Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Radní se sešli po osmatřicáté a rozdělili několik příspěvků

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města, která se sešla ke své osmatřicáté schůzi minulý týden v úterý, schválila pravidla pro přidělování bytů v domech s pečovatelskou službou, které jsou v majetku města Kopřivnice. „V roce 1994, kdy byla zřízena příspěvková organizace města Středisko sociálních služeb, byla stanovena stručná pravidla pro přidělování bytů v domech, postupem času docházelo k určitým změnám v požadavcích občanů, které bylo nutno komplexně usměrnit. K novým pravidlům bych jen uvedl, že domy s pečovatelskou službou jsou určeny občanům, kteří jsou poživateli plného invalidního důchodu nebo důchodu starobního a jsou částečně soběstační. Při vyřizování žádostí o byty mají někteří žadatelé ze zákona přednost. Přesto bych řekl, že přednost bude poskytována občanům, kteří mají ke dni podání žádosti trvalý pobyt na území města Kopřivnice a místních částí nejméně dva roky, ale samozřejmě budou bráni v potaz i občané, kteří zde nebydlí,“ komentoval schválená pravidla místostarosta Zdeněk Krajčír.

Rada města schválila uzavření smlouvy o poskytnutí příspěvku ve výši 90 000 Kč Společnosti Katolického domu v Lubině na provedení oprav a udržování katolického domu, především na dokončení opravy sociálního zařízení, vymalování hlavního sálu a jiné. Dále byla schválena smlouva mezi městem a Římskokatolickou farností Lubina na předláždění prostranství u kostela v Lubině.

Zastupitelům doporučují ke schválení radní finanční příspěvek města Správě sportovišť, která společně s Klubem vodního sportu Skokan připravila projekt, který se nazývá ’Léto pro všechny’ ve výši 39 000 Kč. „Hlavním záměrem předloženého projektu je zabezpečit v období prázdnin aktivní využití volného času kopřivnickým dětem, které budou denně využívat sportovní areály města. Akce ’Léto pro všechny’ je určena pro širokou veřejnost ve stylu příměstských táborů. Kopřivnická veřejnost bude o nové službě informována prostřednictvím médií, plakátů umístěných na sportovištích a školách. Pokud rodiče budou mít problém, kam s dítětem o prázdninách, mohou této akce využít i na jeden den. Cena jednoho dne včetně oběda, svačiny a pitného režimu bude 100 Kč na jedno dítě.

„Vzhledem k situaci, kdy zastupitelstvo města schválilo prodeje domu č. p. 1154 až 56 na ulici Štefánikově podle návrhu nájemců po jednotkách, bylo nutné nové zveřejnění prodeje tohoto domu, neboť se jedná o jiný způsob,“ komentoval důvod nového souhlasu se zveřejněním záměru města prodat tento dům místostarosta Krajčír.

Rada města vzala na vědomí informaci o stádiu příprav na kopřivnickou pouť v letošním roce, kterou předložila realizační skupina složená ze zástupců odboru majetkové správy, městské policie, stavebního úřadu, firmy Slumeko a KDK. „Byl nám předložen plánek rozmístění lunaparku, stánků a ostatních atrakcí. Před kulturním domem bude kulturní program, kolotoče budou letos stát na parkovišti vedle prodejny Albert, stánky budou rozestavěny tak jako každoročně. Občané budou moci volně přecházet od kolotočů ke stánkům a naopak při kulturním programu nebude lidi rušit hluk,“ vysvětlil Krajčír, kde budou o letošní pouti rozmístěny atrakce.

Rada města schválila uzavření smlouvy o technickém ověření možností realizace nových parkovacích ploch v kritických místech v Kopřivnici, například na ulici Kadláčkově, u Komerční banky, na ulici Kpt. Nálepky včetně hřiště a na ulici I. Šustaly. „Tato smlouva se týká polohopisného a výškového doměření lokalit pro výstavbu těchto parkovacích ploch. Druhá smlouva je na ověřovací studii jmenovaných parkovišť,“ řekl Krajčír.

Radní schválili uzavření smlouvy o dílo na digitalizaci územního plánu města Kopřivnice a doporučují zastupitelstvu města schválit rozpočtové opatření v rozpočtu města, odboru rozvoje města.

Dále rada jednala a schválila podání žádosti o poskytnutí finančních prostředků na protidrogovou prevenci na projekty z finančních prostředků Okresního úřadu v Novém Jičíně. „O těchto projektech bude rozhodovat okresní protidrogová komise. Naše projekty se týkají vzdělávání dobrovolných a stálých pracovníků klubu Kamarád a víkendových pobytů pro děti a mládež v klubu Kamarád,“ doplnil Krajčír.

Radní schválili vyslání oficiální čtyřčlenné delegace do Myszkowa v době od 8. do 10. června.


    [Top]    


Štramberkem zmítají spory o cementárnu

Š t r a m b e r k (dam) - Dva názorové proudy se ostře střetávají na půdě sousedního Štramberka. Jádrem sporů je zvažovaná výstavba velkokapacitní cementárny pod Kotoučem. Zatímco odpůrci stavby z řad ekologických organizací se snaží upozorňovat na rizika případné stavby, za vybudování a spuštění cementárny se staví hned dvě různé petice. „Je kolem toho velmi výbušná atmosféra. Zřejmě nás čeká hodně dusné léto,“ poznamenal starosta Štramberka Jan Socha. Na začátku minulého týdne se v poštovních schránkách ve Štramberku objevil leták varující před příchodem ’cementového Otesánka’, jehož autorem je Občanské sdružení Za záchranu Štramberka úzce spjaté s ekologickou organizací Děti Země. „Využíváme zkušeností Dětí Země s podobnými problémy v jiných regionech, sami jsme však suverénní organizací,“ řekl jednatel sdružení Pavel Janíček. Jako bezprostřední reakce na aktivity ekologů se objevily hned dvě petice, které se naopak zasazují za výstavbu cementárny.

To, že názory na stavbu cementárny dělí obyvatele na dvě skupiny, potvrdil i Socha. „Na jedné straně starousedlíci tvrdí, že tady ten lom je už sto dvacet let, a diví se, že se o něčem vůbec diskutuje. Troufám si říct, že tento názor je většinový. Na druhou stranu někteří lidé, kteří mají větší vztah k přírodě, uvažují, jestli je to městu zapotřebí a jestli by nebylo lepší se orientovat na cestovní ruch a cementárnu nepovolit,“ uvedl Socha.

Právě negativní vliv na turismus je jedním z argumentů, kterým sdružení Za záchranu Štramberka argumentuje. Vybudování závodu by podle nich mělo negativně narušit ráz bezesporu ojedinělé lokality. Zvýšená nákladní doprava by prý měla mít vliv také na životní prostředí v okolních městech včetně Kopřivnice. Cementárna by navíc podle ekologů pochopitelně s sebou nesla také zvýšení těžby. V neposlední řadě pak tvrdí, že vysokoprocentního vápence z Kotouče je pro výrobu cementu prostě škoda.

Přívrženci stavby se naopak ohánějí především ekonomickým přínosem pro celý úzký region. Cementárna by podle nich mohla zaměstnat zhruba sto padesát lidí a celkově zvýšit koupěschopnost obyvatelstva. Prašnost a další negativní vlivy, kterými cementárna ještě za svého provozu sužovala okolí, budou prý navíc minimalizovány novými technologiemi.

„Každá průmyslová výroba nějakým způsobem životní prostředí naruší, ale při přísnosti dnešních norem a vyspělosti technologií nejde o nijak velké riziko,“ domnívá se organizátor jedné z podpisových akcí na podporu cementárny, ženklavský starosta Josef Juroška. Tomu se do konce minulého týdne podařilo nashromáždit už na pět set podpisů lidí podporujících stavbu, a jak sám řekl, předpokládá, že se mu počet podpisů pod peticí podaří minimálně ještě zdvojnásobit. Ekologové se alespoň podle slov Pavla Janíčka dokonce stávají i terčem občasných útoků ze strany zastánců stavby.

„Chodí mi mnohdy dost nepříjemné e-maily a SMS toho typu, že berem lidem práci, hájíme zájmy konkurence a podobně,“ tvrdí Janíček.

Sdružení Za záchranu Štramberka navíc obyvatelé sousedního města mnohdy zazlívají, že v něm nejsou místní lidé, to však již podle Pavla Janíčka není pravda a organizace má již několik členů z řad štramberských občanů.

Město Štramberk, na jehož území by nový závod měl vzniknout, zaujme oficiální stanovisko k celé záležitosti v polovině června.

„V současnosti se studií o vlivu cementárny na životní prostředí zabývají naše odborné komise, chystáme také seminář s jejím autorem,“ řekl starosta Jan Socha s tím, že konečné slovo padne na jednání zastupitelstva města čtrnáctého června.


    [Top]    


KTK má teletext jako jedna z mála kabelovek

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnická KTK je údajně jedním z mála vysílacích televizních studií na severní Moravě, které má vlastní teletext. „Chvíli po nás začalo vysílání teletextu v Třinci a Přerově. Jinak nevím o žádném městě v širším regionu, které by teletext mělo. Jde totiž o technicky a finančně poměrně náročnou záležitost,“ řekl ředitel kopřivnické kabelové televize Jan Bittner.

Zařízení na vysílání teletextu technici KTK spustili asi před osmi měsíci a po dalších dvou měsících začaly vznikat první informační stránky. „Nyní jsme se již dostali do konečnějšího stádia a vysíláme pravidelně aktualizovaný teletext,“ zdůraznil Bittner. Na teletextu KTK mohou klienti kabelovky najít především informace o termínech kulturních a sportovních akcí ve městě a okolí, stejně jako provozní doby sportovišť a podobně. K dispozici jsou také důležitá telefonní čísla a mnoho dalších informací. Jednou z nejnovějších stránek je například teletextová úřední deska města Kopřivnice, kde se diváci mohou dozvědět, jaké listiny jsou na desce vyvěšeny.

Možnosti a rozsah stránek je přitom prý takřka neomezený. „Své stránky u nás může mít takřka kdokoliv. My pak podle jejich charakteru určíme, zda budou zpoplatňovány či nikoliv,“ uvedl Bittner.

Teletext KTK by měl být navíc nanejvýš aktuálním informačním zdrojem. Jednotliví přispěvatelé totiž budou moci prostřednictvím internetu aktualizovat své stránky a změny se okamžitě objeví na obrazovkách. Toho by kabelovka ráda využila i komerčně a hodlá svým inzerentům nabízet možnost zveřejnění aktuálních nabídek autobazarů a podobně.

Zavedení teletextu v KTK bylo podle jejího šéfa možné jen díky poklesu cen potřebného technického zařízení. „Ještě před dvěma lety se ceny teletextové technologie pohybovaly v řádech stovek tisíc korun. Nyní se však dají pořídit značně levněji,“ řekl Bittner s tím, že KTK se navíc zařízení podařilo sehnat za zvýhodněnou cenu.


    [Top]    


Rozhlasový Den z vašeho města se potýkal s nepřízní počasí

Celý minulý pátek vysílal Český rozhlas Ostrava živé vstupy z Kopřivnice.
Právě tady měl totiž premiéru
nový celodenní pořad Den z vašeho města.
Foto: David Macháček

Zpěvačka Jana Kirschner zkouší
se svou kapelou v kulturním domě.
Tam vystoupila v rámci Dne z vašeho města
pořádaného rozhlasem, radnicí
a Ludvíkem Moravia.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Se značnou nepřízní počasí se musela vyrovnat trojice pořadatelů páteční akce Den z vašeho města. Zatímco přípravy akce probíhaly v ’letním parnu’, v den ’D’ se účastníci i účinkující museli před vytrvalým deštěm skrýt do útrob kulturního domu. Pouze improvizované studio Českého rozhlasu Ostrava, ze kterého jeden ze spolupořadatelů vysílal po celý den živé vstupy, zůstalo umístěno venku před budovou.

„Přesto, že jsme měli připravenu i mokrou variantu programu, nás počasí zaskočilo. Je to škoda, protože velkou spoustu lidí to odradilo přijít,“ řekla Marcela Reichelová z Českého rozhlasu Ostrava. Deštivé počasí dokonce způsobilo i drobné technické problémy s vysíláním, na nedostatek účastníků především dopolední části programu si však organizátoři stěžovat nemohli.

Vystoupení zpěvačky Heidi Janků a následně soutěží násilím vměstnaných do vestibulu kulturního domu se zúčastnilo podle odhadů organizátorů víc jak tisíc dětí z místních škol. Komponovaný pořad Den z vašeho města tak, jak jej Kopřivničané mohli vidět a ostatní posluchači regionálních frekvencí Českého rozhlasu slyšet, měl v Kopřivnici svou premiéru. „Kopřivnice je prvním městem, ve kterém jsme pořad tohoto typu a rozsahu realizovali. Přesto, že Český rozhlas je v podstatě jediným rádiem, které disponuje potřebným vybavením k živému vysílání z terénu, v poslední době jsme podobných přenosů moc nerealizovali, ale chceme se k tomu vracet,“ prozradila Reichelová.

Jen malá část z toho, co se v Kopřivnici odehrávalo, si našla cestu také do éteru. Z přístřešku před kulturním domem byl od desíti do jedenácti hodin vysílán pravidelný rodinný magazín Radioklub, jehož hosty byli starosta Jiří Tichánek společně se svým zástupcem Zdeňkem Krajčírem a starostou dětského zastupitelstva Tomášem Sochou. Celý program trval s menšími přestávkami od devíti do sedmnácti hodin a během každé hodiny byly vysílány dva zhruba pětiminutové vstupy z Kopřivnice. K mikrofonu si redaktoři rozhlasu zvali zajímavé osobnosti z Kopřivnice nebo lidi, kteří představovali jednotlivé organizace fungující ve městě. Na pořadu, který je určitou formou propagace města, se kromě rozhlasu podílela také radnice a provozovatel kulturního domu firma Ludvík Moravia. „O náklady se dělíme zhruba po třetinách, konkrétní částky bych však nerada zveřejňovala. Zatím ještě není jisté, z kterého města budeme vysílat příště. Máme vytipováno několik měst, ale zatím jsme nejednali o podrobnostech. V Kopřivnici jsme si pořad vyzkoušeli a myslím, že se ujme,“ uzavřela Reichelová.


    [Top]    


Žlutá kvítka znovu zaplavila ulice města

Pětimístnou sumu na boj proti rakovině
se v Kopřivnici podařilo vybrat
v rámci letošního Květinového dne.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Třináct set žlutých kvítků jako symbol odhodlání pomoci v boji proti rakovině se minulou středu objevilo na klopách obyvatel města. Kopřivnice se již potřetí zapojila do květinového dne. Ten byl tentokrát zaměřen na propagaci nekouření a i tentokrát sbírku ve městě organizovali skauti. „Prodali jsme všech tisíc tři sta kytiček a vybrali jsme jednatřicet tisíc sto sedmdesát šest korun,“ uvedla organizátorka kopřivnické sbírky Miloslava Studená.

Do květinového dne se letos zapojila také místní organizace Českého svazu žen, jejíž členky za příspěvek rozdaly dvě stě kvítků.
 
 
 


    [Top]    


Mobil u ucha řidiče je mnohdy příčinou neštěstí na cestách

K o p ř i v n i c e - Od nového roku je v platnosti nový zákon pro motoristy, podle něhož je řidičům zakázáno za jízdy používat mobilní telefony. Co mě zaráží, je skutečnost, když jsem minulý týden stála u přechodu a viděla jsem řidiče autobusu vezoucího děti do školy, ještě s doplňkovým označením oranžové barvy - Děti, který projížděl křižovatkou u městského úřadu a klidně držel u ucha mobil a s někým hovořil. Pokud jede někdo sám a musí telefonovat a nikoho neohrožuje, to bych pochopila, ale neuznávám, pokud toto činí řidiči veřejných dopravních prostředků, kteří musí mít přece zodpovědnost za lidi, které přepravují.

Pokud by se všichni věnovali plně řízení, nestaly by se v tak krátkém časovém období hned tři dopravní nehody na území města. Při první z nich nesprávně reagoval mladý muž a střetl se se čtyřapůlletým chlapcem, který přebíhal přes vozovku. Chlapec byl lehce zraněn. Druhá nehoda se stala asi dva dny nato, kdy se pro změnu žena plně nevěnovala řízení a srazila asi dvouleté dítě, které lehce zranila. Tyto nehody by se nestaly, kdyby si rodiče hlídali své malé děti, neboť ty reagují neuváženě. Když si usmyslí, že přeběhnou za svými kamarády na druhou stranu silnice, nepodívají se a nepřesvědčí, že nejede auto. Řidiči je mezi zaparkovanými vozidly nevidí, a tudíž nemohou vždy předvídat, co mají caparti v úmyslu.

Mnohem hůř dopadla mladá žena vracející se z práce v pondělí v podvečer, kdy ji autem srazil muž a způsobil jí těžká zranění, která si vyžádají dlouhodobé léčení. Řidiči naměřili 2,15 promile alkoholu v krvi. Je otázkou, jaký trest řidič dostane, ale zdraví mladé ženě nevrátí.

Dana Hoďáková

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.