Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Školy se sloučí od ledna, interpelace byly staženy

K o p ř i v n i c e (hod) - Jedním z prvních bodů čtvrtečního zasedání zastupitelstva byl dodatek jednacího řádu, který měl být rozšířen o interpelace. V rámci několika posledních zasedání zastupitelstva Dagmar Rysová vždy navrhovala, aby program jednání byl rozšířen o bod Různé. Její návrh při hlasování neprošel, a tak podala svůj návrh na radu města. Ta tento bod přejmenovala na Interpelace a zapracovala jej do dodatku jednacího řádu zastupitelstva města. Při samotném projednávání tohoto dodatku starosta přečetl větu, která v původním návrhu nebyla a která omezovala možnosti zastupitelů, kdy mohou vznést interpelace. Jako první se o slovo v diskuzi k tomuto bodu přihlásil Alois Janek, který řekl, že dodatek je pro zastupitelstvo města nadbytečný. Člen zastupitelstva má podle zákona o obcích právo diskutovat k projednávaným věcem.

Dagmar Rysová reagovala na dodatek slovy: „Nepředložila jsem tento návrh tak, jak je zde předložen. Právo předkládat návrhy, připomínky nebo dotazy by vyřešil bod programu Různé či diskuze. Překvapilo mě, že se kvůli tomu udělal dodatek jednacího řádu, ke kterému mám výhrady.“ Na to reagoval místostarosta Zdeněk Krajčír, který řekl, že jednání zastupitelů by mělo mít svůj řád. „Základ demokracie je diskuze. Udělejte diskuzi. Jste všichni profíci, z čeho máte strach. Za občany jsem tu sám. Máte strach z diskuze se mnou?,“ nenechal si ujít možnost vystoupit k projednávané otázce občan Ivan Telařík. Krajčír se ozval, že on strach nemá a že vše je o řádu a pořádku. K tomu dodal místostarosta Milan Bureš: „Že tady diskuze je, je důkaz, že jste mohl, pane Telaříku, vystoupit.“ Poté na návrh zastupitele Romana Jelínka byl bod stažen z programu jednání.

V rámci dalšího jednání bylo schváleno sloučení Základní školy náměstí se Základní školou dr. Milady Horákové, a to od prvního ledna 2004. Děti a rodiče to poznají tak, že na vysvědčení budou mít všichni hlavičku ZŠ dr. Milady Horákové. K prvnímu stěhování a změnám by mělo dojít nejdříve od prvního září příštího roku. K časovému horizontu se přítomný ředitel Lumír Pospěch nechtěl moc vyjadřovat, neboť se o časovém období ještě nedá hovořit. Byla by to spíš jen spekulace.

Třikrát se během zasedání ozval Alois Janek a ptal se, proč se nekonal seminář k zastupitelstvu, na kterém jsou jim podrobně vysvětleny případné nejasnosti.

Na konec jednání se v rámci bodu Interpelace diskutovalo. Nejprve starosta poděkoval všem zastupitelům za vstřícnost, kterou si vyžádala dvě mimořádná jednáních. Dagmar Rysová požádala o zpracování materiálu, ve kterém by bylo uvedeno, v jakých sdruženích je město Kopřivnice členem a co to městu přináší. Chtěla by tuto analýzu znát dříve, než se bude projednávat konečný rozpočet města na příští rok. Starosta tento podnět podpořil.

Podobný požadavek vznesl Telařík, který by chtěl, aby město zveřejnilo všechny své pronájmy - jejich cenu a na jak dlouho. Dále ho zajímalo, jak město postupuje, když doba, na kterou byl pronájem sjednán, skončí.


    [Top]    


Zahájena výstavba třetí nové továrny

Plány nového závodu, německý i český text
a také několik mincí. To je obsah měděné
schránky, která byla před týdnem uložena
do základního kamene závodu Brose.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V pátek 7. listopadu byl položen základní kámen nového závodu společnosti Brose v Průmyslovém parku v Kopřivnici.

V předvečer slavnostního aktu schválili zastupitelé prodej pozemku, neboť Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil výjimky ze zákazu veřejné podpory, a město tak mohlo prodat pozemky firmě za zvýhodněnou cenu.

Firma Brose bude investovat do nového závodu v Kopřivnici do budov, výrobního zařízení a vybavení více než čtyřicet milionů euro. Výroba by měla být zahájena za rok v říjnu a užitná plocha závodu by měla být na ploše kolem jednadvaceti tisíc metrů čtverečních.

Po dostavění závodu by se sem měla přestěhovat výroba z Rožnova a v novém závodě by mělo pracovat asi pět set zaměstnanců. Ředitel výroby polohovacích sedadel Jürgen Otto řekl, že by firma mohla přijmout kolem sto padesáti nových zaměstnanců a možná i více. Vše bude záviset na tom, zda bude mít firma dostatek zakázek.
 
 
 
 


    [Top]    


Město by chtělo mít v Kopřivnici gymnázium

K o p ř i v n i c e (hod) - Z důvodu úbytku žáků ve školách schválili zastupitelé na svém zasedání sloučení dvou základních škol. Žáci ze ZŠ náměstí se postupně přestěhují do školy dr. Milady Horákové, ale už dnes musí město zvažovat, co s budovou dále. „Není žádným tajemstvím, že uvažujeme o tom, aby v této budově vzniklo gymnázium. Z čísel je zřejmé, že každým rokem odchází asi osmdesát dětí z kopřivnických škol na gymnázia v okolních městech. Já si myslím, že je to škoda, protože to jsou děti nadané a talentované a tím, že odejdou, ztrácí s Kopřivnicí kontakt,“ sdělil k plánům radnice místostarosta Milan Bureš, který má na starosti školství.

Město má vybudovanou kvalitní síť škol, a to od mateřských, přes základní až po střední odborné školství. Ve městě je navíc i vyšší odborná škola a také Dětské centrum pro handicapované děti. „Jediné, co zde chybí, je gymnázium. Nelze zakrývat, že v bývalém okrese jsou čtyři gymnázia,“ dodal místostarosta.

Místostarosta už jednal o možnosti zřízení gymnázia ve městě s pracovníky krajského Moravskoslezského úřadu. „Moravskoslezský kraj má ve své koncepci výchovně vzdělávací soustavy zakotveno, že chce tento typ vzdělávání navýšit o šest set míst, ale zatím se mu to nedaří. V této souvislosti by naše gymnázium zapadalo do jejich koncepce. Krajští úředníci v rozhovorech přislíbili, že pokud by bylo město zřizovatelem, pak by vzniku gymnázia nebránili,“ sdělil Bureš.

Co se týče financování školy, stát by přes kraj hradil přímé náklady a provoz by šel na vrub městu. Stejným způsobem se financují základní školy. Až na jaře příštího roku by mohlo město začít pracovat na koncepci gymnázia, ze které by vyplynulo, kolik bude mít tříd v ročníku a jaké by mělo mít zaměření. Pokud by šlo vše hladce, první žáci by do nově vzniklého gymnázia mohli nastoupit 1. září 2005. Zastupitelé na svém zasedání v rámci programu sloučení škol schválili, aby město hledalo využití uvolněné budovy prioritně pro účely ve školství.


    [Top]    


Pokud lidé nezaplatí poplatky, bude následovat penalizace

K o p ř i v n i c e (hod) - V současnosti jsou obesíláni občané upomínkami na zaplacení poplatku za komunální odpad podle platné vyhlášky města. Poplatek činí tři sta sedmdesát korun za osobu a rok, o třicet korun méně mohli zaplatit majitelé popelnic. Poměrná část Kopřivničanů tak neučinila ani vloni. K poslednímu dni roku 2002 k plnému uhrazení místního poplatku chybělo 883 855 Kč, za letošní rok to je 1 735 209, což celkem činí 2 619 064 Kč.

„Zatím jsme benevolentní a občany upomínáme jen o částku bez navýšení. Kdo nezaplatí upomínku včas, dostane další zvýšenou o penalizace,“ vysvětlil postup upomínek Martin Hrnčárek, vedoucí finančního odboru. „Při zaslání upomínek jsme však zaznamenali asi desetiprocentní chybovost. Ta byla způsobena jak chybou v evidenci (jedná se cca o 10 000 přihlášek), tak chybným pochopením městské vyhlášky o odpadech.

Omlouvám se tímto občanům, kteří měli své povinnosti v pořádku a přesto byli upomínáni. Nicméně tuto agendu jsem převzal již v tomto stavu. Přijal jsem však patřičná opatření k nápravě. Dovoluji si však připomenout, že poplatkovou povinnost má každý občan (mimo vyhláškou stanovené výjimky), který má evidovaný trvalý pobyt v našem městě a místních částech. Bohužel odhlášením trvalého pobytu (i přestěhováním v rámci města) z evidence obyvatel není splněna oznamovací povinnost vyhlášky o odpadech, kdy tato skutečnost musí být nahlášena i na finančním odboru města – oddělení poplatků za odpady. Logicky by se pak zdálo, že tato evidence by měla být propojena se systémem přihlášek odpadů, a tím by byl vyřešen problém. Bohužel zde narážíme na zákon o ochraně osobních údajů, kdy tato možnost není systémově přípustná, protože evidence obyvatel je státní systém evidence Ministerstva vnitra s osobními údaji a ne evidence městského úřadu. Tyto systémy nesmí být propojeny,“ dodal Hrnčárek.

V příštím roce by podle vedoucího finančního odboru nemělo dojít k navýšení poplatku za odpady. Ten by měl zůstat ve stejné výši jako letos. Pokud bude novelizace vyhlášky schválena zastupitelstvem města, platby budou v měsících březnu a září.


    [Top]    


V klubu vzniká z dotace nová technická dílna

Zatím probíhají hrubé stavební práce
v místech, kde by už za měsíc měla být
nová technicko-výtvarná dílna.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Technicko-výtvarná dílna začala na začátku měsíce vznikat v klubu Kamarád. Prostor, který bude nabízet návštěvníkům klubu další možnosti vyžití, vzniká na základě projektu prevence kriminality. „Ministerstvo vnitra poskytlo padesát tisíc, které využijeme na nákup materiálu, nářadí a dalšího zařízení, které se nám nepodařilo sehnat například ve zrušených mateřských školkách,“ řekla šéfka klubu Kamarád Blanka Mikundová. Stavební úpravy a především nutnou novou elektroinstalaci za 119 tisíc korun zaplatí město.

Stavební práce v technicko-výtvarné dílně by měly trvat do konce listopadu, začátek provozu dílny a také nové místnosti pro kroužky působící v klubu však zatím ještě nejsou stanoveny. „V rámci úspor děláme některé práce svépomocí, a to nás zdrží. Rádi bychom dílnu otevřeli ještě letos, ale běžný provoz asi odstartuje až v lednu,“ vysvětlila Mikundová. V nové dílně klubu Kamarád si jeho návštěvníci budou mít možnost osahat základy práce se dřevem a kovem.

„Samostatný prostor v ní získají také veškeré výtvarné aktivity klubu. Přestože nám zatím bude chybět vypalovací pec, budeme pracovat také s keramikou, která je výborným terapeutickým materiálem,“ řekl programový pracovník klubu Michal Raška.


    [Top]    


Na pivní drakijádě se pilo jedno pivo i za pět vteřin, soutěžily také ženy

Š t r a m b e r k - Ne pouštět, ale naopak chytat draky bylo cílem prvního ročníku náSOSácké drakijády pro dospělé. Netradiční recesní akce našla útočiště nikoliv někde na louce, jak bývá u drakijád zvykem, ale v Hrstkově chatě pod Trúbou. Společnost opuštěných sympaťáků, která akci měla ve své režii, připravila kromě muziky a další zábavy také soutěžní program. „Disciplínu Metr piv na čas jsme zrušili pro nezájem,“ prozradil Aleš Jarolím s tím, že na třináct půllitrů si troufl pouze jeden odvážlivec. To zápolení v rychlém pití jediného piva lákalo už početnější skupinku. Proti sobě se postavilo sedm borců v mužské a stejný počet soutěžících v ženské kategorii. Absolutním vítězem se stal kopřivnický Vlastimír Perna, když součet časů z obou kol dosáhl pouhých 13,22 vteřiny. V druhém kole navíc vítěz dokázal také vytvořit rekord mítinku, když půllitr prolil hrdlem za pět vteřin. I ženy, které měly úlohu usnadněnou tím, že pily pouze malé pivo, dosahovaly kvalitních časů. Vítězkou se nakonec stala Renata Houžvová se součtem časů v obou kolech 13,50 vteřin a nejrychlejším vypitím třetinky za 6,14 sekund. Motivací pro pivní přeborníky byly také ceny. Vítěz si odnesl víkendový pobyt v hotelu na Starých Hamrech a sponzoři honorovali i další místa. Přestože letošní ročník pořadatelé očíslovali jedničkou, již před rokem jednu Drakijádu připravili. Tehdy se ovšem na Červeném kameni objevily také děti s papírovými draky. „Letos jsme děti nezvali. V Kopřivnici byly už asi tři drakijády, nemělo smysl dělat další. Výhodou je, že nejsme závislí na počasí. Vítr nepotřebujeme. Dobré by bylo, jen aby moc nemrzlo a všichni účastníci se v pořádku dostali domů,“ řekl Roman Modrovič ze SOS.

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.