Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Prezident Klaus navštívil město a převzal občanství

Prezident Václav Klaus převzal z rukou
starosty města Jiřího Tichánka darovací
dekret, a stal se tak čestným občanem
města Kopřivnice.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Prezident republiky Václav Klaus je od minulého týdne čestným občanem Kopřivnice. Dekret o udělení občanství převzal z rukou starosty poslední zářijový den před zraky zaplněného náměstí TGM.

Čestné občanství Kopřivnice je vůbec první, které Klaus přijal jako hlava státu, z několika nabídek si vybral právě Kopřivnici. „Roli sehrálo dobré načasování, ale také to, že jsem se již téměř před patnácti lety stal poslancem tady v tom kraji, a tak ho mám procestovaný křížem krážem zleva doprava, shora dolů a měl jsem pocit, že bych se sem měl zase vrátit,“ vysvětlil své pohnutky k přijetí nejvyšší pocty udělované radnicí prezident Klaus. Ten během své návštěvy radní a občany na náměstí několikrát ubezpečil, že si pocty neobyčejně váží a chápe ji také jako závazek. „Je to důvod, abych do Kopřivnice opakovaně přijížděl, a já vám mohu slíbit to, že tady dneska určitě nejsem naposled,“ slíbil Klaus.

Do Kopřivnice se prezident se svým doprovodem vydal bezprostředně po oficiální návštěvě Španělska a díky tomu, že byla návštěva směřována pouze do jednoho místa, šlo o vůbec nejdelší návštěvu hlavy státu ve městě. Prezident dorazil krátce po půl jedné a po krátkém uvítání před radnicí, kde ochutnal zdejší špek a slivovici, se seznámil s představiteli města a v krátké prezentaci se dozvěděl řadu informací o městě. Živý zájem jevil především o ekonomické údaje, jako je míra nezaměstnanosti a průmyslová zóna. Po oficiálním obědě si Václav Klaus prohlédl alespoň část Technického muzea. Nablýskaným tatrováckým veteránem se pak prezident spolu se starostou přesunul do Průmyslové zóny ve Vlčovicích, kde se setkal se šéfy tamních podniků a prohlédl si výrobní provoz slévárny Cirex.

V programu návštěvy následoval výstup na rozhlednu. Prezident, kterého čekala na vrcholu věže výjimečná viditelnost, si asi třicetiminutové zastavení velmi pochvaloval. „To je pro nás úžasný dáreček. Ne jako u jiných návštěv, kdy člověk pořád jen sedí a jí,“ liboval si Václav Klaus a živě se zajímal o hory v okolí a lyžařské podmínky na okolních kopcích. Z vrcholu Bílé hory pak prezident zamířil na náměstí, kde jej očekávalo odhadem kolem patnácti set lidí.

Poté, co se pozdravil s občany a položil květiny k pomníku Tomáše Garrigua Masaryka, proběhlo oficiální předání dekretu o udělení čestného občanství a oficiálních darů města. Po ukončení oficialit, v rámci kterých pronesl krátkou děkovnou řeč, se už Václav Klaus ocitl v těsném sevření svých příznivců a jeho autogramiáda ani zdaleka nemohla uspokojit všechny zájemce. Svou návštěvu města pak prezident ukončil prohlídkou Muzea Fojtství a večeří se zástupci politických stran působících v zastupitelstvu. Kopřivnici Václav Klaus opustil okolo půl osmé.


    [Top]    


Telařík předal akcie Tatry hlavě státu

K o p ř i v n i c e (dam) - Drobnému akcionáři Tatry Ivanu Telaříkovi se zdařil jeho dlouho připravovaný plán. Před týdnem, během prezidentské návštěvy, předal Václavu Klausovi dvě symbolické akcie automobilky Tatra. K faktickému převodu cenných papírů z Telaříkova na Klausův účet by pak podle dárce mělo dojít v nejbližší době. „Jsem výsostně spokojený. Je to poslední šance pro tuto firmu, město a celý region. Nechci, aby pan prezident působil v Tatře z pozice své funkce. Já z něj dělám drobného akcionáře, jehož povinností je se o své akcie starat,“ nechal se slyšet Telařík. Jeho optimismus však může být přehnaný, prezident Klaus od něj sice dva zarámované certifikáty přijal. To, že přijme i skutečné akcie, ale přímo nepotvrdil a také lidé z hradní kanceláře potvrzují, že definitivní rozhodnutí ještě nepadlo. „Nemohu stát na straně drobných akcionářů, kteří mnohdy vydírají a komplikují podnikům život,“ řekl Václav Klaus na tiskové konferenci nedlouho po předání symbolických akcií.

Prezident přidal ještě příměr, podle kterého je síla drobného akcionáře velkého podniku srovnatelná asi s volebním právem občana. Jeden prý nic nezmůže a musí tuto svou roli vycházející z vlastnické struktury té které společnosti přijmout.

„Celou věc myslím upřímně a čestně, není to žádná zhrzenost,“ obhajuje svůj postoj Telařík v reakci na dopis, kterým předseda představenstva Tatry varoval prezidenta před skandálem, který by prý mohl převzetím netradičního daru vzniknout.


    [Top]    


V roce 2002 obdržely dvě strany peníze od Efisu

K o p ř i v n i c e (hod) - Novojičínský deník se minulý týden zabýval podezřením z korupce některých bývalých představitelů kopřivnické radnice z řad členů KDU-ČSL a ČSSD. Obě strany dostaly v říjnu 2002 od pražské společnosti Efis sponzorský dar ve výši dvaceti tisíc, a to na soukromý účet Jiřího Tichánka (ČSSD) a Vladislava Adámka (KDU-ČSL). Zástupci firmy Efis kontaktovali tehdejšího předsedu ODS Petra Chromečku, který dar odmítl. Komunisty podle slov Karla Kuboše nikdo nekontaktoval.

Firmu Efis vybrala na základě výběrového řízení přerovská společnost Etes, s. r. o., která tehdy prováděla pro město poradenskou činnost v oblasti komunální energetiky. Město mělo s firmou Efis vytvořit společnost, která měla zmodernizovat vytápění ve městě. Obchodní ředitel firmy Efis Miroslav Poláček tvrdí, že firma se snaží se všemi svými zákazníky udržovat dobré vztahy, ale v mezích zákona.

Tehdejší místostarosta Alois Janek (KDU-ČSL) článek komentuje takto: „Článek je plný zavádějících polopravdivých údajů záměrně spojených s úmyslem uškodit. Partnera pro financování rekonstrukce ‘Tepla’ nevybíralo město, ale firma.“

„V říjnu 2002 při návštěvě firmy Efis na kopřivnické radnici tehdejší předseda představenstva Jan Patrman a obchodní ředitelka Buřičová přišli s myšlenkou podpořit politické strany ve městě jednotnou částkou, a to dvaceti tisíci korunami stranám zastoupeným v zastupitelstvu. Návrh zazněl na oficiálním jednání, takže jsme s tehdejšími místostarosty řekli, že nabídku předneseme svým politickým stranám a necháme je rozhodnout. Nevím, jak to probíhalo v KDU-ČSL, ale vím, že to schválili. V ČSSD jsme s místostarostou Zdeňkem Krajčírem předložili návrh výboru, který dlouho zvažoval, zda peníze přijmeme a na jaký účet. Výbor mne požádal, jestli by nemohli na krátkou dobu využít můj soukromý účet. Udělal jsem chybu, když jsem souhlasil. Jen jsem řekl, že to tam nechci mít dlouho, ať se to řeší.

Od té doby se ale nic nedělo, přestože jsem několikrát výboru místní organizace opakoval, že peníze jsou stále na účtu,“ okomentoval Jiří Tichánek situaci, jak se dostaly peníze na jeho soukromý účet. Když se starosta dozvěděl o tom, že novináři se zajímají o peníze věnované Efisem, peníze vybral a donesl je na jednání výboru místní organizace. „Výboru jsem peníze předal s tím, ať to řeší,“ dodal starosta. Předseda místní organizace Luděk Polášek uvedl, že se záležitostí bude výbor zabývat, ale jak bude s penězi naloženo, to prozatím není jisté. Jednou z možností je sepsání darovací smlouvy přes okresní organizace, druhou vrácení peněz firmě Efis.


    [Top]    


Zastupitelé schválili navýšení příspěvku na sociální lůžka

K o p ř i v n i c e (hod) - Na červnovém zastupitelstvu se jednalo o tom, že by měl být navýšen příspěvek na provoz sociálních lůžek ve Středisku následné lůžkové péče kopřivnické polikliniky. Tento požadavek vyvstal z výsledků provedené kontroly využívání veřejných prostředků členy kontrolního výboru Zastupitelstva města Kopřivnice, při němž bylo zjištěno, že náklady na sociální lůžko v porovnání s rokem 2003 vzrostly o osmdesát korun. Náklady v letošním roce činí 695 korun na lůžko a den, zatímco vloni to bylo 615 korun. Od 1. července do konce letošního roku bude město přispívat částkou ve výši 250 korun na jedno obsazené lůžko a den, maximálně však bude dotace poskytována současně na tři sociální lůžka. Příspěvek je určen jen pro účely sociální hospitalizace. Klient, který bude umístěn na uvedeném lůžku, bude připlácet částkou pětatřiceti korun na den.


    [Top]    


Už celý týden je možno se koupat v krytém bazénu

Minulý týden ve čtvrtek si místostarostové
Vladislav Kryške a Zdeněk Krajčír
prohlédli zrekonstruovaný krytý bazén.

Foto: Dana Hoďáková

K o p ř i v n i c e (hod) - Od soboty je otevřen pro veřejnost kopřivnický krytý bazén. „Celá jeho rekonstrukce stála 15,3 milionů korun a město na ni získalo dotace ve výši 6,4 milionů,“ uvedl místostarosta Vladislav Kryške. „Do konce roku bude bazén vybaven zařízením, které umožní vstup do bazénu i invalidním spoluobčanům, dále chrličem vody,“ okomentoval kolaudaci, jež se uskutečnila ve čtvrtek 30. září, Pavel Petráš, vedoucí krytého bazénu. Ten dodal, že už chybí jen terénní úpravy a vymalovat. To vše bude probíhat za provozu.


    [Top]    


Prezentační akci k Evropskému dni jazyků si připravili žáci Alšovy školy

K o p ř i v n i c e - Holandsko, Maltu, Island, Španělsko, Slovensko, Turecko, Portugalsko, Norsko, Francii, Dánsko a Chorvatsko si vylosovali žáci Základní školy Alšovy pátým ročníkem počínaje, aby v rámci Evropského dne jazyků prezentovali danou zemi ostatním spolužákům. „S tímto projektem přicházíme už podruhé, ale oproti minulému roku, kdy jsme se více zaměřili na jazykovou stránku, jsme prezentaci pojali v širším měřítku,“ uvedl ředitel školy Milan Chaloupka.

Žáci jednotlivých tříd s předstihem shromažďovali materiál k daným státům a minulou středu připravovali grafickou i verbální podobu zajímavostí vylosované země. Závěrečnou prezentaci pak zhlédli žáci stejných ročníků i hodnotitelská komise učitelů. Ta si vymínila pouze zobrazení vlajky, jinak sledovala formu, rozsah informací a kulturu projevu zúčastněných.

Osobitost pojetí odlišovala jednotlivé prezentace, v nichž nízký věk rozhodně nebyl handicapem. Zaslouženě se největšího ocenění dostalo pátým třídám. Třída 5. B představila netradiční formou telefonického rozhovoru Maltu a 5. A Holandsko jako zemi větrných mlýnů, dřeváků, tulipánů, sýrů a malířů. Posluchačům se mimo jiné dostalo vysvětlení oslovení v královské rodině, ale i informace, že šestnáct milionů obyvatel vlastní celkem osmnáct milionů cyklistických kol. Svěřenci učitelky Jarmily Filipové se v mluveném projevu, který zvládli zpaměti, vystřídali všichni.

„Grafické záznamy prezentací budou vystaveny ve vstupní hale školy, aby se s projekty mohli seznámit i ostatní žáci,“ přiblížil další osud děl, v kterých se skloubily znalosti ze zeměpisu, dějepisu, výtvarné výchovy spolu s orientací na internetu, ředitel Chaloupka.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.