Titulní strana

Odběr plastů na našem trhu vázne, situace však není kritická

K o p ř i v n i c e (ili) - Na posledním městském zastupitelstvu zazněla připomínka týkající se přerušení odvozu plastových odpadů zpracující firmou, která o ně přestala mít zájem. Zdánlivě krizovou situaci osvětlil ředitel firmy Slumeko Karel Březina.

“V žádném případě se nejedná pouze o jediného, ale o největšího odběratele polyetylénových láhví na našem trhu. Je jím firma Silon Planá nad Lužnicí, která z pet láhví dělá střiž. V současné době mají plné sklady, a proto momentálně zastavili jejich odběr. Se Silonem Planá máme smlouvu na určité množství, které nám vždy ročně odeberou. Současné pozastavení ale v žádném případě neznamená, že přestaneme vyvážet kontejnery na plast. V tomhle ohledu mohou být občané bez starostí,” uvedl Karel Březina.

Firma Silon odebírá převážně bílé láhve, protože se specializuje na výrobu bílé střiže, o kterou je největší zájem. Barevné plasty odebírají další tři odběratelé, kteří je exportují k dalšímu zpracování do zahraničí.

Firma Slumeko spolupracuje s pražskou firmou EkoKom, která, ačkoli ještě stále neexistuje tzv. obalový zákon, sdružila největší výrobce obalů kterými jsou například Tetrapack, Coca-cola, Pepsi-cola a další. A protože uvedené firmy všechny znají systémy, které fungují v západních zemích, snaží se za pomoci této firmy pomaličku předejít obalový zákon a dát dohromady lidi a firmy, které se zabývají shromažďováním obalů.

Právě firma EkoKom Praha po upozornění na prozatímní přerušení odběru pet láhví firmou Silon dodala Slumeku kontakty na další odběratele a v současné době se zabývá možností vlastního exportu.

“Momentálně opravdu odběr plastů na našem trhu vázne, ale pracuje se na tom, aby se dal do pořádku. Zdá se, že spolupráce s firmou EkoKom bude zajímavá pro všechny, kteří provozují dotřiďující linky nebo se vůbec zabývají separovaným sběrem. Průběžně o našich postupech a jednáních informujeme vedení města,” dodal ředitel firmy Slumeko Karel Březina.


Gross diskutoval s vedením města a Tatry

K o p ř i v n i c e (hod) - Do Kopřivnice a Nového Jičína přijel na pozvání okresní organizace ČSSD předseda poslaneckého klubu této strany a místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Stanislav Gross. Na pracovní návštěvě jej doprovázel poslanec Parlamentu České republiky za ČSSD Luděk Polášek, který je z Kopřivnice.

Návštěva Stanislava Grosse začínala v Novém Jičíně, kde jej přivítal okresní výbor České strany sociálně demokratické a proběhla zde tisková konference a beseda s občany.

Poté se přesunul do Kopřivnice, kde ho na radnici přivítalo vedení města v čele se starostou Jiřím Tichánkem a generální ředitel akciové společnosti Tatry Zdeněk Podolský. Hovořilo se nejen o Podnikatelském areálu Vlčovice, ale i o situaci v Tatře.

Asi po půlhodinové diskuzi s vedením radnice a Tatry se přesunul poslanec Stanislav Gross do Katolického domu v Kopřivnici, kde se uskutečnila hodinová beseda s občany, na které bylo přítomno asi osmdesát občanů od mladých až po nejstarší generaci.

V katolickém domě se diskutovalo nejen o vlastnictví Lidového domu v Praze a zda měla jít ČSSD do vlády, ale i o registračních pokladnách. Na dotaz, kdy vymění premiéra, Stanislav Gross odpověděl, že Miloš Zeman je člověk, který rychleji mluví, než přemýšlí, ale že neví, kdo by jej v současnosti nahradil.

V sále zazněl dotaz, že ve vládě chybí ženy a že se nelíbí její věkové složení. Stanislav Gross odpověděl, že poslanců ve věku do 30 let je nejvíce za ČSSD, a to osm, a že vládu není nejlepší posuzovat podle věku, ale podle toho, co dělá. Dále řekl, že horní vstupní věkovou hranici pro práci v parlamentu nemá žádná země. Diskutovalo se i o 14. platech soudců a ústavních činitelů, o referendu a o akci čisté ruce.


Do prosince je nejlepší doba na dotační programy

K o p ř i v n i c e (ili) - Od středy 15. září zahájilo v Domě podnikatelů v Kopřivnici činnost Městské energetické informační středisko. Základním posláním střediska je provádět zkušenými energetickými auditory jednohodinové bezplatné konzultace ve směru snížení nákladů na spotřebu energie.

Akce probíhá pod záštitou České energetické agentury. Obsazení poradců umožňuje poskytovat poradenství v celém rozsahu používaných i netradičních energií pro široký okruh zákazníků od malých odběratelů, přes střední až po velké průmyslové podniky. Zkušenosti ukazují, že obvyklé představy o jednom druhu úspor, toho času nejvíc reklamovaného, nemusí být vždy optimální. Stejného výsledku může být dosaženo levněji anebo i bez nákladů.

Rozsah poradenství je velmi široký s cílem najít optimální cesty, jak ušetřit náklady za energii při minimu vložených finančních prostředků. Vzhledem k tomu, že náklady na úspory energií bývají někdy značné, budou v rámci poradenství konzultovány i možnosti získání státních dotací. A právě od října do prosince je nejvhodnější doba pro přípravu podkladů pro dotační programy na rok 2000 s tím, že výběr zůstane na zákazníkovi. Poradci nezajišťují odbyt žádné konkrétní firmě a zachovávají si nezávislost.

Vzhledem k tomu, že bezplatná konzultace je časově omezena, je k dosažení maximálního výsledku vhodné se na ni předem připravit i ze strany zájemce. Je třeba znát tepelnou charakteristiku objektu, donést si náčrt, odběratelské smlouvy, údaje o spotřebě a platbách za poslední dva tři roky, znát údaje o spotřebičích, výrobních zařízeních, údaje o provozu a podobně. Poskytnutí těchto údajů není povinné, ale podstatně může zvýšit kvalitu konzultace.

Konzultacím je vyhrazena středa od čtrnácti do šestnácti hodin, telefonicky je možno si dojednat návštěvu na čísle 89 36 72, případně si sjednat konzultaci na místo.


Svazek obcí na zasedání změnil název, stanovy a osobu předsedy

H r a d e c n a d M o r a v i c í (hod) - Kopřivnice je členem sdružení Svazku obcí horního Slezska a severní Moravy. Zasedání tohoto sdružení, které se uskutečnilo v pátek 17. září v Hradci nad Moravicí, se za město Kopřivnici zúčastnil místostarosta Alois Janek. “Na pracovním setkání se provedly změny ve stanovách, které se odrazily i v názvu a nově se sdružení jmenuje Svazek obcí a okresů horního Slezska. Shromáždění mělo za úkol změnit statut s tím, že se bude scházet zvlášť polská a zvlášť moravskoslezská část. Sídlem sdružení je město Katowice. Rovněž došlo k výměně na postu předsedy tohoto sdružení. Bývalého předsedu Evžena Tošenovského nahradil primátor města Opavy Mrázek,” uzavřel místostarosta Alois Janek.


Česká a slovenská Lubina mají velmi mnoho společného

foto1.gif (19991 bytes)

Slovenská delegace z Lubiny vedená starostou Milanem Ostrovským (druhý zprava) si prohlíží přehradu ve Větřkovicích.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Minulá neděle byla nejen dnem lubinské pouti, ale také dnem, kdy ji navštívila delegace ze stejnojmenné slovenské obce. Ta leží v západoslovenském kraji asi deset kilometrů od Nového Mesta nad Váhom a má se zdejší místní částí až překvapivě mnoho společného.

Lubina na Slovensku vznikla spojením dvou menších obcí - Lubiny a Lubinské Kopanice, stejně jako zdejší Lubinu tvoří Větřkovice a Drnholec. Shoda panuje také v počtu obyvatel, neboť obě obce se blíží k patnácti stovkám občanů. Na Slovensku mají ale větší počet domů, tamní zástavbu tvoří až osm set popisných čísel.

Stejně jako tady i slovenští Lubiňané mají dva hasičské spolky. Zdánlivě nesmyslná dvojatost je tam však dovedena ještě mnohem dál.

“Máme dva fotbalové celky, dvě fotbalová hřiště, dvě knihovny, dva kulturní domy, dvě organizace Červeného kříže a spoustu dalších věcí,” řekl starosta Lubiny Milan Ostrovský, který spolu se svým zástupcem a manželkami tvořili oficiální delegaci.

Další velká podoba mezi oběma obcemi tkví v existenci jistých spolků. Ten místní si říká Lubiňan, zatímco na Slovensku si jej nazvali Spoločností za rozvoj Lubiny. Tato ekologicky politická organizace vznikla kolem minoritní skupinky zastupitelů za HZDS a SDM a činí vedení obce značné problémy. Právě zásluhou této společnosti však došlo k vzájemnému kontaktu.

“Lidé z tohoto spolku se dopisem obrátili na starostu Kopřivnice s návrhem na spolupráci. Váš starosta se obrátil již na mne, neboť právě já a nikoliv občanský spolek je mu partnerem. Na základě tohoto kontaktu nám pak byla nabídnuta možnost přijet se sem podívat,” řekl na závěr své návštěvy starosta Ostrovský.

V rámci návštěvy se slovenská delegace zúčastnila mše v kostele, následně si prohlédli alespoň část obce a byla také možnost diskuze se zástupci jednotlivých spolků a občanských iniciativ v Lubině. Z tohoto setkání již nyní vzešly návrhy na vzájemnou účast na závodech v požárním sportu a podobně.


Poprvé v historii poutě stály stánky a kolotoče na dvou různých místech

L u b i n a - Letošní pouť v Lubině byla výjimečná nejen tím, že se sešli zástupci Lubiny s delegací ze slovenské stejnojmenné obce, ale i že zde stály kolotoče poprvé na dvou různých místech.

První stanoviště kolotočů a stánků, na které jste mohli po cestě z Kopřivnice natrefit, se nalézalo hned pod křižovatkou na Frenštát a Příbor. Toto místo bylo využito poprvé a musím dodat, že na mne působilo dobře. Kolotoče byly umístěné mimo silnici a stánky měli prodavači postaveny podél odbočky a na autobusové zastávce. Automobilistům, kteří projížděli kolem tohoto místa v minulém týdnu za pěkného počasí, se naskytl zajímavý pohled na kolotoče a hned vedle volně pasoucí se stádo krav.

Druhým stanovištěm kolotočů bylo již tradiční místo na fotbalovém hřišti a v okolí katolického domu, kde stojí kolotoče každoročně. Jenom postavení stánků bylo letos velmi netradiční. Stánkaři měli rozloženy své stánky i podél cesty a vůbec jim nevadilo, že stojí v zatáčce. Když chtěl tudy v ranních hodinách projet nákladní vůz, měl značné problémy. Nemluvě o tom, že v odpoledních hodinách, kdy chodili lidé, měly problémy i osobní automobily.

Rozmístění stánků v Lubině kolem Katolického domu bylo velmi diskutabilní. Když je pouť v Kopřivnici, jsou určitá omezení a ta se kontrolují, zda je stánkaři dodržují, ale v Lubině toto chybělo.

Dana Hoďáková


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:32