Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 37/2001
ze dne 25. října 2001

Zprávy z města a okolí

V katalogu jsou všechny vzory povolených oken

Občanská sdružení chtějí šetrné vytěžení vápence z Kotouče

Lampionový průvod půjde dnes městem

Poslanec Polášek je v okrese třetí

Mimořádná rada jednala o rozpočtu a ubytovně

Stíny

Jedno parkovací místo vyjde na třicet tisíc korun

Kraj připravuje dvě varianty rozpočtu

Z důvodu ohrožení obyvatel budou původní sklady tuhých paliv, dnes garáže, zbourány

V případě nebezpečí by lidi informovala televize i rádio

V mateřské škole si vytvořili svou vlastní Bílou horu

Od neděle musí auta opět svítit

Modernizace dětských hřišť je přáním starosty

Děti dávaly své náměty do rozpočtu

Za rok dojde k přečíslování pevných linek

ODS volila na sněmu svého oblastního lídra


    [Top]    


V katalogu jsou všechny vzory povolených oken

K o p ř i v n i c e (dam) - Zájemci o výměnu stávajících oken svých družstevních bytů za nová již nemusejí absolvovat schvalovací procedury. Oblastní stavební a bytové družstvo totiž vypracovalo katalog oken, který odsouhlasil architekt města.

„Stačí pouze přijít a vědět, jaký typ oken je v bytě použit, a my nájemníkovi dáme příslušnou dokumentaci s návrhy vzhledu nových oken,“ řekl předseda družstva Jiří Rýdel. V katalogu jsou zpracovány veškeré vzory oken použitých na družstevních domech nejen v Kopřivnici, ale i v dalších lokalitách, kde družstvo bytové domy vlastní. Oken je velmi pestrá škála a podle Rýdla bylo třeba znovu vyřešit na čtyřicet různých druhů oken. Podle Rýdla bylo při tvorbě katalogu počítáno s tím, že stávající okna budou postupně nahrazena plastovými, ale schválené vzory oken budou užívány, i když se nájemníci domu rozhodnou pro dřevo, hliník či jinou technologii.

„Pokud někdo bude mít dostatek peněz a bude chtít dřevěná okna, nikdo mu v tom nebude bránit, bude ale muset respektovat tvar a barvu oken, která zůstává bílá,“ tvrdí Rýdel. Vytvoření katalogu oken, kterými budou postupně nahrazována údajně dosluhující okna v panelových domech, si podle šéfa družstva vynutily především individuální žádosti. „V současnosti mám na stole několik desítek žádostí lidí, kteří si chtějí individuálně a na své náklady vyměnit stávající okna za plastová. Pokud se revitalizuje dům a mění se okna v celém domě, schvaluje projekt architekt města. Bylo by dost nešikovné, kdyby každý člověk musel samostatně žádat o schválení svého záměru s výměnou oken,“ uvedl Rýdel s tím, že není možné, aby v domě každý nájemník použil jiný tvar okna.

Výměna oken v panelových domech za nová mnohdy výrazně změní jejich vzhled. „Je to dáno technologií. Velká horizontálně či vertikálně otočná okna, která v našich domech dominují, se v plastu nevyrábějí. Jedním z důvodů je i to, že náklady na výměnu dvojitého skla, které se u těchto oken používá, by byly enormní a jeho výměnu je navíc schopna provést pouze specializovaná firma,“ řekl Rýdel. Podle jeho slov je ve většině případů velké otočné okno nahrazeno dvojdílným oknem otvíraným dovnitř. Pokud to situace umožní, nepočítá se po výměně s okny šíře šedesát centimetrů.

Podle Jiřího Rýdla bude v následujících letech nutné většinu oken vyměnit. „Stávající okna již nevyhovují dnešním požadavkům na těsnost, nebo hlukovou izolaci. Většinou také dosluhují a dnešním trendem jsou bezúdržbová okna,“ uzavřel Rýdel.


    [Top]    


Občanská sdružení chtějí šetrné vytěžení vápence z Kotouče

K o p ř i v n i c e (dam) - „Jde nám v podstatě o totéž, o co jde ekologům. Zároveň ale chceme, aby cementárna pod Kotoučem vznikla a nabídla tolik chybějící pracovní místa,“ tvrdí Radim Daněk z občanského sdružení Štramberská. Sdružení, kterému Daněk předsedá, stejně jako sesterská organizace Apollo z Ženklavy, si vytkly za cíl sledovat přípravu výstavby cementárny, zejména z hlediska posuzování jejího vlivu na životní prostředí. Jedná se prý především o sledování budoucího regulovaného a účelného využití významného ložiska kvalitního vápence.

„Pokud budou užity moderní technologie, nehrozí podle nás žádné riziko. Navíc po vytěžení ložiska, které poskytuje zásobu na patnáct let, bude možné konečně začít s rekultivací prostoru na zamýšlenou rekreační zónu s jezerem,“ řekl Daněk. Podle jeho slov bude problém s průmyslovým využitím vápence z Kotouče definitivně vyřešen až ve chvíli, kdy bude ložisko prázdné.

Obě sdružení údajně spolupracují a monitorují názory veřejnosti na výstavbu cementárny. „Chceme být užitečným prvkem veřejné kontroly nad přípravou investice,“ tvrdí shodně obě zmiňovaná sdružení.


    [Top]    


Lampionový průvod půjde dnes městem

K o p ř i v n i c e (hod) - Dnes, tj. ve čtvrtek 25. října, pořádá město Kopřivnice s firmou Ludvík Moravia, s. r. o., u příležitosti vyhlášení samostatnosti Československa v 16.30 hodin slavnostní koncert Panther tuba band v kulturním domě v kině Puls. Městský dechový orchestr bude od 18 hodin hrát u pomníku T. G. M. V 18.30 se slavnostním projevem vystoupí starosta Jiří Tichánek a po položení kytic se vydá lampionový průvod městem zpět ke kulturnímu domu. Od 19.15 hodin bude program oslav pokračovat kulturním programem Slavnostní večer kopřivnických škol ve velkém sále KDK.


    [Top]    


Poslanec Polášek je v okrese třetí

K o p ř i v n i c e (hod) - Okresní výbor ČSSD svolal na neděli 10. října konferenci, jejímž hlavním programem bylo schválení kandidátní listiny pro parlamentní volby v příštím roce. Kandidáti byli zvoleni přesně tak, jak je okresní výbor navrhl, a nebylo zapotřebí žádných preferenčních hlasů. Okresním lídrem ČSSD byla zvolena Hana Šedivá, advokátka z Příbora. Druhý za ní byl Zdeněk Besta, starosta Zbyslavic, a na třetím místě je Luděk Polášek. O konečném pořadí v kraji rozhodne listopadová krajská konference.


    [Top]    


Mimořádná rada jednala o rozpočtu a ubytovně

K o p ř i v n i c e (hod) - Mimořádná schůze rady města, jež se uskutečnila minulý týden v úterý 23. října, byla původně vyvolána z důvodu předložení první varianty rozpočtu města na rok 2002.

„Rozpočet města obsahuje kompletní provoz a prozatím jsou do něj zahrnuty jen některé investice, povětšinou jsou to finance na řešení havárií a oprav, dále finance nutné ke krytí spoluúčasti města na státních dotacích v průmyslovém parku a dofinancování některých akcí z letošního roku. Tato první varianta byla dána k dispozici radním, aby si ji prostudovali a připomínkovali,“ komentoval jednání kolem rozpočtu v radě místostarosta Alois Janek.

Rozpočet města bude ještě další tři roky zatěžovat splácení úvěru na dostavbu kulturního domu. Od roku 2004 se budou v podstatě splácet úroky, v prvním roce čtrnáct a v následujícím sedm milionů korun. „Nejvyšší zatížení rozpočtu je do konce roku 2003,“ doplnil Alois Janek.

Rada města projednávala prodeje bytových domů a nebytových prostor a následně druhý den o tom jednalo zastupitelstvo města.

Poslední materiál, o kterém se na mimořádné radě jednalo, bylo schválení záměru využití objektu ubytovny ’Pod lesem’, číslo popisné 621, pro bytové účely a návrh postupu její rekonstrukce.

„V letošním roce dojde k vyklizení prostor ubytovny, k vyčištění objektu včetně odstranění plísní a případnému zasklení oken. Tato záchovná údržba bude financována z prostředků fondu oprav a modernizace bytového fondu částkou čtyři sta tisíc korun. Budova ubytovny je čtyřpodlažní a město počítá s tím, že první dvě patra by sloužila jako ubytovna a v dalších dvou by vznikly jednopokojové byty.

Na rekonstrukci ubytovny by se použily peněžní prostředky částečně z prodeje bytových domů a také by se podala žádost o poskytnutí dotace ve výši tři sta dvacet tisíc korun na jednu bytovou jednotku.

V příštím roce by se zřejmě kompletně opravily společné části budovy a vybudovala plynová kotelna. Dále by se přebudovalo první podlaží a vybavilo tak, aby mohlo sloužit jako ubytovna.

V roce 2003 se bude podle návrhu pokračovat v rekonstrukci objektu, který se přebuduje, a vybaví se druhé podlaží ubytovny a po získání státní dotace by se začalo s budováním osmnácti jednopokojových bytů,“ uzavřel komentář k projednávané zprávě k rekonstrukci ubytovny místostarosta Alois Janek.


    [Top]    


Stíny

Policii ČR se podařilo objasnit osm případů vloupání do zahradních chatek ve Štramberku - Bařinách, ke kterým došlo 15. - 16. října. Z trestných činů krádeže, poškozování cizích věcí a porušování domovní svobody byl jako spolupachatel obviněn jednadvacetiletý muž z Kopřivnice. Část odcizených věcí byla zajištěna. Mladík má na svědomí také vloupání do zahradní chatky v zahrádkářské kolonii Pod Bílou horou. Celkově vyčíslená škoda na odcizených věcech i na zařízení přesahuje dvacet tři tisíc korun.

Dne 18. října se na různých místech v Kopřivnici objevily plakáty oznamující prodejní akci ve vestibulu kulturního domu. Protože tyto plakáty byly umístěny mimo určené plakátovací plochy, strážníci kontaktovali zodpovědnou osobu za tuto akci. Pro porušení vyhlášky města byla muži z Havířova uložena bloková pokuta s povinností odstranit veškeré plakáty.

Dne 21. října krátce před půlnocí řešili strážníci MP sousedské spory v jednom bytě na ul. Pionýrské. Hlídka na místě zastihla muže ve zjevně podnapilém stavu, který odmítl prokázat svoji totožnost, při předvádění na Policii ČR kladl aktivní odpor, proto bylo použito donucovacích prostředků, byla přiložena pouta. Celá záležitost bude projednána ve správním řízení.

S blížícím se dnem Památky zesnulých a častější návštěvou hřbitovů se policisté setkávají každým rokem také s pachateli trestných činů. Předmětem jejich zájmu bývají převážně věci ponechané v zaparkovaných vozidlech.


    [Top]    


Jedno parkovací místo vyjde na třicet tisíc korun

Změnou vodorovného značení parkovišť
ve městě mohou vzniknout
další parkovací místa.
Ilustrační foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Z důvodu nedostatku finančních prostředků propadlo koncem roku 2000 stavební povolení na vybudování 122 parkovacích míst na sídlišti Sever. Je škoda, že se celá akce nerozdělila do několika etap, což by bylo možné, protože se jedná o parkovací místa zhruba na sedmi lokalitách od osmi do čtyřiatřiceti míst.

„Využili jsme poslední možnost a do jisté míry přinutili projektanta, který projektoval dřívější etapu rozšíření parkování o 132 míst, o jejich další rozšíření. Po akci, jejíž uskutečnění proběhlo před pěti lety, tehdy prohlásil, že už víc míst nelze na sídlišti najít. Věnovali jsme tomu společně s Vladimírem Pustkou z firmy Slumeko spoustu času. Výsledkem projekce je možnost realizace parkovacích míst v takových lokalitách, v nichž by se to s obtížemi předpokládalo,“ uvedl referent stavebního odboru Rudolf Doubek, do jehož kompetence spadá doprava a silniční hospodářství.

Stavební priority městského úřadu však byly jiné, a tak stavební povolení mající dvouletou platnost propadlo. Je nutné si uvědomit, že i když se jedná o stání, vyšlo před pěti léty jedno parkovací místo na dvaadvacet až třicet tisíc korun podle lokality, dnes by se částka z důvodu inflace a dalších vlivů navýšila zhruba o dvacet procent.

„Proto jsme uvítali soukromé iniciativy na výstavbu garáží. Devět garáží na ulici Francouzské naproti domu č. p. 1207 a 1208 je již dostavěno, za kravínem se dokončuje pětadvacet ze sedmdesáti devíti, které jsou stavebně povoleny,“ ocenil iniciativy nezávislé na městském úřadě Doubek.

Výstavba již zmiňovaných devíti garáží majících vjezd z parkoviště si vyžádala i úpravu organizace dopravy na parkovací ploše. Finančně nenáročnou úpravou, jakou je změna vodorovného značení, se přesto na parkovišti zvýšila kapacita o osm míst, z toho dvě místa jsou určena pro invalidy. Podobná úprava vodorovného dopravního značení čeká v jarních měsících i vedlejší parkoviště.

Na stavebním odboru v oblasti dopravy a silničního hospodářství je zpracováno mnoho studií, v rámci kterých se řeší dopravní situace ve městě - od chodníků, připravovaných změn přednosti v jízdě na křižovatkách, až po tolik diskutovaná parkovací místa. „Na jedné straně to může působit dojmem, že zpracováváme studie tak zvaně do šuplíku, ale je nutné, abychom byli na situace, kdy získáme nějaké finanční prostředky, připraveni,“ přiblížil problematickou situaci Rudolf Doubek.

Takovým způsobem je například zpracovaná studie komunikace podél pravého břehu Kopřivničky od ulice Erbenovy po Husovu, která by vyřešila zásobování restaurace Na Můstku, vjezd do garáží i příjezd k firmě Favea. Situace je o to komplikovanější, že v těchto místech je veden horkovodní kanál. K dohodě s Tatrou coby majitelem kanálu došlo poté, co byl navržen rozebíratelný povrch komunikace, aby v případě poruchy byl k horkovzdušnému kanálu snadný přístup. Další studie se týkají parkování na Kadláčkově nebo ulici Kpt. Nálepky a vyřešení příjezdu k domům v případě nutnosti použití sanitního nebo stěhovacího vozu.


    [Top]    


Kraj připravuje dvě varianty rozpočtu

K o p ř i v n i c e (hod) - O tom, jaké jsou problémy se sestavováním rozpočtu kraje, hovořil na tiskové konferenci minulý týden Evžen Tošenovský, hejtman Moravskoslezského kraje. Kraje nevědí, s jakou částkou budou moci počítat v příštím roce.

„Je důležité, aby rozpočty kraje zajistily fungování činností, které na něj přešly,“ řekl Tošenovský a pokračoval, „životně důležité pro občany je to, aby se dalo po silnicích jezdit.“

Návrh státního rozpočtu je projednáván v poslanecké sněmovně, v rámci toho je také jednáno o zákonu č. 243 o rozpočtovém určení daní.

Po jednání na ministerstvu financí došlo k hrubému seškrtání návrhu rozpočtu a nakonec se rozpočet kraje dostal na částku 18 miliard 150 milionů korun. Protože se v parlamentu jedná o vládním návrhu, ke kterému bylo podáno už osm pozměňovacích návrhů, krajští úředníci sestavují dvě varianty rozpočtu, a to ’maximální’ v již zmiňované výši 18 miliard 150 milionů a v minimální 9,3 miliard korun. Konečný rozpočet Moravskoslezského kraje by se měl schvalovat 13. prosince.

Problémy s financemi nastanou podle Tošenovského ve druhém pololetí příštího roku, které se budou muset řešit různými dotacemi. Vše je proto, že mnohé organizace jsou nedofinancovány. Potvrzují to také zkušenosti, které mají na kraji s delimitací školství a dopravy od státu. „Fond dopravní infrastruktury se bude schvalovat až následně a troufám si říct, že je to jeden z největších průšvihů, které v současné době zažíváme,“ dodal Tošenovský.

Při sestavování rozpočtu kraje se vycházelo z návrhů organizací a zákonů, které jsou platné v současné době. Ostatní zařízení, která rovněž mají přejít pod správu kraje, jako sociální záležitosti a zdravotnictví, se prý budou řešit v rámci převodu a delimitací v příštím roce, kdy s jejich převodem dostanou kraje i potřebné finance na jejich provoz.

Neschválení státního rozpočtu může fungování kraje silně omezit, neboť, jak řekl Tošenovský, neví, z čeho a jak budou na něj převedeny finance. To může pocítit i město Kopřivnice, které má přislíbeno realizaci výstavby kruhové křižovatky u městského úřadu.


    [Top]    


Z důvodu ohrožení obyvatel budou původní sklady tuhých paliv, dnes garáže, zbourány

Nevzhledné kůlny a garáže za domy
na ulici Obránců míru budou zbořeny.
Po demolici bude plocha
určena pro parkování.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - V nejbližším možném termínu dojde ke stržení hospodářských objektů za domy č. p. 398 - 400 a 401 - 403 na ulici Obránců míru. Tyto objekty byly původně určeny ke skladování tuhých paliv uživatelů bytových domů v době lokálního vytápění. V současné době, kdy je jejich stav havarijní a oprava neproveditelná, se stavby využívají jako sklady, případně jako garáže. Hlavní nosná konstrukce je tvořena dřevěnými trámy, u svislých konstrukcí jsou dozděné cihelnou vyzdívkou v tloušťce patnáct centimetrů jako hrázděná konstrukce.

Z posudku vypracovaného odborníkem z oboru statiky a dynamiky staveb Jaromírem Hudečkem vyplývá, že dřevěné prvky stavby jsou napadeny hnilobou a dřevokazným hmyzem, cihelné dozdívky jsou popraskané a místy částečně vysunuté ven. V některých místech došlo k propadnutí střešních konstrukcí či vypadnutí svislého sloupku z čepu u dveří. Celkový stav konstrukcí není možno označit jinak než jako havarijní, oprava je vzhledem ke způsobu provedení (hrázděné zdivo) neproveditelná. Protože stav objektu ohrožuje uživatele bytových domů, je nutno objekt zbourat. K tomu by mělo dojít v termínu od 25. října do 30. listopadu tohoto roku.

Na místě uvolněném po odstranění hospodářských objektů bude provedeno zpevnění plochy, která bude určena pro parkování osobních vozidel.

„Situace je ještě vážnější, než se na první pohled jeví. Obyvatelé již zmiňovaných domů si časem bez jakéhokoli stavebního povolení přistavěli k zadním stěnám hospodářských objektů zahradní domky, kterým tím pádem hrozí zřícení, když budou dotčené objekty odstraněny,“ uvedl ke komplikované situaci architekt města Milan Šmíd. Obyvatelé si nejen bez povolení přistavěli zahradní domky, ale dokonce si ze svých bytů protiprávně natáhli do zmíněných objektů elektřinu. „V této lokalitě nejsou vyjasněné majetkoprávní vztahy, proto se řešení tohoto problému určitě protáhne,“ nevidí růžově situaci Šmíd.


    [Top]    


V případě nebezpečí by lidi informovala televize i rádio

O s t r a v a (hod) - Bezpečnost a ochrana občanů přináleží státu. Hejtman kraje Evžen Tošenovský nevidí důvod, proč by do toho měl vstupovat kraj. „Civilní ochrana se během deseti let transformovala pod hasičský záchranný sbor. Přestavěli jsme celý záchranný integrovaný systém na to, abychom byli schopni řešit vzniklé problémy, které by nastaly. Vytipovali jsme a prověřili objekty, organizace, podniky, které by mohly zvyšovat riziko v našem regionu. Ve všech okresech byly přijaty havarijní plány, které byly opětovně prověřeny. Dále byly zkontrolovány všechny logistické prvky u hasičů tak, abychom byli schopni postiženým lidem pomoci v co nejkratším čase. Pokud by lokální problémy přerostly únosnou míru, vstupuje do toho okamžitě stát i se svými prostředky,“ komentoval bezpečnostní situaci hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.

Podle něj na kraji nemají jakékoliv informace o tom, že by zde lidem hrozilo nějaké nebezpečí. Ti občané, kteří chtějí vědět bližší informace o tom, jak by se měli chovat v případě nebezpečí, je najdou na internetové adrese: www.kr-moravskoslezsky.cz. Jak řekl Tošenovský, v případě skutečného napadení by okamžitě Česká televize, rozhlas i místní televize přenášely veškeré informace o tom, co mají lidé dělat, jak mají postupovat. Ty mají tuto povinnost ze zákona. Dále by občané získali potřebné informace i z akustických hlasových sirén, které nejsou závislé na elektrické energii.


    [Top]    


V mateřské škole si vytvořili svou vlastní Bílou horu

K o p ř i v n i c e (hod) - Téměř měsíc připravovaly děti s učitelkami z Mateřské školy Jeřabinka výstavku, ve které dominovaly prvky sestavené ze stavebnice loga Dacta. Ostatní dekorace byly tvořeny buď z přírodních zdrojů, jako jsou například žaludy, kaštany, nebo i z látek a kartonů. Výstavka byla zaměřena na podzim na Bílé hoře.

„Již několik let děti s těmito pomůckami pracují, velmi je to naplňuje a líbí se jim to. Na pracích se podílela všechna tři oddělení. Paní učitelky tomu dodaly kus své tvořivosti,“ komentovala výstavku ředitelka školky Libuše Škrabolová.

Podzimní svět očima dětí
znázorňovala výstava, kterou připravily
děti z MŠ Jeřabinka
.
Foto: David Macháček


    [Top]    


Od neděle musí auta opět svítit

K o p ř i v n i c e - V noci ze soboty 27. na neděli 28. října se mění čas a my si budeme moci o hodinu déle pospat.

S přeměnou letního času na zimní přichází povinnost řidičům motorových vozidel, a to jezdit s rozsvícenými světly i ve dne, kterou jim ukládá zákon o provozu na pozemních komunikacích.

Myslím, že toto opatření je dobré a daleko bezpečnější, neboť tmavé automobily jsou daleko lépe vidět. Nejhorší situace zažívají mnozí řidiči na jaře nebo na podzim v době letního času, kdy se začíná stmívat trochu dřív, nebo podobná situace nastává v době těsně před deštěm, kdy je větší šero. Tuto dobu si někteří řidiči myslí, že je ještě dostatek světla, a nenapadne je, že jejich auto není vidět a že jsou tím pádem nebezpeční pro ostatní účastníky silničního provozu. Je také hodně řidičů, kteří nedodržují stanovenou rychlost, jezdí bezohledně, a jak reagovat, když se před vámi objeví neosvětlený řidič, kterého člověk neviděl. Reakce musí být velmi rychlé a ne každý to zvládne dobře a bez následků.

Samostatnou kapitolou jsou ovšem cyklisté. Těm zákon ukládá jezdit se zapnutým světlem i v létě, ale nikdo to nedodržuje. Nejhorší situace zažívají mnozí řidiči při cestě ráno do zaměstnání. Mnozí cyklisté jezdí neosvětleni a ráno, když je tma, je člověk spatří mnohdy až na poslední chvíli.

Policisté také v tuto dobu provádějí velmi často namátkové kontroly cyklistů. Ti poté, když zaplatí pokutu za to, že nemají patřičné vybavení na kole a nesvítí, nadávají, ale svou vinu si nepřipouštějí. Samozřejmě, že slyším od cyklistů, že když je řidiči potkávají, neztlumí dálková světla a vůbec, že jsou k nim neohleduplní.

Dana Hoďáková


    [Top]    


Modernizace dětských hřišť je přáním starosty

K o p ř i v n i c e (ili) - Čtrnáctiletý Petr Dvorský z 9. C Základní školy dr. Milady Horákové se do dětského zastupitelstva dostal vlastně jako náhradník za časově vytíženou spolužačku. Svým vystupováním a projevem zaujal ostatní natolik, že byl zvolen jako starosta. Aktivně se věnuje basketbalu, ale vyzkoušel snad všechny druhy sportu, rád brouzdá na internetu.

Na lidech kolem sebe preferuje upřímnost, pravdomluvnost a schopnost pomáhat ostatním.

Ve studiu hodlá pokračovat na místní průmyslové škole a dále by se strojírenství chtěl věnovat i na vysoké škole.

Do dětského zastupitelstva šel s myšlenkou na modernizaci dětských hřišť. „Hřiště se v Kopřivnici budují, ale horší je to s jejich údržbou a dovybavováním,“ uvedl k situaci Dvorský. Jako prioritu si stanovil instalaci basketbalových košů a rozšíření sítě odpadkových košů na území města.


    [Top]    


Děti dávaly své náměty do rozpočtu

K o p ř i v n i c e (ili) - Desáté zasedání dětského zastupitelstva proběhlo ve znamení návrhů, které by děti chtěly zahrnout do rozpočtu města.

Oprava hřiště pod Základní školou 17. listopadu, vybudování kruhového objezdu na křižovatce ulic Obránců míru a Čs. armády z důvodu zvýšené bezpečnosti občanů, instalace basketbalových košů na dětských hřištích, výstavba chodníku u loutkového divadla, přistavení kontejnerů na organický odpad v oblasti zahrádkářských kolonií, navýšení počtu odpadkových košů, rozšíření skateboardového hřiště, oplocení dětského hřiště na spojnici ulic Záhumenní a Ignáce Šustaly, vybudování mantinelů u dětských hřišť stejně jako v Příboře, zřízení klubovny stolního tenisu v prostorách Základní školy sv. Zdislavy - to je jen výčet požadavků dětských zastupitelů.

Sám starosta Petr Dvorský uznal, že tolika požadavkům nebude moci rada města vyhovět, ale s povděkem kvitoval zájem všech, kteří si s přípravou návrhů dali práci. Návrh na vybudování počítačové herny se nesetkal s nadpoloviční podporou s odůvodněním, že na počítači se preferují agresivní formy her a dále z důvodu finanční nákladnosti takového projektu.

Petr Dvorský navíc prosadil změnu volebního hlasování tak, aby v některých případech probíhalo tajně. Návrh, který byl většinou přijat, odůvodnil obavami, aby se někteří v zásadních problémech nenechávali při hlasování ovlivnit ostatními.

Příští zasedání dětského zastupitelstva proběhne 12. prosince.


    [Top]    


Za rok dojde k přečíslování pevných linek

K o p ř i v n i c e (ili) - V říjnovém vyúčtování za telekomunikační služby byl každý účastník seznámen s novým telefonním číslem, které začne platit v noci z 21. na 22. září 2002.

Všechna nová čísla budou devítimístná. Číslo bude nutné vytočit celé při jakémkoliv volání v rámci republiky, tedy i při místních hovorech. V našem okrese se před v současnosti platné šestimístné číslo přidá trojčíslí 556. Přečíslováním se tak uvolní prostor pro konkurenční operátory, navíc dojde k harmonizaci se systémem v EU.


    [Top]    


ODS volila na sněmu svého oblastního lídra

Š t r a m b e r k (hod) - V pátek 19. října se konal oblastní sněm ODS okresu Nový Jičín, na kterém se volili kandidáti pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, jež se budou konat příští rok.

Do čela okresní kandidátky byl zvolen Pavel Hrnčíř z Bílovce, druhá byla Jana Svobodová z Příbora a třetí příčku zaujal Vladislav Kryške z Kopřivnice.

Krajská kandidátní listina se bude volit podle slov kopřivnického předsedy ODS Petra Chromečky na regionálním sněmu 2. prosince, který se bude konat v Ostravě.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.