Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma
Kopřivnické noviny č. 31/98 ze dne 17. září 1998
Titulní strana
O přízeň voličů se hodlá ucházet sto šest kandidátů
Ceny energií mohou být nafouknuté
Prodejna Diskont plus letos již otevřena nebude
V úvodních zápasech skončili hokejisté i házenkáři bez bodů
Do štramberského arboreta se lidé podívají za dva roky
Bývalí průmyslováci prostory, kde je dnes církevní škola, nepoznávali
Zprávy z města a okolí
Zastupitelé mají tvořit funkční tým bez ohledu na strany, míní Jalůvka
Televize připravuje besedu s nejvyšším vedením Tatry
Proti předražování energie v Evropě existuje ochrana
Je na zastupitelích, zda věž bude s rozhlednou
Klíněnka kaštanová hrozí i v Kopřivnici
Kultura
Vystoupení dechového orchestru mělo ve Španělsku obrovský úspěch
Sérii koncertů vážné hudby zahájí kopřivnický rodák Pavel Hromádka
Hudební sál čeká proměna
O víkendu se na hradě koná vinobraní
Divácký klub KDK zvýhodní skalní milovníky kultury
Rolnička chce začít připravovat novou pohádku
Dr(o)bečky z knihovny
Čtenářský servis
Kulturní servis
Sport
Kam za sportem
Výsledky
Úvodní zápas byl prostoupen množstvím chyb
Cyklisté zamířili na štramberskou Trúbu
Volejbalisté jubileum oslavili vítězstvím
Hokejisté v prvním druholigovém zápase nové sezony podlehli doma týmu Poruby
V sobotním derby s Vlčovicemi kralovali kopřivničtí fotbalisté
Týmy Trapes a Agro si upevňují pozice
Pro sedm hokejbalových mužstev začal nový ročník kopřivnické ligy
Badmintonisté chtějí opět v 1. lize uspět
Příloha

Přiloha Krimi


Titulní strana

O přízeň voličů se hodlá ucházet sto šest kandidátů

K o p ř i v n i c e (tom) - Celkem sto šest kandidátů bude usilovat v listopadových komunálních volbách o hlasy voličů. Minulý týden v úterý do půlnoci totiž musely být odevzdány kandidátky. „Městská volební komise ještě kandidátky nezaregistrovala. Po předběžné kontrole kandidátek však nebyly zjištěny žádné podstatné závady, které by některé kandidáty z voleb vyřadily,“ řekla Jana Sopuchová z kanceláře tajemníka kopřivnické radnice. Dodala, že městská volební komise poprvé zasedne do 19. září a kandidátky zaregistruje. Termín odstranění posledních nedostatků v kandidátkách je 24. září.

V Kopřivnici budou v komunálních volbách kandidovat tyto strany, koalice politických stran a nezávislí kandidáti:

- Občanská demokratická strana
- Česká strana sociálně demokratická
- Křesťansko demokratická strana - Česká strana lidová
- Komunistická strana Čech a Moravy
- koalice stran Sdružení pro Republiku - Republikánská strana Československá společně se Sdružením důchodců ČR
- nezávislí - na tuto kandidátku je zapsán pouze jeden kandidát

„Jména kandidátů bude možno oficiálně zveřejnit až po zaregistrování kandidátek,“ uvedla Sopuchová. Na rozdíl od minulých voleb si kandidující strany uvědomily, že neobsadit zcela kandidátku, to znamená napsat dvacet jedna jmen - přesně tolik bude mít nové zastupitelstvo členů, je nevýhodné, takže až na jednu výjimku jsou kandidátky kompletní. Lídry nejsilnějších stran - ODS a ČSSD jsou Josef Jalůvka a Zdeněk Krajčír, mezi kterými se zřejmě odehraje boj o starostovské křeslo.

Přestože jméno kandidáta, který je sám na kandidátce „nezávislí“, nebylo oficiálně sděleno, není žádným tajemstvím, že jde o dnešní členku zastupitelstva Marii Pešlovou. Takovouto kandidaturu sice zákon připouští, pokud kandidát získá podporu 600 občanů města ochotných podepsat petiční listinu, mnozí lidé však podobnou aktivitu považují za krajně kuriózní.

Strana, která neobsadí celou kandidátku, je ve značné nevýhodě. Matematika volebního zákona totiž hovoří ve prospěch subjektů, které obsadí celou kandidátku. Voliči budou moci ve volebním lístku zaškrtnout nejvíce jedenadvacet jmen. Pokud někdo bude volit kandidátku Pešlovou, je velmi pravděpodobné, že dá hlas ještě dalším dvaceti kandidátům. Šance na vstup do zastupitelstva je tedy pro tuto kandidátku mizivý. „I kdyby byla zvolena, sotva cokoliv ze svého volebního programu prosadí. Sama Pešlová prohlásila, že nebude kandidovat s žádnou stranou, protože jí nevyhovují jejich programy. Naopak její názory zase nebude sdílet nikdo z ostatních zastupitelů, takže stejně žádný z jejích návrhů nemůže projít. Vím, jak obtížně se v tomto volebním období prosazovaly moje návrhy, a to za nimi stála ODS, tedy početně nejsilnější strana v zastupitelstvu. Kandidátka s jedním kandidátem je naprostým nesmyslem,“ řekl místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar, který na podzim z komunální politiky odejde a již znovu nekandiduje.

Také starosta města Josef Jalůvka nepovažuje kandidátku Pešlové za šťastnou. „Pokud bych se já rozhodl kandidovat jako nezávislý kandidát, tak bych určitě hledal volební stranu, s jejímž programem bych se ztotožnil. Nemuselo by jít o stranu politickou, ale třeba sdružení nezávislých kandidátů. Je rozhodně vhodnější postupovat v týmu, protože jeden člověk těžko obsáhne veškerou problematiku,“ uvedl Jalůvka.

Místostarosta Kunčar také varuje voliče před podlehnutím pochybným slibům. „Strany jsou před volbami ochotny cokoliv slibovat, ne vše se ale dá splnit. Naopak pokud se některé líbivé sliby splní, lidé zastupitele budou v budoucnu proklínat. Již v tomto volebním období se odhlasovaly některé nepochopitelné věci a jiné šílené nápady naštěstí neprošly. Například zastupitelé prosadili prodeje bytových domů za minimálně odhadní cenu a výsledkem je to, že se domy neprodávají a chátrají. Líbivé je také poslouchat to, že by se měly plynofikovat Kopřivnické paseky, což Pešlová ve volebním programu slibuje. Je potřeba si ovšem uvědomit, že za pár let, po dokončení deregulací cen, by obyvatelé pasek na tomto druhu topení finančně naprosto vykrváceli,“ upozornil Kunčar.

Redakce KN žádá kandidáty, kteří stojí o prezentaci svých názorů v novinách, aby co nejdříve kontaktovali redakci.


Ceny energií mohou být nafouknuté

K o p ř i v n i c e (tom) - S postupným uvolněním cen energií dochází k tomu, že leckde začínají dodavatelé zneužívat svého monopolního postavení. Neexistují totiž mechanismy, které by tomu dokázaly zabránit. Před neúměrným natahováním cen energií chrání v některých zemích spotřebitele místní zastupitelstva.

Také v Česku se původně předpokládalo, že zastupitelstva budou tuto funkci plnit. Města dostala akcie energetických a distribučních společností, ty už ovšem většinou prodala, včetně Kopřivnice. Místostarosta města Zdeněk Kunčar však míní, že ani vlastnictví akcií energetických závodů a plynáren nemohlo donutit firmy držet ceny na rozumné míře. Shodný názor sdílí i starosta Kopřivnice Josef Jalůvka. „Předražováním energií by se měl zabývat spíše antimonopolní úřad. Akcie Severomoravské energetiky navíc koupila Ostrava, takže zůstaly městu, ale jinému,“ řekl Jalůvka. On i Kunčar však připouští, že dodavatelé energií, včetně tepla, mohou ceny nafukovat.

„Ovlivňovat ceny město nemohlo, ani když mělo akcie. Ve spolupráci s jinými městy jsme se o to snažili, ale ztroskotalo to,“ uvedl Kunčar.

„Města měla dohromady 34 procent akcií. To znamená, že kdyby jednala jako celek, tak by měla možnost něco zablokovat. Z tohoto důvodu bylo založeno sdružení Svaz obcí severní Moravy. Naivní bylo se domnívat, že všechna města se domluví na jednotném postupu. Proto měla dávat akcie tomuto sdružení, které by jednalo za zájmy měst. To se ale nikdy nepodařilo, protože obce do sdružení akcie nedávaly. Radnice potom hojně využívaly možnosti vylepšení svých rozpočtů prodejem těchto akcií,“ řekl Kunčar.

Dodal, že nikdo, ani zástupci státu, pravděpodobně neznají oprávněnost kalkulací cen energií. „Dnes je skutečně situace taková, že ceny nekontrolovatelně porostou, byť jsou stále regulovány. Ke změnám dojde ve chvíli, kdy republika vstoupí do Evropské unie. Lidé si budou moci vybrat, od které firmy si elektřinu koupí. Rozvodné společnosti pak zaplatí jen část peněz za použití jejího vedení,“ míní Kunčar.

Zvláštní je podle něj také systém, kdy velký odběratel má cenu vyšší, než ten, kdo například plyn používá jen k vaření na sporáku. „I tento poměr se brzy otočí,“ řekl. Podle něj se ceny dostanou na úroveň cen běžných v západní Evropě. Ceny plynu se budou lišit podle spotřeby a nákladů na provoz distribučního zařízení. „Ti, kteří si dnes nechají zavést plyn do vzdálenějších míst, budou za pět let brečet nad cenou.“

Kontrola radnice však není ani u cen za dodávky tepla a teplé vody. Zatímco někteří dodavatelé tepla si účtují i méně než 180 korun za gigajoule, dodavatel tepla pro Kopřivnici - Tatra chtěla v prvním pololetí letošního roku 206,85 korun za gigajoule. Rekaz pak k této ceně přidal téměř šedesát korun. „Kontrolu by zde měl provádět opět stát. Ceny by měly vycházet z reálných nákladů, ale ty se liší od teplárny k teplárně dost podstatně. Někde dokonce až o pět set korun na gigajoule. To je dáno také tím, jaké zařízení je v teplárně používáno. Pokud vedle sebe stojí teplárna vybavena nově, bude produkovat dražší teplo, než teplárna, která má veškeré zařízení odepsané,“ řekl Kunčar. V Kopřivnici však podle něj ceny vypadají věrohodně. „Rekaz si účtuje všechny položky k ceně tepla podle skutečných nákladů, což kontroluje radnice. Tatra by měla být pod kontrolou státu. Vzhledem k tomu, že cena za teplo v Tatře nijak zvlášť dramaticky nestoupla, taky v její ceně nebude žádný podraz, jak se lidé kolikrát domnívají. Tatra nám ale nemusí dokladovat, jak k ceně došla,“ podotkl Kunčar.

Výpočet ceny za gigajoule tepla, kterou účtuje nájemníkům Rekaz, je poměrně složitější. „Jsou tam asi čtyři položky, kromě ceny, kterou si účtuje Tatra, je nutno připočítat například náklady na provoz zařízení, kterým je teplo dodáváno,“ uzavřel Kunčar.


Prodejna Diskont plus letos již otevřena nebude

K o p ř i v n i c e (dam) - Na otevření, již delší dobu plánovaných budov, určených pro obchodní aktivity, si obyvatelé ještě asi chvíli počkají.

Například na místě zamýšlené provozovny firmy Discont plus, vedle vlakového nádraží, ještě nezačaly ani přípravné práce k započetí stavby, a to i přesto, že při ústních jednáních na stavebním úřadě, padl jako předpokládaný termín otevření začátek prosince tohoto roku. To však jednatel společnosti Pavel Turek rozhodně odmítl. „Od nás z ústředí společnosti určitě žádné konkrétní termíny otevření nepadly,“ řekl.

Velikost prodejny Discont plus se oproti původním předpokladům má také zmenšovat. I to však v ústředí firmy popřeli. „Máme stanovený určitý standard prodejen a zásahy do těchto plánů jsou téměř vyloučeny,“ tvrdí jednatel Turek.

Jisté tedy zůstává pouze to, že firma v Kopřivnici svou prodejnu otevře. „Chceme vstoupit na Moravu v několika městech současně. Počítáme s tím, že zároveň otevřeme asi pět, šest prodejen Diskont plus. K jejich otevření by mělo dojít v březnu nebo dubnu příštího roku,“ plánuje jednatel společnosti Turek.

Na obchodně-administrativní budovu, která by měla vyrůst v místech trávníku mezi hotelem P Beam a technickým muzeem, si také budeme ještě muset počkat.

Zatím se pracuje na projektech. Ty by měly být hotovy zhruba do konce roku, řekl architekt města Milan Šmíd. Pokud městská rada uvolní potřebné prostředky, mohli by občané vidět nové centrum dříve než bude zahájena jeho skutečná stavba. Zvažuje se totiž možnost vytvoření trojrozměrné počítačové animace, která by se mohla jako asi pětiminutový šot objevit i ve vysílání kabelové televize.


V úvodních zápasech skončili hokejisté i házenkáři bez bodů

K o p ř i v n i c e (tom) - Neúspěšný byl vstup kopřivnických hokejistů a házenkářů do nové ligové sezony, která pro oba týmy začala o víkendu. Hokejisté podlehli celku Poruby 2:4 a házenkáři prohráli s týmem Hranic 19:25.

Oba celky se v posledním období potýkají především s nedostatkem peněz. Jak extraligoví házenkáři, tak druholigoví hokejisté budou moci hovořit o letošní sezoně jako o úspěšné již tehdy, pokud se v soutěžích vůbec udrží. Necelá tisícovka diváků viděla v sobotu na zimním stadionu jen průměrný zápas, když hokejový tým ještě nenastoupil v kompletní sestavě. Také házenkáři předvedli utkání plné nervozity a technických chyb.


Do štramberského arboreta se lidé podívají za dva roky

Foto 2

Š t r a m b e r k (dam) - Ne dříve než za dva roky, ale dost možná i za více let, se pravděpodobně lidé z Kopřivnice budou moci podívat do vznikajícího arboreta v unikátním území na pomezí Kopřivnice a Štramberku. A to i přesto, že práce na první etapě jeho vybudování jsou již téměř hotovy.

„Veškeré práce, které měly být provedeny do konce srpna, firma Piscia dokončila v termínu. Čekáme už pouze na kolaudaci,“ řekl starosta sousedního Štramberku Jan Socha s tím, že bylo zjištěno několik závad, které ještě bude muset dodavatelská firma před kolaudací odstranit.

Po přejímkách bylo u všech tří akcí, to znamená lesoparku, arboreta a rekultivaci Bařin, zjištěny nějaké závady. „Například v lesoparku, na zatáčkách sluneční cesty, nebyly instalovány symboly jednotlivých znamení zvěrokruhu, někdo tam na černo přejel s koňským povozem a byla poškozena cesta. Nebyla dokončena jedna zeď a takové podobné věci většinou technického rázu,“ uvedl Socha některé z nedostatků. „Myslím ale, že k dnešnímu dni už je všechno tak, jak má být,“ dodal.

Práce na lesoparku a na Bařinách jsou již dokončeny. Na podzim a na jaře se ještě bude pokračovat ve výsadbách některých sazenic, čímž bude první etapa projektu definitivně dokončena. Pak už by město Štramberk, jako investor, mělo arboretum předat panu Petru Pavlíkovi, který je duchovním otcem celého projektu. Nový majitel by pak měl pokračovat dalšími etapami, to znamená postavením budov, skleníků, informačních tabulí, dokončení některých cest a podobně.

I přesto, že většina prací je již hotova, se budou moci do objektu první návštěvníci dostat až za několik let. Donedávna volně přístupné prostory arboreta jsou dnes už zcela oploceny a výstražné cedule varují před hlídači se psy a městskou policií. „Mám teď dvě možnosti. Buďto otevřu zahradu již teď a nechám ji totálně zdevastovat za několik málo let nebo ji nechám uzavřenou a až po tom, kdy to příroda dovolí, ji otevřu. V takovém případě tady bude ještě minimálně dalších sto let,“ tvrdí Pavlík a dodává: „Pražská botanická zahrada byla otevřena až za šestnáct let po svém založení. Dřív než za dva roky určitě nebudeme moci otevřít pro veřejnost.“

Podle Pavlíkových slov totiž zloději v arboretu, v době jeho zakládání mohou nadělat nenahraditelné škody. „Dokud se matečné rostliny dostatečně nerozrostou, je jejich zcizení tragédií a mohu říci, že už jsme několik zlodějů rostlin chytili a všichni byli z Kopřivnice,“ stěžuje si budoucí majitel botanické zahrady.

Lidé si tedy zatím mohou prohlédnout pouze lesopark se sluneční cestou a zajít si na fotbalové utkání na nově vybudované hřiště na Bařinách.

Starosta Socha však chce občanům Štramberku vstup do arboreta umožnit. „Zatím je to staveniště, to znamená, že tam neplatí žádný provozní řád a tudíž se ani nenaplňuje podmínka smlouvy mezi Štramberkem a panem Pavlíkem, podle níž by měla botanická zahrada být pro občany Štramberka volně přístupná. V momentě, kdy mu objekt předáme, budeme na něj tlačit, aby tuto podmínku splnil,“ řekl Socha.


Bývalí průmyslováci prostory, kde je dnes církevní škola, nepoznávali

Foto 4

K o p ř i v n i c e (dam) - Své nové prostory v budově bývalé průmyslovky zpřístupnila Základní škola sv. Zdislavy Kopřivnice minulou neděli dopoledne všem, kteří měli zájem si je prohlédnout.

„Den otevřených dveří jsme uspořádali hlavně proto, že jsme se přestěhovali na úplně nové místo. Také jsme tímto způsobem chtěli poděkovat všem rodičům a přátelům školy, kteří se podíleli na tom, aby děti po prázdninách přišly do pěkných prostor,“ osvětlil důvod pořádání akce ředitel školy Pavel Janek.

Prostory, které až do loňského roku využívala soukromá střední škola podnikání a managementu, si přišlo prohlédnout za deštivého dopoledne přibližně tři sta lidí.

„Někteří budovu vůbec nepoznávali, byli zde totiž jak pamětníci, kteří tu navštěvovali ještě průmyslovku, tak studenti manažerské školy a obojí se divili, jak to tady teď vypadá,“ řekl Janek.

V průběhu prázdnin bylo třeba prostory školy upravit. Kromě toho, že se musela zvětšit jídelna, nejvýraznější úpravou bylo vybourání stěn a tím se ponuré prostory prvního patra výrazně prosvětlily.

„Lidé, rekrutující se většinou z řad rodičů a přátel školy, nám při úpravách výrazně pomohli. Samozřejmě, že mnohé úpravy musela dělat najatá firma, ale brigádníci nám, podle mých odhadů, mohli ušetřit kolem sto tisíc korun,“ odhaduje ředitel školy.

Škola, kterou navštěvuje téměř 200 žáků, se letos poprvé od svého vzniku dostala do vlastních prostor. „Konečně si připadám, jako že jsme opravdu škola. Máme vlastní budovu a nejsme rozděleni na dvě půlky,“ pochvaluje si Janek a dodává, že se tím také značně usnadňuje řízení školy.

Základní škola sv. Zdislavy má v každém ze svých ročníků, kromě šestého, jednu třídu a i přesto, že má již vlastní prostory, o rozšíření neuvažuje. „Nechceme mít více tříd. Většina škol v Kopřivnici jsou kolosy, ale my se snažíme, díky malému počtu žáků, o individuálnější přístup,“ uzavřel Janek.


Zprávy z města a okolí

Zastupitelé mají tvořit funkční tým bez ohledu na strany, míní Jalůvka

Foto 3

K o p ř i v n i c e - Starosta Kopřivnice Josef Jalůvka je rozhodnut v komunální politice setrvat, přestože se letos stal také poslancem českého parlamentu. Kopřivnická organizace Občanské demokratické strany jej navrhla na čelní místo své kandidátky pro podzimní volby. „Já jsem to po bedlivém zvažování přijal,“ říká Jalůvka.

Už dříve jste říkal, že jste ochoten se v případě volebního úspěchu stát opět starostou města. Jste ale zároveň poslancem parlamentu, takže to asi bude dost náročné stihnout obojí. Nekalkulujete trochu s tím, že starostou nakonec bude sociálně demokratický kandidát?

ČSSD určitě bude chtít svého starostu. Tím, že jsem tuto kandidaturu přijal, jsem si vědom toho, že v případě volebního úspěchu a navržení a zvolení v novém zastupitelstvu starostou, budu tuto funkci vykonávat. Jsem přesvědčen, že se dají vykonávat oba mandáty současně.

V předchozím volebním období jste byl místostarostou, nyní starostou, takže je za vámi kus práce a určitě získáte velkou podporu obyvatel, kteří vás znají, aniž byste před volbami cokoliv dělal. Přesto se zeptám, kdy bude k dispozici váš volební program?

Volební program by měl být definitivně hotov zhruba v polovině října. My jej nechceme uspěchat, protože se dokončuje centrální volební program a aby programy nebyly duplicitní, tak čekáme, až bude centrální hotov a náš kopřivnický na něj naváže. Samozřejmě na programu pracujeme a podílí se na něm především kandidáti.

Ten centrální program bude pro všechna města a obce v republice společný?

Přesně tak. Nedávno jsme tento program územně připomínkovali. V současnosti se ještě vyjasňují některé teze. Centrální program bude v podstatě navazovat na program, se kterým šla ODS do parlamentních voleb. Měl by opět oslovovat čtyři generace obyvatel.

Říkáte, že program bude až v půli října. Mně to připadá, jako, že většina stran se bojí programy zveřejnit, aby je ostatní neopsali. Myslíte si, že budou mít lidé čas na prostudování programů?

My spíše nechceme, aby voliči dostávali programy již nyní a někde je založili. Do voleb by potom zapomněli, co v nich bylo. ODS programy doručí do každé schránky. Pokud jde ale o to, dát volební program novinám, aby jej mohly rozebírat, učiníme tak mnohem dříve. Rozhodně náš program dostanete okamžitě po dokončení.

Můžete již dnes říct, na které konkrétní oblasti se zaměříte a zda bude program obsahovat to, co se v tomto volebním období nepovedlo uskutečnit? ODS například slibovala rekonstrukci loutkového divadla.

Program bude vycházet z kritického zhodnocení současného stavu. Pochopitelně bude obsahovat to, co se dosud nepovedlo. Jde kromě loutkového divadla například o stavbu domova důchodců, zlepšení infrastruktury, výstavbu domů a podporu staveb rodinných domů. Jde vesměs o akce, které se dosud nemohly realizovat kvůli nedostatku financí. Takových témat se ale najde více. My voličům řekneme, na co si troufáme a taky to, jak chceme zajistit zdroje na uskutečnění programu.

Bude se váš program odvíjet také od směrů nastíněných strategickým plánem?

Myslím si, že by nové zastupitelstvo mělo stávající plán aktualizovat. Doba popošla tak daleko, že už jen malá část plánu je aktuální, většina bodů je již splněna. To, co není splněno, by se pak mělo přeformulovat.

Domníváte se, že jako poslanec Parlamentu České republiky budete prospěšný městu nějak více, než kdybyste poslancem nebyl? Mám na mysli lobbování za zájmy města a podobně.

Tohle bych nechtěl malovat v růžových barvách. Jak všichni vědí, peněz je málo i ve státním rozpočtu. To, že jsem poslancem, nějaký speciální význam pro město nemá. Spíše se ve Sněmovně hodlám zasazovat o rozvoj celého regionu, například se chci snažit, aby se ve státním rozpočtu našly prostředky na napojení severní Moravy na dálniční síť a podobně, což bude prospěšné i pro lepší život lidí v Kopřivnici. Myslím si, že poslanecká práce mi umožní lépe se naučit využívat pro rozvoj města zdroje ze zahraničí.

Na druhém místě kandidátky ODS je ředitel průmyslovky Jaroslav Ponec. Já nevěřím tomu, že by byl ochoten odejít ze školy a dělat místostarostu. Vy připouštíte to, že byste po volbách byl starostou a vašim zástupcem člen ČSSD nebo naopak?

Co bude po volbách, ukáží až volby, takže je předčasné o tom spekulovat. Ať ale volby dopadnou jakkoli, řeči o politice jednotlivých stran by měly utichnout a zastupitelé by měli vytvořit funkční tým, který bude schopen spolupracovat bez rozdílu politické příslušnosti. Navíc úřad musí fungovat samostatně jako instituce bez ohledu na politické vlivy, kterým nesmí podléhat.

Předvolební mluvčí ČSSD Zdeněk Krajčír minulý týden uvedl, že sociální demokraté mají odborníky, kteří již nyní suplují práci šéfů odborů a nevyloučil, že po volbách ČSSD prověří práci současných vedoucích a případně udělá změny. V souvislosti s tím, co jste řekl před okamžikem, domníváte se, že podobné změny na radnici by něčemu prospěly?

Lze říct, že v zásadě může být politické vedení radnice buď pro liberální či konzervativní přístup k řízení nebo má sklony k centrálně dirigistickému přístupu. V tom se může situace po volbách změnit. Já ale nevidím důvod pro to, měnit lidi na některých místech. Pokud je někdo ve své práci profesionál, měl by fungovat za každého trošku rozumného vedení radnice. Jestli by se měly obsazovat funkce podle toho, že je někdo s někým ve straně nebo se nějak zná, tak je to absolutně nevhodné. Navíc člověk na radnici získává cenu až po určitých letech. V každém případě rok až dva se rozkoukává a teprve potom začíná trochu samostatně pracovat. Tím ale nechci říct, že by se pracovníci na vedoucích místech neměli čas od času vystavit tlaku konkurence a měli by obhájit svou pozici. Můj názor na současný stav je ten, že většina vedoucích svou práci umí.

Můžete uvést, zda je někdo z dnešních šéfů odborů členem ODS?

Členem ODS je jeden z vedoucích odborů. Nechci ho ale jmenovat, aby to v očích jiných kandidátů nebyl člověk na odstřel.

Tomáš Kosek


Televize připravuje besedu s nejvyšším vedením Tatry

K o p ř i v n i c e (tom) - Diskuzní pořad se zástupci nejvyššího vedení Tatry, včetně generálního ředitele Zdeňka Podolského, připravuje kabelová televize na příští týden. „Pořad se bude vysílat 24. září z anexu radnice od 18 hodin. Do diskuze by se měli zapojit i představitelé místních politických stran. Besedy se může zúčastnit i široká veřejnost, a to buď tak, že přijde přímo do anexu v době vysílání pořadu nebo bude možno dotazy telefonovat během vysílání,“ uvedla vedoucí studia KTK Renata Plánočková.


Proti předražování energie v Evropě existuje ochrana

K o p ř i v n i c e (tom) - Zatímco tuzemští dodavatelé tepla mohou ceny šroubovat prakticky libovolně vysoko, například ve Velké Británii již při mírné odchylce od průměru riskují dodavatelé ztrátu licence. Před přemrštěním cen chrání obyvatelstvo také místní zastupitelstva.

V zemích Evropské unie je také běžné, že si lidé vybírají dodavatele, od kterého nakupují energii. „U nás je jediná možnost. ČEZ předává energii rozvodným závodům a ty ji distribuují. Žádný výběr zde tedy neexistuje. V unii je oddělená přenosová síť od výrobců. Každý si tedy může, i soukromník při nějakém minimálním odběru, vybrat, od koho bude proud kupovat. Zákazník udělá smlouvu s výrobcem a ten za poplatek odběrateli elektřinu dodá. To už je konkurence, která drží ceny na uzdě,“ uvedl místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar. Ceny v České republice jsou však stále pokřivené. Velkoodběratelé platí příliš mnoho a maloodběratelé málo. Proto lidé musejí počítat s tím, že při malých odběrech ceny stále porostou, zatímco pro podniky by měly klesat. Kunčar také podotkl, že zahraniční experti se u nás podivují, na jaké množství rozvodů jsou domy napojeny. „Nebývá zvykem, aby do domu vedla zároveň teplá voda, teplo do radiátorů, plyn a ještě proud.“

Je na zastupitelích, zda věž bude s rozhlednou

K o p ř i v n i c e (dam) - Necelých šest milionu korun by musely ze svých pokladen uvolnit Kopřivnice a Štramberk, pokud by bylo rozhodnuto, že na vrcholu Bílé hory vyroste rozhledna s vysílačem.

Podle původních plánů měl rozhlednu platit pouze Eurotel a města. Po detailním prozkoumání situace na místě, však firma, která podobné projekty pro společnost Eurotel realizuje, zjistila, že by bylo nutné vybudovat novou přístupovou cestu na vrchol kopce, jež by unesla těžkou techniku, nezbytnou pro realizaci plánované stavby. To celou stavbu výrazně prodražilo a Eurotel ztratil zájem být jediným investorem akce.

Bylo proto nutné najít další zájemce, kteří by měli zájem na vybudování vysílače. „Jediným, kdo ještě projevil zájem do vysílače investovat, byla firma Radiomobil, která je provozovatelem mobilní telefonní sítě Paegas. Společná jednání za účasti obou firem byla velmi složitá, neboť si navzájem konkurují a v minulosti by byla podobná diskuze o společné stavbě téměř vyloučena,“ řekl ředitel kopřivnické kabelové televize Jan Bittner.

Výsledkem jednání byl vznik dvou konečných variant stavby. První předpokládá stavbu vysílače s rozhlednou sloužící turistickým účelům. Druhá, levnější, varianta pak počítá pouze se vztyčením věže sloužící čistě k telekomunikačním účelům. Města z pochopitelných důvodů upřednostňují variantu s rozhlednou, ta je ovšem téměř o deset milionu dražší. I přesto, že z věže nebudou mít města žádný konkrétní užitek, podařilo se však obě telekomunikační společnosti přesvědčit, že vhodnější pro region je stavba rozhledny, takže přislíbily, že se na stavbě budou podílet částkou deseti milionů korun. Každopádně obě firmy přislíbily možnost bezplatného umístění zařízení pro přenos vysílání KTK vzduchem na stožár. To by umožňovalo sledovat místní televizi i tam, kde by bylo natažení kabelů neúnosně drahé.

Rozhodnutí o tom, zda na Bílé hoře vyroste osmačtyřiceti metrová věž s rozhlednou ve výšce třiceti metrů nebo jen stožár s technologií pro radiokomunikaci, je nyní na zastupitelstvech obou měst.


Klíněnka kaštanová hrozí i v Kopřivnici

K o p ř i v n i c e - V posledním období se v některých médiích začíná skloňovat ve všech pádech slovo klíněnka kaštanová. Člověk, který jej slyší poprvé, je zřejmě jen obtížně schopen posoudit, zda se jedná o živého tvora, nástroj na ořez kaštanů či nový parfém. O co vlastně jde?

V roce 1985 se v okolí Ohridského jezera v Makedonii objevily na listech kaštanů žluté skvrny. Tamní vědci zjistili, že poškození je způsobováno larvami neznámého druhu klíněnek. Nově objevený druh byl pojmenován klíněnkou kaštanovou neboli jírovcovou (Cameria ohridella). U nás byla poprvé zaznamenána v roce 1993. Jak se klíněnka objevila v Makedonii, zůstane zřejmě ještě nějakou dobu tajemstvím. Má se za to, že je to druh zavlečený z jiného kontinentu, který se přizpůsobil našim kaštanům.

Klíněnka kaštanová je drobný okrově hnědý motýlek s bílou kresbou na křídlech. Dosahuje velikosti do 7 mm. Přezimuje ve stadiu tmavohnědé kukly uvnitř listu. Během zimy se úmrtnost kukel ve spadaném listí postupně zvyšuje, až dosáhne na konci března asi 50 procent. Přes vysokou úmrtnost však nedochází k poklesu stavů tohoto škůdce. Dospělí motýlci se líhnou na jaře obvykle v polovině dubna. První generace je přitahována nejbližšími tmavými svislými plochami - kmeny kaštanů. Motýlci mají rádi stín, proto se soustřeďují na severní a severovýchodní straně kmene u dospělého stromu do výšky prvních větví (2 - 3 metry). První generace motýlků klade vajíčka hlavně na spodní patra větví, druhá dává přednost nižší střední části koruny stromu a další generace (celkem 3 - 5 ročně) zasahují koncem léta a na podzim vrcholové části stromu. Jeden pár klíněnek vyprodukuje ročně až 1 200 potomků.

Klíněnky poškozují listy stromů tím, že rozrušují jejich pletivo a vysávají tekutý obsah buněk. Poznat napadený strom není obtížné, protože na svrchních plochách listů se postupně vytváří skvrny světle žluté až tmavohnědé barvy. Po sloupnutí vrchní vrstvy se objeví černá skvrna. Napadené listy časem uschnou. U některých kaštanů raší v září opět nové listy, některé stromy dokonce kvetou. Tento jev se může stát podnětem k domněnce, že na jaře již listy neobrazí a strom je nutno skácet. Není to však vždy pravda. Napadené kaštany, i když oslabené, se mohou na jaře znovu olistit a kvést. Plošné napadení kaštanů v Kopřivnici pozorujeme teprve v letošním roce, je však zřejmé, že se klíněnka dostala do Kopřivnice již dříve (podle výzkumů je plošné napadení v ČR zaznamenáno od roku 1997).

Přesto, že se jedná o nový druh škůdce, existuje už naštěstí i způsob ochrany napadených stromů, byl dokonce objeven i jeho biologický nepřítel. Jednodušší postup likvidace klíněnky je v místech, kde je možné shrabovat listí beze zbytku (veřejné parky, zahrady). V první fázi je nutno na podzim a na jaře nejpozději do 10. dubna shrabat veškeré listí, které opadlo z napadených kaštanů, neboť v něm kukly motýla přezimují. Listí se musí řádně zkompostovat nebo při vhodných povětrnostních podmínkách spálit. Ve druhé fázi se v době kolem 20. června provede postřik stromů do výše prvních větví insekticidem. V místech, kde není možné listí zcela odstranit (lesy, aleje, blízkost křovin apod.), se doporučují dvě až tři fáze likvidace. První fáze je shodná s předchozím způsobem, tzn. podzimní a jarní shrabání listí do 10. dubna. Ve druhé fázi v době od 10. do 25. dubna (při extrémně teplém počátku jara se zásah posunuje až o 15 dnů dříve) se provede postřik kmene do výšky prvních větví insekticidem. Ve třetí fázi se postřik opakuje kolem 15. června a další po 10 dnech. Účinnost třetí fáze již nebývá tak účinná.

Aby boj proti klíněnce nebyl zase tak jednoduchý, před zahájením postřiku je nutno dodržet Nařízení vlády ČSSR z roku 1988 o jedech a některých jiných látkách škodlivých zdraví a nejpozději 48 hodin před zahájením postřiku nahlásit okresní hygienické stanici a příslušnému městského úřadu provádění postřiku.

Vážení čtenáři, kaštanům nejlépe pomůžete tak, že podle výše uvedeného návodu budete hubit klíněnku na svých pozemcích, případně přesvědčíte své sousedy a známé, ať učiní totéž. Likvidace klíněnky musí probíhat plošně na celém území. Pokud budou opatření prováděna jen někde, je téměř jisté, že se klíněnka objeví brzy znovu a možná v mnohem větším rozsahu.

S použitím odborných pramenů zpracoval Hynek Rulíšek, vedoucí odboru životního prostředí MÚ v Kopřivnici


Kultura

Vystoupení dechového orchestru mělo ve Španělsku obrovský úspěch

Foto 5

K o p ř i v n i c e (dam) - Po předešlých zdárných sezonách, kdy se Městský dechový orchestr Kopřivnice zúčastnil uměleckých zájezdů do SRN, Holandska, Švédska a Polska, navštívil letošní oslavy španělského města Valencie, kde hostoval mezi jedenáctým a dvacátým prvním srpnem.

„Španělští pořadatelé požádali ministerstvo kultury, aby jim doporučilo nějaký dobrý dechový orchestr. Náš orchestr byl první, kterému to bylo nabídnuto,“ řekl dirigent Alois Hrnčárek.

Zájezd byl pro orchestr mimořádně náročný, neboť se jednalo o jedenáctidenní zájezd s čistým pobytem sedmi dnů. To zvlášť v tak nabité sezoně, jakou byla ta minulá, není rozhodně málo. Již při předcházejícím jednání se španělskými pořadateli v Praze bylo patrno, že orchestr jede do země s velikou tradicí dechové hudby.

Na přání pořadatelů byl program sestaven především z českých autorů a orchestr byl doplněn skupinou mažoretek ZUŠ Zdeňka Buriana v Kopřivnici. Kromě průvodu městem s mažoretkami musel orchestr zvládnout nemalý úkol, a to hru v procesí, kdy orchestr hrál skladby španělských autorů při zcela neobvykle pomalé houpavé chůzi. To bylo pro orchestr věcí naprosto neznámou a bylo nutné secvičit tyto věci s místními odborníky až přímo ve Valencii.

Hlavní náplní uměleckého pobytu orchestru však byla realizace dvou samostatných koncertů, které byly plánovány tak, že v prvé půlce zazněly skladby pouze českých autorů, ve druhé půlce se hrál světový populární repertoár doplněný vystoupením mažoretek. Z českých skladeb se nejvíce líbily Florentinský pochod od J. Fučíka, Polonéza Es dur od Antonína Dvořáka, Žabák od V. Trojana nebo skladby od současných autorů Rondo Ben rytmico od Evžena Zámečníka, O radosti a Con Amore od Pavla Staňka a jiné. Samozřejmě nechyběly ať již tradiční nebo současné české polky, např. Esmeralda, Škoda lásky, Brněnská polka.

Na obou koncertech bylo přítomno vždy asi tisíc posluchačů, kteří výkon orchestru odměňovali bouřlivým potleskem. Publikum si vyžádalo dva přídavky, závěrečný aplaus byl vždy ve stoje. „Něco podobného asi hned tak nezažijeme,“ vzpomíná Hrnčárek na vřelé přijetí.

Celý pobyt kopřivnického orchestru organizoval místní amatérský a profesionální dechový orchestr, který by měl v příštím roce návštěvu oplatit. V důsledku poměrně vysokých celodenních teplot byla veškerá vystoupení orchestru organizována v nočních hodinách. Většinou kolem půlnoci.

Po návratu domů čekalo dechový orchestr ještě několik vystoupení v rámci oslav povýšení Kopřivnice na město. Nyní, po krátkém volnu, se orchestr začne intenzivně připravovat na svůj slavnostní koncert naplánovaný na čtrnáctý listopad.


Sérii koncertů vážné hudby zahájí kopřivnický rodák Pavel Hromádka

K o p ř i v n i c e (dam) - Zahajovacím koncertem letošní, již třiatřicáté sezony Kruhu přátel hudby, bude ve středu 23. září vystoupení trumpetisty Pavla Hromádky a jeho dvou hostů - Marcela Liptáka (flétna) a Taťány Lomako (klavír). Koncert, jehož začátek je plánován na půl osmou večer, bude prvním, který se z prostor hudebního salonku přestěhuje do sálu kina Puls.

Pavel Hromádka, ač Kopřivničan, se místnímu publiku svým koncertem představí poprvé. Po absolutoriu ostravské konzervatoře pokračoval ve studiu na JAMU v Brně. Účastnil se zahraničních kurzů v německém Lübecku. Prošel i množstvím interpretačních soutěží. V letech 1992 až 1995 byl členem Janáčkovy filharmonie v Ostravě. Nyní působí v dechovém orchestru Ústřední hudby ministerstva vnitra.

Marcel Lipták je rovněž absolventem konzervatoře v Ostravě. Na Janáčkově akademii múzických umění studoval u profesora Arnošta Bourka. Již během studia hrál v operním orchestru Státního divadla Brno a ve Filharmonii Bohuslava Martinů Zlín. Od roku 1991 působí v hudbě Policie ČR v Ostravě. Dosud několikrát koncertoval v komorním duu a nebo dechovém triu.

Poslední ze trojice účinkujících je klavíristka Taťána Lomako. Tato původem ukrajinská umělkyně vystudovala nejdříve čtyřleté muzikální učiliště ve Lvově a poté pokračovala ve studiu klavíru na tamní konzervatoři. Konzervatoř ukončila po pětiletém studiu v roce 1993 zkouškami v oborech sólový, doprovodný a komorní klavír. Momentálně vyučuje na Základní umělecké škole v Příboře.

Na programu prvního koncertního počinu letošní sezony je devět skladeb. Zahájí ho Koncert Es dur pro trubku a klavír Josefa Haydna, dále zazní Lotheringova fantazie pro flétnu a klavír Willhema Poppa. V programu zazní také Variace na benátský karneval skladatele Jean-Babtiste Arbana, díla Jana Nováka, Julese Levyho, Francoise Borneho, Nikolaje Rimskeho - Korzakova a další.


Hudební sál čeká proměna

K o p ř i v n i c e (dam) - Zásadní změny by měl v několika následujících týdnech prodělat prostor malého sálu v přízemí kopřivnického kulturního domu. Toto místo řadu let sloužilo nejen jako přednáškový sál, ale i k pořádání malých divadelních představení či komorních koncertů, pro které byl nevyhovující. Z důvodů špatné zvukové izolace nebo nepříliš velké možnosti upotřebení sálu, se o jiném využití těchto prostor již několikrát uvažovalo.

„Chceme odstranit pevná sedadla a vytvořit určitý stupňovitý prostor s velkým množstvím různých možností využití. Plánujeme, že by se prostor dal využívat hlavně pro pořady komorního charakteru. Mám na mysli například malá divadla, nabízí se také využití prostoru Norou, která bude bezprostředně sousedit pro jisté druhy jejich programů. Také bychom zde rádi vybudovali atraktivní výstavní prostor, kdy by díla nemusela být pouze po stěnách, ale ve vitrínách v prostoru a podobně,“ řekl šéf firmy Ludvík Moravia provozující kulturní dům Lubomír Sazovský s tím, že není vyloučené, aby se některé programy v salonku neprolínaly. „Klidně může probíhat výstava a koncert najednou. To vše záleží na okolnostech.“


O víkendu se na hradě koná vinobraní

H u k v a l d y (dam) - Poslední ze série kulturních akcí, které se každoročně pořádají na nedalekém hradě Hukvaldy, je již tradičně Hukvaldské vinobraní. To se na hradě odehraje už tento víkend v sobotu devatenáctého a v neděli dvacátého září.

Akci již poněkolikáté pořádá kulturní agentura Reqiem, která pořádá nejen velké akce na Hukvaldech jako třeba Rytířské slavnosti, ale s jejími aktivitami je možné se setkat i na jiných hradech v republice. Jako na každých středověkých slavnostech i na Hukvaldském vinobraní budou značnou část programu tvořit vystoupení skupin historického šermu.

„K vidění by mělo být asi pět nebo šest skupin. Namátkou lze jmenovat Durandal, skupinu Tilia a další,“ uvedl kastelán Hukvald Radim Kravčenko. Kromě šermířů je připraveno také vystoupení hudebních skupin. Hlavním lákadlem bude asi ostravská skupina Calata. Ta se svým historickým folkem zaznamenala úspěchy nejen u nás ale i na zahraničních zájezdech.

Připraveno je také několik divadelních představení na hradních nádvořích. Po celé dva víkendové dny bude na hukvaldském hradě probíhat také historický jarmark. Atmosféru by měli dotvářet kejklíři. Hlavní důraz však už podle názvu akce, bude kladen ze všeho nejvíce na víno. Připraveny budou ochutnávky a prodej vín a vinných produktů. „Svou účast přislíbilo několik vinařských firem z oblasti Znojemska a Pálavských vrchů,“ řekl kastelán Hukvald.

Následující víkend bude v tomto roce také posledním, ve kterém bude možné spojit návštěvu hradu se zajímavou kulturní akcí. „Vinobraní sezonu zakončuje, protože později je už zima a nejde dost nic dalšího pořádat,“ uzavřel kastelán Kravčenko.


Divácký klub KDK zvýhodní skalní milovníky kultury

K o p ř i v n i c e (dam) - Ti lidé, kteří navštíví za právě začínající sezonu deset programů, přednášek, koncertů, divadelních představení či poslechových diskoték, mají možnost využít výhod nově vzniklého Diváckého klubu KDK.

Do karty diváckého klubu jim bude po předložení vstupenky označeno vždy jedno představení a pokud jich za sezonu nasbírají nejméně deset, mohou se v té příští těšit na jedno prémiové představení zdarma a posezení spojené se zamyšlením nad úlohou kultury v lidském životě.


Rolnička chce začít připravovat novou pohádku

K o p ř i v n i c e (dam) - Už do své osmačtyřicáté divadelní sezony vstupuje populární loutkoherecký soubor Rolnička. Jeho vedoucí Alena Svobodová během prázdnin spřádala plány na to, čím si letos přitáhnout své diváky.

„Chtěli jsme hned ze začátku uvést zcela novou pohádkovou hru Hanny Januszewslcé ’Tygřík Petřík’. Ale naše plány ještě před prázdninami zhatily problémy, které měl výtvarník, jenž nám měl zhotovit loutky. Takže Tygříka Petříka začneme zkoušet pravděpodobně až v druhém pololetí,“ řekla Svobodová.

Kromě již zmíněné hry, která se však na program pravděpodobně ještě letos přece jen dostane, budou hlavní repertoár souboru Rolnička tvořit již dříve nastudované pohádky. V představeních pro veřejnost se mohou nejmenší diváci těšit na ’Pejska a kočičku’, ’Prasátka se vlka nebojí’ a nebo ’Červenou karkulku’.

Prvním představením sezony bude již třicátého září ve čtyři hodiny ’Bubák Kája’, který byl již několikrát uveden i před prázdninami. Na říjen je pak připraven pohádkový muzikál Koza Róza.

„Na listopad jsme připravili další Dětský divadelní den. V tomto dni se odehrají tři představení. Mimo jiné je tento den připraven pro postižené děti z okolí, které mají jinak jen malou šanci se k nám do divadla dostat. Čekáme děti z Dětského centra v Kopřivnici, z Ortoptického oddělení ze Štramberku, ale i odjinud,“ uvedla vedoucí Rolničky Svobodová.

Na prosincovém programu nemohou chybět tradiční mikulášské nadílky, které byly zcela vyprodány již několik minulých let. Stejně jako předchozí sezonu čeká Rolničku i celá řada hostování v jiných městech a divadlech.

„Letos jsme pozváni například do Havířova, Chropyně, Kroměříže, Bílovce a několika dalších měst. V rámci předplatného vystoupíme se dvěma představeními i v novojičínském Beskydském divadle,“ vyjmenovává Svobodová místa, kde je o představení místních loutkářů ze souboru Rolnička zájem.

Kromě již zmiňovaných představení plánuje Rolnička v obnovené premiéře hrát i pohádku Jany Kubištové ’O chytré opičce Itě’.

I když bude velmi záležet na tom, zda se podaří sehnat dostatek financí, chce místní nejvyhledávanější loutkoherecký soubor pokračovat v tradici a již počtvrté v řadě za sebou uspořádat přehlídku loutkových divadel nazvanou Kopřivěnka. Ta si totiž za dobu své existence získala jméno nejen mezi diváky, ale i mezi loutkáři, kteří mají o účast na ní velký zájem.

Naopak také místní soubor loutkářů se letos bude znovu prezentovat na krajské přehlídce loutkářských souborů v Opavě. Tuto přehlídku se Rolničce v loňském roce podařilo vyhrát a zajistit si tak účast na prestižním celostátním setkání loutkových divadel v Chrudimi.

„Podařilo se nám také po delší době sehnat do souboru dva nové herce, kteří nám citelně chyběli a doufám, že se to také projeví v našich představeních,“ uzavřela vedoucí Rolničky Svobodová.


Dr(o)bečky z knihovny

Milí čtenáři. 1. září letošního roku zahájila naše městská knihovna pravidelný provoz v nově upravených prostorách kulturního domu. Tomu předcházelo velké úsilí mnoha lidí, kteří se na budování nové knihovny podíleli. Jsme rádi, že tímto úsilím byla završena první etapa projektu modernizace knihovny. Modernizace však nespočívá pouze v novém a pěkném vybavení knihovny nábytkem, ale - a to hlavně - v činnostech, které knihovna poskytuje svým čtenářům. A věřte, že požadavky dnešního čtenáře jsou vskutku velmi náročné. Zvýšená poptávka po nejrůznějších informacích začíná již ve školských zařízeních a prostupuje celým dalším životem člověka. Proto již knihovna nemůže být pouze institucí půjčující knihy. Samozřejmě, že tato činnost je a zůstane hlavní činností knihovny. Vedle ní však musíme být schopni zajistit čtenářům i ostatní potřebné informace, které chtějí vědět a znát. Také proto bylo v letošním roce do knihovny organizačně včleněno Městské informační centrum, což je logickým důsledkem nároků uživatelů knihovny. Naším cílem je vybudovat takovou knihovnu, která uspokojí intelektuální potřeby vás všech. I proto pro vás otevíráme novou rubriku v Kopřivnických novinách s názvem DR(O)BEČKY Z KNIHOVNY. V ní budeme čtenáře informovat o všem novém a zajímavém, co připravujeme. Věříme, že si tato rubrika najde své čtenáře a že přispěje k vytvoření ještě pevnějšího pouta mezi knihovnou a čtenářem.

Vladan Jílek, ředitel KDK, příspěvkové organizace


Čtenářský servis

Kulturní servis

Čtvrtek 17. září

Kino Puls uvede v 16 a 19.45 hodin katastrofický velkofilm USA Titanic. Repríza nejúspěšnějšího filmu všech dob, který získal 11 Oscarů. Do 12 let nepřístupný

Pátek 18. září

Kino Puls uvede v 16 a 19.45 hodin katastrofický velkofilm USA Titanic. Do 12 let nepřístupný

Sobota 19. září

Kino Puls uvede v 16 a 19.45 hodin katastrofický velkofilm USA Titanic. Do 12 let nepřístupný

Do Katolického domu Lubina vás v 9 hodin zve kulturně výchovná rada Orla na soutěž v přednesu křesťanské poezie a prózy - Svatováclavská réva 1998

Neděle 20. září

Kino Puls uvede v 16 a 19.45 hodin katastrofický velkofilm USA Titanic. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin Pasti, pasti, pastičky. Feministicko-pesimistická černá komedie. Nový český film Věry Chytilové o tom, co se může stát při autostopu. Do 12 let nepřístupný

V parku u Základní školy Štramberk se v 15 hodin uskuteční promenádní koncert Hornické kapely se zpěváky a mažoretkami. V případě nepříznivého počasí se koncert ruší

Pondělí 21. září

Kino Puls uvede v 16 a 19.45 hodin katastrofický velkofilm USA Titanic. Do 12 let nepřístupný

Úterý 22. září

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 18.30 hodin na besedu Putování na kole z Evropy do Asie. Přednáška s diaprojekcí Jany Kneblové a Pavla Knebla odráží cesty z Kavkazu do Turkmenistánu, Iránu a Pákistánu

Středa 23. září

V Kulturním domě Kopřivnice se vám v 19.30 hodin představí Pavel Hromádka - trubka, Marcel Lipták - flétna, Taťána Lomako - klavír. Zahajovací koncert nové sezony KPH s kopřivnickým umělcem a jeho kolegou Marcelem Liptákem. Koncert se uskuteční v prostorech kina Puls (platí předplatné KPH)

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin český film Poslušně hlásím s R. Hrušínským v hl. roli

Čtvrtek 24. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin thriller USA Mercury. Devítiletý Simon je geniální autista, který dešifroval supertajné vládní kódy a podepsal tím ortel smrti nad svojí rodinou. Zachránit ho může agent FBI Art (B. Willis). Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede krimikomedii USA - VB Big Lebowski. Absurdní komedie o flákači Lebowském zvaném Dude, který hraje kuželky a pije bílého medvěda docela v klidu, než si ho gangsteři spletou s milionářem stejného jména. Film týmu bratří Coenů nabitý originálními gagy se skvělým obsazením (Jeff Bridges) slibuje dobrou zábavu. Do 12 let nepřístupný

Pátek 25. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin thriller USA Mercury. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede krimikomedii USA - VB Big Lebowski. Do 12 let nepřístupný

Sobota 26. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin thriller USA Mercury. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede krimikomedii USA - VB Big Lebowski. Do 12 let nepřístupný

Neděle 27. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin thriller USA Mercury. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede krimikomedii USA - VB Big Lebowski. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin animovaný muzikál Anastazia. Nádherný animovaný dobrodružný příběh o ztracené a znovu nalezené princezně

V parku u Základní Školy Štramberk se v 15 hodin uskuteční promenádní koncert SH dechového orchestru města Štramberka. V případě nepříznivého počasí se koncert ruší


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 17. 9. 13 - 15, 17.30 - 21, pá 18. 9. 13 - 15, 17.30 - 22, so 19. 9. 14 - 22, ne 20. 9. 9 - 19, po 21. 9. zavřeno, út 22. 9. 18 - 21, st 23. 9. 18 - 21, čt 24. 9. 13 - 15, 17.30 - 21 hodin

Sauna: čt 17. 9. ženy 15 - 21, pá 18. 9. muži 15 - 22, so 19. 9. společná 14 - 22 hodin

Hokej: so 19. 9. v 17 hod. Kopřivnice - Šternberk (II. liga muži), so 26. 9. v 17 hod. Rondo Brno - HC Kopřivnice (II. liga muži)

Bruslení veřejnosti: so 19. a ne 20. 9. 14 - 15.30 hodin, so 26. a ne 27. 9. 14 - 15.30 hodin

Malá kopaná Kopřivnice: so 19. 9. a ne 20. 9. 8 - 16 hod. 1. kolo ligového poháru KMK, so 26. 9. 8 - 15 hod. 2. liga (III. turnaj), ne 27. 9. 8 - 13 hod. 3. liga (III. turnaj)

FC Kopřivnice: so 19. 9. 9 - 10.45 hod. FC Kopřivnice - FC Karviná B (st. a ml. žáci), v 16.30 hod. Štramberk - Kopřivnice (muži), so 26. 9. v 16 hod. Kopřivnice - Suchdol (muži)

Házená: so 19. 9. ve 12 hod. KH Kopřivnice - HC Zubří (ml. žáci A), ve 13.30 hod. KH Kopřivnice - HC Zubří (st. žáci A), v 15 hod. KH Kopřivnice - Sokolnice (st. dorost) a v 17 hod. KH Kopřivnice - HCB Karviná (muži); so 26. 9. v 8 hod. turnaj minižáků A, ne 27. 9. v 8 hod. KH Kopřivnice - TJ Rožnov (ml. žáci B) a v 9.15 hod. KH Kopřivnice - SKH Ostrava (st. žáci B)

Kopaná v Lubině: so 19. 9. ve 14.15 hod. Lubina - Žilina (dorost) a v 16.30 hod. Lubina - Bordovice (muži); ne 20. 9. v 10 hod. Lubina - Frenštát (žáci)


Výsledky

FC Kopřivnice: Dorost: Kopřivnice - TJ Tronajovice-Bystré 3:1 (2:0). V dalším velice důležitém zápase využili naši hráči plně domácího prostředí a zaslouženě porazili jednoho z horkých favoritů naší skupiny. Zápas se odehrával z velké části v naší režii a soupeři jsme toho moc nedovolili. O zasloužené vítězství se zasloužili v 15. min. Brunclík, gólem do šatny ve 45. min. zvýšil Macek a v 75. min. uzavřel skóre opět Macek. V příštím kole je na pořadu místní velké derby ve Štramberku. Sestava: Bartoň - Růža, Bezděk, Plaček, Daňhel - M. Kubiš (65. min. Huške), Brunclik, J. Kubiš (70. min. Bajer) - Jalůvka, Macek, Tomek. Žáci: Kravaře - FC Kopřivnice starší 1:3, góly: Chuchma, Majkus, vlastní) a mladší 2:1, gól: J. Navrátil; Baník Ostrava - FC Kopřivnice starší 5:1, gól: Chuchma, mladší 0:2, góly: König, J. navrátil

Házená: MU minižáci B - Kopřivnice: KH - Zubří 6:6, KH - Rožnov p. R. 4:13, KH - Val. Meziříčí 9:7, střelci: Šustala 5, Líňa a Šula 4, Trčka 3, Kováč 2, Ledesma 1; MU minižáci A - Hranice: KH - Vsetín 22:3 (12:2), KH - Zubří 5:22 (3:10), KH - Hranice 17:4 (8:3), střelci: Číp 21, Palán 7, Soušek 5, Polášek 4, Bartl a Socha 2, Skurka, Mikuš a Valentík 1; MU st. žáci B - Kopřivnice: KH - SKP F-M 10:14 (4:8), střelci: Pěček 5, Lipový 3, Chromek 2; MU ml. žáci A - Vsetín: KH Z Vsetín - KH 11:13 (5:7), střelci: Sykala 4, Hábovčík a M. Veřmiřovský 3, Bonn, Jakeš a Olšovský 1; MU st. žáci A - Vsetín: KH Z Vsetín - KH 25:25, střelci: Kaluža 8, Peichl 5, Hanzelka 3, R. Veřmiřovský, Riedel, Lipový a Vrána 2, Čierný 1; MU ml. dorost - Zubří: HC Zubří - KH 24:26 (13:10), střelci: Machačík a M. Veřmiřovský 9, Winkler 5, Malinovský 2, Bílek 1; MU st. dorost - Napajedla: F. Napajedla - KH 16:18 (7:12), střelci: Ocásek 6, Gřes a Machačík 4, Hanzelka 3, Bílek 1

Kopaná v Lubině: Lubina - Tichá 1:0, gól: Řezníček, žáci: Ženklava - Lubina 0:13, góly: Jan Svoboda 7, Jakub Svoboda, Bárta, Martinovský, Šablatura, kahánek a Vajda 1; dorost: Ženklava - Lubina 1:1, gól: Čeladník; muži: Ženklava - Lubina 1:1, gól: Jurajda

Z výsledků cyklistického dvojboje „Štramberská Trúba“: 1. časovka (6,1 km; převýšení 70 m): 1. V. Ryška (Frenštát) 9:21 min.; 2. M. Suška (F-M) 9:32; 3. M. Prašivka (Lichnov) 9:37 min. 2. časovka (2,7 km; převýšení 178 m): 1. M. Suška (F-M) 7:16 min., 2. Z. Raška (Frenštát) 7:41, 3. V. Ryška (Frenštát) 7:42; Celkem: 1. M. Suška (F-M) 16:48; 2. V. Ryška (Frenštát) 17:03 min., 3. R. Baláž (Titan Zlín) 17:27 min.

Kopřivnická hokejbalová liga: Montastok - Trappes 5:0, Crusaders - Rebels 3:8, Montastok - No comment 12:0, Crusaders - Trappes 4:4, Rebels - No comment 11:5


Úvodní zápas byl prostoupen množstvím chyb

Foto 6

Tatra Kopřivnice - Cement Hranice 19:25 (10:12)

K o p ř i v n i c e (tom) - Jen v prvním poločase byl kopřivnický tým házenkářů vyrovnaným soupeřem Hranic, se kterými se utkal v prvním extraligovém zápase na domácí palubovce. Mnozí diváci, ale i funkcionáři přitom střetnutí glosovali jako zápasy kopřivnických ’a’ a ’bé’ celků. „Chvílemi to ve druhém poločase vypadalo jako kdyby hrálo kopřivnické áčko s béčkem. Já to beru tak, ne že by Kopřivnice byla béčko, ale že v Hranicích je sedm Kopřivničanů,“ prohlásil po zápase místopředseda klubu házené Rudolf Jaroň.

Kopřivničtí se v prvním poločase jednu chvíli dokonce dostali do vedení, ale většinou stále za Hranicemi zaostávali o dvě branky. S takovým rozdílem první půle i skončila. Ve druhém poločase kopřivnický tým hodně chyboval, takže hosté po zásluze zvítězili vysokým rozdílem šesti gólů. Na straně Kopřivnice se blýsknul několika zákroky brankář Tomáš Kutáč, k oporám Hranic patřili Hegar, Jiránek a samozřejmě brankář Raška.

Trenér Kopřivnice Miroslav Bartoň, který si v tomto zápase odbyl koučovskou premiéru, po utkání přiznal, že si zápas představoval trochu jinak. „To, z čeho jsem měl největší obavy, se splnilo. Náš úzký kádr šesti hráčů, který v současnosti má ligové parametry, nedokáže fyzicky celých šedesát minut utáhnout. To bylo rozhodující pro náskok Hranic ve druhém poločase. Ani po psychické stránce naši hráči Hranickým nestačili. Samozřejmě, kvalitní soupeř nám nedovolil hrát takovou hru, na kterou bychom byli nachystáni. Věděli, kde máme údernou sílu a dokázali ji ubránit. Některé zákroky sice byly až za hranicí tvrdosti, ale taková házená je a naše spojky se s tím nedokázaly vyrovnat. Bohužel, i když to Krčmářovi dnes nešlo, nedovolil jsem si jej vystřídat, protože lepší spojku zatím nemáme. Podobné to bylo s Michalčíkem. Naše představa byla, že bychom chtěli dnes bodovat, ale nepovedlo se to. V dalších kolech nás bohužel čekají ještě kvalitnější družstva,“ řekl Bartoň a dodal, že hlavně u mladších kluků byla znát velká, až přehnaná nervozita. „Když deset minut před koncem prohráváme o osm branek, tak si myslím, že by nervozita z hráčů měla spadnout. Chápal bych takovou nervozitu, kdyby byl tři minuty před koncem nerozhodný stav,“ podotkl Bartoň.

Naopak kouč Hranic Miroslav Frank byl s utkáním spokojen. „Já jsem rád, že jsme to zvládli, protože si myslím, že naše družstvo je určitě kvalitnější než kopřivnické. Máme více zkušených hráčů, někteří však jsou odchovanci Kopřivnice. Rozhodl začátek druhé půlky, kdy jsme Kopřivnici hodně utekli. Podařilo se nám Kopřivnici ubránit, navíc strašně moc chybovala, ale hodně technických chyb bylo na obou stranách. Myslím si však, že Kopřivnice určitě bude bojovat v první osmičce. Nedomnívám se, že by měla hrát někde u dna o záchranu,“ řekl Frank.

Branky domácích: Veselý 4, Michalčík 4/2, Krčmář a Dořičák 3, Šustala 2, Hrnčárek, Sklenář a Fojtík 1.


Cyklisté zamířili na štramberskou Trúbu

Š t r a m b e r k (jk) - Štramberskou Trúbu si za jednu ze svých cílových met zvolili pořadatelé cyklistického dvojboje, rovněž nesoucího název této historické památky.

V první ze dvou časovek, které 6. září celkem deset přihlášených závodníků absolvovalo na bývalém závodním okruhu Štramberk - Rybí - Závišice, byl časem 9:21 nejrychlejší V. Ryška (Frenštát). Druhý, vrchařský závod, však lépe sedl Martinu Suškovi z F-M, který trať s převýšením 178 m ujel nejrychleji (7:16), což mu v součtu obou jízd stačilo na vítězství.

Pořadatelé (MÚ Štramberk a Petr Juřena) děkují sponzorům Elko Příbor a Cykloservis Prašivka (Frenštát p. R.), za jejichž přispění se závod uskutečnil.

Výsledky dvojboje viz Výsledky


Volejbalisté jubileum oslavili vítězstvím

K o p ř i v n i c e (knd) - jako tradičně koncem června se zúčastnili volejbalisté mezinárodního turnaje v německém Markgröningenu. Jelikož tento rok je to deset let, kdy začalo sportovní partnerství mezi oběma kluby, měl pobyt slavnostní rámec. Již v pátek před turnajem nám byl předán velký dort ve tvaru volejbalového hřiště s „jahodovou antukou“, se sítí i s čarami, dále speciální trika k tomuto výročí i něco ostřejšího k upevnění zdraví i přátelství.

Vlastního turnaje se zúčastnilo 12 mužských a 10 ženských družstev ze čtyř zemí. Muži byli rozděleni do dvou skupin po 6 mužstvech. Kopřivničtí volejbalisté sehráli v sobotu 5 utkání, ve kterých vyhráli shodně 2:0. Nejvíc je potrápili Italové Pallavolo Olgiate, hrající 3. ligu. Sobotní program byl zakončen diskotékou pro účastníky turnaje. V neděli turnaj pokračoval čtvrtfinálem, do kterého postoupila čtyři mužstva z každé skupiny. S jedním prohraným setem s německým TS Germersheim postoupil náš celek do semifinále, kde se utkal opět s italy (Pallavolo Carbonera). Vítězství 15:9 a 15:10 bylo zasloužené, takže posunulo Kopřivnické do finále.

Finále, které je vždy orámováno slavnostním nástupem a jmenovitým představením účastníků, svedlo proti sobě určitě dva nejkvalitnější celky. Protivníkem hráčů reprezentující město Kopřivnici i automobilku Tatra se stal jeden z předních celků 3. italské ligy Cadelbosco Sotto. Průběh finále ovlivňoval italský rozhodčí nepřesnými výroky, vesměs ve prospěch svých krajanů. Nervózní atmosféru zvládli lépe naši hráči, když vítězstvím 15:11 a 15:13, zdárně zakončili jubilejní účast na tomto mezinárodním turnaji. Zvláštní cenu přišel předat Bürgemeister (starosta) Markgröningenu. I touto cestou musíme poděkovat našim přátelům za perfektní organizaci naší návštěvy. Můžeme jen doufat, že v srpnu, kdy přijedou němečtí volejbalisté na turnaj do Kopřivnice, rovněž hostitelskou úlohu zdárně splníme a odstartujeme tím další desetiletí sportovního partnerství.


Hokejisté v prvním druholigovém zápase nové sezony podlehli doma týmu Poruby

Foto 1, Foto 7

HC Kopřivnice - HK Poruba 2:4 (0:0, 1:3, 1:1)

K o p ř i v n i c e (sh) - První druholigový hokej sezony 1998/99 přitáhl do ochozů zimního stadionu asi osm stovek diváků, když hlasitou kulisu pomáhali vytvářet již tradičně příznivci Fan clubu.

Za řízení hlavního rozhodčího Krsičky se hrál průměrný zápas mezi kolektivy, které se loni umístily ve spodní části tabulky II. ligy.

Po bezgólovém úvodním dějství se Kopřivničtí ujali vedení na počátku 2. třetiny v přesilovce, kdy puk dopravil za záda porubského Vašíčka Kriegiel po přihrávce od Jaška. Soupeř ovšem brzy vyrovnal ve vlastním oslabení po chybách domácí pětice, kdy zůstal nepokrytý úspěšný střelec Goláb. Ve 29. min. po bleskové kombinaci před Kijonkou Pavlačka s Koběrským našli volného Sikoru a Kopřivnice prohrávala 1:2. Ještě v závěru druhé části hry změnila Poruba stav potřetí, z dálky vystřelil hráč hostí Pospíšil a kotouč prošel do domácí sítě.

Třetí dvacetiminutovka již mnoho hokejové krásy nepřinesla. Přibylo vyloučených (Jašek osobní desetiminutový trest, Dobečka 5 + do konce) a také čtvrtý gól v kopřivnické brance. V 55. minutě za Porubu využil početní převahy Kunčický a brankáře Kijonku vyměnil Raška. HC pak už jen v závěru utkání zkorigoval výsledek na 2:4, když v přesilové hře Kaluža přihrál na branku Štěpánovi. Konec zápasu znamenal první dvoubodovou ztrátu hokejistů HC, kteří nastoupili ještě v neúplné sestavě.

V sobotu 19. září však mají příležitost k reparátu opět na domácím kluzišti proti Šternberku.

Branky za HC: Kriegiel, Štěpán.

Sestava: Kijonka (55. Raška) - Michálek, Jašek, Demel, Kofroň, Libiger, Kaluža - Hejč, Jeřábek, Dobečka - Kriegiel, Fojtík, Mikšovský - Štěpán, O. Kašpárek, Wanke.


V sobotním derby s Vlčovicemi kralovali kopřivničtí fotbalisté

Foto 8

FC Kopřivnice - FC Vlčovice-Mniší 3:0 (2:0)

K o p ř i v n i c e (jk) - Diváci, kterým v posledním (jarním) derby mezi Kopřivnicí a Vlčovicemi hráči nepředvedli nic extra (0:0), si v sobotu 12. září konečně přišli na své. Domácí Kopřivnice jim nabídla kombinační hru s řadou pěkných akcí a po zásluze si připsala vítězství 3:0.

Kopřivničtí otevřeli skóre, již v 9. min. zápasu, kdy uvolnil Špaček Šudáka a ten přízemní střelou překonal Špačka v brance Vlčovic. Hosté se dostali ke slovu pár minut po té - v 16. min. měl Slezák co dělat se střelou Svobody, ve 25. min. si pak vypracoval šanci Kudělka, kopřivnickou svatyni však jeho dělovka minula.

To bylo vše, co Kopřivničtí hostům v první půli povolili a sami se následně chopili iniciativy. Ve 28. a 30. min. sice Hala ani Pítr úspěšní nebyli, ve 36. min. však početné obecenstvo rozjásal právě Pítr, když po rohovém kopu Haly mířila jeho hlavička za Špačkova záda - 2:0.

O čtyři minuty později našel Pítr volného Šudáka, jeho střela ale pouze označkovala pravou tyč. Tříbrankový náskok se však stal skutkem již na počátku druhé půle, když v 53. min. přímý kop Haly dorážel Paciorek.

V následujících minutách hráli domácí opravdu pohledný fotbal, problém jim nedělala rozehrávka ani přechod do útoku, to vše s vysokým nasazením a bojovností.

Taktovku drželi pevně v rukách v poslední půlhodině, kdy hráli uvolněně a jen to, co potřebovali, přesto diváky potěšili několika dalšími šancemi. Hosté sice po změně stran také přidali pár akcí, vyloženou gólovou příležitost si však již nevypracovali.

Trenér Weber: Myslím, že jsme navázali na dobrý výkon v Ostravici, kde jsme hráli 0:0, dneska jsme dokázali připojit i branky. Všichni podali spolehlivý a bojovný výkon a věřím, že pokud kolektiv bude dodržovat taktické a herní pokyny, budeme takto pokračovat i nadále.

Sestava FC Kopřivnice: Slezák - Špaček, Petráš, Paciorek, Rýpar, Maslák (65. Pešta), Hala, Pítr, Strnka, Šenkeřík (46. Feilhauer), Šudák (73. Danihlík).

Branky: 9. Šudák, 36. Pítr, 53. Paciorek.


Týmy Trapes a Agro si upevňují pozice

K o p ř i v n i c e (kmk) - ...už nechceme být jen turnajovými specialisty. Jestliže nám budou vycházet termíny a docházka hráčů bude jako doposud, chceme letos uspět i v lize a pomýšlet na příčky nejvyšší. To byla slova kapitána mužstva FC Trapes Devills - Marka Antese. Jeho kolektiv totiž získal v 7. - 9. kole další plnou „devítku“ a společně s VS. OIL. Agro se mírně trhli... Celý třetí turnaj 1. kopřivnické ligy zastihlo opět velmi nepříznivé počasí, ale podmínky měli všichni stejné. A tak není divu, že došlo i k nejednomu překvapení. Radegast se propadl na osmé místo, Prosek ještě níže. Naopak Dallas opět příjemně překvapil a je už čtvrtý.

Ve třetí lize si přehodili vedoucí pozici TC - “90 s AC Lemon, Catastrofic získal jen bod a po osmém kole klesl na sedmé místo. Poprvé zabodovali Pivní bublinky a na poslední příčku odsunuli frenštácký Pivson.

Z výsledků: 1. liga: Heimat - Ámos 4:5, Agro - Squadra 2:0, Trapes - Radegast 5:0, Garda - Camel 3:2, Squadra - Heimat 1:3, Ámos - Agro 2:5, Camel - Radegast 0:7, Trapes - Garda 3:0, Squadra - Ámos 1:4, Agro - Heimat 7:2, Garda - Radegast 5:0 K., Trapes - Camel 4:1, Prosek - Olivet 2:2, R. U. M. - Elán 1:2, Dalas - SD 2:0, Palermo - Everton 1:2, Elán - Prosek 1:0, Olivet - R. U. M. 0:2, Everton - SD 1:1, Dallas - Palermo 3:1, Elán - Olivet 1:5, R. U. M. - Prosek 3:1, Palermo - SD 3:5, Dallas - Everton 4:1. 3. liga: TB - Lemon 0:4, TC - Bublinky 4:1, Catastrofic - Žába 0:5 K., Pivson - Megas 0:3, Bublinky - TB 4:5, Cats - TC 1:1, Lemon - Catastrofic 0:0, Žába - Megas 4:1, Bublinky - Pivson 9:2, Lemon - Cats 4:1, TC - Žába 4:0, TB - Catastrofic 2:1, Cats - Pivson 2:1, Catastrofic - Megas 2:3, Bublinky - Žába 2:1, Lemon - TC 0:3, Cats - Megas 3:1, TB - Pivson 2:3.


Pro sedm hokejbalových mužstev začal nový ročník kopřivnické ligy

K o p ř i v n i c e (tom) - Pro sedm hokejbalových týmů, čtyři z Kopřivnice a po jednom z Příboru, Nového Jičína a Hodslavic, začala v sobotu nová ligová sezona. Ta, přestože se hraje dvoukolově a poté následuje play-off, zřejmě potrvá jen do konce listopadu.

Hokejbal se totiž v Kopřivnici hraje na hřišti u házenkářské haly, které zřejmě bude využívat Klub malé kopané v době, kdy bude na házenkářském hřišti probíhat rekonstrukce. „Zatím nevíme, kdy rekonstrukce začne a jak dlouho potrvá, proto je letošní ročník hokejbalové ligy naplánován tak, aby skončil co nejdříve,“ řekl hráč loňského vítězného týmu Rebels, Radek Rohan. Hřiště u házenkářské haly, které je využíváno pro malou kopanou také pokud prší, protože antukové hřiště na ’házeňáku’ bývá pod vodou. „Hokejbal v tu chvíli ustupuje fotbalu. Tak jsme se s Klubem malé kopané dohodli,“ podotýká Rohan. Ještě v loňském roce se hokejbalová liga hrála na čtyři kola a play-off. Zda se bude hrát hokejbalová liga také na jaře, zatím nikdo neví. „To záleží na tom, kde se bude hrát malá kopaná,“ míní Rohan.

Hokejbal je však sport, který může hrát prakticky každý a dá se hrát na kdejakém plácku na sídlišti po celý rok. Hraje se sice i hokejbalové mistrovství světa, ale běžně se dá tento sport provozovat velice levně. „Stačí k němu hokejka a tepláky. Někteří hráči používají hokejovou výstroj, ale to se týká především brankářů. Rána tenisákem totiž na rozdíl od puku není nebezpečná. Kopřivnická hokejbalová liga se hraje na hřišti s rozměry pro házenou. Branky jsou hokejové. Místo puku se používá tenisák napuštěný vodou, aby neskákal. Zápas se hraje stejně jako v normálním hokeji na tři třetiny. Za každý tým hrají čtyři hráči a brankář. Záleží na tom, kolik členů mužstva na zápas přijde, podle toho se potom hráči střídají. Někdy nás přijde pět, ale jindy i dvanáct,“ uvedl Rohan.

Výsledky zápasů viz Výsledky


Badmintonisté chtějí opět v 1. lize uspět

B e n á t k y n. J i z e r o u (btk) - Turnajem v Benátkách n. Jizerou odstartovala další badmintonová sezona. Tohoto se nikdo z Kopřivnických neúčastnil. Ti podřídili vše přípravě na první celostátní turnaj nejvyšší kategorie, který se koná ve dnech 25. - 27. září na Spojích Praha.

Jak probíhala letní příprava kopřivnického družstva?

Po individuální přípravě jednotlivých hráčů v červenci, poslední týden v srpnu patřil již tradičně oddílovému sou- středění. To se poprvé uskutečnilo mimo Kopřivnici - ve Valašské Bystřici. Spolu s dospělými se soustředění zúčastnili i dorostenci a žáci.

S jakými ambicemi vstupují hráči do nové sezony?

A družstvo, za poslední tři roky v 1. lize vždy druhé za Meteorem Praha, bude chtít jistě navázat na minulé úspěchy. Od letošní sezony se nebude hrát na 11 utkání, ale pouze na 8, což dává příležitost především oddílům, které mají hráče specializované na jednotlivé disciplíny. V hráčských kádrech nedošlo k velkým změnám. Jisté jsou ženy, nadějné juniorky Kekrtová a Bajerová budou hrát II. ligu, ostřílené Rašková a Kovářová ligu I. Z A družstva odešel Slovák Šulko, kterého nahradí další Slovák Mečiar. Hlavními oporami tohoto družstva by měli být Mendrek, Krais, Hývnar a Mečiar. B družstvo nastoupí s M. Růžičkou, Z. Filipem, P. Luszcakem, L. Hubiňákem a J. Žáčkem.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:23