Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Skyline a Reynok roztančí CO kryt

K o p ř i v n i c e (dam) - Příznivci tanečních žánrů si přijdou na své v sobotu 16. října, kdy v CO krytu vystřídají rockové revivaly kapela Skyline a v Noře zdomácnělá formace Reynok. Začátek rytmy nabitého večera je stanoven na půl devátou.

O zahajovací část akce se postará Projekt Reynok. Ten není nutné místnímu publiku představovat. Původně duo vzniklé v roce 1998 se nyní smrsklo už pouze na osobu Filipa Fojtíka. Za dobu své existence má Reynok na svém kontě desítky vystoupení a jeho elektrobreak s občasným příklonem k technu či experimentalu zněl na řadě prestižních míst po boku známých nejen tuzemské hudební scény.

Pak už přijdou na řadu pražští Skyline. Svou kariéru začali už v roce 1997 a postupně se vypracovali na jednu z nejvýraznějších kapel české klubové scény. Prvním velkým úspěchem bylo už rok po založení kapely jejich vystoupení na festivalu Jelení příkop. Od drumandbassových počátků jejich tvorba postupně vykrystalizovala na energický svěží pop nového tisíciletí. První desku ‘Riders In The Store’ vydali v říjnu 2001, nahrávka se uchytila ve vysílání nekomerčních rádií a vysoko ji hodnotili také recenzenti. Skyline pravidelně koncertují po klubech a jsou již běžnou součástí řady festivalů. Mezi fanoušky je kapela oblíbená a dokládá to ocenění v prestižní anketě Dance Awards 2001. Ve svých chytlavých skladbách Skyline umně kombinují elektroniku, živé nástroje a hlasy MC Nu C a nově i zpěvačky Jitky Charvátové. Kromě debutové desky už má kapela na kontě také remixové CD RMX a letos na jaře přidali i druhé řadové album Urbanica. Právě tuto desku bude pětičlenná kapela propagovat na svém podzimním turné, jehož je zastávka v kopřivnické Noře součástí. Koncert v Kopřivnici je poslední před odjezdem do Holandska, kde budou Skyline hostovat na festivalu elektronické hudby Amsterdam Dance Event v tamním klubu Winston.

Tečku za tanečním večerem udělá afterparty DJ Foresta.


    [Top]    


Poslední ze série výstav představí nezvyklé práce výtvarníka Kruma

Š t r a m b e r k (dam) - Závěrečná výstava celoroční série expozice přibližující tvorbu malíře a ilustrátora Gustava Kruma bude v sobotu 16. října zahájena ve štramberském Muzeu Zdeňka Buriana. Původně kurátor Aleš Durčák připravoval čtyři expozice, ale nakonec se rozhodl dvě poslední sloučit v jedinou. „Tato expozice představí pana Kruma komplexně. A i pro lidi, kteří znají jeho tvorbu velmi detailně, bude výstava překvapující,“ slibuje Durčák.

Známější část Krumovy tvorby budou ve Štramberku reprezentovat především jeho ilustrace k dobrodružným knihám z pera Karla Maye nebo slavnému Stevensonovu Pokladu na ostrově. Méně známá je už autorova vlastní volná tvorba. „Zatímco ilustrace jsou většinou perokresby, ve vlastní tvorbě pan Krum používá spíše akvarelu a podobných technik. Jeho autorské věci jsou spíše abstraktního ražení, kompozice vznikají na základě okamžité intuice podobně jako automatická kresba,“ naznačil autor výstavy, co mohou její návštěvníci zhlédnout. Ve Štramberku budou k vidění díla publikovaná, ale i taková, která si malíř dělá sám pro sebe tak zvaně do šuplíku. Rozmanitá je také doba vzniku vystavených prací. Zatímco některé vznikly již před řadou let, budou na výstavě i takové, na kterých ještě ani nestačila oschnout barva. „I pro nejbližší známé pana Kruma bude naše výstava objevná. V premiéře totiž vystavíme kolekci nepublikovaných ilustrací, které navíc patří ke knize zcela jiného ražení, než bylo doposud u pana Kruma zvykem,“ slibuje Durčák. Slavnostní vernisáže plánované na sobotní druhou hodinu by se měl zúčastnit i sám autor. Osmdesátiletý umělec má sice zdravotní problémy, ale pokud to bude jen trochu možné, účast na výstavě, která připomíná jeho životní jubileum, pořadatelům přislíbil.


    [Top]    


Nierika pojede velké Nanotour spolu s Tata Bojs

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnická kapela Nierika bude doprovázet skupinu Tata Bojs na jejich podzimním Nanotour. Krátká série vizuálně výjimečných koncertů propagující aktuální Nanoalbum startuje už dnes večer vystoupením v Polné u Jihlavy, v pátek se pak show stěhuje do Českých Budějovic a v sobotu do Pardubic. Vyvrcholením celé šňůry, v rámci které se chystají ještě koncerty v Brně a Chomutově, bude vystoupení v pražské T-Mobile Aréně plánované na 27. října. Na účastníky koncertů čeká dějová show využívající řady hostů a špičkových projekcí.


    [Top]    


Nora zahájí koncertní sezonu dvěma rockovými revivaly

K o p ř i v n i c e (dam) - Revivalový mejdan připravují na zítřejší večer v kopřivnické Noře. Její program se vůbec poprvé v nové sezoně stěhuje do CO krytu pod kulturním domem a vyhladovělí fanoušci rockové muziky se mohou těšit na koncerty revivalů proslulé Nirvany a skupiny Rage Against The Machine.

Jako první se publiku představí brněnský Nirvana revival. Kapela, která funguje již šestým rokem, patří k nejlepším tuzemským napodobovačům Nirvany v její čtyřčlenné sestavě. Na koncertě zazní nejznámější skladby za celou kariéru skupiny.

Americká čtveřice Rage Against The Machine debutovala teprve na konci roku 1992. Své publikum zaujala nejen svou muzikou kombinující různé hudební styly od hardcore po hip-hop, ale i ostrou kritikou americké společnosti. Revival, který vznikl na jaře 1999 v pražských Dejvicích, byl zřejmě prvním na světě, kapela sama to o sobě alespoň hlásí. Skupinka zkušených muzikantů se muzikou svých amerických vzorů, kteří jako kapela prožívají tvůrčí krizi, evidentně baví a často koncertuje v klubech po celé republice. Zpěváka Zacka De La Rocha v revivalu napodobuje David Fiker, na Toma Morella si hraje Richard Bollerro, na bubny Brada Wilka hraje muž, který si říká Kromaňonec Pavloj, a baskytaru Tima Boba třímá v rukou Petr Poledník. Začátek pátečního dvojkoncertu je plánován na půl devátou večer.


    [Top]    


Čítárnou zněly verše autorů z kopřivnického miniregionu

Alena Pavelková četla na Setkání s poezií
v kopřivnické knihovně verše zdejší
mladé autorky Evy Košinské.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - V rámci Týdne knihoven připravila ta místní pro své čtenáře Setkání s poezií. Hrstka lidí, která se sešla v komorním prostředí čítárny v kulturním domě, si mohla vyslechnout poezii tří autorů.

Asi nejzajímavější texty předvedla jednadvacetiletá studentka bohemistiky Eva Košinská. Její volným veršem vázané básně plné metafor přehlídku zahajovaly. Košinská, ač se předčítání svých básní osobně nezúčastnila, byla jediným kopřivnickým autorem, jehož práce na literárním večeru zněly. Josef Moravec, publikující pod pseudonymem Hantel Motov, pochází z Přerova a Irena Kopecká je v kraji známou básnířkou z Příbora.


    [Top]    


Hvězdou ’dámského’ festivalu bude Jana Kirschner

Š t r a m b e r k (dam) - Další netradiční kulturní podnik připravují na sobotu ve Štramberku. Agentura Šmíra-Print připravila podle vlastních propagačních sloganů první a jediný mezinárodní unplugged dívčí festival v České republice. Návštěvníci festivalu situovaného do prostředí Národního sadu se mohou od poledne zhruba do devíti do večera těšit na vystoupení celkem sedmi dívčích skupin a zpěvaček. Hlavní hvězdou festivalu je bezesporu slovenská zpěvačka Jana Kirschner. Na originální zpěvačku, která má na svém kontě už čtyři řadová alba, si ale publikum bude muset počkat až do večera. Role zahajovací kapely připadla ostravské poprockové skupině Filip M., jejímuž projevu dominuje příjemný hlas zpěvačky Jitky Andraškové.

Zajímavý zážitek slibuje vstoupení dámského vokálního tria Triny. Iveta Kováčová, Jana Tyšerová a Dagmar Podkomnická jsou vystudované pěvkyně se zkušenostmi na populární i muzikálové scéně. V projektu Triny ale své hlasy spojily při interpretaci muziky vycházející nejen z romské lidové písně zpracované pro trojhlas. Na koncertech je doprovází kapela obsazená basou, bicími, elektrickou a akustickou kytarou, houslemi a klávesami.

Kolem tři čtvrtě na tři by měla začít zpívat slovenská písničkářka Zuzana Homolová. Folková zpěvačka ve své tvorbě neukrývá okouzlení šansonem a slovenskou folklorní tradicí. Její jemné baladické písně se objevily už na řadě nahrávek a na svém kontě má i stovky vystoupení doma i v cizině. Spolupracovala například s Vladimírem Mertou, Janem Hrubým, Vlastou Rédlem a dalšími známými folkaři.

Funky, soul, gospel a židovské písně do Štramberka přiveze další dívčí trio, tentokrát pojmenované The Gamblers. Toto jméno si vybraly tři studentky z Ostravy pro hudební projekt, který vznikl jako dětský sen tří sboristek, ale díky jejich vytrvalosti to přes úspěchy v soutěžích a na koncertních pódiích dotáhly až k natočení vlastní desky s vlastní doprovodnou kapelou. Poněkud víc do undergroundu se pak návštěvníci festivalu se svérázným názvem ‘Vypni troubu!’ ponoří při koncertu opět ostravské skupiny Banana. Ta sice první deskou debutovala teprve vloni, ale dokázala zaujmout především díky osobnosti zpěvačky vystupující jako Vladivojna La chia. Její svérázné texty, vynikající zpěv a divoká pódiová show zaujala a kapela koncertovala i po boku o mnoho slavnější skupiny Waltari.

Populární styl worldmusic se vrátí na pódium před tři čtvrtě na sedm společně s kapelou Natalika. Skupina za šest let existence stihla vydat tři desky a hraje hudbu romskou, židovskou, ale také muziku balkánských národů a muziku vznikající v oblastech osídlených jižními Slovany a Řeky. Zakladatelkou Nataliky je cellistka Natálie Velšmídová. Umělkyně, která spolupracovala i s řadou jiných skupin, hraje na svůj nástroj, ale zároveň i zpívá a občas hraje na perkusní nástroje. Tečku za příjemným odpolednem udělá mezi osmou a devátou večerní Jana Kirschner s výběrem toho nejlepšího z jejího známého repertoáru. Zpěvačky budou na zastřešeném venkovním pódiu vystupovat za každého počasí.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.