Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Nora připravuje první koncert roku v CO krytu

K o p ř i v n i c e  (dam) - První koncert v letošním roce připravuje kopřivnická Nora na sobotu 5. února. V CO krytu pod kulturním domem se během večera vystřídají kapely Asyl akt a Funková brigáda.

Brněnská skupina kombinující elektroniku s klasickým zvukem violoncella (Dorota Barová) vznikla před třemi lety. Rytmické základy kapely utvářejí živé bicí Michala Jiráska a kontrabas nebo baskytara Schneidera. Pestrou melodickou složku muziky Asyl aktu tvoří jak elektrické kytary (Robert Antonín), tak klávesy kapelníka Jiřího Starého. Nad tím vším dominují vokály, dva ženské hlasy a jeden mužský hlas. Zajímavě kombinované vícehlasy interpretující výhradně česky psané texty vytvářejí originální hudební atmosféru a kombinace akustických nástrojů se zpěvem a prvky současných klubových tanečních stylů jako trip hop, jungle, house, break beat a podobně. Sedmého prosince loňského roku kapela v pražském klubu Matrix za účasti Moniky Načevy pokřtila své debutové CD Houpačka. Většina členů kapely působila nebo působí v kapelách, které již na tuzemské scéně něco znamenají (Lippany, Mara Nigrum, Chorchestr) a jejich zkušenosti slibují příjemný zážitek.

Druhou polovinu večera vyplní muzika Funkové brigády z Pržna. Ryze pánský osmičlenný orchestr vznikl asi před třemi lety „První pokus o vylepšení prženské hudební scény se jmenoval Evakuace. Kapela působila asi dva roky a na jejím repertoáru byl převážně Stupid rock. Evakuace vydala svou první a poslední desku ‘Usmívej se, když nás slyšíš’. Nicméně uspokojení se v tomto hudebním stylu nedostavilo,“ píše na webu kapely její zpěvák David Schwager. Pak tedy trojice muzikantů utvořila Prženskou jazzovou sekci, která se během nedlouhé doby přerodila ve Funkovou brigádu a dále se rozrůstala. První koncert si kapela odbyla v létě roku 2001 a od té doby zhruba jednou měsíčně hraje po klubech.

Kytaru, klávesy, basu a bicí v sestavě doplňuje dechová sekce tvořená trubkou, pozounem a saxofonem. Takové obsazení dává kapele příjemně zabarvený zvuk.

V diskografii má Funková brigáda zatím jedno demo CD. Jejich píseň Hoši od Bobří řeky se navíc po prvním měsíci v hitparádě Rockle Českého rozhlasu Olomouc držela na prvním místě.

Začátek sobotního koncertu je plánovaný na půl devátou večer.


    [Top]    


Na masopustu nahradí zabité prase jeho kašírovaný model

Š t r a m b e r k  (dam) - Organizátor kulturních a společenských akcí ve Štramberku firma Šmíra-Print vstupuje do nové sezony. Vůbec první akcí v letošním roce má být 1. Štramberský Masopust. Akce bude probíhat v sobotu i v neděli, ale sobotní program bude pestřejší. Už dopoledne bude možné ve stáncích vidět výrobu českých zabijačkových specialit. „Nechceme děsit dětské návštěvníky, ale zároveň chceme, aby měli povědomí o tom, jak taková tradiční zabijačka vypadá, a tak budeme mít přímo na náměstí kašírovaný papírový model poraženého prasete,“ řekl Vladimír Gajda ze Šmíra-Printu.

Odpoledne atmosféru masopustu navodí rej masek v podání štramberských školáků. Průvod by měl z náměstí dojít na Trúbu, kde by také měla probíhat část programu, a pak zpět na náměstí. „V sobotu večer mají štramberští ochotníci v kulturním domě bál, na kterém budou o půlnoci pochovávat basu, takže to přirozeně naváže na program z náměstí,“ pochvaloval si Gajda.

Další připravovanou akcí je turistický pochod za krásami Štramberka, který proběhne v závěru měsíce.


    [Top]    


Brno Brass Band svou muzikou pobavil

Dirigent Evžen Zámečník doprovázel
každou skladbu uváděnou
Brno Brass Bandem zasvěceným komentářem.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e  (dam) - Nadšené ohlasy zdejšího publika si z Kopřivnice odvážel Brno Brass Band. První koncert abonentské série Kruhu přátel hudby v roce 2005 nabídl nevšedně pestrý, dynamický a bezesporu také zábavný program.

„Před třiadvaceti lety jsme soubor založili především proto, abychom hráli původní skladby našich žijících autorů,“ říká umělecký šéf a dirigent Brno Brass Bandu Evžen Zámečník a na programu uváděném v Kopřivnici to bylo také znát. Mezi nejpůsobivější kusy jistě patřila právě Zámečníkova epická kompozice Bitva u Slavkova uzavírající první půli koncertu, ale i pak zněly sálem moderní melodie. Není divu, vždyť členové souboru sami sebe označují za ‘fanatiky moderní hudby’. Část programu, který vyslechlo zdejší publikum, se Brno Brass Band chystá v květnu uvádět také na Pražském jaru. Tam hodlá Zámečník se svými hráči připomenout výročí skladatelů, jako byl Josef Suk nebo Jaroslav Ježek. Uvádění skladeb muže pevně svázaného i se slavným Osvobozeným divadlem mělo v Kopřivnici ještě další symbolickou rovinu. Slavnou píseň Nebe na zemi totiž Brněnští uváděli v aranžmá zdejšího rodáka Zdeňka Petra. „On byl příznivcem našeho souboru. Sešli jsme se v devadesátých letech minulého století. Petr byl považován za velkého znalce díla Jaroslava Ježka, a to byl důvod, proč jsem se na něj obrátil s prosbou, aby nám některé jeho skladby zaranžoval. Zdeněk Petr se dobře znal s Voskovcem a Werichem, protože po válce působil v jejich divadle. Vyhověl nám a napsal několik aranžmá. Sedm těchto skladeb jsme pak natočili v ostravském rozhlase, a on se dokonce ujal režie nahrávky. Já jsem si Zdeňka Petra velice vážil a měl jsme ho rád nejen jako odborníka a skladatele, ale také i jako noblesního člověka,“ zavzpomínal po koncertu Zámečník. Brno Brass Band v Kopřivnici předvedl také svůj pověstný smysl pro humor. Nejen závěrečná parodie pochodu s Verdiho Aidy, ale velká většina koncertu byla prodchnuta dobrou náladou. „Některé skladby jsou humorné, u jiných je zase možné humor muzice dodat interpretací. Určitou zvláštností našeho souboru je, že vždycky v závěru koncertu hrajeme skladbu, která má lidi nejen pobavit, ale vyloženě rozesmát. Navíc žestě a dechy obecně jsou  schopny hudebního humoru daleko víc než smyčce,“ uzavřel Zámečník.


    [Top]    


Na Foxáckém plese pěli  finalisté ze ’SuperStar’

Prvním z hvězdných hostů Foxáckého plesu
bylo dívčí trio Black Milk. Zpěvačky
absolvovaly také autogramiádu.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e  (dam) - Přes pět set lidí se minulou sobotu večer bavilo v kulturním domě na čtrnáctém Foxáckém plese. Letošní téma plesu bylo ovlivněno úspěchem soutěže Česko hledá SuperStar a na pódiu se předvedli také dva účastníci finálové desítky. Původně avizovanou Martinu Balogovou musel na poslední chvíli nahradit Standa Dolínek. „Martina nemohla ani mluvit, natož zpívat, ale naštěstí jsme ji nahradili,“ řekl organizátor ‘Superplesu’ Jaromír Naleraj. Po půlnoci přišla řada na Petra Poláčka a ještě později na jeho sestru Táňu, kterou publikum nadšeně přijalo.

„Myslím, že letošní ročník se nám vydařil. Vloni jsem si bigbeatovými kapelami tak trošku splnil svůj sen a letos jsme se vrátili do středního proudu, kam plesy patří,“ nechal se slyšet majitel pořádající Fox-production s tím, že již dnes nosí v hlavě téma pro příští ples. Prozradí jej ale až ve chvíli, kdy začne propagace patnáctého Foxáckého plesu v pořadí.


    [Top]    


Krátce

Kopřivnický klub Nora zítra večer opět  ovládne World Beat. Tradiční hudební dýchánek se začátkem v osm hodin večer bude uvádět moderátor rádia Hey Milan ‘105kg’ Krajčí.

Ve výstavní síni Muzea Fojtství je ještě do příštího týdne k vidění prodloužená přírodovědná výstava Jižní Afrika pouští, savanou a pralesem. Tuto expozici měla původně vystřídat výstava prací žáků Střední sklářské školy z Valašského Meziříčí. Ta byla ale nakonec odřeknuta. Pracovníci muzea jednají o náhradě, která by měla být známa během několika dní. Výstavní program na Fojtství bude nutno podřídit také případné rekonstrukci budovy, kterou před koncem roku koupilo město.

V příborském muzeu dnes v pět hodin zahajují fotografickou výstavu nazvanou ’V jantaru zakleto’. Expozice nabízí zajímavý pohled na prehistorické živočichy uvězněné v kusech zkamenělé pryskyřice. Zahájení výstavy trvající do desátého dubnu bude přítomen i její autor Otto Potsch.


    [Top]    


Členství ve Filmovém klubu nabízí divákům řadu výhod

K o p ř i v n i c e  (dam) - Kopřivnický Filmový klub vstoupil do dalšího roku existence. Od ledna jsou v prodeji průkazy platné pro rok 2005. Průkazy se prodávají v pokladně kina ve vestibulu kulturního domu a stejně jako vloni stojí 40 korun. Koupit si jej může kdokoliv, kdo chce alespoň příležitostně navštívit některá představení Filmového klubu. „Průkaz je určitě výhodný, kromě slevy deset až dvacet korun na každé klubové představení se majitelé průkazů mohou těšit z dalších výhod. Mají nárok na dvě padesátiprocentní slevy na běžná filmová představení a také zvýhodněné vstupné u mimořádných akcí, jako je Projekt 100, Kopřivnické Kraťasy a další podobné programy,“ řekla Radka Korená z kopřivnického Filmového klubu.

Průkazka je navíc platná ve všech filmových klubech v celé České republice a její držitel může slevu uplatňovat v jakémkoliv jiném ARTkině. Kopřivnický Filmový klub má zatím zhruba padesát členů. „Míváme zhruba osmdesát registrovaných. Na toto číslo se určitě dostaneme i letos. Teď začíná Projekt 100 a s ním vždycky přichází příliv nových členů,“ tvrdí Korená. Program Filmového klubu na celý rok není pochopitelně ještě daný. „Měsíční nabídky sestavuji podle momentálních možností a zájmu, ale vždycky to bývá nějak tematicky ucelený cyklus. Po únorovém Projektu 100 v březnu chystáme sérii úplně nových artových filmů od známých režisérů. V dubnu promítneme malou retrospektivu balkánského režiséra Emira Kosturici, včetně jeho posledního premiérového snímku Život je zázrak,“ slíbila Korená.


    [Top]    


Puls nabídne komerci i začátek Projektu 100

K o p ř i v n i c e (dam) - Tuzemské drama, animovaný vánoční film a akční sci-fi je nabídka kina Puls pro další promítací cyklus. Dnes odpoledne, ale také v pátek a v sobotu večer dostane prostor Žralok v hlavě. Středobodem filmu je Oldřich Kaiser v roli nájemníka přízemního bytu v jedné ze zapadlých pražských ulic. Sympatický podivín a ‘hodný’ blázen neustále pozoruje mikrosvět své ulice a lidi v něm. Film je hraným debutem režisérky Márie Procházkové. Ta je absolventkou katedry animované tvorby na pražské FAMU a za svůj krátkometrážní absolventský film Příušnice získala mimo jiné i hlavní cenu Zlatý střevíček na festivalu ve Zlíně. Její první pokus o hraný snímek nevyznívá vůbec špatně a přemýšlivého diváka může popíchnout k přemýšlení o lidském nitru. Kromě Kaisera se ve filmu objeví Jana Krausová, Jiří Lábus, Kristýna Leichtová a další. Odpolední představení bude od pátku do neděle patřit Polárnímu expresu, animovanému snímku o cestě kouzelným vlakem na Severní pól za Santa Clausem. Typický vánoční film spojil herce Toma Hankse a režiséra Roberta Zemeckise. Výjimečně zdařilá animace dělá z filmu zajímavou podívanou i pro dospělého diváka. V pondělí a úterý bude Puls promítat ještě film Resident Evil - Apokalypsa, druhý díl filmu podle stejnojmenné počítačové hry. Zdemolované Raccoon City je už plné zombíků a lidé včetně Alice musí bojovat o přežití. V hlavní roli ústřední pobíječky nemrtvých se opět předvádí Milla Jovovich.

Projekt 100

Dnes večer startuje v Pulsu také jedenáctý ročník přehlídky Projekt 100. Jako první se příznivci filmového umění mohou těšit na druhý nejstarší titul letošního Projektu, Chaplinovu Moderní dobu. Film krále komiků němé éry je kolekcí kratších scén plných humoru, ironie a sarkasmu. Celý film, bezmála půldruhé hodiny dlouhý snímek, je satirickým protestem proti přetechnizovanosti lidské civilizace a v tomto směru je snímek z roku 1936 stále aktuální. Další slavný film je připravený na neděli 6. února. Koprodukční snímek Německa, Francie, Polska a Jugoslávie natočil v roce 1972 Volker Schlöndorff. Plechový bubínek vypráví příběh Oskara Matzeratha, který se odmítl podílet na světě dospělých tak intenzivně, že si zakázal vyrůst. Prochází se svým bubínkem životem a hlasitě protestuje proti podivnostem doby. Děj filmu se odehrává mezi lety 1899 a 1945 v národnostně pestrém prostředí města Gdaňsk. Osmého února má Projekt 100 na programu Taking off Miloše Formana. Jeden z prvních amerických snímků slavného emigranta se do českých kin dostává vůbec poprvé. Taking off je sondou do života generací sedmdesátých let. Larry a Lynn Tynovi jsou modelem typické americké rodiny, kromě běžných starostí a radostí se zabývají také narkomanií své dcery Jeanie. Ta nakonec odchází z domova a rodiče přes počáteční šok zjišťují, že její odchod je pro ně vlastně pozitivní změnou zkvalitňující jejich život.

 


Poslední aktualizace: 23.02.2005 10:26
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.