Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Politici se rozhodli změnit jednací řád zastupitelstva

Exzastupitelka Marie Pešlová předkládá
své připomínky a návrhy
městským zastupitelům.
Ti však jejím slovům většinou nevěnovali
pozornost a opouštěli jednací sál.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden ve čtvrtek se sešli zastupitelé ke svému v pořadí již dvanáctému zasedání, které se poněkud protáhlo a celé jednání probíhalo více než šest hodin. Více jak hodinu trvalo, než zastupitelé vzali na vědomí zprávy o činnosti Policie ČR a městské policie za loňský rok. Zastupitelé byli nespokojeni s tím, že je prováděno málo kontrol na měření rychlosti a na bezpečnost ve městě.

Při projednávání programů prevence kriminality zastupitel Milan Kapica řekl, že bychom se měli zamyslet nad tím, aby nebyly poskytovány služby lidem, např. narkomanům, ale lidem, kteří jsou nemocní ne svou vinou, třeba cukrovkářům. „Měli bychom zvážit, kde přispívat na prostředky,“ řekl Kapica, který vystoupil se svým návrhem při hodnocení programu prevence kriminality, jehož prostředky jsou určeny právě na rizikové skupiny, například narkomanům. Dále Kapica kritizoval, že do projektů nejsou zapojeny místní části, ty se nezapojily, ani když byly osloveny.

Bez osmi minut se dvě hodiny projednával a schvaloval rozpočet města, nakonec byl schválen tak, jak byl předložen, jen s tím, že částka 150 tisíc korun z kanceláře tajemníka, která byla určena na galerii starostů, byla přidělena firmě Slumeko, s. r. o., na zakoupení vysavače na psí exkrementy. Zastupitel Jiří Sumbal vyzval občany, aby si toho byli vědomi, že tato částka se dala využít jako rezerva v rozpočtu pro školy.

Při schvalování příspěvků pro sportovní kluby vystoupil s připomínkami jen prezident fotbalového klubu Vlado Machciník, jiné kluby nevystoupily, proto byly příspěvky schváleny i na doporučení sportovní komise v předložené výši.

Na zasedání došlo ke změně jednacího řádu zastupitelstva, podle kterého budou moci občané vystoupit k projednávanému tématu jen v bodu různém. Členové zastupitelstva mají právo při vystoupení oprávněné osoby vznášet faktické poznámky. Vyjdou-li ve vyjádření občanů najevo nové skutečnosti, může zastupitelstvo rozhodnout o opětovném zahájení rozpravy k tomuto bodu.

Zastupitelé schválili návrh změny územního plánu města Kopřivnice v souvislosti se stavbou ’Silnice I/58 obchvat Příbora’. Dále byli zvoleni předsedové a členové kontrolního a finančního výboru.


    [Top]    


Město bude hospodařit s 283 miliony

K o p ř i v n i c e (red) - Návrh rozpočtu na rok 2001 pro město Kopřivnice je sestaven jako vyrovnaný s příjmy a výdaji ve výši 282 976 tisíc korun a vedlejší hospodářskou činností - bytovým hospodářstvím - v celkovém objemu 149 230 tisíc Kč.

Rozpočet byl zpracován podle zásad pro zpracování rozpočtu na rok 2001 projednaných Radou města dne 3. 10. 2000 a na základě limitů příjmů a výdajů, které byly stanoveny na základnu roku 2000 povýšenou o minimálně čtyři procenta u všech odborů. Výjimku tvoří odbor kanceláře tajemníka, kde se promítá meziroční zvyšování cen služeb (Česká pošta, Telecom) a nákladů na opravy a udržování. Dalším zásahem zvenčí, který ovlivnil rozpočet odboru kanceláře tajemníka, je nařízení vlády č. 454/2000, kterým se upravuje způsob odměňování pracovníků územních samosprávných celků. Zásadním vstupem, který se promítl do výše plánovaných příjmů v roce 2001, je nový způsob přerozdělování příjmů z daňových výnosů.

Tato pravidla jsou definována v zákoně č. 243/2000 Sb. ze dne 29. června 2000 o rozpočtovém určení výnosů některých daní územním samosprávným celkům a podle dosavadních propočtů to pro naše město představuje meziroční zvýšení příjmů z daňových výnosů o cca 31 000 tisíc Kč na celkem 135 600 tisíc korun.

Nově se zde objevuje výnos z daně z přidané hodnoty, který se spolu s daní z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, s daní z příjmů fyzických osob vybírané srážkou a s daní z příjmů právnických osob počítá 20,59 procenty z celostátního výnosu těchto daní podle počtu obyvatel obce upraveného koeficientem podle velikostní kategorie obce. Dalším příjmem rozpočtu obcí je 30procentní podíl na dani z příjmů fyzických osob z podnikání podle trvalého bydliště podnikatele.

Výlučným příjmem obcí zůstává výnos daně z nemovitostí a daně z příjmu právnických osob placené obcemi.

V konečném důsledku nám tento moment umožnil zastavit restriktivní charakter stanovování limitů výdajů do jednotlivých oblastí uplatněný v minulých letech a posílit některá odvětví, kde se normativy dostaly na únosnou mez.

Týká se to především odboru kanceláře tajemníka a odboru školství, kultury a sportu (navýšení normativu na žáka z 1 140 Kč na 1 400 korun).

Nově se v rozpočtu promítá položka - příspěvky sportovním klubům ve výši 3 490 tisíc Kč. Byla vyčleněna z příspěvku Správy sportovišť Kopřivnice, p. o., a navazuje na nový způsob finanční podpory sportu ve městě.

Největší investiční akcí z návrhu rozpočtu 2001 je znovu realizace stavební části Průmyslového parku Kopřivnice v objemu 23 130 tisíc Kč, která je na straně příjmů (finančního odboru) kryta především úvěrem ČMZRB, a. s. (15 030 tisíc Kč) a dotací MPO (5 000 tisíc Kč).

Ve výdajích Stavebního úřadu přibyla položka - ostatní dopravní obslužnost - 2 500 tisíc Kč, která vyplývá ze zastavení financování této činnosti z prostředků okresního úřadu.

Na straně 11 tabulkového rozpočtu jsou vyčleněny tyto příjmy a výdaje nově zřízeného odboru bytového hospodářství včetně fondu oprav a modernizace.

Souhrnná tabulka příjmů a výdajů dle odborů

Všechny položky jsou uvedeny v tisících Kč

Odbor - organizace

Příjmy (zdroje)

Výdaje (potřeby)

Odbor životního prostředí

5 480,0

13 135,0

Informační datové centrum

0,0

4 398,0

Odbor školství, kultury a sportu

7 774,0

37 556,6

Odbor živnostenský

550,0

0,0

Právní odbor

3 750,0

0,0

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví

50,0

46 128,0

Kancelář tajemníka

1 150,0

38 034,5

Stavební úřad + doprava

200,0

2 527,8

Odbor rozvoje města

0,0

3 310,0

Městská policie

570,0

6 846,0

Majetková správa a rozvoj

12 300,0

52 753,3

Odbor bytového hospodářství

41 316,8

28 366,8

Odbor finanční

209 835,2

49 920,0

Úhrn za město Kopřivnice:

282 976,0

282 976,0


    [Top]    


Kopřivnice je v programu prevence už čtyři roky

K o p ř i v n i c e (dam) - Víc jak sedm a půl milionu korun bylo od doby, kdy město přistoupilo k příslušnému programu, v Kopřivnici investováno do prevence kriminality.

Od roku 1996, kdy se místní radnice dotačního projektu na podporu Komplexního součinnostního programu prevence kriminality začala účastnit, do konce loňského roku byly realizovány projekty za sedm milionů šest set dvacet jedna tisíc korun.

„Na dotacích ministerstva vnitra jsme za tu dobu získali pět milionů tři sta pět tisíc korun. Zbytek pak plynul z rozpočtu města a prostředků jednotlivých realizátorů projektů,“ uvedla kopřivnická manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová.

Rok 2000 byl zřejmě jedním z posledních, kdy se Kopřivnici ještě podařilo získat vyšší dotace. Nyní je totiž Kopřivnice zařazena do útlumového programu. Ještě vloni žádala radnice o příspěvek na třináct projektů, v letošním roce půjdou na ministerstvo již pouze tři.

V uplynulém roce město obdrželo dotaci na šest z předložených projektů. Realizace se však nakonec dočkalo deset z nich. „Z fondu ministerstva vnitra se nám podařilo získat celkem pět set třicet dva tisíce korun, příspěvek města činil 320 tisíc a byly z něj realizovány také čtyři projekty, které se ministerstvo rozhodlo nepodpořit,“ uvedla Mikundová.

Zřejmě nejúspěšnější z těchto čtyř záměrů se ukázalo zřízení Občanské poradny, která funguje dvakrát týdně v katolickém domě. O poradenství v občanskoprávních, sociálních a dalších problémech je údajně poměrně velký zájem.

Největší příspěvek na projekt bez podpory ministerstva získala městská knihovna na vybavení své pobočky na sídlišti Sever výpočetní technikou. Příspěvku z městské pokladny se dočkal také skautský tábor a vybudování osvětlení před Základní školou Emila Zátopka. Loňské zapojení v komplexním součinnostním programu prevence kriminality pozitivně hodnotili na svých posledních setkáních radní i zastupitelé.


    [Top]    


Současné vedení radnice je již v poločase volebního období

Starosta Jiří Tichánek

K o p ř i v n i c e - Již dva roky stojí v čele radnice starosta Jiří Tichánek. Dnes přinášíme jeho ohlédnutí za dvouletým působením ve funkci.

„Vážení spoluobčané, polovina uplynulého volebního období a zároveň i vstup do nového milénia jsou významnými stimuly, které nutí zamyslet se nad vykonanou prací a zároveň provést jakousi rekapitulaci, co bylo pro město a jeho občany vykonáno. Zamyslet se nad tím, co doposud dosaženo či realizováno nebylo, respektive hledat příčiny, proč se tak nestalo.

Je skutečností, že občané nemají možnost objektivně zjistit, co vše vedení města vykonalo a posuzují výsledky pouze tím, co vidí nového ve svém okolí, či to, co se jich individuálně bezprostředně dotýká.

Ve snaze napomoci alespoň částečně odstranit tento nedostatek vůči informovanosti občanů, rozhodl jsem se připravit následující řádky. Jsem si vědom, že předpokládaný rozsah článku nemůže v žádném případě říci vše, ale nutně se omezí pouze na hlavní výčet základních okruhů celé uvedené problematiky.

Všichni si jistě vzpomeneme na dobu, kdy současné vedení města přebíralo radnici. V nestabilizované politické situaci, s vysokou zadlužeností a ručitelskými závazky. Se zadlužeností se potýkáme a budeme potýkat po celé čtyřleté volební období. Politická situace se částečně po roce stabilizovala a lze říci, že v současné době je ve své podstatě práce celého zastupitelstva ve většině případů konstruktivní a kompatibilní s většinou návrhů vedení města i rady města.

V současné době se dokončuje rozpočet města na rok 2001. Sestavování rozpočtu, ať je sestaven sebelépe, přináší vždy rozčarování, proč se tam nedostalo to či ono, proč některé důležité investiční akce zůstaly takříkajíc pod čarou. Zmínil jsem se o dluhové službě našeho města. Ta činila jen za minulý rok celých 28,6 milionů korun. Z této částky město platí 18 milionů ročně za plynofikaci místních částí a dostavbu Technického muzea, co čtvrt roku 1 milion za půjčku na plynofikaci a dotřiďovací linku z fondu životního prostředí. Co tři měsíce 1 a půl milionu korun jako úrok z úvěru. Cca 5,5 milionu korun jde do fondu rozvoje a modernizace bytového fondu. Úhrada závazků Novojické stavební nás stála cca 5 milionů a nepočítám nemalé finanční částky plynoucí z pochybných ručení, které jsme taktéž zdědili po předchůdcích. Pro lepší přehled uvedu, že v roce 1999 činila dluhová služba 29, 8 milionů Kč, pro letošní rok je to částka 27,2 milionů Kč a v roce 2002 bude tato dluhová služba činit 25 milionů Kč.

Vzhledem k této situaci se vedení města zaměřilo od prvopočátku na možnost získání dotací v rámci dotační politiky státu. Celkem bylo město v roce 1999 dotováno částkou 49 730 500 Kč, za rok 2000 pak částkou plných 100 258 700 Kč! Odpočítáme-li z těchto částek dotace refundované státem, pak pro porovnání se za rok 1999 podařilo získat 6 724 000 Kč a za rok 2000 - 52 595 000 Kč. Sečteno tedy - získalo vedení města za polovinu svého volebního období celkem cca něco přes 59 milionů korun. Je to částka, které město Kopřivnice ve své historii nikdy neobdrželo! Domnívám se, že je v České republice jen málo měst velikosti našeho, kterým se toto podařilo.

O nutnosti vzniku průmyslové zóny a získání zahraničních investorů bylo již mnohé řečeno. Snížení nezaměstnanosti a zvýšení kupní síly obyvatelstva byly hlavními stimuly, proč ČSSD i KDU-ČSL - politické strany ve vedení města, rozhodly o realizaci přípravy zóny, která bude nabízena investorům. Je také pravdou, že plných 51 milionů dotací jde právě na výkupy pozemků a přípravu infrastruktury v této průmyslové zóně.

Velmi výhodný se jeví i dotovaný úvěr od Regionálního rozvojového fondu přes Českomoravskou záruční a rozvojovou banku v částce 20 milionů korun, který se podařilo vyřídit i přes obrovské dluhové zatížení našeho města. Obrovská šance ve snaze získat 2,8 milionu EUR (80 mil.) z programu PHARE 2000 - jako rezervu pro II. etapu Průmyslového areálu ve Vlčovicích se zdá být taktéž úspěšně zakončena. Z této částky platí stát cca 0,5 milionů, což činí asi 17,5 milionů korun, a město cca 0,3 milionů - což činí asi 10 milionů korun. Zástupcům EU, kteří v závěru loňského roku navštívili naše město, jsme jednoznačně prokázali připravenost realizovat investice.

Vše, co se prozatím podařilo vedení a orgánům města uskutečnit, prosadit či naplnit, by samozřejmě nebylo možné bez kvalitní a zodpovědné práce všech vedoucích jednotlivých odborů městského úřadu a bez usilovné práce většiny jeho pracovníků. Nutno dodat, že svou pozitivní roli sehrála dosavadní velmi dobrá spolupráce ve vedení města, především mezi ČSSD a KDU-ČSL. Je prokázán i vliv té skutečnosti, že v Kopřivnici jsme měli dva poslance Parlamentu ČR a jednoho senátora. U poslance Luďka Poláška spatřuji výsledky jeho práce pro město především v iniciativních jednáních s věcným zdůvodňováním na MPO a v resortové komisi při zajišťování výše vzpomenutých dotací na realizaci průmyslové zóny. Z mnohé dílčí pomoci vzpomenu alespoň intenzivní jednání na ministerstvu dopravy pro urychlení výstavby obchvatu města Příbora, k lepšímu napojení průmyslové zóny na silnici I/48. Neméně pozitivní a konstruktivní byla spolupráce se senátorem Jaroslavem Šulou. Ta se týkala především oblastí se vztahem na firmu TATRA, její situaci a otázku nezaměstnanosti v našem městě a regionu. Poslanec Josef Jalůvka napomohl při přípravě a realizaci Průmyslového parku ve Vlčovicích jako vedoucí realizačního týmu. Tento tým složený z vedení města, některých vedoucích odborů městského úřadu a dalších dospěl do etapy, kdy je potenciálním zahraničním investorům nabízen ucelený pozemek s připravenou infrastrukturou. Lze téměř s jistotou předpokládat, že již v první polovině tohoto roku přivítá tento pozemek prvního vážného investora. V současné době jsou v závěru jednání dva velcí zájemci a několik drobných zájemců o vstup do našeho průmyslového parku.

Jsem si vědom, že mnohé se stále nepodařilo. Všechny politické strany v našem městě měly ve svém volebním programu např. dostavbu SSS - domova důchodců. Každoročně město žádá MPSV o účelovou dotaci na tuto dostavbu. Bohužel, doposud nám přes veškerou naši snahu přiznána nebyla. Není však ve finančních možnostech města realizovat takovouto investici na své vlastní náklady. Již dva roky vedení města jedná o realizaci záměru výstavby kruhové křižovatky u městského úřadu. V současné době je dokončen projekt včetně stavebního povolení. O situaci státních komunikací v našem městě všichni víme - je mírně řečeno neutěšená. I zde je intenzivně jednáno s příslušnými organizacemi. Ty však, jak tvrdí, stále dostatečnými finančními prostředky neoplývají. Přes tuto skutečnost však vedení radnice nepolevuje v dalších jednáních, které by tuto situaci ve svém důsledku mohly změnit. V souvislosti s průmyslovou zónou řeší vedení města lepší dopravní dostupnost, která je podmínkou vstupu většiny velkých investorů. Prosazení narovnání cesty Příbor - Lubina - Vlčovice spolu s obchvatem města Příbora bylo taktéž nemalým oříškem, se kterým se vedení města potýkalo. Pro časovou představu uvádím, že projednání souvisejících změn územního plánu by mělo proběhnout do září t. r. Ekologický posudek (EIA) vlivu stavby na životní prostředí se předpokládá v období září 2001 - leden 2002, územní řízení v lednu až dubnu 2002, stavební řízení v červnu až listopadu 2002 a zahájení stavby včetně terénních úprav v únoru 2003. Termín dokončení této akce je stanoven na květen 2004.

Jak bylo řečeno úvodem, vzhledem k zadluženosti města, dřívějším ručením a probíhajícím soudním přím, není celková situace v oblasti financování velkých investičních akcí právě příznivá. Přesto či právě proto se mi jeví, že bylo uskutečněno nemálo, co napomůže spokojenosti občanů našeho města. Usilovnou prací byly získány nemalé finanční prostředky v rámci dotací na realizaci jak některých investičních akcí, tak především k realizaci výkupů pozemků a přípravě potřebné infrastruktury. Zde vidí vedení města reálnou šanci nastartovat cílený rozvoj města a tím i podstatně spokojenější život jeho obyvatel.

Závěrem se omlouvám, že ne vše potřebné zde bylo napsáno a zřejmě bych si ani na vše nevzpomenul. Rozsah slov není tak důležitý jako činy. Ty činy, které jsme svým voličům slíbili a které se přes všechny překážky snažíme naplňovat.“

(Poznámka: Původní rozsah tohoto článku čítal 10 stran strojopisu s podrobným rozborem práce jednotlivých odborů městského úřadu, investičních akcí, činnosti organizací řízených městem atd. Pro nemožnost publikování takto rozsáhlého článku prostřednictvím Kopřivnických novin je do původního materiálu možno nahlédnout na sekretariátu starosty města.)

Jiří Tichánek, starosta města


    [Top]    


Policie má podle svého ředitele dostatek lidí

Nejlepší policista obvodního oddělení
Kopřivnice za minulý rok Miroslav Kelnar přijímá gratulace.
Foto: David Macháček

N o v ý J i č í n (dam) - Nejen úspěchy v boji proti kriminalitě, ale také stabilizaci situace v personální oblasti zažila v uplynulém roce státní policie v okrese.

Podle sdělení okresního policejního ředitele Karla Třetiny jsou tabulkové stavy policie nejen naplněny, ale jeho podřízení disponují dokonce dvěma policisty navíc.

Během roku nezaznamenala policie žádné větší personální výkyvy. „Fluktuace zaměstnanců se nám dařilo operativně vyrovnávat,“ poznamenal Třetina s tím, že během roku bylo přijato sedmnáct nových policistů.

Průměrný věk policistů na Novojičínsku je čtyřiatřicet let, jejich nadřízení jsou průměrně o šest let starší. Nejmladším obvodním oddělením v okrese byl Nový Jičín, naopak nejzkušenější policisté slouží v Příboře. V loňském roce navíc všichni policisté dosáhli středoškolského vzdělání a v okrese již není ani jeden policista bez maturity. V rámci slavnostní výroční schůze byli i letos vyhlášeni nejlepší policisté v okrese. Z pracovníků kopřivnického obvodu se tohoto ocenění dostalo podpraporčíku Miroslavu Kelnarovi. Oceněný policista provádí obchůzkovou činnost ve Štramberku. Během uplynulého roku zpracoval 53 trestných věcí, devět přestupků a podílel se na objasnění třinácti trestných činů.


    [Top]    


Při proklamacích Marie Pešlové docházela zastupitelům trpělivost

K o p ř i v n i c e - Dvanácté zastupitelstvo města bylo vzrušené a emotivní. Není divu, vždyť se projednávaly zprávy obou policií, dotace sportovním klubům a v neposlední řadě rozpočet města. Ale o největší rozruch se postarala Marie Pešlová, která coby hlas lidu připomínkovala všechny body programu. Své náměty a poznámky vznášela tak důkladně, že se celý program prodloužil takřka o další tři hodiny.

Pro neznalé poměrů působili někteří zastupitelé až neurvale ve vztahu k drobné tmavovlasé ženě, která s nevšední úporností prosazovala svá stanoviska. Bohužel povětšinou se jednalo o návrhy, které nekorespondovaly s daným tématem. A tak si na svou adresu vysloužila několikeré upozornění, aby se držela připomínek, i poznámku místostarosty Janka (KDU-ČSL), aby se přítomní obrnili trpělivostí, že to třeba jednou skončí. Na to se ozval Miroslav Veselý (nezávislý), že je neseriózní skákat občanovi do jeho připomínek. Jenže s ubíhajícími hodinami postupně docházela trpělivost i ostatním zastupitelům. Petr Chromečka (ODS) zpochybnil i samotnou potřebu zastupitelstva: „Možná by stačil jeden člověk. Zvažme, zda-li jsme tady vůbec k něčemu.“

„Slečno Pešlová, působíte na veřejnost, jako byste nás chtěla řídit. Jste tu jako občanka, přijďte, řekněte, co chcete říct, zaujměte stanovisko, to je všechno v pořádku. Nesnažte se nás tady všechny umravňovat a usměrňovat, jako by jsme byli všichni malé děti,“ komentoval vystoupení Marie Pešlové Karel Kuboš (KSČM).

Neméně kontroverzní připomínkou vzpomínané občanky byla skutečnost, že chce věnovat 1 000 korun do městského rozpočtu na to, aby se po téměř několikaleté činnosti pro město dostalo jí, ostatním občanům či přihlížejícím městským úředníkům během zasedání kávy a minerálky stejně jako zastupitelům. „Přestože z žádného předpisu ani nařízení nevzniká veřejnosti při zasedání nárok na kávu a minerálku, každé zasedání, kdy za mnou slečna Pešlová přijde, a to je pokaždé, jí vyhovím a občerstvení zajistím. A to všechno samozřejmě bezplatně,“ zdůraznila Andrea Bartošáková, asistentka tajemníka zajišťující během zasedání občerstvení, která se cítila neoprávněností této připomínky osobně zaskočena.

Doslova třešničkou na dortu pak byla závěrečná připomínka slečny Pešlové, která pro lepší informovanost občanů nejprve přečetla doslovné znění vlastní přihlášky do kontrolního výboru a pak se dožadovala zdůvodnění svého nepřijetí. Odůvodnění starosty Jiřího Tichánka, že členy výborů se mohou stát pouze ti, které navrhnou zástupci zvolených politických stran v zastupitelstvu, nestačilo, a tak se dočkala prozaičtějšího vysvětlení Karla Kuboše: „S vámi prostě už nikdo pracovat nechce.“

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.