Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 34/2003
ze dne 2. října 2003

Zprávy z města a okolí

Radnice už na sociálních dávkách vyplatila téměř třicet milionů korun

Místostarosta Bureš oceňoval mladé architekty

Kabelovka zvýšila cenu za kódované programy

Tolik pouťových atrakcí v Lubině už dlouho nebylo

Vyhlášení konkurzu na ředitele je otázkou dní

Úprava několika míst pro sběrné nádoby

Spolupráce podnikatelů a radnice prý stále vázne

Kopřivničan obviněn z podvodů

Jednatřicetiletého muže srazil vlak

Stíny

Mladík napadl policisty a poté předstíral záchvat

Kaufland funguje už rok, teď se obchodníci obávají Lidlu

Lidé stále za většími nákupy vyjíždějí

Hasiči z Mniší vybojovali zlato na mistrovství republiky

Dětské centrum a Kopretina se vrátily z Chorvatska

Den evropských jazyků si žáci poprvé připomněli na Základní škole Alšově


    [Top]    


Radnice už na sociálních dávkách vyplatila téměř třicet milionů korun

K o p ř i v n i c e (hod) - Od ledna v rámci reformy státní správy došlo na úseku sociálního zabezpečení k převodu veškeré dávkové agendy bývalého okresního úřadu na obce s rozšířenou působností. Došlo tak k podstatnému rozšíření činností zejména v oblasti péče o zdravotně postižené občany.

„Odbor sociálních věcí a zdravotnictví má pro letošní rok v rozpočtu schválenou částku ve výši 54 184 000 korun na zajištění výplaty účelových sociálních dávek, z toho bylo vyčerpáno v prvním pololetí 28,945 milionu korun. Čerpání dávek odpovídá jejich charakteru, protože ve většině případů se jedná o jednorázové dávky určené ke spotřebě během kalendářního roku, například jde o příspěvek na provoz motorového vozidla nebo o příspěvek na zakoupení automobilu,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír, který má na starosti odbor sociálních věcí a zdravotnictví, k navýšení čerpání sociálních dávek, jimiž se v září zabývala také rada města.

Z důvodu nárůstu nezaměstnanosti se zvýšil i počet lidí žádajících o vyplácení sociálních dávek, kdy se jim doplácí částka do jednonásobku životního minima. „Radnice tak jen za první pololetí vyplatila na opakovaných příspěvcích nezaměstnaným bezdětným lidem částku přesahující deset milionů korun. Dalších devět milionů bylo vyplaceno rodinám s dětmi,“ dodal Krajčír.


    [Top]    


Místostarosta Bureš oceňoval mladé architekty

K o p ř i v n i c e (ili) - Diplomy a ocenění se dostaly dětem, které se před prázdninami v klubu Kamarád zúčastnily výtvarné soutěže k regeneraci sídliště Sever. Ocenění přebírali 19. září z rukou místostarosty Milana Bureše a ředitele Základní školy 17. listopadu Jiřího Stoška.

„Nejlepší malí architekti jeli ještě týž den za odměnu na exkurzi do Stanice pro záchranu živočichů v Bartošovicích,“ uvedla pracovnice odboru životního prostředí a organizátorka výtvarné soutěže Radka Chalúpková. Ze sto sedmnácti přihlášených prací bylo oceněno devatenáct nejlepších.


    [Top]    


Kabelovka zvýšila cenu za kódované programy

K o p ř i v n i c e (hod) - Kabelová televize Kopřivnice zvýšila v měsíci září cenu za kódovanou nabídku programu o dvacet korun. Klienti kabelové televize, kteří mají zájem o nabídku kódovaných programů, za ni nyní musí měsíčně zaplatit sto třicet pět korun.

„Po dvou letech jsme zvýšili poplatek za rozšířenou nabídku. Zařadili jsme totiž programy, které jsou jinak placeny - např. Galaxii Sport nebo erotický kanál Private Gold. Mimo to jsme si vytvořili rezervu, abychom mohli přidat další program. Jsme v jednání se společností HBO ve věci českého programu AXN a uvažujeme o jeho zařazení, a to buď koncem tohoto, nebo začátkem příštího roku v návaznosti na probíhající jednání. Takže příští rok by v rozšířené nabídce bylo devět programů,“ sdělil k nedávnému zvýšení Jan Bittner, ředitel kopřivnické kabelové televize.


    [Top]    


Tolik pouťových atrakcí v Lubině už dlouho nebylo

Součástí pouťového programu v Lubině
byla tradičně také výstava nejlepších
výpěstků tamních zahrádkářů.
Foto: David Macháček

L u b i n a (hod) - O uplynulém víkendu se konala v místní části Lubině tradiční pouť. Nejen místní děti, ale všichni, kteří na pouť zavítali, byli překvapeni množstvím pouťových atrakcí. Jak nám sdělila Anna Burgetová, „měli jsme podepsanou smlouvu s jednou společností a ostatní zde přijely samy, neboť tradiční pouť v Kozlovicích se tentokrát koná o týden později.“ Samozřejmě, že nechyběla ani výstava v Katolickém domě, o kterou se, jako každoročně, postarali členové místního svazu zahrádkářů.
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Vyhlášení konkurzu na ředitele je otázkou dní

K o p ř i v n i c e (dam) - Už v polovině srpna rozhodli krajští radní o konání konkurzu na post šéfa dnes již jediné střední školy v Kopřivnici. Požadavky na nového šéfa ani termín konání výběrového řízení však zatím není znám. „Konkurz bude vyhlášen někdy na začátku října. Jestli bude nový ředitel školy vybrán do konce roku, nedovedu říci. To bude záležet právě na podmínkách a lhůtách, které ještě nejsou stanoveny,“ řekla mlučí krajského úřadu Moravskoslezského Katherini Koláčková. Zatímco přesné podmínky výběru nového ředitele ještě známy nejsou, členové konkurzní komise již byli jmenováni. Jsou mezi nimi mimo jiné také dva představitelé kopřivnické radnice. Starosta Jiří Tichánek je jejím řádným členem a zastupuje výbor pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost krajského zastupitelstva. Místostarosta Milan Bureš byl do komise přizván jako odborník s hlasem poradním.

Vyšší odbornou školu, střední průmyslovou školu a střední odborné učiliště prozatím vede Jaroslav Ponec, který se šéfem místního středoškolského kolosu po sloučení stal jako ředitel následnické organizace, kterou je právě průmyslovka.


    [Top]    


Úprava několika míst pro sběrné nádoby

Odbor ŽP a VLHZ spolu s odborem dopravy města Kopřivnice a oddělením odpadů a správy komunikací společnosti Slumeko, s. r. o., připravil další řešení nevhodně umístěných stanovišť kontejnerů a doplnění v místech, kde je zaznamenán častý výskyt přeplňovaných nádob na komunální odpad, rozšiřuje se o dvě i počet míst pro tříděný sběr.

V měsících září až listopad budou prováděny na území města úpravy stanovišť pro nádoby na odpad, a to na ulici Dvořákově, Erbenově a I. Šustaly, kde bude využito vybetonovaných ploch po zrušených přístřešcích pro popelnice. Nová stanoviště budou vybudovaná u pošty, u kasáren, na ulici Francouzské u pekárny Milany a u stánků vedle Severky. Všechna stanoviště jsou projednána se správcem zeleně odboru ŽP a VLHZ.

Černoch Petr, odbor ŽP a VLHZ


    [Top]    


Spolupráce podnikatelů a radnice prý stále vázne

K o p ř i v n i c e (dam) - Lednová schůzka místních podnikatelů s vedením města měla znovu nastartovat vzájemnou spolupráci. Po osmi měsících obě strany přiznávají, že ne všechno se daří, jak si představovaly. „Žádná užší spolupráce nastartována nebyla. Teď v říjnu nás čeká další schůzka, uvidíme, jaký bude výsledek. Pokud z toho má něco být, musí město dát více najevo, že o spolupráci s námi opravdu stojí,“ řekl prezident Klubu podnikatelů Bohdan Wojkowský. Podle starosty města Jiřího Tichánka jsou ale na tahu právě podnikatelé. „My máme zájem spolupráci rozvíjet. Na lednové schůzce zazněla jistá výzva podnikatelům, aby své problémy specifikovali a navrhli konkrétní formy spolupráce. Na město ale žádný podnět nepřišel. Byla to podaná ruka, která zatím nebyla uchopena. Byl bych rád, aby tomu bylo jinak, ale taková je situace,“ prohlásil Tichánek.

Jediným hmatatelným výsledkem lednového setkání tak zůstává databáze zdejších firem, jejíž vytvoření bylo na počátku roku iniciováno. V registru je v současnosti 133 podnikatelských subjektů působících na území města a jeho místních částí. „Oslovili jsme podnikatele s nabídkou, oni ji využili a z informací, které nám poskytli, jsme vytvořili zmiňovanou databázi,“ přiblížil vznik databáze ředitel Centra podnikání a rozvoje Jan Koliba. Databáze má sloužit nejen radnici a občanům, ale také podnikatelům samotným. V registru je možné najít název firmy, předmět její činnosti a pochopitelně také adresu a další kontakty. Databáze je kompletně zveřejněna na webových stránkách centra podnikání www.nettle.cz a na teletextu KTK strana 550. Seznam kopřivnických firem a živnostníků přitom není uzavřený. „Databáze je neustále aktualizována a k bezplatnému připojení do ní stačí podnikatelům pouze nás kontaktovat,“ řekl Koliba.

Kromě toho také od února platí nařízení starosty, aby v každém výběrovém řízení na sebemenší zakázku figurovaly i místní firmy. „Toto se děje. Je pak otázkou posouzení, jestli místní firmy jsou svou cenou a kvalitou služeb schopny konkurovat,“ uvedl kopřivnický starosta. Ústní příkaz starosty by se navíc již brzy měl stát součástí připravované směrnice, která přesně stanoví postup při zadávání městských zakázek.

Jak město, tak podnikatelé čekají, co přinese jejich další schůzka. Tu připravuje Centrum podnikání a rozvoje už na pondělí 13. října. Na programu jednání by kromě zhodnocení výsledků minulého setkání měly být prezentovány také novinkové programy Centra podnikání a rozvoje. „Vzhledem k tomu, že v současné době Klub podnikatelů podle mých informací téměř nefunguje, chtěli bychom se pokusit o obnovení jeho činnosti a případně i zvolit jeho nové vedení,“ uzavřel šéf centra podnikání Koliba.


    [Top]    


Kopřivničan obviněn z podvodů

K o p ř i v n i c e (hod) - Několik let se dařilo vyhýbat se spravedlnosti dnes třicetiletému P. CH. z Kopřivnice. V pátek 26. října bylo zahájeno trestní stíhání pro trestný čin podvodu, spáchaný formou spolupachatelství. „Obviněný v dubnu 1996 v Ostravě s již dříve obviněnými dvěma muži uzavřeli smlouvu o tichém společenství s poškozeným J. K. z Ostravy. Předmětem smlouvy byl nákup cukru a jeho dovoz ze Slovenska. Na základě této smlouvy poškozený vložil na účet jisté firmy částku 600 000 korun, kterou použili obvinění ke svému obohacení. Na základě smlouvy odebrali sedm tun baleného čaje od L. O. z Přerova v hodnotě 597 800 Kč, kterému uhradili pouze sto tisíc korun. Celková škoda činí 1 097 800 korun,“ uvedla Dagmar Bednarčíková, tisková mluvčí Policie ČR z Ostravy.


    [Top]    


Jednatřicetiletého muže srazil vlak

K o p ř i v n i c e (hod) - Mezi železničními stanicemi Studénka a Jistebník nad Odrou byla ve čtvrtek 25. září ráno nalezena mrtvola muže, podle zjištěných zranění jej srazil vlak. „Tělo bylo střetem značně devastováno. V mrtvém byl zjištěn jednatřicetiletý P. Č. z Kopřivnice. Z dosavadního šetření vyplývá, že muž se pravděpodobně vydal ze Studénky po kolejích domů, ale spletl si kolejiště a šel po trati do Jistebníku, místo směrem na Kopřivnici,“ uvedla Dagmar Bednarčíková, tisková mluvčí Správy Policie ČR Severomoravského kraje, a dodala, že u muže byly nalezeny věci, které by mohly sloužit k výrobě a užívání psychotropních látek.


    [Top]    


Stíny

Dne 28. září krátce po druhé hodině ranní přijala stálá služba městské policie anonymní telefonické oznámení, že se někdo pokouší rozbít veřejné osvětlení u házenkářského hřiště. Pomocí kamerového systému byly zjištěny dvě osoby, které se skutečně snažily poškodit pouliční lampy. Na místo byla vyslána hlídka, která zadržela dva muže ve věku 26 let z Kopřivnice. Dále strážníci zjistili, že je rozbité osvětlení na ulici Kadláčkově. Za přestupek proti majetku byla oběma uložena na místě bloková pokuta.

Z trestného činu porušování domovní svobody podle § 238/1 tr. zákona, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v Kopřivnici na ul. Dvořákově pootevřeným oknem vlezl do ložnice přízemního bytu, kde byl vyrušen 55letou poškozenou. Pachatel vyskočil z okna a uprchl, aniž by něco odcizil. Dne 22. září byl policisty OOP Kopřivnice při šetření obdobné trestné činnosti zjištěn jako pachatel 15letý mladík, který je v současné době chovancem VÚM. Obdobného trestného činu se tento mladík dopustil 16. září kolem 17 hod., když v Kopřivnici na ul. Příborské nezajištěnými vstupními dveřmi vnikl do přízemí rodinného domku, kde se volně pohyboval a odcizil hotovost ve výši 500 Kč a 20 ks krabiček cigaret v hodnotě 800 korun.

Draze vyšel 54letému muži z Kopřivnice noční výlet po restauračních zařízeních po městě, když mu neznámý pachatel na dosud přesně nezjištěném místě odcizil z volně odložené pánské kabelky peněženku, ve které byla finanční hotovost 150 Kč, 3 eura, platební karta Visa Elektron a Visa Klasik partner, zbrojní průkaz, pilotní průkaz, průkaz zdravotní pojišťovny, průkaz ke zbrani a tři SIM-karty. Celkově tak přišel o věci asi za 10 650 Kč.


    [Top]    


Mladík napadl policisty a poté předstíral záchvat

K o p ř i v n i c e (hod) - Pro trestné činy útok na veřejného činitele a výtržnictví je stíhán osmnáctiletý mladík z Kateřinic na Novojičínsku, který byl minulý týden v úterý pět minut před půlnocí vykázán policejní hlídkou na základě oznámení občanů z domu na Štefánikově ulici. Mladík v domě přespával v sedmém poschodí v prostoru suchovodu za výtahovou šachtou. Vykázání se mladíkovi nelíbilo a hodlal se vrátit zpět do domu.

„Vulgárními výrazy napadl zakročující policisty. Poté jednoho z nich kopl do pravé holeně a udeřil ho rukou do břicha. K zabránění dalšího útoku hlídka muže spoutala. A začalo divadlo. Spoutaný muž upadl na zem, předstíral dušení a bezvědomí. Na místo byl proto neprodleně přivolán lékař rychlé záchranné služby. Konstatoval, že se jedná o simulaci a účelovou reakci po zadržení. Na muži neshledal žádné známky poranění. Při provedené orientační dechové zkoušce bylo u zadrženého zjištěno 2,49 promile alkoholu v dechu,“ uvedla Dagmar Bednarčíková, tisková mluvčí Správy Policie ČR Severomoravského kraje. Vzhledem k podnapilosti a agresivitě odvezli policisté mladíka na záchytku k vystřízlivění. Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě.


    [Top]    


Kaufland funguje už rok, teď se obchodníci obávají Lidlu

K o p ř i v n i c e (dam) - Před otevřením supermarketu Kaufland v Kopřivnici mnozí zdejší obchodníci varovali, že přítomnost tohoto gigantu ve městě je může položit. Po roce fungování marketu se sice žádný obchod zaměřený primárně na potraviny zákazníkům neuzavřel, ale určité změny na zdejším trhu si Kaufland přece jen vynutil.

Jeden z místních obchodníků se pro snížení tržeb musel rozloučit se dvěma zaměstnankyněmi. Jak moc se jeho současné tržby liší od těch, kterých dosahoval před rokem, však odmítl prozradit. Jediná šance, jak Kauflandu konkurovat, tkví podle jeho slov v nabízení českých výrobků a kvalitě služeb.

Další svůj boj se supermarketem vzdali. Mezi nimi byl i Jiří Klos, jeho potraviny byly totiž hned v sousedství Kauflandu. „Snažili jsme se obchod udržet, ale jeho provoz jsem musel dotovat z jiné podnikatelské činnosti. Nakonec jsme se jej na jaře rozhodli pronajmout,“ řekl Klos. Jeho bývalou prodejnu stejně jako Potraviny Šerý tak nyní provozuje společnost Enapo.

Nyní mají kopřivničtí obchodníci dalšího strašáka a s napětím očekávají, jak se v jejich pokladnách projeví otevření velkoplošné diskontní prodejny německého řetězce Lidl.


    [Top]    


Lidé stále za většími nákupy vyjíždějí

K o p ř i v n i c e (ili) - Krámků, obchodů i nákupních center vyrostlo v Kopřivnici po revoluci jako hub po dešti. Éře večerek v bývalých kočárkárnách v přízemí obytných budov povětšinou s příchodem celodenního provozu Kauflandu odzvonilo. Přestože obchodů různé kvality je spousta, nabízený sortiment nesplňuje nároky obyvatel.

Jiří V. (54 let, plánovací technik) - Sortiment zboží mi vyhovuje, ale pokud manželka něco shání, vždycky vytáhneme auto a jedeme do Frýdku nebo Ostravy. Mám pocit, že tady by to koupila taky, ale je už to takový nákupní rituál.

Ivana R. (35 let, rehabilitační pracovnice) - Jsem schopna si v Kopřivnici vybrat. Když ale potřebuje syn speciální značkové boty na běhání, jedeme do Ostravy. Tady se sice dají sehnat nebo objednat taky, ale jsou předražené.

Dalibor S. (43 let, finanční poradce) - Já se do větších měst za nákupy vypravuji ve dvou případech: když potřebuji koupit nový oblek a když sháníme něco od nábytku. Paradoxně bývá s dovozem méně starostí.

Hana P. (27 let, zdravotní sestra) - Nemůžu si v Kopřivnici vynachválit sortiment drogistického zboží. Každá drogerie je skvěle zásobena a každou chvíli mají někde slevy.

Helena J. (32 let, mateřská dovolená) - Pokud obstaráváme větší nákup, tak určitě jedeme do Frýdku-Místku. Je to však nepravidelně, maximálně jednou do měsíce.

Martin B. (44 let, prodavač) - Jsem v práci od rána do večera a když potřebujeme nakoupit, tak jedeme do Tesca, kde mají nepřetržitou pracovní dobu. V našem případě je to jediná možnost, jak v klidu a pohodě nakoupit. V tom sortiment nehraje žádnou roli, spíš je to problém pracovního vytížení nás obou.

Alice P. (30 let, kadeřnice) - Vyrůstala jsem v rodině, kde se vždycky v sobotu jezdilo na velký nákup. Ale teď, když mám market u nosu, tak tu potřebu nemám. Spíš se ráda jedu podívat do jiných obchodů, když vyhlašují na něco slevy.

Zdeněk M. (70 let, důchodce) - Ze začátku mi Kaufland vadil, teď si ho nemůžu vynachválit. Jen by tam měla jezdit místní doprava.


    [Top]    


Hasiči z Mniší vybojovali zlato na mistrovství republiky

Robert Jalůvka připojil v požární stovce
úspěšně hadice k rozdělovači.
Favorizovanému družstvu z Hradce se to
nepodařilo, proto Mnišané slavili úspěch.
Foto: Jiří Kabuďa

O l o m o u c (ili) - Mnohaleté snažení hasičů v Mniší bylo korunováno úspěchem. Na mistrovství České republiky v požárním sportu, které probíhalo od 19. do 21. září v Olomouci, vybojovali zlatou pozici. Mistrovství se zúčastnilo v kategoriích mužů a žen po čtrnácti vítězných družstvech krajských kol a loňský vítěz. Moravskoslezský kraj zastupovaly ženy ze Sdružení dobrovolných hasičů (SDH) Pustkovec, loňské vítězky SDH Moravský Beroun a muži z SDH Mniší.

Celé klání začalo v pátek prezentací a slavnostním nástupem na Horním náměstí v Olomouci. Po ubytování si mohli účastníci vyzkoušet závodní dráhy na atletickém stadioně s tartanovým povrchem.

Sobotní dopoledne nastartoval běh na sto metrů s překážkami a odpoledne pak štafeta 4 x 100 m. Po celkovém součtu na stovkách mělo Mniší náskok 0,19 s na druhý Hradec u Stoda a 1,75 s na třetí Moravské Budějovice. Ve štafetě Mniší skončilo druhé a celkový součet posunul Mniší na druhé místo.

Rozhodující boj o celkové vítězství proběhl v neděli. Za nádherného počasí a silného skandování fanoušků začaly boje v disciplíně pravdy - požárním útoku. Mniší startovalo první a všichni s napětím sledovali výkony ostatních družstev, zejména favorita soutěže Hradce u Stoda, který soutěžil poslední. V okamžiku, kdy se Hradečákům odpojila hadice od rozdělovače, stovka fanoušků Sboru dobrovolných hasičů Mniší vybuchla radostí: „Mniší je mistr! Hoši, děkujeme!“ Další skandování doprovázené sirénami, bubny a řehtačkami se ozývalo po celém stadionu. Chvíli nato starosta Václav Kabuďa a velitel sboru Stanislav Lichnovský vběhli na dráhu s praporem a společně s mistry běželi čestné kolo kolem stadionu.

Odpoledne zpestřila recesní soutěž ’výjimečný kýblšprýc’ o láhev fernetu, v které skončilo Mniší na druhém místě. Při slavnostním nástupu byla navíc vyhlášena Miss hasička 2003 a Miss sympatie fernet stock 2003, poté následovalo předávání pohárů a medailí doprovázené kanonádou šampaňského.

I příjezd domů byl hodný mistrů republiky. Troubení a místní rozhlas oznamovaly spoluobčanům získání zlata. Oslava vítězství pak pokračovala s fanoušky v hasičské zbrojnici.

Družstvo ve složení S. Holub, M. Onderka, R. Jalůvka, R. Juřena, T. Hrabovský, M. Šimíček, D. Hanzelka, J. Hrček a J. Šimíček k vytouženému zlatu dovedl trenér Petr Žabenský s přispěním strojníka Miroslava Šustaly.


    [Top]    


Dětské centrum a Kopretina se vrátily z Chorvatska

K o p ř i v n i c e (ili) - Od 5. do 17. září byly děti z Dětského centra spolu s klienty vlčovické Kopretiny na pravidelném pobytu u moře, tentokrát v chorvatské Poreči. „Nemohli jsme si vynachválit ubytování v apartmánech Diamant, protože v rámci tohoto komplexu je krytý bazén, masážní a perličkové bazény, parní a suché sauny a spousta dalších zařízení, které dětem i v nepřízni počasí umožňovaly bohatý a zajímavý program,“ pochvalovala si vybavenost komplexu ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková. Veškerá zařízení včetně venkovního bazénu byla plně přizpůsobena vozíčkářům, což jenom přispělo k úplné spokojenosti. Stejným způsobem byly upraveny i rampy na molech pro vstup do moře.

Letošního zájezdu se zúčastnilo více než sedmdesát lidí - čtyřicet dětí, zbytek tvořili klienti Ústavu sociální péče ve Vlčovicích, což jsou bývalí absolventi centra, rodiče nejmenších dětí a vychovatelé a učitelé z centra. „Pobyt u moře je už tradiční každoroční akce, která je pravidelně dotována cestovní kanceláří Agentury Fox Jaromíra Naleraje. Nebýt těchto výrazných slev, tak by většina dětí nikdy k moři nemohla vycestovat,“ poukázala ředitelka Jančálková na zvýšenou finanční zátěž, které je rodina zdravotně postižených dětí vystavena. „Je to pro děti nejen psychický odpočinek, ale máme ověřeno, že i po zdravotní stránce se organizmus dětí utuží natolik, že nejsou tak často nemocné. Pro zdravotně handicapované děti má ještě slaná voda další pozitivum - jsou jí hodně nadlehčovány a zvládají pohyby, které jim jsou jinak odepřeny,“ dodala Jančálková.


    [Top]    


Den evropských jazyků si žáci poprvé připomněli na Základní škole Alšově

K o p ř i v n i c e (ili) - Páteční Den evropských jazyků si Základní škola Alšova připomněla netradičním způsobem. Pro žáky druhého stupně připravili učitelé devět dílen, v kterých poutavým způsobem přiblížili nejen ruštinu, ukrajinštinu, romštinu, slovenštinu, ale i kopřivnické a moravská nářečí. Se zájmem se setkalo i čínské písmo a dílna, v níž žáci poznávali, co se vaří ve světě, nebo se seznamovali s jinými krajovými zvyky.

„Jsme školou s rozšířenou výukou cizích jazyků, proto jsme chtěli dětem přiblížit i jiné jazyky, než s kterými přicházejí běžně do styku. Zároveň jsme chtěli, aby si žáci uvědomili, že i náš mateřský jazyk není jenom spisovná čeština, ale je to i obrovské bohatství nářečí,“ přiblížil důvody, které vedly k vybudování jazykových dílen, ředitel školy Milan Chaloupka.

Výběr jazyků byl ponechán na přání pedagogů, kteří buď daný jazyk studovali, nebo k němu měli nacionálně blíže. Pro žáky, kteří během vyučování prošli všemi dílnami, si připravili netradiční povídání, kvízy nebo se naučili v daném jazyce píseň. Výstupem celé akce byly závěrečné pracovní testy, které byly vyhodnoceny a nejlepší řešitelé z každého ročníku odměněni drobnými dárky vztahujícími se k jazykům - slovníky, gramatické tabulky apod.

Žáci tak už vědí, že se v Řecku nesmí zdravit zvednutou rukou, jak je u nás běžné, protože to značí, že dotyčný nemá všech pět pohromadě. Také pochopili, co znamená, když jde Moravák na hafery nebo Brňák razí tágem. Spousta výrazů u žáků vyvolávala smích a nevěřícné kroutění hlavou. Pochopili, že například slovensky somár neznamená komár a smädná ťava je žíznivý velbloud. Zvláště u slovenštiny, která byla po celá desetiletí součástí našich jazykových znalostí, je u nejmladší generace vidět základní neznalosti. Slovíčka, jako je například bocian, korytnačka, vreckovka, čučoriedka, by se současné děti musely učit stejně jako v každém jiném jazyce.

Přestože se jednalo o první pokus připomenout si Den evropských jazyků, setkaly se jazykové dílny u žáků s velkým ohlasem díky nevšednímu pojetí a nadšení pedagogů. Ředitel Chaloupka proto nevyloučil, že se z první vlaštovky může stát tradiční záležitost.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.