Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Hospodaření muzeí skončilo vloni půlmilionovým ziskem

K o p ř i v n i c e (dam) - Půlmilionovým ziskem skončilo podle předběžných výsledků hospodaření obecně prospěšné společnosti Regionální muzeum, která spravuje obě kopřivnická muzea. Konečné oficiální výsledky budou známy až po auditu a budou zveřejněny ve výroční zprávě, která by měla být k dispozici v dubnu.

První letošní správní rada projednala také plán činnosti na rok 2001. Kromě správy sbírek, restaurace a konzervace exponátů plánuje muzeum také řadu kulturně - společenských akcí. Z těch zajímavějších se muzeum bude opět podílet na modelářské Beskyd Model Kit Show, připravuje se také výstava věnovaná závodům závodních automobilů a jejich řidičů. V červnu by se v prostorách muzea měl konat také koncert připravovaný v rámci Evropského svátku hudby. Koncertů, výstav a podobných akcí je však plánováno mnohem víc. Jedním z bodů plánu činnosti je také stabilizace počtu návštěvníků muzea, ten by měl dosáhnout počtu osmdesát pět tisíc za rok. Muzeum se hodlá zaměřit především na školy, které chce s nabídkou své expozice oslovovat.


    [Top]    


Sčítání lidu bude kolidovat s jarním volnem

Vyplnit údaje do těchto a ještě několika
dalších dotazníků budou muset
všichni občané během blížícího se
sčítání lidu, bytů a domů.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Sčítání lidu je vlastně nejstarším druhem statistiky, které se provádělo již ve středověku. Na území Čech se dochovaly berní záznamy dokonce z 15. století. Přesto se za první sčítání považuje to, které se uskutečnilo v roce 1754. V té době se zjišťovalo veškeré přítomné obyvatelstvo, které bylo dále rozděleno do pěti skupin podle věku, stavu a pohlaví. V té době žilo na našem území tři miliony tři sta šedesát tisíc lidí.

Pravidelné soupisy se začaly provádět až od druhé poloviny 18. století a první skutečné moderní sčítání proběhlo před sto dvaatřiceti léty v roce 1869. Tehdy nás bylo 7 617 230.

I fakta, která se zjišťovala při sčítání před čtyřiceti léty, tedy z hlediska historie teprve nedávno, v nás mohou vyvolávat údiv. Vodovod, který je dnes samozřejmostí, měla ve svém bytě pouze každá druhá domácnost, ústřední a etážové topení bylo v roce 1961 raritou. Za luxus byl považován byt o třech a více místnostech, protože téměř polovina rodin žila v jedné místnosti. Stejně tak šest rodin z desíti nedisponovalo vlastní koupelnou a toaletou.

Půlnoc ze středy 28. února na čtvrtek 1. března bude rozhodujícím časem pro sčítání, které proběhne tradičním způsobem, tedy formou sebesčítání. Každý vyplní za sebe, své děti, případně další osoby tiskopisy, které předá sčítacímu komisaři. Samotná akce, které předcházely roky příprav, přijde daňové poplatníky na dvě miliardy korun.

V našem okresu bude trochu nešťastně kolidovat sčítání s termínem jarních prázdnin školáků, a tím předpokládanou zvýšenou migrací obyvatel. O to ztíženější podmínky budou mít sčítací komisaři.

V rámci republiky se této funkce ujme na padesát tisíc lidí, z nichž každý navštíví v rozmezí osmdesáti až devadesáti bytů, kde se prokáže průkazem a osobně předá a zpětně převezme tiskopisy, případně poradí či pomůže s vyplňováním. V rámci Kopřivnice je tímto úkolem pověřeno 67 sčítacích komisařů, pro místní části Lubinu, Mniší a Vlčovice pak dalších devět. Jména všech sčítacích komisařů budou zveřejněna na úřední desce u městského úřadu. V případě, že někdo nebude v době od 22. do 28. února dlouhodobě k zastižení, má možnost si v předstihu formuláře vyzvednout, buďto u svého sčítacího komisaře, případně na podatelně městského úřadu. Stejným způsobem je může i odevzdat.


    [Top]    


Kabelová televize zdražuje po dvou letech ceny za služby

K o p ř i v n i c e (dam) - Také klienty kopřivnické kabelové televize čeká v letošním roce zvýšení poplatků, na rozdíl od některých poskytovatelů, kteří zvedli ceny až o stovky procent, je však zdražení zanedbatelné.

Od prvního dubna zaplatí domácnosti s přípojkou KTK o tři koruny více. „Zvýšení poplatků pouze dorovnává zvýšení nákladů,“ uvedl ředitel kabelové televize Jan Bittner a připomněl, že naposledy se cena kabelovky zvyšovala na jaře roku 1999.

Jen o několik korun větší zdražení čeká klienty KTK, kteří využívají také rozšířenou nabídku placených televizních kanálů. Ti by měli měsíčně zaplatit 115 Kč, což je o 16 korun více, než byli zvyklí.


    [Top]    


Krajčír se zúčastnil kurzu pro menšiny, cizince a uprchlíky

K o p ř i v n i c e (hod) - Vzdělávací centrum pro veřejnou správu ČR, o. p. s., Praha, Holandský svaz měst a obcí VNG a mezinárodní nadace SPOLU International v rámci projektu Phare, programu Human Initiative for Democracy and Human Rights připravila již druhé kolo kurzu s názvem Menšiny, cizinci, uprchlíci v kontextu místní správy ČR. Ten se skládá ze tří částí, z nichž dvě se konají na území naší republiky a poslední část se uskuteční formou pětidenní stáže v Holandsku koncem září. Kurz je určen asi pro dvacet lidí z řad starostů a místostarostů.

Do kurzu se přihlásil i kopřivnický místostarosta Zdeněk Krajčír, který byl vybrán, jeho účast přijde město na 4 500 korun. Zbytek je hrazen právě z prostředků zmíněných organizací.

První část školení se konala v době od 1. do 3. února v Čelákovicích, kde na témata Cizinci a my, Co je rasismus a xenofobie, Legislativa ve vztahu k menšinám a jiné přednášeli lektoři a pracovníci z ministerstva práce a sociálních věcí, z Rady vlády ČR, odboru pro uprchlíky a integraci cizinců, ministerstva vnitra, Karlovy univerzity a další.

„Především jde o to, abychom byli připraveni na vstup naší republiky do Evropské unie, na migraci obyvatel. Musíme si zvyknout na to, že tady bude více etnik a my s nimi budeme muset žít a pracovat,“ komentoval Zdeněk Krajčír důvod, proč se město do tohoto projektu přihlásilo.


    [Top]    


Jalůvka opustí parlament již v únoru

K o p ř i v n i c e (dam) - Už na konci února, tedy o měsíc dříve, než původně avizoval, opustí svůj post v parlamentu Josef Jalůvka. Jako důvod uspíšení svého odchodu z poslanecké lavice kopřivnický zastupitel a člen ODS označil velké množství úkolů při rozjezdu fungování Ostravského kraje, jehož hejtmana je Jalůvka zástupcem. Uvolněné místo v Poslanecké sněmovně zaujme jeho stranická kolegyně Jitka Kociánová z okresu Karviná.

„Když vidím, v jakém stavu je rozjezd krajské samosprávy, tak je tam opravdu co dělat. V tom začátku to znamená jednat a někdy se přímo hádat s příslušnými ministerstvy o pravomoci a peníze. To, co měla reforma přinést, si totiž budeme asi muset pracně vybojovat, jelikož žádná velká vstřícnost k přenosu kompetencí na kraje není. Navíc chci své nástupkyni umožnit, aby se mohla co nejdřív pustit do práce,“ zdůvodnil svůj předčasný odchod Jalůvka.

Nynější uvolněný funkcionář krajské správy strávil ve sněmovně zhruba dvě třetiny volebního období a své působení na půdě parlamentu hodnotí pozitivně. „Mé zvolení ve volbách v roce 1998 bylo trošku překvapivé, ale vítám ho především jako obrovskou životní zkušenost. Měl jsem možnost nahlédnout do té takzvané ’vysoké politiky’ a udělat si představu, jak to tam vlastně chodí. Získal jsem taky větší přehled o tom, jak funguje státní správa na vrcholné úrovni a jak je možné ji ovlivňovat,“ tvrdí Jalůvka.

Během tří let práce v parlamentu se poslanec věnoval práci na šesti předkládaných zákonech, předložil asi čtyři desítky pozměňovacích návrhů a několikrát písemně i ústně interpeloval členy kabinetu a premiéra.

I v parlamentu se Jalůvka orientoval na oblasti, kterým se věnoval již jako komunální politik, a to především na rozvoj cestovního ruchu, investice, regionální rozvoj a podobně. Zkušenosti z předchozích dvou postů bude zúročovat i na svém současném působišti, kde bude mezi jeho kompetence patřit právě regionální rozvoj a cestovní ruch.V následujících několika letech si pětačtyřicetiletý Jalůvka vyzkouší již třetí úroveň politiky. A jak sám řekl, právě kraj se mu jeví jako ideální místo, kde se dají skloubit zkušenosti získané na radnici i v parlamentu.


    [Top]    


Hlas pro strom milénia přišel také z Colorada

K o p ř i v n i c e (ili) - Volba stromů milénií byla posunuta až na konec měsíce srpna. „Vyšli jsme vstříc těm obyvatelům, kteří nám volali, že v zimě bez listí stromy nepoznají,“ zdůvodnila prodloužení ankety Lenka Němcová, správce zeleně, „tomu taky odpovídá počet hlasujících. Větší odezvu čekáme v jarních a letních měsících.“

Mezi jinými už hlasovali školáci, letopisecká komise a tip přišel i od kopřivnické rodačky Martiny Senol z amerického Colorada, která se o anketě dozvěděla z internetu. Hlasovací schránky jsou k dispozici v obou budovách městského úřadu, v MIC, na poliklinice a v Albertu.


    [Top]    


Stíny

Dne 9. února krátce před 22 hodinou byla ve středu města zachycena kamerovým systémem skupinka osob, kteří obtěžovali kolemjdoucí občany, budili veřejné pohoršení a znečišťovali veřejné prostranství. Hlídka MP, která byla přivolána na místo, zjistila totožnost. Dotyční byli povinni uvést veřejné prostranství do původního stavu a jejich dalším jednáním se bude zabývat přestupková komise.

Dne 10. února hodinu po půlnoci vyjížděla hlídka městské policie na žádost obsluhujícího personálu do jednoho z nočních podniků ve středu města. Důvodem byla přítomnost podnapilého hosta, který odmítal zaplatit způsobenou útratu. Obsluhujícímu personálu byla zjištěna totožnost dotyčného, ale číšníkovi, který umožnil konzumaci alkoholu podnapilé osobě byla uložena bloková pokuta za přestupek na úseku ochrany před alkoholismem.

Dne 11. února bylo na služebně městské policie přijato telefonické oznámení z prodejny potravin, že se v prodejně nachází podnapilý muž tropící výtržnosti. Přivolaná hlídka městské policie požádala dotyčného o prokázání totožnosti, což muž neučinil a začal hlídku slovně i fyzicky napadat. Protože nereagoval na výzvu, aby zanechal svého protiprávního jednání, byla mu přiložena pouta a byl převezen na Obvodní oddělení Policie ČR v Kopřivnici.


    [Top]    


Mammocentrum je na severu Moravy jediné

N o v ý   J i č í n (ili) - V pátek minulý týden bylo v Novém Jičíně slavnostně otevřeno Mammocentrum věnující se prevenci, diagnostice a léčbě nemocí prsu, které v současné době nemá na severní Moravě a Slezsku obdoby. Zástupci P&R LAB, s. r. o., v Novém Jičíně a nemocnice Podlesí v Třinci založili uvedenou společnost poskytující pacientkám komplexní péči.

„Založení Mammocentra nás nestálo ani korunu. Jedná se vlastně o setkání mozků, které v konečném důsledku umožní ženám zkrátit čas od diagnostiky zhoubného nádoru prsní žlázy po lékařský zákrok z nynějších několika měsíců doslova na hodiny,“ vyzdvihl význam Mammocentra ředitel nestátního zdravotnického zařízení Med Centra Martin Radina. Tím odpadne psychická zátěž a stres spojený s čekáním jak na výsledky, tak rovněž na samotnou operaci.

S tím souhlasil i primář Centra miniinvazivní chirurgie z třinecké nemocnice Stanislav Czudek, který se problematikou prsní žlázy věnuje dvacet let. „V republice existuje spousta poraden, i vybavení lékařskou technikou je srovnatelné se západními zeměmi. V České republice je k dispozici 150 mammografů, ale stavu v zahraničí již neodpovídá samotný počet vyšetření a své hraje i dlouhý časový faktor,“ poukázal na nedostatky ve zdravotnictví Stanislav Czudek, „proto vítám vybudování progresivního centra, v kterém se ženě dostane komplexní péče pod jednou střechou a ještě týž den může být proveden mikrochirurgický zákrok.“

Všeobecná zdravotní pojišťovna projevovala od prvopočátku vstřícnost a velkou podporu již při vzniku nestátního zdravotnického zařízení Med Centra před čtyřmi roky. „V té souvislosti vlastně dojde pouze k doplnění a rozšíření stávajících smluv, které máme uzavřené, například o klinickou patologii,“ uvedl ředitel novojičínské pobočky VZP Jaromír Velička. Založení Mammocentra uvítal i zástupce Hutnické zaměstnanecké pojišťovny. Veškerá vyšetření a léčení onemocnění prsní žlázy jsou plně hrazena zdravotními pojišťovnami.

Podle statistik šestnáct procent žen trpících nádorovým onemocněním má právě nádor prsu. Ročně se v České republice vyskytne čtyři tisíce nových případů tohoto zákeřného onemocnění. Každá desátá žena u nás onemocní rakovinou prsu, každá dvacátá, tedy polovina pacientek na ni zemře. Přitom by většinou mohly žít, kdyby přišly k lékaři včas a dostalo se jim okamžitého řešení jejich problému.

Stejně jako samovyšetřování, včasnost diagnostiky a rychlost zásahu se jeví jako nezbytná i úplná pooperační péče, jak na ni upozornil ve svém vystoupení hematolog Jaromír Gumulec podílející se na komplexnosti péče o pacientky: „Mnohdy se po operačním zásahu dostavují komplikace nesouvisející přímo s nádorovým onemocněním, jako jsou trombózy, plicní embolie a další, které jsme schopni díky mamárnímu týmu v Mammocentru úspěšně řešit.“


    [Top]    


Průzkum je k dispozici i na internetu

K o p ř i v n i c e (hod) - Zastupitelé města se měli možnost seznámit na semináři v pondělí 5. února se závěrečnou zprávou ze sociologického průzkumu s názvem Sonda do veřejného mínění občanů Kopřivnice, kterou přednesl Juraj Hon z Marketingové laboratoře Ostrava.

Právě tato jmenovaná firma prováděla průzkum v Kopřivnici a místních částech v říjnu loňského roku, ve kterém bylo osloveno sedm set šedesát čtyři občanů starších patnácti let, z toho dvě stě dvacet dva občanů bylo z místních částí. Tito občané odpovídali na dotazy, které byly rozděleny do pěti témat: životní úroveň, zvláště k hodnocení změn v uplynulém desetiletí; nezaměstnanost, zvláště ke komunální strategii řešení nezaměstnanosti; současné bydlení, zvláště k zájmu o výstavbu rodinných domků a bytů; volný čas, zvláště k preferenci činností, které by mělo město podporovat, a poslední, místní politika, zvláště k preferenci investičních plánů města v příštích letech.

Průzkum provádělo šestadevadesát tazatelů z řad studentů VOŠ, SPŠ a OA Kopřivnice. „Skladba výběrového souboru dotazovaných občanů reprezentuje strukturu základního souboru obyvatel starších 15 let a o skladbě můžeme uvažovat jako o odpovídajícím průřezu městskou populací v Kopřivnici,“ je napsáno ve stostránkovém dokumentu, který je k nahlédnutí v kanceláři starosty a který obdrželi všichni zastupitelé a vedoucí jednotlivých odborů městského úřadu. Pokud mají občané možnost přístupu k internetu, je na webových stránkách města celý dokument k dispozici na adrese: www.koprivnice.cz.

„Celkem bylo položeno dvaačtyřicet otázek, dotazovaní měli devět set padesát šest alternativních odpovědí,“ řekl Juraj Hon z Marketingové laboratoře Ostrava k rozsahu zpracování sociologického průzkumu.

Redakce Kopřivnických novin se bude tomuto průzkumu veřejného mínění věnovat podrobněji, a to každému okruhu otázek samostatně.


    [Top]    


Na konci měsíce by mělo vyjít první číslo občasníku Vozka

K o p ř i v n i c e (ili) - Vozka - občasník ze života handicapovaných - je název Ostravského zpravodaje pro vozíčkáře, jejich přátele a fandy, který již třetím rokem vydává Ostravská organizace vozíčkářů.

Vychází šestkrát ročně v rozsahu čtyřiadvaceti černobílých stran, plných užitečných informací, rad, rozhovorů, názorů, článků samotných čtenářů, fotografií a ilustrací, se zaměřením na specifika života tělesně těžce postižených spoluobčanů, zejména vozíčkářů, v ostravském regionu a regionech okolních.

Vozka přináší regionální témata nejen z oblasti sociálních služeb, zdravotně-technických pomůcek, úprav bariérových bytů, dopravy, úprav vozidel, užitečných kontaktů, ale taky z pobytových akcí, programů pro volný čas a humoru.

První číslo v tomto roce vyjde na přelomu únor - březen. Předplatné, včetně doručení, je v dobrovolné výši, minimální částka činí 100 korun.

Objednávky na odběr Vozky můžete zasílat písemně na adresu: Ostravská organizace vozíčkářů, Horymírova 121, 700 30 Ostrava - Zábřeh, nebo telefonicky na číslo 069/35 15 13, či přímo na redakci zpravodaje 069/678 31 74.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.