Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Dura kupuje pozemek a bude stavět své centrum

K o p ř i v n i c e (hod) - Práce celého týmu na přípravě Průmyslového areálu ve Vlčovicích přinesla své ovoce. Společnost Dura Automotive Systems, Inc. oznámila, že se rozhodla koupit pozemek pro svůj vývoj v Kopřivnici a připravuje plány pro postupný rozvoj výrobního centra v Kopřivnici, kde bude vyrábět automobilové součástky pro evropský trh. Zahájení výstavby první etapy je naplánováno na letošní rok a ukončení v první polovině příštího roku.

„Vedení města kvituje rozhodnutí firmy s povděkem a myslím si, že je to výsledek týmové práce, která připravovala průmyslovou zónu pro možné zahraniční investory. Samozřejmě bereme tento prodej jako první vlaštovku a v této chvíli máme rozjednanou další velkou firmu a doufáme, že bychom se ještě letos mohli dočkat jejího kladného rozhodnutí. Cílem je samozřejmě zaměstnanost lidí a nyní se nám to konečně začíná dařit. Při jednáních, která jsme s firmou vedli, se hovořilo o devíti stech až tisíci pracovních místech ve výhledu. První etapa by měla zahrnovat asi polovinu pracovních míst,“ komentoval oficiální vyjádření firmy Dura starosta Jiří Tichánek.

Dura má již velmi úspěšný závod v Blatné, kde vyrábí produkty pro svoji divizi Body&Glass, což je karosářská divize. Plánovaná stavba v Kopřivnici bude patřit divizi Cockpit Systems (mechanické komponenty), jejíž produkce zahrnuje automobilové kabely a bowdeny, autozvedáky, pedálové systémy, systémy řízení a parkovací brzdy.

Dura Automotive Systems, Inc. je na světě největším nezávislým konstruktérem a výrobcem řídicích kontrolních systémů a celosvětovým vedoucím dodavatelem dveřních systémů, okenních systémů a mechanických komponentů pro celosvětový automobilový průmysl. Společnost je také vedoucím dodavatelem podobných produktů pro severoamerická rekreační vozidla, vozidla pro hromadnou přepravu a těžké nákladní vozy.

Produkce firmy zahrnuje dveřní moduly, parkovací brzdné systémy, automobilové kabely, převodové systémy, uzavřená a pohyblivá okna, okenní regulátory a další.

Výrobky společnosti Dura Automotive Systems, Inc. jsou prodávány všem severoamerickým, evropským a japonským výrobcům automobilů, včetně firem Ford, General Motors, Daimler Chrysler, Volskwagen, BMW, Toyota, Nissan, PSA (Peugeot a Citroën) a Renault. Celkový obrat skupiny činí přibližně 2,5 miliardy dolarů ročně.

Během měsíce února a března by radnice měla vést další jednání s firmou Dura Automotive Systems, Inc.


    [Top]    


Loňský rok byl pro Policii ČR úspěšný

K o p ř i v n i c e ,  N o v ý   J i č í n (dam) - Rok dva tisíce byl pro policii v okrese nejúspěšnějším rokem uplynulé dekády, alespoň co se týče výkonnosti její práce. Vyplývá to ze statistických údajů, které zveřejnilo okresní policejní ředitelství.

Vedení policie v okrese hodnotí loňský rok pozitivně i přesto, že došlo k více jak jeden a půlprocentnímu nárůstu spáchaných trestných činů. „Nepovažujeme to za negativum, naopak tento vývoj vítáme. Nárůst kriminality je způsoben zvýšením počtu odhalených případů hospodářské kriminality. Takových případů jsme zaznamenali o 110 víc než v roce 1999. Podle mne to znamená, že se výrazně zlepšila práce našich detektivů a více případů z té latentní oblasti se dostalo na světlo a jsou stíhány,“ vysvětlil okresní policejní ředitel Karel Třetina s tím, že ve většině dalších oblastí směřovala křivka nápadu trestné činnosti dolů. To, že v odhalování hospodářské kriminality jsou novojičínští policisté skutečně úspěšní, potvrzují také čísla.

Trestná činnost hospodářského charakteru tvořila vloni v našem okrese 11,66 procenta celkového nápadu, což je největší podíl ze všech okresů na severní Moravě, přičemž objasněnost těchto případů stoupla až na 95,1 procenta. Nejčastějšími prohřešky proti zákonu jsou podle policistů podvody, následují zpronevěry a třetí je se 128 případy trestný čin krácení daně a pojistného.

Počet objasněných případů stoupal i u trestných činů v ostatních oblastech. „V průběhu loňského roku se nám podařilo překročit padesátiprocentní hranici objasněnosti a v průběhu posledního čtvrtletí roku se tento trend ještě zlepšil. Výsledná 54,61procentní objasněnost je nejlepší v historii našeho policejního ředitelství,“ netajil svou spokojenost Třetina. Objasněnost v roce 2000 stoupla oproti předcházejícímu období o 5,27 procenta, což je druhé největší zvýšení objasněnosti v rámci celého severomoravského kraje. Zvýšenou objasněnost vykázaly za rok 2000 všechny obvody v okrese s výjimkou nejmenšího obvodního oddělení ve Fulneku. Největší nárůst objasněnosti zaznamenali policisté ve Frenštátě. Kopřivnický obvod si oproti roku 1999 polepšil o necelá tři procenta.

Kopřivnický obvod je také jedním z pěti, kterým se podařilo udržet několik let trvající trend snižování kriminality. Ve srovnání s rokem 1999 zaznamenali policisté na místním oddělení o pětapadesát případů méně, což znamená pokles o víc jak sedm procent. Kriminální činnost v Kopřivnici klesala podle statistik ve všech oblastech s výjimkou mravnostní trestné činnosti, kde policisté řešili o dva případy více. Nárůst mravnostní kriminality se promítl také do celookresních statistik, které vykazují u toho druhu kriminality druhý největší nárůst. „Nad těmito čísly určitě není nutné se příliš znepokojovat, jde o rozdíl pěti případů za celý rok na území celého okresu a navíc je to stále méně než třeba v roce 1995,“ řekl okresní policejní ředitel. Mírný nárůst si policisté museli přiznat také u násilné trestné činnosti, kde zaznamenali téměř o padesát případů více. Tady se prý projevil nárůst počtu případů úmyslného ublížení na zdraví. Podle prohlášení vedení policie se však lidé nemusejí obávat zvýšení nebezpečnosti v ulicích. „Drtivá většina těchto napadení se odehrála mezi partnery a známými osobami, navíc devadesát procent případů je objasněno,“ uvedl Třetina. Ve všech obvodech kromě Nového Jičína a Studénky pokračoval také již pět let trvající trend poklesu majetkových trestných činů. Potěšující je, že Kopřivnice je v tomto ohledu po Příboru a Odrách třetí nejúspěšnější. Navíc se zde daří výrazně zvyšovat počet objasněných krádeží.

Vývoj trestné činnosti v obvodu Kopřivnice
(včetně okolí - Štramberka a Ženklavy)

Druh trestné činnosti

1995

1996

1997

1998

1999

2000

změna v %

Nápad trestné činnosti

953

887

886

930

763

708

-7,21

Násilná trestná činnost

76

74

77

54

56

47

-16,07

Mravnostní trestné činy

9

7

11

6

6

8

33,33

Majetková trestná činnost

764

685

642

691

525

484

-7,81

Krádeže vloupáním

315

268

205

293

192

187

-2,6

Krádeže prosté

398

371

392

336

294

253

-13,95

 

Srovnání vývoje trestné činnosti ve vybraných obvodech
okresu Nový Jičín za rok 2000

Druh trestné činnosti

Kopřivnice

Nový Jičín

Frenštát

Okres

Nápad trestné činnosti

708

1 231

610

4 021

z toho objasněno

327

744

283

2 196

Násilná trestná činnost

47

110

43

365

z toho objasněno

45

97

40

335

Mravnostní trestné činy

8

14

2

28

z toho objasněno

7

12

2

25

Majetková trestná činnost

484

773

428

2 612

z toho objasněno

120

311

110

861

Krádeže vloupáním

187

280

167

961

z toho objasněno

48

86

29

278

Krádeže prosté

253

413

227

1 414

z toho objasněno

51

164

60

429

hospodářská trestná činnost

60

156

86

469

z toho objasněno

54

149

80

446


    [Top]    


Starosta a Škromach jednali s vedením Tatry

K o p ř i v n i c e (hod) - Již dříve požádal vedení kopřivnické radnice Ivan Telařík o zprostředkování schůzky s předsedou poslaneckého klubu a předsedou výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Zdeňkem Škromachem, a ta mu vyšlo vstříc právě minulý týden v pondělí 29. ledna.

V tento den se sešli na radnici, kde nejdříve spolu asi hodinu jednali a během této schůzky předal Telařík poslanci Škromachovi písemné materiály. Následně se Zdeněk Škromach v doprovodu svého kolegy ,poslance Luďka Poláška, a starosty Jiřího Tichánka setkali s generálním ředitelem a. s. Tatry Petrem A. Urbanem v automobilce, kde se mimo jiné hovořilo o revitalizačním programu i o věcech přednesených občanem Telaříkem.

„Bylo nám sděleno, že je již pošesté prodloužen termín Revitalizační agentury, který není ani přesně stanoven. V Tatře jsou z toho zklamáni i proto, že je Revitalizační agentura ani neoslovila. Dále jsme hovořili o současném stavu, o budoucích zakázkách,“ komentoval schůzku s generálním ředitelem Urbanem starosta Jiří Tichánek.

Již v dopoledních hodinách tříčlenná delegace ve složení starosta města Jiří Tichánek, místostarosta Alois Janek a senátor Jaroslav Šula jednala s generálním ředitelem Tatry Urbanem o možnosti odkoupení nebo pronájmu čtyř až pěti pater budovy zvané Včelín, nacházející se v bezprostřední blízkosti městského úřadu na ulici Záhumenní. „Je to jedna z možných variant chystaných změn, na které se radnice připravuje. V této chvíli je těžké říct, jak to s pověřenými úřady bude. Hledáme řešení do budoucna. Generální ředitel nám nabídl i možnost pronajmout nebo odkoupit část ředitelské budovy tak, aby celý úřad byl pod jednou střechou,“ řekl Jiří Tichánek.

Na pracovní schůzce se hovořilo i o převodu sbírek vztahujících se k historii Kopřivnice na město a posléze ve druhé fázi by došlo k předání na Regionální muzeum tak, jak je to běžné v západní Evropě.

„Jednali jsme i o možnosti prodloužení vlečky pro příjezd vlakových souprav do vlčovického průmyslového areálu. Ze strany města se jedná o nadstandard, ale snažíme se vyjít vstříc a pomoci vážnému zájemci o investování v průmyslové zóně,“ doplnil starosta Jiří Tichánek.

„Hovořili jsme o možnosti pokrytí parkoviště u městského úřadu kamerovým systémem, protože zde došlo již několikrát ke zcizení několika automobilů, a požádali jsme Tatru, aby to řešila sama ze svých vlastních prostředků bez návaznosti na současný kamerový systém městské policie.

Dále jsme jednali o budoucích vztazích a možnostech využívání cesty na ulici Panské, která je v majetku Tatry, i pro další investory ve vlčovické průmyslové zóně,“ sdělil starosta Jiří Tichánek.


    [Top]    


Graňák kasárna nekoupí, město již jedná s dalším zájemcem

O chátrající budovu kasáren
se zajímají další kupci. Ti by v části objektu
chtěli otevřít relaxační centrum.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že zastupitelé odsouhlasili záměr prodat objekt bývalých kasáren na ulici České již před třemi lety, budova je stáje ještě v majetku města. Po necelém roce totiž podnikatel Milan Graňák, který měl kasárna za pět milionů koupit, od svého záměru ustoupil.

„Pan Graňák hodlal zachovat kasárna přibližně v podobě, v jaké fungují nyní, nepodařilo se mu však sehnat požadovanou částku,“ řekl kopřivnický starosta Jiří Tichánek s tím, že už nyní radní jednají s dalším zájemcem o kasárna.

Dvojice podnikatelů, jejichž jména zatím nechce radnice zveřejnit a kterou do Kopřivnice přivedl právě Graňák, hodlá v kasárnách kromě zachování stávajících podnikatelských prostor vybudovat relaxační centrum.

„Objekt kasáren chtějí koupit za 3 miliony a garantují, že by zde otevřeli dvě bowlingové dráhy, dva squashové kurty, fitnesscentrum nebo saunu, vše včetně příslušenství a v nadstandardní kvalitě,“ sdělil Tichánek.

V současnosti probíhají intenzivní jednání o ceně, za kterou bude město ochotno historickou budovu prodat. „Původně jsme počítali s pěti miliony, ale ani třímilionovou nabídku nezatracujeme, jelikož by zde mohlo vyrůst něco, co by sloužilo občanům,“ řekl Tichánek s tím, že zájemci o kasárna nabídli městu záruky toho, že navrhovaný projekt skutečně zrealizují. „V případě nedodržení toho, co slibují, jsou zájemci ochotni zavázat se, že doplatí rozdíl v kupních cenách - to jest dva miliony a navíc smluvní pokutu ve výši dalšího milionu korun,“ uvedl starosta.

Podle toho, co podnikatelé radním o svém projektu prozradili, chtějí do vybudování relaxcentra investovat zhruba 6 milionů, což je dvojnásobek pořizovací ceny. O dalším vývoji situace bude v nejbližším termínu jednat rada města. Podnikatelé mají totiž zájem koupit kasárna co nejdříve a ihned začít s úpravami tak, aby je bylo možné otevřít co možná v nejkratším termínu.


    [Top]    


O filmy z Projektu 100 je větší zájem než minulý rok

Zájem diváků o filmy z Projektu 100
je letos výrazně vyšší než
v předcházejících ročnících.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Výrazně vyšší než v minulých ročnících je zatím zájem Kopřivničanů o filmy z Projektu. Jen první dva snímky Lynchův Modrý samet a Občana Kanea Orsona Wellese vidělo 134 filmových fanoušků, což představuje víc jak čtvrtinu návštěvnosti celého loňského ročníku přehlídky. Třiadvacet lidí si zakoupilo permanentku a kolem dvou desítek se pohybuje také počet lidí, kteří využívají slev vyplývajících z členství ve Filmovém klubu. Dnes večer Projekt 100 pokračuje komedií Vlak života a zítra se hraje Evangelium sv. Matouše, které nahradí původně plánovaný Mechanický pomeranč.
 
 
 


    [Top]    


Období před vysvědčením většina kantorů vnímá jako nejnáročnější

Žáci třídy 1. B ZŠ 17. listopadu
si minulou středu odnesli
své první vysvědčení.
Mezi známkami dominovaly jedničky,
dvojka byla spíše výjimkou.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Zatímco zimní prázdniny utekly jako voda, čas se od příchodu nového roku zpomalil. Jen co jsme si s dětmi stihli sdělit dojmy z dárečků, už je musím zásobovat písemkami. Kontrolní diktáty, desetiminutovky a pololetní písemky žáci v oblibě nemají, ale učitelé je přímo nenávidí. Nejen náročnější příprava, ale neustálé opravování stohů sešitů a stálé dilema, jakou odpovídající známkou práci ohodnotit - přiklonit se k lepšímu hodnocení, nebo nebrat ohled. I kdybych zvolila sebedokonalejší metodu, stejně se jedná jenom o můj subjektivní názor.

Nejhorší pocity zažívám, když za mnou žák přijde do kabinetu, jestli bych ho znovu, ještě jednou, naposledy, nevyvolala, aby si známku mohl vylepšit. Nejsem proti, ale na druhé straně, proč dávat další šanci klukovi, který mi celé pololetí ztrpčoval život. Za dva dny se nadře učivo a já vím, že bude perfektně připravený. Když mu šanci nedám, jeho rodiče si ihned přijdou stěžovat k řediteli na mou předpojatost. Ten mě sice před rodiči hájí, ale aby si nepřidával další problémy, po jejich odchodu se přimluví: „Kolegyně, zkuste celou situaci ještě jednou zvážit.“ A mi je jasné, že kdybych přání žáka vyhověla hned, mohla jsem být podobné scény ušetřena.

Konečně pololetní konference. Připadám si, že kdybych měla opravit ještě jednu písemku, tak padnu. Vysvědčení předávám ráda, ale ještě raději mám vidinu blížících se prázdnin. Jenže pololetní jsou pouze symbolické a jarní prázdniny v nedohlednu. Ale takový už je osud pedagogů.

Ilona Hoffmannová








 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.