Kopřivnické noviny č. 34/99 ze dne 30. září 1999

Zprávy z města a okolí

Zeman otevřel v Příboře fabriku na pračky

Lidé z partnerského Myszkowa přijeli na pravidelnou návštěvu

Za nedodržení vyhlášky hrozí pokuta až do sta tisíc korun

Do čtrnácti dnů by mělo u Bílé labuti vyrůst parkoviště

Tatra má zakázku za téměř půl miliardy

Střední školy se budou zájemcům prezentovat v Domě školství

Nové programy je již možné sledovat - zatím zadarmo

Dlužníci se po exekuci na účtě často nestačí divit

Zrušení poštovních středisek považuje Česká pošta za zkvalitnění služeb

Gross: Patnáctého října se stát stane vlastníkem Tatry

Podpora vzdělání dětí je lidem cizejší než boj s rakovinou

Změněnou trať Rallye Paříž - Dakar pojedou dva tatrovácké vozy

Většina skládek by měla zmizet do třech týdnů

Problémy s doručováním novin prý způsobil jeden ze zaměstnanců

Strážníci objevili důchodce, který utekl z vyšetření

Hukvaldy bude spravovat soukromá společnost


Zprávy z města a okolí

Zeman otevřel v Příboře fabriku na pračky

foto2.gif (20815 bytes)

Premiér Miloš Zeman si spolu s ředitelem společnosti Primus Janem Vleugelsem prohlíží mapu světa s vyznačenými působišti firmy.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Právě před týdnem byl v Příboře slavnostně otevřen rozšířený provoz belgické společnosti Primus vyrábějící průmyslové pračky a žehliče.

Závod, umístěný v prostorách bývalého výrobce limuzín Tatra Příbor, již nyní zaměstnává tři sta pracovníků. Počet zaměstnanců má navíc i nadále stoupat.  V příštím roce hodlá společnost zvýšit počet svých zaměstnanců na tři sta padesát a do roku 2002 by jich měla zaměstnávat až pět set.

Slavnostní otevření nového závodu proběhlo za účasti premiéra Miloše Zemana a velvyslance Belgického království Bernarda Pierreho. V souvislosti s otevřením nového podniku informoval Miloš Zeman o dalším významném snížení dolního prahu investičních pobídek. Na základě návrhu zákona, který vláda schválila den před Zemanovou návštěvou regionu, budou moci domácí i zahraniční investoři tyto pobídky získat již při investicích od pěti milionů dolarů, což znamená snížení dosavadní výše investice o polovinu. Výhod, mezi které budou patřit až desetileté daňové prázdniny, či nulové clo na dovoz moderních technologií, však budou moci využít pouze ti, kteří svou investicí vytvoří minimálně tři sta nových pracovních příležitostí.

Firma Primus začala v   České republice podnikat v roce 1991, kdy začala montáž praček ve   Fulneku. Během následujících let společnost přešla od jednoduché montáže až ke kompletnímu  vývoji a výrobě celého výrobku v  České republice. Většina surovin a součástek pochází rovněž z  České republiky. Vloni začala firma hledat nové výrobní prostory, kontaktovala CzechInvest, který jí upozornil na možnost odkupu prostor, ve kterých se dříve vyráběly limuzíny T ATRA 613. Do nákupu výrobních prostor a jejich rekonstrukce Primus vložil 85 milionů korun. V roce 2000 firma plánuje postavit v Příboře ještě další výrobní halu za zhruba pětatřicet milionů korun.

Primus, jehož nový provoz byl v Příboře otevřen, je jeden z největších výrobců průmyslové prádelenské techniky na světě. V současnosti je Primus jediný výrobce u nás, ve střední a východní Evropě, který je schopen dodávat kompletní vybavení průmyslových prádelen a výrobky firmy jsou vyváženy do více než stovky zemí světa.


Lidé z partnerského Myszkowa přijeli na pravidelnou návštěvu

K o p ř i v n i c e (hod) - Na pravidelnou návštěvu přijela čtyřčlenná delegace vedená starostou Zbigniewem Knoffem z polského partnerského města Myszkow.

V pátek si polská delegace prohlédla studio KTK, třídírnu odpadů, kompostárnu a dále sportovní zařízení. V odpoledních hodinách se sešli Poláci s vedením města, se členy sportovní komise, se zástupci sportovců a domlouvaly se možné aktivity pro příští roky v oblasti kultury, sportu a výměn pracovníků.

“Zatím se tyto aktivity představily s tím, že dojde k jejich upřesňování a bude záležet na finančních možnostech obou měst, jestli dojde k jejich naplnění či nikoli,” řekl místostarosta Zdeněk Krajčír.

V sobotu byl pro polskou delegaci připraven kulturní program, v jehož rámci si prohlédli kulturní památky ve Frýdku-Místku, Pustevny, skokanské můstky ve Frenštátě pod Radhoštěm. V neděli se zúčastnili poutě v Lubině, kde se setkali i se zástupci slovenské obce Lubina.


Za nedodržení vyhlášky hrozí pokuta až do sta tisíc korun

K o p ř i v n i c e (red) - Blížící se topná sezona, která společně s  méně příznivými meteorologickými podmínkami chladnějšího období roku bude znamenat zvýšení koncentrací znečišťujících látek v  ovzduší a větší zátěž pro naše plíce.

K  omezení emisí ze spalovacích procesů byla již v roce 1996 schválena vyhláška č. 1/96 K ochraně ovzduší na území města Kopřivnice, která povoluje spalování pouze těch paliv, která jsou považována za ekologická, tzn. zemního plynu, propan-butanu, dřeva, koksu a topného oleje s obsahem síry do 1 procenta. Vyhláška platí pro tzv. malé zdroje znečišťování ovzduší, což jsou objekty se zařízením ke spalování paliv o tepelném výkonu do 200 kW, např. rodinné domky, menší provozovny, školská zařízení apod. Platnost se vztahuje na území města Kopřivnice a místních částí. Výjimku mají do 29. ledna 2000 uděleny objekty plynofikované v rámci akce ’Plynofikace místní části Vlčovice, Mniší - II. etapa, druhá část’. V odůvodněných případech může městská rada udělit výjimku z  vyhlášky i jednotlivým objektům v  jiných částech města.

Všem, na které se vyhláška vztahuje, doporučujeme její dodržování. Za porušování jejich ustanovení mohou být uděleny značně vysoké sankce, u fyzických osob podle přestupkového zákona do 30 000 Kč, u právnických osob a podnikatelů podle zákona o obcích do 100 000 Kč.

Úplné znění vyhlášky je k nahlédnutí na odboru ŽP VLHZ a na sekretariátu kanceláře tajemníka Městského úřadu v Kopřivnici.


Do čtrnácti dnů by mělo u Bílé labuti vyrůst parkoviště

K o p ř i v n i c e (ili) - Situace, týkající se parkování automobilů před prodejnou potravin U Laciny, se konečně vyjasnila a tak jsme od středy 22. září svědky budování parkovací plochy. Po jeho dokončení, které je naplánováno do dvou týdnů za předpokladu pěkného počasí, se počítá s patnácti až dvaceti parkovacími místy i místem pro občany vlastnící průkaz ZTP.

Potěšující je skutečnost, že parkoviště nebude opatřeno parkujícími automaty, takže nákupu chtiví zájemci nebudou za odstavení automobilu platit.

Jak uvedl majitel prodejny Radek Lacina, od vybudování parkoviště si slibuje rozšíření služeb zákazníkům a jejich pohodlnější nákup.


Tatra má zakázku za téměř půl miliardy

K o p ř i v n i c e (dam) - Další zakázku pro ruský trh se podařilo získat kopřivnické Tatře. Kontrakt v hodnotě čtrnácti milionů dolarů, což v přepočtu znamená téměř půl miliardy korun podepsal generální ředitel automobilky Zdeněk Podolský.

Na základě této smlouvy kopřivnická automobilka vyveze především sklápěče o nosnosti 17 a 20,5 tuny ve speciální úpravě pro provoz na Sibiři. Součástí dohody je ovšem i první série nových kapotových vozů Jamal, které jsou opět určeny do složitých terénních podmínek a provoz v Rusku, byly homologovány loni na podzim. Tyto vozy by měly sloužit ruským naftařům. “Část kontraktu bude naplněna ještě letos a tento rok by tak měl pro Tatru znamenat meziroční zvýšení exportu na ruský trh, kde se po loňském pádu rublu postupně oživuje poptávka po importu. Zřetelnější oživení, způsobené v případě Tatry růstem aktivit naftařských a plynařských společností, pociťuje automobilka přibližně od července,” uvedla tisková mluvčí automobilky Eva Kijonková.

Další pozitivní krok udělala Tatra v posledních týdnech také ve svých obchodních aktivitách v Jugoslávii. Na jejím území byla dosud jediným dealerem tater firma Remont Valjevo, zaměřená především na servisní služby. Od minulého týdne je dalším zástupcem Tatry v této republice firma HDP-EKO z Bělehradu, která má své aktivity ve stavebnictví a komunálních službách.


Střední školy se budou zájemcům prezentovat v Domě školství

N o v ý J i č í n (hod) - Veletrh vzdělávání GEMMA ’99 se uskuteční od úterý 19. do čtvrtku 21. října v Domě školství v Novém Jičíně na Štefánikově ulici.

Přehlídka středních škol s nabídkou učebních oborů, které otevře první ročníky ve školním roce 2000/2001, se uskuteční již pošesté a je určena pro žáky osmých a devátých ročníků základních škol, výchovné poradce a samozřejmě i pro rodiče.


Nové programy je již možné sledovat - zatím zadarmo

K o p ř i v n i c e (dam) - Od konce minulého týdne mohou diváci Kabelové televize Kopřivnice sledovat všech pět programů, které budou v budoucnu šířeny v rámci placené nabídky.

Do konce listopadu budou moci všichni klienti KTK zdarma sledovat již známou hudební televizi Galaxii, Eurosport vysílaný s českým komentářem, dětský kanál SuperMax, Max 1 specializující se na dokumentární filmy a filmový kanál Hallmark.

Výběr těchto programů se řídil zájmem diváků, zjištěným během průzkumu, který si KTK mezi svými klienty provedla. K dvouměsíčnímu volnému šíření kabelovka přistoupila proto, aby mohla budoucím zájemcům ukázat, co jim program v případě, že si jej zaplatí, nabídne. Informace o tom, kde a jak si nové kanály naladit, jsou uvedeny na videotextu KTK.


Dlužníci se po exekuci na účtě často nestačí divit

K o p ř i v n i c e (red) - Co může postihnout člověka, který neplatí své dluhy, jsme se zeptali na právním oddělení městského úřadu.

Pokud někdo dluží jakoukoliv částku a má například stavební spoření, může přijít o celou státní podporu. Jestliže dojde na exekuci majetku dlužníka, která může být vedena i na prostředky uložené na účtě u stavební spořitelny, když spořitelna ve smyslu příslušných obecně závazných předpisů chápe jako banka, nejsou tyto prostředky chráněny žádným zvláštním ustanovením. Věřitel se může hojit i na tomto účtu, a to podle ustanovení občanského soudního řádu. Jestliže je tedy dlužníkovi ’sáhnuto’ soudem nebo správním orgánem na tento účet v rámci exekuce, pak podle Ministerstva financí ČR se dovozuje, že dlužník nesplnil podmínky stavebního spoření a ztrácí zcela nárok na státní podporu, která může činit až dvacet tisíc.

Z hlediska věřitelů je významná i skutečnost, že 6. února 1998 nabyla účinnost novela zákona o bankách, která významným způsobem prolomila bankovní tajemství v tom smyslu, že ukládá bance i bez souhlasu klienta sdělit oprávněnému věřiteli jeho bankovní spojení, či jeho identifikační údaje.

Obecně lze konstatovat, že údiv ze strany dlužníků při exekuci bývá nemalý, když zvláště citelně se účinky exekuce mohou projevit v době, kdy je dlužník nečeká jako v případě jisté dlužnice, která nehradila místní poplatky, přičemž nereagovala na výzvy správce poplatku, ani na jiná opatření. Vzhledem k tomu, že dotyčná nebyla výdělečně činná, správce poplatku exekuci nerealizoval. V okamžiku, kdy tento důvod pominul a dlužnice dále dluh nehradila, bylo přikročeno k výkonu rozhodnutí, což z její strany vyvolalo emotivní reakci. To však již bylo na jakékoliv jiné řešení, které by pro dotyčnou bylo přijatelnější, pozdě.


Zrušení poštovních středisek považuje Česká pošta za zkvalitnění služeb

K o p ř i v n i c e (ili) - Česká pošta, státní podnik připravuje od 1. října změny ve způsobu doručování v obcích Lubina, Mniší a Vlčovice. V souvislosti s těmito změnami dojde v uvedených obcích ke zrušení poštovních středisek. Doručování poštovních zásilek bude zajišťovat pošta Kopřivnice 1 motorizovaným doručováním. Podávání zásilek v těchto obcích bude možno řešit podávkou u motorizovaného doručovatele v průběhu pochůzky.

Jak ve svém vysvětlujícím stanovisku uvedlo vedení České pošty, s. p., Obvod Nový Jičín, v doručování zásilek nejen, že nedojde k omezení nabídky, ale naopak dojde k rozšíření spektra služeb poskytovaných v průběhu pochůzky, jako je například možnost doručování rozměrnějších a hmotnějších zásilek, což do té doby nebylo možné nebo možnost podání rozměrnějších a hmotnějších zásilek přímo u doručovatele. Doručování peněžních zásilek a důchodů nedozná žádných změn. Zároveň se zrušením poštovních středisek, která byla v obcích otevřena pouze od 8.30 do 9.30 hodin a zavedením motorizovaného doručování, připravuje Česká pošta, s. p., Obvod Nový Jičín zřízení poštoven, které by poskytovaly určitou část poštovních služeb a otevřeny by byly alespoň dva dny v týdnu v odpoledních hodinách, především pro snadnější dostupnost ze strany pracující části obyvatel obcí.

Státní podnik vidí zavádění nových pracovních technologií z hlediska rozvoje a modernizace poštovních služeb jako nezbytné a spatřuje v nich hlavně přínos pro zákazníky.

Budou-li ovšem stanovisko vedení České pošty sdílet i obyvatelé Lubiny, Mniší a Vlčovic ukáže teprve čas. Zatím je rozhodnutí přijímáno s rozpaky. 


Gross: Patnáctého října se stát stane vlastníkem Tatry

foto3.gif (24265 bytes)

Místopředseda parlamentu a ČSSD Stanislav Gross hovoří na setkání s občany v Katolickém domě v Kopřivnici.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Při pracovní návštěvě Stanislava Grosse v Kopřivnici jsme jej požádali o rozhovor.

Co vás vedlo k návštěvě našeho regionu, na jaké pozvání jste přijel?

Přijel jsem na pozvání okresní organizace sociální demokracie. Je to běžný výjezd, které se snažím pořádat alespoň dvakrát do týdne po nejrůznějších regionech. Samozřejmě jejich součástí je setkání s veřejností, aby měli lidé možnost nám říci své názory, zeptat se nás, případně nám i vynadat. Samozřejmě se musíme také starat i o problémy, a nejen z hlediska, jak to vysvětlit lidem, ale tak, aby se daly i řešit, takže součástí je i jednání o problémech a případně i o pomoci, jak tyto problémy řešit.

Co si myslíte o aktivitách, které vyvíjí vedení města, co se týče nezaměstnanosti?

Já jsem přesvědčen, že to, co se zdejší radnice snaží realizovat, ten vcelku na rozsah neobvyklý projekt průmyslové zóny, je správná cesta. Je to plně v souladu s tím, co se snaží prosazovat vláda České republiky. V návrhu rozpočtu vláda počítá, že budou posíleny prostředky na podporu takovýchto průmyslových zón. Index je asi 254 procent, o to by měly být navýšeny prostředky, takže věřím, že je dobrá šance, že se Kopřivnice dočká státní podpory. Slíbit to ale samozřejmě v tuto chvíli nemohu, protože to nejsou nárokové prostředky. Ale tak, jak jsem se mohl se vším seznámit, tak musím konstatovat, že radnice udělala maximum pro to, aby jako žadatel splnila všechny podmínky pro tuto státní účast. Takže já si myslím, že radnice dělá maximum a občané mohou být s její prací spokojeni.

Myslíte si, že se současné vládě podaří zastavit nárůst nezaměstnanosti?

Všechno nasvědčuje tomu, že se v příštím roce ještě nějakého zvýšení nezaměstnanosti dočkáme. Obávám se, že se můžeme celorepublikově dostat do dvouciferných čísel. Ale myslím si, že vláda udělala řadu kroků, které by měly vést ke snižování nezaměstnanosti. Ať je to již otázka podpory oněch průmyslových zón. Výrazně a dramaticky se navršují prostředky jdoucí na podporu drobného a středního podnikání prostřednictvím Českomoravské rozvojové a záruční banky.

Snažíme se řešit problémy velkých průmyslových podniků, které jsou pilířem zaměstnanosti v regionech. Je to problematika Tatry Kopřivnice, Vagónky Studénky, takže to jsou konkrétní věci a my se o nich nejen bavíme, ale myslím si, že se i ty věci hýbají poměrně i kupředu. Co se týče Tatrovky, tak se konečně podařilo odblokovat zástavu na akciích, které měla Škoda Plzeň. Ty se již v tuto chvíli administrativně zpracovávají, aby přešly na Konsolidační banku. Ta za ně zaplatila Škodě Plzeň, řeší se zápisy, takže nejzazší termín, který určitě doufám, že nebude překročen, je 15. říjen, kdy se Konsolidační banka, potažmo stát, stane rozhodujícím vlastníkem Tatry Kopřivnice. Řešíme otázky s tím, aby Konsolidační banka jako rozhodující vlastník poskytla provozní prostředky. Již se uvolnilo dvě stě milionů korun. Teď jsem se dozvěděl, že ještě jsou nějaké problémy se schválenými zbývajícími dvě stě miliony. Takže to všechno se budeme snažit řešit a myslím si, že rozhodně nikdo nemůže říct, že vláda v Praze dává ruce pryč od zdejší problematiky a už vůbec to nikdo nemůže říct o zdejší radnici.


Podpora vzdělání dětí je lidem cizejší než boj s rakovinou

foto4.gif (49959 bytes)

Děti kreslí na chodník v rámci Dne dobré vůle. Jejich rodiče mohli za symbolické srdíčko přispět nadaci Výboru dobré vůle.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - S podstatně menším pochopením, než Květinový den, se v Kopřivnici setkal Den dobré vůle. Ten se uskutečnil v den devátého výročí založení Nadace Olgy Havlové, minulý čtvrtek a v rámci dobročinné sbírky se členkám místního Junáku podařilo vybrat 9 965,10 korun.

“Zájem i přístup kolemjdoucích byl ve srovnání s Květinovým dnem podstatně horší. Je vidět, že rakovinou se cítí být ohroženo mnohem víc lidí, kdežto v případě Výboru dobré vůle si spousta lidí myslí, že se jich to netýká,” řekla organizátorka sbírky v Kopřivnici Miroslava Studená. Nakonec se však skautkám podařilo rozdat všech čtyři sta připravených srdíček. Ta byla symbolickou odměnou lidí, kteří se rozhodli přispět. Děti mohly svou solidaritu vyjádřit alespoň tím, že na chodník křídou namalovaly obrázek.

Výtěžek letošní sbírky bude použit na Fond vzdělání, který poskytuje dětem z dětských domovů a dětem se zdravotním postižením příspěvky na školní potřeby a pomůcky po dobu studia na středních a vysokých školách. Ročně o tento příspěvek žádá více než stovka uchazečů o studium. V minulém roce rozdělil Výbor dobré vůle na tyto příspěvky celkem 1 064 000 korun.

 

 

 

 

 


Změněnou trať Rallye Paříž - Dakar pojedou dva tatrovácké vozy

K o p ř i v n i c e (dam) - Plný změn bude následující ročník Rallye Paříž - Dakar. Tou největší bude změna trati. Startovat se totiž bude v Dakaru a po osmnácti dnech závod skončí u pyramid v egyptské Gíze.

Pětinásobný vítěz nejtěžší rallye světa Karel Loprais se již chystá na svůj třináctý závod. Tatra letos do Afriky pošle dva své vozy.

Posádku číslo jedna bude tvořit Loprais, Radomír Stachura a Petr Gillar, který vystřídá Josefa Kalinu na postu navigátora. Druhou tatrovku budou střídavě řídit Bedřich Sklenovský a Milan Kořený, navigátor druhého vozu zatím nebyl určen.

Stejně jako vloni i letos Tatra dodá pouze techniku, peníze nutné pro start v závodě zajišťuje agentura Lopraisova bratra Milana.


Většina skládek by měla zmizet do třech týdnů

K o p ř i v n i c e (ili) - Celosvětová ekologická kampaň na pomoc přírodě, pořádaná pod názvem Ukliďme svět, proběhla v Kopřivnici bez větší publicity. Podzimních brigád, se v pátek 17. září zúčastnily děti žen samoživitelek, které uklidily odpadky při cestě od Husovy lípy přes Janíkovo sedlo až po vrchol Červeného kamene.

Rozladění a smutek u brigádníků vyvolalo zjištění, že šest ohnišť, která na jaře v oblasti Červeného kamene zlikvidovali z důvodu nedodržení padesátimetrové bezpečnostní vzdálenosti od lesa, bylo opět obnoveno. V sobotu pak kopřivnická mládež pomáhala při úklidu konaném v rámci stejné akce ve Frýdku-Místku.

Občanské sdružení Blud v současné době dokončuje likvidaci nepovolených skládek v deváté a desáté zóně z deseti kopřivnických. V zónách zůstávají pouze skládky velkého objemu, které budou postupně likvidovány mechanizací, což je zhruba osm až deset procent celkového objemu černých skládek.

“Počítám, že přibližně za dva až tři týdny skončíme s úklidem Kopřivnice s tím, že na likvidaci nepovolených skládek jsme použili prostředky zhruba ve výši osmdesáti tisíc korun. A odvezeno je téměř padesát tun odpadu,” uvedl Richard Hodulák vedoucí občanského sdružení Blud, které se zabývá ekologií.

Ovšem tato čísla, jakkoli ještě nejsou konečná, zdaleka překročila původní odhady členů sdružení. Při úklidu bylo totiž nalezeno několik dalších nezmapovaných černých skládek, které nebyly v první vlně podchyceny. Ty byly taktéž v rámci možností zlikvidovány.


Problémy s doručováním novin prý způsobil jeden ze zaměstnanců

K o p ř i v n i c e (ili) - Na adresu První novinové společnosti, a. s., která převzala od České pošty, s. p., roznášku periodického tisku, se strhla v poslední době vlna kritiky ze strany majitelů obchodů na ulici Obránců míru, zapříčiněnou nepravidelnou donáškou. Jak uvedl majitel firmy Erkl Zdeněk Slatinský, v současné době pro změnu nedochází k nedoručení tisku, ale k pozdní donášce. Výjimkou prý nebývá ani polední doba.

Jak jsme se informovali na kopřivnické pobočce, problémy s nedoručováním novin způsobil pracovník organizace, s kterým již byl ukončen pracovní poměr. Pozdější doručování je způsobeno tím, že majitelé obchodů nemají před prodejnou schránku, do které by periodický tisk mohl být vhozen před otevírací dobou obchodu.


Strážníci objevili důchodce, který utekl z vyšetření

18. 9. oznámeno vloupání do jídelny ZŠ - náměstí

20. 9. neznámý pachatel se před domem č. p . 1188 na ul. Francouzské vloupal do vozu Š 120, ze kterého odcizil vysavač zn. Vorwerk v hodnotě 25 000 Kč

21. 9. oznámena krádež tašky s finanční hotovostí v prodejně Pronas, dále odcizení jízdního kola zn. Author od hřiště házené

22. 9. došlo v nočních hodinách k úmyslnému zapálení kartonových krabic na nákladové rampě za prodejnami na ul. Štefánikově a následnému zničení uloženého zboží

23. 9. oznámeno vloupání do vozu zn. Š Felicia na ul. Panské a odcizení autorádia

24. 9. v ranních hodinách byl na oddělení předveden mladík z Kopřivnice, který v podnapilém stavu fyzicky napadl personál restaurace Robinson. Při provádění služebních úkonů fyzicky napadl i dva policisty

25. 9. našli strážníci v prostoru zemědělského družstva v Lubině důchodce z Domova důchodců z Frýdlantu, který utekl z vyšetření z Frýdku-Místku, odkud došel pěšky do Lubiny. Dotyčný byl tři dny nezvěstný a trpěl nedostatkem vody a jídla. Strážníci po zjištění totožnosti jej nechali odvézt taxíkem zpět do místa jeho bydliště


Hukvaldy bude spravovat soukromá společnost

H u k v a l d y , F r ý d e k - M í s t e k (dam) - K významným změnám by od prvního ledna mělo dojít na hradě Hukvaldy. Vyplývá to ze změn ve zřizovací listině Muzea Beskyd, pod které hrad spadá a které mají začít platit od Nového roku. Hlavní změna se týká návštěvnického provozu na hradě, ten má totiž být zajišťován včetně průvodcovské činnosti dodavatelsky.

Smyslem změny má podle vyjádření frýdecko-místeckého Okresního úřadu být posílení finančních prostředků pro hrad Hukvaldy formou úspory výdajů na mzdy pracovníků, jejichž pracovní náplň byla prý omezena tím, že kulturní činnost na hradě začal zajišťovat Fond Janáčkovy Hukvaldy.

O tom, že fond na letošní sezonu zajistil kvalitní a pestrý program, není třeba diskutovat a shodují se na tom, jak na okresním úřadě, tak zaměstnanci hradu. V názoru, zda by měl Fond Janáčkovy Hukvaldy provozovat hrad jako celek, se již názory rozcházejí. “Nejsem si zcela jist, jestli je v pořádku, že kulturní památkový objekt, podobného významu jako hrad Hukvaldy, bude provozován soukromou společností, protože zkušenosti, které v tomto ohledu jsou, nejsou příznivé,” řekl Radim Kravčenko, který, ač kastelán hradu, vystupuje jako předseda odborové organizace hrad Hukvaldy, neboť z nařízení vedení muzea nesmějí zaměstnanci muzea komunikovat s tiskem. Okresní úřad však ve svém sdělení uvádí, že provoz hradu bude zajištěn tak, aby se zlepšily služby občanům, především v průvodcovské činnosti. Tato oblast prý totiž byla předmětem stížností. Stížnosti přiznává i Kravčenko ovšem v míře, která si rozhodně nežádá změny. “Letos si stěžovali dva ze sedmdesáti tisíc návštěvníků,” tvrdí.

Velmi odměřený postoj mají k provozování hradů soukromými subjekty také památkáři. Záleží prý především na odborných kvalitách dotyčné firmy. Z hlediska památkové péče, je v podstatě jedno, kdo památku provozuje, musí však být zajištěno, aby s ní dobře zacházel. Firma smí v památce provádět jen takové činnosti, které jí neubližují a které ji navíc správně prezentují. Zkušenosti jsou různé, převládají však ty negativní.

Hrad Hukvaldy zůstane i nadále pod správou Muzea Beskyd. Fond Janáčkovy Hukvaldy bude mít pronajaty hradní prostory a bude zde zajišťovat kulturní a průvodcovskou činnost. “Běžná údržba hradu bude zajištěna pracovníky Muzea Beskyd, stavební práce většího rozsahu budou řešeny dodavatelsky. Je připraven plán investičních akcí s výhledem na pět let. Veškeré výnosy hradu budou opět investovány zpět do jeho údržby a na zlepšení technického stavu,” uvádí se ve sdělení kompetentního okresního úřadu. “Nejde nám o naše místa, my jsme tady skončili. Chceme upozornit podle našeho názoru na špatné zacházení s významnou památkou,” řekl Kravčenko za zaměstnance správy hradu, jejíž čtyřčlennou podobu považují na Okresním úřadě ve Frýdku-Místku za rozsáhlou.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:32