Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Ani zima neodradila lidi od oslav silvestra v centru

K o p ř i v n i c e (hod) - Konec roku a začátek nového milénia se rozhodly firma Ludvík Moravia, s. r. o., a vedení města Kopřivnice oslavit nějak jinak, než tomu bývalo. Město přispělo částkou pětadevadesáti tisíc korun a firma Ludvík Moravia připravila netradiční program pro všechny věkové kategorie.

Už v pátek 29. prosince odpoledne stavěli pracovníci zmíněné firmy na prostranství před kulturním domem velký stan, ve kterém se měla konat diskotéka. Ten jim však pod náporem sněhu v noci spadl, a proto museli v sobotu stavět stan znovu. Tentokrát už na jeho stavbu použili silnější trubky a stan dalšímu sněhu odolal. Sníh odhrnuli z chodníků pracovníci firmy Slumeko a oslavám příchodu milénia už nic nebránilo.

V sobotu 30. prosince oslavily děti v kulturním domě svůj dětský silvestr, na kterém vystoupila jako host představitelka Saxany, herečka a zpěvačka Petra Černocká. Dětská diskotéka byla zakončena přípitkem dětským šampaňským kolem dvacáté hodiny.

Na silvestra v odpoledních hodinách začala kolem třetí hodiny přehlídka psích spřežení a zájemci se měli možnost svézt na koních. V sedmnáct hodin pak vypukly středověké hry v podání herců divadla Fratermitas z Větrného Jeníkova, kteří ještě dvakrát během večera předvedli své šermířské dovednosti.

K tanci i poslechu hrál od odpoledne až do třetí hodiny ranní v již zmíněném stanu diskžokej Stoupa a od dvaceti hodin ve vestibulu kulturního domu vyhrávala country kapela Opavská IV.

Lidé v centru se střídali, někteří sem přicházeli už odpoledne, jiní později. Nejvíce se centrum zaplnilo těsně před půlnocí, kdy se lidé přišli podívat na slibovaný ohňostroj. S půlnocí lidé otvírali přinesené láhve šampaňského a jejich zraky se upíraly směrem ke kulturnímu domu, kde začal ohňový vodopád a potom začaly vybuchovat rakety, které vytvářely nádherné scenérie. Ještě asi hodinu po půlnoci lidé vystřelovali s sebou přinesené petardy, rachejtle, prskavky. Atmosféra v centru byla nádherná a lidé si navzájem přáli štěstí, zdraví a podobně. Oslavy se firmě povedly a lidé byli spokojeni.

Druhý den před sedmou hodinou ranní nastoupilo devět pracovníků firmy Slumeko, s. r. o., a za hodinu a půl dali centrum města do pořádku, jako kdyby se zde žádné oslavy nekonaly.

Silvestr v centru města letos oslavilo
několik tisíc lidí. Půlnoční přelom
nového roku a tisíciletí označila
také ručička speciální časomíry.

Foto: Lubomír Sazovský

Stan připravený na silvestrovské oslavy doplatil na přívaly sněhu.
A tak zatímco se zhruba dvě stovky dětí bavily na dětském silvestru
s Petrou Černockou, zaměstnanci ’kulturáku’ jej museli znovu postavit.

Foto: Lubomír Sazovský

Konec starého a příchod nového roku se v Kopřivnici slavil celý den.
Již odpoledne bylo možné svézt se v psím spřežení nebo na koni.Večer pokračovala
zábava šermířskými výstupy, hudbou a tancem. Taneční stan utichl až ve tři hodiny.

Foto: Lubomír Sazovský


    [Top]    


Rada jednala o skládkách a odpadech

K o p ř i v n i c e (hod) - Ke svému poslednímu zasedání v loňském roce se sešla rada města 18. prosince, která mimo jiné schválila stanovení úhrady za pobyt a stravování v ústavu sociální péče s denním pobytem v Centru zdravotně postižených ve Vlčovicích. Do centra se budou přijímat zletilí občané, kteří vzhledem ke svému zdravotnímu stavu potřebují ústavně sociální péči, kterou jim musí potvrdit jejich ošetřující lékař. Poté bude město sestavovat pořadník na umístění v centru.

„Byly nám předloženy výsledky mapování nepovolených skládek z května r. 2000, kdy v Kopřivnici bylo nalezeno 69, v Lubině 28, ve Vlčovicích 19 a v Mniší 6 nepovolených skládek odpadů. V roce 1999 proběhla poměrně rozsáhlá likvidace nepovolených skládek na území Kopřivnice, částečně pak i v Lubině a Mniší. V prvé řadě byly zneškodněny odpady ze zón se zvýšeným výskytem nebezpečných odpadů, jež pocházejí hlavně z činnosti majitelů garáží,“ řekl Zdeněk Krajčír.

„Právě v okolí garáží, zvláště pod Bílou horou byly v roce 2000 nalezeny znovu založené skládky. Konkrétně ’garážníci’ a zahrádkáři vytvářejí největší množství nepovolených skládek v Kopřivnici. Likvidaci nepovolených skládek odpadů provádělo Občanské sdružení Hájenka a jejich odstraňování probíhalo od 1. září do 19. listopadu. Celkem bylo zlikvidováno 52 skládek. Skládky větších rozměrů, kterých je v Kopřivnici devět, budou zlikvidovány pro svou finanční náročnost v příštích letech. Kontroly hospodaření s odpady u podnikatelských subjektů, kterých je v Kopřivnici a místních částech 123, probíhaly v průběhu celého roku. Bylo konstatováno, že komunikace mezi podnikateli a úřadem se zlepšila,“ uzavřel Krajčír.

Jednou za půl roku se na zasedání rady přidělují byty mimo pořadník. Tentokrát rada přidělila čtrnáct bytů, povětšinou jde o byty 1+1. Rada obdržela celkem čtyřicet žádostí.

I přes pozdní podání žádosti na finanční příspěvek na svoz dětí Dětského centra Kopřivnice, schválila rada města částku dvaceti tisíc korun z fondu rozvoje a rezerv.


    [Top]    


Leasing a výkupy aut mají posílit pozici Tatry

K o p ř i v n i c e (dam) - S cílem posílit postavení automobilky na domácích trzích vstupuje do nového roku společnost Tatra. Počínaje lednem bude firma svým klientům schopna nabídnout leasing a dokonce výkup starších typů tatrovek na protiúčet.

Leasing, který Tatra nabízí ve spolupráci se společností CAC Leasing, je podle jejich představitelů velmi výhodný a umožní nákup nových tatrovek jak větším firmám, tak drobným podnikatelům bez potřebného kapitálu. Nový produkt by měl také výrazně přispět ke konkurenceschopnosti automobilky. Vůbec poprvé si totiž budou moci tatry koupit také firmy bez větších finančních rezerv. V minulosti automobilka totiž nejenže leasingové možnosti svým zákazníkům neposkytovala, ale naopak v některých případech vyžadovala část kupní ceny ještě před dodáním vozů. „Tatra se již jednou snažila vytvořit možnost nakoupit její vozy na leasing, ale tehdejší jednání zkrachovala,“ přiznala tisková mluvčí Tatry Věra Breiová.

Výkupem starých vozů na protiúčet, který je rovněž novinkou, hodlá Tatra podle svého sdělení nejen pomoci svému prodeji, ale také ulehčit ekologické zátěži. Z pětadvaceti tisíc tatrovek, které se pohybují po českých silnicích, je totiž až šest tisíc starších dvaceti let. Pokud majitelé předají svou starou tatru výrobci, mohou za ni získat až stotisícovou slevu na nový vůz. Vysloužilé automobily pak Tatra bude ekologicky likvidovat. „Jako každá firma potřebuje i Tatra mít doma silné zázemí, i když je nám jasné, že většina naší produkce půjde vždy na export,“ řekla tisková mluvčí automobilky Věra Breiová. To potvrzují i statistické údaje, ze 1 632 vloni vyrobených vozů se v tuzemsku prodalo pouze 186, zbytek produkce mířil za hranice, především k tradičním odběratelům. Podle vyjádření tiskové mluvčí neexistují přesné odhady toho, jaký vliv budou mít nové projekty na zvýšení prodeje v ČR, to se pozná až na konci roku.


    [Top]    


Policisté jsou prý zatím vůči neznalostem řidičů shovívaví

K o p ř i v n i c e (dam) - Zdaleka ne všichni řidiči stačili během uplynulých dní vstřebat veškeré změny pravidel silničního provozu, která začala platit od prvního ledna. Pravidla o přednosti chodců na přechodech nebo povinnosti mít během jízdy v zimním období zapnutá světla respektuje jen malá část řidičů.

Této skutečnosti si všímají i policisté. Ti budou podle sdělení okresní policejní mluvčí ještě nějaký čas shovívaví. „Něco se bude řešit jen napomenutím a domluvou, jiné věci zase pokutou minimální výše,“ vzkázala řidičům Medvecká s tím, že toto období hájení nebude dlouhé a každý se musí s novými ustanoveními seznámit. Největší problémy prý řidičům, ale i samotným chodcům činí posílení jejich práv na přechodech.


    [Top]    


Účastníci Dakaru mají za sebou již polovinu soutěže

Piloti Tatra Marathon Teamu
Karel Loprais a Bedřich Sklenovský
nešetřili před odjezdem
do Paříže optimismem.

Foto: David Machaček

K o p ř i v n i c e (dam) - První a jediný den volna dnes zažívají všichni účastníci letošní Rallye Paříž - Dakar. Celá kolona účastníků odpočívá v mauretánském Ataru. Nejtěžší terénní rallye se dnešním dnem také dostává do své druhé poloviny, i když do cíle v senegalském Dakaru zbývá závodníkům ještě 4 961 kilometrů. Stejně jako v minulých ročnících soupeří o prvenství také dvě tatrovky. Po sedmé etapě, jejíž výsledky byly v době uzávěrky tohoto čísla poslední známé, byl Tomáš Tomeček se svou v průběžném pořadí na třetím místě s půlhodinovou ztrátou na vedoucího Kabirova. Přitom Tomeček, který je i po sedmém dni čtvrtý, i Loprais se stále nevzdávají naděje na vítězství.
 
 


    [Top]    


Atmosféru poslední noci zkalili neukáznění pyromani a vandalové

K o p ř i v n i c e - Letošní oslavy silvestra a konce roku byly trochu jiné než ostatní. Všude kolem se hodně mluvilo o začátku milénia, které by mělo přinést něco nového. Protože vstupujeme do milénia, které je ve znamení vodnáře, měli by být podle něj lidé k sobě milejší a neměli by prý se jen hnát za hmotnými statky. Jestli tomu tak bude, se uvidí.

Když jsem šla na silvestra před půlnocí do centra, celkem jsem se těšila, neboť vloni se mi ta atmosféra velice líbila a nezkazilo mi ji ani to, že mě petarda střelila do nohy. Někteří lidé se asi neumí chovat. I když bylo silvestra a všude kolem bylo hodně lidí, někteří z nich házeli petardy druhým přímo pod nohy, možná proto, aby si sami sobě udělali radost. Naštěstí se povětšinou našli lidé, kteří druhé varovali a viníky napomínali.

Od vystřelovaných petard se rozblikal alarm na prodejně Laposu a pro hlídku městské policie to znamenalo nucený výjezd, ale jak mi řekli, oslavy proběhly ve městě v klidu.

Po cestě domů šla dost hodně přede mnou skupina asi čtyř, pěti mladíků, kteří nějak divně skákali. Až později mi došlo, že naskakovali na nárazníky zaparkovaných aut. Když zmíněni mladíci došli k již rozbité poštovní schránce, její obsah vybrali a nahlas si předčítali. Po upozorněni, že by obsah měli vrátit, odpověděli, že pohledy jsou už roztrhané a že je to baví. Při napomínáni jsem neměla příjemný pocit, protože já jsem byla sama a oni asi čtyři. Jak jsem se později dověděla, byly v Kopřivnici rozbity o silvestru dvě poštovní schránky.

Dana Hoďáková

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.