Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Kolektivní smlouva zajistí tatrovákům 5% růst mezd

K o p ř i v n i c e (dam) - Nárůst mezd o 5,3 procenta a zkrácení pracovní doby na třicet sedm a půl hodiny týdně nebo třeba týden dovolené navíc čeká v letošním roce všechny tatrováky. Vyplývá to z kolektivní smlouvy na rok 2001, kterou minulou středu podepsal finanční ředitel Tatry Jan Ludva a šéf tamních odborů Antonín Valášek.

Podpisu kolektivní smlouvy předcházela podle sdělení tiskové mluvčí automobilky víc jak dvouměsíční složitá jednání. O většině sporných bodů se prý management a odbory dohodly ještě v loňském roce, v prvních čtrnácti dnech roku 2001 se jednalo již jen o několika posledních ustanoveních smlouvy.

Kolektivní smlouva na letošní rok se od té minulé liší hlavně v bodech, které bylo nutné přizpůsobit novému zákoníku práce, to mimo jiné znamená, že půlhodinová přestávka na jídlo se napříště nezapočítává.

„Kolektivní smlouva rovněž respektuje veškeré podmínky zákoníku práce o práci ve ztíženém prostředí - za takovou práci dostanou lidé vyšší příplatky. U rizikových pracovních kategorií bude i nadále zaměstnancům poskytována rehabilitace,“ uvedla tisková mluvčí Věra Breiová.

Zaměstnanci, kteří dostanou v průběhu roku 2001 výpověď pro nadbytečnost, mohou podle nové kolektivní smlouvy po dohodě dostat k běžnému odstupnému až trojnásobek průměrného měsíčního platu.

Výrazných změn doznala kolektivní smlouva v kapitole, která řešila udílení věrnostních a stabilizačních odměn. Ty byly všechny zrušeny s výjimkou odměny při odchodu do důchodu, která byla navíc zvýšena a může činit až dvouapůlnásobek průměrného měsíčního výdělku.


    [Top]    


Loprais v Africe pošesté triumfoval

K o p ř i v n i c e (dam) - Šestý triumf z nejtěžší terénní rallye světa si domů veze Karel Loprais se svým týmem. Lopraisovo vítězství v třiadvacátém ročníku Rallye Paříž - Dakar bylo naprosto suverénní. Do cíle poslední dvacáté etapy dojel tatrovácký speciál PUMA s posádkou Loprais - Kalina - Hamerla za necelých čtyřiadevadesát hodin s osmihodinovým náskokem před druhým Japoncem Jošimasou Sugawarou.

Sladká chuť vítězství je letos navíc ještě znásobena ziskem dalšího dakarského rekordu do Lopraisovy sbírky. Při čtrnácti účastích na rallye se mu totiž již šestkrát podařilo dosáhnout až na nejvyšší metu, a tím vyrovnal rekord doposud nejúspěšnějšího účastníka závodu, francouzského motocyklisty Stéphana Peterhansela. Přesto, že na začátku rallye měla posádka Tatra Marathon Teamu problémy, postupně se její postavení zlepšovalo a Loprais krůček po krůčku stoupal ke svému dalšímu úspěchu. Nutno dodat, že vydatně mu pomohla také smůla dalších jezdců. Nejprve mu v polovině závodu zmizel z cesty druhý český účastník kategorie a velký konkurent Tomáš Tomeček. V té době vedoucí jezdec průběžného pořadí se totiž po technických problémech a dvacetihodinové penalizaci rozhodl ze závodu odstoupit. O tři dny později ukončil závod také Rus Vladimír Čagin, čímž ze hry vypadly také obávané Kamazy a Lopraisovi již neměl kdo cestu za vítězstvím pokazit. To potvrzovaly také průběžné výsledky, podle kterých si tatrovka, ne vždy první v jednotlivých etapách, stále udržovala několikahodinový náskok.


    [Top]    


Město bude žádat peníze asi na tři projekty

K o p ř i v n i c e (dam) - Pouze tři projekty komplexního součinnostního programu prevence kriminality se budou v letošním roce ucházet o dotace z ministerstva vnitra. Za razantním snížením počtu projektů, které se budou ucházet o ministerské peníze, je dlouhodobé zařazení kopřivnické radnice do projektu, jehož cílem je preventivně působit proti zvyšující se kriminalitě.

Do 30. listopadu loňského roku, který byl termínem pro odevzdání projektů pro rok 2001, se u kopřivnické manažerky prevence kriminality sešlo celkem třináct různých projektů. Příslušná komise z nich pak vybrala devět nejlepších a seřadila je vzestupně podle jejich priority. Pokud rada města a následně zastupitelstvo schválí materiál tak, jak jej komise navrhla, bude město žádat o dotaci pouze na tři z nich.

„Již vloni nám ministerstvo oznámilo, že vzhledem k délce naší účasti jsme v útlumovém programu. V letošním roce pak přišly podmínky, podle kterých se o dotaci mohou ucházet dva projekty, které podpoří systémový a integrovaný přístup k prevenci kriminálně rizikových jevů ve městě,“ vysvětlila menší počet projektů ucházejících se o ministerskou podporu manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová.

Největší prioritu přiřkla příslušná komise projektu zřízení poradenského centra Paprsek. Podle Mikundové je náplní tohoto projektu v podstatě rozšíření stávající nabídky služeb klubu Kamarád. V jeho prostorách by měla po rozjetí projektu jednou až dvakrát týdně probíhat psychologická poradna a poradna proti závislostem. Na tomto projektu by měla spolupracovat také frýdecko-místecká agentura Renarkon.

Dvojku letos dostal projekt městské policie, jehož cílem je zkvalitnění hlídkové činnosti v odlehlých, okrajových částech města nákupem čtyř horských kol, které by ke své práci používali městští strážníci.

Posledním projektem, který by se na návrh komise prevence kriminality měl ucházet o peníze z ministerstva, je akce Policie ČR zaměřená na dopravní výchovu, bezpečnost silničního provozu.

Tato akce by měla probíhat na všech místních školách a její součástí by mělo být natočení instruktážních videosnímků, soutěže nebo třeba vybudování dopravního hřiště. Tento projekt bude ze všech letos předložených nejnákladnější.


    [Top]    


Posunutím prázdnin vznikají při přepravě občas problémy

K o p ř i v n i c e (ili) - Přestože vyhláška ministerstva školství jasně upravuje dobu konání pololetních prázdnin na nejbližší pracovní den po rozdání vysvědčení, panuje zde určitá benevolence. Původně naplánované volno na čtvrtek 1. února totiž samo ministerstvo doporučilo školám přesunout, převážně z ekonomických důvodů, na následující pátek. V našem regionu by v souvislosti s tímto přesunem neměly vzniknout žádné komplikace při přepravě žáků a studentů do školních zařízení. V oblastních jízdních řádech je totiž jako den pololetních prázdnin uveden právě 2. únor.

Naprosto odlišná situace však nastala koncem minulého roku, kdy při zkrácení zimních prázdnin nedošlo k dohodě a studenti dojíždějící do Frenštátu pod Radhoštěm zůstali na autobusovém nádraží v Kopřivnici.


    [Top]    


Vlek na sjezdovce je v provozu vždy, když přijdou lidé

Vlek na sjezdovce byl o minulém víkendu
v provozu. Po svahu se proháněly
hlavně děti.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Několik desítek lidí využilo o uplynulém víkendu ke sportovnímu vyžití také kopřivnickou sjezdovku. Možnost zalyžovat si lidé prý neodmítnou ani přes týden.

Provoz lyžařského vleku a potažmo také umělého osvětlení svahu v pozdějších hodinách je podle provozovatelů z firmy Foto Morava závislý na počtu lyžařů.

„Vlek pouštíme, když dorazí minimálně pět šest lidí, osvětlení zhruba při trojnásobku tohoto počtu,“ řekla Romana Wojkowská. Zájemci o lyžování na sjezdovce se mohou o provozu vleku informovat aktuálně přímo na lyžařské chatě na čísle 81 15 85.
 


    [Top]    


Světlana Nálepková přenesla účastníky plesu do třicátých let

Součástí plesového programu bylo
také vystoupení bublinového klauna
Václava Strassera. Jednoho z účastníků
plesu dokonce uzavřel
do bublinového vězení.
Foto: David Macháček

Tradičně mezi prvními v sezoně je obecní ples. Ten letošní byl jubilejní, desátý, a byl v něčem zcela nový, dalo by se říci výjimečný.

V sobotu 20. ledna při příchodu do kulturního sálu vítala na schodišti v mezipatře návštěvníky obecního plesu svým zpěvem kapela Pouličníci. Starosta města Jiří Tichánek vítal osobně ženy a předával jim kytičku a místostarostové doprovázejícím mužům zase podávali na přípitek fernet a všichni svorně přáli příjemný kulturní zážitek.

Desátý, jubilejní ples moderoval Václav Upír Krejčí, který přítomné návštěvníky provázel slovem až do jedné hodiny ranní. Ani letos nechybělo předtančení Tanečního klubu Mládí Ostrava. Své taneční umění předvedli také dva členové místního Tanečního souboru Zdeňky Havlové. Václav Strasser s partnerkou si během svého vystoupení hráli a kouzlili s obřími mýdlovými bublinami.

V předem ohlášeném programu došlo ke změně, místo slíbeného půlnočního vystoupení Petry Janů přítomné návštěvníky přenesla do třicátých let svým vystoupením Světlana Nálepková.

Během celého večera vyhrávaly tři kapely, a lidé tak měli možnost výběru. Ve velkém sále hrála skupina A-Band Studénka, v Pomněnce místní Swing Band a v kavárně U Muzea již zmiňovaní Pouličníci.

Mně osobně se zdálo, že řízené kultury na ples bylo až moc, neboť, když přestala hrát hudba, vystoupil Krejčí a člověk nevěděl, zda jej má poslouchat, nebo se bavit se známými, s kterými na ples přišel.

Dana Hoďáková

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.