Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Hron přiveze pokračování své show Abeceda hvězd

K o p ř i v n i c e (dam) - Po loňském úspěchu zábavného pořadu Abeceda hvězd se bavič Vláďa Hron vrací na kopřivnické pódium s druhým pokračováním své one man show. Ve středu 18. února večer tak budou ve velkém sále kulturního domu defilovat hvězdy české i světové pop music. Diváci se mohou těšit na Paula Anku, Pavla Bobka, Ilonu Csákovou, Damiens, Modern Talking, Suzi Quatro, Petra Rezka, Waldemara Matušku, Karla Zicha a další zpěváky v podání jediného člověka.

Populární zábavný pořad má své kořeny v neoficiálním světovém rekordu, který tehdy ještě téměř neznámý Hron v polovině roku 2000 předvedl na půdě televizního pořadu Šance. Tehdy sám, na živo a v reálném čase předvedl za půl hodiny pětadvacet pěveckých osobností. Pro velký úspěch se Hron na obrazovky v roce s pokračováním svého výkonu vrátil ještě dvakrát a následně se z něj stala tvář televize uvádějící pravidelný zábavný program Hvězdy, které nehasnou.

Schopnost bavit lidi kolem sebe v sobě Vláďa Hron objevil prý už v dětství. V dospívání se pak vrhnul na jeviště, kde už v podstatě zůstal. Byl rozhlasovým moderátorem, loutkohercem, pouličním zpěvákem. Dnes sám sebe označuje nejčastěji jako entertainera, tedy tanečníka, zpěváka, herce, komika a moderátora v jedné jediné osobě.


    [Top]    


Projekt 100 má zatím méně diváků než vloni

K o p ř i v n i c e (dam) - Zatím slabší je zájem filmových fanoušků o letošní Projekt 100. Na úvodní snímek Annie Hall stejně jako na Zuřícího býka režiséra Martina Scorseseho přišlo asi jen třicet lidí.

„Je to málo, vloni jsme měli průměrnou návštěvnost filmů z Projektu 100 dvojnásobnou,“ prozradila vedoucí kina Puls Radka Korená. Podle jejích slov však ještě neznamená, že letos bude Projekt 100 propadákem. „Ještě nás čeká několik titulů, u kterých předpokládám vysokou návštěvnost. Filmy jako Sloní muž nebo Casablanca asi diváky přilákají,“ uvedla Korená.


    [Top]    


Wihanovo kvarteto přijelo hrát jen do Kopřivnice

Wihanovo kvarteto svou úrovní nadchlo
kopřivnické publikum. Muzikanti svůj
profesionalismus prokázali již při náročné
pracovní zkoušce předcházející koncertu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Jeden z vrcholů, pokud ne absolutní špičku letošního ročníku Kruhu přátel hudby, zažil kulturní dům minulou středu, kdy hostil Wihanovo kvarteto. V současnosti asi nejlepší tuzemský soubor svého druhu přijel, aby zdejšímu publiku přednesl po jednom z Haydnových, Dvořákových a Smetanových kvartet. Punc výjimečnosti koncertu dávala nejen velmi vysoká umělecká úroveň a bezbřehý profesionalismus hráčů, ale také fakt, že v Kopřivnici se soubor nezastavil v rámci žádného ze svých četných turné. „Hrajeme jen tento jediný koncert v Kopřivnici. Jinak se teď víceméně všichni léčíme z chorob a připravujeme se na koncert v Rudolfinu v polovině února,“ prozradil první houslista Wihanova kvarteta Leoš Čepický.

Program souboru je letos každopádně nabitý. V nahrávacím studiu chtějí hudebníci dokončit nahrávání kompletního cyklu Beethovenových kvartetů, což znamená natočit dvě nové desky. V březnu kvartet vyráží na velké turné po Anglii, následovat bude zájezd do Španělska, opět Británie, Japonsko a další země. V Čechách je bude možné slyšet mimo jiné 18. května, kdy v Rudolfinu v rámci Pražského jara uvedou čistě dvořákovský program složený z Kvarteta C dur op. 61 a klavírního kvinteta A dur, které Wihanovo kvarteto uvede s klavíristou Martinem Kasíkem.

Raketový vzestup Wihanova kvarteta odstartovaný vítězstvím v soutěži Pražského jara a následně triumfem na londýnské světové soutěži přičítají jeho členové skromně hlavně štěstí. „Záleží především na něm. Je potřeba narazit na někoho, kdo se za vás postaví a dostane tam, kde je potřeba. Dobrých muzikantů je strašně moc a prosadit se je těžké,“ řekl Čepický. O další vavříny na soutěžních pódiích už každopádně soubor neusiluje a ani nemůže. Kvartetní soutěže jsou totiž limitovány souhrnným věkem hráčů do 120 let a tento limit již Wihanovo kvarteto přece jen o nějaký ten rok překračuje. Za úspěchem je ovšem kromě velkého talentu také obrovský kus práce, vždyť i po dvaceti letech společného hraní Wihanovo kvarteto zkouší každý všední den minimálně tři a půl hodiny. Na repertoáru má celkem přes sto kvartetů a každou sezonu uvádí ve svém playlistu minimálně tři desítky z nich. „Všude v zahraničí po nás chtějí pochopitelně především českou hudbu. Naší prioritou je proto nastudovat co největší množství kvartet českých autorů,“ přiznal Leoš Čepický.

Profesionalismus a virtuozita jednotlivých hráčů a jejich spojení v perfektně vyladěný organismus udělal z kopřivnického vystoupení Wihanova kvarteta koncert, na který budou milovníci klasické hudby vzpomínat ještě dlouho.


    [Top]    


V CO krytu zahrají pražští Southpaw spolu s Afterparty

Hudba pražské formace Southpaw zaplní
zítra večer CO kryt pod kulturním domem.
Trio bude v Noře koncertovat společně
s předkapelou Afterparty.
Foto: Tom Kaidl

K o p ř i v n i c e (dam) - Potěšení obsažené i v názvu poslední desky bude chtít zítra večer svým posluchačům přinést pražská formace Southpaw. Na pódiu CO krytu pod kulturním domem Pražané vystřídají předkapelu Afterparty z Moravské Třebové.

Přestože až svým nedávno vydaným druhým albem Pleasure you can measure vzbudila kapela Southpaw větší vlnu mediálního zájmu, není na naší klubové scéně žádným nováčkem. Skupina funguje už zhruba osm let a natočila dvě oficiální alba a dalších pět CD bližších spíš demosnímkům. Za dobu svého fungování prošla kapela také značným personálním a především hudebním přerodem. Začínali s kytarovou muzikou, později se nechali ovlivnit taneční scénou a na aktuálním albu dospěli k vlastnímu pojetí popu. „Jsou dva druhy popu. Ten první - vykalkulovaný - je všude slyšet z rádií. Pak je dobrý pop, který dělají Underworld, U2, Gorillaz nebo Blur. A právě o takové pojetí popu nám jde,“ vysvětlil zpěvák skupiny Gregory Finn v rozhovoru pro MF Dnes. Chytře vymyšlená a přitom lehce plynoucí hudba z alba Pleasure you can measure oslovila jak kritiky, tak posluchače. Základní sestavu skupiny tvoří frontman, kytarista a zpěvák Gregory Finn spolu s Karzim obsluhujícím elektronickou sekci a Jacquezem T hrajícím na baskytaru. Sestavu pak doplňují stálí hosté.


    [Top]    


Program Pulsu ovládnou dvě komedie

K o p ř i v n i c e (dam) - Zatímco běžná distribuce bude v tomto promítacím cyklu kina Puls krmit filmovým humorem, Filmový klub reprezentovaný třemi tituly z Projektu 100 bude naopak hrát na vážnější notu.

Už dnes odpoledne vstoupí do ztemnělého sálu Pulsu ostřílený drsňák Phil Marlowe. Soukromé očko a hlavní hrdina parodické komedie Mazaný Filip vezme zdánlivě snadný případ, když se uvolí najít bratra muže jménem Charlie Brown. Až následně se ukáže, že místo rutinní nudy jej čeká setkání s protřelými mafiány, otrlými vrahouny a zkaženou hollywoodskou smetánkou.

Převedení legendárního představení divadla Sklep na filmové plátno je dílem debutujícího režiséra Václava Marhoula. Tomu se sice podařilo vytvořit zajímavou vizuální stylizaci snímku, přesto film v některých momentech trpí nesnadnou převoditelností divadelní formy na plátno. Hlavní devízou snímku parodujícího detektivky americké drsné školy je tak vynikající herecké obsazení v čele s Tomášem Hanákem, Oldřichem Kaiserem či Vilmou Cibulkovou. Mazaného Filipa bude Puls hrát ode dneška do neděle vždy v šest hodin večer.

Příjemnou porci zábavy naservíruje divákům také snímek Nesnesitelná krutost. On je špičkový rozvodový právník, který už svým nevěrným klientům při rozepřích s manželkami ušetřil miliony dolarů, ona je pak typická sňatková zlatokopka. Poprvé se setkají v soudní síni, kde se ona domáhá části bohatství svého muže, vzhledem k schopnostem právníka Milese ovšem asi příliš nezbohatne, a tak na něj uchystá past, do které se úspěšný muž chytí. Bezhlavě se do protistrany zamiluje a z protřelého cynika se změní v bezelstného klučíka. Film, který je dalším dílem bratrů Ethana a Joela Coenových, je svižnou konverzační komedií s výraznými prvky černého humoru se skvělými Georgem Clooneym a Catherine Zeta-Jonesovou v hlavních rolích. Americkou komedii je možné v Kopřivnici vidět dvanáctého, čtrnáctého a šestnáctého února v osm večer. V pondělí navíc i v odpoledním čase.

Projekt 100 svým divákům nabídne postupně legendárního Lynchova Sloního muže a Příběh z Tokia. Patnáctého února pak týden zakončí Fanny a Alexander švédského filmového mága Ingmara Bergmana.


    [Top]    


Místní značka Piper Records přišla s dalšími tituly

K o p ř i v n i c e - Koncem ledna spatřily světlo světa další tři tituly kopřivnického nakladatelství Piper Records. S prosincovým debutem kapely Nierika je tak premiérová kolekce malého nakladatelství, které hodlá vydávat hubební alternativu, kompletní.

„Původně měly vyjít všechny čtyři desky najednou loni v létě, nakonec se ale všechno pozdrželo jak ve studiu při nahrávání, tak i následná produkce cédéček,“ řekl vydavatel Vladimír Schwarz, který je rovněž aktivním členem skupin Nierika a Milano.

Zpoždění Schwarz připisuje mimo jiné také nezkušenosti. „Před Vánocemi byly všechny lisovací kapacity plně vytížené a jen stěží se nám podařilo protlačit do výroby Hydroponicum od Nieriky, která dostala prioritu také díky připravovaným koncertům v Praze,“ vysvětlil vydavatel.

Nejkratší deskou z novinkové série Piper Records je hvězdičkou označený debut místního tria Milano. Postpunkový nářez s českými texty přichází ke svým fanouškům se sedmi songy, které dohromady dávají necelou půlhodinku muziky.

To příborsko-kopřivnickému projektu LU stačilo na zaplnění čtyřicetiminutové stopáže své nepojmenované prvotiny jen šest skladeb. Vnímavému posluchači nabízí LU příjemnou hudební alternativu nabitou energií a spoustou originálních muzikantských nápadů.

Třetí vydaná deska není na místní scéně vlastně žádnou novinkou. První a zároveň asi také poslední album již neexistující skupiny Valerian’s Future mělo totiž vyjít už před deseti lety. Tehdy ale došlo pouze na demokazetu a na CD se jejich nekompromisní rocková muzika ovlivněná EBM, hardcorem, punkem a dalšími styly dostala až nyní. Původní dvoustopá nahrávka prošla kompletním remasteringem, a tak je výsledný zvuk daleko kvalitnější než v době prvního vydání.

Místní hudební nadšenci seženou desky v knihkupectví Pohoda. Sehnat se dají také na několika místech v Ostravě, Frýdku-Místku, Novém Jičíně, Valašském Meziříčí, Příboře, Praze, Brně či Olomouci. „Přibudou zřejmě i další distributoři a ozývají se také internetoví prodejci mající zájem desky prodávat,“ tvrdí Schwarz.

Přestože hlavní úsilí vydavatele je nyní směřováno k distribuci již vydaných čtyř titulů, pomalu přemýšlí nad dalšími. Teměř jisté dnes už je, že desku u Piper Records vydá také zdejší formace Nesselsdorf.

„Zatím nevíme, jestli to bude výběr z jejich starších demo CD nebo úplná novinka, ale chtěli bychom to připravit k vydání do léta,“ slibuje Schwarz, který jedná také s jednou mimokopřivnickou skupinou, jejíž jméno vzhledem k počáteční fázi příprav ale zatím nechtěl zveřejnit.

David Macháček


    [Top]    


Galerkou bude zítra znít blues

N o v ý   J i č í n (dam) - Milovníci blues si zítra v osm večer přijdou na své v novojičínském klubu Galerka. The Riverside blues band je trojicí muzikantů, které se vlastně náhodou dalo dohromady při koncertování v Holandsku. Trio tvoří Američan Steve Wilkinson (bicí, foukací harmonika, zpěv), Slovinec Paula Batto (akustická a elektrická kytara, zpěv) a český kontrabasista Jan Císař.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.