Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Za třinácté platy stávkovali především učitelé

K o p ř i v n i c e (dam) - Hodinová výstražná stávka státních zaměstnanců život v Kopřivnici nijak výrazně neovlivnila. Zdaleka ne všichni lidé, které živí státní pokladna, se totiž k protestu za výši třináctých platů připojili. Nestávkovali například učitelé malotřídek v místních částech, církevní školy nebo zaměstnanci městského úřadu.

„Nepřipojili jsme se ke stávce. Dveře radnice byly od osmi hodin otevřené. Nemáme zde odborovou organizaci, a tak jsme se nepřipojili ani peticí. Kdyby zde odbory byly, asi bychom protest peticí podpořili, ale pracovalo by se stejně,“ řekl tajemník Městského úřadu v Kopřivnici Josef Jiřík. Petiční podporu záměrů odborů státních zaměstnanců zvolili pracovníci finančního úřadu.

Nejvíce stávkujících, kteří protestovali proti snížení svých ročních příjmů redukcí třináctých platů z padesáti procent na pouhých deset, tak bylo na základních školách. Prakticky všichni zaměstnanci stávkovali na ZŠ 17. listopadu, ovšem tamní školní družina fungovala. Na devátou se dostali do školy také žáci ZŠ Alšova. „U nás se stávky nezúčastnila školní jídelna, třetina správních zaměstnanců a asi jedenáct pedagogů,“ řekl ředitel školy Milan Chaloupka, který ovšem sám o účinku protestu pochybuje. „Nejen svou délkou, ale také nevhodnou dobou pořádání, neměla stávka si žádný vliv. Nikoho přerušení vyučování nijak zvlášť nepostihlo,“ nechal se slyšet Chaloupka. Na škole dr. Milady Horákové byla situace o něco složitější, zatímco v hlavní budově stávkovalo šestapadesát z 58 zaměstnanců, v budově na Masarykově náměstí se k protestu nepřipojil vůbec nikdo. Podobné to bylo v případě jediné střední školy. Zatímco průmyslovka a vyšší škola fungovaly podle běžného rozvrhu, na učilišti někteří zaměstnanci protest státních zaměstnanců podpořili. Minimální vliv měla stávka na chod ZŠ Emila Zátopka, tam se totiž do stávky zapojili jen tři učitelé, a tak vyučování začalo běžně v osm ráno.


    [Top]    


Organizace města nešly vloni do ztrát

K o p ř i v n i c e (hod) - Zápisy z rozborů hospodaření města za rok 2003 se zabývali radní na své schůzi rady 13. dubna. Samotné rozbory hospodaření města za loňský rok se uskutečnily 17. března za účasti zástupců vybraných odborů, ředitelů příspěvkových organizací, vedení města, členů rady, kontrolního a finančního výboru. Byl projednán návrh na finanční vypořádání příspěvkových organizací ve smyslu posouzení hospodářských výsledků a čerpání účelových prostředků příspěvkových organizací. „V rámci rozborů bylo konstatováno, že žádná z příspěvkových organizací neskončila hospodaření za rok 2003 se záporným hospodářským výsledkem. Dále byla kladně hodnocena aktivita některých příspěvkových organizací z hlediska zajišťování finančních prostředků i z jiných zdrojů než z rozpočtu města. Těmto organizacím se podařilo získat peníze například z grantů, dotací nebo z finančních darů,“ komentoval zjištěné závěry místostarosta Milan Bureš.

Také ředitel Střediska sociálních služeb upozornil na špatný technický stav budovy na ulici České, kde bude nutné v budoucnosti vynaložit vyšší objem finančních prostředků na její údržbu a opravy. Rovněž pracovníci Rekazu upozornili na to, že vstupem do Evropské unie vstupuje v platnost norma zakládající povinnost provést inspekční prohlídky výtahů v bytových domech a následně provést generální opravy výtahů ve lhůtě do pěti let. Město vlastní padesát osm výtahů a pět z nich už prošlo rekonstrukcí. Předpokládané náklady na opravu jednoho výtahu se pohybují ve výši kolem sedmi set tisíc korun, což v celkovém úhrnu představuje čtyřicet milionů, se kterými bude muset město v blízké budoucnosti počítat.


    [Top]    


Zastupitelé schválili podání výzvy na koupi správní budovy

K o p ř i v n i c e (hod) - Už od loňského roku jedná vedení města o koupi správní budovy Tatry. Vzhledem k tomu, že se mu podařilo získat na její pořízení účelovou státní dotaci ve výši 34 milionů korun, musí při nákupu postupovat v rámci zákona, což znamená podat výzvu jednomu zájemci. Jak řekl místostarosta Vladislav Kryške na jednání zastupitelů, na území města se nenachází jiná nemovitost, která by pro daný účel byla vhodná.

Tento návrh podpořil i zastupitel Petr Chromečka, který řekl, že před samotným koupením budovy by chtěl ale vidět rozpočet na provoz a opravy správní budovy. Na to reagoval Kryške, který řekl, že se některé podmínky změnily, například to, že z dřívější podmínky pronájmu čtyř pater pro Tatru na dobu pěti let při dopoledním jednání vedení města s panem Filipovem se už hovořilo jen o třech patrech, ale na podmínku pěti let, byla potvrzena jen dvě patra. To by prý neměl být problém, neboť město potřebuje pro umístění svých pracovníků více, než si v minulosti myslelo. Vedoucí odboru majetkové správy a rozvoje Ivan Viskupič na dotazy uvedl, že městu stačí vynaložit čtyřicet milionů korun na opravy správní budovy, aby se dala využívat. Do základních oprav je zahrnuta výměna oken, oprava topení a další tak, aby se vytvořily podmínky pro práci úředníků. Navíc se úpravy budou provádět i s ohledem na invalidní spoluobčany. Zastupitelé podání výzvy na koupi správní budovy schválili.


    [Top]    


Poslední volná místa pro děti do Francie

K o p ř i v n i c e (hod) - Za poměrně levnou cenu 8,5 tisíce korun mají možnost děti a mladí lidé z Kopřivnice ve věku od 12 do 20 let strávit u moře v Bretani ve Francii 2. - 12. července 2004. „Naši kolegové z partnerského města Trappes pro ně připravili bohatý program, jako například plavbu na lodi, prohlídku mořského akvária či Paříže apod. V ceně je zahrnuto pojištění, doprava, plná penze včetně zajištění pitného režimu a vstupného v rámci programu. O děti se budou starat pracovníci Domu dětí a mládeže Kopřivnice, kteří pro ně připraví další program, tlumočník a dva Francouzi,“ uvedla Vendulka Sopúchová, pracovnice radnice, která má na starosti mezinárodní vztahy. Přihlášky je možno vyzvednout v městském informačním centru nebo DDM, kde získáte drobné informace. Po 15. květnu bude volná kapacita nabídnuta dětem z jiných měst.


    [Top]    


Automobilka nabízí pozemky

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města na své schůzi projednala nabídku akciové společnosti Tatra na prodej pozemků. „V únoru nabídla Tatra městu k odkoupení pozemky, které jsou veřejnými plochami v Kopřivnici a Tatra je nevyužívá. Navíc o mnohé z nich se město stará a udržuje je. Jedná se např. o chodník podél ZŠ dr. Milady Horákové, komunikace včetně chodníků a veřejnou zeleň na sídlišti Korej,“ uvedl místostarosta Milan Bureš. O cenách, za které by bylo město ochotno pozemky případně koupit, se teprve bude jednat.


    [Top]    


Stíny

Dne 20. dubna byly policejním orgánem zahájeny úkony trestního řízení směřující k objasnění skutečností důvodně nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin zatajení věci. Tohoto trestného činu se měl dopustit neznámý pachatel, který v tento den v době od 12.30 hodin do 12.45 hodin v prodejně Albert nalezl černou koženou peněženku, kterou zde vytratila poškozená žena a z této odcizil finanční hotovost 14 100 korun a peněženku odhodil na ulici Obránců míru ve vestibulu kulturního domu, kde byla nalezena v 15.30 hodin pracovnicí kulturního domu.

Z trestného činu násilí proto skupině obyvatelů a proti jednotlivci je podezřelý muž (1958) ze Štramberka. Jmenovaný navštívil svou dceru v podnájmu, kde bydlí u svého známého, a zde ji vyhrožoval usmrcením, pokud se z uvedeného bytu neodstěhuje. U poškozené vyhrůžky vzbudily důvodnou obavu o život, neboť již v minulosti byl podezřelý pravomocně odsouzen za stejnou trestnou činnost. Ke zranění osob nedošlo. Poškozená dala souhlas k trestnímu stíhání svého otce.

V současné době jsou nejen v horách, ale i v okolní přírodě velkým problémem motorkáři, kteří nerespektují zákazy vjezdů ani na soukromé pozemky. Jaro je nejkritičtějším obdobím pro zvěř, která potřebuje hlavně v prvních dnech klid. Motorkáři svým neuvážlivým chováním v mnoha případech mohou negativně ovlivnit další populaci lesní a polní zvěře. Policisté ve spolupráci s ochránci přírody připravují razantní opatření.


    [Top]    


Z kraje získalo město na dva projekty 150 tisíc

K o p ř i v n i c e (hod) - Pracovníci odboru školství, kultury a sportu kopřivnické radnice byli úspěšní a podařilo se jim získat dvě dotace z rozpočtu krajského úřadu Moravskoslezského kraje, a to ve výši sto padesáti tisíc korun. Na druhý ročník Běhu rodným krajem Emila Zátopka, jehož pořadatelem je město Kopřivnice, se podařilo získat sto tisíc korun.

Padesát tisíc korun bylo přiděleno na projekt Zlepšování sociálního klimatu školy a třídy škol města Kopřivnice a dalších zájemců z regionu. Peníze z projektu budou použity na řešení sociálně-patologických jevů na školách jak ze strany učitelů, tak i žáků.


    [Top]    


Seznamy voličů se uzavírají 2. května

K o p ř i v n i c e (hod) - Městský úřad vede seznam voličů samostatně pro volby do Evropského parlamentu, který má řadu zvláštností. „Jde zejména o to, že ve volbách do Evropského parlamentu mohou hlasovat voliči buď v členském státě Evropské unie, jehož jsou státními občany, nebo v členském státě Evropské unie, kde pobývají. Každý členský stát EU pak vede ty voliče, kteří se rozhodli hlasovat na jeho území, ve volební evidenci,“ sdělila Jana Sopuchová, vedoucí správního odboru, která má na starosti volby.

První fáze sestavování seznamu voličů bude ukončena v neděli 2. května v šestnáct hodin. V seznamech budou zaneseni občané ČR s trvalým pobytem ve správním obvodu, kteří nejpozději druhý den voleb do EP dosáhnou věku 18 let a dále občané jiného členského státu EU - voliči, kteří o zápis do seznamu požádají. „Od tohoto data provádí městský úřad případné změny údajů v seznamu voličů jen na základě oznámení toho, kdo dal k takové změně podnět. Např. u ženy, u níž dojde po tomto datu ke změně příjmení z důvodu sňatku či rozvodu, může dojít k zaevidování změny údaje v seznamu voličů pouze na základě jejího oznámení,“ uvedla jeden z příkladů Sopuchová.

Občan, který se zase po 2. květnu přestěhuje, zůstává zapsán v seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu u obecního úřadu v místě svého předešlého trvalého pobytu. „To znamená, že může volit buď ve správním obvodu obecního úřadu v místě svého předešlého trvalého pobytu, anebo, chce-li volit v místě, kam se přestěhoval, musí nejpozději do 27. května požádat u obecního úřadu, kde je veden v seznamu voličů pro volby do EP, o vydání voličského průkazu, který ho opravňuje hlasovat ve dnech voleb do EP v kterémkoliv volebním okrsku na území ČR, tedy i v místě, kam se přestěhoval,“ dodala šéfka správního odboru.


    [Top]    


Kandidáti levice už lovili své voliče pro Evropský parlament

Jednička kandidátky ČSSD, bývalý mluvčí
Zemanovy vlády, Libor Rouček
při setkání s voliči rozdával symbol
své strany - rudé růže.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Předvolební kolotoč lákání voličských hlasů se rozjel. V sobotu 17. dubna se na prostranství před kulturním domem zastavil volební konvoj ČSSD. Trojice evropských kandidátů vedená lídrem sociálnědemokratické kandidátky Liborem Roučkem se v Kopřivnici zdržela asi pětačtyřicet minut.

Místo projevů do megafonu se lidé, kteří procházeli kolem, dočkali spíš drobných dárků v podobě rudých růží či pamětních mincí a odznaků, rozdávaly se pochopitelně také tištěné propagační materiály s plány sociálních demokratů v unii. Největším magnetem kopřivnického setkání, které bylo po zastávce v Novém Jičíně druhé v kraji, byl zřejmě Richard Falbr, kolem něhož byla skupinka diskutujících největší. Na občasné dotazy občanů o budoucnosti v unii sice občas odpovídali také exministr Petr Lachnit a Libor Rouček, přestože ten spíše kolemjdoucí obdarovával.

Také komunisté už svým přívržencům některé evropské kandidáty představili. V úterý 20. dubna se v anexu městského úřadu objevili poslanec Jiří Maštálka, který má na kandidátce čtvrté místo, pátá Věra Flasarová a poslankyně Kateřina Konečná, která má na evropské kandidátce komunistů číslo sedmnáct. Kandidáti, kteří se svým potencionálním voličům krátce představili, naznačili také svůj pohled na sociální směřování Evropy a program komunistů v evropských strukturách.


    [Top]    


V první květnové úterý bude úplné zatmění Měsíce

K o p ř i v n i c e (ili) - V úterý 4. května ve večerních hodinách nastane první ze dvou úplných zatmění Měsíce v letošním roce, které bude viditelné i v naší republice.

Měsíc vyjde ve 20 hodin 12 minut. Začátek částečného zatmění je ve 20 hodin 48 minut, začátek úplného zatmění je ve 21 hodin 52 minut, střed zatmění (největší fáze) nastane o půl jedenácté. Konec úplného zatmění přijde ve 23 hodin 7 minut.

Hvězdárna v Příboře bude v tento den pro návštěvníky otevřena od dvaceti hodin do patnácti minut přes půlnoc tak, aby se mohlo pozorovat i konec částečného zatmění v 0:11 hodin.


    [Top]    


Na čištění Kopřivničky se sešla stovka lidí

K o p ř i v n i c e (ili) - Ve třech dnech probíhala jedna z hlavních akcí pořádaných ke Dni Země - čištění toku Kopřivničky. Minulé úterý byly vyčištěny čtyři úseky, členové Klubu Kamarád ve čtvrtek přidali pátý a následující den šestý úsek vyčistili žáci Základní školy dr. Milady Horákové, kteří tímto završili dva kilometry.

Celkem se na akci podílela zhruba stovka dětí a dospělých, mimo již dvou zmiňovaných členové Svazu skatů a skautek, křesťanští skauti při Katolické besedě a Pionýrská skupina Obránců míru. „Potěšil mě přístup zúčastněných, jejich nadšení a odhodlání. Přišly dvě ženy z řad veřejnosti i osmiletý klučina, který nepatřil k žádné organizaci,“ podělila se o své pocity hlavní organizátorka čištění Kopřivničky Radka Chalúpková.

Z celkově vyčištěného toku Kopřivničky od letního stadionu po sídliště Sever byl vynechán úsek od mostu na ulici Husově po Interhotel v centru města, který se zdál relativně čistý a místo něj byl upřednostněn úsek od starého hřbitova po most na ulici Husově, na který se minulý rok nedostalo. Celkem byla z vody vytažena tuna odpadového materiálu. „V každém případě bylo ve srovnání s loňským rokem odpadu výrazně méně, kdy se čištění provádělo po mnohaleté přestávce,“ zhodnotila situaci Radka Chalúpková.

Po úterní akci se její účastníci, včetně organizátorů z odboru životního prostředí, přesunuli do Katolického domu, kde byl pro všechny připraven pracovníky domu dětí a mládeže zábavný program s diskotékou křesťanských skautů včetně pohoštění a drobných dárků.

A jak celou akci hodnotí Radka Chalúpková z pohledu koordinátorky Projektu Zdravé město? „Jedná se o příkladnou akci, protože se do ní zapojilo více organizací - odbor životního prostředí, firma Slumeko, Katolický dům, dům dětí a mládeže a spousta zájmových a mládežnických spolků, v neposlední řadě i veřejnost. Její výsledek je přitom pro Kopřivnici a zdejší životní prostředí velkým přínosem, je dlouhodobý a vzbuzuje v lidech pocit sounáležitosti s místem, kde žijí.“

Akce se tak stala důstojným počinem k 22. dubnu - světovému svátku životního prostředí, který je od roku 1990 slaven i v České republice.


    [Top]    


Voda na Větřkovické přehradě je na koupání nejčistší v okrese

L u b i n a (ili) - Jako každým rokem se i letos uskutečnila schůzka zainteresovaných stran k zabezpečení letní sezony na vodní nádrži Větřkovice. Velitel městské policie Jan Müller přislíbil, že v letních měsících budou pro dohled na chování návštěvníků na přehradě využívány i cyklohlídky. Otevřená zůstává otázka, zda a v jakém rozsahu bude v sezoně fungovat vodní záchranná služba. Problémy občas nastávají se zajištěním čistoty a pořádku v okolí nádrže. Jak uvedl člen kontrolní komise zastupitelstva města Kopřivnice Milan Kapica, nepořádek se netýká hlavní pláže, ale míst, která slouží nudistům a rybářům. Posledně jmenovaní, členové Místní organizace Českého rybářského svazu Frenštát, v loňském roce zajistili podle slov Miloše Martínka brigádu, jejímž účelem bylo odstranění odpadků z pozemků kolem nádrže. Ta se uskuteční i v letošním roce.

Na základě údajů získaných od Krajské hygienické stanice Ostrava, územní pracoviště Nový Jičín, zhodnotil pracovník odboru životního prostředí Jiří Sopuch kvalitu vody v nádrži. „Kvalita vody byla po celou dobu koupací sezony vhodná ke koupání. Ve všech sledovaných ukazatelích vyhovovala doporučeným hodnotám,“ citoval Jiří Sopuch. Podle sdělení pracovnice hygienické stanice byla kvalita vody na Větřkovické přehradě nejlepší ze všech vodních nádrží používaných ke koupání v okrese Nový Jičín.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.