Kopřivnické noviny č. 23/2000 ze dne 8. června 2000

Zprávy z města a okolí

Místní Albert podpoří Azylový dům Salus

Pracovní místa u Philipsu prý pomohou i Kopřivničanům

Olympijské dny na Základní škole 17. listopadu

Valná hromada má zvýšit základní jmění Tatry o čtyři miliardy dluhů

Vrcholný orgán a dozorčí rada Slumeka se zabývaly výsledky a auditem

Dětští zastupitelé si zvolili místostarostu

Rotariáni koupili počítače

Projekt Palmif se chýlí ke konci

Už téměř všechny strany mají kandidátky do krajů

Ochranná známka na ’uši’ bude asi až v září

Vandalové shodili stan pro sportovce

Sponzoři podpořili hry postižených

Nezájem veřejnosti provázel hry v centru města

Rozhodčí ocenil šest účastníků za mimořádný sportovní výkon

Stíny

Obě policie provádějí preventivní kontroly


Zprávy z města a okolí

Místní Albert podpoří Azylový dům Salus

Zákaznice supermarketu Albert vhazuje
do připravené schránky Bertíky. Za každého
z nich dostane místní dům Salus padesátník.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Od konce května probíhá ve všech supermarketech Albert v republice charitativní akce. Z každé stokoruny, kterou zákazníci v supermarketech utratí, věnuje Albert padesát haléřů na dětské domovy v okolí.

Peníze z kopřivnického Alberta poputují na konto Azylového domu pro matku a dítě v nouzi Salus. „Dopředu jsem o přípravě této akce vůbec nevěděl a o to víc jsem byl příjemně překvapen,“ řekl o aktivitě supermarketu ředitel Salusu Jaromír Navrátil s tím, že by byl velmi rád, kdyby spolupráce na podobné bázi mohla pokračovat. S tím počítají také u Alberta. „Nemohu říci, jak budou naše aktivity v tomto směru vypadat, zda zůstaneme u Bertíku, nebo vymyslíme něco nového. V každém případě ale chceme v podpoře zařízení tohoto typu pokračovat,“ potvrdila Kateřina Eliášová z oddělení marketingu sítě Albert.



















Pracovní místa u Philipsu prý pomohou i Kopřivničanům

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnická podnikatelská zóna v rozhodujícím boji o investici holandského elektronického gigantu prohrála a Philips bude stavět v Hranicích, i tak však jeho podnikání pozitivně ovlivní nezaměstnanost v našem regionu.

„Philips nás již požádal o deset sekretářek a projektanty. Možnost uplatnění některých lidí naráží pouze na požadavek bezvadné znalosti angličtiny,“ řekl vedoucí kopřivnické pobočky Úřadu práce Zdeněk Petr s tím, že tito lidé mají projít asi tříměsíční stáží v západoevropských závodech Philipsu.

Zajímavou možnost uplatnění mohou prý u této firmy najít i absolventi škol. „Podle našich informací Philips potřebuje také řadu lidí, kteří se budou dlouhodobě zaškolovat například v Thajsku či Mexiku,“ tvrdí Petr.

Výrazně se může projevit také odliv práceschopných lidí z Nového Jičína, kam budou moci za prací dojíždět obyvatelé Kopřivnice.


Olympijské dny na Základní škole 17. listopadu

Děti z nižších ročníků Základní školy
na ulici 17. listopadu soutěží v rámci
Olympijských dnů na nádvoří budovy.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Dvoudenní olympijské klání se závěrem minulého týdne uskutečnilo na Základní škole 17. listopadu. Sportovní soutěže rozdělené podle náročnosti a věku soutěžících byly v letošním roce premiérově doplněny o kulturní akci - o volbu nejkrásnější dívky roku 2000, zvlášť na I. a II. stupni.

Po oficiálním úvodu, kterého se zúčastnili za vedení města starosta Jiří Tichánek s místostarostou Zdeňkem Krajčírem, plnili mladší žáci celkem dvanáct disciplín, mezi kterými nechyběly jízda zručnosti na kole, běh s pingpongovým míčkem s následným shozením plechovek, výlov ryb pomocí magnetické udice, skoky v pytlích a další soutěže. V tělocvičně pak probíhalo finále chlapců v basketbalu a ve volejbalu finále dívek. Ti, kteří nesoutěžili, pak volili svou miss mezi osmi kandidátkami.

Následující den se program otočil tak, že starší žáci plnili sportovní, ale podstatně náročnější úkoly, zatímco mladší žáci volili svou královnu krásy.

Ředitel školy Jiří Stoško při našem krátkém rozhovoru nešetřil slovy chvály na adresu dětí, u nichž ocenil zejména nadšení a samostatnost při přípravě programu, a vyzdvihl nasazení pedagogického sboru. „Vymyslet a realizovat program pro sedm set dětí tak, aby se nenudily, to dá opravdu po autorské a organizátorské stránce zabrat,“ dodal Jiří Stoško.


Valná hromada má zvýšit základní jmění Tatry o čtyři miliardy dluhů

K o p ř i v n i c e (dam) - Na mimořádné valné hromadě se v pondělí 12. června sejdou akcionáři společnosti Tatra, a. s.

Hlavním bodem jejich jednání má být navýšení základního jmění automobilky o zhruba čtyři miliardy korun.

Jako nepeněžní vklad budou do jmění Tatry zahrnuty čtyřmiliardové pohledávky společnosti, které od Konsolidační banky odkoupila dceřiná společnost Fondu národního majetku Kras Brno.

„Jde vlastně o praktickou realizaci kapitalizace pohledávek, o které před časem rozhodla vláda,“ řekla tisková mluvčí Tatry Eva Kijonková.


Vrcholný orgán a dozorčí rada Slumeka se zabývaly výsledky a auditem

K o p ř i v n i c e (red) - Ve středu 22. května proběhlo společné zasedání valné hromady a dozorčí rady firmy Slumeko, s. r. o. Hlavním bodem programu byly definitivní ekonomické výsledky společnosti Slumeko a výsledek auditu za rok 1999.

Výsledek hospodaření firmy skončil v červených číslech, tedy ve ztrátě. Hlavním důvodem ztráty jsou zrychlené účetní odpisy, které byly zvoleny na základě doporučení auditora a daňového poradce. Celá ztráta je kompenzovaná nenaplněním fondu odpisů.

Společnost Slumeko nemá závazky po lhůtě splatnosti ani u institucí, ani u fyzických a právnických osob a celková finanční situace ve firmě je dobrá. Dozorčí rada doporučila a valná hromada schválila hrazení ztráty ze zisku let následujících.

Auditor provedl prověření účetnictví, sestavení účetní uzávěrky a její ověření. Konečný výrok zněl bez výhrad.


Dětští zastupitelé si zvolili místostarostu

K o p ř i v n i c e (ili) - První zasedání dětského zastupitelstva se uskutečnilo 31. května za přítomnosti zástupců televize Polar, která odvysílala téhož dne krátký šot ve zpravodajství pro severní Moravu.

Do rukou starosty dětského zastupitelstva Tomáše Sochy složili slib Kateřina Hořelková a Tibor Žiga, oba ze zvláštní školy, Michael Kučera ze Základní školy Alšovy a Kristýna Kociánová za Základní školy 17. listopadu. Posledně jmenovaná byla zvolena do funkce zástupce starosty.

Na programu jednání byla ochrana životního prostředí a ochrana majetku. Největší diskuze se rozpoutala v oblasti mezilidských vztahů, hlavně o vzájemném ubližování dětí, šikaně a podobně.


Rotariáni koupili počítače

K o p ř i v n i c e (dam) - Nezaměstnaným, absolventům škol, ale i podnikatelům má sloužit virtuální počítačová učebna, kterou minulý týden slavnostně otevřeli v kopřivnické pobočce Institutu svazu průmyslu.

Třída, umístěná v nejvyšším patře Domu podnikatelů, je vybavena osmi počítačovými pracovišti, speciálním projektorem, tiskárnou a další technikou, má zvýšit kvalifikaci lidí bez práce, ale například také umožnit začínajícím podnikatelům přístup na internet.

Hardwarové i softwarové vybavení v hodnotě asi půl milionu korun bylo zakoupeno z prostředků darovaných rotariány z britského Sheffieldu a Nadací Rotary International z amerického Evanstonu.


Projekt Palmif se chýlí ke konci

K o p ř i v n i c e (dam) - Čtvrté kolo projektu Palmif, který měl usnadnit absolventům škol jejich pozici na trhu práce, se chýlí ke konci. První fází projektu bylo týdenní školení, kterým prošlo 64 mladých lidí, sedmadvacet nejlepších pak absolvovalo devítiměsíční praxi ve firmách. „Během prvních tří běhů prošlo praxí 22 účastníků a osmnáct z nich si již našlo práci,“ řekla Martina Fýnová z Institutu svazu průmyslu, který projekt připravil. Kopřivnická pobočka ISP podle slov svého ředitele uvažuje i o dalším podobném projektu pro mladé lidi bez práce.


Už téměř všechny strany mají kandidátky do krajů

K o p ř i v n i c e (hod) - Na podzim letošního roku budou občané volit své zástupce do vyšších územně správních celků, v našem případě to bude Ostravský kraj.

Oslovili jsme proto zástupce čtyř politický stran, které v našem městě působí, aby nám řekli jména lídrů a lidí z našeho okresu, kteří jsou na vyšších místech na kandidátní listině.

Tři politické strany již mají sestaveny hotové krajské kandidátní listiny s pětašedesáti jmény, ze kterých si budou voliči vybírat v podzimních volbách.

Počet placených uvolněných zastupitelů v Ostravském kraji bude jedenáct, z toho jeden hejtman, který bude mít jednoho až tři náměstky.

Za Občanskou demokratickou stranu kandiduje na prvním místě primátor města Ostravy Evžen Tošenovský, za ním je poslanec Parlamentu ČR a bývalý starosta Kopřivnice Josef Jalůvka, trojici uzavírá Zbyněk Staňura z Opavy. Z našeho okresu na místech, které mají šanci na zvolení, jsou na třináctém Vít Gola, manažer novojičínské ODS, a na dvacátém místě Ivan Týle, zástupce starosty z Nového Jičína.

Česká strana sociálně demokratická má také zvolenou kandidátní listinu, na které je lídrem starosta Karviné Petr Vícha, následuje podnikatelka z Ostravy Hana Zelenková a na třetím místě je místostarosta z Frýdku-Místku Petr Rafaj.

Z okresu Nový Jičín je na pátém místě advokátka Hana Šedivá z Příbora, na jedenáctém místě je starosta Kopřivnice Jiří Tichánek, sedmnáctý je starosta Zbyslavic Zdeněk Besta a třiadvacátý je technik z Vagonky Studénky Pavel Mičkal.

„Krajská nominační konference KDU-ČSL se uskuteční až 30. června a během ní se stanoví definitivní pořadí křesťanských demokratů v celém kraji. V současné době probíhají krajská čtyřkoaliční jednání o pořadí na kandidátní listě. Minimálně dvě volitelná místa dostane DEU a ODA, Unie svobody a lidovci se budou pravidelně střídat,“ řekl předseda okresní organizace KDU-ČSL Alois Janek.

Protože čtyřkoalice bude mít hotovou kandidátní listinu do krajských voleb později, vybíráme z okresní kandidátky KDU-ČSL jména čtyř představitelů této strany.

Na prvním místě okresní kandidátky je Václav Pomikálek, manažer ze Studénky, druhý za ním je starosta Nového Jičína Pavel Wessely. Na třetím místě je technik z Tatry Josef Kudělka, čtvrtý je starosta Štramberka Jan Socha.

Komunistickým lídrem pro krajské volby je Josef Babka, obchodní manažer z Ostravy, druhým v pořadí je Karel Kuboš, předseda okresního výboru KSČM v Novém Jičíně a kopřivnický městský zastupitel, třetí je Ivan Krupník, starosta z Brušperka. Na kandidátní listině v první desítce je z okresu Nový Jičín ještě Karel Konečný, technickohospodářský pracovník soukromé firmy. Ve druhé dvacítce je ještě Petr Hybner, vojenský důchodce.

V červenci se ke kandidátním listinám vrátíme, abychom upřesnili volební listinu čtyřkoalice, která čeká na konferenci KDU-ČSL.


Ochranná známka na ’uši’ bude asi až v září

K o p ř i v n i c e (dam) - I když Štramberští počítali s tím, že během tamní pouti bude již platit nová přísnější ochranná známka na tradiční cukrářský produkt štramberské uši, vše zatím zůstalo při starém. „Zatím stále platí stará ochranná známka z roku 1991, ta je však velmi benevolentní,“ řekl starosta Štramberka Jan Socha s tím, že nová známka bude zaručovat, že ’uši’ budou vyrobeny podle původní receptury a také původní technologií. Pokud by chtěl navíc uši vyrábět někdo z mimoštramberských, bude muset nejen dodržovat zpřísněné podmínky, ale také odvádět jistou částku do štramberské pokladny.

„Dosud se nám bohužel novou známku nepodařilo vyřídit, čekáme, že se tak stane zhruba do tří měsíců a od září by tak mohla začít platit,“ předpokládá Socha.


Vandalové shodili stan pro sportovce

Výraz radosti se zračil ve tváři většiny účastníků
III. ročníku celostátních sportovních her
zdravotně postižených.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Program III. celostátních her zdravotně postižených začal už pátečním odpolednem. Po prohlídce města, technického muzea a návštěvě krytého bazénu následovalo posezení při kytaře u táboráku na házenkářském hřišti. Tradiční setkání v předvečer soutěží mělo tak přátelskou atmosféru, že se jeho účastníci rozcházeli až kolem půlnoci.

V sobotu ráno zkalilo náladu pořadatelům zjištění, že přes noc vandalové shodili obrovský stan před kulturním domem, který měl soutěžícím poskytovat stín a možnost občerstvení. Znovupostavení stanového přístřešku sice časově pozdrželo zahájení her, ale neubralo na nadšení soutěžících. Hod koulí a granátem, stolní tenis, slalom vozíků, běh, šipky a střelba ze vzduchovky tvořily letošní soutěžní disciplíny.

Podstatnou část mezi soutěžícími dětmi tvořily děti z Dětského centra v Kopřivnici a Přerova. Příjemným překvapením ze strany pořadatelů bylo, že nakonec díky vydatné pomoci sponzorů mohli odměnit všech 37 soutěžících dětí.

Soutěže dospělých pokračovaly do odpoledních hodin, ale samotné vyhlášení výsledků bylo součástí večerního galaprogramu. O důstojnou tečku III. celostátních sportovních her zdravotně postižených se postaralo vedení kulturního domu. Těžko vyzdvihnout všechny účinkující, ale taneční vystoupení Klubu věčného mládí Závišice si určitě zaslouží obdiv už proto, že směsici folklorních tanců nacvičil za 18 dní. A po předání cen už večer patřil hudbě a tanci, aby byl korunován půlnočním překvapením.


Sponzoři podpořili hry postižených

Anna Oroszová získala za hod koulí zlatou medaili,
její kolegyně Eva Lehoťanová skončila třetí.
Obě úspěšné ženy přijely na sportovní hry z Košic.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - „Obdobnou situaci jsme zažili při pořádání Motýlka. První ročník bylo v hledišti pár lidí a při třetím už nebylo kde si sednout. A stejně tak dopadnou hry zdravotně postižených. Veřejnost si zkrátka musí zvyknout,“ odpověděl spolupořadatel her a ředitel firmy Ludvík Moravia Lubomír Sazovský na otázku, zda není zklamaný z malé účasti veřejnosti, a dodal: „Je to zvyk těch zdravých, kteří nevědí, jak se chovat k postiženým lidem. Zase na druhé straně i handicapovaní měli obavy jít do centra. Je to třeba lámat na obě dvě strany.“

Za totálně negativní zkušenost stanovil Sazovský shození stanu a likvidaci označení tratě pro soutěžící ještě dříve, než došlo k jejímu dokončení. „Pan Klos, který vyznačoval trasu, se otočil a o sto metrů dál nenechavec sundával vlaječky jenom proto, že byly na svařovacím drátě,“ popisoval lidský hyenismus Sazovský.

„Dnes se mi splnil můj sen, který jsem měl prakticky od prvního ročníku. Vždycky jsem chtěl mít hry v centru, aby i ostatní lidé viděli, že zdravotně postižení jsou přece taky lidé,“ svěřil se se svými pocity hlavní rozhodčí Jiří Špaček. „Nestačí mi slova, abych vyjádřil poděkování všem sponzorům, bez jejichž podpory by se sportovní hry nemohly vůbec uskutečnit,“ dodal Špaček, který jako hlavní manažer her absolvoval během celého roku nesčetná setkání s různými institucemi a podnikateli.


Nezájem veřejnosti provázel hry v centru města

K o p ř i v n i c e - Jak jste byli spokojeni s letošním ročníkem celostátních her zdravotně postižených, byla otázka, kterou jsme položili jak samotným účastníkům soutěže, tak divákům.

Hana H. (57 let, soutěžící) - Všechno je perfektně připravené, ale byla jsem raději, když byly hry mimo centrum. Měli jsme tam víc soukromí a všechno bylo jaksi víc po ruce. I táborák, který včera byl na házenkářském hřišti, rušili návštěvníci tamního kiosku. Zkrátka nahoře (myšlen sportovní areál učiliště) byl na všechno větší klid.

Lumír V. (38 let, divák) - Jsem chlap, ale v určitých momentech nevím, kam uhnout s očima. To nasazení a odhodlání soutěžících mě strašně zahanbuje. Ale nejvíc mě štvou lidi, kteří tady procházejí úplně bez zájmu. Jedou s kočárky nebo na kole a nevšimnou si, že kříží cestu vozíčkáři.

Eva P. (45 let, soutěžící) - Jsem v Kopřivnici už potřetí a je to rok od roku lepší. I když ani to nevystihuje přesně situaci, protože těžko se dá zlepšovat něco, co je od počátku perfektní.

Zdenka P. (21 let, soutěžící) - Opět doprovázím letos matku, která je na vozíku, a v žádném případě bych si nenechala ujít atmosféru, kterou u vás závody mají. Když se koná podobná akce v Praze, je to prima, ale moc oficiální. Tady je to spíš jako doma.

Vlasta R. (44 let, divák) - To se Kopřivničané opravdu vyznamenali! Ještě nikdy jsem v sobotu dopoledne nezažila tak vylidněné centrum jako dnes. Člověku je těch lidí na vozících opravdu líto, ale tím, že se před nimi schováme, nepomůžeme ani sobě, ani jim.

Milan O. (39 let, soutěžící) - Jsme rádi i s manželkou, že jsme přijeli. V Kopřivnici jsme poprvé a moc se nám líbí město i celá soutěž. Ubytování je nejen blízko, ale i za dostupnou cenu, zrovna tak jako stravování, prostě před pořadateli klobouk dolů.

Alena S. (28 let, soutěžící) - Nevím, jak to pořadatelé dělají, ale co jsme tady, tak je krásné počasí. Tak na co si stěžovat!


Rozhodčí ocenil šest účastníků za mimořádný sportovní výkon

K o p ř i v n i c e - Žádný systém v hodnocení sportovních výkonů není tak dokonalý, aby zohlednil zdravotní postižení jednotlivých soutěžících. Proto se hlavní rozhodčí her Jiří Špaček rozhodl přidělit sedm cen za mimořádný výkon Miroslavu Špidlenovi z Tanvaldu, řichu Brantlovi a Dáši Králové z Hrabyně, Milušce Poláškové z Kopřivnice, Organizaci mentálně postižených dětí z Přerova a Josefu Novákovi a Zdeňku Štaiglovi z Krnova.

Přestože se Jiří špaček mezi handicapovanými lidmi pohybuje mnoho let, neubránil se slzám dojetí, když mi sděloval důvody udělení cen. Těžko popisovat sílu a odhodlání lidí, kteří bojovali v úmorném vedru s neuvěřitelným nasazením a navzdory svému osudu. Ale obdiv si bezesporu zasluhují všichni účastníci sportovních her.

Články z her zdravotně postižených napsala: Ilona Hoffmannová


Stíny

29. 5. se neznámý pachatel vloupal do osobního automobilu Škoda Felicia, zaparkovaného u krytého bazénu v Kopřivnici, a odcizil z něj autorádio.

30. 5. neznámý pachatel odcizil v budově Základní školy sv. Zdislavy dvě jízdní kola.

V nočních hodinách si na ulici Pod Morávií fyzicky a příliš hlasitě vyměňovali názory muž a žena, oběma sdělil vyšetřovatel obvinění z trestného činu výtržnictví.

31. 5. ve 12.30 hod. oznámil telefonicky muž, že na ulici Alšově chodí po vchodech žena, zřejmě romské národnosti, a nabízí zboží. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o ženu z Polska. Protože dotyčná se dopustila přestupku proti vyhlášce města, byla jí na místě uložena bloková pokuta.

Bylo oznámeno vloupání do hospodářské budovy na zahradě u garáží Pod Bílou horou, ze které neznámý pachatel odcizil zahradní techniku.

V dopoledních hodinách odcizil neznámý pachatel z přívěsného vozíku před tržnicí Pronas vibrační pěch.

1. 6. se neznámý pachatel vloupal do objektu Sběrny druhotných surovin na ulici Štramberské a odcizil finanční hotovost.

2. 6. v nočních hodinách přijala služebna městské policie oznámení, že na ulici Osvoboditelů v 5. patře jednoho z domů se valí dým z balkonu. Byli vyrozuměni hasiči a na místo vyjela hlídka městské policie, která zjistila, že majitel bytu usnul a připálil si jídlo. Hasiči poté provedli potřebné úkony, aby nedošlo k žádné škodě.


Obě policie provádějí preventivní kontroly

K o p ř i v n i c e (hod) - V minulém čísle Kopřivnických novin jsme psali o tom, že se městská rada zabývala zprávou o činnosti městské policie, která prováděla běžné i specifické kontroly, jež jsou zaměřené na podávání alkoholu mladistvým, hraní na hracích automatech a na návykové látky.

My jsme si domluvili schůzku s Janem Müllerem, velitelem Městské policie v Kopřivnici, vedoucím Obvodního oddělení Policie ČR Josefem Jeřábkem a policistou Policie ČR Ivanem Pilatem, abychom se dozvěděli k tomuto tématu něco blíže.

„Městská policie při prováděných kontrolách nezjistila žádné větší problémy. Jediným problémem ve městě, který začíná mít větší charakter, jsou čichači v parku mezi ulicemi Pionýrská a Sadová. Nebyly tam zjištěny žádné tvrdé drogy, žádný heroin, ani stříkačky,“ řekl velitel městské policie Jan Müller a dodal, „pokud někoho chytneme, sepíšeme s ním záznam a předáme Policii ČR.“

„Policie ČR kromě běžného výkonu služby provádí i namátkové kontroly restaurací i míst, kde se schází party mládeže. Speciální akce zaměřené na kontroly požívání alkoholu a toxických látek jsou prováděny minimálně jednou za čtvrt roku a jsou cílené do míst, kde se schází mládež,“ sdělil vedoucí OO P ČR Josef Jeřábek. „Podle výsledků jsou prováděna opatření. Zjištěné nedostatky se řeší buď jako přestupek, nebo jako podezření z trestného činu,“ dodal Jeřábek.

Co se týká čichačů, je v Kopřivnici registrovaná skupina lidí, kdy můžeme řádově mluvit o desítkách osob, které se dopouštějí trestné činnosti. Podle zákona je postižitelná osoba, která šíří toxikomanii. Pokud někdo nabízí čichání a učí, dopouští se trestného činu. V Kopřivnici už loni byly zjištěny některé party, které v tom pokračují. Pokud se jedná o osoby mladší patnácti let, policie tyto případy řeší ve spolupráci s rodiči, školou a sociálním odborem městského úřadu.

Podávání alkoholu mladistvým je ojedinělé, restaurace, potažmo číšníci si to ve vlastním zájmu hlídají. Podobně je to i s hraním mladistvých na výherních hracích automatech. S tím, jak přiznali zástupci obou policií, problémy nejsou. Horší už to je s podáváním alkoholu na diskotékách venku, protože v mnoha případech si mládež sama nosí alkohol s sebou.

Tvrdé drogy v Kopřivnici jsou, ale nejsou tolik vidět. Jejich konzumenti se scházejí po bytech na mejdanech. Jsou to starší osoby, které přešly z lehkých drog a na dealery se kontaktují přímo. Dávají si pozor, aby je nikdo nechytl, aby neměli nějaký problém. Ani zde se však situace nevymyká běžnému průměru a Kopřivnice je na tom obdobně jako jiná srovnatelná města v republice.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 07.01.2005 08:12