Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 5/99 ze dne 4. února 1999

Titulní strana

Kriminalita ve městě vloni mírně stoupla, vloupání přibylo výrazně
Tatra hodlá prodat téměř tři tisíce vozů
Ve věci informačních center nepadlo poslední slovo
Rýsuje se možnost výroby luxusních osobních vozů
Tři chodce srazila auta v rozmezí několika hodin, místo pomoci byli lidé bezohlední

Zprávy z města a okolí

Z nařízení soudu došlo k vyklizení bytu
Epidemie chřipky zatím nepropukla
Správa sportovišť vyrovnala ztrátu z minulých let
Svěření lyžařské chaty firmě bylo a je přínosné
Koupaliště by jednou mělo mít podobu aquaparku
Změny ve sběru netradičního a velkoobjemového odpadu

Předávání pololetních vysvědčení

Reprezentační ples Agentury Fox

Kultura

Líbí se mi hudba padesátých let, říká příborský Elvis
Ve městě je zájem o nezávislý film, čeká ho Projekt 100
V Kruhu přátel hudby zahraje mladý klavírista Václav Pacl
Výtvarnice Schwarzová bude v Noře vystavovat své grafiky
Dr(o)bečky z knihovny
Kino Puls uvede akční propadák a animovaný hit

Čtenářský servis

Kulturní servis

Sport

Kam za sportem
Výsledky
Megas Bordovice B porazil vedoucí New jersey
Marku Žáčkovi se v hale dařilo
IFTC Megas na domácí půdě nezaváhal
Příčinou bolesti kloubů může být i nevhodná strava
Městská liga hokeje je již za polovinou
Házenkáři Tatry doma deklasovali Lovosice
Volejbalisté porazili Valachy
Hokejisté doma neobstáli
Mezinárodní M ČR na ledové ploché dráze
Karatisté zůstali jenom těsně pod stupni vítězů
Seznam nejlepších sportovců a družstev podle návrhů jednotlivých klubů
SpSK vyhlašuje anketu Sportovec roku 1998

Titulní strana

Kriminalita ve městě vloni mírně stoupla, vloupání přibylo výrazně

Tabulka

K o p ř i v n i c e (dam) - Mírné zvýšení kriminality ve městě zaznamenali v minulém roce policisté z kopřivnického obvodního oddělení. Oproti roku 1997 policisté zaznamenali o 44 trestných činů více, ani tak však ještě míra kriminality nedosahuje výše, jakou měla v roce 1994 nebo 1995.

„Přestože došlo k nárůstu o několik desítek trestných činů, je třeba také podotknout, že se nám již několik let za sebou daří zvyšovat objasněnost trestných činů. Ta byla vloni v Kopřivnici 43,76 procent, což je o necelá dvě procenta více než v roce předchozím,“ řekl vedoucí Obvodního oddělení Policie ČR v Kopřivnici Josef Jeřábek.

V celém novojičínském okrese bylo za minulý rok spácháno celkem 4 234 trestných činů a vyřešeno bylo 1 963 případů, což je 46,36 procenta.

Nejpočetnější násilnou trestnou činností bylo v uplynulém roce ublížení na zdraví. Kopřivnice však byla vloni také svědkem jednoho pokusu o vraždu, jehož pachatel byl dopaden. Násilnou trestnou činnost se policistům dařilo objasnit v osmdesáti sedmi procentech. V případě mravnostní trestné činnosti si policisté z místního obvodu vedou velmi dobře. Nejen, že počet těchto trestných činů se snížil téměř o polovinu, ale také se jim podařilo objasnit všechny případy tohoto druhu beze zbytku.

Majetková trestná činnost, které je nejvíce, je na tom s objasněností již podstatně hůře. Tam policisté objasnili pouze 27,2 procent zjištěných případů. I když jiných trestných činů ubývá, majetková trestná činnost sílí. Její nárůst byl zaznamenán ve všech druzích krádeží, ale skutečně enormní byl nárůst vloupání do bytů. Zatímco v roce 1997 se v Kopřivnici stalo osmadvacet vloupaček, loni jich bylo šedesát sedm. Podle zkušeností zdejších policistů neexistuje žádná konkrétní oblast, ve které by bylo více vloupání, neboť ty se dějí na celém území města beze zbytku. Zato však prý k většině vloupání dochází v dopoledních hodinách, kdy lidé odcházejí do práce, je větší pohyb lidí a je mnohem těžší pachatele dopadnout.

V oblasti majetkové trestné se policistům trvale daří snižovat počet vloupání do vozidel. „Například při konání Barum rally jsme posílili hlídky, neboť loni byl tento den pro zloděje nadílkou, a vyplatilo se to. Počet vykradených aut byl nižší a stále klesá,“ uvedl major Jeřábek.

Novojičínský okres, v podstatě jako jediný v kraji, za loňský rok vykázal nižší nápad trestné činnosti než v roce 1997. Mírně také narostla objasněnost.

„U nás v Kopřivnici nárůst sice není nijak alarmující, ale zhruba čtyři desítky trestných činů navíc je samozřejmě také nepříjemné,“ tvrdí Jeřábek.

Podíl kopřivnického obvodního oddělení na celkovém nápadu trestné činnosti v okrese je dvaadvacet procent. Naše město je hned po Novém Jičíně zhruba dvaceti sedmi procenty druhé v množství spáchaných trestných činů. Ostatní obvody okresu již mají podstatně nižší nápad.

„Otázkou je, jak se bude situace dále vyvíjet, neboť to velmi úzce souvisí také s ekonomickou situací. Jsou náznaky, že někteří lidé jsou, nechci říci přinuceni, ale dohnáni až k určité trestné činnosti. Nejde to samozřejmě přesně odsledovat, ale je jisté, že propouštění v Tatře a zvýšení nezaměstnanosti má na nárůst kriminality určitý vliv,“ myslí si vedoucí místního Obvodního oddělení Policie ČR.

V průběhu loňského roku se také poněkud změnilo složení lidí, kteří trestnou činnost páchají. Je patrné, že značným způsobem narůstá podíl recidivistů. Podle Jeřábkových slov jde o určité skupiny pachatelů, kteří už lepší nebudou. Recidivisté spáchali celkem 187 trestných činů. Kriminalita mladistvých se o něco snížila a vloni šlo o šedesát trestných činů. Naopak dětí se na scestí dostalo více než v roce 1997 a mají na svědomí celkem 23 nepravostí. Také bez dopravních nehod se loňský rok neobešel, celkem jich v kopřivnickém obvodě bylo zaznamenáno 271. Nikdo při nich naštěstí nepřišel o život, osm lidí bylo zraněno těžce a 44 utrpělo lehká zranění. Škoda na vozidlech se vyšplhala zhruba na částku 4,6 milionu korun.

Obvodní oddělení v Kopřivnici se stále ještě potýká s nedostatkem personálu. Do plného stavu chybí služebně ještě nejméně dalších šest lidí. „To, že je nás málo, negativně ovlivňuje zatížení policistů, neboť je třeba zpracovat velká kvanta spisů a jednotliví lidé mají mnohem více práce,“ uzavřel vedoucí Obvodního oddělení Policie ČR v Kopřivnici Josef Jeřábek.


Tatra hodlá prodat téměř tři tisíce vozů

K o p ř i v n i c e (dam) - Představenstvo kopřivnické automobilky Tatra se sešlo ke svému zasedání mimořádně minulý pátek.

Asi nejdůležitějším bodem jednání bylo projednání obchodních záměrů podniku pro letošní rok.

„Představenstvo cítí jako reálnou a schůdnou vizi prodat za tento rok zhruba 2 680 nákladních vozidel,“ řekla tisková mluvčí Tatry Eva Kijonková.

Tomu cíli prý bude potřeba přizpůsobit organizační členění obchodního úseku. V souvislosti s tím se objevily nepotvrzené informace o možném odvolání obchodního ředitele Jiřího Krupy. Představenstvo však ředitele zatím neodvolalo. „Ze strany představenstva návrh na odvolání nepadl,“ řekla Kijonková. Jestli se takový návrh objevil, však není ochotna sdělit. „Já bych o tom teď nerada mluvila, protože to není věc, která by byla definitivně uzavřena,“ řekla.

Členové představenstva sice hodnotili také závěry roku 1998, ty však ještě nejsou určeny ke zveřejnění, čeká se na závěrečný výrok auditora. Plán technického rozvoje se opět na pořad jednání nedostal.


Ve věci informačních center nepadlo poslední slovo

K o p ř i v n i c e (dam) - Kauza městského informačního centra a turistického informačního centra stále ještě není uzavřena.

Městská rada již zrušila uzavřenou soutěž, podle níž se provozovatelem informačního centra měla stát veřejně prospěšná společnost Regionální muzeum, které z informačních center nakonec bude fungovat, je ale stále otázkou.

„Ze strany městské rady došlo k rozhodnutí, které směřovalo k odstranění protiprávních kroků tak, aby nedošlo z její strany k porušení usnesení městského zastupitelstva o zabezpečování informačních služeb, které byly zřizovací listinou vydanou městským zastupitelstvem při založení Kulturního domu Kopřivnice, p. o., svěřeny této organizaci,“ vysvětlil rozhodnutí městské rady starosta Jiří Tichánek.

„Soutěž byla vyhlášena, protože aktivity v městském informačním centru se nerozvíjely. Chtěli jsme buďto dát možnost schopnějším nebo podnítit příspěvkovou organizaci Kulturní dům, aby svou činnost zkvalitnila. Druhým důvodem byla také finanční stránka. Provoz MIC totiž město, ať už přímo nebo zprostředkovaně, stojí hodně peněz a je třeba, aby jeho efekt byl co největší,“ vysvětlil bývalý starosta Josef Jalůvka důvody pořádání veřejné soutěže. Nezanedbatelný byl podle Jalůvky také finanční efekt, neboť rozdíl mezi oběma projekty činil asi pět set tisíc korun. „V současnosti je ve věci informačních center jednáno s Agenturou pro regionální rozvoj o záležitostech, které mohou mít vliv na jeho provozování. Tato jednání budou pokračovat i tento týden,“ řekl starosta města Jiří Tichánek. Teprve nyní se prý totiž objevují další skutečnosti, které zůstaly radním skryty a je pravděpodobné, že rada bude o této otázce jednat znovu.

Některé písemnosti, týkající se této problematiky, podle Tichánka totiž pravděpodobně zůstaly v rukou bývalého vedení města, což ovšem bývalý starosta Jalůvka důrazně popřel.

„Pro to, abychom vybrali projekt předložený muzeem, nás vedlo hned několik důvodů. Podle nás představa o poskytování a získávání informací lépe odpovídala dnešním požadavkům,“ vysvětlil Jalůvka rozhodnutí bývalé rady.

Nynější radou byla ustavena komise, která má za úkol rozpracování celkové koncepce provozu kulturního domu a muzea. Tato komise se bude zabývat také otázkou informačních center.


Rýsuje se možnost výroby luxusních osobních vozů

K o p ř i v n i c e (hod, dam) - Minulý týden ve středu navštívili radnici dva zástupci podnikatelské skupiny, kteří chtějí vyrábět luxusní osobní vozy. Karl Prochazka, prezident rakouského Tatra klubu, a Tibor Pásztory, zastupující finanční firmu, jednali nejen se starostou Jiřím Tichánkem, ale absolvovali i rozhovor s generálním ředitelem Tatry Zdeňkem Podolským. Tito dva zástupci jednali už dříve s panem Foldynou z Německa, který je jedním z iniciátorů myšlenky výroby luxusních osobních automobilů v Kopřivnici, který by splňoval veškeré technické a estetické parametry na maximální úrovni. Přáním potenciálních investorů je, aby to byl vůz značky Tatra. Podnikatelský tým má zmapovanou situaci v Kopřivnici a v Tatře, zná i historii osobního vozu.

Myšlenka výroby luxusního osobního vozu v Kopřivnici vznikla v Německu a je asi dva roky stará, v pozadí stojí nejmenovaná, ale prý významná firma.

Jednatelé mají tři požadavky: chtějí využít know-how, zaměstnat lidi, kteří už na osobních autech dělali a kteří mají fortel. Dále chtějí využít možností, které se v Kopřivnici nabízejí - haly, chtěli by zde auta montovat z komponentů, které by se částečně mohly vyrábět i v Tatře. Třetí a nejdůležitější podmínka je, že auta by nesla značku Tatra. Co se týče umístění továrny, tam se nabízí více možností. Jednou z nich je objekt haly číslo 140 ve staré části závodu, druhou možností by mohlo být využití příborského závodu. Třetí alternativou je, že by se závod mohl postavit na zelené louce na ulici Pánské.

Město slíbilo podporu a po jednání na radnici odcházeli tito zástupci na schůzku s generálním ředitelem Tatry.

„Jednalo se o tom, jakým způsobem prodloužit život výroby osobních vozů. Je to ale ve stádiu ideového záměru a zvažujeme, jestli by do toho naše firma šla. Uvažuje se o tom i z toho důvodu, že by nešlo o stoprocentní dceřinou společnost Tatry,“ řekla mluvčí automobilky Eva Kijonková.

Jestliže by rozhovory a jednání probíhaly bez problémů, firma je schopna vyjet s prvním autem za rok a půl. V začátcích rozjezdu výroby by firma mohla zaměstnat 300 - 500 lidí.

„Město bude tento projekt podporovat se všemi důsledky. Nemůžeme mluvit za Tatru a nevíme, jak se Tatra k tomu postaví. Byla by to velká škoda, tady tyto šance nevyužít,“ řekl po jednání starosta Tichánek.


Tři chodce srazila auta v rozmezí několika hodin, místo pomoci byli lidé bezohlední

Foto 2

K o p ř i v n i c e - Černý den zažila Kopřivnice minulé úterý. V rozmezí jen několika málo hodin se na území města staly tři dopravní nehody a vždy šlo o srážku chodce a automobilu. Všechny nehody se obešly bez vážnějších zranění. Policisté se však mnohdy nestačili divit chování některých lidí.

První bezohlednost projevili lidé, když přijížděla sanitka k přechodu u městského úřadu, kde se jedna z nehod stala. Až na jednu výjimku ani jeden řidič sanitce neuvolnil cestu a policisté ji museli doslova vytáhnout z kolony stojících aut.

Když se vůz rychlé lékařské pomoci konečně dostal na místo a lékař začal ženě, kterou srazilo auto při přecházení silnice, poskytovat pomoc, ukázali svou neomalenost kolemjdoucí. „V průběhu ošetřování pacientky se nejen děti, ale i dospělí a staří lidé natlačili k sanitnímu vozu a okny nahlíželi dovnitř, jako by šlo o nějakou zábavu,“ popsala chování spoluobčanů městská strážnice Irena Kahánková.

Jako by toho nebylo dost, ještě v době, kdy ošetřovali jednu pacientku, o pár desítek metrů dál na přechodu k cestovní kanceláři Mirtour srazilo auto dalšího člověka. „Běželi jsme s lékařem kolem městského úřadu k druhé nehodě a nikdo nám neuhnul. Troufám si říci, že to byli zase ti jedinci, které policisté odehnali od sanitky. Místo toho, aby o krok ustoupili, nám říkali, že nevidí důvod, proč by měli uhýbat,“ řekla Kahánková. Také řidiči v koloně stojících aut si neodpustili poznámky ke strážníkům, kteří se snažili zajistit bezpečný provoz křižovatky.

„Vyloženě bylo vidět, že na účet cizího neštěstí se baví strašně moc lidí. Dokonce jim ani nebylo trapné, chodit se po odjezdu sanitky ptát, co se tomu dotyčnému stalo a jak to s ním vypadá,“ uvedla Kahánková.

Třetí dopravní nehodou, která se stala ve stejný den, byla srážka osobního automobilu s dítětem na křižovatce v Lubině. Rovněž tato se obešla bez vážnějších zranění.

Jen o den později se místním ’čumilům’ naskytla další příležitost ke škodolibému pobavení. Anonymní telefonát totiž ve středu odpoledne oznámil umístění nálože v budově České spořitelny v Kopřivnici. I tentokrát zásahu přihlížely desítky lidí a snad každého zajímalo, co se vlastně stalo. Zvědavost lidí jde dokonce až tak daleko, že ještě ve čtvrtek mnozí volali na číslo informací městského úřadu, který se spořitelnou sousedí, a ptali se: Co se vlastně stalo? Byla tam opravdu ta bomba?

David Macháček


Zprávy z města a okolí

Z nařízení soudu došlo k vyklizení bytu

K o p ř i v n i c e (hod) - Vloni v listopadu jsme psali o tom, že soud nařídil vystěhování řady dlužníků.

Od této doby rozhodl soud v dalších čtyřech případech u nájemních smluv uzavřených na dobu neurčitou ve prospěch města a přivolil k výpovědi nájmů bytů z důvodu neplacení nájemného se zajištěním bytové náhrady.

Všechny případy jsou v dalším dořešení mimosoudní cestou, pokud nedojde k dohodě mezi městem a dlužníky, budou opět podávány návrhy na soudní výkon rozhodnutí. V jednom případě bylo rozhodnuto ve prospěch města o vyklizení bytu se zajištěním náhradního ubytování, které bude realizováno dohodou k 1. únoru.

Dále došlo k vyklizení bytu podle soudního rozhodnutí. U dalších tří případů je nařízen soudní výkon rozhodnutí vyklizení bytu během února letošního roku.

Prostřednictvím právního oddělení kanceláře tajemníka městského úřadu byl podán jeden návrh na soudní výkon rozhodnutí vyklizení bytu na základě pravomocného rozhodnutí soudu a devět žalob na vyklizení bytu, kde nebyl byt vrácen po uplynutí doby určité, na kterou byl nájem bytu sjednán. V současnosti se připravují další výpovědi nájmů bytů.

Od listopadu do 14. ledna byla uhrazena dlužníky na nájemném částka ve výši 762 614 korun. Předpokládáme další úhrady dluhů podle dohod s nájemci bytů za měsíc leden.

Jestliže nebudou platby provedeny v termínu, tak jak byly dohodnuty, budou do konce ledna prostřednictvím právního oddělení kanceláře tajemníka městského úřadu podány další dvě žaloby na vyklizení bytu.


Epidemie chřipky zatím nepropukla

K o p ř i v n i c e (dam) - Asi 2 769 lidí ze sta tisíc trpělo minulý týden onemocněním chřipkového charakteru. Toto číslo se sice blíží epidemii, neboť ta nastane až onemocní 3 000 lidí. Nejvíce poškozenou skupinou jsou školou povinné děti, kde došlo k nejvyššímu nárůstu onemocnění. Oblasti největšího výskytů nemoci jsou v Kopřivnici, Bílovci, Novém Jičíně, Frenštátě a Odrách. O chřipkových prázdninách se však zatím na kopřivnických školách neuvažuje, kritická je spíše nemocnost učitelů.


Správa sportovišť vyrovnala ztrátu z minulých let

Foto 4

K o p ř i v n i c e (jk) - Finanční ztrátu, kterou v letech 1996 a 1997 vykázala Správa sportovišť města Kopřivnice, se této příspěvkové organizaci města podařilo v loňském roce vyrovnat. „Přestože byl rok 1998 poznamenám dalším nárůstem cen služeb, materiálů a energií, bylo dosaženo zlepšeného hospodářského výsledku ve výši 460 tisíc,“ řekl ředitel správy sportovišť Milan Gilar a dodal, že k tomu, aby bylo dosaženo těchto výsledků, bylo nutno přijmout řadu opatření, a to jak organizačních, tak především v oblasti vlastních příjmů.

Město Kopřivnice poskytlo dotaci na provoz zařízení, která pod správu spadají, tedy zimního a letního stadionu, krytého bazénu a koupaliště, dotaci ve výši 6 milionů 700 tisíc korun. Dále město Kopřivnice poskytlo účelově vázané prostředky na výstavbu hřiště na beach volejbal, opravy dětských hřišť, opravu zasklení haly zimního stadionu, projekt restrukturalizace energetiky zimního stadionu a opravu elektroinstalací na hřišti ve Vlčovicích.

Rozpočet na rok 1999 ještě není schválen, podle posledního návrhu by však měly být dotace na provoz zařízení výrazně sníženy. „Z těchto důvodů připravujeme další organizační opatření, která by měla přispět k zefektivnění provozu. Cílem naší činnosti je minimalizovat spoluúčast sportovních klubů na jejich financování a tím vytvořit ještě lepší podmínky pro sportovní činnost klubů. K tomu, aby se nám tyto záměry podařilo splnit, budeme potřebovat především aktivnější přístup a snahu o spolupráci hlavně ze strany samotných sportovců,“ rozvedl záměry pro letošní rok Gilar.


Svěření lyžařské chaty firmě bylo a je přínosné

K o p ř i v n i c e (jk) - Kromě snahy správy sportovišť o maximální využití všech objektů, tedy krytého bazénu, koupaliště a obou stadionů, vyvrcholilo v loňském roce úsilí o nalezení nové formy provozování lyžařského areálu a tenisových kurtů, jejichž správa dosud ležela na bedrech správy sportovišť. Od 1. března totiž převzala lyžařský areál firma Foto Morava a provozovatelem tenisových kurtů se stal tenisový klub.

„Co se týče tenisových kurtů, nemám přesné informace, abych mohl porovnávat minulost a současnost. Domnívám se však, že klub s největší pravděpodobností nemá finance na zaměstnání schopných manažerů, kteří by se starali o maximální využití areálu, nárůst stálé klientely, využití ubytovny a podobně. Podle mého názoru by na této úrovni byla ideální spolupráce klubu a správy. Faktem, obracejícím se proti zákazníkům z řad rekreantů, je, že se preferuje činnost členů klubu na úkor externích zájemců, kteří se musí podřizovat výhradně požadavkům oddílu,“ vyjádřil svůj subjektivní názor na provozování tenisových kurtů Gilar.

Předseda tenisového klubu Lumír Pospěch řekl, že se k tomuto názoru raději nebude vyjadřovat, pouze podotkl, že ještě v době, kdy kurty měla na starost správa sportovišť, odhlasovalo městské zastupitelstvo dotaci 500 tisíc korun na dostavbu dalších dvou kurtů v tenisovém areálu. „Kdyby správa jejich stavbu zařídila, nebyl dneska problém s malým počtem kurtů. Pět jich má dnes každá vesnice a pro město jako je Kopřivnice nemohou zákonitě stačit. Později vznikl akorát kurt pod koupalištěm,“ míní Pospěch.

Tenisový kurt, který správa zprovoznila v areálu pod letním stadionem v květnu loňského roku, nebyl údajně loni využit podle jejich představ. „Zpočátku jsme měli problémy s povrchem kurtu, a i když se později zhutnil a tím i zkvalitnil, nebylo jeho využití stoprocentní. Stejně jako loni, i letos by to měl být kurt výhradně pro tenisovou veřejnost, novinkou by měla být tenisová škola pro mládež,“ uvedl Gilar.

Svěření provozování lyžařského areálu firmě Foto Morava považuje Gilar za dobré řešení. „Firma zmodernizovala chatu a v celém areálu pořádá řadu dobrých nových akcí, zatím se však příliš nevěnovala přípravě areálu pro lyžaře a mrzí mě, že i teď je opomíjen,“ Gilar. „Zajistili jsme jak spravení vleků a techniky, tak školení vlekařů, čímž jsme dostali svým závazkům a za nedostatečné je rozhodně nepovažuji,“ reagoval na zmínku o lyžování obchodní ředitel firmy Foto Morava Igor Marko.

„Domnívám se, že ze strany pana Gilara je to naprosté nepochopení situace a rozumného investování prostředků. My rozhodně nehodláme nijak výrazně investovat do modernizace areálu, co se týče lyžování, neboť již loňská zima, kdy se lyžovalo 10 dní, ukázala, že by to bylo mrhání penězi. Naopak finanční prostředky plynou do akcí v průběhu celého roku,“ doplnil Marko.

O víkendu sjezdovka sice ještě lyžaře nepřivítala, důvodem však podle jednoho ze strojníků nebyla nepřipravenost, nýbrž to, že bohatá sněhová nadílka nemá pevný podklad. Ani po úpravách svah zatím k lyžování způsobilý není a čeká se na další sníh.


Koupaliště by jednou mělo mít podobu aquaparku

K o p ř i v n i c e - U krytého bazénu, který je již tradičně hojně využívaným sportovním i rekreačním objektem, došlo v loňském roce k určitým změnám, nepatřilo mezi ně však zvýšení vstupného. Podle ředitele správy sportovišť se v loňském roce podařilo udržet kvalitu a standard služeb, aniž by se muselo přistoupit k jejich zdražování. Pozornosti se dostalo hlavně opravě technologie. „Měli jsme problémy s vodním filtrem, po opravě doufejme bude nějakou dobu sloužit. Byla také provedena malá generálka vzduchotechniky, oprava střechy bazénu a okna v malém bazénku byla překryta polykarbonátem, čímž se přispělo ke zlepšení izolace a tím i zkvalitnění prostředí pro malé plavce,“ vypočítává Gilar.

Vzhledem k narůstající konkurenci, která mnohdy nabízí širší škálu služeb, uvažuje kopřivnická správa sportovišť v letošním roce o určitých inovacích. „Pokud budou finance, uvažujeme o vybudování parní lázně a venkovní ochlazovny sauny, postupně bychom pak chtěli bazén doplnit dalšími službami jako je solárium, vířící vany a podobně,“ nastiňuje případné letošní změny Gilar a dodává, že by chtěl zdůraznit možnost individuálního pronájmu bazénu, plavecké dráhy či sauny. Budete-li si tedy chtít pronajmout bazén, je za 780 korun celý váš, musíte si však pečlivě najít volný termín, neboť bazén je kromě nočních hodin využíván prakticky pořád.

Pod správu sportovišť patří i koupaliště, které v loňském roce prodělalo několik změn, další mají přijít na řadu letos. Nejvýznamnějším krokem v loňském roce bylo zřejmě vybudování beachvolejbalového hřiště, letos správa počítá s dalším využitím louky, obnovením dětského hřiště či zkvalitněním filtračního systému a tím i zlepšení kvality vody. „Vše je opět limitováno financemi, každopádně ale budeme dělat klasické opravy po zimě,“ tvrdí Gilar a dodává, že co se týče tohoto areálu, má pro budoucnost představu jakéhosi aquaparku.

Jana Kapounová


Změny ve sběru netradičního a velkoobjemového odpadu

K o p ř i v n i c e (hod) - K  vyhlášce města o nakládání s odpady jsme se sešli s vedoucím odboru životního prostředí městského úřadu Hynkem Rulíškem a se zástupci firmy Slumeko, s. r. o., která zajišťuje svoz a zneškodňování odpadů na území města, jejím ředitelem Karlem Březinou a Jiřím Sopuchem. Položili jsme jim několik otázek.

Co vedlo k  zavedení systému placení paušálu za zneškodňování odpadu?

H. Rulíšek: Důvodů bylo několik - zneužívání visačkového systému svozu odpadů občany, růst nákladů na zneškodňování komunálních odpadů v souladu s novým zákonem o odpadech č. 125/97 Sb. Ten stanovuje obcím podmínky pro nakládání s  komunálním odpadem na jejím území. Zákon ukládá vytvořit možnost odděleně shromažďovat využitelné složky odpadu (papír, sklo, plasty), odděleně odkládat nebezpečný i objemný odpad, zajišťovat svoz a zneškodnění tzv. zbytkového odpadu, který je ukládán na řízené skládky. Náklady na zajištění všech uvedených služeb přesahují možnosti rozpočtu obce, proto bylo rozhodnuto v souladu se zákonem přenést část nákladů na občany. Z rozpočtu bude dále financován provoz dotřiďovací linky, kompostárna a likvidace nepovolených skládek odpadů.

K. Březina: Tím největším problémem, který nás vedl ke změně systému, bylo to, že visačkový systém nesplnil svůj původní záměr, což mělo být, důsledným tříděním odpadů snížit jeho množství ukládané na skládce. Možnost ušetřit finanční prostředky vedla část obyvatel rodinných domků (občané bydlící v nájemních domech platili paušál) k zbavování se odpadu nelegálně. S rostoucí cenou za visačky ubývalo vývozů popelnic, rostlo i množství odpadů odkládaného na černé skládky. Odpad byl odkládán různě - do kontejnerů u panelových domů a na tříděný odpad, do velkoobjemových van i do odpadkových košů ve městě. Tím bych ale nechtěl paušalizovat, abych se nedotkl těch, kteří poctivě snižují množství odpadů jejich tříděním, ale převažuje první skupina.

Vraťme se k  černým skládkám, jejich počet narůstá nebo kolik jich vlastně je?

H. Rulíšek: V roce 1994 jsme mapovali v Kopřivnici a místních částech výskyt těchto skládek, objevili jsme jich více než sto. Kolik jich je v  současné době, to nevíme. Letos nebo v příštím roce bychom rádi jejich počet aktualizovali. Skládky postupně odstraňujeme. Každý rok vynakládáme nemalé finanční prostředky na odklid černé skládky přímo ve městě. V roce 1994 jsme začali s odstraněním skládky v Mniší směrem na Hukvaldy. Polovina odklizených odpadů stála čtyři sta tisíc korun. Na odstranění druhé poloviny jsme již peníze nesehnali a nemáme je dodnes.

Kolik občanů se zapojilo do konce ledna do systému placení paušálem?

J. Sopuch: Obyvatelé nájemních domů platí paušál za nakládání s odpadem v nájmu již několik let. Změna systému se týká pouze obyvatel rodinných domků. Do konce ledna se do systému města z  celkového počtu 1 360 rodinných domků v Kopřivnici, Lubině, Mniší a Vlčovic zapojili občané z 1 103 domků, což představuje 81 %. Společně s obyvateli nájemních domů je zapojeno 96 procent.

Co se změnilo ve sběru tříděného odpadu?

J. Sopuch: V lednu přibyly čtyři kontejnery na tříděný odpad v  Kopřivnici na České ulici u bytovky č. 1115 a další čtyři kontejnery byly přidány do Lubiny na ’Habeš’. V nejbližší době budou umístěny čtyři kontejnery v lokalitě Na Vápenkách, kde dosud nebyly. Od března bude otevřeno sběrné místo na dotřiďovací lince pro sběr nebezpečných a objemných věcí vytříděných z odpadu. Mám prosbu na občany, aby nepřeplňovali nádoby na tříděný odpad (plast, papír, sklo) a neodkládali své odpady vedle nádob. Ty jsou pravidelně vyváženy jedenkrát za 14 dní, vždy v pátek s ohledem na provoz linky.

Co do zbytkového odpadu, tedy do popelnice, nepatří?

J. Sopuch: Do popelnic nepatří využitelné odpady jako papír, sklo, nevratné PET láhve a odpady mající nebezpečné vlastnosti jako jsou lepidla, barvy, motorové a mazací oleje, léky s prošlou lhůtou, zářivky, akumulátory, monočlánky apod. Tyto odpady budou moci občané odložit do pojízdné sběrny společně s nefunkčními televizory a ledničkami. Sběry provedeme letos tři, první z nich v dubnu. Přesný termín a seznam zastávek bude včas zveřejněn.

Co je nového s  velkoobjemovými vanami?

J. Sopuch: Velkoobjemové vany na objemný a netradiční odpad budou rozmísťovány od března. Jejich místa budou částečně pozměněna. Nově bude u každé vany dozor. Seznam přineseme v příštím čísle.


Předávání pololetních vysvědčení

Foto 1

Minulý pátek byl dnem předávání pololetních vysvědčení, pro žáky prvních tříd šlo o vůbec první vysvědčení v životě. Učitelka 1. B třídy Naděžda Pešová předává vysvědčení jedné ze svých žákyň.


Reprezentační ples Agentury Fox

Foto 3

Muži pracující na stavbě tunelu, který již několik let neodmyslitelně patří k reprezentačním plesům Agentury Fox. Na ten letošní, konaný nejen v prostorách kulturního domu a hotelu Tatra, ale nově i v technickém muzeu, přišlo zhruba devět stovek lidí. Také letos byl výtěžek z plesu věnován Dětskému centru v Kopřivnici.


Kultura

Líbí se mi hudba padesátých let, říká příborský Elvis

Foto 5

S t u d é n k a (šak) - První revivalový festival proběhl minulou sobotu na půdě Dělnického domu ve Studénce. V jeho průběhu se zhruba dvou stovkám diváků postupně představily kapely napodobující ZZ Top, AC/DC, Beatles, Queen a Elvise Presleyho. V roli Elvise vystupoval sedmadvacetiletý Vladimír Lichnovský z Příbora.

Odkdy jste začal poslouchat a napodobovat Elvise Presleyho?

Bylo mi asi 16 nebo 17 let. Už v té době jsme hráli nějaké Elvisovy písničky v baru. Hrál jsem s barovou kapelou a hraji s ní již deset let. Protože se mi Elvisův hlas dobře napodobuje a sedí mi spodní hlas, tak dělám tady tohle. Je to už skoro měsíc, co se tomu opravdu věnujeme a zkoušíme. V kapele jsme čtyři a toto je naše druhé vystoupení.

Slyšela jsem, že jste byl i v Americe a navštívil místo, kde Elvis Presley žil a kde je také pochován?

Ano byl jsem v Americe. Elvis žil v Gracelandu, v takovém hezkém domečku a je pochován na tak zvané zahradě meditací, kam chodíval ke konci svého života, kdy se začal zabývat Bohem. A tam je také pohřben i se svou maminkou a tatínkem. Je tam taková krásná kašna a kolem jsou ty hroby.

Takže nevěříte tomu, jak někteří lidé tvrdí, že by měl Elvis ještě stále žít?

Ne. Vždyť by mu dnes již táhlo na 70 let a navíc už tenkrát byl těžce nemocný, takže tomu nevěřím.

Zajímáte se o jeho život a je Elvis Presley vašim idolem?

Všechny knížky o Elvisovi jsem určitě nepřečetl, protože je jich spousta. Ale myslím, že většinu jsem přečetl. Abych řekl pravdu, Elvis není nějaký můj idol. Líbí se mi ta hudba, 50. léta to byla bomba, texty jsou zamilované, jednoduché, to všechno se mi líbí. Kromě Preysleyho mám ale osobně také rád Queen.

Setkal jste se s jiným napodobovatelem nebo jste navštívil podobnou akci, kde někdo napodoboval Elvise?

S žádným napodobovatelem jsem se ještě nesetkal. Dokonce ani v Gracelandu jsem nepotkal nikoho, kdo by byl oblečený jako on. Ale vím, že tam jsou taky podobné akce, kde si lidé chodí zatančit a oblékají se v tom stylu padesátých let.

Ztotožňujete se s životní filozofií Elvise Presleyho?

S jeho filozofií se absolutně neztotožňuji. A nesnažím se ho ani napodobovat v civilním životě. Mně se líbí to, že se za něj převleču a jsem úplně někdo jiný, zablbnu si a potom jsem zase sám sebou. Jsem perfekcionista v tom, že bych chtěl, aby to bylo dokonalé. Aby to znělo tak, jak má, prostě dobově.

Hrajete i jiné žánry?

Ano. Hrál jsem s Českým peoplem z Kopřivnice, později Paviáni, kde jsem zpíval a hrál na klávesy. Pak jsem měl projekt Daniel de Monte, což zase byly čistě počítačové klávesy, to jsem hrál sám. Jinak se zajímám tak asi o všechny žánry. Hraji na plesích a hudbou se taky tak trochu živím.

Myslíte, že byste se mohl zaměřit jen na napodobování Elvise?

Já nevím, jak dlouho mi to vydrží. Je to pořád jen napodobování, kdy zpívám a hraji písničky, které složil někdo jiný.

Takže se to nemůže stát ani vašim smyslem života, či povoláním?

Kdyby mě to uživilo, tak proč ne.


Ve městě je zájem o nezávislý film, čeká ho Projekt 100

K o p ř i v n i c e (dam) - Další možnost zhlédnout filmy produkce nekomerčního charakteru, budou mít kopřivničtí diváci, kromě filmového klubu, který funguje od druhé poloviny loňského roku. V březnu se totiž kopřivnické kino zapojí také do ’Projektu 100’.

Jde již o pátou část projektu, jehož autorem je Jiří Králík z uherskohradišťského kina, jehož cílem je představovat divákům starší, ale i nejnovější filmy, které však nepatří mezi kasovní trháky. Zájem o nekomerční filmové umění má však celorepublikově stoupající tendenci. Výjimkou není ani Kopřivnice.

„Když jsem si udělala statistiku, tak jsem zjistila, že mi do filmového klubu chodí průměrně téměř více lidí než na normální představení. Říkám průměrně a téměř, protože se do toho nedají počítat filmy jako Titanic nebo Armaggedon. Účast je ale velmi dobrá na to, jak málo lidí obecně do kina chodí,“ potvrzuje vedoucí zdejšího kina Puls Naděžda Smazová.

Letošního ročníku projektu se účastní bez jednoho celá stovka kin v české a slovenské republice, zatímco loni jich bylo pouze osmdesát jedna. Také počet diváků, který loni dosahoval šedesáti tisíc, by se podle předpokladů měl zvýšit.

V měsíci březnu se tedy kromě filmů z běžné distribuce filmovým fandů představí i desítka filmů z projektu. Budou mezi nimi Canterburské povídky, Nahý, Život Briana, Korida lásky, Růžové sny a snímek Ohňostroj. Chybět bude jen film Smrtící bumerang, ale ani o ten kopřivnický divák nepřijde. „Jde o film, který distribuuje Bonton a na plátně kina Puls se jistě ještě tento rok objeví,“ slíbila Smazová.

„Když jsem zjistila, jaké filmy v Projektu 100 jsou, tak jsem se okamžitě snažila jej pro Kopřivnici získat. To se ale povedlo jen tak tak, neboť již zbývalo pouze devět promítacích termínů, před tím než se Projekt 100 přemístí na Slovensko,“ vysvětlila Smazová, jak došlo k tomu, že se do projektu zapojilo i místní kino.

Dalším kinem v blízkém okolí, které bude také Projekt 100 promítat, je novojičínský Artefakt. V něm filmy poběží asi o týden dřív než v Kopřivnici.

Kromě již jmenovaných celovečerních snímků, je součástí Projektu 100 také sedm krátkých filmů. Jde o kolekci sedmi nejlepších anglicky mluvících animovaných filmů devadesátých let včetně oscarové Manipulace a Geriho hry.

Filmy lze zhlédnut buďto samostatně nebo je možné si zakoupit permanentní vstupenku na všechna představení. Ty stojí dvě stě padesát korun a do prodeje by se měly dostat asi čtrnáct dní před zahájením Projektu 100 v Kopřivnici. Při nákupu permanentek budou mít přednost členové místního filmového klubu, kteří také na všechna představení Projektu mají desetikorunovou slevu.


V Kruhu přátel hudby zahraje mladý klavírista Václav Pacl

K o p ř i v n i c e (dam) - Dalším z cyklu koncertů kopřivnického Kruhu přátel hudby bude vystoupení mladého klavíristy pocházejícího ze severní Moravy Václava Pacla.

Ten bude koncertovat v kině Puls ve středu desátého února od půl osmé večer. Patronem koncertu je tentokrát Základní umělecká škola Zdeňka Buriana.

Václav Pacl začal na klavír hrát ve svých šesti letech na ZUŠ v Havířově. Již o pár let později se dostalo čestného uznání v mezinárodní soutěži v Ústí nad Labem. Ve čtrnácti letech začal studovat na ostravské konzervatoři. V současné době studuje u profesora Valtra Groppenbergera z Grazu, se kterým se setkal na letních kurzech v Českých Budějovicích, jichž se účastnil hned několikrát.

Pacl má za sebou již několik samostatných celovečerních recitálů a několikrát si zahrál i s Východočeským symfonickým orchestrem. Momentálně věnuje tento umělec většinu svých sil přípravě na soutěž v Ženevě.

Na koncertě zazní klasicistní, romantická, ale i moderní hudba. V programu je Mozartova Fantastic c-mol a tři klavírní sonáty z děl Ludviga van Beethovena, Franze Schuberta a Karla Haidmayera.


Výtvarnice Schwarzová bude v Noře vystavovat své grafiky

K o p ř i v n i c e (dam) - Do konce měsíce února budou stěny Nora Café zdobit grafiky jedné z nemnoha kopřivnických výtvarnic Anny Schwarzové. Ty vystřídají výstavu fotografií Libora Fojtíka. „Už od mala jsem hrozně ráda kreslila, nějak jsme to také měli v rodině, můj strejda maloval a podobně. Potom jsem začala chodit do Lidové školy umění. Hlásila jsem se na uměleckou průmyslovku, ale nakonec jsem skončila na zdejší strojní průmyslovce, jelikož bez protekce to na přijímačkách na umprum nešlo,“ řekla Schwarzová.

Právě díky absolvování školy technického směru si výtvarnice vytvořila svůj velmi originální styl. „Začala jsem kreslit technickými pery, což je něco úplně jiného, člověk může mnohem lépe využít sílu linky. Čáry jsou mnohem čistší. Vlastně až teď jsem znovu přešla na kvalitní redispera. Po ukončení studia Schwarzová zkusila také pohovory na Akademii výtvarných umění v Praze, kde ji prý ujistili, že má předpoklady pro studium.

„Jezdila jsem do Prahy na akademii ke konzultacím, nejdřív s malbami. Tam mi řekli, že nemám úplně nejlepší barevné cítění, a že ta grafika by pro mě byla lepší.“ Pro užívání technických per se výtvarnice rozhodla z toho důvodu, že má ráda čistou linku a nejoblíbenější technikou je právě perokresba. „Další grafické techniky, jako třeba suchá jehla, jsou velmi náročné na čas a místo. Perokresba mi úplně vyhovuje,“ tvrdí.

Svou první výstavu uspořádala Schwarzová vloni na podzim v novojičínském klubu Galérka a od toho času své práce veřejně neprezentovala. „Od té doby jsem dělala jen několik málo věcí. Není prostě čas. Až teď začínám něco kreslit s redispery.“

Výstava v Noře bude první možností vidět práci této mladé výtvarnice v Kopřivnici a některé z vystavených grafik budou i prodejné.

„Převážná většina věcí, které se v Noře objeví, byla i v Galerce, budou tam asi jen dva nebo tři nové obrázky. Teď zrovna mám totiž takové stádium klidu, kdy prohlížím knížky a dívám se na to, jak to dělali třeba ve starém Egyptě nebo Číně a rozšiřuji si své obzory a zkouším se na věci dívat jinak.“

Grafika je pro Schwarzovou nejen koníčkem, chce se jí totiž i živit. „Zkoušela jsem kreslit do nějakých časopisů, ale to mi nevyhovovalo. Chtěla bych se věnovat reklamě a propagaci na počítači. Láká mě také umělecké využití počítačové grafiky a chtěla bych vyzkoušet, co všechno se dá v počítačovém světě udělat,“ uzavřela výtvarnice Anna Schwarzová.


Dr(o)bečky z knihovny

Možná nevíte, že součástí naší knihovnické práce je i starost o knihovny v integrovaných částech Lubina, Mniší a Vlčovice. Naše knihovna pravidelně připravuje a dodává do těchto poboček soubory knih. V loňském roce jich bylo 786. Naší největší pobočkou je knihovna v Lubině, kde už řadu let obětavě pracuje dobrovolná knihovnice Irena Babincová. Knihovna je umístěna v budově mateřské školy a pro místní čtenáře je otevřena v úterý a ve čtvrtek od 15.30 do 18.30 hodin.

V budově Kulturního domu v Mniší je naše další knihovna. Pracuje v ní pečlivá paní Jaroslava Blažková, která vystřídala dlouholetou pracovnici paní Libuši Dobiášovou. Knihy si mohou čtenáři půjčovat každou středu odpoledne v době od 15.00 do 17.00 hodin.

Práci dobrovolné knihovnice se nejdéle věnuje paní Ludmila Ryšková z Vlčovic, která půjčuje knihy pravidelně v pondělí od 16.00 do 18.00 hodin. Jako učitelka mateřské školy dlouhá léta využívala knihovnu pro svou práci s dětmi, k utváření jejich dobrých čtenářských návyků. Z celkového počtu 54 čtenářů je registrováno 46 dětí. Knihovna ve Vlčovicích, umístěná v objektu kulturního domu, je naší nejmenší pobočkou.

Ve všech pobočkách najdete knihy pro kutily, zahrádkáře, romány pro ženy, detektivky, sci-fi, pohádky a dobrodružné příběhy pro děti i spoustu dalších knížek. Kromě knih si zde můžete vypůjčit i některé časopisy.

Eva Mikušková


Kino Puls uvede akční propadák a animovaný hit

K o p ř i v n i c e (dam) - Dnes začíná kino Puls hrát až od osmi hodin, odpolední představení animované ságy Princ egyptský, totiž začíná až v pátek.

Již dnes večer se však lidé mohou posadit do hlediště kina a zhlédnout americkou akční sci-fi nazvanou Žoldák: Legie zkázy.

Armáda vymyslela nový způsob, jak vytvořit dokonalé vojáky. Již jako nemluvňata jsou budoucí členové speciálních legií. Jedním z nich byl i malý Todd. Od malička byl vychováván k tomu, aby mu násilí bylo denním chlebem, aby neznal bolest, únavu, svědomí, ani soucit. Stal se z něj spolehlivý zabíjecí stroj a byl ve svém oboru nejlepší. Když se ale genetickým inženýrům podařil další kousek, zabíjející monstra vznikají přímo v matčině lůně. Todd a jeho jednotka je odvezena na vzdálenou planetu, sloužící jako šrotiště. Velitel nových geneticky ’vyšlechtěných’ vojáků však dostane nápad, že zmasakrovat pár lidí bude pro jeho svěřence ten nejlepší trénink. Todd a jeho svěřenci však v sobě objeví svou lidskou stránku a postaví se na obranu nejen svých, ale také životů několika civilistů, kteří na planetárním smetišti žijí.

Osmdesáti milionový rozpočet filmu by mohl slibovat velkou podívanou, přesný opak je pravdou. Předchozí dva filmy režiséra Paula Andersona Mortal Kombat a Horizont události byly sice také dějově velmi mdlé, ale alespoň vizuálně zajímavé, což se o žoldákovi rozhodně říci nedá. Mdlá výprava a triky je ještě umocněna chabými kostýmy. Také scenárista David Webb Peoples, který má na svědomí například Dvanáct opic nebo western Nesmiřitelní, tentokrát napsal něco neuvěřitelného, vždyť Kurt Russell v hlavní roli Todda za celou dobu filmu pronese jen několik slaboduchých vět.

Netradičně až v pátek odpoledne začíná série promítání animovaného snímku z dílny Walta Disneye Princ egyptský. Tento film se však bude promítat také v nedělním kině Vláček.

Není asi vůbec nikdo, kdo by neznal příběh starozákonního vůdce Mojžíše a právě on je tím egyptským princem. Když začalo pronásledování Hebrejců v Egyptě, byl tehdy novorozený Mojžíš svou matkou uložen do vysmoleného košíku a puštěn po Nilu v naději, že ujde hroznému osudu. To se také povedlo, neboť šťastnou náhodou se Mojžíš dostal až na faraónův dvůr a stal se jeho druhým synem. Když však dospěl v muže, zjistil, že je vyvolený a jeho povinností je vyvést lid izraelský z Egypta a dovést jej téměř až do země zaslíbené.

Princ egyptský je další z řady rodinných animovaných filmů, které neurazí ani náročnějšího filmového diváka. Velmi dobrý scénář, který samozřejmě vycházel hlavně z Bible, spolupracoval na něm také početný tým historiků, egyptologů a religionistů, pamatuje také na akční a melodramatické scény. Režisérská trojice zase místo syrového líčení některých drastických scén sáhla po ne tak naturalistickém, ale o to působivějším způsobu vyjadřování.

V našich kinech sice film běží v českém znění, a to včetně písní, ale v původní verzi je možné slyšet animovanými ústy promlouvat takové hvězdy jako Michelle Pfeifferovou, Steva Martina a další.


Čternářský servis

Kulturní servis

Čtvrtek 4. února

Kino Puls uvede ve 20 hodin sci-fi thriller USA Žoldák: Legie zkázy. Nejlepší bojovník, jakého kdy sestrojili, se stal jejich noční můrou. Do 15 let nepřístupný

Pátek 5. února

Kino Puls uvede v 17.30 hodin animovaný biblický příběh USA Princ egyptský. Ve 20 hodin uvede sci-fi thriller USA Žoldák: Legie zkázy. Do 15 let nepřístupný

Katolický dům Kopřivnice pořádá ve 20 hodin Country bál se skupinou Cizinci. Předtančení, tombola a soutěže

Sobota 6. února

Kino Puls uvede v 17.30 hodin animovaný biblický příběh USA Princ egyptský. Ve 20 hodin uvede sci-fi thriller USA Žoldák: Legie zkázy. Do 15 let nepřístupný

Neděle 7. února

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na animovaný biblický příběh USA Princ egyptský. Tato pohádka se bude také promítat v 17.30 hodin. Ve 20 hodin se bude promítat sci-fi thriller USA Žoldák: Legie zkázy. Do 15 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin melodrama Láska na jednu noc. Do 12 let nepřístupný

Pondělí 8. února

Kino Puls uvede v 17.30 hodin animovaný biblický příběh USA Princ egyptský. Ve 20 hodin uvede sci-fi thriller USA Žoldák: Legie zkázy. Do 15 let nepřístupný

Úterý 9. února

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na Humory z Lán - Z. Izer a M. Dobrodinský. Nový pořad imitátorů Zdeňka Izera a Marka Dobrodinského

Středa 10. února

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na koncert Václav Pacl - klavír. Nadějný klavírista z Havířova předvede skladby od Mozarta, Haidmayera, Beethovena a Schuberta. Patronem koncertu: ZUŠ Zd. Buriana Kopřivnice (platí předplatné Kruhu přátel hudby)

Katolický dům Kopřivnice pořádá v 18 hodin v malém sále Přednášku prof. Miloslava Pastrňáka „Zdokonalení projevů zbožnosti“

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin komedii Něco na té Mary je. Možná je to love story, ale stejně jde jen o jedno. Do 12 let nepřístupný

Čtvrtek 11. února

Kino Puls uvede v 17.30 hodin dánský historický dobrodružný film Orlí oko. Život dánského krále je v nebezpečí, ale princ Valdemar to tak rozhodně nenechá... Ve 20 hodin uvede krimikomedii USA Zakázané ovoce. Když má krásná policistka slabost pro mužské, nemůže se jí přihodit nic lepšího, než když se stane rukojmím elegantního bankovního lupiče. Do 12 let nepřístupný

Pátek 12. února

Kino Puls uvede v 17.30 hodin dánský historický dobrodružný film Orlí oko. Ve 20 hodin uvede krimikomedii USA Zakázané ovoce. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice pořádá ve 20 hodin Valentýnskou diskotéku

Sobota 13. února

Kino Puls uvede v 17.30 hodin dánský historický dobrodružný film Orlí oko. Ve 20 hodin uvede krimikomedii USA Zakázané ovoce. Do 12 let nepřístupný

Neděle 14. února

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na dánský historický dobrodružný film Orlí oko, který se bude také promítat v 17.30 hodin. Ve 20 hodin uvede kino Puls krimikomedii USA Zakázané ovoce. Do 12 let nepřístupný

Kino štramberk uvede v 17 hodin animovanou pohádku Malá mořská víla. Jeden z nejpůvabnějších celovečerních animovaných filmů studia Walta Disneye

Úterý 16. února

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na divadelní představení Šumař na svatbě: Grigorij Gorin v podání Slováckého divadla Uherské Hradiště. Muzikál na motivy G. Gorina (platí divadelní předplatné)


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 4. 2. 17.30 - 20, pá 5. 2. 6 - 9, 13 - 15, 17.30 - 20, so 6. 2. zavřeno - plavecké závody, ne 7. 2. 14 - 19, po 8. 2. zavřeno, út 9. 2. 18 - 20, st 10. 2. 18 - 20, čt 11. 2. 17.30 - 21 hodin

Sauna: ženy: st 15 - 21, pá 15 - 22; muži: út a čt 15 - 21 hod., společná: so 14 - 22 (v sobotu 6. 2. sauna uzavřena!), spol. - pouze pro rodiny a páry: ne 14 - 19 hodin

Hokej: v so 6. 2. zajíždí Kopřivnice do Žďáru n. S.

Bruslení veřejnosti: čt 4. 2. 17 - 18.15, so 6. 2. 15.15 - 16.45, ne 7. 2. 14.15 - 15.45, út 9. 2. 17.15 - 18.30, čt 11. 2. 17 - 18.15 hodin

1. okresní liga futsalu: v so 13. 2. se odehrají ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání v těchto časových termínech: 8.30 V. Ú. K. Chaos Kopřivnice - FC lavina Kopřivnice, 9.25 New Jersey N. Jičín - V. Ú. K. Chaos Kopřivnice, 10.20 FC Lavina Kopřivnice - New Jersey N. Jičín, 11.15 Chyba Team Libhošť - Victory F-M, 12.10 Victory F-M - fleret Frenštát, 13.05 Fleret Frenštát - Chyba Team Libhošť, 14.00 R. U. M. Kopřivnice - FC Lupres Team F-M, 14.55 Megas Bordovice B - R. U. M. Kopřivnice, 15.50 FC Lupres Team F-M - Megas Bordovice B

2. okresní liga futsalu: v ne 7. 2. se odehrají ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání v těchto časových termínech: 13.00 1. FC Tornádo N. Jičín - Twins N. Jičín, 13.50 FC Sharks F-M - Kuna Team F-M, 14.40 Dynamo N. Jičín - 1. FC Tornádo N. Jičín, 15.30 Twins N. Jičín - FC Sharks F-M, 16.20 Kuna team F-M - Dynamo N. Jičín

Kopaná: ne 7. 2. v 8 hod. se odehraje na ZŠ Emila Zátopka v Kopřivnici finálový turnaj Ámos Cup. Z kvalifikace postoupili: sk. A: Ámos, Radegast, Dallas, Heimat Juniors, Bum Šankar, sk. B: Olivet (loňský vítěz), Agro, Trappes, Seliko, TC - 90

Volejbal: so 6. 2. v 10 hod. se uskuteční ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání Kopřivnice - Letovice

Rekreační turistika: so 6. 2. v 6.26 hod. ČD Kopřivnice - Suchdol - Fulnek ČD - po m. Stachovický vrch - Kletné - po č. Suchdol ČD - odj. ve 12.14 hod., návrat ve 12.58 hod.; so 13. 2. v 6.26 hod. ČD Kopřivnice - Suchdol - Odry ČD - po č. Stříbrné jezírko - Jestřábí - Fulnek ČD - odj. v 11.46 hod., návrat ve 12.58 hod.

Lyžování: Informace o stavu sjezdovky a provozu vleku je možno získat na tel. č. 811 585.


Výsledky

Hokej: RP juniorů: HC Kopřivnice - HC Frýdek-Místek 3:2 (1:1, 1:0, 1:1). Junioři se v neděli utkali na domácím hřišti s vedoucím družstvem tabulky reg. přeboru a kolektiv trenéra Mikšovského po bojovném, disciplinovaném výkonu v dramatickém utkání těsně zvítězil. Ve 3. třetině soupeř vyrovnal na 2:2, v předposlední minutě dal Střecha vítěznou branku.  Hosté se marně pokoušeli o vyrovnání v power-play. Branky: Škrobák, Wanke, Střecha. 5. tř.: SK Karviná - HC Kopřivnice 3:8 (2:1, 0:4, 1:3), branky: Galda a Seidl po 3, Němec, Randýsek

Házená: (ze so 30. 1.) zimní soutěže: ml. žáci A: KH Kopřivnice - DTJ Polanka 17:28 (8:14), - Meteor Orlová 20:25 (9:14), - Nový Jičín 12:30 (6:15), střelci: Hábovčík 13, Stanislav 10, M. Veřmiřovský 7, Danišek 5, Olšovský 4, Sykala, Jakeš, Váňa 3, Palán 1; (ne 31. 1.) st. žáci A: KH Kopřivnice - Rožnov p. R. 21:17, - Zubří 12:12, - V. Meziříčí 22:16, střelci: Bezděk 24, Kaluža 8, peichl 10, R. Veřmiřovský 6, Čierný, Toman a Vrána 2; st. žáci B: KH Kopřivnice - Havířov 10:18 (6:9), - Ostrava 13:26 (6:12), - Vítkovice 23:22 (11:11), střelci: Grmolenský 12, Pěček 10, Ptáček 8, Kučera 7, Lipový 4, Martínek a Sedlář 2, Polášek 1


Megas Bordovice B porazil vedoucí New Jersey

K o p ř i v n i c e (luk) - Do své druhé poloviny vstoupila v neděli 31. ledna ve sportovní hale SOU Kopřivnice 1. okresní liga futsalu. Soutěže, ze které postoupí dva nejlepší celky do kvalifikace o divizi severní Moravy a Slezska a naopak dva nejméně úspěšné sestoupí do 2. okresní ligy, se společně zúčastňují už druhým rokem kluby okresů Nový Jičín a Frýdek-Místek.

V letošní sezoně si nejlépe vede New Jersey Nový Jičín, avšak i tento kvalitní celek se už dočkal své první porážky. Postaral se o ni druhý tým tabulky Megas Bordovice B, který zvítězil po výborném výkonu 3:1 a ztrácí tak na Jersey už jen dva body.

V kopřivnickém derby R. U. M. - FC Lavina se hrálo o třetí místo. mužstvo R. U. M. vítězstvím 6:4 oplatilo Lavině porážku z prvního kola a může se radovat z postupu na třetí pozici. V tomto utkání nenastoupil pro tři žluté karty Roman Paciorek z Laviny, který se i přes tuto skutečnost udržel v čele soutěže o nejlepšího střelce 1. ligy.

Už podruhé se ve vzájemných duelech rozešly smírně celky Chaosu Kopřivnice a Fleretu Frenštát (minule 3:3, nyní 2:2), které předtím porazily vysoko poslední Lupres Team F-M. Z trojice mužstev v dolní polovině tabulky si nejlépe vedlo stále se lepšící Victory Frýdek-Místek. Hráči tohoto týmu se vypjali v těžkých utkáních proti Megasu B a New Jersey ke svému doposud nejlepšímu výkonu a oba favority důkladně potrápili. Velice blízko bodovému zisku bylo Victory především v utkání proti rezervě Megasu. Všechna utkání odřídili rozhodčí Martin Pustějovský z Lichnova, Miroslav Pivovarčík a Zdeněk Ertel z Kopřivnice.

1. okresní liga futsalu - pořadí po 10. kole: R. U. M. Kopřivnice - FC Lavina Kopřivnice 6:4 (3:2), Kvasnička 3, Hajník, Čevela, Hasser - Strnka 2, Kladiva, Polášek; FC Lavina Kopřivnice - Chyba Team Libhošť 7:1 (3:1), Polášek, Paciorek 3, Špaček - Šustek; Chyba Team Libhošť - R. U. M. Kopřivnice 1:8 (0:5), D. Řehák - Hasser, Zátopek, Čevela, Kvasnička 2; Fleret Frenštát p. R. - FC Lupres Team F-M 11:1 (4:0), Vašek, Kulišťák, M. Šivic 2, Petr Novák, Matúš, T. Šivic, Šmajstrla - Chmelka; FC Lupres Team F-M - V. Ú. K. Chaos Kopřivnice 2:11 (1:7, Dušek, Chmelka - Holub, Pluta 3, K. Hruškovský, L. Polášek, Bartoň; V. Ú. K. Chaos Kopřivnice - Fleret frenštát p. R. 2:2 (1:2), K. Hruškovský 2 - Vašenda 2; New Jersey Nový Jičín - Megas Bordovice B 1:3 (0:1), Fryšara - Špaček 2, R. Kovařík; Megas Bordovice B - Victory F-M 6:4 (5:1), Špaček 3, R. Kovařík 2, Maruchnič - Žiška 2, Kaňok, P. Poledník; Victory F-M - New Jersey N. Jičín 2:7 (1:2), Rainoch, P. poledník - Jahoda 2, matýsek, Dvořák, Macíček, Fiala, Marshall


Tornádo vede, Twins porazil Dynamo a je druhý

K o p ř i v n i c e (luk) - Vedoucí celek 2. okresní ligy futsalu 1. FC Tornádo Nový Jičín opět dvakrát zvítězil a udržel si tříbodový odstup na druhý tým tabulky. Nejlepší střelec Tornáda i 2. ligy Lukáš Polónyi byl v letošní sezoně už potřetí vyloučen a příště si tedy znovu nezahraje.

V novojičínském derby Twins - Dynamo se urputně bojovalo o druhé místo, které rovněž zaručuje postup do 1. ligy. Twins porazil Dynamo 4:2 a vytvořil si na něj tříbodový náskok. Oba frýdecko-místecké týmy vyšly bodově naprázdno, příště však sehrají svůj další vzájemný zápas. Utkání řídila trojice rozhodčích Miroslav Pivovarčík, Zdeněk Ertel a Martin Pustějovský.

2. okresní liga futsalu - výsledky 11. a 12. kola (24. ledna): Twins Nový Jičín - Dynamo Nový Jičín 4:2 (3:0), branky: Kelnar 2, Palla, Briš - Chrustawczuk 2; FC Sharks Frýdek-Místek - 1. FC Tornádo Nový Jičín 3:6 (0:3), branky: Matějka, Hlosta, Kozel - R. Kreml 3, M. Kreml, Čapka, Polónyi; Kuna Team Frýdek-Místek - Twins Nový Jičín 0:6 (0:3), branky: Novák, Holub 3; Dynamo Nový Jičín - FC Sharks Frýdek-Místek 10:5 (5:3), branky: Mondek, Chrustawczuk 3, Kováč, Vybíral 2 - Žvak 3, Novobilský, Hlosta; 1. FC Tornádo Nový Jičín - Kuna Team Frýdek-Místek 13:3 (7:2), branky: Polónyi 6, Čapka 4, M. Kreml 2, R. Kreml

Výsledná tabulka po 12. kole

1. 1. FC Tornádo Nový Jičín 9 1 2 101:36 28
2. Twins N. Jičín 8 1 3 54:36 25
3. Dynamo N. Jičín 7 1 4 58:56 22
4. FC Sharks F-M 2 1 9 30:73 7
5. Kuna Team F-M 2 0 10 26:68 6

Střelci: 28 - L. Polónyi (Tornádo), 22 - D. Chrustawczuk, 15 - R. Mondek (oba Dynamo).


Marku Žáčkovi se v hale dařilo

O l o m o u c (jk) - Výkonem 15,80 m ve vrhu koulí zvítězil kopřivnický atlet Marek Žáček na juniorském Mistrovství Moravy a Slezska konaném 24. ledna v olomoucké hale.

Výkon s nářadím vážícím 6,25 kg byl podle něj solidní, méně spokojený byl o týden později, kdy změřil své síly na mistrovství Moravy s muži. Sedmikilové náčiní poslal do vzdálenosti rovných čtrnáct metrů, což stačilo na třetí příčku. „Mám hozeno už 14,90, takže nic moc, ale v hale byla hodně velká zima, takže nějaká rezerva tam je.“


IFTC Megas na domácí půdě nezaváhal

K o p ř i v n i c e (luk) - Už podruhé v tomto ročníku 2. celostátní ligy futsalu nastoupil v sobotu 23. ledna IFTC/Megas Ostrava B (Bordovice) v hale SOU Kopřivnice a ani tentokrát nenašel na domácí půdě přemožitele.

„V prvním utkání proti celku 3P Bosonohy Brno jsme po vyrovnané první půli prohrávali 1:2. V druhém poločase však už byla zřetelná naše převaha a po velmi dobrém kolektivním výkonu všech hráčů jsme nakonec v tomto důležitém utkání zvítězili 4:2. Výborně se uvedl novic našeho týmu Daniel Strnka, který po nezištných přihrávkách Oldřicha Malého vstřelil tři góly,“ zhodnotil první utkání trenér Megasu Radomír Vávra.

Další dva protivníci Megasu, Královo Pole Brno a Mikeska Ostrava B, odjeli z Kopřivnice znechuceni vysokými prohrami, které jim uštědřil právě domácí celek. K tomu nám Radomír Vávra řekl: „V obou případech to byla jednostranná záležitost našeho týmu a bylo jen otázkou času, kdy začnou padat góly do soupeřovy branky. V těchto utkáních si s chutí zahráli a zastříleli všichni hráči. Ziskem devíti bodů jsme postoupili na pátou příčku tabulky a v dalším průběhu soutěže bychom chtěli dosáhnout až na třetí místo.“

Utkání řídili rozhodčí Jan Provazník a Alois Žižka ze Šumperku, Libor Bača z Velkých Karlovic a Josef Navalaný z Ostravy. Funkci delegáta vykonával Miroslav Pivovarčík z Kopřivnice. V příštím kole (6. února) bude hrát Megas v Ostravě s AC Hradec Králové (první utkání prohrál 3:4) se Slzou Znojmo (2:6). Z výsledků: IFTC/Megas B - 3P Bosonohy Brno 4:2 (1:2), branky: Strnka 3, Malý; IFTC/Megas B - Královo Pole Brno 7:1 (1:1), branky: Sobota 2, Strnka, R. Kovařík, Špaček, Šablatura, A. Kovařík; IFTC/Megas B - Mikeska Ostrava B 12:0 (6:0), branky: Strnka 4, R. Kovařík 3, Špaček 2, Žídek, Sobota, Malý.


Příčinou bolesti kloubů může být i nevhodná strava

V posledních desetiletích velmi přibyla onemocnění pohybového aparátu. Také mladí lidé si dnes stále častěji stěžují na bolesti kloubů, jejichž hlavní příčinou je špatná strava a přetížení kloubů.

Nejvíce rozšířeným kloubním onemocněním je lidově řečeno „revma“. Medicína odlišuje zánětlivou formu od formy degenerativní, která je důsledkem nadměrného opotřebování a změn způsobených stářím.

O příčinách revmatu existují různorodé teorie, mimo jiné i nedostatek pohybu, přílišná námaha, chladné a vlhké klima. Ale za hlavní příčinu těchto chorob je nutné považovat špatnou stravu. Všechny potraviny živočišného původu, tzn. maso a masné výrobky, mléčné produkty a vajíčka jsou bohaté na nasycené mastné kyseliny a zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Časem se tuk a cholesterol ukládají ve stěnách cév a zužují je - dochází k artericeskleróze periferních cév, například i u cév dolních končetin, mohou nastat poruchy prokrvení, které zase způsobí onemocnění kloubů.

Naproti tomu rostlinné tuky díky nenasyceným mastným kyselinám snižují hladinu cholesterolu a tím pozitivně ovlivňují metabolismus tuků. Lidé, kteří přijímají jen velmi málo nebo vůbec žádné živočišné bílkoviny trpí prokazatelně jen zřídka revmatickými potížemi. Rostlinná bílkovina je právě tak hodnotná jako živočišná, navíc však neškodná pro klouby. Přechodem na zeleninovou stravu, celozrnné pokrmy, ovoce a saláty lze revma zpravidla omezit.

Stejně tak rozšířeným onemocněním kloubů je dna. Vylučováním solí kyseliny močové dochází k silným bolestem v oblasti kloubů. Postižený kloub (většinou kloub prstů u nohou i rukou, kloub kolenní, ramenní nebo zápěstní) zčervená a oteče, tvoří se tzv. „dnové uzliny“. Při častém výskytu dny dochází k deformacím kloubů. Většinou pocházejí takovéto procesy z vrozené poruchy látkové výměny nebo z nedostatečné funkce ledvin. Na druhé straně je dna onemocněním celého organismu, které je v těsné souvislosti s vysokou konzumací masa. Tohoto onemocnění se lze zbavit pouze přísnou dietou.

Vedle změněné stravy je důležitý vyvážený pohyb, aby se vyrovnaly negativní účinky na kloub, totiž snížené prokrvení, omezená pohyblivost, ztuhlost a zkrácení vazů a svalů.

Připraveno podle knihy Jóga proti bolestem kloubů od Paranhans svámí Mahéšvaránandy.

Příště: Přetížení kloubů

Jóga v denním životě


Městská liga hokeje je již za polovinou

K o p ř i v n i c e (jk) - Městská hokejová liga má ke 21. lednu odehráno celkem 55 z 94 utkání. První lize zatím vévodí HC Rivals, ve skupině A druhé ligy je v čele Mošnov, druzí Chlupatí však mají zápas k dobru. V B skupině zatím s osmi body vedou Netopýři.


Házenkáři Tatry doma deklasovali Lovosice

KH Tatra Kopřivnice - HK Lovochemie Lovosice 31:19 (15:10)

K o p ř i v n i c e (jk) - Jako by si uvědomili, že jde do tuhého a nikdo nikomu v boji o udržení extraligy nic nedaruje, působili v nedělním zápase s Lovosicemi kopřivničtí házenkáři, kteří Lovochemii s přehledem nečekaně vysoko 31:19. Jejich bilance s celky aspirujícími na sestup tak skončila čtyřbodovým ziskem.

Hosté sice v úvodu vedli 1:2, domácí však dvěma trháky Veselého a dalšími dvěma brankami skóre otočili na 5:2. Už kvůli jednoznačnému vítězství Lovochemie nad osmým Jičínem byl následný pětibrankový rozdíl pro tatrováky nečekaně příznivou vizitkou. Slušný náskok, který si domácí vypracovali především díky vydařeným rychlým přechodům do útoku, později naopak několika uspěchanými breaky částečně ztratili. Hosté však tropili řadu technických chyb, na které doplatili v poslední desetiminutovce první půle, a dopřáli tak tatrovákům relativně klidnou přestávku s vědomím pětibodového manka soupeře.

Obvyklá nervozita a výpadek domácích se tentokrát ve druhé půli nekonaly. Od počátku dávali hostům znát, že získaný náskok již nemíní pustit. Spoléhali na důslednou obranu, a povětšinou se jim dařilo uhlídat i nebezpečného Srbu na levém křídle, který tentokrát nemohl spoléhat na zraněnou spojku Krahulíka. Hostům se kromě řady technických chyb nedařila ani střelba, navíc jim řadu šancí zlikvidoval výborný Laníček. Domácí naopak předvedli několik pohledných akcí, prosazovali se opět z rychlých protiútoků a často i z křídel, kde se dařilo Veselému a Radimu Šustalovi.

Trenér domácích Miroslav Bartoň byl s výsledkem a i předvedenou hrou svých svěřenců až na malé výhrady spokojen. „Jsem rád, že jsme ve druhé půli i pod vidinou náskoku hráli stále naplno a hlavně bez nervozity, takže jsme se dostali i ke slušným akcím. Pochvalu si zasluhuje Laníček, oba Šustalové, ale i ostatní předvedli to, na co mají,“ vyjádřil se k zápasu Bartoň.

Vedoucí mužstva poraženého týmu Stanislav Dorn, označil předvedený výkon Lovosic za ostudný. „Po vítězství 29:21 doma nad Jičínem, jsme čekali, že uhrajeme alespoň bod. Bohužel, v prvním poločase jsme udělali trestuhodných třináct chyb a tomu odpovídalo i jeho skóre. Ve druhé půli jsme se nedokázali se situací vypořádat, chyběla nám bojovnost, nedařila se nám střelba a samotným hráčům lze vytknout i neukázněnost. Citelně nám sice chyběl Krahulík, který má utržený vaz v kotníku, nemůžeme se však na to, stejně jako na výkon rozhodčích, kteří dělali chyby na obou stranách, vymlouvat,“ zhodnotil utkání Dorn.

Kopřivnici čeká tuto sobotu zápas na Dukle a v dalším týdnu přivítá doma v posledním utkání základní části extraligy Cress Ostrava. „Nelze spekulovat o vypuštění těchto zápasů. Potřebujeme body, abychom šli do skupiny o udržení se vztyčenou hlavou,“ potvrdil maximální nasazení hráčů v posledních zápasech základní části Bartoň.

Sestava: Laníček, Kutáč - Krčmář 2, Veselý 5, Hrnčárek 2, Štěpán 5/1, Fojtík 1, Dořičák 3, Michalčík 2, R. Šustala 5, M. Šustala 6, Kelnar.


Volejbalisté porazili Valachy

Valašské Meziříčí - VK Tatra Kopřivnice 0:3 (3 -, 9 -, 12 -), 1:3 (16 -, 3 -, 7 -, 9 -)

V a l a š s k é M e z i ř í č í (jk) - Hrou na síti i v poli převyšovali volejbalisté Kopřivnice svého soupeře ve Valašském Meziříčí, kterého celkem bez problémů porazili v obou sobotních zápasech.

Valašský tým byl oproti zápasům první půle soutěže posílen o čtyři frýdecko-místecké hráče, nic mu to však proti tradičně dobře útočícímu celku Kopřivnice nebylo platné. První zápas vyzněl ve prospěch Tatrováků bez ztráty setu, ve druhém utkání sice začali domácí více riskovat na útoku, úspěšní však byli jen v jeho prvním setu. „V dalších setech jsme je již odblokovali a dotáhli zápas do vítězného konce,“ pochvaloval si trenér Bohuslav Skyba a dodal, že zápas byl trochu prestižní záležitostí, neboť několik kopřivnických hráčů ještě v minulé sezoně hostovalo právě ve Valašském Meziříčí.

Hře v poli i tentokrát napomohl Stanislav Sykala na postu libera, Skyba však podotkl, že tentokrát hru v poli, která se týmu zatím nijak výrazně nedařila, hodnotí celkově daleko výše.

V sobotu hostí Kopřivničtí na domácí palubovce Letovice, tedy tým ze středu tabulky. Kopřivnice je po sobotním zápase na pátém místě se shodným počtem bodů jako čtvrtá Olomouc, měla by být tedy mírným favoritem.

Sestava: Sykala, Polášek, Tandler, Holaň, Měrka, Chalupa, Martin Bajer, Miroslav Bajer, Kylhof, Schenk.


Hokejisté doma neobstáli

HC Kopřivnice - HC uničov 2:7 (2:2, 0:4, 0:1)

K o p ř i v n i c e (sh) - Svému soupeři měli naši hokejisté ve 4. kole skupiny o udržení odvádět vysokou prohru 1:7 z kopřivnického ledu, opět však se sousedem v tabulce prohráli.

Vyrovnanou partii udrželi jen v úvodním dějství, kdy dvakrát vedli. Fojtík po Hejčově přihrávce projel středem kluziště a ve 4. minutě vstřelil vedoucí gól. V 10. min. vyrovnal uničovský Dostál a o šest minut později vrátil Kopřivnici vedení Stryk po spolupráci s Kalužou. V závěru 1. třetiny pak náš HC inkasoval v oslabení po ráně I. Klaudy od modré.

Druhá část hry prakticky rozhodla o osudu celého zápasu. Na jejím začátku Dostál zvrátil skóre a po čtvrté brance Kolaříka přenechal Hlinka svůj post Raškovi, aby se do klece po chvíli vrátil. Nicméně po dalších gólech Lakomého a Petříka Hlinka branku definitivně opustil a utkání dochytal Raška. Nic však již neřešily ani změny v sestavě, navíc do šatny odešel ve 43. min. Hejč s trestem do konce za nesportovní chování. Zápas se rozdrobil do strkanic a vylučování a jen druhý gólman Raška uchránil své spoluhráče od větší pohromy, když ve 3. třetině likvidoval čisté gólové šance Lakomého a dvakrát R. Klaudy. Proti střele Čikla v 57. min. byl však bezmocný.

Branky za HC: 4. Fojtík, 16. Stryk. Sestava: Hlinka (37. Raška) - Navrátil, Libiger, Kofroň, Kaluža, T. Michálek - Pavlát, Michna, Dobečka - Hejč, Fojtík, Mička - Kriegiel, Stryk, R. Michálek, Mikšovský, O. Kašpárek.


Mezinárodní M ČR na ledové ploché dráze

Větřkovická přehrada - 6. února ve 13 hodin

Ve dvaceti jízdách se představí celkem 16 jezdců. Nebude mezi nimi chybět domácí zástupce, letos již s českou licencí jezdící Jaromír Lach, dále by měli mimo jiné jet Antonín Katovský ml. z Milevska, Stanislav Dyk z Olomouce, ze zahraničních závodníků Holanďan Tjitte Bootsma, Rakušan Franz Zorn, Švýcar Benny Winniger, či naturalizovaný Němec Vjačeslav Niščenko.


Karatisté zůstali jenom těsně pod stupni vítězů

Foto 6

K o p ř i v n i c e (jk) - Čtvrté a páté místo vybojovali zástupci místního klubu karate na Mistrovství České republiky, které právě kopřivnický klub v sobotu za účasti 170 karatistů z 50 oddílů v tělocvičně Středního odborného učiliště Kopřivnice pořádal.

Bramborová medaile zbyla na tatami na Soňu Hejdukovou, která nastoupila k soutěži kumite starších žákyň do 50 kg. Soňa se vypořádala s počáteční nervozitou a v prvním kole porazila 1:0 Šimkovou z Přelouče. Úspěšná byla i ve druhém dějství proti Stahlové z Narany Plzeň, brány finále se před ní však ve třetím kole zavřely, když podlehla 2:0 Dvořákové z Ústí nad Labem. V repasáži o třetí místo pak i přes důvěru ve vlastní síly prohrála 2:1 s Lenkou Havlovou ze Sokola Vamberk.

„Věřila jsem, že třetí místo vybojuji, ale vyautovala jsem se vlastně sama,“ řekla po závodě Hejduková a připustila zklamání ze čtvrtého místa. Trenér Vlastimil Žižka z toho příliš vědu nedělal.

„Ještě loni jela na mistrovství soutěž kata, v kumite soutěží necelý rok. V tomto má tedy značné rezervy, stejně jako v síle, která určitě přijde věkem,“ věří ve schopnosti své svěřenkyně Žižka.

Do osmičlenného finále se ze šestnácti závodníků v soutěži kata starších žáků probojoval jako šestý Čestmír Váňa. Ve finálové soutěži si pak ještě o příčku polepšil. V loňském roce sice Váňa mistrovství vyhrál, ovšem v soutěži základní katy, kde vlastně mistrovskou sestavu předváděl jen ve finále.

„Letos se přeorientoval na mistrovskou katu, a než se jí pořádně naučí, může to trvat i pět let. Finále bylo velmi vyrovnané, záleželo na momentálním výkonu závodníků. Navíc kategorie starších žáků zahrnuje závodníky od 12 do 15 let, a jednoletý rozdíl mezi kluky je tady citelně znát, takže třináctiletý Váňa startuje se značným handicapem. Časem by se při dosavadním tréninkovém úsilí měl prosadit,“ je přesvědčen Vlastimil Žižka.


Seznam nejlepších sportovců a družstev podle návrhů jednotlivých klubů

Družstva
ASPV žáci (republikové finále pódiových skladeb)
ml. žáci (2. místo KP sport. gymnastika)
ml. žákyně (4. místo KP sportovní gymnastika)
Badminton dospělí (vicemistr ČR)
Gymnastika (postup do II. ligy)
Házená st. žáci (2. místo divize)
Hokej dorost (1. místo KP)
žáci 7. tř. (1. místo KP)
Judo dorost (1. místo KP)
Kopaná st. žáci (4. místo II. liga)
dorost (1. místo OP)
Tenis dospělí (postup do KP)
st. žáci (2. místo KP)
Volejbal A mužstvo muži (postup do NL)
Vzpírání st. žáci (3. místo v I. lize)

Jednotlivci
Atletika Marek Žáček (3. m. M ČR v kouli juniorů)
Badminton Boris Krais (3. m. M ČR)
Cyklistika Dušan Pargač (1. místo v MTB Maratonu hor. kol)
Futsal Michal Buček
Gymnastika Jana Macíčková (členka vítězného družstva I. ligy)
Házená David Machačík (reprezentant ČR kadetů)
Karate Stanislav Modráček (3. místo M ČR)
Jaroslav Mičulek (3. místo svět. pohár mlád.)
Milan Burget (2. místo M Evropy dor.)
Čestmír Váně (1. místo M ČR žáků)
Soňa Hejduková (3. místo evrop. pohár ml.)
Kopaná Pavel Pítr
Jan Slezák
Krasobruslení Radek Horák (2. m. M ČR)
Radek Dresler (3. m M ČR ml. žáků)
Maraton club Karel Piskoř (1. m. M ČR Maratonu veteránů)
Alexandr Neuwirth (vítěz Lašské ligy)
Motorismus Karel Loprais (vítěz rally paříž - Dakar)
Plavání Jan Schäfer (2x 3. místo M ČR dorost.)
(Plav. klub) Petra Klosová (2x 3. místo M ČR ml. žactva)
Jiří Zátopek (4. m. M ČR žactva)
Kristina Schäferová (4. m. M ČR dorostenek)
Plavání hana Staroňová (1. místo M ČR ml. žactva)
(KVS Skokan) David Kaluža (2. místo M ČR ml. žactva)
Michaela Müllerová (4x 2. místo KP žactva)
Plochá dráha Jaromír Lach (semif. na MS v ledové ploché dráze)
Tenis Michal Fojtík (přeborník okresu)
Adam Hradil (2. místo přebor okresu)
Volejbal Jiří Kylhof (nejlepší hráč)
Vzpírání Rostislav Smolík (1. místo M ČR dorostu)
Petr Pavelec (2. místo M ČR dorostu)

Tento seznam sportovců není při výběru zavazující. Pokud znáte jméno jiného místního sportovce, a myslíte, že by si zasloužil titul Sportovec roku 1998, můžete jej volit.


SpSK vyhlašuje anketu Sportovec roku 1998

Správa sportovišť Kopřivnice vyhlašuje anketu o nejlepšího sportovce roku 1998 v kategorii jednotlivců a družstev. Hlasovat můžete pro osobnosti i kolektivy, jejichž výsledky a výkony vás zaujaly v uplynulých dvanácti měsících. Ankety se může zúčastnit každý, kdo vyplní originál otištěného kuponu a vhodí jej nejpozději do 28. února do schránek, které budou umístěny na zimním stadioně, krytém bazéně, Městském úřadě a v KDK Kopřivnice.

Svým hlasem podpoříte sportovce, kteří úspěšně reprezentovali naše město. V kategorii jednotlivců uveďte i sportovní odvětví. Navíc ve slosování anketních lístků můžete vyhrát volnou vstupenku, opravňující ke vstupu do sportovních areálů SpSK. Výsledky budou vyhlášeny do 15. března 1999.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:27