Kultura

Další sezona divadelního předplatného se již rýsuje

K o p ř i v n i c e (dam) - V celku spokojení mohou být pořadatelé divadelního předplatného Kulturního domu v Kopřivnici. Zatímco jiné programy se potýkají se snižujícím se počtem diváků, zájem o sérii šesti divadelních představení uskutečněných v rámci předplatného je stabilní. Kromě asi sto padesáti předplatitelů chodí na jednotlivá představení ještě zhruba dalších padesát lidí.

V sezoně 1999 - 2000 přilákalo do sálu kulturního domu nejvíc lidí první a poslední představení série. To znamená Hello, Dolly! v podání uherskohradišťského slováckého divadla a Svatba Bertolta Brechta, kterou zahrála Husa na provázku. „Velmi spokojeni byli lidé také s představením Mozartovy Kouzelné flétny v Národním divadle v Brně, na které jsme vypravili tři autobusy,“ řekl autor dramaturgie předplatného Jiří Cachnín. Přesto, že letošní předplatné skončilo teprve před dvěma týdny, v hrubých rysech již existuje dramaturgie pro příští ročník.

Po úspěchu již zmíněné Hello Dolly! by se měl na programu předplatného objevit další broadwayský muzikál v podání Slováckého divadla. „V Uherském Hradišti připravují West Side Story a byl bych rád, kdybychom ji tady mohli uvést, ale bude ještě záležet na velikosti jevištních staveb. Musíme vědět, jestli se nám sem to představení vůbec vejde,“ uvedl Cachnín. Slavná newyorská love story, ale není jediným muzikálem, o kterém dramaturg předplatného uvažuje. Tím druhým by mohla být Balada pro banditu autorské dvojice Uhde - Štědroň v podání herců opavského divadla. Z činoherních představení se rýsuje možnost zhlédnout hru Skleněný zvěřinec s Věrou Galatikovou v hlavní roli, což je představení pražského Činoherního klubu. S největší pravděpodobností se v příští sezoně opět uskuteční jeden zájezd. „Zvažujeme, že bychom mohli jet do Opavy na operetu Johanna Strausse ml. Netopýr,“ prozradil dramaturg předplatného. Dále by se na prknech kopřivnického kulturního domu mohlo v příštím ročníku divadelního předplatného objevit také Středočeské divadlo z Mladé Boleslavi, divadlo z Českého Těšína nebo herci Zlínské divadelní scény.

I když se sezona již blíží ke konci, příznivci divadla si do kulturního domu ještě jistě cestu najdou. Šestadvacátého května se tam totiž uskuteční přehlídka studentských divadel a o pět dní později bude kulturák hostit divadelní společnost Josefa Dvořáka s představením Pepino - komedie a la Moliére. V červnu by pak ještě možná mohl v Kopřivnici zahrát Boleslav Polívka.


Ochotníci z Kotouče uzavřou přehlídku detektivní hrou

Š t r a m b e r k (dam) - Pořádající Divadelní soubor Kotouč Štramberk uzavře zítra večer přehlídkovou část třetího ročníku festivalu amatérských souborů. Slavnostní ukončení přehlídky spojené s vyhlášením výsledků a předáním cen se pak uskuteční o týden později.

Ochotníci z Kotouče si pro své vystoupení před domácím publikem vybrali hru Neočekávaný host z pera první dámy světové detektivky Agathy Christie. Původně měli Štramberští na přehlídce vystoupit s muzikálovou hrou, ale tu se nepodařilo včas připravit, a proto byla nastudována zmíněná detektivka. „My se snažíme vždycky vyzkoušet něco nového a sezonu od sezony měnit žánr. Vloni jsme hráli klasickou komedii, a proto jsme chtěli šáhnout po něčem odlišném. Nechtěli jsme ale hrát tragédii. Lidé se totiž chtějí v divadle hlavně bavit. Proto jsme nakonec vybrali detektivku, která není komedií, ale přesto spadá do zábavného žánru,“ řekla o výběru textu režisérka představení Pavla Jurková.


V kulturním domě se bude poprvé slavit svátek matek

K o p ř i v n i c e (dam) - Poprvé ve své historii chystá kulturní dům akci, která se přímo váže k oslavám Dne matek. Sváteční odpoledne tuto neděli začne v 15 hodin.

„Podle vyjádření pamětníků byl tento svátek před válkou v Kopřivnici velmi oblíbený a oslavoval se nejen v kruhu rodinném. Chceme na tuto přerušenou tradici navázat a umožnit lidem, aby strávili pěkné odpoledne,“ řekla programová pracovnice kulturního domu Dagmar Rysová.

Dramaturgové kulturního domu oslovili Mateřské školy v Kopřivnici, a ty velmi ochotně souhlasily, že se na oslavách svátku maminek budou podílet.

„Nakonec vzniklo asi hodinové pásmo složené z básniček, písní a tanečních vystoupení v podání dětí z osmi školek ve městě,“ uvedla Rysová s tím, že dětská vystoupení budou tvořit první půlku celého odpoledne.

Po přestávce je pro maminky připravený malý dárek v podobě koncertu folkaře Tomáše Kočka. Ten již na půdě místního kulturního domu vystoupil v prosinci minulého roku. Kočko se se svou kapelou věnuje folkové hudbě s velmi zřejmými prvky valašského folkloru. Širší veřejnosti je tento zpěvák znám ze svého vystupování v pražských inscenacích muzikálů Jesus Christ Superstar a Hair.


Rocková notečka ...

Rocková notečka příliš mnoho návštěvníků
nepřilákala. Ti, co přišli,
se však při produkcích regionálních kapel
dobře bavili. Na snímku baskytarista skupiny
RK 130 Jiří Tomčala.
Foto: Archiv


Nora na zítřek chystá neobvyklou taneční párty

K o p ř i v n i c e (dam) - Velmi zajímavá akce čeká zítra večer na návštěvníky Nora Café. V jednadvacet hodin totiž na půdě klubu začíná neobvyklá párty, jejíž hlavními protagonisty bude špičkový český D. J. Liquid A a zpěvák, který si říkává MC Kryspeen.

Na rozdíl od běžné párty s pouhou reprodukovanou hudbou si budou moci fanoušci tanečních rytmů vychutnat také živý zpěv a možná i perkuse.

„Není to žádný dvouhodinový koncert, ale párty zaměřená hlavně na hudbu latinské Ameriky - karibské oblasti. Prostě od reege, které Kryspeen velmi dobře zvládá, až po nějaké afro styly,“ slíbil šéf pořádající Nory Víťa Váňa.


Kytarový festival vyměnil Hukvaldy za Štramberk, kde definitivně zakotví

Š t r a m b e r k (dam) - Napříště již jen Štramberk bude hostit úzce zaměřený hudební festival Dny klasické kytary. Ten v městečku pod Trúbou proběhl poprvé během minulého víkendu.

První čtyři z pěti již proběhlých ročníků festivalu se odehrávaly mezi hradbami nedalekého hradu Hukvaldy. Ten však v tradičním termínu na začátku května nebyl k dispozici kvůli natáčení filmu Je těžké být bohem. Štramberk organizátorům ojedinělé kulturní akce natolik učaroval, že ani pro další ročníky neuvažují o návratu na Hukvaldy.

„Kromě zvláštní poetiky, která je tady všudypřítomná, jsme se ve Štramberku setkali s neuvěřitelným pochopením a lidé, kteří se ve městě starají o kulturu, nám vyšli moc vstříc,“ pochvaloval si nový domov festivalu jeho hlavní organizátor Vladislav Petrášek. Podle jeho slov mluví ve prospěch přestěhování do Štramberka také ryze praktické věci, jako snadnější dopravní dostupnost či lepší možnost ubytování pro stále rostoucí skupinu účastníků Dnů klasické kytary.

V letošním roce projevilo svůj zájem o soubor šesti přednášek a čtyř koncertů zhruba padesát lidí z celé republiky. „Účastníci festivalu se rekrutují většinou ze studentů uměleckých škol, konzervatoří a jejich pedagogů,“ prozradil Petrášek s tím, že mnozí milovníci kytary jezdí pouze na koncerty a neúčastní se vzdělávací části přehlídky. Spokojeni mohli organizátoři být i s počtem laických posluchačů na koncertech, i když přiznávají, že svůj podíl na dobré návštěvnosti mělo i krásné počasí, které přímo vybízelo k posezení v amfiteátru Pod věží, kde všechna vystoupení proběhla.


* SOUTĚŽ *

Jen před několika týdny spatřilo světlo světa nové album kopřivnické kapely Nesselsdorf. To je po demu z loňského roku již druhým cédéčkem této tanečně laděné partičky. Přesto, že album ’Uproar’ vzniklo ve stísněných podmínkách bytu lídra kapely Petra Sasína, je na něm do osmi skladeb rozdělena téměř tři čtvrtě hodina kvalitní elektronické hudby.

Album Uproar získá vylosovaný účastník soutěže, který správně odpoví na otázku: Co znamená název skupiny Nesselsdorf?

Své odpovědi zasílejte nejpozději do 15. května do redakce KN nebo na e-mail: kopr.noviny@koprivnice.cz


Pátá Kopřivěnka letos nebude, loutkáři na ni nesehnali peníze

K o p ř i v n i c e  (dam) - Poprvé od roku 1996, kdy se v kopřivnické loutkovém divadle uskutečnil první ročník divadelní přehlídky Kopřivěnka, je tradice tohoto loutkohereckého festivalu přerušena. Pořadatelům z loutkohereckého souboru Rolnička se totiž nepodařilo sehnat potřebné finanční prostředky a pátý ročník Kopřivěnky se letos neuskuteční.  Celkové náklady na festival, který se měl uskutečnit na konci dubna, pořadatelé odhadli asi na devatenáct tisíc, předpokládaný výtěžek ze vstupného by měl být šest tisíc. Třináct tisíc tedy museli loutkáři shánět z jiných zdrojů. "Snažili jsme se získat sponzory, ale neúspěšně. Všude jsme se dozvídali, že peníze na podporu loutkového divadla nemají," řekla umělecká vedoucí Rolničky Alena Svobodová. Loutkáři se tedy se žádostí o pomoc obrátili na radnici. Požadavek o příspěvek z Fondu rozvoje a rezerv byl sice vyslyšen, ale čtyři tisíce, které město Rolničce přikleplo k realizaci rozsáhlé Kopřivěnky, nestačí a budou použity na méně náročnou akci.  "Je to škoda, že se nám Kopřivěnku nepodařilo realizovat. Ozývaly se nám soubory a ptaly se na termín, bohužel jsme jim museli říct, že letos žádný není," povzdechla si Svobodová s tím, že její soubor udělá všechno pro to, aby se v příštím roce na přerušenou tradici navázalo.


Nesselsdorf bude dnes v Paskvilu

K o p ř i v n i c e (dam) - Hlavním hostem dnešního vydání hudebního magazínu Paskvil, který od šesti hodin deseti minut vysílá druhý program České televize, bude místní kapela Nesselsdorf.

Trio muzikantů, které si za svůj název zvolilo německý výraz pro Kopřivnici, zahraje na obrazovce dvě své skladby. Součástí dnešního Paskvilu bude i rozhovor se členy Nesselsdorfu, hudba této kopřivnické formace bude navíc podbarvovat celý živě vysílaný magazín.


MIS music měla soustředění

K o p ř i v n i c e (dam) - Sehrání vokálních a instrumentálních skupin dětského orchestru bylo hlavním cílem již čtvrtého hudebního soustředění žáků Soukromé základní umělecké školy MIS music.

Soustředění, kterého se účastnilo zhruba pět desítek žáků zmíněné školy se konalo na přelomu dubna a května v Trojanovicích.

Děti zkoušely společně se Swing Bandem Františka Mixy a na závěr soustředění zahrály svůj program na terase rekreačního střediska. Program, jehož co nejdokonalejší nacvičení bylo cílem soustředění, bude mít kopřivnickou premiéru v pondělí 15. května v Technickém muzeu. Od půl osmé tam totiž proběhne koncert s názvem Jazzová preludia aneb Swing Band uvádí žáky 1- SZUŠ MIS music, který navazuje na úspěch série koncertů Swing mezi veterány.


Kino nabídne divákům ’slaďák’ a vězeňské drama

K o p ř i v n i c e (dam) - Romantickou komedii Druhá šance a skvěle povedené drama z vězeňského prostředí Zelená míle nabídne tento týden filmovým fanouškům kino Puls.

Ode dneška až do pondělí budou večerní představení patřit právě víc než tři hodiny dlouhému dramatu Zelená míle.

Paul Edgecomb žije v domově s pečovatelskou službou a starý film s Fredem Astairem jej dostane do takové nálady, že začne své ošetřovatelce vyprávět svůj příběh starý 60 let, který ještě nikomu nevypravoval.

Kolem roku 1935 pracuje tehdy ještě, mladý Paul (Tom Hanks) jako dozorce ve vězení pro těžké zločince, kteří jsou odsud posíláni na smrt. Doba strávená ve vězení udělá z mladého dozorce znalce charakterů zločinců a jejich osudů. Za mřížemi se setká například s černým obrem Johnem, který má ruce jako lopaty a je obviněn z vraždy dvou dětí. Paul nemůže uvěřit, že člověk, který se bojí spát potmě, by byl schopen tak hrůzného činu. Je tu také hluboce věřící Arlen a bláznivý psychopat zvaný Divoký Bill. Nejobávanějším místem vězeňské budovy je hrůzostrašná chodba, natřená na zeleno, které všichni říkají ’Zelená míle’, na jejímž konci je cela smrti.

Scénář Zelené míle vznikl podle šestidílného románu mistra napětí Stephena Kinga. Režisér filmu Frank Darabont z obsáhlé knihy dokázal vytvořit velmi celistvý snímek, o kterém dokonce i autor předlohy řekl, že vystihuje jeho představy. Výborným tahem produkce bylo i obsazení Toma Hankse do role bachaře Paula, kterému tyto psychologicky problematické charakterní role velmi dobře sedí.

Dnes sice odpolední představení patřilo pohádce Princezna ze mlejna II, ale již od zítřka se bude v sedmnáct třicet promítat Druhá šance.

Ben a Katie Jordanovi (Bruce Willis, Michelle Pfeifferová) jsou manželé dlouhých patnáct let. Ale bohužel postupem času zjistili, že láska, která je kdysi svedla dohromady, je ta tam. Zamilovanost nejprve nahradil pocit odpovědnosti, potom vzájemné znechucení a na konec se na uvolněné místo začala drát nenávist. Vše vyvrcholí, když jejich dvě děti odjedou na prázdninový tábor a jejich soužití se změní v permanentní hádku. Ben se tedy po dohodě s manželkou odstěhuje a oba začínají nový život. Vzájemné odloučení však oběma manželům přinese možnost zrekapitulovat veselé i smutné okamžiky svého manželství a svobodně se rozhodnout, zda ještě mají v srdci jeden pro druhého místo.

Režisér Rob Reiner není v tomto filmovém žánru žádným nováčkem a filmy ’Když Harry potkal Sally’ je dokonce jedním z kultovních ’slaďáků’. Film, jehož název byl přeložen jako Druhá šance, se mu příliš nevyvedl. Ne však docela jeho vinou, dokonce i herecké hvězdy, kterých je ve filmu víc než dost, dělaly, co mohly, ale na vině je špatně napsaný scénář.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:38