Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Ministr Škromach bude diskutovat s občany v anexu

K o p ř i v n i c e (hod) - Zítra, tj. v pátek 23. dubna, zavítá do Kopřivnice ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. „S ministrem budeme projednávat záležitosti týkající se domova důchodců, otázku zaměstnanosti a další záležitosti,“ uvedl místostarosta Zdeněk Krajčír, který má na starosti sociální problematiku ve městě. Občané tak budou mít možnost položit ministru Škromachovi své otázky, týkající se jeho resortu, a to v anexu v době od sedmnácti do osmnácti hodin.


    [Top]    


Polyaromatické uhlovodíky jsou zdraví škodlivé

K o p ř i v n i c e (ili) - Rada města schválila provedení studie ’Stanovení koncentrací polyaromatických uhlovodíků (PAHs) v ovzduší města Kopřivnice’, která navazuje na soubor měření orientovaný na zajištění kvality ovzduší v našem městě. „Polyaromatické uhlovodíky jsou sloučeniny s velice rozmanitými rizikovými vlastnostmi, řada z nich jsou potenciální karcinogeny, mutageny, mnohé mají toxické vlastnosti, proto je nezbytné věnovat pozornost jejich koncentraci,“ uvedla pracovnice odboru životního prostředí Monika Paličková. Do organizmu se tyto látky dostávají vdechováním kontaminovaného vzduchu, přes sliznici a pokožku.

V ovzduší se PAHs vyskytují na prachových částicích a v plynné formě jako páry. Všeobecně platí, že vyšší množství jsou přítomná v zimních obdobích. Tuto skutečnost ovlivňuje řada faktorů, především fakt, že jedním z hlavních zdrojů jsou domácí topeniště, doprava, dále pak zimní meteorologické podmínky, především teplotní inverze. Také teplotní a sluneční podmínky v létě významně přispívají k rozkladným reakcím PAHs.

Odběr vzorků v Kopřivnici byl realizován v letním i zimním období, a to vždy v plynné i pevné fázi. Místa pro odběr vzorků byla vybrána tak, aby byly podchyceny koncentrace v okolí nejfrekventovanějších komunikací, ale i pozaďových lokalit. „Doprava ve městě je nejpravděpodobnějším zdrojem PAHs v ovzduší. K mobilní zdrojům se však v zimních měsících připojují i zdroje vytápění, a to hlavně lokální topeniště. Zjištěné překročení imisního limitu pro benzo(a)pyren, byť krátkodobé, napovídá, že údaje Českého hydrometeorologického ústavu, na základě kterých byla Kopřivnice zařazena mezi oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší, mohou být skutečně opodstatněné,“ shrnula závěr studie Paličková. V těchto oblastech dochází k překročení imisního limitu některé ze sledovaných znečišťujících látek. Na území Kopřivnice je na základě měření a především modelování imisní situace ČHMÚ překročen imisní limit pro benzo(a)pyren a prašný aerosol na celém území města. Tuto situaci bude muset město Kopřivnice, obdobně jako většina měst novojičínského regionu, řešit s cílem naplnit imisní limity pro vybrané znečišťující látky.


    [Top]    


Tatra na zítřek svolává akcionáře

K o p ř i v n i c e (dam) - Zítra se ve správní budově automobilky sejdou akcionáři Tatry. Řádná valná hromada společnosti začíná v devět hodin ráno a majitelé si na ní kromě jiného vyslechnou zprávu o podnikatelské činnosti a stavu majetku společnosti. Hospodářské výsledky Tatry osvětlí zpráva o řádné a konsolidované účetní uzávěrce, která bude obsahovat i návrh na vypořádání ztráty či zisku. Podílníci Tatry budou také hlasovat o návrhu zrušit registraci konkrétní emise akcií společnosti.

Do účetních uzávěrek Tatry mohou majitelé jejich akcií nahlédnout v pracovní dny na sekretariátu finančního ředitele automobilky.


    [Top]    


Dárci Adry podpoří v chudých zemích zdravotnické projekty

V oranžových a žlutých tričkách s logem
Občanského sdružení Adra vybírali
dobrovolníci finanční dary v rámci
celorepublikové velikonoční sbírky
’Pomáhat může každý’.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Občanské sdružení Adra uspořádalo ve dnech 14. a 15. dubna již třetí ročník celorepublikové velikonoční sbírky. Jak napovídá její název ’Pomáhat může každý’, snaží se dát lidem, kteří nechtějí být lhostejní k celospolečenským problémům, možnost pomoci jiným. Sbírka, jež je určena na pomoc obětem živelních katastrof a válek, je povolena Magistrátem hlavního města Prahy pro osmnáct zemí Evropy, Asie a Afriky, včetně České republiky. Sbírku realizovalo šestnáct dospělých a deset dětí, všichni z Církve adventistů sedmého dne, kteří měli k dispozici sedm pokladniček, jejichž odpečetění probíhalo na městském úřadě. Za minimálně dvacetikorunový dar každý dárce obdržel poděkování v podobě visačky ve tvaru barevného domečku. „Celkem se jenom v Kopřivnici vybralo 39 795,50 korun,“ uvedl jeden z pořadatelů sbírky Petr Kunz. Dohromady tato částka vážila jednadvacet kilogramů. Zástupci Adry děkuji všem, kteří nezůstali ke sbírce lhostejní.

Tento rok finančním příspěvkem dárci podpoří zejména zdravotnický projekt v nejchudší zemi Evropy a v Moldávii. Kromě podpory místním nemocnicím a sociálním ústavům Adra propůjčí lidem v Moldávii svou pojízdnou zubní ambulanci. I letos budou poskytnuty další půjčky pro řemeslníky a farmáře v Bosně a Hercegovině, která trpí více než šedesátiprocentní nezaměstnaností. Poslední měsíce ukázaly také zvýšenou potřebu humanitární pomoci srbské enklávě.


    [Top]    


KTK zdražuje služby z důvodu zvýšení DPH

K o p ř i v n i c e (hod) - Na základě projednávané novely zákona České národní rady č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, která pravděpodobně nabude účinnosti dne 1. května, bude Kabelová televize Kopřivnice, s. r. o., k veškerým platbám účtovaným uživatelům na základě smluv o dodávce signálu kabelové televize připočítávat nově stanovenou základní sazbu DPH ve výši 19 procent.

„Zvýšená sazba DPH bude uživatelům poprvé účtována za služby poskytované za květen. V případě změny výše uvedených údajů, zejména posunutí termínu platnosti novely zákona, budeme uživatele včas informovat. K tomuto nepopulárnímu kroku jsme nuceni přistoupit, neboť zvýšení sazby DPH není kabelová televize schopna ovlivnit,“ uvedl Jan Bittner, ředitel Kabelové televize Kopřivnice. Cenové relace budou zveřejněny, jakmile bude zvýšení DPH schváleno.


    [Top]    


Tuningové vozy táhly

Tuning motor show přilákala
minulou sobotu na polygon neuvěřitelných
šestnáct tisíc diváků. Akce způsobila
dopravní kolaps ve městě a okolí.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Víc než trojnásobný zájem překvapil pořadatele sobotní Tuning motor show na tatrováckém polygonu.

„Počítali jsme s pěti tisíci návštěvníky, pro jistotu jsme si připravili 8 000 vstupenek, ale nakonec bylo účastníků asi šestnáct tisíc,“ prozradil jeden z dvojice hlavních organizátorů Pavel Farda.

Stovky upravených vozů, atraktivní rychlostní zkoušky a další atrakce táhly natolik, že byly důvodem dopravního kolapsu. Kopřivnice zažila snad největší dopravní zácpu své historie a auta stála v kolonách až k Příboru. Silnice a doslova každá volná plocha kilometry od tatrovácké zkušební dráhy se změnily v divoká parkoviště.

Nečekaný počet diváků a také jejich neukázněnost působila pořadatelům značné problémy. „Lidé nerespektovali vyznačená místa k stání, což bylo na úkor bezpečnosti i plynulosti akce,“ tvrdí dnes již poučený Farda. Neposlušní diváci a nepřízeň počasí měli na svědomí také zrušení plánovaného závodu na klopené dráze. Pořadatelé předpokládají, že akci budou v dalších letech opakovat.
 
 


    [Top]    


Stíny

Dne 12. dubna v odpoledních hodinách přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že v restauraci na ulici Obránců míru došlo ke rvačce. Hlídka přijela okamžitě na místo, a zabránila tak dalšímu fyzickému napadení. Ke rvačce došlo mezi třemi muži z Kopřivnice a třemi muži vietnamské národnosti. Strážníci zjistili totožnost všech aktérů výtržnosti a předali dotyčné na P ČR, která si případ převzala.

Dne 14. dubna dopoledne zasahovala hlídka MP na základě oznámení v bytě na ulici Z. Buriana. Strážníci, kteří se dostavili na místo, slyšeli z bytu volání o pomoc. Majitel nebyl schopen otevřít dveře. Z důvodu bezprostředního ohrožení na životě hlídka vstoupila do bytu přes okno a poskytla muži první pomoc, protože ho postihl zřejmě infarkt. Byla okamžitě přivolána rychlá záchranná služba a vyrozuměna rodina majitele bytu.

Dne 15. dubna krátce po čtvrté hodině ranní oznámila žena bydlící na ulici Osvoboditelů, že ve vchodě našla tři chlapce, jak spí na chodbě. Když je probudila, tak odešli. Kamerovým systémem byli chlapci spatřeni na ulici Osvoboditelů u telef. automatu, kde je zadržela hlídka MP. Jednalo se o chlapce ve věku 13 a 15 let z Karviné. Ti sdělili, že jsou u babičky jednoho z nich. Byli převezeni na OO P ČR, kde vyšlo najevo, že jeden z nich utekl z diagnostického ústavu. Proto si záležitost převzala Policie ČR.

Dne 17. dubna bylo zahájeno šetření trestného činu krádeže, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že téhož dne v době od 19 do 21.10 hodin na ulici České u budovy č. p. 459 násilím vnikl do odstaveného osobního vozidla zn. Škoda Felicie, ze kterého odcizil nezjištěné množství bižuterie v celkovém hodnotě nejméně za 70 000 korun.


    [Top]    


Na Líbotíně se asi bude koupat letos

Š t r a m b e r k (dam) - Štramberské koupaliště na Libotíně bude téměř s jistotou ještě letos v létě sloužit rekreantům, tvrdí to alespoň starosta Jan Socha. Podle jeho slov jsou totiž zastupitelé nakloněni investovat do koupaliště zhruba čtvrt milionu korun, které by zdevastovaný areál uvedly do stavu, kdy jej bude možné ještě minimálně jednu či dvě sezony provozovat.

To, že se budou lidé na Libotíně koupat ještě letos, ale neznamená, že štramberská radnice pohřbila projekt velkorysé přestavby Libotína v moderní aquapark. S jeho případnou podobou se mohli tamní občané seznámit minulý týden na veřejné prezentaci návrhů architekta Vladimíra Vychodila a jeho týmu. Aquapark by kromě čtyřdráhového plaveckého bazénu měl tvořit také bazén s vodními atrakcemi, jako je tobogán a speciální skluzavky. Zachován zůstane také dětský bazén. Vybudování celého areálu včetně nutného technického a hygienického zázemí by podle autora projektu mělo stát zhruba 60 až 68 milionů korun bez DPH. Štramberské zastupitelstvo přitom pro plánovanou úpravu Libotína stanovilo finanční strop ve výši šedesáti milionů včetně daně z přidané hodnoty. Starosta Jan Socha přiznává, že podobně nákladný projekt nemá ve Štramberku obdoby. „Financování celého záměru je pochopitelně tím největším oříškem. Věřím, že se nám může zdařit získat až 75 % potřebné sumy ze strukturálních fondů Evropské unie, zbytek však bude na nás,“ řekl Socha. Vysoké vstupní investice, které mimo jiné umožní předehřívání vody v bazénech, a také výrazné prodloužení sezony by podle propočtů projektantů znamenalo ekonomickou soběstačnost libotínského areálu, a tím pádem také zbytečnost dalších městských dotací na provoz.


    [Top]    


Den Země je v mikroregionu nejčastěji připomínán exkurzemi a výlety do okolí

M i k r o r e g i o n (ili) - Dne 22. dubna 1970 proběhla první kampaň pod názvem Den Země ve Spojených státech amerických, která měla za cíl prosadit otázku ochrany životního prostředí. Kampaň se setkala s nebývalým ohlasem a dala vzniknout tradici oslav Dne Země - jako mezinárodního svátku životního prostředí.

Ke Dni Země si obce a města našeho regionu připravily spoustu akcí, které se ne vždy uskuteční právě 22. dubna. V mnoha případech, zejména u školních akcí uskutečněných venku, bude rozhodovat počasí, ale odložení akce neznamená její zrušení.

Den Země si v Závišicích připomenou poněkud netradičně, a to 25. dubna v 15 hodin koncertem Komorního orchestru Kopřivnice uskutečněným zároveň u příležitosti Roku české hudby. Místní základní škola ve spolupráci s mateřskou uspořádají besedu a budou se podílet na společném projektu o přírodě. „Ještě nepadlo konečné rozhodnutí, zda-li vytvoříme společně strom nebo zeměkouli, ale to v tomto případě není podstatné,“ uvedla ředitelka malotřídky Anna Zemanová. Součástí společné práce budou i přání dětí adresované matce Zemi.

Ženklavské děti mají Den Země tradičně spojený s čistěním pramene Sedlnice. „Nezůstanou ochuzeny ani o malování na chodníku, aktivity na zahradě a v neposlední řadě i úklid okolí,“ vyjmenovala další počiny ředitelka školy Hana Vidličková.

Organizování Dne Země ve Skotnici se ujala místní knihovnice Barbora Kuřecová. Děti se budou realizovat při malování na betonu, pro ně i rodiče je připraven výlet do přírody. Cílem bude proslulá mineralogická lokalita na Hončově hůrce (336 m n. m.).

Obdobný program pro své svěřence připravila ředitelka malotřídní Základní školy v Trnávce Ivana Vidličková - kreslení a vycházka do okolí.

Podle slov zástupce ředitele Základní školy ve Štramberku Vladimíra Strnada budou oslavy Dne Země přesunuty o čtyři dny později na šestadvacátého dubna, kdy každá třída bude mít individuální program. Ve Štramberku si tento významný den připomenou v Kamenárce i ochránci přírody, město samo zajistí mimořádnou likvidaci plastů, které v rámci úklidu sesbírají žáci školy.

Ředitel Základní školy v Petřvaldě Martin Myška byl zklamán, že o bezplatné služby žáků při sázení stromků nemá zájem žádná organizace: „Obtelefonovali jsme kde co, ale bezvýsledně. Mrzí mě to za děti, protože sázení stromků je rozhodně poutavější forma připomenutí Dne Země než obligátní úklid kolem školy.“ Petřvaldští školáci navíc sesbírali 8,2 tuny starého papíru.

Mošnovské děti čeká mimo vycházku a malování i návštěva přehrady Šance a přislíbenu mají i exkurzi do třídírny odpadu, jak uvedla ředitelka školy Zdenka Filipová.

Městský úřad v Příboře připravil pro žáky obou základních škol a zvláštní školy velice poutavé ekologické programy, z nichž si každý vybral podle své potřeby. Pro žáky Základní školy Npor. Loma je připravena prohlídka i s výkladem do podniku likvidujícího odpad Ezo Ostrava a do přírodní rezervace Kotvice nacházející se na katastru obce Albrechtičky. „Na prvním stupni pak proběhne přírodovědná soutěž,“ doplnil výčet akcí ředitel školy Ján Drtil. K dalším nabídkám patří přednáška o včelách, kterou uspořádá místní včelařský svaz, a návštěva farmy spojená s projížďkou na koních.


    [Top]    


Informace voličům - občanům členských zemí Evropské unie

Pro občany členských států Evropské unie s pobytem na území Kopřivnice vč. místních částí, kteří se rozhodnou hlasovat ve volbách do Evropského parlamentu ve dnech 11. a 12. června na území ČR, bude zajištěn na Městském úřadu v Kopřivnici provoz i v neděli 2. května od 8 do 16 hodin. Tento den uplyne zákonná lhůta pro podání písemných žádostí o zápis do seznamu voličů vedeného městským úřadem pro volby do Evropského parlamentu.

Žádost podává občan jiného členského státu Evropské unie, který má právo volit, tzn. alespoň druhý den voleb dosáhl věku 18 let a je po dobu nejméně 45 dnů veden v evidenci obyvatel.

Žádost může podat osobně nebo písemně a musí k ní být přiložena kopie dokladu osvědčující zápis žadatele v evidenci obyvatel, tzn. kopii průkazu o povolení k pobytu a zároveň čestné prohlášení, ve kterém žadatel uvádí svoji státní příslušnost, místo pobytu, adresu volebního obvodu, kde byl dosud veden ve volební evidenci, a to, že bude hlasovat ve volbách do EP pouze na území ČR.

Odbor správní MÚ Kopřivnice


    [Top]    


Podvodníci se zaměřili na okrádání seniorů

N o v ý   J i č í n (hod) - V posledním období se zvýšil počet krádeží a podvodného vylákání peněz na seniorech.

V únoru v Novém Jičíně kolem poledne zastavilo auto u 81leté ženy, její osádka, kterou tvořili muž a ženy, poškozenou naložila do auta. Oznámili, že měli dopravní nehodu, jejich dvě děti jsou v nemocnici a oni potřebují peníze. „Paní s nimi odjela do svého trvalého bydliště, odkud si vzala vkladní knížku a pokračovala s pachateli do České spořitelny. Z vkladní knížky vybrala patnáct tisíc korun, které jim předala. Ti jí slíbili, že odpoledne půjčené peníze vrátí. Jako ‘projev důvěry’ zanechali u ní v bytě krabici s anténou a dvoje náramkové hodinky. Peněz ani pachatelů se žena nedočkala a případ oznámila až 2. března,“ uvedla Miroslava Šálková, tisková mluvčí novojičínské policie.

Podobný případ se stal 7. dubna kolem poledne. Dvě ženy tmavší pleti navštívily 78letou ženu z Frenštátu pod Radhoštěm a pod záminkou výhry ve spotřebitelské soutěži, v níž měla vyhrát přikrývku, čokoládu a 2 000 Kč, vešly do domku, kde využily nepozornosti poškozené a odcizily 17 000 Kč, které měla paní uspořeny. „V tomto případě použily pachatelky trik s rozměněním pětitisícové bankovky, stejně jako v dalším případě, který se stal o den později ve Studénce, kdy dopoledne vešla neznámá pachatelka do domu 83leté ženy pod záminkou prodeje textilu. Poškozená paní toto odmítla. Pachatelka se nenechala odbýt, a proto požádala o rozměnění pětitisícové bankovky. Využila nepozornosti a z látkové taštičky schované pod polštářem odcizila 26 000 korun,“ dodala mluvčí.

Sjednání pojistné smlouvy bylo záminkou pro další okradení starší ženy. V Trnávce pachatelka 80leté paní vytrhla kabelku i s doklady přes otevřené okno rodinného domku, nastoupila do vozidla a odjela pryč.

Policie proto radí, aby starší lidé neotvírali nikdy dveře svého bytu, dokud si nejsou naprosto jisti, že člověka za dveřmi znají. „Pokud vás někdo oslovuje jménem, ještě to neznamená, že vás zná. Jméno si přečetl na vizitce nebo na dopisní schránce. Stává se, že si pachatelé loupežných přepadení obstarají falešné průkazy a vymyslí si pádný důvod pro to, abyste jim otevřeli. Důvodem bývá nevolnost, porucha na topení, kontrola televizní přípojky, vzkaz či telegram, nutnost rychle zatelefonovat pro pomoc atd. Pokud je jejich žádost naléhavá, řekněte jim, aby přišli znovu v doprovodu člověka ze sousedství, kterého znáte, případně před vstupem cizího člověka do svého obydlí zavolejte souseda, známého nebo člena rodiny. Ti, kteří mají telefon, si mohou ověřit, zda uvedený podnik vyslal svého člověka,“ uvedla Šálková, které finty používají pachatelé nejčastěji, aby se dostali do bytů starých lidí.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.