Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Podnikatelský areál se plní, Duru následuje Tatrarex

Smlouvu o pronájmu průmyslové haly města
v Podnikatelském parku ve Vlčovicích
stvrdili podpisem starosta Tichánek
a jednatel firmy Cirex
Frederik Willem Hageraats.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Druhým investorem, který bude podnikat v Průmyslovém areálu Vlčovice, je firma Tatrarex Precision Castings, spol. s r. o., Kopřivnice.

Právě minulý týden v úterý došlo na radnici k podpisu smlouvy o budoucí smlouvě nájemní mezi Tatrarexem Precision Castings, spol. s r. o., Kopřivnice a městem o budoucím pronájmu průmyslové haly včetně zastavěného pozemku. Smlouvu za město podepsal starosta Jiří Tichánek a za firmu Tatrarex jednatel společnosti Frederik Willem Hageraats, kterého doprovázeli Claudie Ophuis, ředitelka kvality, a Lumír Blažek, ředitel společnosti v Kopřivnici.

Firma Tatrarex, která vyrábí své produkty v areálu Tatra, byla založena v roce 1992. Majoritní sedmdesátiprocentní podíl měla od začátku holandská společnost CIREX B.V. a od 14. března vlastní tato společnost celou firmu, neboť Tatra jí prodala svůj podíl.

„Stávající slévárna má projektovanou roční výrobní kapacitu 150 tun přesně litých odlitků. V loňském roce jsme tuto kapacitu o 30 procent překročili a vyrobili jsme 200 tun. Požadavky zákazníků jsou i přes tuto skutečnost podstatně vyšší. Proto jsme uvažovali i o možnostech rozšíření stávajících výrobních prostor, ale současné umístění v areálu Tatry nám nedává praktickou možnost realizace tohoto úkolu. Toto bylo důvodem, proč jsme se přihlásili,“ komentoval Lumír Blažek, ředitel společnosti, důvod, proč se firma přihlásila do výběrového řízení na pronájem haly.

Na otázku, zda se firma bude stěhovat pryč z Tatry úplně, nebo zda zůstane část firmy i ve stávajících prostorách Tatry, odpověděl Blažek, „že tato záležitost není ještě definitivně rozhodnuta. S Tatrou máme uzavřenou nájemní smlouvu a můžeme zde za stanovených podmínek působit a podnikat. V současné době ale probíhají analýzy, které mají za cíl posoudit, jestli dojde ke stěhovaní z Tatry úplně, nebo zůstane část firmy ve stávajících prostorách.“

V současné době zaměstnává firma necelou stovku zaměstnanců. „Cílem je vybudovat slévárnu s kapacitou 600 tun odlitků přesného lití. Oproti současnému stavu se jedná o podstatné navýšení. Pro tento záměr se počítá i s nárůstem zaměstnanců.

Počet pracovních příležitostí bude ovlivněn skutečnou poptávkou na trhu a dá se předpokládat, že zde bude zaměstnáno minimálně kolem sto padesáti zaměstnanců. Hovořím o lidech, kteří budou přímo zaměstnaní v této slévárně. Dále uvažujeme o vytvoření nové společnosti na území regionu, která se bude zabývat obchodními aktivitami. To znamená, že bude zajišťovat výrobu modelových zařízení a nářadí, dokončovací operace jako jsou soustružení, frézování apod. Předpoklad zahájení činnosti je v roce 2003 a počet zaměstnanců by mohl být kolem pětatřiceti. Pro zajištění činnosti slévárny bude zapotřebí externích služeb, jako jsou služby dopravy, tepelného zpracování, popřípadě jiných podpůrných činností,“ odpověděl Blažek na otázku, zda firma bude přibírat zaměstnance.

„Plánovaný růst výroby vyžaduje zvětšení výrobních ploch a z tohoto důvodu jsme již dříve uvažovali o nových prostorách, resp. o stavbě nové haly. Nabídka ze strany města nás zaujala především tím, že nám město nabídlo vybudování haly, která bude splňovat naše požadavky. Pro nás to představuje značnou úsporu času, neboť odpadá např. výkup pozemku, budování vlastních inženýrských sítí a řada dalších činností, které jsou vždy s realizací nové stavby spojeny,“ komentoval Blažek nabídku ze strany města.


    [Top]    


Důchodci se budou stravovat v menším

K o p ř i v n i c e (ili) - S oznámením, že se od 30. dubna budou vydávat obědy pro bývalé zaměstnance Tatry v přízemí ubytovny č. p. 1151 na ulici Záhumenní, bylo minulý týden seznámeno na 230 pravidelných strávníků. Nejen změnou výdejního místa, ale hlavně poloviční kapacitou byli důchodci nemile zaskočeni.

„Nedokážu si představit, jak se všichni stihneme vystřídat během dvou hodin v jídelně, kde je pouze čtyřiačtyřicet míst,“ netajil svou nespokojenost s rozhodnutím Tatrarestu, s. r. o., jeden z důchodců.

O původní objekt jídelny tatrováckých důchodců, který patří mezi starou část Tatry určenou k odprodeji, projevila zájem v souvislosti s výstavbou obchodního komplexu stavební firma. „Protože je předpoklad, že k 30. 6. dojde k uzavření kupní smlouvy, stáli jsme před nelehkým úkolem, jak zabezpečit stravování našich důchodců,“ osvětlil příčinu nepopulárních změn vedoucí ubytovacích a stravovacích služeb Tatrarestu Miroslav Imrich.

Jelikož si téměř polovina strávníků podle stávajících zkušeností obědy odnáší domů, je kapacita jídelny podle hygienických předpisů dostatečná.

„Posunula se výdejní doba, což možná z počátku s sebou ponese určitá rizika na plynulost výdeje. Omlouváme se i za to, že patrně společenská stránka spojená s konzumací oběda tímto zkráceným výdejem vezme za své, ale na druhé straně nabízíme byť menší, přesto kulturnější prostředí. Taky dostupnost jídelny v centru města je určitým pozitivem,“ vyjmenoval klady i zápory jídelny v přízemí ubytovny Imrich.


    [Top]    


Jednání zastupitelstva se znovu notně protáhlo

K o p ř i v n i c e (hod) - Letos již popáté se sešli zastupitelé města ke svému zasedání minulý týden ve čtvrtek. Přes půl hodiny se projednávalo schválení přidělení finančního příspěvku ve výši třiceti tisíc korun Občanskému sdružení Hájenka na pokrytí části nákladů na zajištění ekologické výchovy v letošním roce. Zastupitel Miroslav Veselý vystoupil s tím, že zpráva je špatně napsaná, Karel Kuboš pro změnu navrhoval přidělení dvojnásobné částky, což se některým zastupitelům líbilo, ale protože rozpočet odboru životního prostředí, ze kterého tento příspěvek bude hrazen, nepočítal s navýšením příspěvku, byl nakonec schválen v původní výši.

Dalším bodem jednání zastupitelstva, který se projednával déle a při jednom hlasování skončil patově a vyžádal si dohadovací řízení, bylo schválení postupu prodeje domu č. p. 1154 - 56 na ulici Štefánikově podle návrhů, který předložili jeho současní nájemci. Postup prodeje jako takový byl schválen. Poté následovalo hlasování o koeficientu prodeje ve výši 0,9, pak 1, poté navrhl místostarosta Janek 0,8 plus náklady na převod. Ani jeden koeficient nebyl schválen. Po dohadovacím řízení byl navržen koeficient ve výši 0,9, který byl schválen.

Zastupitelé také hodně diskutovali k účasti města na dražbě nemovitosti č. p. 621 - ubytovny pod lesem včetně zastavěného pozemku. Pokud by se město nezúčastnilo dražby a nikdo by objekt nekoupil, muselo by město zaplatit daň z převodu nemovitosti ve výši 465 tisíc korun proto, že ručilo za bývalého majitele. Město má v záměru, pokud objekt získá, ho využít jako ubytovnu s dlouhodobým pobytem osob, která by sloužila zejména mladým bezdětným rodinám, svobodným a osobám po rozpadu manželství a také bývalým nájemcům obecních bytů, kterým bylo soudem přiznáno náhradní ubytování. Architekt města Milan Šmíd odpověděl na dotaz Petra Chromečky, v jaké výši by město stály náklady na demolici, že částka by se pohybovala kolem osmi milionů korun.

Šmíd také řekl, že městu se nenaskytne možnost získat šestatřicet dvoupokojových bytů za takovou částku, která se nabízí, ani v budoucnosti. „Všechny byty, které by se v budoucnosti stavěly, by byly na okraji města,“ dodal Šmíd. Zastupitelé nakonec odhlasovali účast města na dražbě a nabytí nemovitosti za předpokladu koupě za kupní cenu do 1 800 000 korun.

Zastupitelé neschválili koupi pozemků od firmy Draftex za cenu 13 731 400 korun a dále se zabývali změnami územního plánu a schválili je tak, jak jim doporučila rada.


    [Top]    


Kopřivnice si připomene své osvobození u památníku

K o p ř i v n i c e (red) - Vedení města Kopřivnice zve všechny občany k oslavám padesátého šestého výročí osvobození od fašismu.

Představitelé města uctí památku obětí druhé světové války v pondělí 7. května v 19.30 hodin položením kytice k pomníku padlým před Základní školou - náměstí.

Hodinu po tomto pietním aktu, tedy ve 20.30 hodin bude následovat slavnostní koncert Landek Quartetu, který se uskuteční v kulturním domě v kině Puls a jehož spolupořadateli je město a firma Ludvík Moravia.

Na koncertě ostravského Landek Quartetu zazní skladby Františka Adama Míči, Wolfganga Amadea Mozarta, Giacoma Pucciniho a Antonína Dvořáka.


    [Top]    


Na jednání dorazilo jen devět z patnácti mladých zastupitelů

Kopřivničtí dětští zastupitelé se minulý týden
sešli již pošesté a mluvili mimo jiné
o sbírce na podporu Salusu.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Šesté zasedání dětského zastupitelstva v letošním školním roce proběhlo poslední středu v měsíci. Devět z 15 žáků základních škol probíralo pod vedením svého starosty Tomáše Sochy výsadbu zeleně pod Morávií, rozšíření počtu odpadkových košů ve městě a návštěvu zástupců jednotlivých škol v azylovém domě pro matku a dítě v tísni v Salusu. Finanční sbírku žáků škol na podporu tohoto zařízení chtějí ukončit do konce školního roku.

Poděkování za dosavadní činnost i za připomínky k práci radnice přišel vyjádřit osobně starosta města Jiří Tichánek.
 
 


    [Top]    


Štramberským školákům se líbí Trúba a Šipka, cesty a Libotín ne

Š t r a m b e r k - Tři otázky položil svým nejmladším občanům starosta sousedního Štramberka. Všech tři sta šest tamních školáků mu na anketní lístek mělo napsat, co se jim v jejich městě líbí, co se jim naopak nelíbí nebo je štve a co by udělali, kdyby v čele štramberské radnice stáli právě oni.

„Původně byla součástí ankety ještě čtvrtá otázka, a to: Co byste udělali, kdybyste byli ředitelem školy? Tu ale paní ředitelka vyškrtla,“ prozradil první muž radnice sousedního města Jan Socha. Ten také prohlásil, že by něco podobného doporučil všem svým kolegům, neboť se při čtení dětských názorů nejen mnohé dozví o jejich uvažování o městě, ale také se královsky pobaví.

Po vyhodnocení všech odpovědí musel starosta konstatovat, že školáci jsou velmi všímaví a škála toho, co se jim ve městě líbí nebo naopak nelíbí, byla velmi pestrá.

Mezi nejpozitivněji hodnocené věci ve městě pařila pochopitelně dominanta Štramberka, věž Trúba, jeskyně Šipka, rozhledna, arboretum, ale velmi slušně z hodnocení vyšla také škola. „To mě trošku překvapilo, tak jsem v jejich věku neuvažoval,“ přiznal Socha.

„Mezi negativy se nejčastěji objevil havarijní stav cest ve městě, v čemž se děti shodují s dospělými. Mnohem častěji jim ale vadí, jak vypadá koupaliště na Libotíně, které by rádi viděli zrekonstruované a vybavené tobogánem,“ uvedl Socha. V anketních lístcích se prý objevila řada individuálních stížností. Děti vytýkaly chyby některým z pedagogů, vybavení školy a nebo se jim nelíbila prodavačka v cukrárně.

„K srdci si třeba hodlám vzít absenci zábavných a kulturních akcí určených mládeži ve věku mezi dvanácti a osmnácti lety, na kterou jsem byl touto cílovou skupinou upozorněn,“ slíbil Jan Socha.

Kromě konstruktivních názorů, nápadů a připomínek však v množství odpovědních lístků byly takové, které vzbuzovaly lehký úsměv na tváři, ale dokonce i zděšení.

„Jeden žák z devítky si stěžoval, že ve městě nejsou automaty na kondomy. Nejvíce mě však šokoval lístek žáka pátého ročníku, který napsal, že by celé město srovnal se zemí, místo něho vybudoval koncentrační tábor obehnaný ostnatým drátem a s pomocí armádních oddílů by z něj udělal továrnu na týrání a vykosťování lidí. To je skutečně šokující odpověď a její autor je zralý na psychiatrické vyšetření už jen proto, že se pod ni její autor podepsal,“ uzavřel Socha.

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.