Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 41/2004
ze dne 18. listopad 2004

Čtenářský servis

Kulturní servis
Knihovnický týden - celorepubliková akce
Žambocha překvapila organizace a velikost KoprConu

    [Top]    


Kulturní servis

KINO PULS

Čt 18. listopadu v 18 a 20 hodin, pá 19. listopadu v 18 hodin romantické drama Španělska, Itálie, VB Carmen - divoká vášeň. Naturalistická podoba příběhu stejnojmenné Bizetovy opery. Do 15 let nepřístupný

Pá 19. - po 22. listopadu ve 20 hodin špionážní drama ČR, USA Agent bez minulosti. Byl skvělou zbraní, než se sám stal terčem. Do 15 let nepřístupný

So 20. - po 22. listopadu v 17.30 hodin animovaná rodinná komedie USA Příběh žraloka. Za každou malou rybou hledejte velkou lež

Út 23. listopadu ve 20 hodin dokument ČR Tatínek. Přiblížení známého českého autora, herce, textaře a scenáristy Zdeňka Svěráka (Filmový klub)

Čt 25. - pá 26. listopadu v 18 hodin komedie Francie RRRr ... Prrrehistorická komedie od režiséra filmu Asterix a Obelix

Čt 25. - pá 26. listopadu ve 20 hodin, po 28. listopadu v 17.30 hodin akční sci-fi USA Hellboy. V pekle ho nechtěli, tak přišel mezi nás ... Další snímek na motivy komiksů

KULTURNÍ DŮM KOPŘIVNICE

Čt 18. listopadu v 18.30 hodin Posádková hudba Olomouc - Novinkový koncert

St 24. listopadu v 19.30 hodin Lenka Baarová - flétna, Jan Niederle - klavír - společný koncert

Pá 26. listopadu v 18 hodin Benefiční koncert Církevní konzervatoře v Kroměříži (výtěžek bude věnován Dětskému centru v Kopřivnici)

So 27. listopadu ve 14 hodin TATRA 2004 - taneční liga v ST a LA tancích

Út 30. listopadu v 19.30 hodin Maryša v podání Slezského divadla Opava

KATOLICKÝ DŮM KOPŘIVNICE

So 20. listopadu v 18 hodin divadlo Starojičan - Nejlepší holka na světě

NORA CAFÉ

Pá 19. listopadu ve 20 hodin Anyway + Flying Enterprise + Emacamelia - koncert

So 20. listopadu ve 20.30 hodin Enon (USA) + Southpaw (Pha) + Roe-Deer (Pha) - koncert (CO kryt)

Pá 26. listopadu ve 20 hodin Bassama s fussama - Yadel, Kyanid, Forest, Kozbach, Raddem

So 27. listopadu ve 20.30 hodin Deaf 99 + Crashpoint + Squat Suspect

KINO ŠTRAMBERK

Ne 21. listopadu v 17 a 19.30 hodin komedie USA Holky to chtěj taky II. Do 15 let nepřístupný

Ne 28. listopadu v 17 a 19.30 hodin sci-fi USA Catwoman. Do 12 let nevhodný

KINO PŘÍBOR

Po 22. listopadu v 18 a 20 hodin sci-fi velkofilm USA Já robot. Do 12 let nevhodný

St 24. listopadu v 16 a 18 hodin film USA Hellboy

KINO KVĚTEN NOVÝ JIČÍN

Čt 18. - ne 21. listopadu v 18 hodin akční film USA Muž v ohni. Do 12 let nevhodný

Čt 18. - ne 21. listopadu ve 20.30 hodin nový film ČR Duše jako kaviár. Do 12 let nevhodný

Po 22. - st 24. listopadu v 18 a 20 hodin americká tragikomedie Stepfordské paničky. Do 12 let nevhodný

Čt 25. - ne 28. listopadu v 18 hodin romantická komedie USA Sexbomba od vedle. Do 12 let nevhodný

Čt 25. - ne 28. listopadu ve 20 hodin komedie USA Santa je úchyl! Mládeži do 18 let nepřístupno

KLUB GALERKA NOVÝ JIČÍN

Pá 19. listopadu ve 20 hodin  Velmi jemný večer s básníky Poodří - slova, hudba a jiné kejkle ...

So 20. listopadu ve 20 hodin The Doors - revivalová skupina z Prahy

St 26. listopadu ve 20 hodin Sestry Steinovy - písničkářská dvojice


    [Top]    


Knihovnický týden - celorepubliková akce

Knihovnický týden ­ tak se nazývá pravidelná celorepubliková akce, která probíhá počátkem měsíce října. Jejím cílem je upozornit na existenci a činnost knihoven a nabídnout čtenářům, ale i ostatním občanům něco navíc. Letos měli návštěvníci knihovny ve dnech 4. až 8. října možnost využít nabídky:

- byla vyhlášena tzv. ‘amnestie’ pro všechny hříšníky, kteří pozapomněli na vracení knih. Mohli je do knihovny vrátit bez jakéhokoliv poplatku z prodlení.

- usnadnili jsme přístup k internetu, neboť jsme zájemcům účtovali desetinu obvyklé ceny.

- nezaměstnaným bylo nabídnuto krátké zaškolení v práci na internetu, jelikož toto informační médium může napomoci ve snaze hledat zaměstnání.

- na pobočce Sever byl zahájen Velký říjnový prodej knih. Veřejnosti byly nabídnuty k odprodeji knihy vyřazené v důsledku duplicity či opotřebovanosti.

- pro děti jsme na už zmíněné pobočce připravili Internetík aneb den hrátek s CD-ROMY, na němž děti mohly využít celou nabídku zábavných i naučných kompaktních disků.

Jednou z důležitých funkcí knihovny je také vyhledávat nové talenty a nabízet regionálním autorům prostor k sebevyjádření. Tento cíl jsme měli na mysli, když jsme poprvé po mnoha letech - až desetiletích - připravovali literární večer Setkání s poezií. Chtěli jsme veřejnosti představit básnickou tvorbu tří osobností různých generací se vztahem k našemu regionu. Jejich tvůrčí postupy jsou zcela odlišného charakteru, a tak diváci, kteří zaplnili komorní prostor čítárny městské knihovny, mohli vyslechnout verše a pohádky renomované příborské básnířky Ireny Kopecké, která má už za sebou několik básnických sbírek a mnoho časopisecky publikovaných veršů. Oproti těmto romantickým básním zapůsobily verše básníka Josefa Moravce Hantela Motova poněkud drsněji a pesimističtěji. A mladá studentka Eva Košinská, publikující zatím pouze na internetových stránkách, přispěla verši poněkud neučesanými, ale naznačujícími velkou invenci. Paní Kopecká své verše přednesla společně s přítelkyní Ludmilou Hanákovou, o uvádění celé akce a ostatní přednes se postarala Jana Homolová spolu s Janem Holečkem a Jiřím Prokešem - všichni jsou členy Literárního klubu Nový Jičín ­ a studentka Alena Pavelková. Hudební kytarový doprovod obstaral pan učitel ZUŠ MIS music Lukáš Vojvodík.

Všichni, kdo na tomto literárním večeru ‘dali svoji kůži na trh’, zaslouží naše upřímné poděkování, protože v dnešní době ekonomického nátlaku a hrátek všeho směru se rádi, dobrovolně a s nadšením představili veřejnosti a jedinou odměnou jim byl potlesk posluchačů a přátelská atmosféra v naší studovně, kde se akce uskutečnila. Přesto - nebo možná právě proto doufáme, že další akce, které by měly následovat, budou opět stejné, co do nadšení a možná jiné, protože přibudou nová jména začínajících literátů, jejichž vyhledávání se chceme v knihovně v příštích letech více věnovat.

Knihovnický týden trvá jen týden. Občané města k nám ale mohou zavítat téměř každý den po celý rok, protože pro všechny jsme a chceme být místem setkávání nejrozmanitějších osobností i komunit, místem, které nabízí nejen informace a oddechovou literaturu, ale i prostor k poznávání sama sebe i druhých. Ale o tom možná až někdy příště.

Za Městskou knihovnu Kopřivnice

Alena Pavelková a Ludmila Karlíková

(redakčně kráceno)


    [Top]    


Žambocha překvapila organizace a velikost KoprConu

K o p ř i v n i c e (ili) - Druhý ročník setkání fanoušků sci-fi, fantasy a příbuzných žánrů KoprCon 2004 se uskutečnil druhý listopadový víkend na Základní škole dr. Milady Horákové. Na sto šedesát příznivců Star Wars, Star Gate, ale i Pána Prstenů, Xeny, Star Treku a dalších příbuzných žánrů si dalo v Kopřivnici dostaveníčko z České republiky, Slovenska a Polska.

V pěti školních učebnách se zhruba v hodinových intervalech střídaly přednášky, videoprojekce, soutěže, autorské čtení, diskuze a turnaje v počítačových hrách. Akcemi nabitý program začal v pátek odpoledne a končil nedělním polednem. Vyvrcholením pak byl zábavný galavečer v CO krytu, kde došlo k vyhodnocení literární soutěže ’O Zlatého ysalamirie’ a další povídkové soutěže Radegast 2k+4.

Na finančně nákladné a organizačně náročné setkání nešetřili účastníci chválou. V písemných vzkazech hlavnímu organizátorovi KoprConu Davidu Macháčkovi se pak objevily i snahy o ’uplácení’, jenom aby ve svých aktivitách neustal. „Snažíme se vstupné nehrotit nijak vysoko, aby se con stal dostupný i studentům, ale docílit vyrovnané bilance je bez dotací takřka nemožné,“ uvedl další ze spolupořadatelů Roman Kresta.

Setkání se zúčastnil i stále populárnější sci-fi a fantasy spisovatel Miroslav Žamboch, jehož přednáška spolu s vystoupením autorky románů a povídek Františky Vrbenské a záhadologa Arnošta Vašíčka patřily k tomu nejzajímavějšímu, co letošní KoprCon účastníkům nabídl. „Jsem mile překvapen velikostí a uspořádáním akce,“ vzdal Žamboch hold organizátorům. A čím si spisovatel, který svou prací zastiňuje podle mínění odborníků i nestora sci-fi Ondřeje Neffa, vysvětluje zájem lidí o vědecko-fantastickou literaturu a setkávání vůbec? „Za totality se náklady sci-fi knih běžně pohybovaly okolo 70 tisíc, dnes, když je hodně dobrý titul a prodá se tři tisíce, je to tržní eso. Zájem s tím, jak se stal život náročnější, ubyl, ale zůstala potřeba se odreagovávat nějakým kreativnějším způsobem. Cony jsou vlastně takové duševní lázně, kde se setkávají lidé napříč celým společenským spektrem od dělníka po univerzitního profesora.“

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.