Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Vlasta Redl dá publiku ochutnat pár kousků z připravované desky

K o p ř i v n i c e (dam) - Písničkář Vlasta Redl se společně se svou doprovodnou kapelou Každý den jinak zastaví také v Kopřivnici. Populární autor a interpret zavítá do Kopřivnice po třech letech, přestávka je přitom způsobena také víc jak roční dobrovolnou pauzou v koncertování. Nyní ale muzikant s pestrou minulostí svým fanouškům hodlá vše vynahradit. Ve studiu v Černé Hoře vznikají první nahrávky nové desky. Již brzo by se měl objevit první singl, druhý pak do rádií poputuje na konci léta. Práce na novém albu by pak měly definitivně skončit na podzim, přesto odmítá říci termín vydání. U desky podle jeho slov je totiž prvořadá její kvalita, a pokud kapela nebude stoprocentně spokojena, posluchači se přírůstku do své domácí diskotéky nedočkají. Každopádně návštěvníci kopřivnického koncertu by se měli ochutnávky nových Redlových písniček dočkat.

Vlasta Redl je velmi těžce žánrově zařaditelný muzikant. Přestože už svým vzezřením a také používanými hudebními postupy je spíš rockerem, o čemž svědčí také někdejší spojení s Fleretem, pochopení našel především u folkového publika. Jeho skladby vyhrávaly porty a je pravidelným hostem folkových festivalů. „Ze začátku jsem se tomu bránil, a dokonce jsem na první desce vůbec nepoužil akustickou kytaru, jen abych to vyvrátil, dnes už to neřeším,“ řekl v jednom internetovém rozhovoru Redl.

Za svou bohatou hudební kariéru dokázal Vlasta Redl natočit patnáct desek a spolupracovat na řadě projektů i s muzikanty zvučných jmen, jako jsou AG Flek či Hradišťan. Na svém kontě má také řadu zlidovělých písničkových hitů. Začátek koncertu je plánován na půl osmou večer.


    [Top]    


Polívka bude opět pasovat modeláře

K o p ř i v n i c e (dam) - Herec Bolek Polívka opět osobně pasuje nového rytíře Valašského království. Slavnostní ceremoniál by měl proběhnout někdy v neděli odpoledne v rámci vyhlašování výsledků již osmého ročníku gigantické modelářské výstavy Beskyd Model Kit Show. Kromě již zavedených prestižních soutěží se modeláři mohou zúčastnit novinkového klání o Poháry EU, které má být jakýmsi neoficiálním nadnárodním mistrovstvím. Laickou veřejnost kromě stovek vystavených modelů čeká také tradičně bohatý doprovodný program. Pořadatelé lákají například na závody RC modelů či výstavku amerických automobilů před kulturním domem a další atrakce. Beskyd Model Kit Show začíná v sobotu v devět hodin ráno a končí v neděli v šest večer.


    [Top]    


Státní svátek ozdobí koncert zdejšího komorního orchestru

K o p ř i v n i c e (dam) - Klasická hudba bude zítra večer znít sálem kina Puls. Na místo filmové projekce zde totiž o půl osmé večer začne slavnostní koncert Komorního orchestru Kopřivnice.

Soubor vedený dirigentem Petrem Davidem vznikl před devíti lety. Původně devítičlenné těleso se postupem času rozšířilo až na současné dvě desítky hráčů, kteří se rekrutují především z řad bývalých i současných žáků hudebních oborů místních uměleckých škol. Orchestr ale obsazují také učitelé základních uměleckých škol či žáci konzervatoří. Orchestr pravidelně koncertuje, snad nejviditelnější je jeho každoroční spolupráce na vánočních koncertech místních pěvců. V repertoáru kopřivnického komorního orchestru jsou především známější skladby z období baroka a klasicismu.

Zítřejší koncert zahájí první část Divertimenta c moll F. L. Gassmanna, program pak bude pokračovat Mannheimskou symfonií B dur J. V. Stamice. Orchestr má připraveno rovněž Mozartovo Divertimento F dur, Beethovenovu romanci F dur nebo Händelovy Tři drobnosti. České autory připomenou skladby Suka, Janáčka a Dvořáka. Celý koncert je pořádán u příležitosti státního svátku Dne osvobození od fašismu.


    [Top]    


Kytarová hudba naplní víkend

Š t r a m b e r k (dam) - Koncertní kytary budou během následujících tří dní znít Štramberkem. Deváté Dny klasické kytary by měly přilákat asi stovku kytaristů z celé republiky a Slovenska. Odborné semináře a dílny budou střídat koncerty. Podle pořadatele by laická posluchačská veřejnost měla nejvíce ocenit koncert britského loutnisty Briana Wrighta a zpěvačky Jarmily Chaloupkové plánovaný na půl čtvrtou v neděli odpoledne a následující vystoupení komorního souboru Musica Gaudeans, který má začít o půl šesté v amfiteátru Pod Věží. Největší osobností festivalu bude bezesporu Jiří Jirmal. „Je to náš nejvýznamnější kytarový pedagog, který navíc 35 let nekoncertoval, a jeho vystoupení je proto vzácnou příležitostí,“ řekl pořadatel festivalu Vladislav Petrášek.


    [Top]    


Štěpán Rak uzavře sezonu

K o p ř i v n i c e (dam) - Milovníci vážné hudby se mohou těšit na vynikající závěr sezony. O pomyslnou lahodnou třešničku na dortu letošního Kruhu přátel hudby se ve středu 12. května postará proslulý kytarový virtuos Štěpán Rak.

Kořeny Rakova mistrovství jsou již v dětství, ale pro studium hry na populární nástroj se rozhodl v osmnácti letech. Díky svému pronikavému talentu se vypracoval na absolutní světovou špičku. Několik let působil ve Finsku a pak se v roce 1982 stal prvním pedagogem kytarové hry v historii pražské AMU. Rak je díky své unikátní kytarové technice a naprosto převratnému pojetí hry jedním z nejvyhledávanějších kytarových pedagogů zeměkoule. Jeho umělecký život je neustálým pendlováním mezi koncertními turné a přednášením na nejprestižnějších školách. Je často také členem porot kytarových soutěží. Štěpán Rak ovšem není jen vynikajícím interpretem, ale je také autorem několika symfonických děl a především mnoha kompozic pro sólovou koncertní kytaru. Na svém kontě má Rak také několik velice populárních pořadů propojujících hudbu a mluvené slovo. Koncert situovaný do kinosálu v kulturním domě začne o půl osmé večer a posluchačům nabídne vlastní skladby interpreta. Zaznít by měly ukázky z cyklu Chvála čaje, Rakova Královská suita, část hudby z cyklu Vivat Comenius a nebo úprava původně varhanní kompozice Parthia Bohemia Ivana Jelínka.


    [Top]    


Natáčením desky ve Spojených státech si November 2nd plní svůj odvěký sen

K o p ř i v n i c e (dam) - Asi pět novinkových písní, které budou součástí druhého řadového alba, zahrála kapela November 2nd svým fanouškům minulý pátek v klubu Nora. Nová deska kapely milované kritiky i laickými posluchači je zatím ve stádiu zrodu, ale od debutu Midnight Desert by se měla výrazně lišit.

„Chtěli bychom, aby deska byla proti té předchozí více energická, a myslím, že zatím se to daří,“ řekla zpěvačka Saša Langošová. November 2nd na začátku dubna natočil v pražském studiu SONO dvě písničky. Ty jsou nyní na cestě do New Yorku, kde je ve svém brooklynském studiu smíchá tamní producent Steve Walsh.

„V červnu pak tento člověk, který je také vynikajícím kytaristou, přijede do Prahy a natočíme s ním další dvě písničky. On si je zase odveze a smíchá. Přes léto bychom měli dotočit zbytek a v říjnu se chystáme do New Yorku, kde bychom měli album dokončit a také odehrát nějaké koncerty,“ prozradila Langošová.

Natáčením desky ve Spojených státech si kapela plní jeden velký sen. „Když jsme dělali první desku, vyzkoušeli jsme kde co, ale stále máme pocit, že by to mohlo jít dál. Odedávna jsme chtěli dělat desku v Americe. Taky abychom viděli, jestli je nějaký rozdíl v jejich přístupu, nebo jestli je to námi jako hráči. Moc se na tu zkušenost těšíme,“ nechala se slyšet zpěvačka a autorka písní November 2nd.

Nová deska by se měla objevit na pultech českých obchodů s muzikou buď ještě letos na konci roku, a nebo hned na začátku roku 2005, záležet to bude také na výběru vydavatele. November 2nd, kteří v Kopřivnici natáčeli svá první dema, předvedli v CO krytu suverénní výkon a náladu si nenechali zkazit ani řídkým publikem. „To dělá ten hokej,“ pousmála se Saša Langošová.


    [Top]    


Hvězdou oslav vstupu byl Elvis

Kopřivničany do Evropské unie vítal Elvis.
Několikahodinový koncertní program
před kulturním domem
vyvrcholil ohňostrojem.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Více muziky, než je běžné, znělo letos na prvního máje před kulturním domem, k běžnému prvomájovému programu se totiž připojila také oslava prvního dne, který republika trávila v Evropské unii.

Vše odstartovalo o půl třetí vernisáží výstavy prací kopřivnických školáků. Ti zpracovávali soutěžní téma vstupu do unie. Osmdesát osm nejlepších přihlášených prací bude až do konce měsíce možné zhlédnout ve výstavní síni přízemí Technického muzea.

Hudební blok na pódiu před kulturním domem odstartoval ve tři hodiny Městský dechový orchestr. Zhruba čtyřicetiminutový promenádní koncert, v rámci kterého kapela předvedla také novou skupinu mažoretek, byl koncertní generálkou orchestru před jeho zájezdem do italského partnerského města Castiglione del Lago plánovaným na dvanáctý květen. Dechovku před publikem střídal další úspěšný orchestr místních hudebníků, školní Swing band MIS music. V dalších hodinách se lidé dočkali nejen známých evergreenů v podání dívčího vokálního S kvartetu a country Kondor Bandu, ale i několika pestrých tanečních čísel z kuchyně místní ZUŠ a skupiny Mega Dance, Dream a Efekt.

Úspěšným tahem pořadatelů bylo zařazení pustějovské skupiny Nevím. Trio mladičkých rockových muzikantů dokázalo převzatými hity stejně jako vlastními písničkami publikum strhnout, a to jim odpustilo i drobné chyby pramenící z jejich hráčské nezralosti. Vrcholem se podle očekávání stal koncert swingového orchestru Bedřicha Pukovce. Příborský soubor předvedl vynikající show, k čemuž přispělo také hostování revivalového Elvise Vladimíra Lichnovského. Ihned po koncertu pak zaplněné centrum města zhlédlo ohňostroj, který byl barevnou tečkou za programem.


    [Top]    


Mini superstar určí diváci

Erika Boucharechas je jednou
z devíti finalistek pěvecké soutěže
Mini superstar domu dětí.
O celkovém vítězi rozhodnou diváci KTK.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Padesátka soutěžících se minulé úterý sešla na startu pěvecké soutěže Mini superstar pořádané domem dětí. Soutěž byla určena pro všechny zpěváky od těch nejmladších až po osmnáctileté, nejstarší ale o soutěž neměli zájem, a tak se stala čistě dětskou záležitostí. Také poměr zpěváků a zpěvaček byl velice nevyrovnaný. „Do soutěže se přihlásili jen čtyři kluci, jednomu porota udělila zvláštní cenu, ale do druhého kola žádný z nich nepostoupil,“ řekla organizátorka soutěže Marcela Nedjalková. Také kopřivnická superstar měla svou hvězdnou pěchotu, tu ale netvořili příliš sebevědomí, ale netalentovaní zpěváci, nýbrž čtveřice herců Údivadla domu dětí, kteří se starali o zábavné zpestření prvního kola soutěže. Z úterního základního kola vzešlo celkem devět finalistů po dvou z každé věkové kategorie, přičemž v kategorii devítiletých porota udělila kromě prvního i dvě druhá místa.

Nejlepších devět zpěváků si pak minulý pátek vyzkoušelo, jaké to je vystupovat před televizními kamerami, a počínaje dneškem mohou diváci kabelové televize posoudit jejich výkony v rámci pořadu vysílaného jako součást zpravodajského bloku KTK. Právě diváci kopřivnické televize stejně jako v celostátní obdobě soutěže rozhodnou o celkové vítězce. Tou se stane zpěvačka bez rozdílu věku, která dostane nejvíce SMS či telefonických hlasů do poledne 12. května, diváci se pak jméno vítězky dozvědí ve čtvrtek 13. května ve vysílání KTK.


    [Top]    


Divadelní společnost Háta

Zábavy chtivé diváky minulý týden
v kulturním domě rozveselovali také
pražští herci divadelní agentury Háta
s lehkou francouzskou komedií
Láska, sex a žárlivost.
Foto: David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.