Titulní strana

Nejvíce se tradičně diskutovalo na veřejné schůzi v Lubině

Starosta Kopřivnice Jiří Tichánek informuje
občany místní části Lubina
o aktuální situaci ve městě.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - V minulém týdnu proběhlo jarní kolo veřejných schůzí pořádaných v místních částech v Mniší, Vlčovicích a Lubině.

Všechny schůze se odvíjely podle stejného scénáře. Vedení města občany seznámilo se současně řešenými problémy na radnici, s rozpočtem, akciemi SmVaK, se situací s Průmyslovým areálem ve Vlčovicích, rozhlednou na Bílé hoře a dalšími aktualitami. Každý předseda místní komise pak vyhodnotil úkoly, které od poslední schůze komise řešila.

V následujícím bodě pak byl vymezen prostor pro diskuzi, v rámci které ředitel firmy Slumeko, s. r. o., informoval občany o zapojení obce do systému svozu a likvidace odpadů. Zároveň pokaždé padla nespokojená připomínka na současný systém doručování pošty a dotaz na zrušení hudební produkce před zahájením vysílání obecního rozhlasu. Tento problém zdůvodnil tajemník městského úřadu Josef Jiřík poukázáním na vysoké poplatky, které by město muselo platit Ochrannému autorskému svazu a Intergramu. Kromě paušálních měsíčních poplatků a 9,50 Kč za amplión by částka přesáhla 35 tisíc korun ročně.

Patrně pondělní slunečné počasí se podepsalo na slabé účasti na schůzi v Mniší, kdy počet přítomných občanů byl v rovnováze se zástupci města. Diskutovalo se o rozšíření silnice III. třídy, o přerostlých stromech bránících bezproblémovému průjezdu vozidla pro svoz odpadu, o zákazu pořádání diskoték, o zaneseném potoku, který při zvýšené hladině vody zatápí sklepy, o zpomalovacích retardérech a o nepříjemnostech způsobujících patrně nedovolené svedení dešťové vody na veřejnou komunikaci v zimním období.

O poznání vyšší účast občanů na veřejné schůzi ve Vlčovicích však nerozproudila adekvátní diskuzi, kterou navíc místní občan ukončil s poukazem na to, že s takovou nestihne televizní noviny. Přesto v diskuzi stačily zaznít připomínky k nedostatečné informovanosti občanů o činnosti místní komise, k plynofikaci kulturního domu a k způsobu pronájmu fotbalového hřiště od správy sportovišť.

Tradičně nejmasovější účastí a nejbouřlivější diskuzí se prezentovali občané Lubiny. Jedním slovem na straně místních vládla nespokojenost. Ať se pro tuto místní část udělalo cokoli, buď toho bylo málo, nebo to bylo špatně.

Přesto spousta stížností byla oprávněná. Například nedostačující osvětlení obce, problém s bývalým dražním tělesem, dnes pěší komunikací, které se stalo soukromým majetkem, zpevnění a vyrovnání komunikace na Vlčovice, autobusová čekárna, která se opět letos nedočká realizace, ale zato soukromá společnost katolického domu obdrží ne nezanedbatelný příspěvek na opravy sociálního zařízení. V diskuzi padl návrh na alespoň provizorní využití nedostavěné tělocvičny i na dokončení vyčištění střední části náhonu. Občané využili přítomnosti zástupců firmy, která v Lubině provádí výkopové práce a instalace telefonních sítí, aby se nechali ujistit o blízkém termínu dokončení akce a následném odstranění všech děr i odklizení pomocného materiálu nezbytného pro jejich práci.

Ať už se jednalo o veřejnou schůzi v Mniší, Vlčovicích nebo Lubině, je na místě vyzdvihnout činnost členů místních komisí, kteří citlivě reagují na všechny vznesené připomínky občanů a dohlížejí na jejich kladné a včasné vyřízení.


Rada rozdělovala peníze z fondu rezerv

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada na svém úterním zasedání, jež se uskutečnilo minulý týden, se zabývala variantami zpracování novely vyhlášky o nakládání s komunálním odpadem. „Městská rada uložila odboru životního prostředí řídit se variantou, která počítá se zavedením poplatku zákonem o obecních daních. Vyhláška by měla být platná od 1. ledna 2001. Na změnu vyhlášky budou občané předem připraveni,“ sdělil místostarosta Zdeněk Krajčír.

Rada se zabývala vysíláním městského rozhlasu v Kopřivnici. „Podmínky vysílání městského rozhlasu pro zájemce zůstaly v podstatě stejné. Výraznější změna je pouze v ceně za jedno slovo, které se u neziskových organizací snížilo ze dvou na jednu korunu. Bližší informace mohou občané získat v kanceláři tajemníka,“ dodal Krajčír.

Radní rozdělovali na svém zasedání finanční prostředky z fondu rozvoje rezerv. „Bylo rozděleno zhruba sto deset tisíc korun na základě požadavků jednotlivých organizací. Všechny finanční prostředky šly do výše pěti tisíc korun,“ upřesnil místostarosta Krajčír.

Příspěvky, u nichž rada doporučila částku nad pět tisíc korun, bude schvalovat městské zastupitelstvo na svém příštím zasedání. Bližší informace o schválení jednotlivých částek klubům a organizacím přineseme v příštím vydání Kopřivnických novin.

Městská rada po projednání souhlasila s povolením výjimky z počtu dětí ve třídě Mateřské školy v Mniší, a to na počet pětadvacet. „U mateřské školy šlo o to, že jsme povolili výjimku z 24, což je mezní počet dětí. Jedná se jenom o dočasnou výjimku,“ doplnil místostarosta Krajčír.

„Nájemci volného čtyřpokojového obecního bytu na ulici 17. listopadu byli na zasedání městské rady vylosováni manželé Sabovi, kteří splnili všechny stanovené podmínky,“ řekl Krajčír.

Městská rada schválila podání žádosti o poskytnutí finančních prostředků na protidrogovou prevenci na projekt Vzdělávání pracovníků a dobrovolných spolupracovníků klubu Kamarád. „Město žádá o poskytnutí financí z prostředků Okresního úřadu v Novém Jičíně. Celkové náklady dosahují do výše dvanácti tisíc korun a my jsme požádali okresní úřad o deset tisíc,“ upřesnil Zdeněk Krajčír.

Radní vzali na vědomí zprávu o stavu znečištění ovzduší za loňský rok, kterou předložil odbor životního prostředí. „Na výsledcích měření z loňského roku je vidět další snižování koncentrace škodlivých látek v ovzduší,“ uzavřel Zdeněk Krajčír.


Dětské centrum má přislíbeno sto tisíc na svoz

K o p ř i v n i c e (hod) - Okresní shromáždění, jež zasedalo minulý týden ve čtvrtek, schválilo okresní rozpočet.

„Na zasedání se hovořilo především o věcech pod čarou. Přednostou bylo nakonec přislíbeno a usnesením schváleno, že akce uvedené pod čarou, budou zhruba po pololetí postupně vypláceny podle priorit a v pořadí, v jakém byly schváleny,“ sdělil starosta Jiří Tichánek.

V případě příznivého vývoje příjmů okresního úřadu budou řešeny tyto naléhavé potřeby okresního úřadu a obcí nad rámec schváleného rozpočtu: dotace městu Odry na investice Léčebny dlouhodobě nemocných - 1 milion Kč, na povinný plavecký výcvik žáků základních škol (dotace městům Nový Jičín, Kopřivnice, Frenštát, Klimkovice, obcím Olbramice a Zbyslavice) - 1 631 tisíc Kč, na dopravu do dětských center pro Nový Jičín a Kopřivnici 200 tisíc korun. Kopřivnice dále dostane podíl z dotace městům na nadměstská sportovní zařízení z částky 3 500 tisíc Kč, dotaci na částečné řešení provozu azylového domu SALUS ve výši 400 tisíc korun.

„Na zasedání bylo schváleno nové pracovní předsednictvo pro přípravu a průběh příštího okresního shromáždění, do kterého byl zvolen za Kopřivnici místostarosta Zdeněk Krajčír,“ doplnil starosta Jiří Tichánek.

Po schválení okresního rozpočtu obdržela Kopřivnice od okresu 40 462 800 korun podle celkové dotace obcím na letošní rok, z toho na sociální dávky 29 600 tisíc Kč, na státní správu 6 109 tisíc korun a na školství 6 109 tisíc korun.

„Průběh jednání okresního shromáždění byl velmi poklidný. Se schvalováním loňského rozpočtu je to neporovnatelné. Okresní rozpočet byl připraven tak, že obce neměly výraznější námitky, bylo to maximum z možného. Delší rozprava byla jen k akcím pod čarou,“ uzavřel starosta Tichánek.


Počet nezaměstnaných lidí v první polovině dubna klesl

K o p ř i v n i c e (dam) - Téměř o tři desetiny procenta klesla během první poloviny dubna nezaměstnanost v kopřivnické oblasti. Ke snížení přispěl hlavně rozvoj sezónních prací. Rozjíždějí se veřejně prospěšné práce, přibírají se lidé také do stavebnictví a firem provádějících zemní práce. Tento pozitivní trend bude podle předpokladů úředníků úřadu práce pokračovat zhruba do června, kdy se do evidence dostanou čerství absolventi škol a výrazněji jej neohrozí ani snižování stavů ve Vagonce Studénka a Tatře.

Pokles míry nezaměstnanosti je podle vedoucího kopřivnické pobočky Úřadu práce Zdeňka Petra podstatně zřetelnější než v loňském roce. A to hlavně díky většímu počtu míst na veřejně prospěšné práce.

„Téměř všechny obecní a městské úřady již zřídily místa pro veřejně prospěšné práce, nebo na jejich přípravě pracují,“ řekl Zdeněk Petr. Příkladem je kopřivnická firma Slumeko, která již zřídila pět míst pro veřejně prospěšné práce, Obecní úřad v Závišicích vytvořil taková tři místa, v Ženklavě a Štramberku je připravují.

I když pokles nezaměstnanosti se může laikovi zdát nepatrný, považují ho na úřadu práce po několika měsících jejího zvyšování za úspěch. Jednatřicátého března bylo na kopřivnickém ’pracáku’ evidováno devatenáct set čtyři lidí bez práce, v polovině dubna už pouze 1 857 nezaměstnaných.


Ceny si z Kopřivy odvezl Petr Váša a Studio hořící žirafy

Tragická lovestory čokoládové špičky
a jednohubky vynesla olomouckému Studiu
hořící žirafy cenu diváků Kopřivy 2000.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Pouze dvě z obvyklých tří cen byly uděleny na letošním, čtrnáctém ročníku přehlídky netradičního divadla Kopřiva 2000.

Cenu diváka, o níž hlasováním rozhodli sami účastníci Kopřivy, si odvezlo Studio hořící žirafy z Olomouce za svou inscenaci Švédský stůl.

Tříčlenná porota složená z divadelních odborníků se nedokázala dohodnout na nejlepším hereckém výkonu, a tak udělila pouze cenu za umělecký přínos, která poputuje do Brna k fyzickému básníkovi Petru Vášovi, kterého od zisku divácké ceny dělil pouze jediný hlas.

Více k tématu najdete v Kultuře








Zastupitel Veselý nebude chodit na jednání, protože se prý předvádí

K o p ř i v n i c e - Židle exkomunistického, nyní nezávislého zastupitele Miroslava Veselého zůstala na minulém jednání zastupitelstva prázdná. Ten se jako jediný z volených zástupců Kopřivničanů neúčastnil jednání, na němž byl projednáván rozpočet pro rok 2000. Veselého absence na důležitém jednání však nebyla zapříčiněna nemocí, nýbrž šlo o úmyslný krok, který prý byl reakcí na invektivy jednoho z kolegů.

„Nevím, jak bych to řekl slušně, tak to řeknu vulgárně, ať si to každý přebere, jak chce. Po skončení předcházejícího zastupitelstva ke mně přišel Jan Navrátil a řekl mi, že jestli se chci předvádět před kamerami, tak že na zastupitelstvo ani nemusím chodit,“ konkretizoval Veselý důvody své absence na zastupitelstvu. Podle Veselého nebyla jeho první absence poslední. Přesto, že se zatím ještě rozhoduje, nebude se s největší pravděpodobností účastnit ani dalších jednání. „Budu pro město v rámci svých schopností pracovat dál, ale pouze na seminářích a jiných akcích, prostě mimo kamery,“ řekl Veselý s tím, že by kolegovi Navrátilovi nerad působil nějaké duševní trauma.

Uraženému zastupiteli se ale rozhodně nezdá, že by se před kamerami předváděl. „Nikdy jsem neměl tolik připomínek, jako například paní Pešlová - nejsem blázen. Pouze prezentuji to, o čem jsem přesvědčen, že je správné. Domnívám se spíš, že někomu vadí to, že chodím na zastupitelstvo připravený a podávám návrhy, zatímco on ne,“ tvrdí Veselý s tím, že Navrátil zatím moc svých myšlenek v zastupitelstvu neprosazoval.

David Macháček


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:37