Kultura

Juvenalis Musica opět svede dohromady mladé muzikanty

K o p ř i v n i c e (dam) - Sólisté a soubory šesti základních uměleckých škol z okolí se ve středu 14. června sejdou na druhém ročníku koncertního pořadu s názvem Juvenalis Musica.

Akci, která proběhne v kinosále kulturního domu, zahájí krátce po osmnácté hodině flétnistka Eva Malíková z příborské ZUŠ, tutéž školu bude reprezentovat také zpěvačka Lenka Hniličková. Frenštátská Základní umělecká škola vybrala ze svých žáků houslistku Kristýnu Hrochovou. Studénku budou v Kopřivnici zastupovat sestry Maléřovy hrající na zobcovou flétnu. První Soukromá základní umělecká škola MIS music do kulturního domu vyšle svůj dixielandový orchestr. Umění klasické hry na kytaru předvede talentovaná žákyně ZUŠ Nový Jičín Kamila Csengeová. Posledním vystupujícím pak bude klavírista Filip Borovský, který navštěvuje místní Základní uměleckou školu Zdeňka Buriana.

Stejně jako vloni i letos bude na Juvenalis Musica vystupovat host. Letos pořadatelé pozvali kopřivnickou rodačku, klavíristku Sabinu Třetinovou - Vajdovou, která posluchačům přednese skladby Brahmse, Suka a Janáčka.


Kamenné divadlo na Skalkách po roce opět ožije

N o v ý J i č í n - Již čtvrtou Divadelní dílnu připravilo na zítřejší večer novojičínské kulturní středisko. Do atraktivního prostředí Kamenného divadla na Skalkách se tentokrát sjede pět divadelních souborů a jedna hudební skupina.

Jediným místním souborem v programu Divadelní dílny je novojičínská skupina Přibližně. Její členové odehrají na Skalkách hru Kuzmy Prutkova ’Triumf cnosti’. Ta je teprve druhou inscenací souboru, její režisér Michal Sopuch ji však již jednou nastudoval se studentským divadlem MS.

Dalším účastníkem Divadelní dílny bude pražské divadlo Trakař. Jeho herci v Kamenném divadle zahrají úpravu klasické pohádky o Kocourově. V tomto případě budou tamní radní připravovat své město na návštěvu knížepána Hašašíry.

S jedním z vrcholů a pravděpodobně také s nejkontroverznějším představením přijedou do Nového Jičína také tradiční hosté divadelní dílny Bílé divadlo z Ostravy. Tentokrát skupina, která se již dvě desítky let věnuje netradičním formám divadla, přijede s inscenací Ty, který lyžuješ.

Hra, která měla premiéru v roce 1997, se okamžitě zapsala také do povědomí širokého spektra lidí už tím, že není často na jevišti vidět šestici nahých lyžařů. Představení vzniklo podle kreseb Martina Velíška a jde o vyváženou směs absurdního dramatu, černého humoru a skrytých morálních ponaučení. Nedílnou součástí inscenace je také výborná hudba Pavla Helebranda.

Druhým pražským souborem, který se představení v rámci čtvrté divadelní dílny zúčastní, bude Elf. Pouliční divadlo, které kombinuje loutky, živé herce, zahraje zhruba dvacetiminutovou hru Alfreda Jarryho Ubu králem. Netradičně zpracovaný klasický příběh je podle jeho inscenátorů vhodný jako oživení stranických schůzí a valných hromad, rozhodně však není vhodný pro děti.

Také prostějovské divadlo Hromadná procházka užívá ve svých představeních prostředky pouličního divadla. Ve hře Jan doktor Faust, kterou zahrají na divadelní dílně, mohou diváci očekávat nejen akrobatické prvky či vizuální efekty. Velmi patrná je ve hře také inspirace kočovných loutkových divadel z dob Národního obrození.

Tečku za čtvrtým ročníkem divadelní dílny by měla udělat olomoucká kapela Vrána. Tato folková formace je známá svými invenčními vystoupeními, improvizačními schopnostmi, poetickými texty a sklonem k hudební alternativě.

David Macháček


Krátce

Populární herec Josef Dvořák
před svým vystoupení zapaluje
na chodbě kulturního domu lucernu. Hra Pepino,
kterou se svými kolegy v Kopřivnici zahrál,
ukončila sezonu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Představením Pepino - komedie a la Moliére uzavřel Josef Dvořák se svou hereckou společností divadelní sezonu v kulturním domě. Další divadelní představení čeká diváky až v polovině září, kdy by mělo v Kopřivnici zahrát Divadlo Járy Cimrmana.

Š t r a m b e r k (dam) - Na pátek 9. června je ve štramberském amfiteátru Pod věží připraven koncert kapely ’Nedělní chvilka poezie Revival band’. Začátek vystoupení poeticky laděné alternativní hudební skupiny je naplánován na půl devátou večer.

K o p ř i v n i c e (dam) - Posledním předprázdninovým představením pokračuje tuto sobotu Divadelní projekt Prkno. Tentokrát na půdě Nora Café vystoupí havířovské divadlo Crepácy s autorskou hrou Přepadení v Kasablance.







Festival uvede zhruba dvacet produkcí od komorních koncertů až po velké opery

H u k v a l d y (dam) - Přesto, že slavnostní zahájení festivalu je připraveno až na sedmnáctého června, již o tomto víkendu vypukne na Hukvaldech další ročník Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovy hukvaldy.

Již sedm let přijíždějí umělci i diváci na Hukvaldy, aby nejen uctili výroční narození slavného skladatele, ale také aby využili něco ze zvláštní poetiky místa, které Janáčka v jeho díle tak často inspirovalo.

Letos jsou na programu festivalu zhruba dvě desítky produkcí, od malých komorních koncertů přes velké opery a symfonická díla až po taneční či činoherní vystoupení.

„Jedním z našich záměrů je veřejnosti předvést co nejvíce nových věcí. Největší odlišnost Janáčkových Hukvald od jiných festivalů je v tom, že zatímco jinde dramaturgové hledají zajímavé inscenace, které pak přivezou do místa konání festivalu, my se snažíme tvůrce přimět, aby něco nazkoušeli přímo pro scénu na hradě či amfiteátru. Mnozí z nich tuto výzvu využívají,“ tvrdí dramaturg festivalu Luděk Golat.

Janáčkovy Hukvaldy jsou známy také svou snahou přitáhnout ke klasické hudbě i děti, a to nejen jako diváky, ale i interprety. Na programu festivalu se nejednou objevily tituly, ve kterých vystupovali dětští zpěváci. V letošním roce se pořadatelé pro velký zájem diváků rozhodli reprizovat dětskou operu Ogaři.

Na festivalu samozřejmě nemohou chybět ani skladby skladatele, který mu propůjčil své jméno. Tentokrát dramaturg zařadil Tarase Bulbu, komorní operu Počátek románu, Janáčkovu sonátu pro housle a klavír či Příhody lišky Bystroušky v podání ústeckého Městského divadla.


Ceny vstupného se drží na přijatelné úrovni

H u k v a l d y (dam) - Zhruba ve stejných cenových relacích jako vloni se budou pohybovat vstupenky na jednotlivé produkce Janáčkových Hukvald v roce 2000.

Za velké opery či symfonické koncerty konané v amfiteátru by návštěvníci měli zaplatit maximálně stokorunu. Vstupné na komornější produkce na hradě by se pak mělo pohybovat nejvýše kolem šedesáti korun. „Naší prioritou je množství spokojených diváků. Nechceme, aby se z festivalu stala akce pro horních deset tisíc, protože běžní lidé by si ji nemohli dovolit navštívit,“ řekl dramaturg festivalu Luděk Golat.


V programu zazní řada málo známých hudebních děl

H u k v a l d y (dam) - Stejně jako v jiných ročnících festivalu i letos bude na Hukvaldech k vidění a slyšení několik unikátních inscenací a koncertů. Vzhledem k obsáhlosti programu festivalu jdou však připomenout jen některé z nich.

Hned v den oficiálního zahájení festivalu se jeho návštěvníci mohou těšit na komorní operu ’Věc Cage’ autorské trojice Ivo Medek, Alois Piňos a Miloš Štědroň. Její děj se odehrává ve dvacátých letech tohoto století na zahradě brněnského domu Leoše Janáčka. Zde skladatel se svými žáky diskutuje o získání subvencí pro provozování hudební avantgardy. Opera, která byla inspirovaná také skutečnou událostí - návštěvou amerického skladatele Henryho Cowellav Brně.

Tentýž den bude na hradě uveden také komponovaný večer poezie Francoise Villona, tance a hudby ’Paříž hraje prim’, jehož autorem je vynikající divadelník a hudebník E. F. Burian. Půjde o jedno z večerních představení, které má využít zcela jiné atmosféry ztemnělého hradu a osvětlení ohněm.

Opravdové lahůdky však čekají hudební fajnšmekry o týden později. To bude v hradní kapli v premiéře uvedena ’Kávová kantáta’ Johanna Sebastiana Bacha pro sólový soprán, tenor, bas, sbor a orchestr. V tomto Bachově málo známém díle otec kárá svou dceru za to, že celé dny nedělá nic jiného, než že pije kávu. Lischen však v pití tehdejší módní novinky nevidí nic špatného a pěje na povzbuzující nápoj oslavné ódy. Kantátu na Hukvaldech uvedou hostující režisér Ilja Racek a americký dirigent S. Guadagno. Čtyřiadvacátého června si na své přijdou také milovníci symfonických skladeb. Na podvečerním koncertu v amfiteátru uvede Janáčkova filharmonie Ostrava spolu s Vysokoškolským pěveckým sborem Ostravské university Janáčkova Tarase Bulbu a Stabat Mater Antonína Tučapského. Obě monumentální skladby bude řídit v Ostravě působící italský dirigent Paolo Gatto a sólové party zazpívají Marta Beňačková a Jakub Tolaš.

Dramaturgii hudebního festivalu letos v jeho závěru ozvláštní také činoherní představení. Pod názvem O lásce a milování na hradě Hukvaldy se skrývá večer milostné poezie francouzských básníků La Fontaina, Voltaira, Grécourta a mnoha dalších, které přednesou členové činohry Národního divadla Moravskoslezského.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 07.01.2005 08:12