Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Stíny

Dne 11. dubna byl zjištěn 21letý muž z Kopřivnice, který je důvodně podezřelý z poškození motorového vozidla zn. Škoda Octavia. Stalo se tak ze 7. na 8. dubna na ulici Osvoboditelů, kdy byl klíčem poškozen lak na vozidle, ulomeno zpětné zrcátko a poškozena skleněná výplň dveří. Škoda činí 20 tisíc korun. Tento muž je podezřelý i z trestného činu podvodu, neboť 14. března vylákal pod záminkou zprostředkování zaměstnání v zahraničí od 51leté ženy 12 900 Kč, které použil pro vlastní potřebu.

Dne 12. dubna krátce po 22. hodině bylo přijato na služebně MP oznámení, že po ulici I. Šustaly jezdí podezřelý muž na motorce. Když řidič motocyklu spatřil služební vůz, snažil se po chodníku ujet. Strážníkům se podařilo muže zadržet. Postupně bylo zjištěno, že dotyčný nemá řidičské oprávnění a jeví známky požití alkoholu. Celou záležitost si převzala P ČR.

Dne 13. dubna v ranních hodinách byla na služebnu MP nahlášena dopravní nehoda na ul. Francouzské. Hlídka společně s P ČR zajistila řidiče vozidla, který naboural do dalších tří zaparkovaných aut. Byli přivoláni hasiči pro technickou pomoc, zraněn nebyl nikdo.


    [Top]    


Boj o pravicové voliče asi zpestří Unie svobody

K o p ř i v n i c e (dam) - Mezi politickými stranami, které se v nejbližších komunálních volbách utkají o moc v Kopřivnici, bude s největší pravděpodobností i Unie svobody. Podle předsedy městské organizace se totiž již nyní začíná pracovat na první účasti strany ve volbách v Kopřivnici. „Jsme všichni velmi vytížení lidé a nemáme příliš času, proto o nás není téměř vědět, ale to by se mělo změnit,“ řekl šéf místních unionistů Vladimír Jalůvka.

Unie svobody v Kopřivnici jako suverénní strana funguje zhruba od začátku minulého roku a zatím má pouhých šest členů.


    [Top]    


Průmyslovka hodlá přijmout více studentů, než z ní odejde

K o p ř i v n i c e (dam) - S podstatným zvýšením své kapacity počítá od začátku příštího roku kopřivnická Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Obchodní akademie. Zatímco letos má její lavice opustí devadesát maturantů, kterým před týdnem závěrečné zkoušky začaly písemkou z českého jazyka, v září je škola připravena přijmout celkem sto osmdesát nových žáků.

„Hodláme otevřít celkem šest tříd. Dvě třídy budou studovat obor strojírenství, dvě technické lyceum a po jedné třídě by měly mít obchodní akademie a management strojírenství,“ prozradil ředitel školy Jaroslav Ponec s tím, že v každé třídě by mělo být zhruba třicet studentů. Zvýšení počtu studentů oproti stávajícímu stavu o zhruba šest desítek podle Ponce odpovídá kapacitě školy, která v současnosti není využita na sto procent. Pokud by se plány změnily v realitu a škola otevřela nové třídy, vyžádalo by si to podle ředitele školy také rozšíření profesorského sboru. „Nové učitele přijímáme v podstatě každoročně a už nyní chystáme výběrová řízení na některá z nich,“ prozradil Ponec. První kolo přijímacích zkoušek, ve kterém budou absolventi základních škol usilovat o přijetí na jeden ze čtyř oborů nabízených školou, je naplánováno již na pondělí 23. dubna a zúčastní se jej 123 mladých lidí. Do druhého kola, které proběhne na začátku května, je přihlášeno 137 žáků, i přesto však ředitel průmyslovky hodnotí šanci na přijetí jako vysokou.


    [Top]    


Na silnicích Novojičínska je bezpečněji

N o v ý J i č í n (dam) - Poměrně výrazné zvýšení bezpečnosti na silnicích okresu vykazují tabulky mapující počet a následky dopravních nehod na Novojičínsku v prvních třech měsících roku. Během zmíněného období museli policisté řešit 439 dopravních nehod, což je o 164 méně než v prvním kvartálu minulého roku.

Příčin poklesu dopravní nehodovosti je podle náměstka okresního policejního ředitele Milana Ruckého hned několik. „První z nich je mírný průběh letošní zimy, která nepřinesla velký počet tak-zvaných krizových dnů a výrazně se podepsala na snížení nehodovosti. Druhou příčinu spatřujeme v tom, že začal platit nový zákon o provozu na pozemních komunikacích, podle kterého není povinnost hlásit nehodu, pokud škoda nepřesáhne 20 000 korun,“ řekl Rucký s tím, že mnoho řidičů menší kolize vůbec nehlásí. To však mnohdy policistům stěžuje život. „Účastníci nehody se totiž na místě mnohdy dohodnou, ale nakonec se po delší době přece jen rozhodnou nehodu ohlásit a my už po třech týdnech jen stěží můžeme zjistit, kdo škodu zavinil,“ postěžoval si Rucký.

Podle policejních údajů se za první tři měsíce roku na silnicích lehce zranilo 56 lidí, těžká zranění utrpělo čtrnáct osob a šest automobilistů našlo za volantem smrt. Stejně jako v minulosti nehody s nejtragičtějšími následky se udály na čtyřproudové silnici mezi Příborem a Novým Jičínem. Nejčastější příčinou nehod byl nesprávný způsob jízdy, rychlost, nedání přednosti v jízdě a ve dvaceti případech alkohol v krvi řidiče.

Na rozdíl od jiných oblastí novojičínští policisté zatím nezaznamenali problémy a zvýšení nehodovosti na přechodech. Během prvních tří měsíců roku nedošlo ani k jedné takové nehodě. Tyto problémy se prý týkají hlavně velkých měst. „Možná, že k bezpečnosti na přechodech přispěly také preventivní dopravně bezpečnostní akce, v rámci kterých jsme se zaměřili především na přechody v Novém Jičíně, Kopřivnici a Bílovci. Řidiči se chovají ukázněně a ohleduplně,“ řekl Rucký.


    [Top]    


Nařízení vlády rozděluje dosavadní volné živnosti do sto dvaceti čtyř oborů

K o p ř i v n i c e (hod) - Dnem 1. ledna letošního roku nabylo účinnosti nařízení vlády číslo 140/00 Sb., kterým se stanoví obory volných živností, a které mění dosavadní postup při vymezení předmětu podnikání u živností volných. Nařízení vlády zařazuje dosavadní volné živnosti do sto dvaceti čtyř oborů a je v něm také vymezeno číslo oboru, obor živnosti a předmět činnosti.

Podnikatel je povinen ohlásit předmět podnikání živnosti volné v souladu s názvem oboru živnosti uvedeným v nařízení vlády. V rámci jednotlivých oborů podnikatel v ohlášení živnosti uvede rovněž konkrétní vymezení předmětu činnosti. Ohlašovatel je zároveň povinen vymezit předmět podnikání uvedený v ohlášení s dostatečnou určitostí a jednoznačností. Na živnostenském listě se uvádí předmět podnikání ve znění oboru živnosti, podle toho, jak je uveden ve vládním nařízení. Údaje uvedené ve sloupci vymezení předmětu činnosti tak, jak jsou uvedeny u jednotlivých oborů živnosti, se na živnostenský list neuvádějí, jsou pouze vedeny v živnostenském rejstříku.

Pro živnostenský úřad od účinnosti nařízení vlády vyplývá povinnost do tří let po projednání s podnikatelem nahradit živnostenské listy, jejichž název předmětu podnikání neodpovídá seznamu, průkazem živnostenského oprávnění podle nové právní úpravy.

Živnostenské listy podle nové právní úpravy budou podnikatelům vydávány bezplatně, neboť jsou osvobozeny od správních poplatků podle přechodného ustanovení zákona číslo 356/99 Sb. Současně dne 29. prosince 2000 vyšlo ve Sbírce zákonů pod č. 469 nařízení vlády, kterým se stanoví obsahové náplně živností volných, řemeslných, vázaných a koncesovaných. Do těch je možno nahlédnout na živnostenském úřadu.


    [Top]    


Krátce

Š t r a m b e r k (hod) - Výjezdní zasedání výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu Parlamentu České republiky se uskutečnilo minulý týden na Ostravsku a bylo zaměřeno na hutnictví. Zde se jeho členové seznámili i se studií britské firmy Eurostrategy. V roce 1990 pracovalo v hutnictví 123 tisíc lidí, v současnosti je to jen necelých padesát tisíc a podle výhledu do roku 2010 by to mělo byt necelých pětadvacet tisíc pracovních míst. Zmíněnou studií se bude zabývat na začátku srpna vláda, poté by měla být odsouhlasena v Bruselu. „Pokud by se tak nestalo, měly by české firmy omezený export svých výrobků do zemí Evropské unie,“ řekl na tiskovce ve Štramberku Milan Balabán, předseda výboru. Restrukturalizace hutnictví přijde podle studie na sedmdesát dvě miliardy korun a podílet by se na ni měl stát, fondy Evropské unie a samozřejmě i samotné podniky. Celou restrukturalizaci by firmy měly zvládnout do tří let.

N o v ý J i č í n (dam) - Především zájemcům o zaměstnání v novém hranickém závodu nizozemského elektronického gigantu Philips je určena dnešní prezentace firmy v zasedacím sále Finančního úřadu v Novém Jičíně. Akce, kterou Philips pořádá ve spolupráci s úřadem práce, začíná o půl čtvrté odpoledne.

K o p ř i v n i c e (hod) - Přes osmdesát stánkařů, kteří se sjeli nejen z celé republiky, ale i ze Slovenska, nabízelo své zboží na velikonočních trzích minulý týden ve středu a čtvrtek. Na trzích bylo možné koupit nejen zboží, které stánkaři nabízejí běžně, ale i výrobky určené výhradně k Velikonocům.


    [Top]    


Dětské centrum získalo dotaci na přestavbu

K o p ř i v n i c e (ili) - Po tříletém úsilí se podařilo vedení Dětského centra získat dotace z ministerstva školství na přestavbu stávající budovy.

„K žádostem o dotaci nás vedlo hned několik důvodů. Předně je budova po záplavách narušena po statické stránce, potřebujeme rozšířit její kapacitu a v neposlední řadě přizpůsobit prostory požadavkům na bezbariérový přístup,“ shrnula v krátkosti opodstatněnost dotace ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková.

Ve zprávě o technickém hodnocení budovy se doslovně uvádí, že se jedná o nekvalitně postavenou stavbu z roku 1975, fyzicky opotřebovanou a nezateplenou. Z dalších nedostatků jsou uvedeny praskliny v obvodovém zdivu, zatékání do střechy, vlhko v suterénu, dispozičně ani funkčně nepřizpůsobeno potřebám Dětského centra. Půjde-li všechno podle předpokladu, v letošním roce by měl být zpracován stavební záměr a připravena projektová dokumentace. Během následujících dvou let dojde k postupné přestavbě objektu. Ředitelka centra připouští, že při tak rozsáhlé přestavbě, která se chystá, zřejmě čeká její svěřence a personál přestěhování na nezbytně nutnou dobu do náhradních prostor.

Součástí stavebních úprav bude změna interiéru na bezbariérový, v plánu jsou různé nájezdy, speciální madla a hlavně výtah. „V patře máme pětačtyřicet dětí s pohybovými vadami, z nichž některé musíme na rukou snášet denně, například při transportu, do jídelny, na logopedii, bazén, počítač a podobně. I z bezpečnostního hlediska je situace neudržitelná. Nechci ani pomyslet, co by se stalo, kdyby bylo nutno se evakuovat,“ vyjmenovává nedostatky budovy opodstatňující nutnost připravovaných stavebních úprav Jančálková.

„Málokdo si uvědomí, jak fyzicky náročné je zvedat několikrát denně bezvládné děti vážící padesát šedesát kilogramů,“ podotkla k nezbytným úkonům zaměstnanců Dagmar Jančálková. Když k tomu připočteme, že až na výjimky obslužný personál tvoří ženy, jsou chystané stavební úpravy opravdu nezbytností.

Přestavbou budovy Dětského centra by se měla rozšířit i její kapacita ze současných šedesáti na cílových osmdesát, protože počet dětí vyžadující speciální péči každým rokem narůstá. „Škola musí rozšířit hlavně speciální třídy, do nichž jsou umisťovány děti s nejtěžším postižením,“ uvádí ředitelka Jančálková. Ve výhledu se počítá s tím, že namísto současných osmi tříd jich bude dětem k dispozici dvanáct.

Cílem přestavby Dětského centra je vybudování vyhovujícího prostředí pro děti navštěvující zařízení bez dispozičních, komunikačních i materiálních bariér, které by zároveň vytvářelo vhodné pracovní prostředí pro obsluhující personál.


    [Top]    


Ochranáři přemístili velký počet ropuch obecných

V l č o v i c e , Š t r a m b e r k (ili) - Třicet dní mohli občané vidět zátarasy podél cesty do Vlčovic, které zachytily 411 kusů migrujícího skokana hnědého a pět ropuch obecných. „Nebýt těchto opatření, většina žab by skončila pod koly projíždějících aut. Momentálně jsou již skokani vykladeni, proto jsme zábrany přesunuli na druhou stranu, aby se dostali bez úhony zpět na svá teritoria,“ přiblížil podstatu opatření člen Občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita. Zábrany na zpětnou migraci jsou svedeny tak, aby skokani využili k přechodu Babincova potoka pod komunikací. „Začátek migrace skokanů se podařilo zachytit díky operativnímu přístupu odboru životního prostředí, který celou akci financoval,“ pochvaloval si dobrou spolupráci s městským úřadem Kvita.

Obdobnou akci ale podstatně větších rozměrů, zajišťují členové Občanského sdružení Hájenka ve Štramberku, kde pomáhají bezpečné migraci přes komunikace chráněným ropuchám obecným. „Situaci nám komplikuje poměrně složitý systém komunikací, takže naše zábrany nejsou stoprocentně účinné a taky přístup některých nenechavců, kteří kradou znehodnocené padací pasti,“ netají svou rozladěnost Kvita. I tak se ochranářům podařilo přemístit přes dva tisíce ropuch obecných.


    [Top]    


Děti z MŠ Jeřabinka za své výrobky vybraly přes dva tisíce

V tomto ’krámku’ si návštěvníci
velikonočního trhu mohli zakoupit
velikonoční ozdoby vyrobené dětmi,
vybrané peníze poputují na charitativní účely.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Lidé, kteří procházeli velikonočními trhy ve středu, se mohli setkat se zajímavým stánkem, ve kterém nabízely děti z Mateřské školy Jeřabinka z Kopřivnice své výrobky, které byly svou tématikou zaměřeny na Velikonoce. Ti z nich, které výrobky dětí oslovily, za ně vhazovali peníze do krabičky označené symbolem stonožky.

„Do hnutí Stonožka na vlastních nohou se zapojujeme ve školce již čtvrtým rokem. Pro letošní rok jsme se ve školce domluvili, že své výrobky zaměříme na velikonoční tématiku. S našimi hotovými dílky jsme obešli městský úřad, spořitelnu a poté jsme je nabízeli i na tržišti. Celkem jsme vybrali 2 900 korun, z toho jsme si ponechali jen 372 na materiál, jako mašle, lepidla, papír. Na účet Stonožky u České spořitelny jsme zaslali 2 522 korun. Peníze, které jsme vybrali, půjdou na vybavení stonožkové třídy do Kosova - Hambarine, kam se budou vracet děti, které musely v důsledku války opustit svou vesnici,“ sdělila ředitelka Mateřské školy Jeřabinka Libuše Škrabolová.

Ve školce děti svá dílka vyráběly asi týden, který nazvaly ’Stonožkový týden’, za pomoci nejen svých učitelek, ale ruku k dílu přiložili ve svém volnu i jejich rodiče.


    [Top]    


Zastupitelé se opět sejdou příští týden

K o p ř i v n i c e (hod) - Příští týden ve čtvrtek, tj. 26. dubna, se sejdou zastupitelé města ke svému v pořadí již 14. zasedání v anexu městského úřadu v 16.30 hodin.

Na programu jednání bude kontrola úkolů uložených usneseními, majetkoprávní úkony - prodej domu. Zastupitelé budou projednávat dílčí změny územního plánu - silnici I/58 - obchvat Příbora, zátopová území řeky Lubiny a jejich regulativy. Samozřejmě, že na programu zasedání nebudou chybět body jako různé a ani diskuze.


    [Top]    


Lidé slaví velikonoční svátky různě

K o p ř i v n i c e (ili) - Velikonoce jsou většinou vnímány jako svátky jara než jako jeden z hlavních církevních svátků. Ale v žádném případě nejsou veřejností opomíjeny.

Veronika P. (13 let, žákyně základní školy) - Moc si doma dáváme záležet na výzdobě. Na oknech máme vystřihnuté zajíce, ve škole jsme malovali kraslice a je fajn, že je pět dní volna.

Stanislav V. (42 let, svářeč) - Už to není ta divočina jak před deseti, patnácti léty, ale v pondělí vždycky sousedky a příbuzné nezapomenu obejít. A pro jistotu si v úterý brávám volno. Co návštěva, to jiná značka, někdy to může špatně dopadnout.

Zdeňka Š. (53 let, normovačka) - Pro mě jsou svátky spojené s úklidem. Vánoce, Velikonoce a kopřivnická pouť - to se musí vždycky všechno blýskat.

Hana F. (29 let, mateřská dovolená) - Teprve s dětmi každé svátky dostanou úplně jinou podobu. Čtrnáct dní jenom vystřihujeme, malujeme a zdobíme. Ještě se chceme pustit do perníků.

Kateřina (64, důchodkyně) - Vadí mi, že většina lidí ani neví, proč se Velikonoce slaví. Dnes se každý stará o to, ať má plný talíř jídla, než o duchovní stránku věci.

Arnošt (24 let, student vysoké školy) - Mrskat holky už nechodím, spíš si s klukama vyjdeme na Javorník a tam se zmrskáme.

Roman (9 let, žák základní školy) - Tatar mi pomáhal plést taťka. Já se to vždycky naučím a za rok to zase zapomenu. Sestra s mamkou budou v neděli barvit a malovat vajíčka.

Andrea (16 let, studentka gymnázia) - Jednou bych chtěla zůstat na Velikonoce doma, ale každý rok jsme v Beskydech na chalupě a tam jenom pracujeme, takže žádné oslavy.

Honza (10 let, žák základní školy) - Na pondělí už mám nachystanou flašku z umělé hmoty, brzy ráno vymrskáme mamku a pak s klukama ze třídy budeme obcházet spolužačky. Moc je nebijem, ale pořádně je zlejeme.

Stanislav B. (42 let, řidič) - Tradice se dnes už moc nenosí, ale na Velký pátek bych si nikdy nevzal maso.

Dáša B. (40 let, zdravotní sestra) - Velikonoce mě moc neberou. Vnímám je spíš jako prostor k návštěvám, na které mi během roku nezbyl čas.


    [Top]    


V červnu budou vystavovat podnikatelé Novojičínska

N o v ý J i č í n (hod) - Letos se již podruhé bude konat výstavní a kontraktační veletrh Novojičínska na zimním stadioně v Novém Jičíně ve dnech 2. a 3. června.

Jeho pořadateli jsou Generali pojišťovna, a. s., Klub Generali a město Nový Jičín, dalšími spolupořadateli jsou Sdružení podnikatelů, Podbeskydská agentura V. Černocha a firma JAAL Příbor.

Organizátoři výstavy zdarma poskytnou místo pro vystavovatele k prezentaci jejich podnikatelských aktivit v oblasti výroby, služeb, výhradních dovozů apod. Samotní vystavovatelé si hradí pouze náklady spojené s dopravou svých exponátů a vybavením místa, na kterém budou vystavovat.

Je škoda, že se organizátorům ozvalo jen málo podnikatelů z Kopřivnice. Ti, kteří tak neučinili a rozhodli se, že by své výrobky mohli prezentovat také, mají ještě šanci a mohou se se svou nabídkou pořadatelům přihlásit.

Bližší informace je možno získat na e-mailové adrese: rejko@mybox.cz nebo na telefonních číslech 0656/73 00 92, 0603/57 45 33.


    [Top]    


Čtenářská soutěž s cestovní kanceláří Mirtour

Vyberte si dovolenou v cestovní kanceláři Mirtour. V nabídce jsou týdenní pobyty po celé České republice v chatách, penzionech a hotelích. Aktivní dovolenou můžete strávit na horách - v Beskydech, Krkonoších, Jeseníkách nebo i Šumavě. Vstříc vyjdeme i lidem, kteří upřednostňují pobyt v lázeňských městech, jako jsou například Luhačovice, nebo umožníme návštěvu a poznání metropole naší země - Prahu či Brno.

Pro rodiny s dětmi máme bohatou nabídku autokempinků v různých lokalitách, můžete se koupat nebo poznávat zajímavá místa v okolí. Nabízíme také pobyty na Slovensku. Můžete relaxovat v nádherných Trenčianských Teplicích, poznat Slovenský ráj nebo třeba Vysoké Tatry.

A pokud nechcete jen odpočívat a chcete poznat opravdu překrásná místa mimo naši republiku, zveme Vás k návštěvě Francie. Právě z této země pochází mnoho světově proslulých autorů básní, šansonů, románů a esejí. Právem se stala inspirací filosofů, umělců a vědců. Proto se s námi vydejte poznat skvosty hlavní metropole tohoto státu. Paříž uvidíte z Eiffelovy věže, projdete se po Champs Elysées nebo Moulin Rouge, uchvátí Vás Vítězný oblouk. Navštívíte také zámek Versailles a přenesete se do dob vlády Ludvíka XIV. A to je jen zlomek z toho, co uvidíte.

Otázka č. 13.: Jak se říkalo králi Ludvíku XIV.?
Otázka č. 14.: Jak se nazývá prales na Šumavě?
Otázka č. 15.: Co se léčí v Trenčianských Teplicích?

Dnes byly otištěny poslední soutěžní otázky. Správné odpovědi ze všech kol vypište do kuponu, který najdete na páté novinové straně a doručte do redakce KN nejpozději do středy 25. dubna. Jména výherců otiskneme 2. května.


    [Top]    


V Novém Jičíně po tři dny odváděli brance

N o v ý   J i č í n  (hod) - Po tři dny, tedy od středy 11. do pátku 13. dubna, se v Novém Jičíně konaly odvody branců.

Podle informací bylo jenom z Kopřivnice sto osmdesát branců, což je v poslední době rekord.

„Zarážející je počet modrých knížek a tzv. odkladů ze zdravotních důvodů na jeden rok. Dále byl i velký počet odkladů z důvodu studia,“ sdělil své dojmy z odvodů starosta Kopřivnice Jiří Tichánek, který byl na odvodech přítomen.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.