Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Novoroční přání všem občanům Kopřivnice

Vážení spoluobčané,

poslední rok tohoto tisíciletí je za námi. Uběhl rychleji, než jsme se stačili ohlédnout. Není divu. Byl nabitý událostmi, politickými změnami, volbami do krajských zastupitelstev i do senátu. Byl poznamenán prvními přípravnými krůčky na naší cestě do Evropy.

Vstupujeme do 21. století. Poslední léta toho starého 20. století byly poznamenány mnohými negativními dopady let minulých. Mnohé z nás trápí problém nezaměstnanosti, bytová otázka, mnohdy i problémy zdravotní či rodinné. Ne vše může radnice ovlivnit.

Otázka nezaměstnanosti by měla být v našem městě vyřešena již v tomto roce. Složitá jednání se dvěma významnými zahraničními investory, jak se zdá, se chýlí k úspěšnému závěru. Připravený průmyslový park na katastru našeho města je připraven v plném využití zaměstnat až čtyři tisíce pracovníků.

S potěšením lze konstatovat, že politické spektrum našeho města se v posledním období stabilizovalo a dalo se do cílevědomé a konstruktivní práce. Zde nám v budoucnu nepomůže ani Praha, ani nová krajská vláda. Osud města, jeho prosperita a rozkvět je založen pouze na společném koncensu politických stran. Jen tak mohou být vytvořeny tolik potřebné podmínky pro práci, která vede ve svých důsledcích k příjemnému životu každého občana našeho města.

Touto cestou chci poděkovat všem těm, kteří svým přístupem, svou osobní angažovaností a přístupem k tomuto nastolenému trendu byli nápomocni. Všem těm pak přeji v Novém roce především hodně zdraví, načerpání nových sil a pracovního elánu takovou měrou, abychom mohli společně naplnit všechny vytýčené cíle.

Vstupujeme do prvního roku nového milénia. Přeji Vám, aby rok 2001 byl rokem šťastným, úspěšným a rokem splněných přání. Aby zvítězil zdravý rozum nad všemi hádkami směřujícími k osobním prospěchům, k mocenským zájmům a preferováním vyvolených. Aby byl zároveň rokem, který přinese mnoho dobrého do našich životů, mnoho úsměvů na našich tvářích a spokojenost z dobře vykonané práce.

Novému miléniu pak přeji, aby zastihlo naši Zemi bez válek a válečných půtek, aby pokoj a porozumění vítězilo nad svárlivostí a válečnými choutkami mocných tohoto světa. Historii nového milénia píšeme jen vlastními činy, proto ji společně tvořme tak, aby po nás zůstalo jen to pozitivní! Pokoj a mír všem lidem dobré vůle!

Jiří Tichánek, starosta města


    [Top]    


Silvestrovské oslavy nesvědčily psům a v útulku jich přibylo

K o p ř i v n i c e (hod) - Již od druhé poloviny prosince se lidé připravovali na příchod nového roku a zkoušeli, zda petardy, které si pro tento účel zakoupili, jsou dobré. Tyto rány nesvědčí čtyřnohým přátelům lidí, psům. Ti po nich utíkali, ve strachu si zapomněli značkovat cestu a jejich majitelé je pak museli hledat. Proto jsme zašli za strážníky městské policie, kteří se starají o zatoulané psy v útulku, s otázkou, jak se projevil konec roku v provozu tohoto zařízení a zda se zvýšil počet odchycených psů.

„Před svátky jsme měli v útulku dvaadvacet psů, k dnešnímu dni (pozn. redakce - čtvrtek 4. ledna) jich máme dvacet sedm. Kolem silvestra se zvedl jejich počet o deset. Dalších pět odchycených psů předali strážnici přímo jejich majitelům domů, nebo ti si je převzali přímo na naší služebně,“ odpověděl velitel městské policie Jan Müller. „Jako každý rok i o letošních svátcích přišlo hodně lidí s dárky pro psy, přinesli konzervy, krmivo nebo granule. Mezi nimi byli i lidé, kteří několikrát za rok, ať ke dni zvířat, či o svátcích si vždy vzpomenou a donesou něco pro psy. Ke stálých dárcům patří paní Kahánková z Vlčovic, z Kopřivnice to je paní Pajonková, Jaromír Naleraj, manželé Kafkovi a Kunčarovi, Kociánovi, z Frenštátu Hyklovi, paní Orlítová z Mankovic, pan Gudas z Příbora,“ řekl Jan Müller s tím, že je rád, že takoví lidé jsou.


    [Top]    


Kabelovka vysílá satelitní verzi ČT1

K o p ř i v n i c e (dam) - Aby umožnila svým klientům sledování plnohodnotného vysílání ČT1, musela kopřivnická kabelovka přejít z distribuce pozemního na satelitní vysílání.

„K tomuto kroku jsme přistoupili poté, co na příkaz generálního ředitele České televize zčernaly obrazovky programu, který patří k nejsledovanějším,“ prozradil ředitel KTK Jan Bittner.

Podle jeho slov je satelitní vysílání ČT jen dočasným nouzovým řešením a po vyřešení krize ve veřejnoprávní stanici se vše vrátí k normálu.


    [Top]    


S příchodem nového roku se zdražila elektřina, plyn a voda

K o p ř i v n i c e (ili) - Stejně jako vloni i letošní zahájení nového roku s sebou přineslo nepopulární zvýšení cen elektřiny, plynu a vody. U elektrické energie vzrostly ceny v průměru o čtrnáct procent. Jedna kilowatthodina v nejběžnější sazbě B stojí 3,16 Kč oproti původním 2,61. Naproti tomu se u této sazby snížil stálý měsíční poplatek za elektroměr z osmapadesáti na 46 korun. Zálohy na placení odběru elektrické energie se zvedly automaticky o deset procent, jak se mohli obyvatelé přesvědčit na účtenkách SIPO. Bližší informace o jednotlivých sazbách získají zájemci ve středisku služeb Severomoravské energetiky, a. s.

Situace u zemního plynu vypadá obdobně. U nejnižší spotřeby, tj. do 180 m3 za rok, se zvyšuje z 8,09 na 9,54 Kč za kubík při stálé měsíční platbě 20 korun. Při roční spotřebě od 181 do 900 m3 je cena za kubík 7,87 a měsíční platba 45 korun. Při spotřebě v rozmezí od 901 do 6 000 m3 je cena stanovena na 6,60 za m3 a 140 Kč měsíční platby. Při spotřebě nad 6 000 m3 stojí kubík zemního plynu 6,55 a měsíční záloha 170 korun. U zemního plynu se záloha automaticky nezvyšuje a občan si musí zálohu u Severomoravských plynáren upravit sám. Stačí v pracovní době zavolat na číslo 81 13 89.

Cena vodného a stočného se u domácností a organizací od nového roku sjednotila. Její současná cena činí 29,79 korun za m3.


    [Top]    


Zástupce hejtmana Jalůvka se vzdá práce v parlamentu

O s t r a v a (hod) - Ve čtvrtek 21. prosince se na ostravské Nové radnici konalo historické první zasedání krajského zastupitelstva.

Na programu jednání bylo zvolení jedenáctičlenné rady. Do jejího čela byl zvolen na funkci hejtmana Evžen Tošenovský za ODS. Jeho statutárním zástupcem se stal Jiří Carbol (KDU-ČSL) a druhým zástupcem byl zvolen Josef Jalůvka (ODS).

Do krajského zastupitelstva byli dále za Kopřivnici zvoleni starosta Jiří Tichánek (ČSSD) a Karel Kuboš (KSČM). Josef Jalůvka řekl, že do konce března dokončí v parlamentu svou práci a na funkci poslance bude rezignovat, jak to slíbil před volbami.


    [Top]    


Stíny

Od 26. 12. do 2. ledna ohrozili dva 14letí chlapci provoz veřejného telefonního automatu, a to nejméně v 10 případech, kdy z něj vybrali finanční hotovost.

Dne 1. ledna se dvojice 12letých chlapců v odpoledních hodinách dopustila vloupání do sklepního boxu v domě na ul. Pod Morávií, kde odcizili 20metrové horolezecké lano a další horolezecké předměty v hodnotě 6 600 Kč. Všechny věci byly nalezeny ve sklepní kóji, která patřila rodičům jednoho z chlapců.

Dne 5. ledna bylo na služebně městské policie přijato telefonické oznámení, že z čekárny zdravotnického zařízení na ulici Štefánikově byla odcizena černá kožená bunda. Hlídkám ve městě byl předán popis podezřelého, nalézt se jej však nepodařilo.

Pouze jednu hodinu trvalo policistům zjistit pachatele vloupání do budovy Katolického domu. 31letý M. Š. z Kopřivnice prohledal v pátek 5. ledna kanceláře občanského sdružení Katolická beseda a odcizil finanční hotovost, přehrávač a el. klávesy, vše v hodnotě 11 tisíc Kč. Pachateli bylo sděleno obvinění z trestného činu krádeže a poškozování cizí věci.

Dne 7. ledna v nočních hodinách bylo přijato telefonické oznámení ženy na linku tísňového volání. Dotyčná uvedla, že ji fyzicky napadl její druh. Na místo neprodleně vyjela hlídka MP, která celou záležitost vyřešila důraznou domluvou, protože dotyční se již vzájemně domluvili.


    [Top]    


2000: Radnice pracovala na podnikatelském areálu, Tatra byla oddlužena

MĚSTO 1. LEDNA
V platnost vstoupilo rozpočtové provizorium, které schválilo městské zastupitelstvo v prosinci minulého roku.

SPORT 1. LEDNA
Plavecký klub Kopřivnice a Klub vodních sportů Skokan se sdružují pod hlavičku jediného klubu nesoucího název KVS Skokan Kopřivnice.

TATRA 6. LEDNA
Dvě posádky tatrováckého továrního týmu odstartovaly ze senegalského Dakaru nejtěžší rallye světa.

KULTURA 8. LEDNA
Zdařilým představením ostravského divadla Aureko II byl po více jak dvou letech obnoven projekt Prkno, který je určen k prezentaci amatérských divadelníků.
Kopřivnický dechový orchestr získal na Mezinárodní soutěži dechových orchestrů v Karlíně zlaté pásmo v nejvyšší třídě a skončil druhý za dechovkou z Třince.

SPORT 8. LEDNA
Vítězství v VII. ročníku halového turnaje v malé kopané Superior Cup se stalo kořistí týmu Trappes Devils.

MĚSTO 13. LEDNA
Výběrová komise správní rady obecně prospěšné společnosti Regionální muzeum vybrala do funkce ředitelky Lenku Hodslavskou.
Od počátku roku došlo ke změnám v cenách energií, vodného a stočného, poštovních služeb, telefonního tarifu, minimálního zdravotního pojištění a minimální mzdy.

KULTURA 14. LEDNA
Na půdě klubu Nora proběhlo autorské čtení spisovatelky a publicistky Ivy Pekárkové. Ta zhruba třiceti lidem předčítala ze svého románu Gang zjizvených.

KULTURA 19. LEDNA
V kině Puls se protínala východní a západní hudební tradice. Jazzový klavírista Boris Urbánek a hráč na indický citar Jiří Dohnal se sešli na společném koncertě.

OKRES 20. LEDNA
Okresní úřady Nový Jičín, Frýdek-Místek a Vsetín se společně prezentovaly na brněnském veletrhu Regiontour 2000.

MĚSTO 20. LEDNA
Pouze jednu žádost o přidělení desetitisícové bezúročné půjčky obdržel kopřivnický sociální odbor. Jednalo se o zaměstnance novojičínské firmy, která dlouhodobě nevyplácela zaměstnancům mzdu.

SPORT 23. LEDNA
Kopřivnický karatista Pavel Hejtmánek získal v kategorii kumite do 65 kg zlato na mistrovství republiky dorostu. Mezi juniory do 65 kg vybojoval Jaroslav Mičulek třetí příčku.

MĚSTO 27. LEDNA
Městská rada schválila podání žaloby na Anglian Water o vydání 78 470 kusů akcií společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace, a. s.

TATRA 27. LEDNA
Na 22. ročníku Paříž - Dakar - Káhira dojel Karel Loprais druhý a Tomáš Tomeček čtvrtý.

SPORT 29. LEDNA
Karatistka Soňa Hejduková navázala na úspěch Hejtmánka. Ze žákovského mistrovství ČR, kde soutěžila v kategorii kumite do 50 kg, přivezla rovněž nejcennější kov.

K tomu ještě v lednu...

Od roku 1994 pokračuje pokles obyvatel v Kopřivnici - k 31. 12 1999 je evidováno 23 890 obyvatel. Na křižovatce v Lubině u motorestu došlo k vážné dopravní nehodě tří vozů, naštěstí bez tragických následků. Při analýze obchodního sortimentu v Kopřivnici zvítězily obchody s textilem před prodejnami potravin. Chřipková epidemie si vynutila uzavření většiny škol, protože nemocnost pedagogů byla vyšší než třicet procent. Firma Tatrarest, spol s r. o., zrekonstruovala tři podlaží objektu č. p. 1151 tak, že vytvořila 30 ubytovacích buněk.

MĚSTO 3. ÚNORA
Městští zastupitelé diskutovali v přímém přenosu v kabelové televizi o tom, co se jim podařilo uskutečnit rok od voleb.

SPORT 6. ÚNORA
Krasobruslařka FSC Superior Kopřivnice Pavlína Klowersová se ve Vítkovicích stala žákovskou mistryní republiky.

TATRA 10. ÚNORA
Tatra, a. s., přiznala, že v letošním roce opustí podnik dalších čtyři sta lidí.

MĚSTO 10. ÚNORA
Zástupci města se na jednání se zástupci Tatry dozvěděli, že objekty číslo 110 až 143 ve staré části závodu budou prodány firmě Fastav, která nabízí pozemek německé firmě Kaufland, a. s.

SPORT 13. ÚNORA
Badmintonistka Zuzana Kovářová debutovala na mistrovství světa družstev v Sofii.

KULTURA 15. ÚNORA
Pražský činoherní klub přijel do Kopřivnice s vynikající inscenací Shakespearova Zkrocení zlé ženy.

MĚSTO 17. ÚNORA
Radní schválili přijetí kontokorentního úvěru u České spořitelny do výše pěti milionů korun.
V klubu Kamarád se otevřely chráněné dílny pro absolventy Pomocné školy v Kopřivnici.

TATRA 17. ÚNORA
Zhruba patnácti set zaměstnanců Tatry z administrativy a obslužných činností se týkal posun pracovní doby od osmi do čtrnácti za účelem energetických úspor.
Tatra se stala jedním z uvažovaných míst, kam by se měla přestěhovat výroba osobních vozů z Vagonky Studénky.

SPORT 19. ÚNORA
Klub vodních sportů Skokan pořádal pátý ročník Velké ceny Foto Morava.
Také druhý vyhlášený kopřivnický turnaj v malé kopané Ámos Cup se stal záležitostí Trappes Devils.

MĚSTO 24. ÚNORA
Během dvoudenní pracovní cesty po severní Moravě navštívil předseda vlády ČR Miloš Zeman Kopřivnici, kdy při besedě v KTK odtajnil jména potenciálních investorů Podnikatelského areálu ve Vlčovicích.

SPORT 26. ÚNORA
Házenkáře Kopřivnice vyřadila v osmifinále Českého poháru Dukla Praha (26:32).
Megas Frenštát zaznamenal vůbec první vítězství (5:3) nad futsalovou jedničkou české scény - Jistebníkem. Stalo se tak v přátelském utkání.

K tomu ještě v únoru...
Prvňáčci dostali své první vysvědčení. Počet trestných činů spáchaných ve městě oproti minulému roku výrazně klesl. Podvodník vydávající se za úředníka kopřivnického městského úřadu se snažil pod záminkou provádění ankety vniknout do bytů několika občanů. Nejlepším policistou kopřivnického Ob-vodního oddělení Policie ČR se stala praporčice Vlasta Petrášová. První Kopřivničanka roku 2000 Kristýnka Klimešová, která se narodila 4. ledna 2000, dostala zlatou pamětní minci.

SPORT 1. BŘEZNA
Druholigoví hokejisté zakončili sezonu porážkou v Porubě. V soutěži skončili předposlední. Černý Petr coby vstupenka do baráže zůstal v rukou Kroměříže.

MĚSTO 2. BŘEZNA
Zastupitelé schválili zásady prodeje pozemků v lokalitě Pod Bílou horou. Stavba supermarketu Kaufland dostala i přes protesty místních obchodníků zelenou.

KULTURA 5. BŘEZNA
Kino se zaplnilo k prasknutí. Děti a rodiče se přišli podívat na pořad a autogramiádu spojenou s uvedením druhého dílu pohádky Princezna ze mlejna.

SPORT 5. BŘEZNA
V posledním extraligovém utkání sezony podlehli házenkáři Kopřivnice Zubří a musejí se smířit s umístěním na samém dně tabulky. Díky reorganizaci soutěže však nesestupují. Čeká je 1. česká liga.
Kopřivnické badmintonové béčko skončilo ve II. lize třetí.
Okresní přebor ve futsalu vyhrálo New Jersey.

MĚSTO 9. BŘEZNA
Vzpomínkovou slavností u pomníku Tomáše Garrigua Masaryka na náměstí si občané města připomněli 150. výročí jeho narození.
Došlo k dohodě mezi starosty Štramberka a Kopřivnice, že se o provoz rozhledny bude starat Kabelová televize Kopřivnice.

SPORT 11. BŘEZNA
Hokejový dorost Kopřivnice postupuje do I. ligy. V rozhodujícím kvalifikačním souboji porazil Znojmo 3:4.
Během do vrchu byla zahájena tradiční Lašská běžecká liga.

MĚSTO 16. BŘEZNA
Za nebývalého zájmu veřejnosti proběhl 4. ročník setkání svobodných občanů nad myšlenkami T. G. M.
Město se stalo členem Severomoravského vodárenského svazu se sídlem v Orlové-Lutyni.

SPORT 18. BŘEZNA
Na devadesát závodníků ze dvanácti klubů hostila Tatrovácká brusle, kterou pořádal místní FSC Superior.
Boris Krais se jako jediný kopřivnický badmintonista prosadil při mistrovství ČR na stupně vítězů. Spolu s Jurkou (ČKD Praha) získal stříbro ve čtyřhře.

MĚSTO 23. BŘEZNA
V Praze proběhla česko-francouzská konference, které se za Kopřivnici zúčastnil starosta Jiří Tichánek.
Městská rada odsouhlasila příspěvky z fondu rozvoje a rezerv.

KULTURA 24. BŘEZNA
Rekordních čtrnáct a půl hodin příspěvků bylo promítnuto v rámci čtvrtého ročníku přehlídky Kafka. Loňská přehlídka tvorby malých televizních studií byla navíc velmi úspěšná i pro pořádající KTK, která si odnesla dvě ceny.

SPORT 25. BŘEZNA
Volejbalistům Kopřivnice patří v národní lize konečná pátá příčka.
ASK Kopřivnice volilo své sportovní hvězdy roku 1999. Mezi aktivními sportovci získala pomyslnou korunu gymnastka Jana Macíčková, v kategorii trenérů se dostalo ocenění Stanislavě Dratvové (KSPV) a jako výjimečný organizátor byl vyhlášen Jan Matúš (cyklomaraton Lichnov 24).
Tým Rivals se stal vítězem Městské hokejové ligy.
Badmintonisté odvrátili v posledním ligovém kole hrozbu baráže a skončili v I. celostátní lize pátí.
Fotbalisté Kopřivnice vstoupili do jarní části I. B třídy hrozivým debaklem. Vlčovice je porazily 6:0.

MĚSTO 30. BŘEZNA
Městské zastupitelstvo schválilo na svém zasedání rozpočet města na rok 2000.
Grant od města dostalo třináct projektů.

KULTURA BŘEZEN
Již podruhé za sebou nabídlo kino Puls svým divákům možnost zhlédnout filmy Projektu 100.

K tomu ještě v březnu...
Dvě desítky lidí se zúčastnily ’Zvonkového pochodu’, který byl tichou podporou tibetskému národu. Dlouhodobě prázdné objekty v Kopřivnici se začaly plnit. Mateřská škola na ulici Pionýrské oslaví 55 let své existence. Na vodní nádrž Šostýn a revitalizaci Kopřivničky poskytlo ministerstvo životního prostředí finanční dotace ve výši 80 procent celkových nákladů. Změna pracovního režimu prý Tatře za únor ušetřila víc než milion korun.

SPORT 1. DUBNA
Futsalisté CC Jistebník i Megasu Frenštát si zajistili postup do finále Poháru ČMFS.

MĚSTO 6. DUBNA
U příležitosti Dne učitelů převzalo v anexu ocenění za práci s dětmi pětadvacet pedagogů.
O zoufalé finanční situaci v Dětském centru informovala ve zpravodajském vysílání televize Prima.

SPORT 8. DUBNA
CC Jistebník si dvě kola před koncem základní části celostátní futsalové ligy zajistil postup do play-off z prvního místa.

MĚSTO 13. DUBNA
Hospodaření města vloni skončilo přebytkem asi 27 milionů korun.

KULTURA 14. DUBNA
Po čtrnácté se na přehlídce Kopřiva v kulturním domě sešli příznivci alternativního divadla. Ti viděli celkem devět divadel a koncerty třech kapel. Po desíti letech se na pódiu objevili také místní divadelníci.

SPORT 15. DUBNA
Futsalový Megas Frenštát si připsal vítězství i v závěrečném dvoukole II. ligy, a pojistil si tak výtečný postup do nejvyšší soutěže.
Badmintonový dorost Kopřivnice vybojoval na mistrovství České republiky družstev skvělé druhé místo.

KULTURA 19. DUBNA
Loutkoherecká skupina Rolnička uvedla premiéru své zatím nejvýpravnější hry Tygřík Petřík.

MĚSTO 20. DUBNA
Proběhly veřejné schůze v místních částech.

KULTURA 23. DUBNA
Klub Nora uspořádal koncert čerstvých držitelů Grammy, pražského tria 123 minut. Komorně laděný koncert se těšil obrovskému zájmu.

KULTURA 24. DUBNA
Muzeum na Fojtství přišlo o kompletní kolekci luxusní majoliky, které se zmocnili neznámí lupiči. Cenné exponáty se doposud nepodařilo vypátrat.

MĚSTO 27. DUBNA
Kvalita ovzduší se každoročně zlepšuje.

KULTURA 27. DUBNA
Spolu se svým filmovým hitem Samotáři přijel do kopřivnického kina Puls režisér David Ondříček, aby divákům přiblížil zákulisí vzniku největšího tuzemského hitu loňského roku.

SPORT 29. DUBNA
Závodník Formule Ford 1600 Lubomír Polášek vstoupil na brněnském okruhu do sezony třetím místem.

K tomu ještě v dubnu...
Žákyně ZŠ Alšovy Tereza Mündleinová obsadila 2. místo v celostátní soutěži v německém jazyce. Všechny základní školy v Kopřivnici jsou připojeny na internet. Proběhlo první zasedání dětského parlamentu.

Rozhledna na Bílé hoře, která byla zprovozněna na začátku turistické sezony
2000, je společným projektem EuroTelu,
Paegasu a měst Kopřivnice a Štramberku.

Foto: David Machaček

MĚSTO 4. KVĚTNA
Slavnostního otevření víceúčelové věže s rozhlednou na Bílé hoře se zúčastnilo stovka pozvaných hostí a dva tisíce zájemců.

TATRA 4. KVĚTNA
Ve vedení podniku došlo k personální změně - generálního ředitele Zdeňka Podolského nahradil Peter A. Urban. U příležitosti 150. výročí založení závodu připravil automobilový zá-vod Tatra den otevřených dveří.

SPORT 7. KVĚTNA
Kopřivnická badmintonistka Lenka Lošáková získala na mistrovství ČR žactva kompletní sbírku medailí. Ta nejcennější jí patřila ve smíšené čtyřhře.

SPORT 10. KVĚTNA
Starosta města Kopřivnice předal ocenění největším sportovním osobnostem roku 1999.

MĚSTO 11. KVĚTNA
Městská rada schválila zvýšení nájmu v obecních bytech. Delegace ze slovenského Lučence navštívila Kopřivnici.

KULTURA 11. KVĚTNA
Kopřivnická taneční kapela Nesselsdorf byla hostem pořadu Paskvil na ČT2.

MĚSTO 18. KVĚTNA
Frenštátský starosta Karel Míček podrazil ostatní starosty při jednáních o prodeji akcií SmVaKu.
Na mezinárodní modelářské soutěži Kit Show bylo Lašsko připojeno k Valašskému království.

SPORT 20. KVĚTNA
Vzpěrači přivezli z žákovského mistrovství ČR čtyři medaile. Miroslav Macháč a Ondřej Driják zlato, Radek Enčev stříbro a Radek Hruškovský bronz.

SPORT 21. KVĚTNA
Favorizovaní futsalisté CC Jistebník byli v semifinále I. celostátní ligy překvapivě vyřazeni Bakovem n. J.

TATRA 25. KVĚTNA
Vláda rozhodla o kapitalizaci pohledávek Konsolidační banky v automobilce Tatra, a. s.

MĚSTO 25. KVĚTNA
U příležitosti 55. výročí ukončení 2. světové války převzalo devět účastníků bojů za národní osvobození pamětní medaile.

KULTURA 26. KVĚTNA
Přehlídka studentských divadel se odehrála před téměř prázdným hledištěm. Bonbónkem pro ty, co přišli, bylo vystoupení japonského herce a tanečníka Kana Maiho.

SPORT 28. KVĚTNA
VS.OIL.Agro si již v předposledním turnaji I. ligy zajistilo prvenství.

K tomu ještě v květnu...
Bytové družstvo zveřejnilo seznam dlužníků a jejich dluhů, celková částka k 31. 12 1999 činila 3 879 000. V centru města se otevřel nový supermarket Albert, nástupce Many. Deva-desát let své existence oslavila nejstarší škola ve městě, ZŠ-náměstí.

MĚSTO 1. ČERVNA
Došlo ke změně zřizovací listiny Střediska sociálních služeb města Kopřivnice, p. o. tak, aby jeho součástí mohl být Ústav sociální péče pro zdravotně postižené občany s více vadami s denním pobytem ve Vlčovicích.

SPORT 4. ČERVNA
Ženský fotbalový celek Štramberka skončil v I. MSFL až pátý.

MĚSTO 8. ČERVNA
Proběhly 3. celostátní hry zdravotně postižených za účasti 225 soutěžících.

SPORT 11. ČERVNA
CC Jistebník si vynahradil třetí místo v lize triumfem v Českém poháru.
Již po předposledním kole fotbalové I. B třídy je jisté, že Kopřivnice sestupuje do okresního přeboru.
Odchovankyně kopřivnické gymnastiky Jana Macíčková setrvala na pomyslném trůně. V Českých Budějovicích obhájila titul mistryně ČR.

MĚSTO 15. ČERVNA
Město navštívil ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit.
V Kopřivnici se sešli amatérští a profesionální archeologové z celé republiky.

SPORT 17. ČERVNA
Házenkářský mladší dorost Kopřivnice vyválčil ve finále mistrovství ČR bronz.
Fotbalisté Vlčovic postupují do I. A třídy.

MĚSTO 22. ČERVNA
Proběhl dvoudenní ekologický seminář za účasti lektorů z Anglie.
Město dostalo 40milionovou dotaci ministerstva obchodu a služeb na financování Podnikatelského areálu Vlčovice.

KULTURA 24. ČERVNA
V krytu pod KDK zahrála punková kapela Tři sestry.

SPORT 25. ČERVNA
Kopřivnická plavkyně Petra Klosová získala zlato na mistrovství ČR žactva v disciplíně 100 m motýlek. Na základě tohoto úspěchu byla nominována do reprezentace starších juniorů. Celkem žactvo (starší i mladší) KVS Skokan na šampionátu posbíralo 13 cenných kovů.
Kopřivnický fotbalový dorost postoupil po třech letech čekání do župní soutěže.

MĚSTO 29. ČERVNA
Uskutečnilo se vzpomínkové setkání u příležitosti 50. výročí popravy Milady Horákové.

K tomu ještě v červnu...
Závišice mají vlastní obecní znak a prapor. Pokračuje projekt postupného zušlechťování ulice Obránců míru.

SPORT 1. ČERVENCE
Vítězi pátého ročníku kopřivnické Koridy se stali Robert Šádek a Renata Kvitová.
Atletka Andrea Krstevová získala při mistrovství ČR žactva na dráze stříbro v běhu na 800 m.

KULTURA 8. ČERVENCE
Areál na letním stadionu se stal již podruhé za sebou dějištěm největší kulturní akce roku. Festival Šlahouny proběhl bez větších zádrhelů. Vystoupilo deset kapel. Nevětšími hvězdami byli bezesporu Tata Bojs a britští Zion Tarain.

MĚSTO 13. ČERVENCE
Firma Etoxa Opava monitorovala v Kopřivnici vliv dopravy na životní prostředí.
Starosta předal zlatou pamětní medaili Kristýnce Klimešové, která je prvním dítětem narozeným v roce 2000 přímo v Kopřivnici.

MĚSTO 10. SRPNA
Podnikatelský areál Vlčovice se stal z rozhodnutí ministerstva obchodu a průmyslu oficiální průmyslovou zónou.
Dvanáct lidí z celé Evropy se zúčastnilo 7. Mezinárodního tábora práce.
Zveřejněna Pravidla prodeje domů, bytů a nebytových prostor v Kopřivnici včetně bytových domů určených k prodeji.

SPORT 11. SRPNA
Uskutečnil se XV. ročník cyklomaratonu ’Lichnov 24 hodin’.

SPORT 13. SRPNA
Kopřivnická plochá dráha zažila svůj vrchol. Hostila finále mistrovství ČR jednotlivců.

MĚSTO 24. SRPNA
Do Kopřivnice zavítal ministr obrany Vladimír Vetchý s cílem seznámit průmyslové podniky s možností zapojení do offsetových programů.

KULTURA 25. - 27. SRPNA
Pouťový víkend byl tradičně spojen s řadou kulturních akcí. Kromě vystoupení MDO a žáků místních uměleckých škol si lidé mohli vychutnat i produkce divadel Kvelb a Studna.

SPORT 26. SRPNA
Vítězství v tradičním házenkářském turnaji ’O pohár Tatry’ zůstalo po dlouhých šesti letech doma.

MĚSTO 31. SRPNA
Kopřivnice žila tradiční poutí.
Zástupci města navštívili slovenskou Lubinu a Lučenec.

K tomu ještě v srpnu...
Místní pobočka České spořitelny se stala již podruhé terčem anonymního útoku. Dorostenci z Mniší se stali mistry republiky v hasičském sportu.

TATRA 7. ZÁŘÍ
Automobilka Tatra si připomněla 150 let své existence, navíc obhájila certifikát jakosti.

KULTURA 9. - 10. ZÁŘÍ
Absolutním vítězstvím na mezinárodní soutěži v Trenčíně uzavřela další nabitou a úspěšnou sezonu kopřivnická dechovka. Orchestr se prosadil v konkurenci dalších osmi kvalitních těles.

SPORT 9. ZÁŘÍ
Házenkářům Kopřivnice vyšel parádně vstup do I. ligy. Na palubovce Zlína vyhráli 27:29.

SPORT 10. ZÁŘÍ
Také hokejisté zahájili slibně - výhrou 3:4 v Novém Jičíně.

MĚSTO 14. ZÁŘÍ
Třináct medailí přivezli zdravotně handicapovaní ze sportovního setkání z Prahy.
Vyšla kniha mapující výrobu kočárů v Kopřivnici.

KULTURA 15. ZÁŘÍ
Do kopřivnického kulturního domu znovu zavítalo žižkovské Divadlo Járy Cimrmana, tentokrát s hrou Posel z Liptákova.

SPORT 16. ZÁŘÍ
Posedmé se uskutečnila sportovně recesní akce Everest. Dosavadní rekord padl zásluhou Štefana Groše o půl hodiny.

KULTURA 20. ZÁŘÍ
Recitál populárního slovenského zpěváka Richarda Müllera zaplnil velký sál kulturního domu.

MĚSTO 21. ZÁŘÍ
Starosta s tajemníkem se zúčastnili oslav v partnerském městě Heiligenhausu.

K tomu ještě v září...
Žhář už zničil 22 kontejnerů na tříděný odpad. Štramberk si zažádal o registraci ochranné známky na ’uši’, aby zabránil konkurenci. Lašská naučná stezka se po letech dočká realizace. Letos byla pouť v Lubině poprvé bez kolotočů.

SPORT 1. ŘÍJNA
Házenkáři Kopřivnice jsou po čtyřech kolech zatím bez porážky a vedou tabulku I. ligy.

MĚSTO 5. ŘÍJNA
Měsíčně padne na dávky státní sociální podpory přes 30 milionů korun.
Student kopřivnické vyšší odborné školy Roman Poláček získal první místo v prestižní soutěži Strojírenský CAD projekt 2000 za diskové brzdy u autobusů.

SPORT 7. ŘÍJNA
Volejbalisté Kopřivnice vstoupili do národní ligy vítězstvím ve Vyškově.

KULTURA 10. ŘÍJNA
Na prknech kulturního domu hrála hned dvě vynikající alternativní divadla. Kromě Teatr Novogo Fronta, který Kopřivničané znají již z dřívějška, vystoupilo také mladé divadlo Intent Theatre.

KULTURA 14. ŘÍJNA
Uspořádalo místní Pěvecké sdružení další ročník festivalu pěveckých sborů. Kromě místních vystoupily také soubory z Bílovce, Háje ve Slezsku, Olomouce, Vsetína a Ostravy.

SPORT 15. ŘÍJNA
Lubomír Polášek z Lubiny vybojoval ve formuli Ford 1600 výtečné druhé místo ve Ford Cupu.

SPORT 18. ŘÍJNA
Odveta mezi hokejisty Kopřivnice a Nového Jičína skončila vítězstvím okresního města (4:2).

MĚSTO 19. ŘÍJNA
Proběhlo diskuzní fórum ’Jak daleko jsme s demokracií’.
Základní škola v Lubině oslavila 100 let trvání dnem otevřených dveří.

KULTURA 20. ŘÍJNA
V krytu pod kulturním domem vystupuje kapela Tata Bojs, kromě vynikající hudby s sebou přivezla také vynikající vizuální show.

SPORT 22. ŘÍJNA
Badmintonisté Kopřivnice překvapili v 1. kole celostátní ligy výhrou nad Hradcem Králové a remízou s Benátkami n. J.

TATRA 26. ŘÍJNA
Automobilka definitivně prohrála souboj o přestěhování ČKD Vagonky do svého areálu s ostravskými Vítkovicemi.

KULTURA 26. ŘÍJNA - 2. LISTOPADU
V prostorách Katolického domu v Lubině byla umístěna výstava mapující historii této místní části. Textový i obrazový materiál nasbíral tamní amatérský historik Jiří Kutáč.

SPORT 29. ŘÍJNA
Domácí krasobruslaři získali na 28. ročníku Tatrovácké brusle tři medaile.
Malá kopaná zavřela bránu za Podzimem 2000. Mistrem 1. ligy se při neúčasti Agra stal Elán. Fotbalisty čeká nový systém soutěže jaro-podzim.
Futsalisté CC Jistebník prolomili ligový komplex z Mikesky Ostrava. Po třech letech půstu vyhráli přesvědčivě 5:1.

MĚSTO 2. LISTOPADU
Lampionovým průvodem si občané připomněli vznik samostatného státu České republiky v roce 1918.

SPORT 5. LISTOPADU
Místní fotbalový dorost vede po podzimu župní soutěž.

OKRES 9. LISTOPADU
Členové regionální agentury cestovního ruchu Beskydy - Valašsko schválili její další rozvoj.
Devadesát let je Kopřivnice městysem.

KULTURA 10. LISTOPADU
Po několika letech marné snahy se šéfovi klubu Nora podařilo zajistit vystoupení české taneční kapely Hypnotix. Koncert, který byl jedním ze šesti v republice, se těšil nevšednímu zájmu.

KULTURA 11. LISTOPADU
Osmačtyřicet sportovních párů se sjelo do Kopřivnice, aby na třicátém čtvrtém ročníku soutěže Tatra bojovalo o body v Taneční lize. Úroveň soutěže byla velmi vysoká a především ve standardní části byla k vidění téměř kompletní česká špička.

SPORT 11. LISTOPADU
Kopřivničtí vzpěrači získali stříbro na žákovském mistrovství ČR družstev v Havířově.
Volejbalisté Kopřivnice se po deseti kolech vyhoupli do čela národní ligy.
Krasobruslaři FSC Superior Kopřivnice vybojovali v prvním závodě Evropského poháru (Celje) vynikající třinácté místo.

MĚSTO 16. LISTOPADU
K volbám do krajů přišlo v Kopřivnici a místních částech pouze 35,84 procenta voličů.
Došlo k odhalení pamětní desky obětem komunismu.

SPORT 18. LISTOPADU
Futsalové derby mezi Megasem Frenštát a CC Jistebník skončilo překvapivou výhrou Megasu.

SPORT 19. LISTOPADU
Házenkáři Tatry jsou po polovině základní části I. ligy v jejím čele.
Fotbalisté Kopřivnice jsou po podzimu odehraném v okresním přeboru předposlední.

SPORT 22. LISTOPADU
HC Kopřivnice dostal výprask od Poruby (14:2). Ve II. lize to s ním jde z kopce...

Přehlídka Motýlek si získala během
uplynulých čtyř ročníků obrovskou
popularitu. Motýlek 2000 byl rekordní
jak počtem účinkujících,
tak i zájmem diváků.

Foto: David Machaček

KULTURA 25. LISTOPADU
Přehlídka tvorby handicapovaných dětí Motýlek. Trhala rekordy jak co do počtu návštěvníků, tak i vystupujících. Diváci měli navíc možnost zhlédnout nezvykle zdařilý program.

SPORT 26. LISTOPADU
Badmintonisté Kopřivnice jsou po čtyřech mistrovských utkáních v čele I. celostátní ligy.
Karatista Milan Burget získal na mistrovství republiky juniorů zlato, a to v kategorii kumite do 65 kg. Soňa Hejduková vybojovala bronz.

MĚSTO 30. LISTOPADU
Zemřel kopřivnický rodák a čtyřnásobný olympijský vítěz Emil Zátopek.
Čestný starosta francouzského města Trappes a prezident družební komise Bernard Hugo převzal čestné občanství.

K tomu v listopadu...
Městská rada odsouhlasila zvýšení poplatku za sběr, svoz, třídění a zneškodňování odpadu o 28 korun na osobu za rok.
Kabelová televize oslavila páté výročí živého vysílání.

SPORT 3. PROSINCE
Plavkyně Petra Klosová vybojovala na mistrovství ČR dospělých fantastickou stříbrnou medaili (100 m motýlek).
I druhou hokejovou odvetu mezi Kopřivnicí a Novým Jičínem zvládl lépe druhý jmenovaný.

MĚSTO 7. PROSINCE
Stavební úřad vydal v letošním roce 250 stavebních povolení.

SPORT 10. PROSINCE
Plavkyně Hana Staroňová a Petra Klosová přivezly zlaté medaile z žákovského mistrovství ČR. Staroňová vyhrála mezi mladším žactvem 100 m v. zp., Klosová 100 m motýlek a 200 m polohový závod.
Vzpěrač Miroslav Macháč (váhová kat. nad 69 kg) vylepšil při domácí Velké ceně ASK žactva český rekord v nadhozu na rovných 100 kg.
Volejbalisté jsou po polovině národní ligy v jejím čele.

MĚSTO 14. PROSINCE
Rada města schválila rozpočtové provizorium na příští rok.

KULTURA 14. PROSINCE
Slovácké divadlo přivezlo v rámci předplatitelské série svou inscenaci světoznámého muzikálu My Fair Lady.

KULTURA 15. PROSINCE
Zhruba šest stovek hostů bavila v krytu pod kulturním domem britská kapela Transglobal Underground. Ostrované hostovali v Noře již potřetí.

SPORT 17. PROSINCE
Házenkáři oslaví příchod nového roku coby lídr I. ligy.

TATRA 21. PROSINCE
V příštím roce chystá automobilka propuštění 260 pracovníků.

SPORT 22. PROSINCE
Hokejisté pozvedávají hlavu. V posledních dvou druholigových utkáních roku 2000 porazili Orlovou a Břeclav.

Přehled roku zpracovali: Ilona Hoffmannová, Jana Kapounová a David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.