Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 20/2001
ze dne 24. května 2001

Zprávy z města a okolí

Do zahájení her tělesně postižených zbývá týden

Počet dopravních nehod se na silnicích podstatně zvýšil

Nový jízdní řád ruší ranní přímý vlak do Ostravy

Matějovský půjčil své poháry šéfovi automobilky Tatra

Nové Zlaté stránky doznaly oproti loňsku pár změn

Urban informoval poslance o situaci

Od 1. července se zvyšuje nájemné v obecních bytech o čtyři procenta

Další sběr věcí pro potřebné

O termínu otevření koupaliště rozhodnou noční teploty

Třicetitisícová dotace Hájence zlevní ekologickou výchovu

Letos již pošesté budou schůzovat zastupitelé města

Deset let Základní školy na ul. 17. listopadu

Přemnožené mšice na smrcích si vynutí chemický postřik

Stíny


    [Top]    


Do zahájení her tělesně postižených zbývá týden

K o p ř i v n i c e (ili) - Devět dní zbývá do zahájení Celostátních sportovních her zdravotně postižených dětí i dospělých v Kopřivnici. Sdružení zdravotně postižených v České republice, smíšená organizace Kopřivnice ve spolupráci s firmou Ludvík Moravia pořádají v letošním roce již čtvrtý ročník.

„Protože někteří účastníci posílají přihlášky doslova na poslední chvíli, není ještě konečný počet soutěžících znám,“ uvedl Petr Dousek, předseda pořádající organizace, „ale počítáme s tím, že minimálně bude účast stejná jako v loňském roce.“

Do Kopřivnice se sjedou zástupci z Prahy, Košic, Tanvaldu, Přerova, Hrabyně, Hranic, Orlové, Ostravy, Zubří, dále děti z center z Kopřivnice a Nového Jičína, Ostravice, Tiché, chráněnci z Ústavu sociální péče z Vlčovic, členové devíti základních organizací sdružení zdravotně postižených z novojičínského okresu. Premiéru bude mít Ústav sociální péče pro mládež Snědovice. Letos se očekává větší účast členů místní organizace, což při minulých ročnících nebylo samozřejmostí.

Za vstřícný považuje Petr Dousek přístup firmy Tatrarest, která na ubytovně č. p. 1151 nechala upravit sociální zařízení tak, aby k němu měli bezproblémový přístup i vozíčkáři. Stravování budou mít účastníci her zajištěno v téže budově.

„Jeden ročník her skončí a už v hlavě vyhodnocuji jeho průběh, abych se napříště vyvaroval některých chyb. A od nového roku probíhají schůzky a setkání se spolupořadateli a dalšími zainteresovanými osobami,“ jen v krátkosti nastínil několikaměsíční přípravu sportovních her Dousek. Realizaci čtvrtého ročníku Celostátních sportovních her v letošním roce usnadnilo i získání třicetitisícového grantu od městského úřadu.

Soutěže dětí a dospělých budou probíhat v centru města před kulturním domem příští sobotu 2. června od devíti do šestnácti hodin. Sedm disciplín je rozděleno podle rozsahu postižení na tolik kategorií, že bude zapotřebí celkem 111 cen. Soutěží se mohou zúčastnit i zdraví občané, pro které jsou vyhrazeny zejména běžecké disciplíny.

„Právě účast nehandicapovaných občanů bylo v rámci přípravy dosti diskutovaným tématem. Jsem ale zastáncem masovosti, a proto jsem ještě v letošním roce zdravé soutěžící prosadil,“ dodal Petr Dousek, „ nejvíc mě však trápí přístup spoluobčanů, kteří nejen že nepřijdou povzbuzovat, ale po dobu soutěží se centru města raději vyhýbají.“


    [Top]    


Počet dopravních nehod se na silnicích podstatně zvýšil

N o v ý J i č í n (hod) - Na celém území okresu Nový Jičín došlo za první čtyři měsíce letošního roku k pěti stům dvaaosmdesáti dopravním nehodám. Za stejné období v loňském roce to bylo o sto osmdesát šest případů méně.

Na následky dopravních nehod zahynulo sedm osob, těžce zraněno bylo dvacet a lehce jednaosmdesát lidí. Pro porovnání, vloni zahynula jedna osoba těžce zraněno bylo patnáct a lehce padesát lidí.

Ve čtyřiačtyřiceti případech bylo příčinou dopravní nehody nedání přednosti, nesprávné předjíždění bylo zaznamenáno šestnáctkrát. Rychlost se podílela na sto třiceti čtyřech případech a požití alkoholických nápojů v pětatřiceti případech. Nesprávný způsob jízdy byl zjištěn u tři sta čtyřiceti tří dopravních nehod. V loňském roce se na dopravních nehodách podepsal alkohol ve dvaatřiceti případech, kdežto rychlost se podílela na šedesáti devíti případech.

Počet dopravních nehod je alarmující, proto by řidiči měli věnovat řízení větší pozornost.


    [Top]    


Nový jízdní řád ruší ranní přímý vlak do Ostravy

K o p ř i v n i c e (hod) - V sobotu 9. června končí platnost jízdních řádů jak autobusových, tak i vlakových. ČSAD vyšlo vstříc svým zákazníkům a s novým jízdním řádem dochází jen k minimálním změnám, mění se časy odjezdů nebo příjezdů. S nástupem nového jízdního řádu nedojde ke zrušení žádného autobusového spoje. Ani u autobusů o sobotách a nedělích se nic nemění. Obce se dohodly s Městským úřadem Nový Jičín, který uzavřel smlouvu s ČSAD, na jejímž základě hradí ztrátovost těchto sobotních a nedělních spojů a poté je rozúčtovává na jednotlivé obce v okrese.

Naopak u vlakových spojů dochází ke změnám, které si vyžádala stavba železničního koridoru na trati mezi Přerovem a Ostravou, některé spoje jsou zrušeny nebo převedeny na jiné tratě. Občany našeho blízkého okolí postihne nejvíce zrušení přímého vlaku z Kopřivnice do Ostravy, který si lidé pojmenovali Ondrášek a který jezdil ráno v 7.20 hodin. Do Ostravy se však cestující ráno dostanou, cesta však bude o něco déle trvat a navíc budou muset přestupovat ve Studénce, kde budou na spoj čekat 15 až 20 minut.

Při jednání o nových jízdních řádech dbal Okresní úřad Nový Jičín, referát dopravy na to, aby byly vazby jak mezi jednotlivými autobusovými i železničními spoji, tak aby na sebe oba druhy dopravy navazovaly, případně, pokud je to jen trochu možné, na sebe čekaly.


    [Top]    


Matějovský půjčil své poháry šéfovi automobilky Tatra

Automobilový závodník Stanislav Matějovský
se minulou středu setkal se šéfem Tatry
Petrem A. Urbanem a předal mu poháry,
které získal v prvních dvou závodech sezony.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvěma úspěšnými závody vstoupil do letošní sezony Evropského poháru tahačů Stanislav Matějovský. Jeho trofeje za první místo ze závodu ve francouzském Dijonu a druhé ze španělské Valencie víc jak týden zdobí kancelář Petra A. Urbana. Své rozhodnutí zapůjčit poháry šéfovi automobilky, jejíž značku Matějovského závodní speciál nese, zdůvodnil jezdec velkým přispěním lidí z Tatry k jeho současným výsledkům. „Jezdím na zcela novém podvozku vyvinutém a vyrobeném v Tatře, a jak se zdá, funguje naprosto bezchybně,“ pochvaluje si Matějovský, který se netají ambicemi dosáhnout letos na mistrovský titul.
 
 
 
 
 


    [Top]    


Nové Zlaté stránky doznaly oproti loňsku pár změn

O s t r a v a (dam) - Od minulého týdne je možné na všech poštách v novojičínském okrese vyzvednout nové Zlaté stránky. Stránky pro Ostravský kraj vyšly v nákladu tři sta sedmdesát jedna tisíc dvě stě výtisků a oproti minulému roku doznaly několik změn souvisejících s novým územním uspořádáním. „Jednak je to ve změně názvu ze severní Moravy na Ostravský kraj. Bohužel uzávěrka Zlatých stránek byla dřív než se rozhodlo o přejmenování kraje,“ omluvil neaktuálnost názvu šéf vydavatelské společnosti Mediatel René Pekárek. V seznamech, které dostanou zdarma všichni majitelé pevných telefonních linek, je nově zahrnut celý okres Bruntál, který je součástí našeho kraje, a naopak telefony okresu Vsetín se přesouvají do stránek Zlínského kraje.


    [Top]    


Urban informoval poslance o situaci

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden v pondělí se zúčastnil místostarosta Zdeněk Krajčír spolu s poslanci a senátory Ostravského kraje setkání s managementem a. s. Tatry v čele s jeho ředitelem Petrem A. Urbanem.

„Byli jsme informováni o situaci, v jaké se Tatra nachází. Pan ředitel nám předložil třináctibodovou zprávu, která se zabývá důležitostí rychlosti vstupu investičního partnera do Tatry. Podle ní by do 30. května mělo být ukončeno ’obhlížení’ zájemců a po 15. červnu by s nimi mělo být zahájeno jednání o prodeji. Čím dřív to začne, tím líp, protože Tatra svým způsobem nemůže konkurovat podobným podnikům. Tatra potřebuje investice, na které nemá,“ komentoval schůzku místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Od 1. července se zvyšuje nájemné v obecních bytech o čtyři procenta

K o p ř i v n i c e (hod) - Maximální základní nájemné za metr čtvereční podlahové plochy bytu se každoročně upravuje podle regulačního pravidla stanoveného v § 5a vyhlášky ministerstva financí č. 176/1993 Sb., ve znění vyhlášky č. 41/1999 Sb., koeficientem Ki. Podle nálezu Ústavního soudu ze dne 21. 6. 2000 se tato vyhláška dnem 31. prosinci 2001 zrušuje, a proto stanovilo ministerstvo financí výměrem č. 03/2001 koeficient růstu nájemného vyjadřující růst cen stavebních prací (Ki = 1,04) jen pro období od 1. července 2001 do 31. prosince 2001. Od 1. ledna 2002 bude nájemné z bytu řešeno pouze zákonnou úpravou. „Rada schválila způsob určení maximální výše základního měsíčního nájemného podle vyhlášky ministerstva financí,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír.

Vzorec výpočtu základního měsíčního nájemného za 1 m2 podlahové plochy bytu:

Nt + 1 = Nt x Ki, kde

Nt + 1 = nová maximální cena základního měsíčního nájemného za 1 m2 podlahové plochy bytu platná od 1. července do 31. 12. 2001.
Nt = maximální cena základního měsíčního nájemného z 1 m2 podlahové plochy bytu platná do 31. prosince letošního roku
Ki = koeficient růstu nájemného

Zůstává zachována působnost obce stanovit obecně závaznou vyhláškou konkrétní výši maximálního koeficientu Ki, který může být snížen až na hodnotu 1,00, nelze jej zvýšit. Obec zasílá svou vyhlášku o určené hodnotě koeficientu Ki ministerstvu financí na vědomí do třiceti dnů od její účinnosti. Nestanoví-li obec konkrétní výši koeficientu, platí maximální koeficient stanovený výměrem MF č. 03/2001 Ki = 1,04.

Výpočty pro jednotlivé kategorie:

Nt+1 = 15,18 x 1,04 = 15,79,- Kč - I. kat.
Nt+1 = 11,39 x 1,04 = 11,85,- Kč - II. kat.
Nt+1 = 8,85 x 1,04 = 9,20,- Kč - III. kat.

Základní měsíční nájemné za 1 m2 podlahové plochy bytu v domech na ulici Francouzské č. p. 1196 a č. p. 1197 bylo stanoveno na 14,47 Kč.


    [Top]    


Další sběr věcí pro potřebné

K o p ř i v n i c e (hod) - Občanské sdružení Diakonie Úpice - SSP v zastoupení Ludmily Molnárové pořádá ve dnech 4. a 5. června v době od 8 do 12 a od 13 do 18 hodin sbírku oděvů, obuvi, hraček, nádobí, časopisů, novin a knih. Sběr věcí proběhne jako už vícekrát v CO krytu na ul. Obránců míru u č. p. 1048 za galanterií. Sdružení žádá také o finanční dary, které budou použity na odvoz sbírky. Lidé mohou donést veškeré letní a zimní oblečení, lůžkoviny, ručníky, záclony, látkové a vatelinové přikrývky, polštáře, deky, školní a sportovní potřeby, hračky, obuv, hygienické potřeby a další, které budou předány občanům se zdravotním postižením, nacházejícím se v sociální nouzi nebo v krizové situaci.


    [Top]    


O termínu otevření koupaliště rozhodnou noční teploty

Bazénové vany dostaly nový nátěr.
Kopřivnické koupaliště je stejně jako přehrada připraveno na letní sezonu,
podle jeho provozovatele se čeká
jen na teplejší noci.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e , L u b i n a (ili) - Letní sezona se kvapem blíží a ani provozovatelé kopřivnického koupaliště a areálu přehrady ve Větřkovicích s přípravami nezahálejí. O připravenosti obou objektů svědčí následující řádky.

Nátěry bazénů

Minulý pátek došlo k předání provedení kompletního nátěru bazénů na kopřivnickém koupališti mezi provádějící firmou a odborem majetkové správy a rozvoje. „Firma nám vyšla vstříc v požadavku o urychlené provedení práce a dokonce zkrátila původní termín o čtrnáct dní,“ uvedl pracovník zmíněného odboru Zdeněk Šerý.

U van došlo postupně k vyčištění, odstranění původního nesoudružného nátěru a vytmelení, teprve poté následovala aplikace tří vrstev nátěru. V místech nejrizikovějšího pohybu návštěvníků koupaliště, jako jsou např. schody a startovací bloky, byly plochy opískovány a zatřeny barvou, aby došlo k požadovanému zdrsnění. Úprava bazénových van, na kterou výrobce nátěrových hmot i prováděcí firma garantují minimálně pětiletou záruku, přišla město zhruba na 350 tisíc korun.

Koupaliště

„Spuštění provozu koupaliště už brání pouze počasí,“ odpověděl na dotaz, kdy bude zahájen provoz, ředitel Správy sportovišť Milan Gilar, „nechci vyslovit pevné datum, ale mělo by být nejen pár dní hezky přes den, ale i noční teploty by neměly klesat pod deset stupňů, protože pak se voda v bazénech rychle ochlazuje. Pokud nám bude počasí přát, tak první červnový víkend bychom mohli otevřít.“

Ceny vstupenek se budou i v letošním roce pohybovat na stejné úrovni jako v minulém roce. Celodenní vstupné pro dospělého 20 a 15 korun pro dítě, odpolední vstupné za 15 a deset korun, děti do šesti let mají vstup zdarma. Za večerní plavání od 18 do 20.30 hodin pak zájemce zaplatí deset korun. Stejně jako v minulém roce, tak i letos zůstane zachován celý komplex tzv. rodinných slev. Rodiče s jedním dítětem zaplatí na celý den pouze 40 korun, čtyřčlenná rodina zaplatí pětapadesát korun.

Při zakoupení vstupenky v závislosti na její ceně obdrží návštěvník zdarma kupony na tobogán, v případě většího zájmu o tuto atrakci si kupony připlatí.

K dispozici budou v hlavní budově opět dvě místa pro stravování, stánek se zmrzlinou a nedaleká restaurace. V rámci sportovního vyžití mohou zájemci využít beach volejbalové hřiště, přilehlý travnatý prostor a tenisové kurty pod stadionem.

Přehrada

Společnost Lubina tour je i v letošním roce garantem rekreačního provozu v areálu přehrady Větřkovice. Svou činnost provozuje jak na plochách a v zařízeních vlastních, tak i pronajatých.

Ve spolupráci s městem Kopřivnice, Tatrou, a. s., Okresní hygienickou stanicí Nový Jičín a dalšími zainteresovanými organizacemi byl vypracován Návštěvní řád pro rekreační oblast větřkovická přehrada, který stanovuje zásady chování, nutné pro zachování přírodního prostředí v této lokalitě.

V oblasti služeb zůstává nabídka na úrovni minulého roku. Určité zlepšení nastane rozšířením prodeje čepovaného piva o jedno výdejní místo.

Přesto, že koupání je na přehradě na vlastní nebezpečí, budou v exponovaných dnech, jako jsou např. víkendy či tatrovácká dovolená, dohlížet na bezpečnost koupajících členové Vodní záchranné služby z Nového Jičína. „Jelikož se jedná o činnost dobrovolnou, prosíme návštěvníky o ohleduplné a vstřícné chování k jejím členům,“ vzkázal na adresu koupáníchtivých lidí Dalibor Řehák ze společnosti Lubina tour. Pro zábavu mládeže se budou opět každou sobotu konat dnes již tradiční diskotéky Martina Davida a jeho hostů. Protože má společnost Lubina tour pronajaty plochy v okolí přehrady, na kterých zajišťuje úklid, likvidaci odpadů a provozuje bezplatně sociální zařízení, bude vybírat stejně jako v minulých letech poplatek za vstup ve výši 2 korun pro děti a pět pro dospělé.


    [Top]    


Třicetitisícová dotace Hájence zlevní ekologickou výchovu

K o p ř i v n i c e (ili) - Na podporu programu ekologické výchovy dostalo na letošní rok Občanské sdružení Hájenka z rozpočtu města dotaci ve výši 30 tisíc korun.

„V podstatě se o tuto dotaci podílově slevní programy ekologické výchovy pro školy v rámci Kopřivnice,“ uvedl k důvodům dotace Dalibor Kvita, člen Občanského sdružení Hájenka. Programy ekologické výchovy si školy hradí, a aby jim byla tato výchova co nejvíc zpřístupněna, snaží se členové sdružení Hájenka dojednávat různé dotace. „Dotace 30 tisíc umožní školám výraznou slevu, které ještě nemáme propočtenou, protože problémem všech dotací je skutečnost, že jsou určeny na kalendářní rok, kdežto my žijeme rokem školním,“ dodal Kvita.

Příjmy od škol za ekologickou výchovu jsou určeny na mzdu lektora, na náklady na pomůcky nezbytné k programům a režii jako je například cestovné, poštovné apod. U tzv. terénního programu, což je čtyřhodinový blok v přírodě, přijde ekologická výchova jednoho žáka bez dotací školu na 25 korun a dvouhodinový tzv. vnitřní program stojí deset korun.

„Dotace se nám daří získávat i v jiných městech jako například v Novém Jičíně, rozjednané jsou ve Frenštátě a dalších lokalitách,“ zmínil Kvita další místa, ve kterých se Občanskému sdružení Hájenka daří získávat dotace na programy ekologické výchovy žáků.


    [Top]    


Letos již pošesté budou schůzovat zastupitelé města

K o p ř i v n i c e (hod) - Příští týden ve čtvrtek 31. května se sejdou v anexu v 16.30 hodin zastupitelé města ke svému v pořadí již 15. zasedání, na kterém budou projednávat roční hospodaření včetně závěrečného účtu města za rok 2000, rozpočtová opatření k rozpočtu města na letošní rok a další finanční záležitosti. Jednat se bude také o zřízení organizačních složek města, dodatcích zřizovacích listin příspěvkových organizací města. Schvalovat se bude uzavření roční smlouvy provozovateli KDK firmě Ludvík Moravia včetně příspěvku. Zastupitelé budou projednávat také majetkoprávní záležitosti města.


    [Top]    


Deset let Základní školy na ul. 17. listopadu

Nejmladší kopřivnická
Základní škola 17. listopadu
disponuje dvěma počítačovými učebnami
a dalšími čtrnácti odbornými pracovnami.
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e - Významnou součástí života našeho města je školství. Kromě dvou škol druhého cyklu zde vykazuje činnost sedm škol základních, z toho jedna církevní a dvě malotřídní.

K nejmladším z nich patří Základní škola na ulici 17. listopadu, která se nachází na okraji sídliště Sever. Poprvé zde zasedly děti do školních lavic 1. září 1991, z čehož je zřejmé, že si v současné době připomínáme 10. výročí jejího vzniku.

Na samém počátku to byla dlouhá licitace na téma, jak velkou školu vlastně město potřebuje. Původní představa se brzy ve světle typových projektů tehdejšího stavebnictví rozpadla a nakonec bylo rozhodnuto postavit školu čtyřiadvacetitřídní. Výstavba proběhla v letech 1987 - 1991. Neuvěřitelné množství závad způsobilo, že kolaudační rozhodnutí bylo vydáno až v závěru roku 1992. Dodnes se setkáváme s logičnostmi typu, že některé odpady postrádají spád...

Na druhé straně je však zřejmé, že pětadvacet velkých, čtyři malé a šestnáct odborných učeben společně s nadstandardním vybavením poskytuje žákům i pedagogům maximální možnosti. Již v první polovině devadesátých let vznikla dnešní malá počítačová učebna a keramická dílna včetně vypalovací pece. V roce 1999 byla zprovozněna velká učebna informatiky, původní pak prošla zásadní modernizací a všech pětadvacet pracovních stanic bylo napojeno do internetové sítě. Ve školní jídelně došlo ke zprovoznění nové vzduchotechniky a především byly nainstalovány výdejní terminály, které pomocí systému stravovacích karet znemožňují případný neoprávněný odběr stravy. Vrcholem inovací bude v současné době připravované školní studijní a informační centrum.

Kromě vlastní vzdělávací činnosti se intenzivně zajímáme i o volný čas našich žáků. V sedmnácti skupinách zájmových útvarů pracuje v současné době 268 dětí. Školní sportovní klub se zaměřuje na lehkou atletiku a volejbal, kde patří naši žáci k nejlepším v Ostravském kraji. Právě na tyto sporty se zaměřujeme v rámci programu tříd s rozšířenou výukou tělesné výchovy. Speciální výuku rovněž škola zajišťuje pro děti s vývojovými vadami a poruchami učení. Do tzv. dyslektických tříd docházejí děti nejen z Kopřivnice, ale i z Frenštátu p. R., Příbora apod.

V budoucnu nás čekají zásadní změny. Učitel se stane zprostředkovatelem a organizátorem, role pouhého předkladatele informací postupně ustoupí do pozadí. Je zřejmé, že vybavenost (dvě PC-učebny, školní studijní a informační centrum a dalších 14 odborných pracoven) i lidský potenciál již dnes vytvářejí zřetelné předpoklady k aktivnímu postoji v rámci celé problematiky.

Desáté výročí vzniku školy si připomeneme na slavnostním večeru 31. května v 17 hodin, který proběhne v KDK. Hlavním programem bude žákovské divadelní představení s názvem Kouzelný svět aneb pohádky, jak je neznáte. Současně zde bude možné zakoupit sborník školy.

Jiří Stoško, ředitel školy


    [Top]    


Přemnožené mšice na smrcích si vynutí chemický postřik

K o p ř i v n i c e - Letos se po Kopřivnici šíří ’zrzavění’ smrků způsobené mšicí smrkovou. Šíření nabývá díky zhoršení fyziologických podmínek (sucho v posledních letech) téměř kalamitních rozměrů. Odbor ŽP-VLHZ společně s firmou Slumeko, s. r. o., započal boj s tímto škůdcem. Ten však nebude úspěšný, pokud nebudou ošetřeny také stromy na soukromých pozemcích.

Žádáme proto ty, kteří mají na svém pozemku takto napadený jehličnan, aby provedli jeho postřik například přípravkem Karate či Pyrimor, nebo si tento postřik objednali u firmy Slumeko. Postřik je potřeba provádět nejen na plášti stromů, ale hlavně uvnitř, u kmene, odkud se mšice šíří. Za spolupráci předem děkujeme.

Lenka Němcová, odbor životního prostředí


    [Top]    


Stíny

Dne 15. května krátce před půlnocí přijala stálá služba městské policie oznámení, že dochází k rušení nočního klidu v jednom ze vchodů na ulici 17. listopadu. Na místě hlídka městské policie zjistila, že hluk pochází z bytu jednoho nájemníka, ale protože pro opilost všech návštěvníků nebylo možno nic řešit, byl majitel upozorněn na dodržování nočního klidu a celá záležitost bude dořešena na služebně městské policie, kam budou všichni pozváni.

Dne 17. května byl zjištěn 21letý muž z okresu Vsetín, který má na svědomí vloupání do restauračních zařízení v obcích Závišice, Mořkov, Ženklava a Hostašovice. Těchto činů se dopustil letos ve dnech 16. a 17. května. Předmětem zájmu pachatele byly zejména různé potraviny a dále pak peníze z hracích automatů. Celkem způsobil škodu ve výši 42 680 korun.

Dne 18. května v odpoledních hodinách bylo oznámeno občanem, že hoří na házenkářském hřišti. O celé záležitosti byli uvědoměni hasiči - hořela dřevěná bouda. Strážníci vyklidili cestu požárním vozidlům a oheň se podařilo uhasit.

Na území okresu došlo k třiceti dopravním nehodám, při nichž bylo dvanáct osob lehce zraněno, tři těžce a jedna osoba byla usmrcena. Škoda, která při nich vznikla, byla vyčíslena na částku sedm set devadesát tisíc korun.

Policisté zaznamenávají v posledním období zvýšený nárůst nekázně cyklistů, kteří si v mnoha případech vykládají pravidla silničního provozu po svém. Častým jevem je jízda na chodnících, nedání přednosti v jízdě, a to i před přechody pro chodce, jízda dětí mladších 10 let bez dohledu osoby starší 15 let a bez přilby.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.