Kopřivnické noviny č. 31/99 ze dne 9. září 1999

Zprávy z města a okolí

Do Vánoc bude hotova jen polovina digitální mapy

Novela zákona by mohla vyřešit vztah místní a štramberské MP

Výše odměny musí záviset na výsledcích, hřímá Ivan Telařík

Vysílání nových programů začne v říjnu

Tísňová linka městské policie je často zneužívána

Příští týden zasednou městští zastupitelé již počtvrté

Žádost o přídavky na děti je třeba podat do konce září

Školáci dostali informace o krizovém centru

V regionu bude zasedat sedmnáct poslanců

Nové logo dostane KDK až rok po soutěži

Dům dětí letos otevře na sedmdesát kroužků

Klidněji než vloni prožili hasiči uplynulé prázdninové měsíce

Klubu Kamarád by se hodil další člověk

Největší nárůst pohledávek města tvoří školné

Kopřivnice se aktivně zajímá o novou studii o odpadech

Znovuobnovení turistické trasy Lašskem a Valašskem

Děti okusily hrůznou stezku

Hasiči z Mnišího se chystají na mistrovství


Zprávy z města a okolí

Do Vánoc bude hotova jen polovina digitální mapy

K o p ř i v n i c e (dam) - Prvních šest listů digitální technické mapy a kompletní podklady pořízené během leteckého snímkování, nutného pro její vytvoření, má již nyní Kopřivnice k dispozici.

Snímkování začalo koncem dubna ihned po výběru příslušné firmy. “Bylo potřeba dost spěchat, neboť nasnímkování muselo být hotovo ještě před tím, než se terén zcela olistil. Přes koruny stromů by totiž nebylo možné vidět ploty, hrany chodníků a podobně,” řekl pracovník odboru informačního a datového centra kopřivnické radnice Karel Pargač.

Po leteckém snímkování, které proběhlo bez problémů a v jeho rámci byla dokonce zmapována část okolí, které bude možné použít později, následovala práce geometrů, kteří na základě leteckých snímků doměřovali v terénu určité body.

Toto doměřování probíhá s přestávkami v podstatě doposud. Podle sdělení provádějící firmy Geometra Opava mají zaměřenu víc jak polovinu města.

Realizace celé mapy je naplánována na dva roky. Lidé z Geometry budou jednotlivé části své práce dodávat ve čtyřech etapách vždy v pololetí a na konci roku.

“Jako první část nám byly předány podklady z leteckého snímkování a prvních šest mapových listů zobrazující oblast okolo Alšovy ulice,” uvedl Pargač. Podle plánu by do konce letošního roku mělo mít město k dispozici asi padesát procent celé mapy.

Navíc již nyní má radnice k dispozici také kompletní výsledky leteckého snímkování. Tyto materiály v rastrové podobě budou na úřadu uloženy pro případné opětovné použití v budoucnosti. Digitální technická mapa je prakticky digitální kombinací třiašedesáti různých hladin zobrazujících zvolené skupiny objektů, které pak lze libovolně kombinovat. Mapa, která podle Pargače dosahuje vysoké přesnosti, bude sloužit zejména k lepší evidenci majetku města. Většina úředníků bude mít k dispozici prohlížečku, což je software, který sice umožní mapu prohlížet, nebude jím však možné mapu překreslovat. Součástí prohlížečky jsou databázové tabulky, kde si bude možné vést příslušné údaje o objektech v mapě.


Novela zákona by mohla vyřešit vztah místní a štramberské MP

K o p ř i v n i c e (hod) - Velitele Městské policie v Kopřivnici Jana Müllera jsme se zeptali, v čem spočívá metodická pomoc štramberské městské policii? “Metodickou pomoc poskytuji na základě dohody, kterou uzavřeli starostové Kopřivnice a Štramberku. Ta spočívá v poradenství v oblasti rozpočtové a personální, nákupu a použití zařízení a techniky pro obecní policii,” řekl Jan Müller.

“Na městskou policii nám přišly návrhy na novelizaci zákona o obecní policii. Od roku 2001 by měl být novelizován zákon o městské policii a v něm se možná docílí i toho, aby se mohly sloučit třeba i tři obce a mít jednu městskou policii. Třeba Štramberk v letním období, kdy je velký turistický ruch, by potřeboval čtyři strážníky a v zimě by tam stačil pouze jeden. My v Kopřivnici máme také hodně práce přes letní měsíce, ale ani přes zimu toho nemáme méně. Na služebně máme pult centrální ochrany, kamerový systém, psí útulek. My nemůžeme říct, že máme okurkovou sezonu v zimě.

Návrhem novelizace byla oslovena všechna města, ve kterých působí městská policie. My jsme ji připomínkovali v tom, aby byla prodloužena platnost strážníků. Dále aby strážníci po schválení v jednotlivých městských zastupitelstvech mohli sloužit i na území katastru jiného města, než toho, které je zřídilo. Chceme aby se zvýšily pravomoce pro strážníky městské policie v oblasti dopravy na všechna stojící vozidla a aby strážníci mohli dokončit zákrok i mimo katastr města,” dodal velitel Jan Müller.


Výše odměny musí záviset na výsledcích, hřímá Ivan Telařík

K o p ř i v n i c e (dam) - Návrh na změnu způsobu odměňování členů vedoucích orgánů akciové společnosti Tatra podal na její poslední valné hromadě dobře známý drobný akcionář automobilky Ivan Telařík.

Podle něj není dořešena motivace vrcholových manažerů. “Úspěšní manažeři musí dostat za svou práci přiměřeně zaplaceno, ale jenom za výkon a nikoliv za funkci,” citoval ve svém emotivním vystoupení před akcionáři Telařík.

To, že odměny členů orgánů společnosti jsou fixně dány, Telaříka rozhodně neuspokojilo. “Můj návrh, aby manažeři byli v odměňování závislí na hospodaření firmy, je do značné míry provokativní, neboť ve slušných společnostech je to samozřejmé,” tvrdí Ivan Telařík.


Vysílání nových programů začne v říjnu

K o p ř i v n i c e (dam) - Od prvního října by Kabelová televize Kopřivnice měla začít volně šířit pět nových programů. Po jeden měsíc trvající prezentaci bude následovat zakódování těchto programů a dále je bude možné sledovat pouze prostřednictvím dekodéru po zaplacení příslušného poplatku.

Po jednání s poskytovateli česky mluvících programů Max 1, Supermax a Galaxie je jisté, že tyto bude možné na obrazovkách klientů KTK pozorovat. K těmto třem s největší pravděpodobností ještě přibude filmový kanál Hallmark a Eurosport v češtině. S instalací potřebné technologie začínají zaměstnanci kabelovky již nyní, aby bylo možné začít s vysíláním ve slíbeném termínu.

“Podle toho, co víme, je zájem o německy mluvící programy mnohem nižší. Mnoho lidí má podle našeho průzkumu zájem připlatit si za česky mluvící programy,” vysvětlil ředitel KTK Jan Bittner důvod zavedení kódované nabídky. Volné šíření těchto česky mluvících programů však není možné. “Jsou to všechno stanice, za jejichž šíření budeme muset zaplatit, takže je nemůžeme šířit volně, nýbrž taky jen za úplatu,” řekl šéf kabelovky.

Stejně tomu od podzimu bude i se zatím volně šířenou televizí Galaxie. Ta bude muset být stejně jako Eurosport stažena z volné nabídky, aby se vyhovělo smluvním vztahům mezi KTK a dodavateli signálu. Hradecká televizní společnost bude i nadále vysílat ve stejné podobě, jak ji diváci znají. Spekulace o možnosti vysílání Vávrovy ČNTS se ukázaly lichými. “Podle toho, co vím já, jednání nedopadla tak, jak diváci očekávali. ČNTS své pořady na Galaxii vysílat nebude, protože Galaxie má v licenci jiné podmínky,” sdělil Bittner.

Případné doplňování programů o další kanály se podle Bittnera bude řídit zájmem klientů Kabelové televize Kopřivnice.


Tísňová linka městské policie je často zneužívána

K o p ř i v n i c e (hod) - K zneužívání telefonní linky tísňového volání číslo 156 dochází velmi často. Městská policie v Kopřivnici se domluvila s Telecomem na spolupráci, aby bylo možno vysledovat, v kterou dobu a odkud je nejčastěji voláno.

“Nejčastěji volají děti ve věku od 12 do 14 let po skončení vyučování. Pokud dojde k jejich přichycení, budou přestupky řešeny nejen s jejich rodiči, ale i ve škole, kterou navštěvují,” řekl velitel městské policie Jan Müller.


Příští týden zasednou městští zastupitelé již počtvrté

K o p ř i v n i c e (hod) - Zasedání městského zastupitelstva se uskuteční příští týden ve čtvrtek 16. září v 16.30 hodin v zasedací místnosti anex Městského úřadu v Kopřivnici.

Na programu bude mimo jiné Podnikatelský areál Vlčovice, majetkoprávní úkony města, návrh změny územního plánu a vyhláška města, pojmenování ulice Hanse Ledwinky a prodej lyžařského vleku.

Dále se zastupitelé budou zabývat rozdělením příspěvku sportovním organizacím, rozpočtovými opatřeními, projektem prodeje bytových domů.

Na zasedání městského zastupitelstva nebude chybět v programu i bod různé, ve kterém se bude projednávat projekt Ústavu sociální péče s denním pobytem a smlouva o Sdružení, které zahrnuje víceúčelové zařízení na Bílé hoře.

Přímý přenos ze zasedání městského zastupitelstva bude přenášet i kabelová televize.


Žádost o přídavky na děti je třeba podat do konce září

K o p ř i v n i c e (ili) - K prodloužení nebo podání žádosti o přídavek na dítě s nárokem od 1. října tohoto roku je nutno doložit příjem obou rodičů za rozhodné období, to znamená za rok 1998. Všichni studenti a žáci, kteří dovrší v září 1999 patnácti let, musí doložit potvrzení o studiu. Navíc musejí doložit potvrzení o studiu všichni studenti středních a vysokých škol, aby rodiče splnili předepsané náležitosti pro přiznání přídavků na dítě. Všechny děti, které dojíždějí do škol, musí doložit potvrzení o studiu na předepsaném formuláři, pokud si jejich rodiče budou žádat o příspěvek na dopravu.


Školáci dostali informace o krizovém centru

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že krizové centrum pro děti a mládež Čtyřlístek při kopřivnickém Azylovém domě SAD prakticky funguje již několik měsíců, teprve nyní se existence tohoto zařízení dostane do povědomí těch, kterým je určeno.

Se začátkem školního roku by se totiž každému žáku v okrese navštěvujícímu pátou třídu základní školy a vyšší, měl dostat informační leták se stručnou charakteristikou toho, co Čtyřlístek nabízí. Mladší děti by pak měly být s obsahem letáku seznámeny prostřednictvím svých třídních učitelů.

“Původně jsme měli vytištěno o něco méně letáků, ale nakonec jsme se rozhodli pro dotisk, takže nyní by mělo mezi lidmi být zhruba šestnáct tisíc kusů,” řekl ředitel Azylového domu SAD Jaromír Navrátil. Většina tohoto množství byla prostřednictvím školského úřadu předána ředitelům jednotlivých škol a následně školákům. Další formou propagace budou také nálepky, které pro své zviditelnění s úspěchem použila např. také novojičínská Linka bezpečí.

Kromě rozvrhu hodin, přesného umístění krizového centra a kontaktu na něm najdou školáci na letáku také informace v jakých situacích ho mohou vyhledat. V jeho zdech bude možné hledat radu v otázkách vztahu s rodiči, partnerských vztahů, sexu, drogových závislostí a podobně.

Krizové centrum může dětem, které se na něj obrátí s vážnějším problémem, také poskytnout krátkodobé útočiště. Možnost strávit zde jednu, dvě noci již ostatně někteří využili. Při větším zájmu nabízejí odborníci z krizového centra Čtyřlístek také možnost uspořádání besed nad již zmíněnými problémy.


V regionu bude zasedat sedmnáct poslanců

K o p ř i v n i c e (dam) - Seznámení poslanců s regionálními aktivitami na severu Moravy je hlavním cílem třídenního výjezdního zasedání parlamentního Výboru pro evropskou integraci.

Toto zasedání by měl náš region hostit mezi čtrnáctým a šestnáctým zářím. Je možné, že se návštěva skupiny poslanců o jeden den zdrží, neboť 14. září se pravděpodobně uskuteční mimořádná schůze sněmovny. Iniciátorem zasedání výboru v severomoravském kraji je Josef Jalůvka, který je rovněž jeho členem. Spolu s ním se zasedání zúčastní celkem sedmnáct zákonodárců. Mezi ty známější patří předseda výboru Jaroslav Zvěřina, další místní poslanec Luděk Polášek, Vilém Holáň, Michal Lobkowicz nebo třeba stínový ministr zahraničí Jan Zahradil.

V rámci zasedání budou otevřeny tři specializovaná informační centra sloužící ke zlepšení informovanosti občanů o našem vstupu do Evropské unie.


Nové logo dostane KDK až rok po soutěži

K o p ř i v n i c e (ili) - Kulturní dům Kopřivnice, příspěvková organizace, která zastřešuje městskou knihovnu a městské informační centrum se bude moci během příštího měsíce prezentovat novým logem.

Logo již v minulém roce bylo vytištěno na titulní straně almanachu, když jeho návrh vyšel jako vítězný v soutěži pořádané kulturním domem. Zhruba mezi sto šedesáti návrhy, které byly vystaveny v dětském oddělení městské knihovny, nejvíc zaujalo výtvarné dílko, jehož autorkou byla tehdy třináctiletá Kristýnka Kociánová, žákyně Základní školy na ul. 17. listopadu v Kopřivnici.

“V současné době je celá záležitost v poslední realizační fázi než bude logo oficiálně zveřejněné, uvedl ředitel kulturního domu Vladan Jílek. Až opustí grafickou dílnu, bude zdobit propagační materiály městského informačního centra.


Dům dětí letos otevře na sedmdesát kroužků

K o p ř i v n i c e (ili) - Dům dětí a mládeže v Kopřivnici otevírá ve svých prostorách a na detašovaných pracovištích v mateřském centru Klokan a ve Štramberku pro letošní školní rok na sedmdesát zájmových kroužků a klubů.

Z novinek je možné vyzdvihnout sportovní hry pro malé kluky od 1. až 3. třídy a pro stejně stará děvčata - klub správných holek, rozšíření dramatiky - divadlo pro mládež a dětské amatérské divadlo, basketbalovou přípravku sedmi až devítiletých chlapců a cykloturistiku pro starší žáky. V Klokanovi se rozšířila nabídka o dětské divadlo - klobouček určené malým zájemcům, kouzelné proměny, při nichž si budou moci děti vyzkoušet všechny profese dospělých v praxi a pohybovou průpravu - skotačení určené sedmi až devítiletým dětem. Novinkou ve Štramberku bude cvičení rodičů s dětmi a rozšíření nabídky sportovních kroužků.

Jak uvedla ředitelka domu dětí a mládeže Hana Růžová, povedlo se jim pro letošní rok zdárně rozšířit nabídku výuky dramatické výchovy pro děti na školách a navázat spolupráci s mládežnickými divadly jiných měst.

“Navíc pokračujeme ve všech rozličných aktivitách, které se těšily oblibě mezi dětmi v minulých letech,” dodala ředitelka. Dům dětí a mládeže v Kopřivnici mimo zájmových kroužků sdružuje zájemce v klubech, ať to je například klub předškolák, klub rodinka, klub mladých nebo klub maminek.

Zájmovou činnost dům dětí a mládeže zabezpečuje za pomocí šesti stálých pedagogických pracovníků a pětašedesáti externistů, kteří se dětem věnují ve svém osobním volnu. V současné době hledají zájemce staršího osmnácti let, který by vedl kroužek výpočetní techniky.

V minulém školním roce se v kroužcích domu dětí sdružovalo zhruba devět set osmdesát zájemců, jejichž počet kolísá v průběhu celého roku.

“V rámci propagace jsme rozeslali informační letáky na všechny základní školy nejen v Kopřivnici, ale i Mniší, Lubině a Vlčovicích, Štramberku a Ženklavě, kteří využívají naší široké nabídky, jejichž žáci k nám do kroužku také dojíždějí, v takovém počtu, aby se jednotlivě dostalo na každého žáka. Teď už záleží pouze na ochotě učitelů, předat nabídkové letáky dětem,” uvedla k propagaci Hana Růžová.

Ti, kteří ještě nebo už základní školu nenavštěvují, si mohou přihlášku vyzvednout v Domě dětí a mládeže v Kopřivnici. Termín odevzdání přihlášek - 23. září je závazný pro všechny zájemce o kroužky a kluby mimo rybářský, který se každoročně těší největšímu zájmu. Mladí zájemci Petrova cechu si proto musejí přihlášky vyzvednout v době od 6. do 10. září a odevzdat následující týden.

Zápisné v jednotlivých kroužcích se pohybuje od sta do devíti set korun a splatné bude na zahajovací schůzce.


Klidněji než vloni prožili hasiči uplynulé prázdninové měsíce

K o p ř i v n i c e (dam) - Ve srovnání s loňským rokem podstatně klidněji prožili letošní prázdniny kopřivničtí hasiči. Během července a srpna vyjeli na území města k devětadvaceti případům, což je o osm výjezdů méně než za stejné období roku 1998.

“Ubylo zejména odstraňování rojů, ke kterým jsme vloni vyjížděli celkem v patnácti případech,” řekl velitel místních hasičů Miroslav Hlinka. Letos museli rojící se vosy Hlinkovi muži pacifikovat pouze dvakrát. Nejčastěji byli hasiči povoláni k otevírání domovních dveří, a to celkem ve čtrnácti případech.

Čtyřikrát byl hašen požár popelnice nebo kontejneru v různých částech města. Asi nejzávažnějším případem za celé léto byl požár lokomotivy na trati mezi Kopřivnicí a Příborem.

“Třikrát jsme asistovali u dopravních nehod. Jednalo se o odstavování plynových pohonů, zachytávání provozních náplní a podobně,” pokračuje ve výčtu zásahu Hlinka. Dvakrát došlo k falešnému poplachu při spuštění elektrické signalizace v prostorách technického muzea. A jednou hasiči zbytečně vyjeli do prostoru Váňova kamene, kde nebylo ohlášeno pálení klestí.

Rozhodně nejkurióznějším zásahem byl odchyt cizokrajného ptáka, který uletěl své majitelce na sídlišti Sever.


Klubu Kamarád by se hodil další člověk

K o p ř i v n i c e (dam) - Zaměstnání minimálně jednoho dalšího člověka by si vyžadovalo zkvalitnění služeb, které poskytuje dětem kopřivnický klub Kamarád po programové stránce.

V klubu kromě kopřivnické manažerky prevence kriminality Blanky Mikundové pracují dva mladí muži v rámci náhradní vojenské služby a další dva lidé v rámci veřejně prospěšných prací.

“Podle mne není civilní služba nejlepším řešením personálních problémů v klubu. Nejlepší by bylo, kdyby tam byl zaměstnán ještě jeden člověk, který by fungoval jako programový pracovník, ale na toho bohužel nejsou peníze v rozpočtu,” uvedla manažerka Blanka Mikundová.

Že je o program nabízený v klubu zájem, může dokladovat třeba i účast zhruba stovky lidí na posezení u táboráku na konci prázdnin. Pokud by však byl v klubu člověk, který by se programu mohl neustále věnovat, byla by nabídka mnohem kvalitnější.

Velkým přínosem klubu Kamarád jsou také jeho dobrovolní spolupracovníci, těch je v současnosti šest. Pravidelný program, čítající jednu větší akci za čtrnáct dní, bude v Kamarádovi zahájen až od října.

“Teď nám dává nejvíc práce zajistit zbývající víkendové pobyty, které jsou pořádány v rámci projektu Prázdniny s kamarádem. Se samotným programem v klubu začneme až se situace trochu ustálí. Musím se také sejít s dobrovolníky a domluvit se, jak budeme pokračovat dál,” vysvětlila vedoucí klubu Kamarád.

Na rozdíl od loňska, kdy nebyl harmonogram služeb pevně dán, by letos Mikundová chtěla zavést pravidelné služby vždy v určitý den v měsíci. “Myslím, že by to tak bylo lepší, jak pro naše spolupracovníky, tak i pro děti, které klub pravidelně navštěvují,” řekla na vysvětlenou.

Pravidelní klienti Kamaráda by měli představu o tom, jaká zábava je pro ně připravena.


Největší nárůst pohledávek města tvoří školné

K o p ř i v n i c e (hod) - Informaci o vymáhání pohledávek města za první pololetí letošního roku, které jsou v působnosti právního oddělení kanceláře tajemníka, vyslechla městská rada na svém zasedání v úterý 24. srpna.

Oddělení vymáhá ročně stovky pohledávek a nedoplatků v rozmezí od sto korun za přestupky až po částky dosahující několika set tisíc korun.

“Pokud jsou splněny zákonné podmínky a je vůle jednat, nabízíme možnost domluvy např. prostřednictvím splátek. Jsem nucen konstatovat, že se podstatně snižuje ochota dlužníků hradit své závazky, a proto se v drtivé většině obracíme na soud,” řekl vedoucí právního oddělení Dušan Krompolc.

Město na úseku právního vymáhání vykonává státní správu (např. pokuty či přeplatky sociálních dávek) i samosprávu. Co se týče vymáhání pohledávek vzniklé z titulu výkonu ze státní správy, má město obdobné pravomoce jako soud nebo finanční úřad, a to mu podstatně ulehčuje situaci. Horší je to u soukromoprávních pohledávek, např. plnění z kupních nebo nájemních smluv. V těchto věcech se město obrací na soud, a to trvá delší dobu.

Často se stává i to, že i po vynesení rozsudku, dlužník neplatí a město se musí znovu obracet na soud s návrhem na exekuci majetku. I zde platí, že zásadním opatřením s nejvyšší mírou efektivity je prevence - tedy nevstupovat na smluvní vztah s nedůvěryhodnými subjekty.

Obrovský nárůst v druhé polovině loňského roku zaznamenaly pohledávky města za školné v jeho zařízeních. Pro dluhy na školném bylo v loňském roce řešeno asi padesát dlužníků a i letos je situace obdobná.

Vymáhání těchto dlužných částek je ovšem velice administrativně a časově náročné, neboť se v mnoha případech jedná o osoby žijící na hranici životního minima, pro které splátky na vzniklý dluh a penále představují vážné ohrožení ekonomického chodu jejich rodin. Mnohdy se také jedná o osoby, jejichž jediným zdrojem příjmu jsou sociální dávky. Podobná situace je u přeplatků dávek sociální péče.

“V důsledku nárůstu osob porušujících základní povinnosti nájemce, a to neplacením nájemného a úhrad za služby spojených s užíváním bytu po dobu delší než tři měsíce, zabývá se právní oddělení od roku 1997 ve zvýšené míře rovněž žalobami na podávání návrhů na přivolení soudu k výpovědi dané pronajímatelem nájemci, jakož i žalobami na vyklizení bytu. V mnoha případech je totiž až reálná hrozba ztráty bytu, která je efektivním nástrojem pro vymáhání dluhu na nájemném,” uzavřel právník městského úřadu Dušan Krompolc.


Kopřivnice se aktivně zajímá o novou studii o odpadech

K o p ř i v n i c e (hod) - Zpracováním studie alternativního nakládání s komunálním odpadem se na svém zasedání zabývala městská rada.

“S očekávaným vstupem ČR do Evropské unie bude nezbytné i v regionu vyřešit otázku efektivního využití a zneškodnění odpadu. Tyto problémy bude řešit studie alternativního nakládání s komunálním odpadem a s odpadem jemu podobným v ostravském regionu, která zahrne celý budoucí ostravský kraj.

Kopřivnice předpokládá, že aktivní účast a práce na jejím zpracování nám přinese nové zajímavé údaje, prosazování vlastních zkušeností, a proto navrhujeme do řídícího týmu Hynka Rulíška, vedoucího odboru životního prostředí a Karla Březinu, ředitele firmy Slumeko, do realizačního týmu pro zpracování studie,” řekl místostarosta Zdeněk Krajčír.

Řídící tým je složen ze zástupců zadavatelů, kteří se podílejí na finančních nákladech. V současné době jsou již zapojena města Ostrava, Havířov, Nový Jičín, Frýdek-Místek a další. Městská rada schválila částku patnáct tisíc korun jako úhradu podílu na účasti.


Znovuobnovení turistické trasy Lašskem a Valašskem

foto4.gif (26797 bytes)

Účastníci sobotního pochodu Lašskem a Valašskem studují před startem mapu tratě.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Klub českých turistů Kopřivnice uspořádal v sobotu 4. září šestnáctý ročník turistického pochodu Lašskem a Valašskem, který po osmileté pomlce navázal na předcházejících patnáct ročníků.

Sto dvanáct účastníků, kteří za slunečného počasí vyrazilo na trasy dlouhé dvanáct, pětadvacet a třicet pět kilometrů si pochvalovalo nejen počasí, ale hlavně technické zabezpečení celé akce ze strany pořadatelů. Odměněni byli všichni, nejmladší teprve tříletý Robert Škrabola i nejstarší účastníci každé trasy navíc věcnou odměnou - hrníčkem s logem pochodu. Nejvzdálenějšími účastníky pochodu byli manželé Parmovi z Nemile v okrese Šumperk.

Jak uvedla Radomíra Blahutová, členka výboru Klubu českých turistů Kopřivnice, s účastí a počasím byli pořadatelé spokojeni. “V příštím roce bychom chtěli doladit a zkvalitnit jednotlivé trasy tak, aby byly vedeny méně po asfaltových cestách,” řekla Radomíra Blahutová. Prostředí Lašska je příjemná krajina bez velkého převýšení, proto se bude jistě obliba mezi turisty nadále zvyšovat.

Z dalších akcí, které Klub českých turistů Kopřivnice chystá, vzpomeňme jednodenní autobusový zájezd pořádaný 9. října na Vršatecké Podhradí.


Děti okusily hrůznou stezku

K o p ř i v n i c e (ili) - První zářijový pátek uspořádal Dům dětí a mládeže v Kopřivnici a firma Foto Morava noční pochod pro rodiny u chaty Červený kámen. Pěkné počasí a zájem o hrůznou stezku odvahy lemovanou kostlivci, posezení při kytaře s hudebním doprovodem přilákalo zhruba devadesát zájemců. Díky značné popularitě nočních pochodů a jejich skvělé propagaci si cestu do kopřivnických lesů našlo i sedm rodin ze Vsetína.


Hasiči z Mnišího se chystají na mistrovství

foto5.gif (24540 bytes)

Vítězné mužstvo Sboru dobrovolných hasičů Mniší oblastního kola ve Vsetíně.
Foto: Archiv

M n i š í (ili) - Grant ve výši čtyř tisíc korun dostalo od Městského úřadu v Kopřivnici Sdružení dobrovolných hasičů Mniší poté, co s převahou 31. července vyhráli oblastní kolo soutěže v požárním sportu ve Vsetíně. Částka z třetiny pokryje náklady na dopravu do Havlíčkova Brodu, kde od 17. do 19. září proběhne mistrovství České republiky družstev sboru dobrovolných hasičů Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v požárním sportu.

“Jsme rádi, že jsme příspěvek od městského úřadu dostali, protože pro dobrovolnou organizaci je problém zajistit dostatečné finanční krytí. Jenom autobus nás přijde zhruba na třináct tisíc korun,” svěřil se Václav Kabuďa, starosta sboru v Mniší.

Ze severní Moravy se finále dále zúčastní družstvo dobrovolných hasičů z Ostravy - Pustkovce, kteří si svým vítězstvím z minulého ročníku zaručili postup automaticky. Na mistrovství republiky v Havlíčkově Brodě změří své síly devět hasičských družstev z České republiky, konkurenci zvýší čtyři avizovaná družstva ze zahraniční - z Maďarska, Polska, Slovenska a Rakouska.

Mladou partu dobrovolných hasičů dlouhodobě trénuje Oldřich Hrnčálek, což úspěšně dokumentuje nepřeberná řada trofejí a diplomů, kterou jeho svěřenci získali v různých požárních soutěžích. Vynikající sportovní výkony by ale samy k umístěním na prvních příčkách soutěží nestačily. K tomu je zapotřebí kvalitní hasičská technika, o kterou se spolehlivě stará Miroslav Šustala.

Výsledkem snažení i mnoha dalších členů sboru je i poslední z úspěchů. Pětadvacátého srpna při soutěži O putovní pohár starosty Sdružení dobrovolných hasičů Mniší obsadilo z dvaceti družstev z okolí první dvě místa. Soutěžilo se v divácky nejzajímavější disciplíně v požárním útoku. A protože zájemců o soutěž v řadách dobrovolných hasičů v Mniší je povícero, v turnaji své síly měřila hned družstva dvě. Na třetím místě se pak umístil tým zástupců Větřkovic.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:31