Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Mnohé kabelovky šíří TV3 zdarma, KTK to neudělá

K o p ř i v n i c e ,  P r a h a (dam) - Řádově jen stovky klientů kopřivnické KTK mají možnost sledovat program televize TV3. Tato soukromá televizní stanice je totiž šířena v kabelových rozvodech jako součást placené nabídky, a drtivá většina z více jak šesti a půl tisíce klientů kopřivnické KTK přijímající pouze základní nabídku je tak od jejího sledování odříznuta. Podle informací potvrzených tiskovou mluvčí TV3 je přitom místní kabelovka jedna z mála v republice, které vyžadují, aby jim klienti za příjem nástupnické stanice někdejší Galaxie platili.

Na internetových stránkách TV3 je přitom uvedeno, že stanice patří do základní nabídky všech kabelových televizí registrovaných na území republiky. „Veliká většina kabelových operátorů nás šíří v základní nabídce, bohužel asi se třemi nebo čtyřmi televizemi jsme se zatím na tomto druhu šíření nedohodli a KTK patří mezi ně,“ řekla mluvčí TV3 Barbora Bělíková. Ta také přiznává, že neexistuje způsob, jakým by mohli kteréhokoliv operátora donutit, aby jejich signál šířil bezplatně. Taková povinnost kabelovým operátorům vyplývá ze zákona pouze v případě, že vysílání té které stanice je v dané lokalitě možné zachytit z pozemních vysílačů.

„Pokud se TV3 stane podle nového mediálního zákona stanicí celoplošnou, tak nic nebude bránit tomu, aby byla přesunuta do základní nabídky, v této chvíli k takovému kroku však nemáme žádný důvod,“ tvrdí ředitel Kabelové televize Kopřivnice Jan Bittner. Ten také odmítá protiargument, že zařazením zmiňované stanice do základní nabídky by zlepšil služby svým klientům. „To, co nabízíme našim klientům za základní jednapadesátikorunový poplatek, je vysoce nadstandardní nabídka. Za tuto cenu mají totiž možnost sledovat dvacet programů, což je podstatně více, než nabízejí jiné televize,“ tvrdí Bittner s tím, že TV3 je součástí rozšířené nabídky již od svého vzniku, kdy nahradila tehdy nasmlouvanou Galaxii.

Jako hlavní důvod zařazení TV3 do placené nabídky je podle šéfa KTK obchodní politika místního kabelového operátora. „Chceme jít cestou, kterou volí většina operátorů, a to preferovat diváky, kteří jsou ochotni si za sledování kanálu v českém jazyce něco připlatit,“ shrnul podstatu strategie KTK její ředitel.

V novojičínském okrese zatím podle sdělení mluvčí TV3 funguje jen jeden pozemní vysílač. Ten má však zatím velmi malý dosah a pokrývá pouze samotné okresní město a nejbližší okolí.

„Rádi bychom dosah vysílače rozšířili, ale k tomu je nutný souhlas Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která rozhodnutí o přidělení příslušných kmitočtů donekonečna odkládá,“ prozradila Bělíková.


    [Top]    


Studie o vlivu cementárny je už hotová

Š t r a m b e r k (dam) - Studii o vlivech zvažované velkokapacitní cementárny pod Kotoučem byla dokončena v prvních dubnových týdnech.

Rozsáhlý, víc jak pětiset-stránkový materiál momentálně posuzuje ministerstvo životního prostředí, které má na vydání závěrečného stanoviska šedesát dní. Do té doby se ale ke studii bude vyjadřovat celá řada organizací.

„Od ministerstva čekáme seznam všech, kterým máme postoupit příslušnou dokumentaci. Samozřejmostí je, že dokumentaci předáme i dotčeným obcím v okolí,“ řekl ředitel společnosti Kotouč Štramberk Ladislav Stašek s tím, že s největší pravděpodobností půjde o Štramberk, Ženklavu a Kopřivnici. Šéf Kotouče předpokládá, že posuzování ekologických dopadů budoucí fabriky by mělo proběhnout hladce, jisté těžkosti očekává jen ze strany ekologických aktivistů. „Je všeobecně známo, že tyto organizace jsou financovány konkurencí, a proto nelze očekávat konstruktivní přístup,“ uvedl Stašek.


    [Top]    


Na březích Lubiny se bude stavět jen výjimečně

K o p ř i v n i c e (ili) - Na podnět Povodí Odry, a. s., Ostrava projednal Okresní úřad Nový Jičín, referát životního prostředí návrh na vymezení zátopových území kolem řeky Lubiny, které doporučil zapracovat do jednotlivých územních plánů včetně omezení stavební činnosti na tomto území. Město Kopřivnice navrhuje doplnit do závazné části územního plánu následující omezení.

Ve stanoveném zátopovém území řeky Lubiny, které je vyznačeno jako území postihované dvacetiletou vodou, nebudou povolovány novostavby rodinných domků, podnikatelských provozoven a občanské vybavenosti. Ve zcela výjimečných případech budou povolovány rekonstrukce a přístavby stávajících objektů, případně doplňkové stavby, jako jsou například skleníky, kotce a drobné hospodářské budovy. „V těchto případech však bude ve stavebním a kolaudačním rozhodnutí uvedeno, že se stavba nachází v zátopovém území a sám stavebník ponese veškeré následky případně vzniklých povodňových škod,“ uvedla podrobnosti k výstavbě v zátopovém území referentka odboru rozvoje města Eva Bujnošková.

V zátopovém území stoleté vody platí obecně veškerá omezení uvedená v předcházejícím odstavci. Zde však lze se souhlasem zastupitelstva města a stavebního úřadu výjimečně povolovat novostavby rodinných a zahradních domků, podnikatelských provozoven a další. Povolení stavby je mimo jiné podmíněno mnoha omezeními. Stavebník bude nucen doložit vyjádření OkÚ Nový Jičín, referátu životního prostředí, a Povodí Odry, dále bude nutno doložit úroveň hladiny stoleté vody v daném profilu, rozdíl mezi hladinou stoleté vody a původním terénem v místě uvažované stavby nesmí být větší než třicet centimetrů. Ve stavebním řízení budou upřesněny podmínky ochrany budoucí stavby před účinky vod. Tím se rozumí, že materiály používané na konstrukce v zátopových oblastech nesmí být vodou poškozeny, z toho důvodu se v těchto oblastech zcela vylučuje používání sádrokartonů.

Vyústění nízkého napětí, rozvodů vody, telefonního vedení a dalších rozvodů budou umístěna nad stanovenou ochrannou úrovní. Aby nedošlo k narušení základů stavby erozí, bude nutno založit základy hlouběji s ohledem na očekávaný vyšší vodní tlak, objekty budou bez suterénu s dostatečně tuhou betonovou deskou na podlaze nejméně deset centimetrů nad stanovenou ochrannou úrovní danou hladinou stoleté vody a s vodotěsnými konstrukčními spoji. Veškeré otvory, jako jsou okna a dveře, budou umístěny nad stanovenou ochrannou úrovní.

Stavba musí být zabezpečena proti stoupající vlhkosti stěn při zaplavení, součástí bude i lepší tepelná ochrana vnější fasády, nepřípustné bude vytápění topnými oleji.

Podrobnější informace o velikosti zátopového území a projednávaném návrhu případného omezení výstavby v zátopovém území získáte na městském úřadě na ulici Štěfánikově, na odboru rozvoje města u vedoucího odboru Milana Šmída nebo Evy Bujnoškové.


    [Top]    


Kriminalita v okrese je opět nižší, policisté jsou spokojeni

Okresní policejní ředitel Karel Třetina
(uprostřed) informuje o výsledcích
práce policie v uplynulém čtvrtletí.
Podle statistik může být
s prací svých podřízených spokojen.
Foto: David Macháček

N o v ý   J i č í n  (dam) - Opět o něco bezpečněji se mohou cítit obyvatelé okresu Nový Jičín. Policistům zdejšího okresního ředitelství se totiž podařilo navázat na pozitivní trend snižování kriminality z minulých období a v prvním kvartále roku 2001 zaznamenali nejen výrazný meziroční pokles nápadu trestné činnosti, ale opět se podařilo zvýšit i jejich objasněnost.

V prvních třech měsících roku policisté v okrese zaznamenali 897 trestných činů, což v meziročním srovnání s předchozím rokem představuje o 135 případů méně a v procentním vyjádření se jedná o třináctiprocentní pokles kriminality. Kopřivnický obvod byl v tomto ohledu ještě o něco úspěšnější. Od ledna zdejší policisté zaevidovali sto šestašedesát trestných činů, což v procentním vyjádření znamená pokles nápadu trestné činnosti o 18,63 procenta. Největší pokles v rámci celého okresu zaznamenali ve Fulneku, kde přesáhli dvaašedesát procent.

„Tak výrazný pokles během prvních tří měsíců je výrazným pozitivním signálem o práci policistů,“ pochválil své podřízené okresní policejní ředitel Karel Třetina. Potěšující je podle něj také to, že pokles kriminality je patrný snad v celém spektru trestných činů.

Jako nejpozitivnější vnímají policisté pokles majetkové trestné činnosti. Takto orientovaných činů se v prvních třech měsících roku podařilo zjistit o sto čtrnáct méně než ve stejném období roku 2000. Nejmarkantnější je přitom pokles u krádeží vloupáním, který se blíží třiceti procentům. Přes pozitivní vývoj má majetková trestná činnost stále největší podíl na celkové kriminalitě v okrese a podílí se na ní třiašedesáti procenty. Druhá příčka v pomyslném žebříčku patří hospodářské kriminalitě s dvanácti procenty, třetí je násilná trestná činnost s devítiprocentním podílem. Naopak nejméně frekventované jsou mravnostní delikty, které tvoří asi jen půl procenta celkové kriminality na Novojičínsku.

Jako již několik let v řadě mohou se i nyní policisté chlubit také zlepšením své práce při objasňování trestných činů. V této oblasti se jim podařilo zvýšit úspěšnost na 57 procent a dosáhli tak zatím rekordního výsledku. K tomuto výsledku kopřivnické obvodní oddělení přispělo zvýšením objasněnosti o 4,57 procenta. Podíl jednotlivých obvodů na kriminalitě zůstává zhruba stejný a odráží jejich velikosti.

První čtvrtletí nepatří podle zkušeností policistů z pohledu nápadu trestné činnosti k těm nejúrodnějším, největší nápor je vždy zaznamenán před koncem roku v předvánočním období, nepatří ani k nejklidnějším obdobím roku. Tím je prý doba prázdnin a dovolených.

Start do roku 2001 podle okresního policejního ředitele jeho podřízeným vyšel na výbornou. „O prvním čtvrtletí letošního roku se dá říci, že je vůbec nejúspěšnějším obdobím v historii zdejšího policejního ředitelství. Tento výsledek nás však také zavazuje k tomu, abychom se jej snažili nejen udržet, ale v rámci možností i dále zlepšovat,“ uzavřel Třetina.


    [Top]    


Chlapcům se líbilo zdobení perníků, děvčatům zase naopak pletení tatarů

Dopoledne na Zelený čtvrtek si mohly děti
v místním domě dětí vyzkoušet nejrůznější
techniky zdobení velikonočních vajíček
a výrobu dalších velikonočních ozdob.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Dopoledne na Zelený čtvrtek bylo v Domě dětí a mládeže v Kopřivnici vyhrazeno zájemcům o různé techniky zdobení kraslic, pletení tatarů a výrobu velikonočních ozdob. „Přestože jsme akci věnovali minimální propagaci, s tak velkým zájmem jsme nepočítali,“ uvedla k devíti desítkám malých návštěvníků ředitelka DDM Eva Müllerová. S připravovanou akcí byli seznámeni členové pravidelných kroužků DDM a žáci prvního stupně na dvou základních školách. „Stále znovu a znovu oceňujeme, že jsme už přestěhováni v nové budově, protože tento nápor bychom v původních prostorách zvládali jen s obtížemi,“ oceňuje výhody stávajícího zařízení Müllerová.

V každé klubovně se dětem věnovali zaměstnanci a externisté, a děti si tak na donesených vyfouknutých vejcích mohly vyzkoušet inkoustovou a voskovou techniku, barvení vajíček houbičkou nebo lepení hedvábného papíru. Stejnému zájmu se těšila výroba dekorací z vlnitého papíru a výroba krabiček se zajícem. Děti chodily zpravidla ve dvojicích z jedné klubovny do druhé a snažily se stihnout ve vyhrazených třech hodinách všechny techniky. Devítiletý Jakub byl nejvíce unesen vykrajováním a zdobením perníků: „Ještě nikdy jsem to nedělal a moc mě to baví, škoda, že na každého vyjdou jenom dva, já bych klidně nazdobil celý plech.“ V kuchyni plné malých štěbetalek, předhánějících se ve vykrajování zvířátek, kralovala s neuvěřitelným klidem Marie Langrová. Václav, její manžel, jen s obtížemi zkracoval frontu zájemců o upletení tatarů. Osmadvacet let intenzivní spolupráce s domem dětí mu vyneslo popularitu u dětí a u zaměstnanců přezdívku ’náš inventář’. Obratné ruce nezapřou odborníka na plastikové modelářství. Přestože tatarů během dopoledne upletl několik desítek, na bolest v prstech si nestěžuje. A na závěr rada na správnou pomlázku: vrbové proutí nařezat s předstihem a týden nechat ponořené ve vodě. Pruty tak změknou a při pletení se nelámou.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.