Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Navarová dnes naplní kinosál hudbou

K o p ř i v n i c e (dam) - Originální zpěvačka Zuzana Navarová bude dnes večer koncertovat v kopřivnickém kulturním domě. Na koncertě, který začne o půl osmé večer v kinosále, bude zpěvačku doprovázet stejně jako při minulém vystoupení v Kopřivnici kapela Koa.

Umělecká kariéra Zuzany Navarové de Tejada odstartovala ve skupině Nerez. Kapela, založená v roce 1980, hrála na svou dobu velmi nezvyklou muziku a záhy si získala mimořádný respekt mezi posluchači i odbornou kritikou. Zpěvačka byla od počátku oceňována jako výjimečná sólistka, ale velký vliv na kapelu měla také jako skladatelka a textařka. Ať už s Nerezem, nebo později jako sólistka získala Navarová řadu prestižních hudebních cen. Hudební tvorba Zuzany Navarové se neomezuje jen na písně její, muzika zněla také v mnoha divadelních inscenacích. Od roku 1995 se datuje zpěvaččina spolupráce s kolumbijským písničkářem a brilantním kytaristou Ivánem Gutiérrézem. S ním natočila tři úspěšné desky a vliv této spolupráce je patrný dodnes. V hudbě, kterou nyní Navarová produkuje společně s čtyřčlennou kapelou Koa, se odráží blízký vztah k hudbě latinskoamerického regionu a také ke španělštině. Etnické ovlivnění produkcí Koa je dáno už jejím složením, vždyť každý ze čtyř členů kapely má své kořeny někde úplně jinde. Slovák Mário Bihári zpívá a hraje na akordeon, bubeník Camilo Caller má předky v Peru, kytarista Omar Khaouaj prožil dětství v Africe, kvarteto uzavírá kontrabasista František Raba z Čech.


    [Top]    


V Braku bude hudba Nesselsdorfu

K o p ř i v n i c e (dam) - Skladba Jehličí z repertoáru místní kapely Něco jiného nezávislého a píseň You are too striking z produkce Nesselsdorfu zazní v komedii debutujícího režiséra Karla Spěváčka nazvané Brak. Film, ve kterém si zahrál například Jiří Korn, má premiéru přesně za týden.


    [Top]    


Výtvarná Kafka zná vítěze

K o p ř i v n i c e (dam) - Originální peoplemetr, kolektivní dílko žáků ZŠ E. Zátopka, se stal nejobdivovanějším exponátem letošní výtvarné Kafky. Soutěž přichystaná pro všechny umělecké a základní školy ve městě je tradiční součástí stejnojmenné filmové přehlídky. O stříbrný a bronzový post v soutěži, kterou hodnotili svým hlasováním návštěvníci výstavky v kulturním domě, se dělí dvě práce ztvárňující srpnové záplavy, a to Léto zkázy, které je dílem kolektivu žáků ZŠ sv. Zdislavy, a individuální práce Tomáše Wojkowského ze ZŠ Milady Horákové.


    [Top]    


Opavské divadlo přiveze Shakespearovu klasiku

K o p ř i v n i c e (dam) - Již potřetí v této sezoně zasednou v pondělí 4. listopadu předplatitelé do hlediště zdejšího kulturního domu. Tentokrát na milovníky divadla čeká klasika v pravém smyslu toho slova - Shakespearova komedie Sen noci svatojánské.

Hra, která patří k nejoblíbenějším a nejhranějším kusům alžbětinského dramatika, patří do raného období Shakespearovy tvorby. Údajně vznikla hned po tragédii Romeo a Julie někdy v roce 1595 nebo 1596. Sen noci svatojánské byl patrně určen k provozování u příležitosti svatby některého významného šlechtického páru.

V mnohovrstevnaté komedii Shakespeare mísí svět lidí s magickým světem ovládaným skřítky a vílami, přičemž obě dimenze prostupuje láska ve všech jejích podobách.

Inscenaci, kterou do Kopřivnice přiveze Slezské divadlo z Opavy, s tamním činoherním souborem nastudoval režisér Václav Klemens. Atraktivní vizuální stránka představení je dílem hostující autorky scény i kostýmů Marty Roszkopfové. Dva ústřední milenecké páry ztvárnili na opavské scéně Sabina Figarová (Hermie), Zdeněk Jorda (Lysandr), Kateřina Volná (Helena) a Jakub Stránský (Demetrius), přičemž posledně jmenovaný si již ve Snu noci svatojánské zahrál, a to přímo na prknech Národního divadla, kde jako student ztvárnil jednoho ze skřítků pod režisérským vedením Jana Kačera.


    [Top]    


Obě umělecké školy pomohly zatopené

K o p ř i v n i c e (dam) - Vůbec poprvé se na společném koncertě sešly obě místní umělecké školy. Žáci Základní umělecké školy Zdeňka Buriana a také jejich vrstevníci navštěvující Soukromou uměleckou školu MIS music vystupovali v úterý 22. října ve prospěch škol postižených srpnovými povodněmi.

Program, ve kterém bylo šestnáct čísel, dokázal téměř zaplnit kinosál a trval bezmála dvě hodiny. Většina koncertu patřila hudbě ať už klasické či swingové, v závěru pak došlo i na tři taneční čísla. Veškerý výtěžek z dobrovolného vstupného na koncert, který přesáhl částku čtyři tisíce sto korun, poputuje na konto ZUŠ na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích.


    [Top]    


Jiřího Pazoura baví improvizovat už od dětství

  Klavírní improvizátor Jiří Pazour
se připravuje na své vystoupení
před kopřivnickým publikem.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nevšední zážitek uchystal návštěvníkům svého vystoupení v Kopřivnici skladatel a klavírista Jiří Pazour. Jeho koncert klavírní improvizace nenechal nikoho pochybovat o kvalitách hostujícího umělce.

„Improvizace pro mne byla už odmalička jistou odměnou. Když jsem nacvičil nějakou skladbu, mohl jsem si hrát jen tak pro sebe. Do doby, než jsem měl svůj první improvizační koncert, však uplynulo ještě mnoho vody,“ zavzpomínal Pazour.

Dnes už se jednatřicetiletý muzikant na improvizaci před publikem pečlivě připravuje. „Nevím samozřejmě, co přesně budu hrát, ale mohu si dopředu mnohé promyslet,“ tvrdí Pazour.

Improvizace se prý v mnohém podobá komponování, kterému se Pazour také věnuje. „Rozdíl je v tom, že při skládání mohu motiv, který mne napadne, lépe zpracovat a rozvíjet. Kdežto u improvizačního hraní se všechno odehrává v reálném čase a nic se nedá vrátit zpět,“ vysvětlil Pazour.

Jedna věc se podle jeho slov ale nezměnila, improvizování jej prý stále baví stejně jako v dětství.


    [Top]    


Kulturní dům se o víkendu stane rájem krátkých filmů

K o p ř i v n i c e (dam) - Téměř kompletní kolekci krátkometrážních filmů Jana Švankmajera nabízí jako své největší lákadlo letošní druhý ročník přehlídky ’Kraťasy 2002’, která proběhne zítra a v sobotu v místním kulturním domě.

„S výjimkou čtyř filmů tady diváci uvidí všechny krátké snímky, které kdy Jan Švankmajer natočil. Téměř veškerý promítaný materiál je zapůjčen ze soukromých archivů a málokdo jej mohl vidět,“ slibuje organizátorka minifestivalu Radka Korená. Účastníky Kraťasů čeká průřez Švankmajerovou tvorbou asi od roku 1965, kdy vznikly první filmy až po 1989. Jde nejčastěji o filmy kombinující animované filmy s hraným, což je pro jeho tvorbu typické, ale na programu jsou i snímky čistě animované či loutkové. S tvorbou známého scénáristy, režiséra a animátora se budou moci účastníci festivalu seznámit během zítřka ve dvou blocích, přičemž první z nich začínající v sedmnáct hodin bude zároveň zahájením festivalu.

Také v dalším průběhu přehlídky bude cítit Švankmajerův duch. Dramaturgie je totiž úmyslně stavěna tak, aby byly promítány snímky tvůrců, které jeho originální styl ovlivnily. Celkem bude během dvou dní promítnuto třicet osm krátkých filmů rozdělených do osmi pásem v celkové stopáži přes 530 minut. Na diváky čeká například povídkový film Radhošť, uvedený dvěma z jeho tvůrců Pavlem Göblem a Jiřím Konečným. Na Kraťasech jsou ostatně očekáváni i další tvůrci. Své filmy z prvního sobotního bloku přijedou uvádět někteří studenti filmových škol, mezi jinými by se měla objevit například Gabriela Pyšková z Ostravské univerzity. Průvodcem vlastním pásmem experimentálních a dokumentárních filmů bude také Martin Čihák, který se v Kopřivnici objeví již poněkolikáté. Dorazit by měl také režisér Jakub Sommer, jehož filmy přehlídkový program v sobotu večer uzavřou. „Stále jednáme také o účasti zástupce Švankmajerových. Zatím však nevíme, jestli přijede sám Jan Švankmajer nebo jeho žena či syn,“ řekla organizátorka přehlídky Radka Korená.

Každý, koho Kraťasy zaujaly, si může vybrat, jakou část programu absolvuje, v prodeji budou totiž nejen permanentky na celou přehlídku či jednotlivé dny, ale také na jednotlivá filmová představení.

Stejně jako vloni i tentokrát Kraťasy zpestří také doprovodný program. V pátek se filmoví diváci, ale také kdokoliv jiný může vydat do CO krytu, kde ve dvaadvacet hodin začíná koncert brněnské kapely Čankišou. Ta vznikla ze členů několika rockových kapel, kteří si chtěli zkusit zahrát etnickou hudbu. Skupina, která hrála na mnoha festivalech, pravidelně jezdí po klubech a dělala například předskokana Transglobal Underground nebo Tribal Drift, zahraje v Kopřivnici prvně. Jejich hudba je taneční a okořeněná vlivy etnik celého světa stejně jako fiktivního národa Čanky, v jehož jazyce je většina textů.

V sobotu ve stejný čas, ovšem tentokrát v kinosále, čeká na návštěvníky neméně atraktivní program, kterým bude živé filmové vystoupení skupiny Ultra. „Jsou to lidé, kteří promítáním různých obrazů z různých míst sálu vytvářejí na plátně film v reálném čase. Na to, co se děje na plátně, přitom reagují muzikanti a dodávají představení hudební složku,“ přiblížila unikátní vizuální show Korená a připomněla, že Ultra měla na Kraťasech vystoupit již vloni, ale nakonec své účinkování musela odříci.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.