručně natočený scénář, stejně jako herecké výkony obou hlavních představitelů zajistily filmu komerční úspěch.

Ti, kdo dávají před komediemi přednost filmům s nervy drásajícím dějem, by do kina měli vyrazit v sobotu odpoledne, kdy se začíná promítat francouzský kriminální thriller Purpurová řeka. Film sleduje dramatické vyšetřování série neobyčejně brutálních vražd v jednom malém horském městečku. V hlavní roli Purpurové řeky si jeho fanoušci mohou vychutnat démonického Jeana Rena.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.