Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Telařík dosáhl svého, v Tatře budou vyšetřovat specialisté

K o p ř i v n i c e (dam) - Neúnavný kritik hospodaření Tatry a její drobný akcionář Ivan Telařík dosáhl svého. Po mnoha letech neúspěšných snah by jeho podněty upozorňující na nešvary v kopřivnické automobilce měl šetřit tým specialistů. Osm Telaříkových trestních oznámení týkajících se Tatry a další dvě podané přímo managementem automobilky by se ze stolů kopřivnických vyšetřovatelů měly přestěhovat do Ostravy, kde se jejich šetření budou věnovat odborníci na korupci a ekonomickou kriminalitu.

Převedení případů na odborné pracoviště si Telařík vymohl na začátku srpna až na ministerstvu vnitra. „Zdejším vyšetřovatelům nezbývá než oznámení, která podám, prošetřit a odložit, nemají dostatek lidí ani prostředků na to, aby ty věci dotáhli do jiného konce. Proto jsem tak usiloval o to, aby se toho ujal někdo jiný,“ řekl Telařík. Naději na důkladné prošetření jeho podnětů Telaříkovi po čtyřhodinovém rozhovoru dal šéf odboru pro odhalovaní korupce a hospodářské kriminality Jaroslav Macháně.

Autor osmi trestních oznámení, z nichž mnohá již byla nejednou odložena, věří tentokrát v konkrétní výsledky, které by podle něj mohly vést k odhalení viníků současné neradostné situace kopřivnické automobilky a k jejich potrestání. „Teď je ideální doba. Je před volbami a sociálně demokratičtí ministři se budou snažit, aby jejich předvolební slib ’Akce čisté ruce’ měl nějaký konkrétní výsledek,“ domnívá se Ivan Telařík. „Tady v té fabrice zmizelo 4,5 miliardy plus její majetek, a zaplatili jsme to my všichni. Proto by také daňové poplatníky mělo zajímat, kdo za to může,“ tvrdí akcionář Tatrovky, který důkazy chyb v jejím řízení shromažďuje již téměř jedenáct let a podle svých slov na všechna svá tvrzení má nevyvratitelné písemné doklady.

Balík trestních oznámení souvisejících s Tatrou se navíc ještě rozroste. Telařík se totiž domnívá, že management a zástupci zanedbali své povinnosti při správě cizího majetku, když neupozornili vládu na existenci žaloby společnosti Le Cygne. „Dokud nejsou vyřešeny majetkoprávní vztahy, které právě tato žaloba zpochybňuje, není možné Tatru prodat a dokonce ani vypsat tendr. Pokud již někdo oznámení v tomto směru nepodal, udělám to já,“ uzavřel Telařík.


    [Top]    


Radní schvalovali tři veřejné zakázky

K o p ř i v n i c e (hod) - Mimořádnou schůzi si vyžádalo schválení vítězů tří veřejných zakázek na vybudování technické infrastruktury v Podnikatelském parku Kopřivnice ve Vlčovicích minulý týden v úterý. V pondělí zasedaly hodnotící komise, ve kterých byli i zástupci CzechInvestu. Radní všechny tři vítěze schválili na základě doporučení hodnotících komisí.

První firmou, kterou rada schválila, bylo místní V+V Saveko, s. r. o., Kopřivnice. Ta byla vybrána na veřejnou zakázku na ’Podnikatelský park Kopřivnice - Vlčovice, technická infrastruktura II. etapa (realizace stavby)’, která se týká vodovodního řádu - sběrač splaškových vod, kanalizaci dešťových vod“, obě na první část.

Druhou firmou, jež byla vybrána, je Plynstav, s. r. o., Nový Jičín, která bude provádět zakázku - rozvaděč STL plynu, 1. část, přeložku plynovodu VTL 200. Třetí firma - Imos Zlín, s. r. o., bude realizovat stavbu spínací stanice 22 kV, elektročást, dieselagregát a kabelové přívody k spínací stanici.


    [Top]    


Salus chystá nadstavbu, ale stále mu chybí peníze

K o p ř i v n i c e (dam) - Pracovníci místního azylového domu pro matku a dítě v tísni Salus již začínají s omezováním příjmu dalších klientů. Příčinou je plánované zastavení provozu zařízení z důvodu stavebních úprav na domě, kde Salus sídlí.

„Pokud někoho přijímáme, tak pouze do druhé poloviny září. V říjnu by totiž měly práce na nadstavbě začít a bohužel není jiná možnost než provoz přerušit. Přestěhování do jiného objektu totiž nepřipadá v úvahu,“ řekl ředitel společnosti provozující domov Salus Jaromír Navrátil. Podle jeho slov není zatím jisté, na jak dlouho bude provoz v širokém regionu ojedinělého zařízení zastaven. „Záleží na dohodě s firmou, která stavbu provede, budeme se snažit, aby to byla co nejkratší doba,“ uvedl Navrátil s tím, že minimum je měsíční pauza. Střešní nadstavba by měla vyřešit kapacitní problémy azylového domu, v podkroví by byly vytvořeny pokoje krizového centra pro děti a zároveň stavební úpravy vyřeší i problém se zatékáním do stávající střechy. Investorem stavby bude město, které na tento účel také uvolnilo pět set tisíc ze svého rozpočtu. „My radnici postoupíme milion korun získaný od nadace televize Nova,“ prozradil Navrátil. Do dvou milionů předpokládaných nákladů stavby však stále chybí zhruba pět set tisíc korun, jejichž získání je záležitostí Salusu. „Zatím to nevypadá dobře. Doposud se mi nepodařilo zajistit žádného velkého sponzora,“ přiznává Navrátil. Podle jeho slov je sice pravděpodobné, že bude možné stavbu pořídit o něco levněji, kolik se bude dát ušetřit, však zatím vyčíslit neumí. „Možnost úspor vidím především ve výběru zhotovitele a možných úpravách oproti původnímu projektu,“ uvedl Navrátil. Podle starosty Kopřivnice Jiřího Tichánka, který je zároveň členem správní rady Salusu, bude stavba vedena tak, aby v případě, že dojdou peníze, mohla být kdykoliv zakonzervována. „Pokračovalo by se až poté, co budou k dispozici další finance,“ vysvětlil postoj města Tichánek s tím, že město nemá k dispozici další peníze, kterými by na rekonstrukci přispělo.


    [Top]    


Nad termínem stavby kruhové křižovatky stále visí otazníky

K o p ř i v n i c e (dam) - Několik let slibovaného kruhového objezdu na křižovatce ulic Záhumenní a Obránců míru se řidiči letos zřejmě opět nedočkají, a to i přesto, že ministerstvo dopravy peníze na jeho stavbu již uvolnilo. „Podle informací, které mám, byl začátek realizace stavby z mně neznámých důvodů přesunut z letošního roku až na březen 2002. Zlobí mě to, neboť podle mého názoru zahájení stavby již vůbec nic nebrání,“ uvedl kopřivnický starosta Jiří Tichánek s tím, že se společně se svými zástupci ještě pokusí stavbu uspíšit. Takovou možnost připouštějí také na ostravském ředitelství Správy silnic a dálnic. Během čtrnácti dnů by měla být vypsána veřejná soutěž na zhotovitele stavby. Postavit takovou kruhovou křižovatku je pak záležitost dvou tří měsíců. Pokud by se nenašel jiný problém, nevidím důvod, proč by se to nemělo stihnout ještě letos,“ uvedl technický náměstek Lubomír Hýbl.


    [Top]    


Závišičtí v sobotu oslavili sklizeň na Obecních dožínkách

Průvod oděný do imitací lidových krojů
minulou sobotu zahájil dožínkové slavnosti
v Závišicích.
Foto: David Macháček

Z á v i š i c e (dam) - Jednou z největších akcí v roce žily minulou sobotu sousední Závišice. Letošní úrodu oslavili ’Závišané’ na jedenáctých Obecních dožínkách. „Na začátku roku to vypadalo, že úroda bude dobrá, pak to sedlákům deště zkazily. Přesto není výsledek nijak katastrofální, byla to prostě průměrná sklizeň,“ řekl tamní starosta Vlastimil Hajda s odvoláním na zprávy místních sedláků.

Dožínkovou slavnost odstartoval průvod zhruba sedmdesáti dětí a dospělých v imitacích lidových krojů a po předání věnce z klasů starostovi byla připravena lidová veselice.
 
 
 


    [Top]    


Táborníci byli jen pár kilometrů od domova a procestovali celý svět

K l e t n é - Dětský tábor na turistické základně na Kletné u Suchdola nad Odrou se zvolna probouzí do nového rána. Celý dnešní den bude zasvěcen zemím arabského světa. Povědomí dětí o cizích státech a kulturách je díky možnosti cestování a výuky zeměpisu na školách značné, ale přece informace o některých cizokrajných zemích slyší poprvé.

S vlastnoručně vyrobeným cestovním pasem vstupují jako každý den do jídelny, aby nejprve prošli celnicí, kde získají další razítko a následně si vyzvedli snídani. Dnes ovšem všechny zdraví ’asléma’, za snídani děkují ’šokran’, místo ano, ne se snaží celý den používat výrazy ’aj’ a ’le’.

Ze začátku zhruba deset základních frází dělá problémy nejen dětem, ale i vedoucím, u oběda už jde všechno jako po drátku. Iniciativní David v odpoledním klidu píše mamince dopis s nově osvojenými slovíčky a malá Markétka z Prchalova si libuje, že až u nich doma potká Araba, bude alespoň v obraze.

Nebyly to jenom slovíčka, ale zejména kulturní odlišnosti, které děti nejvíce zaujaly. Poslouchat vykládání z úst instruktorky Denisy Brusové, která v arabských zemích pobývala mnoho měsíců spolu s rodiči o mešitách, náboženství, kultuře oblékání, ale i o vztahu a úctě k ženám na jedné straně a striktním vyžadování zahalování žen na druhé straně, jehož nedodržení na veřejnosti může skončit i ukamenováním provinilkyně, bylo pro děti silným zážitkem. A což teprve možnost si na vlastní kůži vyzkoušet nošení turbanů a setrvat alespoň po dobu večerního nástupu se zahalenou tváří! O břišních tancích ani nemluvě - ty v některých případech šly dokonce chlapcům líp než děvčatům.

Jednotlivým zemím byl přizpůsoben i jídelníček a kultura stolování. Jíst francouzské brambory nebo boloňské špagety nebylo takovou vzácností. Ale komu se jen tak podaří jíst rýži vlastnoručně vyrobenými hůlkami stejně jako v Japonsku?

Ač děti po dobu trvání tábora obletěly mnoho zemí a kontinentů, všechny bez rozdílu se shodly na tom, že všude dobře, doma nejlíp. Stejně tak i v jídle jako vždy největší úspěch slavily dukátové buchtičky s krémem, kynuté knedlíky a svíčková omáčka.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.