Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Zasloužená pozornost konferenci Evropské unie v Nice

Počátkem prosince sdělovací prostředky opět ovládalo téma Evropské unie, tentokrát v souvislosti s konferencí EU v Nice. V líčení dramatického průběhu jednání se poněkud ztrácel jeho obsah, a proto se dnes pokusíme s nezbytnou dávkou zjednodušení popsat závažnost projednávané problematiky.

Pro připravenost EU na přijetí nových členů bylo nezbytné učinit kroky umožňující rozhodovací procesy v tak velkém uskupení, jaké bude příští EU představovat. Rozhodující orgán - Rada EU, která disponuje zákonodárnými i výkonnými pravomocemi, je tvořena zástupci členských zemí a jejich počet je stanoven podle počtu obyvatel jednotlivých zemí. Na summitu v Nice došlo pro nás ke dvěma závažným posunům: menší země (tedy do budoucna i ČR) si vůči větším zemím vybojovaly větší vliv na rozhodování Rady EU novým a pro ně výhodnějším přidělením počtu hlasů. Oficiální dokumenty EU z Nice hovoří poprvé o počtech zástupců kandidátských zemí a EU tím jasně potvrzuje, že s nimi v těchto procesech počítá. Druhou změnu představuje výrazné omezení oblastí, kdy hlas jednoho člena rozhoduje o přijetí zákonných norem pro celou unii. Doposud to bylo tak, že na legislativní normě, která závažně ovlivňovala dění ve členských zemích, se museli všichni zástupci členských zemí v Radě Evropské unie jednomyslně shodnout. Jiné normy mohly být přijaty tzv. kvalifikovanou většinou nebo spolurozhodnutím Rady EU a Evropského parlamentu.

Právě snížení počtu oblastí, kdy zástupci členských zemí mají vlastně při rozhodování právo veta, přinese pružnější přijímání zákonných norem závazných pro členy Evropské Unie.

Podobně jako v případě počtu zástupců kandidátských zemí v Radě EU byly stanoveny i počty jejich poslanců Evropského parlamentu. Volby do tohoto sboru, který například spolurozhoduje o některých právních normách pro EU, o jejím rozpočtu, o přijetí nových členů a jmenuje Evropskou komisi, se budou konat v roce 2004 a věřme, že v této době již budeme mít i my možnost volit svých 20 poslanců.

Výkonným orgánem EU, tedy jakousi evropskou vládou, je Evropská komise. Jejím úkolem je především dohled nad dodržováním zákonů platných pro členy EU, navrhovat nové právní normy, spravovat rozpočet a řídit dotační politiku Unie. V současné době má dvacet členů. Tyto členy, přestože nezastupují zájmy své země, má právo nominovat každá členská země. Malé státy jednoho a země velké (/SRN, Francie, Itálie, Spojené království a Španělsko) po dvou. I zde se způsob obsazení mění a od roku 2005 bude mít každá členská země právo vyslat do tohoto sboru jednoho člena.

Ti, kdo očekávali jasnější stanovisko EU k termínům přijetí nových členů, jsou opět zklamáni.

Vybaví se výrok maďarského premiéra Orbána, že od roku 1990 máme neustále před sebou pět let do přijetí do Evropské Unie. Musíme mít na paměti, že EU nejprve potřebuje učinit kroky, které zamezí, že výrazné rozšíření ohrozí její stabilitu. Připomeňme si obtížnost jednání ve federálním Parlamentu Československa a teprve potom doceníme význam dohody, ke které členské země v Nice dospěly.

Josef Jalůvka, poslanec PS PČR


    [Top]    


Nová internetová kavárna CPR nabízí rychlejší připojení

K o p ř i v n i c e (dam) - Od nového roku existuje v Kopřivnici další místo, odkud má široká veřejnost možnost připojit se k internetu. ’Internetovou kavárnu’ nazvanou iBAY otevřelo ve svých prostorách Centrum podnikání a rozvoje.

Na třech počítačích nabízí CPR pravděpodobně nejrychlejší přístup k síti ve městě. „Rychlost 128 kilobitů za sekundu poskytuje našim klientům skutečně velký uživatelský komfort,“ tvrdí Jiří Huške z CPR.

Zkušební provozní doba denně od patnácti do dvaadvaceti hodin se ukázala příliš dlouhá. Po osmé hodině večerní byl prý zájem už jen minimální. Napříště tedy bude provozní doba končit již ve dvacet hodin.


    [Top]    


Firma Slumeko v loňském roce zlikvidovala osm vraků

I takový vrak se najde na katastru
Kopřivnice. Za minulý rok jich Slumeko
zlikvidovalo celkem osm.
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (hod) - Již čtvrtým rokem likviduje firma Slumeko, s. r. o., vraky a zjevně technicky nezpůsobilá vozidla, která zabírají místa na parkovištích nebo jsou odstavená na krajích cest. Zeptali jsme se proto pracovníka firmy Slumeko, s. r. o., Vladimíra Pustky, jak probíhala likvidace vraků v uplynulém roce.

„Fyzicky jsme vloni zlikvidovali osm vraků, které jsme odvezli do ŽDB Bohumín k další recyklaci. Konečné náklady na jejich likvidaci dosáhly výše 32 000 korun. V ostatních případech vesměs majitelé uposlechli výzev k odstranění vozidla a uvolnili tak nedostatková parkovací místa. V loňském roce bylo evidováno 134 případů a téměř všechny se nám podařilo vyřešit, jenom 16 vozidel zjištěných městskou policí v prosinci 2000 přechází k dořešení do tohoto roku. U těchto případů zjišťujeme lustrací na okresním úřadě, kdo je majitelem vozidla a zda-li má např. zaplaceno povinné ručení. V minulém roce se v jednom případě po odtažení vraku přihlásil jeho vlastník. Ten poté musel uhradit náklady spojené s odtažením na účet města a vrak si převzal. Jinak se nám v žádném dalším případě fyzického odtahu vraku vlastník vozidla nepřihlásil,“ řekl Pustka.

Firma Slumeko neregistruje problémy s řidiči, kteří odevzdávají SPZ svých vozidel do tzv. dočasného depozita, taková vozidla totiž nesmějí stát ani na komunikacích, ani parkovištích. Jejich majitelé postupují většinou správným způsobem a odstavují svoje dočasně odhlášená vozidla do garáží nebo na soukromé pozemky.


    [Top]    


Stíny

Dne 19. ledna telefonicky oznámila na stálou služebnu městské policie žena z domu na ulici Ignáce Šustaly, že její soused ruší klid hlasitou hudbou, která je slyšet z přízemí až do třetího patra. Hlídka městské policie, která na místo dojela, zjistila totožnost přestupce. Ten musel hudbu ihned ztišit a přestupek byl řešen na místě.

Dne 21. ledna bylo na služebně městské policie přijato telefonické oznámení, že z jednoho bytu na ulici Alšově vychází štiplavý kouř. Hlídka okamžitě vyjela na ohlášené místo a podle zjištěných skutečností následovalo přivolání hasičů. Protože majitel bytu nebyl v době incidentu přítomen, byt otevřeli a příčinu kouře, ohřívané jídlo na sporáku, odstranili. Mezitím hlídka našla majitele bytu, kterého přivezla na místo a informovala jej o celé záležitosti.

Dopravní nehody

V týdnu od 15. do 22. ledna došlo na území okresu Nový Jičín dvaatřiceti dopravním nehodám. Při nich byla jen jedna osoba zraněna lehce a škoda byla vyčíslena ve výši jeden milion osm set devět tisíc korun.


    [Top]    


Tiskopisy na odškodnění jsou u senátora Šuly

K o p ř i v n i c e (ili) - Senátor Jaroslav Šula se obrací naším prostřednictvím na osoby postižené nacistickým bezprávím za 2. světové války. Česko-německý fond budoucnosti je pověřen vyřizovat žádosti o platby z německé nadace ’Připomínka, odpovědnost a budoucnost’.

Žádat mohou nejen oběti nucených prací, ale i osoby postižené jiným nacistickým bezprávím. Jedná se např. o ty, kdo byli pronásledováni z rasových, politických či náboženských důvodů, nebo byli tehdy jinak postiženi nacistickým terorem, omezením svobody a podobně. Žádat mohou také i nuceně nasazení na území tzv. Protektorátu či Těšínska, kteří byli zvláště těžce postiženi například tím, že byli ubytováni v táborech nebo nasazeni ve zvláštních pracovních jednotkách. Požádat mohou i ti, kteří byli deportováni do Německé říše, či na Německem obsazeném území byli nuceni k pracovnímu nasazení a byli vězněni nebo podrobeni podmínkám věznění.

Oběti zařazené do výše uvedených skupin mohou obdržet částku ve výši maximálně 5 000 DM v korunách. Na tuto částku není právní nárok. Při odškodnění nemůže Česko-německý fond budoucnosti překročit podle německého zákona 423 milionů marek vyjednaných pro oběti České republiky.

Další skupinou zahrnující oběti otrockých prací jsou osoby vězněné v koncentračních táborech či v ghettu za srovnatelných podmínek a přinucené k práci. Ti mohou obdržet až 15 tisíc marek v korunách. O tom, zda na tento seznam budou zařazena i jiná zařízení se srovnatelnými podmínkami bude rozhodovat kuratorium německé nadace. Oběti z těchto zařízení, jako jsou pracovně výchovné tábory, káznice, věznice, internační tábory mohou obdržet částku v rozmezí 5 000 - 15 000 DM v Kč. Je možné taktéž žádat o odškodnění za majetkové ztráty a zkonfiskované pojistky.

Zákon pro podání žádosti stanovuje osmiměsíční registrační lhůtu, která uplyne 11. dubna 2001. Žádost podává každý sám za sebe, podmínkou je trvalé bydliště na území ČR k 16. únoru 1999. Občanství není rozhodující. Pokud oběť nacistického bezpráví zemřela po 15. únoru 1999, mohou o platby žádat stejným dílem žijící manžel nebo manželka a děti.

Nárok je třeba doložit dokumenty nebo jinak hodnověrně prokázat. Česko-německý fond budoucnosti bude žadatelům při obstarávání dokladů nápomocen. Žádost můžete podat ihned, zatímco doklady je možné doplnit později.

Žádost o platby je nutné poslat na příslušném formuláři Kanceláři pro oběti nacismu Česko-německého fondu budoucnosti na adresu Legerova 22/1844, P. O. BOX 47, 120 21 Praha 2 (tel. 02/24 26 20 40, fax 02/ 24 26 30 61).

Podrobnější informace, včetně formuláře žádosti je možno získat v senátorské kanceláři Jaroslava Šuly, a to jak v Kopřivnici, tak i v Novém Jičíně.


    [Top]    


Formy prodeje bytů a rozdíly mezi vznikajícími družstvy

K o p ř i v n i c e - Dnes pokračujeme v rozhovoru s Ivanou Ščigelovou, jednatelkou společnosti ISA CONSULT, s. r. o., jež má na starosti prodej domů ve vlastnictví města.

Družstvo - vypořádací podíl ?

Při zániku členství za trvání družstva má dosavadní člen nárok na vypořádací podíl. Jeho výše je určena § 233, písm. 2 - 4 Obchodního zákoníku, pokud stanovy neurčují jinak. Je zde ale i varianta prodat svůj členský podíl smlouvou o převodu členského podílu, kdy k vypořádání dojde mezi příkazcem a nabyvatelem. Tato varianta je daleko častější než klasické vystoupení z družstva s nárokem na vypořádací podíl.

Převody dědictví - kdo platí příspěvky do fondů za zemřelého do vyřešení dědictví?

Převod členských práv a povinností upravuje § 232 Obchodního zákoníku. Ve stanovách doporučujeme tento paragraf rozšířit i o možnost postupu představenstva v případě, že dědic neplatí běžné platby za zemřelého. Podrobně je to zpracováno v navrhovaných stanovách.

Jak vyřešit pronájmy bytů nebo prodeje bytů?

’Pravidla hry’ v družstvu udávají stanovy, které schvaluje členská schůze. Pokud se týká ’prodeje bytů’ - u bytového družstva o převod členských práv a povinností - zde není zákonem vyžadován souhlas družstva, převádějící má jen povinnost tuto změnu oznámit a nabyvatel písemně vyjádřit souhlas s převodem. U klasického prodeje bytu si majitel bytu může byt prodat komu chce s tím, že s prodejem bytu přechází i spoluvlastnické právo ke společným částem domu.

Jaký je konkrétní postup při prodeji domu přes nově založenou právnickou osobu - například družstvo?

a) vypsání přihlášky za člena družstva a návrh způsobu úhrady členského podílu,
b) zpracování veškerých podkladů k založení družstva,
c) ustavující schůze družstva,
d) zápis družstva do obchodního rejstříku,
e) příprava kupní smlouvy, podklady k převzetí domu, dofinancování hypotečním úvěrem,
f) zaplacení ceny a převod vlastnictví na listu vlastnictví na katastrálním úřadu.

Hypoteční úvěr čerpá družstvo na dobu 5 - 20 let, za družstvo jedná zvolený předseda, popř. představenstvo u velkého družstva. Veškeré náležitosti spojené s chodem domu zajišťuje družstvo až do podání daňových přiznání a svolání členské schůze minimálně 1x ročně. Správce, výše příspěvků do fondů apod. určuje družstvo, respektive členská schůze a představenstvo - dle pravomocí upravených ve stanovách.

Celý tento proces lze zrealizovat v průběhu 3 - 5 měsíců. Samozřejmě stanovy družstva umožňují rozhodnutí převedení bytových jednotek do osobního vlastnictví. Tento postup lze realizovat po oddlužení nemovitosti.

Jaký je konkrétní postup při prodeji domu podle zákona 72/1994 Sb.?

a) zpracování seznamu zájemců o koupi všech bytových jednotek v domě,
b) složení jistin dle programu prodeje na účet města a nejpozději do 1 roku po doručení nabídky úhrada kupní ceny dle kupní smlouvy,
c) převod vlastnictví bude realizován až po zaplacení kupní ceny od všech jednotek v domě,
d) společenství vzniká v domě s nejméně pěti bytovými jednotkami, z nichž alespoň tři jsou ve vlastnictví tří různých vlastníků a to dnem doručení listiny s doložkou o vyznačení vkladu do katastru nemovitostí,
e) společenství musí zajistit správu domu, rovněž vybírání příspěvků od vlastníků jednotek na náklady spojené se správou, zajišťování administrativní a operativně technické činnosti spojené s chodem domu, vedení účetnictví apod.

Znovu upozorňujeme na určité oblasti rozhodování společenství, kdy je vyžadován souhlas všech vlastníků bytových jednotek, což v praxi přináší komplikaci, například při opravě střechy prostřednictvím nástaveb - změna stavby apod.

Opět vyzýváme čtenáře, pokud mají nějaké dotazy, týkající se zmiňovaných prodejů obecních bytů, aby se obrátili na redakci Kopřivnických novin, a my je ve spolupráci s firmou ISA CONSULT, s. r. o., otiskneme v co nejkratším termínu.

Dana Hoďáková


    [Top]    


O služby poradce byl zájem na podzim

K o p ř i v n i c e (ili) - V souvislosti s podáváním přihlášek budoucích absolventů základních škol jsme o vyjádření k této problematice požádali poradce pro volbu povolání Blahoslavu Markovou.

Kdy je největší zájem o vaše služby mezi žáky základních škol?

Největší nápor v Informačním a poradenském středisku pro volbu povolání v Novém Jičíně jsme zažili na podzim kolem Gemmy. Drtivá většina už má vybráno, ale ti nerozhodní se chodí ptát ještě i teď.

O jaké obory je mezi žáky největší zájem?

Jsme rádi, že poklesl zájem o takové ty módní obory, jako je například obchodní akademie. V poslední době je zájem o jednotlivé školy rovnoměrnější, což je samozřejmě dobře, protože pro uplatnění budoucích absolventů je dobré, když mají vybrané různé školy, různé obory.

Současné tendence absolventů základních škol je získat maturitu, takže hodně žáků se hlásí na střední školy. Ti slabší žáci, kteří neuspějí u přijímacích zkoušek na střední školy, mají na druhém místě v přihlášce napsaný učební obor. Ze zkušenosti víme, že zájem o učební obory v tom prvním kole není tak velký, jak by asi měl být, ale to souvisí i s poklesem populačního ročníku, protože počet žáků stále klesá.

Jaké máte zkušenosti se zařazením absolventů středních škol a učilišť na trhu práce?

Minulý školní rok byl trochu výjimečný, protože končilo velmi málo maturantů, což souviselo s přechodem na povinnou devítiletou docházku na základní škole. Umístili se celkem bez problémů. Momentálně nemáme žádné takové problémové obory. V podstatě by se dalo říct, že nemáme školu, která by nám produkovala nezaměstnané. To rozložení absolventů z různých oborů, jak už jsem jednou řekla, je naprosto rovnoměrné.

Existuje naopak škola, která je výjimečná tím, že o její absolventy je enormní zájem?

Jsou určitě takové typy škol. Z učebních oborů jsou to bezpochyby strojaři, kteří nezůstávají vůbec v evidenci úřadu práce, vlastně veškeré strojírenské obory. Z maturantů je taková stoprocentní škola zdravotnická škola a všechny zdravotnické obory. Ten, kdo chce pracovat ve zdravotnictví a má vystudovanou zdravotnickou školu, určitě práci najde. A z vysokoškoláků to jsou učitelé, kteří nacházejí všichni uplatnění.

Pracovníci Informačního a poradenského střediska pro volbu povolání v Nové Jičíně, které sídlí na ulici Msgr. Šrámka 1099, jsou připraveni podávat informace v pondělí a ve středu od 8 do 17 hodin, v úterý a čtvrtek pak od 8 do 12 hodin. Nově přibyl i páteční úřední den, který je povětšinou vyhrazen pro zvané klienty.

Přijímací řízení v roce 2000
na středních školách a VOŠ
okresu Nový Jičín

Škola

Počet
přihlášených

Počet
přijatých

gymnázia

701

365

SOŠ

900

497

ISŠ-COP

557

328

SOU, OU, U

891

622

spec. školy

67

61

círk. školy

106

73

soukromé SŠ

77

43

celkem

3 299

1 989


    [Top]    


Zájem o studium mimo okres je menší

Žáky posledních ročníků devítiletek
čekají za pár měsíců přijímačky
na střední školy a učiliště.
Volba dobrého oboru jim může
v budoucnu usnadnit hledání zaměstnání.
Foto: David Macháček

Z výsledků Výroční zprávy o stavu školství v okrese Nový Jičín za školní rok 1999/2000 zpracovanou Školským úřadem v Novém Jičíně mimo jiné vyplývá, že v daném školním roce ukončilo základní školní docházku 1 891 žáků. Z toho 1 822 žáci základních škol byli přijati na střední školy v okrese Nový Jičín.

Stále přetrvává nepoměr mezi počtem absolventů základních škol, kteří odcházejí mimo okres Nový Jičín, a počtem absolventů přicházejících na místní střední školy z jiných okresů.

Je ovšem pravdou, že se tento nepoměr stále snižuje. A to tím, že stále méně žáků odchází studovat mimo náš okres a stále více žáků z jiných okresů přichází studovat na novojičínské střední školy. Proto tento rozdíl činil letos pouze 69 studentů.

Mimo náš okres odešlo studovat 560 žáků, a to nejvíce do Ostravy 34 procent, Valašského Meziříčí 17 procent, Frýdku-Místku a Hranic na Moravě po osmi procentech. Mezi další města, kam směřoval zájem žáků o další vzdělávání, patří Vítkov, Rožnov pod Radhoštěm, Opava, Lipník nad Bečvou, Havířov, Přerov a další.

Na druhé straně čtyři sta jednadevadesát absolventů základních škol z jiných okresů začalo studovat ve školním roce 2000/2001 na novojičínských středních školách.


    [Top]    


Informace pro uchazeče o studia na středních školách

• žáci se mohou zároveň ucházet o studium na dvou státních školách
• přihlášku k dennímu studiu je nutné ve škole odevzdat do konce února
• termíny přijímacích zkoušek připadnou v letošním roce na pondělí 23. dubna a čtvrtek 10. května
• talentové zkoušky nutné pro přijetí na středních školách uměleckého zaměření a na konzervatořích probíhají v současné době od 15. do 31. ledna
• vyrozumění o přijetí či nepřijetí ke studiu vydá ředitel příslušné školy nejdříve v posledním kalendářním týdnu měsíce dubna

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.