Kultura

Festival pěveckých sborů osvěží dětské hlasy

K o p ř i v n i c e (dam) - Stále vzestupnou tendenci má kopřivnický Festival pěvecký souborů. Jeho čtvrtý ročník se ve velkém sále katolického domu uskuteční již tuto sobotu 14. října a začátek programu je plánován na třetí hodinu odpolední.

Historie přehlídky není příliš dlouhá, ale i za relativně krátkou dobu své existence si tato iniciativa místního Pěveckého sdružení Kopřivnice našla své místo v kulturní nabídce města. Před čtyřmi lety uspořádal zdejší smíšený pěvecký sbor u příležitosti pětasedmdesátého výročí svého založení I. ročník Přehlídky pěveckých sborů zaměřený na regionální tvorbu. Přehlídka měla u posluchačů úspěch, proto se PSK rozhodlo pořádat přehlídku i v dalších letech, přičemž počet vystupujících souborů se rok od roku zvyšuje. Prvního ročníku se zúčastnily tři pěvecké sbory a každý rok jeden sbor přibýval až do letošních šesti sborů. Dramaturgie celé přehlídky začala vznikat již začátkem letošního roku. Přehlídku zahájí pořádající PSK. Místní zpěváci podle sbormistra Pavla Altrichtra vsadili na klasické skladby ze svého repertoáru. Na přehlídku i na další vystoupení se PSK připravovalo kromě běžných zkoušek i třídenním soustředěním na Horní Bečvě. Po zahájení v režii domácích se již na pódiu budou střídat jednotliví hosté. Letos pozvání do Kopřivnice přijal Smíšený pěvecký sbor MěKS z Bílovce, Smíšený pěvecký sbor z Háje ve Slezsku, olomoucké Collegium vocale či Pěvecké sdružení valašských učitelek Vsetín.

„Při výběru sborů, které hodláme pozvat, se držíme dvou zásad. Za prvé vždy zveme sbory, které ještě v Kopřivnici nevystupovaly, a druhou podmínkou, kterou se snažíme splnit, je, že každý z hostů přijede z jiného okresu,“ řekl Altrichtr s tím, že sbory které PSK do Kopřivnice zve, vždy předchází skvělá pověst.

Na čtvrtý ročník připravili pořadatelé pro posluchače perličku, letos poprvé osvěží festival i dětské hlasy zpěváčků z Ostravského dětského sboru ZUŠ Eduarda Marhuly. Tento soubor vznikl již v roce 1964 z Dětského sboru Československého rozhlasu v Ostravě. Pod vedením sbormistrů Jaromíra Richtera a jeho pokračovatele Milana Chromíka se podařilo vybudovat z něj přední české sborové těleso, v době největšího rozkvětu čítal sbor až 160 členů. V repertoáru Ostravského dětského sboru jsou skladby starých mistrů, soudobých skladatelů a své místo zaujímají i úpravy lidových písní. Sbor od svého založení absolvoval řadu zahraničních cest a získal mnohá ocenění na domácích a zahraničních festivalech. Před čtyřmi lety sbor nazpíval první kompaktní desku, představující výběr nejlepších snímků natočených v Českém rozhlase. Vloni pak následovalo druhé cédéčko, ve kterém lze najít výběr z děl klasických a soudobých autorů.


Večer budou kulturní dům bavit Náhlovský s Mladým

K o p ř i v n i c e (dam) - Osvědčená dvojice komiků Josef Alois Náhlovský a Josef Mladý budou dnes večer bavit návštěvníky kopřivnického kulturního domu.

Humoristický pořad ’Tady končí sranda’ je volným pokračováním úspěšného večera ’Kafíčko, šéfe’, který se již před časem na programu místního kulturního domu objevil.


Na Tatře se letos bude opět bojovat o body v taneční lize

K o p ř i v n i c e (dam) - Již jen necelý měsíc dělí kopřivnické milovníky tance od největší taneční události roku. Čtyřiatřicátý ročník taneční soutěže Tatra se uskuteční 11. listopadu. Po roční přestávce se na kopřivnický parket znovu vrací nejvyšší soutěž - taneční liga. O cenné body budou bojovat páry mezinárodní třídy ve standardních a latinsko-amerických tancích. Součástí odpoledního i večerního finálového bloku budou také doprovodná vystoupení, těch je letos připraveno minimálně šest. Prodej lístků na jednu z nejnavštěvovanějších akcí byl zahájen již včera.


Anna Georgiadu vystavuje své kresby v příborském muzeu

Kopřivnická výtvarnice
Anna Georgiadu - Treuchlová přihlíží zahájení
své výstavy v refektáři muzea v Příboře.
Její kresby tam budou vystaveny
do poloviny prosince.
Foto: David Macháček

P ř í b o r (dam) - Pod barokními freskami refektáře muzea v Příboře vystavuje své kresby kopřivnická malířka Anna Georgiadu, pokračovatelka slavného výtvarnického jména Treuchlů.

„Když jsem ten nádherný prostor viděla, měla jsem strach, jestli se sem ty moje obrázky budou vůbec hodit. Nakonec to ale dopadlo dobře a myslím, že to spolu vytváří zajímavý kontrast,“ řekla o své výstavě autorka. Ta je také potěšená tím, že v místnosti, kde vystavuje, se pravidelně pořádají koncerty a jejich návštěvníci si mohou její kresby prohlédnout.

Na stěnách refektáře visí více jak čtyři desítky větších i menších kreseb a zhruba čtvrtina z nich jsou novinky. Přesto, že nádherně barevné obrazy mohou na první pohled působit značně abstraktně, většinou podle autorky zobrazují naprosto konkrétní věci. Z technik výrazně převládá kresba, je však vystaveno i několik temperových maleb.

Možnost uspořádat výstavu v prostorách refektáře nabídlo Treuchlové samo příborské muzeum. „Po výstavě, kterou jsem měla v Kopřivnici na Fojtství na začátku letošního roku, mě oslovili lidé z muzea, jestli bych nechtěla vystavovat i u nich. Termín se několikrát změnil a nakonec se ten záměr uskutečnil až teď na podzim,“ prozradila Anna Georgiadu. Přesně před týdnem zahájená výstava bude v refektáři instalována až do sedmnáctého prosince.


Muzeum připomene dílo opomíjeného architekta Czeikeho

N o v ý J i č í n (dam) - Dnes v pět hodin večer bude v Rytířském sále Žerotínského zámku v Novém Jičíně zahájena výstava o životě a díle architekta Maxe Czeikeho.

Důvod, proč novojičínské muzeum uvádí výstavu o neprávem opomíjeném německém architektu, je ten, že se v nynějším okresním městě v roce 1879 narodil. Drtivou většinu svých realizací provedl tento absolvent vídeňské akademie umění a přítel Josipa Plečnika ve slovinském Mariboru. To je také důvod, proč se na výstavě podílejí také velvyslanectví obou zemí či slovinské Ministerstvo kultury. Výstava potrvá až do ledna roku 2001.


František Nedvěd a jeho doprovodná skupina Druhé podání potěší folkaře

K o p ř i v n i c e (dam) - Koncert folkaře Františka Nedvěda a jeho doprovodné skupiny Druhé podání má v pondělí 16. října na programu místní kulturní dům.

Umělecké osudy Františka Nedvěda byly velmi dlouho spleteny s jeho bratrem Janem, nejprve spolu hráli v kapele Brontosauři a jiných skupinách. Od roku 1992 začal František Nedvěd vystupovat pouze s  bratrem. Jejich hvězda začala rychle stoupat a duo, které byli jejich fanoušci zvyklí vídat na malých pódiích, ve finále skončilo v červnu 1996 na Strahovském stadioně, na místě, kde své české koncerty pořádají největší světové hvězdy rockové a popové hudby. O rok později se bratrské duo rozdělilo. František vystoupil ze stínu svého bratra a vydal své první sólo CD ’Neváhej a vejdi’, o rok později už to bylo Druhé podání. Podle této periody by měla další deska vyjít na jaře 2001. Na té už se podle slov Františka Nedvěda již pracuje a připravuje se k natáčení. „Měla by se patrně jmenovat ’Třetí pokus’ a někdy koncem října, začátkem listopadu by se měla objevit na pultech,“ říká zpěvák.

Na kopřivnickém koncertu by měly zaznít jak skladby z obou vydaných cédéček, ale také i několik zatím nenahraných písní.


Nora se připravuje na další ’velký’ koncert v CO krytu

K o p ř i v n i c e (dam) - Již příští týden by měly být prostory CO krytu naplněny fanoušky taneční hudby. Po Nesselsdorfu by měla v krytu vystoupit další tanečně laděná formace - skupina Tata Bojs. Trio mladých muzikantů a jejich poslední album Futuretro mělo kopřivnickou premiéru již v létě na Šlahounech, kde sklidilo velký úspěch.

Kromě Tata Bojs si návštěvníci koncertu budou moci poslechnout také vystoupení live actu Reynok.


Filmový klub tentokrát nabídne tragikomedii Dívka tvých snů

K o p ř i v n i c e (dam) - Další představení kopřivnického filmového klubu je připraveno na úterý 17. října. Tentokrát je pro fanoušky nekomerční filmové tvorby připraven španělský film Dívka tvých snů. Děj filmu režiséra Fernanda Trubea je komedií odehrávající se v neveselém prostředí nacistického Německa. Španělský filmařský štáb se totiž rozhodne využít dobrých vztahů mezi generálem Francem a Hitlerem a v berlínských ateliérech hodlá natočit muzikál Dívka tvých snů. Práce filmařů a děj filmu se ale záhy začne komplikovat, když o přízeň krásné hlavní představitelky usiluje ministr propagandy Goebbels. Ta o něj však nestojí a navíc se zamiluje do židovského vězně. O zařazení filmu do české distribuce zřejmě rozhodlo, že berlínské ateliéry se natáčely v Praze a ve filmu se objevuje i několik českých herců. Miroslav Táborský dokonce získal cenu španělské filmové akademie za herecký objev roku.


Kulturní dům v Mniší připravil koncert stálice sborového zpěvu

M n i š í (dam) - Sborový zpěv oživí nejbližší nedělní odpoledne budovu Kulturního domu v Mniší. Tamní osvětová beseda totiž pozvala Pěvecké sdružení moravských učitelů. V rámci koncertu, jehož začátek je naplánován na půl čtvrtou, zazní skladby Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka, Antonína Dvořáka stejně jako party jiných autorů a úpravy lidových písní.

Pěvecké sdružení moravských učitelů za tři roky oslaví sto let svého trvání. Díky stylové a obsahové vytříbenosti, vyspělé hlasové kultuře pronikl tento čistě mužský sbor již v roce 1905 do ciziny, kde dosahoval triumfálních úspěchů. Na postu sbormistra tohoto tělesa sdružujícího zpěváky z celé Moravy se vystřídala řada vynikajících hudebníků. Od roku 1975 až dosud stojí v čele souboru Lubomír Mátl, který vede sbor v duchu nové interpretační doby.

Velkou zvláštností Pěveckého sdružení moravských učitelů je, že na rozdíl od jiných sborů nemá a ani nikdy nemělo stabilní zkušebnu či sídlo. Jde o soubor zájezdového typu, který si nezbytné zkoušky odbyde většinou přímo v místě, kde má koncertovat. To klade obrovské nároky na interprety, kteří musí mít své party dokonalé zvládnuté, a při zkoušce se skladba pouze skloubí, zpřesní a upraví podle představ dirigenta.

Celý repertoár sdružení moravských učitelů zahrnuje asi sedm stovek skladeb sborové literatury. Jeho gró je však tvořeno především díly českých skladatelů, přičemž v loňském roce byl suverénně nejčastěji uváděn Janáček.


Plátno kina zaplní Flinstoneovi 2 a Černočerná tma

K o p ř i v n i c e (dam) - Zatímco odpoledne by se měli návštěvníci za břicha popadat při sledování rádoby veselých kousků oživlých Flinstoneových, večer by se měli v tomtéž sále lidé klepat hrůzou při sledování sci-fi hororu Černočerná tma. Jestli budou oba filmy skutečně mít kýžený efekt, však zjistí každý divák sám.

Druhý díl Flinstoneových dějově předchází jejich první hranou podobu. Fred dokončil výcvik v ovládání brontojeřábu a žije ve staromládeneckém apartmá s kamarádem Barneym. Zatím v luxusní vile mladá Wilma plánuje útěk z domova, aby se vyhnula svatbě s bohatým snoubencem. Po svém útěku si vydělává jako servírka v bufíku, kde se seznámí s Betty a naplánují si dvojité rande s Fredem a Barneym. Příběh začíná ve chvíli, kdy bývalý Wilmin snoubenec pozve oba páry do hráčského města Rock Vegas. Vzhledem k jeho zákeřnému charakteru je však jasné, že mu nejde o to, aby se jeho ’bývalá’ s novými přáteli pobavila, ale má zájem se pomstít za zhrzenou lásku a zároveň urovnat své pošramocené vztahy s mafií. Úspěch prvních hraných Flinstoneových je předurčoval k natočení druhého dílu, ten měl sice původně vyjít jen na videokazetách, ale nakonec se produkční společnost rozhodla z něj udělat klasický celovečerní film. Osmdesát milionů dolarů, které byly do filmu vloženy, však nejsou nikde vidět. Dokonce ani vizuální efekty nejsou nijak oslnivé, stejně jako vyloženě špatný scénář a vlažná režie. Příliš nepobaví ani výkony herců.

Večer bude kino patřit divákům americké hororové sci-fi Černočerná tma.

Rutinní dopravní let vesmírné lodi Hunter Gratzner se změní v tragédii, když se devatenáct týdnů po svém startu střetne s neznámým vesmírným tělesem a těžce poškozená je nucena přistát. Naštěstí je poblíž planeta s dýchatelnou atmosférou, a tak loď vezoucí starožitnosti, umělecké předměty, ale také mnohonásobného vraha Riddicka může přistát.

Zprvu se trosečníci zajímají jen o to, jak přežít drsné prostředí pouštní planety zahřívané třemi slunci a navíc s psychopatem v zádech. To však není ani zdaleka to nejhorší, co nic netušící pozemšťany čeká. Mají totiž smůlu, pod povrchem neznámé planety je totiž něco, co se k smrti bojí světla, ale zato to má velký hlad. Jak se zdá, smůla se posádce Hunter Gratzneru lepí na paty, nejen že ztroskotají na nehostinné planetě, ale navíc v době, kdy se všechna tři slunce dostanou do zákrytu a nastane totální zatmění, jehož perioda je celých 22 let. Z neproniknutelné tmy se tedy začnou vynořovat příšerky podobné vetřelcům a se stejnou chutí na maso vesmírných poutníků.

Spoluscénárista a režisér filmu David Twohy (který má na svém kontě scénáře k filmům Vodní svět, Vetřelec 3) natočil film, který jistě nemá ambice stát se kultovní sci-fi. Vzhledem k chytře napsanému scénáři a dobrému řemeslnému zvládnutí je však Černočerná tma i nízkým rozpočtem a bez známých hvězd filmem, který fanoušky žánru jistě neurazí.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:41