Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 34/98 ze dne 8. října 1998

Titulní strana

Kandidáti slibují nesplnitelné, například budování kanalizace

Kupce Tatry se dodnes nepovedlo najít
Město požádá o dotaci na prevenci kriminality
Zastupitelé budou znovu rozhodovat o zrušení školky
Zájem o astronomii projevilo hodně lidí
Ani nezaměstnaní lidé si četbu neodpustí, míní knihkupec Rys

Zprávy z města a okolí

Poplatky ze psů by měly regulovat jejich množství
Zaměříme se na ekologickou výchovu, říkají politikové
Kopřivničtí radní rozhodně odmítají těžbu ve Frenštátu
Stavby továren na zelených loukách mají podporu
Také v odlehlých místech by se mělo zavést ekologické vytápění
Kasárna prozatím majitele nezměnila
Obchodníci tvrdí, že jim díky nezaměstnanosti klesly tržby
Lidé se cestou na vlak musí brodit blátem
Kandidáti slibují, že se zasadí o zprovoznění dialýzy na poliklinice

Kultura

Nohavica uvede staré i zcela nové věci
Soubor Gaudeamus plánuje přípravu hry Velké divadlo světa, ale chybí mu peníze
Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis
Firma, která koupí Tatru, ji může také vytunelovat

Sport

Kam za sportem
Výsledky
V I. lize nastává dusno, Agro se dostalo do čela
Váňa a Hejduková zvítězili v Národním poháru karatistů
Štafetu vyhrála ZŠ E. Zátopka
Macek vstřelil v sobotním zápase s Žilinou pět branek
Kovářová dosáhla v Praze deblového vítězství
V derby s Novým Jičínem hokejisté vybojovali první letošní bod
P. Klowersová zvítězila v závodě Českého poháru
Fotbalisté vítězně i v Odrách
Házenkáři v extralize zatím bez jediného bodu
Kopřivnický volejbalový klub doufá v udržení v národní lize
Příloha
Příloha Krimi

Titulní strana

Kandidáti slibují nesplnitelné, například budování kanalizace

K o p ř i v n i c e (tom) - Čím podrobněji kandidáti pro listopadové komunální volby vysvětlují své volební sliby, kterými chtějí získat hlasy voličů, tím více se ukazuje, že jsou schopni slibovat cokoliv, i když je předem jasné, že je to nesplnitelné.

V oblasti životního prostředí například většina kandidátů slibuje, že vybuduje kanalizaci a čistírny vod v místních částech - v Lubině, Vlčovicích a v Mniší. Napojení kanalizace v místních částech na čistírnu odpadních vod je palčivou otázkou, kterou je nutno co nejrychleji řešit. Splašky z domů, které jsou na kanalizaci napojeny, totiž končí bez jakéhokoliv vyčištění v řece Lubině,“ říká Milan Kapica, který je na třetím místě kandidátky KSČM. Také Marie Pešlová, která sama je volební stranou, míní, že „budování kanalizace v místních částech je neodkladnou záležitostí“. „Předpokládám, že to budou mít v programech všechny strany, a že se na tom shodneme,“ mylně se domnívá Pešlová.

Také sociálně demokratický kandidát a dnešní radní Oldřich Jašek míní, že „problém dešťových a splaškových vod v místních částech města se musí začít řešit“. ČSSD však hodlá prosazovat individuální zařízení na čištění vod, tedy domácích čistíren. „Na vybudování kanalizačního systému by se měly podílet i Severomoravské vodovody a kanalizace. Uvidíme však, kolik městu zůstane jejich akcií a podle toho bude město s vodárnami jednat. Pokud akcie město prodá, může se stát, že si kanalizaci místních částí bude muset platit zcela samo. Na vybudování domácích čistíren by se měli podílet majitelé domků, město a získat by se měla i dotace z fondu životního prostředí,“ vysvětluje záměry sociální demokracie Jašek.

Že bude v místních částech vybudována do čtyř let kanalizace a čistírny, slibují ještě lidovci. „Velmi zanedbaná je kanalizační síť i v Kopřivnici. Tady se chceme pokusit o nápravu. V místních částech kanalizace není vůbec. Do roku 2001 musí být všude čističky vod, takže jejich vybudování v místních částech chceme podpořit. Nejsem však schopen říct, zda budou lepší domácí čističky nebo jedna centrální čistírna vod,“ řekl lídr lidovců Alois Janek.

Naopak ti kandidáti, kteří mají představu o tom, jak bude v následujících letech vypadat rozpočet města, stojí při zemi a neslibují nemožné. „Myslíme i na vybudování kanalizace a čistíren vod v místních částech, ale vědomě to do volebního programu nedáváme,“ řekl lídr ODS Josef Jalůvka, který dnes zastává funkci starosty města. „Na přípravách se pracuje nepřetržitě, ale dnes si netroufnu říct, v jakém rozsahu by se kanalizace a čistírny měly provést. Kdo si dá s čistým svědomím do volebního programu, že to zrealizuje, ten je spíše fantasta. Tito lidé asi mají příliš mlhavé představy o tom, co vybudování kanalizace obnáší. Jde totiž o akci, kde se vynaloží desítky milionů korun a možná i hodně přes sto milionů na nepříliš rentabilní dílo. Dnes se totiž vyvíjí technologie, které umožní lokální čištění vod přímo u zdroje, které jsou levnější. Musíme tedy vyčkat a pečlivě zvážit, jak se s vodou v místních částech vyrovnat. Já se domnívám, že v prvních letech po volbách se vyjasní směr, kterým se budeme ubírat a potom bude záležet na tom, kolik seženeme peněz. Říct, že do čtyř let uděláme kanalizaci, je velmi smělé,“ tvrdí Jalůvka.

Ani republikáni, kteří mají kandidátku společnou se Sdružením důchodců ČR nevěří tomu, že se místní části v dohledné době dočkají kanalizace. „Čistírna odpadních vod by byla potřeba, ale nevěřím, že město bude mít peníze na vybudování kanalizace. To by byla tak nákladná záležitost, že to ještě dlouho bude v oblasti fantazie,“ uvedl republikán Václav Maleňák.


Kupce Tatry se dodnes nepovedlo najít

K o p ř i v n i c e (tom) - Ani na počátku října není jasné, kdo koupí kopřivnickou Tatru a jak se bude dále vyvíjet situace v automobilce, kterou léta tíží zhruba čtyřmiliardové dluhy. Dnešní vlastník Tatry Škoda Plzeň přitom plánoval uzavřít prodej Tatry do konce září.

Do hry o Tatru zároveň vstoupila po SDC další americká firma - IBDA, která chce zprostředkovat vstup některého světového výrobce automobilů do kopřivnické společnosti. Šéf českého zastoupení IBDA Brian Piper řekl, že firma již kontaktovala zahraniční automobilky a investory, kteří jsou ochotni do Tatry vstoupit. Žádné konkrétní jméno však nepadlo.

Mluvčí automobilky Eva Kijonková potvrdila, že zástupci IBDA jednali s finančním ředitelem, ovšem ne o vstupu cizí automobilky, ale pouze o možné finanční injekci. Také mluvčí škodovky řekl, že o vstupu nějakého investora do Tatry se zatím v Plzni nebavili.

Premiér Miloš Zeman nedávno řekl, že vláda prodej Tatry neznámé americké firmě SDC nepodpoří. Naopak by vláda uvítala příchod známé automobilky. Ministr průmyslu Miroslav Grégr míní, že by Tatře prospěl podobný sňatek, jako mladoboleslavské škody s VW.


Město požádá o dotaci na prevenci kriminality

K o p ř i v n i c e (jk) - Společným jmenovatelem zřízení klubu Kamarád, kamerového systému, který má monitorovat střed města, pořádání vyjížděk na kolech či dalších akcí pro mládež, je jedno, a to prevence kriminality v Kopřivnici. Tento závažný problém, který je dnes nutno neodkladně řešit v každé části republiky, udělal právě zde výrazný pokrok v uskutečnění výše zmíněných projektů, které nabízely program či opatření tomuto negativnímu společenskému jevu předcházející.

Také pro rok 1999 vypsalo Ministerstvo vnitra České republiky granty, které budou uděleny na prevenci kriminality. V tomto týdnu by mělo zastupitelstvo posoudit místní program prevence kriminality sestavený z devatenácti dílčích projektů. V případě schválení navrhovaného Komplexního součinnostního programu prevence kriminality bude město po ministerstvu vnitra žádat dotaci ve výši 2 825 000 korun. Spoluúčast města by představovala částku 399 tisíc korun, celkový náklad na projekt by se tedy měl vyšplhat do výše 3 311 500 korun.

Vybudování pracoviště, vhodného k pedagogicko-psychologické práci, je uvedeno v žebříčku priority projektů nejvýše. Včasnou a rychlou pomoc postiženým dětem a mládeži by tak měly zajistit služby pedagogicko-psychologické poradny. Realizátorem tohoto projektu, jehož celkové náklady jsou stanoveny ve výši 225 tisíc korun, by měl být místní odbor školství. Město hodlá projekt podpořit 40 tisíci korunami pro počítačovou techniku, výše požadované dotace od MV tedy bude 185 tisíc.

O grant se bude ucházet i další poradna, nesoucí název ’Kotva’. Ta hodlá nabízet pomoc a spolupráci především v oblasti drog, jejich typů a následků jejich užívání u dětí a mladistvých.

Nejvyšší částku ze všech devatenácti zařazených projektů - 690 tisíc korun by potřebovala městská policie na zhotovení kamerového bodu na sídlišti Sever. Jeho instalováním by došlo k pokrytí dalšího místa s častým nápadem trestní a přestupkové činnosti. Policie si od tohoto kroku slibuje snížení trestné činnosti ve vybrané lokalitě, především tedy zamezení krádeží a vykrádání aut. Městská policie vytvořila ještě další dva projekty. Doufá, že ke snížení kriminality by mohlo přispět i zřízení radiostanic a organizování akcí pro děti klubu Kamarád a veřejnost.

Mezi zajímavé, ale rovněž vcelku nákladné, projekty patří zřízení centra duševního osvěžení, za nímž stojí Karel Rubač. Předmětem projektu je vytvoření místa k volnočasovým aktivitám pro mládež, především k pořádání kurzů poučného charakteru se zaměřením na upevňování osobnosti, duševní vyrovnanosti, duševního zdraví, relaxaci a odreagování. Jeho cílem je vytvořit protiváhu rockovým a diskotékovým klubům, tedy ukázat mladým lidem další cesty, jak na sobě pracovat v oblasti tělesné, duševní i duchovní.

Azylový dům Malina nabízí dva projekty - a to ’Vzdělávání pracovníků pracoviště Krizové intervence’, jehož cílem je poskytnout kvalifikovanou pomoc obětem trestných činů a dětem v krizové životní situaci a ’Zefektivnění přenosu a uchovávání informací a dat’, jehož záměr je patrný již z názvu.

Na smysluplné trávení volného času dětí a mladistvých se zaměřují i projekty ’Prázdniny s kamarádem’, ’Klub mladých 99 - DDM Kopřivnice’, ’Letní tábor s Adamem’ a ’Děti, kterým se nepovedli rodiče’. Tyto se snaží nabídnout dětem široké spektrum každodenních aktivit, především však víkendové a prázdninové akce.

Také další dva projekty nabízejí volnočasové aktivity, mají však výhradně sportovní charakter. ZŠ Emila Zátopka hodlá ve své hale vytvořit podmínky pro florbalovou ligu a zapojit tak co nejvíce dětí do této populární hry. Odbor školství pak ve spolupráci s cykloturistickým oddílem chce organizovat cyklovyjížďky rodičů a dětí, spojené navíc s dopravní výchovou. Trochu odlišný směr má, ale stejnou cílovou skupinu hodlá oslovit, program s přírodovědným zaměřením ’Máme rádi zvířata’.

Selhávající, problémoví a neúspěšní žáci spolu s ostatními zájemci jsou cílovou skupinou projektu ZŠ - náměstí, která vytvořila projekt ’Podpora realizace dětí v prostorách školy netradičním způsobem - Škola pokaždé jinak’. Škola tak chce spolu s rodiči vybudovat prostor k realizaci kvalitních zájmů a zálib selhávajícím a problémovým dětem.

Zlepšit vybavení sídlištních či jiných prostorů, ve kterých děti a mládež tráví volný čas si kladou za cíl tři projekty. Děti by se tak mohly dočkat dovybavení mezisídlištních plácků netradičními průlezkami, úpravy dosud nevyužitého prostoru v blízkosti sídlištní zástavby či vybudování robinzonádního hřiště v prostorách městského parku.


Zastupitelé budou znovu rozhodovat o zrušení školky

V l č o v i c e (jk) - Od nového roku budou zřejmě rodiče dětí předškolního věku, žijících ve Vlčovicích, řešit otázku jejich umístění do jiné mateřské školy než doposud. Z důvodů malého počtu zde žijících dětí, doporučila městská rada k 1. lednu 1999 zrušení mateřské školy v této místní části Kopřivnice. Stejný problém byl projednáván již v roce 1997, tehdy se však dostatečným počtem dojíždějících dětí z Lubiny a z Kopřivnice podařilo toto zařízení udržet ještě jeden rok.

Pokud by definitivně došlo k vyřazení této mateřské školy ze sítě předškolních zařízení, muselo by se umístění dětí vyřešit jejich přemístěním do školek v Lubině a Kopřivnici, kde jsou ještě volná místa.

Z hlediska dojíždění by tento problém postihl pouze šest dětí, neboť to je přesný počet těch, které jsou přímo z Vlčovic. Alternativním řešením problému tohoto předškolního zařízení, do kterého bylo pro letošní rok zapsáno 20 dětí, je zrušit ředitelství mateřské školy a zachovat jedno oddělení jako odloučené pracoviště jiné mateřské školy. Dětí předškolního věku však podle propočtů odboru školství ubývá.


Zájem o astronomii projevilo hodně lidí

Foto 2

K o p ř i v n i c e (jk) - O tom, co je nového v astronomii, přednášel Jiří Grygar početnému publiku, které se v pátek 2. října sešlo v domě kultury.

V přednesu se vědec kromě jiného dostal i k vylíčení některých vesmírných pochodů, které by mohly ohrozit život na Zemi a upozornil tak na fakt, že práce astronomů, kterou by možná mnohý člověk považoval jen za kratochvíli, je velice důležitým vědeckým oborem. Při výkladu o planetkách, se doktor Grygar při zmiňování jejich jmen dotkl i Kopřivnice. Jedna z 8 600 dosud objevených planetek, je totiž pojmenována po slavném kopřivnickém rodáku Emilu Zátopkovi - prostě Zátopek.


Ani nezaměstnaní lidé si četbu neodpustí, míní knihkupec Rys

K o p ř i v n i c e - V zahraničí není běžné, že by menší města, jakým Kopřivnice je, měla samostatný obchod s knihami. V Kopřivnici jsou hned dva, což je pro místní obyvatele zajisté výhodou. Připočte-li se k tomu i městská knihovna, pak je kniha, co by nejdůležitější prostředek masové, vědecké a technické informace, snadno dostupným materiálem.

Otázkou je, zda tomu tak je a bude i nadále, kdy zvyšující se nezaměstnanost, konkrétně propouštění z Tatry, ovlivňuje koupěschopnost zdejších zákazníků.

„Řekl bych, že lidé si cestu do knihkupectví najdou vždycky, jelikož literatura je jako prostředek působení na člověka nenahraditelná, i přesto, že jí konkuruje televize, kino či divadlo. Určitý pokles tržby je zřejmý, poměr prodávané beletrie a dětských knížek však zůstává zhruba stejný, zákazník však pečlivěji vybírá. Lidé si dobře rozmyslí, za co peníze dávají, znamená to tedy, že se zvyšuje kvalita prodávaných knih. Nejvíce jdou na odbyt díla, jejichž cena se pohybuje v rozmezí 100 až 150 korun, tato také tvoří podstatnou část nabídky. Stále se však prodávají i naučné knihy a encyklopedie, jejichž cena často dosahuje vysokých částek,“ zamýšlí se nad prodejem knih v současné době majitel knihkupectví Oldřich Rys.

Dnes je k dostání také řada výtisků, které nabízejí hledání východiska ze složitých životních situací - například knihy Napoleona Hilla či Dana Carnegieho.

„Tyto knihy šly na odbyt již v okamžiku, kdy se na český trh dostaly a dodnes jsou žádány. Ztráta zaměstnání může být jeden z důvodů jejich koupě, jelikož lidé jsou nuceni se nějakým způsobem zabezpečit a hledají, jak na to,“ uvažuje majitel obchodu Rys.

Kromě toho se prodávají také odborné publikace, týkající se podnikání, to znamená živnostenský a obchodní zákoník, základy účetnictví a daňová soustava, což lze v některých případech přičíst právě ztrátě zaměstnání.

„Myslím, že stávající situace nás bude nutit lépe zacházet se zákazníkem i s knížkami. Bude třeba umět včas rozlišit, jakým směrem se situace u nás vyvíjí a postihnout soudobý trend,“ zakončuje Oldřich Rys.

Jana Kapounová


Zprávy z města a okolí

Poplatky ze psů by měly regulovat jejich množství

Foto 3

K o p ř i v n i c e (tom) - Kolem psů ve městě, které lidé chovají či spíše týrají v panelových domech a jež znečišťují ulice a veřejná prostranství výkaly, se vede téměř nekonečná diskuze. Jen účinné řešení se dosud nenachází. Jak si tedy představují řešení těchto problémů lidé, jež hodlají usednout na židle v novém zastupitelstvu?

Alois Janek, KDU-ČSL:

Budeme prosazovat vybudování nízkých plůtků kolem dětských hřišť tak, aby na ně nekáleli psi. To je v západní Evropě zcela běžné. Jinak jsme pro tvrdý postih majitelů psů, kteří nechají psy volně pobíhat před domy nebo je trápí chovem v bytech. Znovu se chceme vrátit k rozdávání pytlíků pro majitele psů.

Poplatky ze psů jsou již dnes dost vysoké, ale pravděpodobně bych doporučil, aby se ještě zvýšily. Potom by již možná lidé na sebe sami hlásili, kdo má psa a neplatí. Neměla by to být ovšem nějak závratná částka.

Josef Jalůvka, ODS:

Definitivně bychom chtěli dořešit problém znečišťování města psími exkrementy. Musíme již rozhodnout, zda psí záchodky ano nebo ne. Souvisí s tím i to, že musíme usilovat o to, aby byli všichni psi označeni čipy, aby je bylo možné identifikovat.

Poplatky ze psů by v husté zástavbě měly být vyšší, aby měly regulační charakter a zamezily dalšímu zvyšování počtu chovatelů psů v panelových domech, kde psi trpí. Jinou funkci mají psi u rodinných domků či pokud je chovají lidé postižení, kde by se poplatky zvyšovat neměly.

Oldřich Jašek, ČSSD:

Když jsme konzultovali volební program, byla kolem psů veliká diskuze. Radnice již vymýšlela všechno možné, aby se zabránilo znečišťování města psími výkaly, ale nic nebylo účinné. V sáčcích, které úřad rozdával, si nakonec lidé nosili do práce svačiny. Radnice by občas měla udělat výstavku, jak by se měli chovat majitelé psů. Měla by se spojit represivní i preventivní část opatření vůči majitelům psů. ČSSD rozhodně zavrhuje nápady, jako je zřizování psích záchodků, pořizování mobilních vysavačů a podobné nesmysly.

Poplatky ze psů jsou nyní na horní hranici, kterou umožňuje zákon. Pokud se jejich výše uvolní, budeme pro to, aby poplatky byly regulačním prvkem počtu psů. V případě útulku by se mělo dbát na to, aby se nestávalo, že se tam dostanou psi odjinud, než z Kopřivnice a Nového Jičína. Jednou ty psy občané přestanou odebírat a stane se, že v našem útulku budou psi z celého okresu.

Václav Maleňák, SPR-RSČ:

Majitelé psů by se měli chovat tak, aby jejich zvířata město neznečišťovala. Jak je k tomu však přinutit, je velice složitá otázka. Policisté na dohled na psíčkaře zjevně nestačí, proto by se mohl zřídit jakýsi ekologicko zkrášlovací spolek, který by měl možnost pokutovat majitelé psů. Hlavní by bylo, aby se na lidi udělalo bu bu.

Poplatky za psy jsou vzhledem k výdělkům přiměřené. Dále bychom jejich zvýšení nepodporovali. My spíše zastáváme názor, že je lépe stanovit nižší částku, kterou lidé zaplatí, než takovou, aby podváděli.

Milan Kapica, KSČM:

Provoz psího útulku již podpoříme, protože stavba již stojí, i když jsme s ní nesouhlasili, takže by bylo nehospodárné útulek nyní zavírat. Útulek má totiž i své klady, že po městě nepobíhají psi.

Jedna věc je, když má někdo psa u rodinného domku na vesnici jako hlídače a něco jiného je mít psa v panelákovém bytě. Právě tito chovatelé se podílejí na značném znečišťování města. Radnice však těžko vymyslí něco, co město od psích výkalů uchrání.

Nedomníváme se ale, že by se měly zvyšovat poplatky ze psů, protože jejich chov by se mohl natolik prodražit, že by se jich lidé začali ve větší míře zbavovat a psy by vypouštěli do ulic.

Marie Pešlová - (kandidátka se k otázce psů nevyjádřila a ani její program se problémy s chovem psů nezabývá, pozn. red.)


Zaměříme se na ekologickou výchovu, říkají politikové

K o p ř i v n i c e (tom) - V končícím čtyřletém volebním období se v Kopřivnici realizovaly zhruba dvě desítky akcí v celkovém objemu přes šedesát milionů korun, které měly vztah ke zlepšení životního prostředí. Jednalo se především o plynofikaci Kopřivnice a místních částí - Lubiny, Vlčovic a Mniší, vybudování kompostárny, psího útulku či třídírny odpadů.

ODS chce v dalších čtyřech letech navázat na dosažený stav. „Lidé, kteří přijíždějí do města, konstatují, že Kopřivnice je čistá a upravená, že se jim tady líbí. Samozřejmě je stále co vylepšovat, například úklid černých skládek v okolí města či častější sečení trávy v okrajových čtvrtích, ale to je limitováno finančními prostředky, které budeme mít k dispozici,“ řekl lídr ODS pro komunální volby Josef Jalůvka.

„Bohužel stále mezi námi žije dost duševně vyprázdněných lidí, kteří místo toho, aby si zaplatili popelnici, naloží odpadky do pytle a vyhodí to někde u příkopu za městem. Kdybychom je chtěli uhlídat, tak počet strážníků asi nebude mít konce. Spíše se budeme snažit je vychovávat, i když u dospělých lidí je to obtížné. Ve školách se již s ekologickou výchovou začalo. Myslím si, že děti vztah k přírodě vnímají nejlépe. Podporovat tedy budeme ekologická sdružení, která se na výchově dětí podílejí. Počítáme i s plynofikací dalších lokalit a tam, kde bude docházet k výstavbě nových domků. Problém, který se ve městě rozmáhá, je zvýšený výskyt hlodavců a potkanů. My chceme najít způsob, abychom nepřipustili další zvětšování počtu těchto škůdců,“ doplnil Jalůvka.

Sociální demokraté hodlají podle svého kandidáta Oldřicha Jaška podporovat lesoparkové výsadby v některých městských částech, například na sídlišti Sever. „Měla by se k tomu vytvořit jakási studie, která se tím bude zabývat. Měla by se taky dělat osvěta, aby lidé přestali zakládat další černé skládky. Míníme se zasadit o vyšší postihy za vyvážení odpadů na černé skládky. Nelíbí se nám ani stav toku Lubiny. Tam by mělo město vyvíjet tlak na Povodí Odry. Podpořit hodláme i revitalizaci Kopřivničky. Kontrolovat by se měl i stav pískovišť a dětských hřišť. Zatím se písek na hřištích nemění. Tuším, že dvakrát bylo v rozpočtu pamatováno na opravy hřišť a výměnu písku, ale nikdy se to nepovedlo. Dnes je devadesát procent hřišť zničených a houpačky jsou jen zdrojem úrazů,“ míní Jašek.

Komunisté ve volebním programu myslí v oblasti životního prostředí především na ochranu ovzduší. „Podporovat budeme plynofikaci těch míst, které ještě plynofikována nejsou. Plynofikovat by se měly i kulturní domy v Mniší a ve Vlčovicích,“ řekl komunistický kandidát Milan Kapica.

Kandidátka Marie Pešlová říká, že by se nemělo zapomínat na údržbu a čistotu lesa. „Myslím si, že by se měly lesy kolem Kopřivnice zkvalitnit. Zmizet by měly porosty, ve kterých se drží vlhko a hmyz,“ uvedla Pešlová.

Lidovci se domnívají, že by mělo být kvalitnější zadávání úkolů firmě Slumeko, která se stará o čistotu města a stejně tak by se měla zkvalitnit kontrola Slumeka, která je nyní nedostatečná.


Kopřivničtí radní rozhodně odmítají těžbu ve Frenštátu

K o p ř i v n i c e (tom) - Kandidáti stran, které pravděpodobně v novém zastupitelstvu získají nejvíce míst, se shodují, že město musí říct rozhodně, že si nepřeje dolování uhlí v blízkém Frenštátu.

„ODS je rozhodně proti těžbě uhlí. Jednak nebylo doloženo, že důsledky těžby nebudou mít vliv na poklesy hornin, ujíždění svahů a podobně, navíc záměrem OKD je uhlí vytěžit a spálit v elektrárnách. To si myslíme, že je špatně. Pokud za padesát či sto let budou takové technologie, které umožní uhlí šetrně vytěžit, potom by se mělo použít v chemickém průmyslu. Kopřivnice je navíc členem sdružení, které podporuje rozvoj turistického ruchu, takže těžba je s tím v příkrém rozporu,“ řekl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka.

Rovněž radní za ČSSD Oldřich Jašek uvedl, že ČSSD ani na regionální úrovni oficiálně nesouhlasí s otevřením dolů.


Stavby továren na zelených loukách mají podporu

K o p ř i v n i c e (tom) - Sotva se ochráncům přírody podaří zachovat louky a lesy kolem Kopřivnice v té podobě, jako jsou dnes. Na radnici totiž podporu nenajdou. Kandidáti pro komunální volby bez rozdílu říkají, že budou podporovat další průmyslovou i bytovou výstavbu.

Postoje ODS jsou již dostatečně známy z nedávné causy Draftex. Projekty, které splňují zákony dané ekologické limity, budou mít zelenou.

„Každý stavební nebo průmyslový projekt by měl být vyvážen ekologickou aktivitou. Bohužel, nejlevnější stavby jsou na zelené louce,“ uvedl kandidát za ČSSD Oldřich Jašek. ČSSD nadále bude prosazovat také vznik hospodářského parku v Lubině. „Mě postoj tamních občanů trochu mrzí, i když se jim nedivím, že se proti stavbě Draftexu bránili. Pokud přijde nový investor, měl by nejdříve zvažovat využití areálu Tatry, kde jsou nyní uvolňovány některé haly. Do Tatry by měla směřovat těžší výroba, která má vliv na životní prostředí a v Lubině by měly být spíše drobnější provozovny,“ míní Jašek.

„Co se týče podpory staveb, jako měl být závod Draftexu, budeme i nadále podporovat takové stavby. Lidé, kteří si přejí mít jen zelenou louku, u republikánů podporu nenajdou,“ prohlásil i kandidát za SPR-RSČ Václav Maleňák.

Komunisté sice tvrdí, že nemíní podporovat žádnou novou podnikatelskou aktivitu, která by ohrozila životní prostředí. „Na druhou stranu ovšem přibývá lidí bez zaměstnání, takže to nelze chápat tak, že budeme proti všem novým podnikatelským aktivitám, které změní louku nebo pole v průmyslový areál. Například v případě Draftexu, který chtěl stavět v Lubině, by tamní občané u nás zastání nenašli, protože měli dost možností připomínkovat územní plán a své námitky tak sdělit dříve. To, zda by Draftex porušoval některé limity, nejsem schopen dnes posoudit, pokud ano, potom bychom byli proti výstavbě takovéto továrny,“ řekl kandidát KSČM Milan Kapica.


Také v odlehlých místech by se mělo zavést ekologické vytápění

K o p ř i v n i c e (tom) - V odlehlých místech, kde nebylo zatím možno zavést plyn a lidé tam o něj mají zájem, budou budoucí zastupitelé podle svých slibů podporovat možnosti jiných zdrojů ekologického topení. „Máme na mysli například využití propanbutanového vytápění. To by obnášelo vybudování nádrží a rozvody do jednotlivých domků. Náklady na jeden domek jsou mezi osmdesáti až stem tisíc korun. Podílet na této investici by se kromě radnice měli i majitelé domků. Těžko je dnes říct, zda topení propanbutanem je dražší než zemním plynem. Ceny propanbutanu však dnes již jsou na evropské úrovni, takže nepředpokládám, že by stoupaly tak, jako tomu bude u zemního plynu,“ řekl kandidát za KDU-ČSL Jan Jalůvka.

„Netvrdím, že by se odlehlé oblasti musely plynofikovat, ale město by mělo hledat možnosti ekologického vytápění, které by bylo zároveň ekonomicky dostupné,“ uvedla Marie Pešlová.


Kasárna prozatím majitele nezměnila

K o p ř i v n i c e (jk) - Přestože záměr města odprodat kasárna, a to jednak jako budovu plus související pozemky a jednak jako nebytové jednotky, byl znovu zveřejněn, v evidenci města je stále jen jediná nabídka na odkoupení objektu podaná skupinou pěti podnikatelů. Tato skupina má zájem o odkoupení objektu jako nebytových jednotek, a to všech, některých jen do výlučného vlastnictví, zbývající do podílového spoluvlastnictví. Jako kupní cenu je schopna nabídnout šest milionů korun za všechny jednotky a zastavěný pozemek s tím, že v roce 1998 by uhradila 1,5 milionu korun.

Pro město z toho vyplývá, že dnes neexistuje řešení, které by zajistilo prodej ještě letos. Jako další a přijatelnější forma se tedy v případě pokračujícího zájmu kasárna prodat jeví způsob prodeje po jednotkách. Hlavní zásadou prodeje by mělo být to, že rozsah přechodu vlastnictví při prvním prodeji bude asi osmdesát procent.


Obchodníci tvrdí, že jim díky nezaměstnanosti klesly tržby

K o p ř i v n i c e (jk) - Nezaměstnanost, která v České republice v letošním roce opět vzrostla, se zákonitě projevuje na koupěschopnosti zákazníků. V malém městě jako Kopřivnice, kde gigantický podnik Tatra až donedávna zaměstnával obrovské procento lidí, se tak dá očekávat, že řada obchodníků bude mít s odbytem svého zboží problémy.

„To, že podnik Tatra letos propustil více než tisíc lidí, jistě svůj podíl na snížení tržeb má, ale přesto si myslím, že koupěschopnost zákazníků již dávno nestojí a nepadá s Tatrou. Řada lidí dnes za zaměstnáním dojíždí jinam,“ míní vedoucí firmy Erkl Zdeněk Slatinský. „Co se týče našeho obchodu, je pochopitelné, že současné tržby jsou oproti dřívějšku nižší, a kdybychom tady neměli servis, který tvoří značnou část našich aktivit, byl by prodej elektro zboží v tomto městě značně nelukrativní.“

Prodavačka sportovního zboží u firmy Ozon v centru Kopřivnice si myslí, že do tohoto značkového obchodu chodí v současnosti méně lidí, propouštění z Tatry však prý podle jejího názoru příliš tržbu neovlivnilo. „Řekla bych, že sem, vzhledem k ceně zboží, chodilo a chodí nakupovat jen málo lidí pracujících v Tatře,“ uvedla mladá žena.

Spolumajitel firmy ve stejném objektu sídlícího prodeje domácích spotřebičů se domnívá, že se počet zákazníků snížil, a že propouštění z Tatry určitě tržbu ovlivnilo.

Podobného názoru je i majitel knihkupectví v centru města Richard Králík. „Zákazníků je méně, odhadoval bych, že se tržba snížila přibližně o deset až patnáct procent.“ Budoucnost v případě další vlny propouštění podnikatel nevidí příliš růžově a připouští i zkrachování obchodu.


Lidé se cestou na vlak musí brodit blátem

Foto 4

K o p ř i v n i c e (jk) - I přesto, že chodník vedoucí mezi Loutkovým divadlem a autobusovým nádražím je pro lidi jdoucí od sídliště Pod Morávií vlastně nejkratší cestou na nádraží Kopřivnice zastávka, zůstává nedokončený. Je zřejmé, že převážná většina ráno spěchajících nebo v odpoledních hodinách se vracejících lidí dává před nevelkou zacházkou přednost právě této nejkratší možné, bahnité spojnici.

Jak řekl místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar, radnice o výstavbě regulérního chodníku v plánu pro letošní rok uvažovala, financí na jeho výstavbu by se však dostávalo pouze v případě, že by se z plánovaného rozpočtu peníze ušetřily. Již nyní je však jisté, že lidé se do voleb chodníku nedočkají. Naději jim dá snad příští volební program, jelikož strany ve svých volebních programech slibují právě vyspravení podobných nedostatků ve městě.

„Takto se můžeme bavit i o dalších ulicích v Kopřivnici, kde by bylo vyspravení chodníků na místě. Osobně považuji za kritičtější situaci na ulici Obránců míru, kde poblíž autobusové zastávky Kolonie jsou na chodníku boule a díry. Jak však říkám, i přesto, že například na tento chodník v kritickém stavu byl vytvořen projekt, zatím se na něj nedostane, natož na ty další. Byl bych rád, kdyby se to udělalo, ale těžko dneska říci, zda na to v příštím roce peníze budou. Je to plně v kompetenci lidí, kteří budou na radnici po listopadových volbách,“ uvedl Zdeněk Kunčar.


Kandidáti slibují, že se zasadí o zprovoznění dialýzy na poliklinice

K o p ř i v n i c e (tom) - Přestože stav kvality zdravotní péče ve městech zastupitelstva prakticky ovlivňovat nemohou, neboť jde o oblast téměř výlučně v kompetenci státních orgánů, kandidáti pro nadcházející komunální volby si zdravotnictví ve svých programech všímají. Pouze komunisté oblast zdravotnictví v návrhu programu nemají a ani se k ní dodatečně nevyjádřili.

Josef Jalůvka, ODS:

Uvažovali jsme o tom, že vstoupíme nějakým způsobem do projektu polikliniky, aby v ní město mělo alespoň nějaký částečný podíl, ale zřejmě tato cesta nebude prostupná. Nám šlo o to, změnit zpětně privatizační projekt, abychom pomohli poliklinice tak, aby nebyla zatížena úvěry.

Každopádně však chceme podpořit zprovoznění umělé ledviny, kterou v Kopřivnici potřebuje několik desítek lidí, kteří jsou dnes odkázáni na dialýzu v nemocnici v Novém Jičíně, jež je přetížena. Roli zde hraje přístup zdravotních pojišťoven, okresního zdravotního rady, okresního úřadu i nemocnice. Tady vidíme možnost prosazení změn některých stanovisek, k čemuž již pomalu dochází.

Samozřejmě budeme podporovat i zavedení odborných služeb, které zde zatím schází. Rovněž lékaři, kteří budou mít zájem ve městě působit v jiných prostorech, než na poliklinice, budou mít naši podporu.

Alois Janek, KDU-ČSL:

Poliklinika je soukromý majetek, takže tady nelze zasahovat. Víme, že tam mají potíže, třeba s dialýzou, která je v Kopřivnici potřebná. Pokud nebudou mít lékaři na poliklinice podmínky k práci, chceme, aby se město postaralo o to, aby lékaři sehnali prostory pro ordinace jinde. Zachovány by měly být i dětské poradny v místních částech. Špatná situace je dnes i při provádění preventivních prohlídek dětí. Máme jakési plány, aby se tato situace změnila. Myslíme si také, že by město mělo podpořit výchovu ke zdravému životnímu stylu ve školách.

Oldřich Jašek, ČSSD:

Situace není dobrá v oblasti prevence, zvláště u dětí. Chceme se zasadit o to, aby se znovu zavedly pravidelné hromadné kontroly dětí tak, jak tomu bylo kdysi. Město jako zřizovatel škol k tomu má páky.

Nejsme spokojeni ani s tím, co se děje na poliklinice, kde se dnes prodává kde co, co vůbec se zdravotnictvím nesouvisí. My navrhujeme, aby město iniciovalo vznik akciové společnosti, ve které by město mělo účast. Tak by radnice mohla mluvit do chodu polikliniky. Musel by se ale najít takový způsob, aby to radnici nestálo žádné peníze z rozpočtu.

Ve spolupráci s okresním úřadem by se mělo najít řešení na zřízení zubní pohotovosti alespoň v Novém Jičíně. Občané si také stěžují, že si nemají o víkendu a v noci kde koupit léky. To bychom rovněž chtěli změnit.

Václav Maleňák, SPR-RSČ

Mělo by se dbát na to, aby se nezanedbávala prevence. V zastupitelstvu to ale zřejmě neovlivníme.

Marie Pešlová:

V oblasti zdravotnictví, které je privátní, se chci zaměřit na podporu, která je ze strany města možná. To je zvýšení rozsahu, dostupnosti a kvality služeb. Bylo by vhodné vybudování ještě jedné ordinace obvodního lékaře na sídlišti Sever. Záležet to ale bude na zájmu lékaře. Pomoc ze strany města si představuji například tak, že bych pomohla s nalezením prostorů pro tuto ordinaci praktického lékaře.

Chci také podporovat rozšiřování domácí ambulantní péče, což se týká v podstatě domova s pečovatelskou službou a oblastní charity.

Všeobecně je známo, že zdravotnictví má potíže v celém státě. Chci se proto podílet na přípravě řešení zabezpečení zdravotnických služeb ve městě ve spolupráci s okresním úřadem a místními zdravotníky pro případ, kdyby podstatná část privátního zdravotnického sektoru nebyla schopna tyto služby zajistit. Zatím ale privátní zdravotnictví funguje.


Kultura

Nohavica uvede staré i zcela nové věci

K o p ř i v n i c e (jk) - Jaromír Nohavica se při své podzimní šňůře koncertů, kde vystupuje sám s kytarou a heligonkou (tahací harmonika), představí 12. října také kopřivnickým příznivcům folkové hudby. Na koncertu s příznačným názvem ’Jaromír Nohavica - Sám’ si posluchači budou moci vychutnat jak výběr ze starých desek, tak zbrusu nové, ještě nehrané písně, ale jako vždy je to zcela nově připravený recitál.

Tento nejpopulárnější český písničkář, původně textař zpěvačky Marie Rottrové, se stal velice populární osobností v roce 1982 po svém prvním vystoupení na jednom z nejprestižnějších nezávislých festivalů „Folkový kolotoč“ v Ostravě. V dobách totality mu však nevyšla až na výjimky žádná deska (pouze EP Písně pro Vladimíra Vysockého a LP Osmá barva duhy - záznam jednoho jeho koncertu). Teprve po listopadu 89 začínají vycházet jeho zásadní alba - ’V tom roce pitomém’, ’Mikymauzoleum’, ’Darmoděj a další’, ’Tři čuníci’ a ’Divné století’.

V roce 1997 se koncerty Jaromíra Nohavicy a jeho Kapely staly hlavní událostí této koncertní sezony a Jaromír Nohavica se s průměrnou návštěvností 900 diváků na jedno představení stal nejvíce navštěvovaným interpretem české populární hudby.

V letošním roce pak vyšla další deska ’Jaromír Nohavica - live 1997’, na které jsou zachyceny největší hity tohoto interpreta za celou jeho uměleckou kariéru v nových aranžmá pro Kapelu.


Soubor Gaudeamus plánuje přípravu hry Velké divadlo světa, ale chybí mu peníze

K o p ř i v n i c e (jk) - Vynikající dílo světového dramatika Celdrana Velké divadlo světa hodlá ještě v listopadu uvést kopřivnický divadelní soubor Gaudeamus, který tak nastudováním tohoto díla míní pokračovat ve svém ojedinělém zaměření na historické hry s duchovní tematikou. Hra, které v sobě odráží vztahy člověka k člověku a člověka ke světu, by měla navíc výborně zapadnout do atmosféry předvánočního zamyšlení.

O hru projevili zájem v Příboře, Novém Jičíně, Albrechtičkách, Fulneku, Bílovci a Šenově. V Kopřivnici by měla hra být uvedena v prostorách katolického domu.

Soubor je však závislý na příjmech ze vstupného a na sponzorských darech. Právě již v únoru zastupitelstvo souhlasilo s uzavřením dohody o příspěvku na divadelní hru Příběh čtvrtého z mudrců částkou pěti tisíc, přičemž celkový rozpočet na její uvedení byl 11 700 korun. Pro nastudování a uvedení hry Velké divadlo světa bude podle souboru potřeba částka 62 tisíc korun. Tentokrát se soubor na radnici obrátil s žádostí o příspěvek ve výši 25 tisíc korun. Příspěvek by této výše však dosáhnout neměl, městská rada navrhuje jen pět tisíc korun a definitivní slovo, zda bude přidělen, bude mít zastupitelstvo.


Dr(o)bečky z knihovny

Žijeme v době, kdy se informační technika stala nedílnou součástí našeho života, kdy dítka školou povinná skloňují ve všech pádech slova jako surfování na Internetu, WEB, e-mail...

Je naprosto jasné, že i taková instituce, jakou je knihovna, nemůže zaostávat se zaváděním a především využíváním nejrozmanitějších možností informační a výpočetní techniky. Nemá cenu si zastírat, že se tomu tak ve většině knihoven děje již delší dobu. Od září letošního roku se konečně i my k těmto moderně pracujícím knihovnám připojujeme. Ptáte se proč? Ne, nezakoupili jsme nový elektrický psací stroj, nýbrž počítačový knihovnicko-informační systém LANius.

Co LANius přinese nového knihovně, jejím pracovníkům a hlavně vám, čtenářům? Především je třeba říci, že nejdříve musíme vytvořit úplnou databázi veškerého našeho knižního fondu, čítajícího cca 80 tisíc svazků. To znamená každou knihu či časopis vzít do ruky a potřebné údaje vložit (přepsat) do počítače. Vytisknout katalogizační lístky a čárové kódy. Čárové kódy pak nalepit na zadní stranu daného titulu. Již od začátku října může tedy čtenář narazit na tituly s těmito vlepenými kódy. Dnes to pro něj nepřinese ještě žádnou změnu. Ale přibližně za dva roky, kdy předpokládáme, že skončíme s vkládáním celého knižního fondu, nastane chvíle, která změní nejen práci všech knihovnic, ale také - a to hlavně - zdokonalí služby poskytované čtenářům. Jak? O tom si můžete přečíst příště.


Čternářský servis

Kulturní servis

Čtvrtek 8. října

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin akční sci-fi USA Armageddon. K Zemi se řítí obří asteroid a katastrofu může odvrátit pouze riskantní záchranná akce...

Pátek 9. října

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin akční sci-fi USA Armageddon

Sobota 10. října

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin akční sci-fi USA Armageddon

Neděle 11. října

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na české pohádkové pásmo Ukradené sluchátko. V 17.30 a 20 hodin uvede kino Puls akční sci-fi USA Armageddon

Kino Štramberk v 17 a 19.30 hodin uvede akční film Ztraceni ve vesmíru. Neuvěřitelné dobrodružství rodiny Robinsonových na jejich cestě vesmírem. Do 12 let nepřístupný

Pondělí 12. října

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin akční sci-fi USA Armageddon

Středa 14. října

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin kriminální film Vabank. Pohled do zákulisí hráčů pokeru

Čtvrtek 15. října

Kino Puls uvede v 17 a 20 hodin fantastický katastrofický film USA Godzilla. Měří sto metrů, váží šedesát tisíc tun a právě to dostalo chuť na „Velké jablko“. Kultovní japonské monstrum v režii R. Emmericha (Den nezávislosti) devastuje New York

Pátek 16. října

Kino Puls uvede v 17 a 20 hodin fantastický katastrofický film USA Godzilla

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19 hodin do kostela sv. Bartoloměje na Trio Cantabile (patron koncertu PSK Kopřivnice). Hrají: Ludmila Vernerová - soprán, Václav Kunt - flétna, Lýdie Hartelová - harfa. Koncert duchovní hudby pro soprán, flétnu a harfu, zazní skladby J. S. Bacha, F. X. Thuriho, J. A. Plánického a dalších (platí předplatné KPH)

Sobota 17. října

Kino Puls uvede v 17 a 20 hodin fantastický katastrofický film USA Godzilla

Neděle 18. října

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na Trnkovu Zahradu. Unikátní a kompletní animovaná filmová kolekce překrásných příběhů z Trnkovy Zahrady i s jejím kocourem - hlídačem. V 17 a 20 hodin uvede KINO PULS fantastický katastrofický film USA Godzilla

Kino Štramberk uvede psychologické drama Rudý labyrint. Richard Gere v hl. roli nového amerického thrilleru. Hlavní hrdina uvízne v labyrintu čínských vězení. Jen ona mu může pomoci. Do 12 let nepřístupný


Firma, která koupí Tatru, ji může také vytunelovat

Byl jsem účastníkem besedy občanů s vedením Tatry a zástupci města, vysílané kabelovou televizí 24. září. Jak vyplynulo v průběhu besedy, vyjadřovalo se vedení Tatry o životnosti svého podniku velmi skepticky až poraženecky, z čehož jsem smutný. K mé otázce, co si slibují od spolupráce s americkou firmou, která podle mých informací může maximálně vložit do podniku 240 mil. korun svých prostředků, vedení sdělilo, že tato firma chce koupit podíl Tatry za 450 milionů. Podle informací, které mám, činí zadluženost Tatry 3,5 až 4,5 miliardy korun. Tím chci jen říct, jakou důvěru k tomuto partnerovi mám.

Pak v besedě vystoupil pan Bukovský, který hovořil o dřívější pořizovací hodnotě podniku po rozvojovém záměru (asi deset miliard korun). Je zde otázka, co se chce za těch 450 milionů prodat - zřejmě můžeme předpokládat, že tato cena (vzhledem k prodanému majetku) bude podhodnocena, což může zmíněný kupec dál prodat, třeba za miliardu korun, a to například ozubárnu, jak uvedl pan Bukovský. Názorný příklad, jak tunelovat podnik.

A nyní k dalšímu problému. Pan Kuboš (člen zastupitelstva) vznesl na pana starostu dotaz (poslanec za ODS), jak se zachová - zřejmě při hlasování v parlamentu - k deficitnímu rozpočtu navrhovanému vládou a zdůraznil ve svém příspěvku, že rozpočet obsahuje prorůstová opatření na oživení naší ekonomiky. Ve svém vlastním příspěvku jsem připomněl, že tato prorůstová opatření činí v navrhovaném rozpočtu 8 miliard korun. Jak pan poslanec odpověděl? Tato vláda neví nebo snad neumí taková opatření realizovat a z toho zřejmě můžeme vyvozovat, že minulá vláda pana Klause, která se podílela na hospodářském krachu naší republiky, by měla lepší recept na oživení ekonomiky.

To jen tak na okraj, ale poslanec jako špičkový politik by měl mít zájem a pozorně sledovat politickou scénu, třeba v ekonomickém dění a sledovat v médiích pořady, které jsou k tomu zaměřeny.

V neděli 20. září byl na televizi Prima v pořadu Šachová partie právě pořad o tom, jaká jsou prorůstová opatření v navrhovaném rozpočtu současné vlády, která přednesl vicepremiér Mertlík a postupně tato opatření komentoval a světe div se, Mertlíkův oponent, bývalý ministr průmyslu a obchodu Kühnl jako by souhlasně kýval hlavou a přimlouval se za více takových opatření. Náš pan poslanec se nechce zřejmě zabývat takovými žvásty takových politických i ekonomických břídilů, kteří byli na scéně zmíněného pořadu.

Raději zanechávám této nechutné meditace, ale teď vážně k vedení Tatry, která, jak se zdá, nevidí východisko z krachu. Jak využíváte ministerstva průmyslu? Máte stejný názor jako pan předseda Klaus, který nazval ministra Grégra ’socialistou’. Já vám to povím, jestli to nevíte, že dnešní ministr Grégr, již dříve, jako ministr průmyslu federální vlády měl zřejmě nemalé zásluhy na fúzi mladoboleslavské škodovky s Volkswagenem.

Na závěr jen strohá poznámka, měl (myslím dříve) někdo z politiků takový zájem o Tatru jako dnešní premiér?

Miloslav Křenek, důchodce, bývalý dlouholetý zaměstnanec Tatry a člen MO ČSSD Kopřivnice


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 8. 10. 13 - 15, 17.30 - 21, pá 9. 10. 6 - 9, 13 - 15, 17.30 - 22, so 10. 10. 12 - 22, ne 11. 10. 9 - 19, po 12. 10. zavřeno, út 13. 10. 18 - 21, st 14. 10. 18 - 21, čt 15. 10. 13 - 15, 17.30 - 21 hodin

Sauna: ženy: út a čt 15 - 21 hod., muži: st 15 - 21 hod. a pá 15 - 22 hod., společná: so 14 - 22 hod.

Hokej: čt 8. 10. v 18 hod. HC Kopřivnice - Přerov (II. liga muži), ne 11. 10. v 9 hod. HC Kopřivnice - Šternberk (8. tř.), v 17 hod. Uničov - HC Kopřivnice (II. liga muži), čt 15. 10. v 18 hod. HC Kopřivnice - Orlová (II. liga muži), so 17. 10. v 17 hod. Uherské Hradiště - HC Kopřivnice (II. liga muži)

Bruslení veřejnosti: so 10. 10. 14 - 15.30 hod., ne 11. 10. 19 - 20.30 hod. diskotéka na ledě

Malá kopaná Kopřivnice: so 10. 10. 8 - 15 hod. 2. liga (IV. turnaj), ne 11. 10. 8 - 16 hod. 2. kolo ligového poháru KMK, so 17. 10. 8 - 15 hod. 2. liga (V. turnaj), ne 18. 10. 8 - 15 hod. 1. liga (V. turnaj)

FC Kopřivnice: so 10. 10. v 9 a 10.45 hod. FC Kopřivnice - FK Baník Havířov A (st. a ml. žáci), so 17. 10. v 15.30 hod. FC Kopřivnice - Metylovice (muži)

Házená: so 10. 10. v 8 hod. Kopřivnice - HC Zubří (ml. žáci B), v 9.15 hod. Kopřivnice - Karviná (st. žáci B), v 10.45 hod. Kopřivnice - Ostrava (ml. žáci A), ve 12 hod. Kopřivnice - Ostrava (st. žáci A); ne 11. 10. v 8.15 hod. Kopřivnice - Hranice (ml. dor.), v 11.45 hod. Kopřivnice - HC Ivančice (st. dor.) a ve 13.15 hod. Kopřivnice - Karviná (ml. žáci B), so 17. 10. v 10 hod. KH Tatra Kopřivnice - Kostelec (muži)

Volejbal: so 10. 10. v 10 hod. na zimním stadionu (tělocvična) Kopřivnice - Vyškov

Rekreační turistika: ne 11. 10. v 6.26 hod. odj. ČD Kopřivnice - Suchdol ČD - Heřmánky st. ČD - Maria sk. Spálovský mlýn - Spálov zámek - vyhlídka - Jakubčovice ČD - odj. ve 12.54 hod., návrat v 15 hod.; so 17. 10. v 6.12 hod. odj. ČD Kopřivnice - Jablůnka ČD - 518 m Vesník - 606 m Pastýřův vrch - Růžďka - U Lošků - Hlinské - Bystřička ČD - (uctění pilota O. Kresty) - odj. v 15.17 hod., návrat v 16.50 hod.


Výsledky

FC Kopřivnice: žáci: FC Kopřivnice - Bílovec starší 0:2 a mladší 1:0, góly: Hanzelka

Házená: mistrovská utkání: ze so 3. 10. - minižáci A v Zubří: KH Kopřivnice - Cement Hranice 16:3, - KH Vsetín 14:3, - HC Zubří 6:21, střelci: Palán 16, Polášek 9, Valentík 4, Socha 3, Skurka 2, Hruškovský a Bartl 1; ml. žáci A: TJ Rožnov p. R. - KH Kopřivnice 9:16, střelci: Olšovský 4, Jakeš 3, Sykala, Hábovčík, Bonn a Veřmiřovský 2, Danišek 1; ml. dorost: SKH Ostrava - KH Kopřivnice 18:28 (9:13), střelci: Machačík 9, Winkler 8, Smutek a T. Veřmiřovský 4, Venclík, Kučerka, M. Veřmiřovský 1; st. žáci A: TJ Rožnov p. R. - KH Kopřivnice 12:31 (5:17), střelci: Bezděk 7, Kaluža a Peichl 6, Veřmiřovský 5, Chasák 4, Čierný 2, Vrána 1; ml. žáci B: SKP Frýdek-Místek - KH Kopřivnice 20:8 (6:3), střelci: Jahn 3, Váňa 2, Novák, Seidl a Domitra 1; ne 4. 10. - st. dorost: HC Maloměřice - KH Kopřivnice 20:23 (6:13), střelci: Štěpán 9, Machačík 7, Hanzelka 2, Bílek, Gřes, Záborský, Marek a Vála 1; st. žáci B: Havířov - KH Kopřivnice 27:11 (11:3), střelci: Pěček 4, Chromek 3, Martínek 2, Lipový a Sedlář 1; minižáci B: KH Kopřivnice - DDM Val. Meziříčí, - TJ Rožnov p. R. 7:13, - HC Zubří 14:15, střelci: Šustala 15, Kovalák 9, Líňa a Šula 1

Hokejbal Kopřivnice: Hodslavice - Rebels 5:5, W. Diamons - Montastok 4:7, Hodslavice - Crusaders 3:2, Rebels - W. Diamons 3:8, Crusaders - Montastok 1:10, Hodslavice - Trappes 4:2, Rebels - Montastok 2:5, Hodslavice - W. Diamons 2:6, Hodslavice - Trappes 5:0, Crusaders - Montastok 0:10, Hodslavice - Crusaders 3:5

Hokej: junioři: Frýdek-Místek - HC Kopřivnice 3:3; dorost: Uničov - HC Kopřivnice 6:1, branka: Žáček; 6. tř.: Poruba - HC Kopřivnice 2:7, branky: Jahn, Klos; 7. tř. Poruba - HC Kopřivnice 4:4, branky: Kotrla 2, Bureš, Csóka; 8. tř. HC Kopřivnice - Poruba 7:3. 6. tř. HC Kopřivnice - Karviná 6:3; 7. tř. HC Kopřivnice - Karviná 1:2; 8. tř. Karviná - HC Kopřivnice 2:8; junioři: HC Kopřivnice - Karviná 5:4; dorost: HC Kopřivnice - Karviná 3:4. Turnaj 3. tříd - minihokej: HC Kopřivnice - Nový Jičín 4:1, - Přerov 4:1, - Poruba 1:3

Kopaná v Lubině: žáci: Lubina - Veřovice 1:5, gól: Svoboda; dorost: Lubina - Veřovice 0:3; muži: Lubina - Mošnov 0:0

Kopaná Vlčovice-Mniší: FC Vlčovice-Mniší - Hutisko Solanec 2:1. Branky: 55. Kuběna, 80. Frýdl.

Výsledky školních štafet: 1. ZŠ E. Zátopka 2:34:16 h., 2. 17. listopadu 2:35:52 h., 3. Alšova 2:40:48 h., 4. dr. M. Horákové 2:40:54 h.


V I. lize nastává dusno, Agro se dostalo do čela

K o p ř i v n i c e (kmk) - Podzimní část kopřivnické ligy malé kopané mají za sebou mužstva 3. ligy, která o uplynulém víkendu (3. října) odehrála své poslední zápasy.

První místo si zabezpečili hráči TC-90, kteří se po loňské sezoně v této lize, jak je vidět, výrazně zlepšili. „Ze starého kádru zbyli jen tři hráči, omladili jsme mužstvo a pravidelnost tréninků dělá také své. Velkou oporou si myslím, že je náš brankář Roman Vala,“ řekl vedoucí tohoto kolektivu Petr Knebl.

Na druhém místě se umístila Žaba a na třetím TB, které v tomto posledním turnaji překvapivě přeskočilo jak AC Lemon, tak Megas B. V tabulce této ligy však zdaleka není nic rozhodnuto, neboť mužstva se většinou seznamovala a tak až jaro opravdu ukáže, kdo na tom bude nejlépe ohledně postupu do druhé ligy...

Sychravé počasí přivítalo v neděli (4. října) účastníky ligy první. Ta opravdu graduje a nastává to pravé „dusno“. Před posledním turnajem šlo do čela Agro, když doposud vedoucí Tr. Devills ztratil body s Elánem, který se tím pádem vyhoupl na čtvrtou příčku a přeskočil jak Dallas, tak SD, jejichž hráči získali v tomto 10. - 13. kole jen jeden „bodík“. Spodek tabulky se stále trápí, i když Heimat opět bral silným (Dallas) a Camel také překvapivě zabodoval s mužstvy, se kterými se to nečekalo...

Z výsledků: 1. liga: Ámos - Prosek 1:0, Camel - Everton 1:3, Dalas - Radegast 3:3, Heimat - Olivet 1:1, Everton - Ámos 1:2, Prosek - Camel 4:5, Olivet - Radegast 2:3, Dalas - Heimat 2:3, Everton - Prosek 1:1, Camel - Ámos 1:0, Heimat - Radegast 2:3, Dalas - Olivet 3:1, Agro - R. U. M. 2:2, Stará Garda - Palermo 2:1, Squadra - Elán 1:3, SD - Trappes 0:2, Palermo - Agro 1:6, R. U. M. - Stará Garda 7:3, Trappes - Elán 1:2, Squadra - SD 2:1, Palermo - R. U. M. 0:6, Stará Garda - Agro 0:6, SD - Elán 1:1, Squadra - Trappes 2:3.

3. liga: Pivson - TB 2:3, Megas - Cats 5:0 K., TC - Lemon 2:0, Žaba - Bublinky 2:2, Megas - Catastrofic 1:2, Pivson - Cats 7:0, Catastrofic - TB 0:5 K., Žaba - TC 2:2, Cats - Lemon 0:4, Pivson - Bublinky 3:4, Megas - Žaba 0:2, Catastrofic - Lemon 0:1, TC - Cats 9:0, TB - Bublinky 2:2, Megas - Pivson 6:3, Žaba - Catastrofic 2:1, Bublinky - TC 1:5, Lemon - TB 2:4.


Váňa a Hejduková zvítězili v Národním poháru karatistů

Foto 6

K o p ř i v n i c e , B r n o (hej) - První kolo národního poháru v karate kategorie žáků se tento víkend uskutečnilo v Kopřivnici.

Mezi dvěma stovkami závodníků si, jak už je pomalu zvykem, výborně vedli mladí kopřivničtí karatisté.

V nejlépe obsazené soutěži kola, to jest v kategorii kata starších žáků, jednoznačně zvítězil kopřivnický Čestmír Váňa. Na začátku sezony tak potvrdil výbornou formu a snahu získat letos druhý titul mistra ČR.

Famózní formu prokázala rovněž Soňa Hejduková, která si v soutěži kumite ve váze do 50 kg jednoznačně poradila se svými soupeřkami, když ve finále porazila Kontrovou z Rakovníka, hladce 2:0 před časovým limitem.

Pokud těmto dvěma mladým karatistům spolu s trojicí (P. Hejtmánek, M. Burget, J. Mičulek) forma vydrží, mohou se těšit v prosinci na Světový pohár mládeže v karate, který se uskuteční v Maďarsku. Podle trenéra Vlastimila Žižky, ale i na základě již dosahovaných výborných výsledků, nejsou v této světové soutěži zcela bez šancí na úspěch.

Je třeba připomenout, že tento víkend se v hale Středního odborného učiliště v Kopřivnici představí na prvním kole Národního poháru (dorost, junioři) i náš Milan Burget, který má v letošní sezoně na svém kontě již jeden vynikající úspěch z mistrovství Evropy v Brně.

Toto mládežnické Mistrovství Evropy v karate (školy Goju-Ryu) se uskutečnilo ve dnech 25. - 27. září v brněnské hale Rondo. Mistrovství, které se koná co dva roky, se zúčastnilo 140 borců ze 14 zemí Evropy. V soutěži kumite ve váze do 60 kg dosáhl svého životního úspěchu Milan Burget, když vybojoval fantastické 3. místo. Cesta za ziskem bronzové medaile vedla přes vítězství nad maďarským reprezentantem Horvathem 3:2, dále přes jednoznačné vítězství nad Španělem Bayou 6:2. V semifinále po taktické chybě prohrál Milan se slovenským reprezentantem Grigou v prodloužení. Milan se však nenechal zlomit a v repasáži o 3. místo jednoznačně porazil Itala Tentelliniho 6:3. Jinak velmi spokojeného trenéra Vlastimila Žižku mrzela semifinálová bitva, kdy se domníval, že Milan má formu na zisk titulu.

Po úspěšném vystoupení Čestmíra Váni (2. místo) a Soni Hejdukové (3. místo) na Evropském poháru, tedy Českou republiku výborně reprezentovali hned tři kopřivničtí karatisté.


Štafetu vyhrála ZŠ E. Zátopka

Foto 1

K o p ř i v n i c e (jk) - Základní škola E. Zátopka potvrdila vítězstvím v běžeckém závodě školních štafet oprávněnost nosit jméno tohoto fenomenálního běžce. Tento sedmý ročník soutěže nazvané ’O pohár Emila Zátopka’ uspořádala za výjimečně příjemného počasí ZŠ Alšova na svém školním hřišti. Celkem 42 běžců z každé školy absolvovalo kilometr dlouhou trať, jejich učitelé pak závěrečných 195 metrů. Prvenství ZŠ E. Zátopka bylo vcelku jednoznačné, největší souboj svedly Alšova a M. Horákové o třetí místo. Nejlepšího času mezi chlapci 3:09,1 min. dosáhl Lukáš Horák, mezi dívkami Hana Dvorská - 3:22,9 min.

Umístění škol viz Výsledky


Macek vstřelil v sobotním zápase s Žilinou pět branek

TJ Sokol Žilina - FC Kopřivnice 3:6 (3:5)

K o p ř i v n i c e (nec) - Další utkání podzimní sezony sehrál dorost v sobotu na hřišti mužstva, které sestoupilo z krajského přeboru. Přítomnost uzdraveného Neckáře a Macka, kterému byl prominut zbytek trestu za červenou kartu, byla základem úspěchu celého mužstva. Již ve druhé minutě Macek nejprve nastřelil domácího brankáře, vzápětí si ale vše vynahradil krásnou střelou, kterou zajistil vedení 0:1. Soupeř sice v 8. minutě vyrovnal, odpověď Kopřivnických však přišla záhy - v 11. a 14. minutě Macek obhodil žilinského brankáře a zvýšil na rozdíl dvou branek. O dvě minuty později pak prudkou střelou zvýšil na 1:4. I po této brance se domácím podařilo snížit na 3:4, ale to již bylo vše, co předvedli. Za hosty naopak ještě před hvizdem ukončujícím poločas skóroval Tomek.

Po změně stran přišli sice Kopřivničtí o Neckáře, který dostal po trochu přísném rozhodnutí druhou žlutou, ale přesto měli zápas i nadále pod kontrolou. V 70. minutě završil svůj triumfální návrat Macek, když utekl zadákům a zvýšil na konečných 3:6. V závěru pak zůstaly nevyužity ještě další šance.

Branky: 5., 11.,14.,16.,70., Macek, 43. Tomek.


Kovářová dosáhla v Praze deblového vítězství

P r a h a (btk) - První velký celostátní turnaj Grand Prix nejvyšší kategorie v badmintonu se uskutečnil o víkendu 25. - 27. září. Kopřivničtí badmintonisté odcestovali do Prahy v početném zastoupení. Turnaje se zúčastnil i kopřivnický Mendrek, který se na českou scénu vrátil po roční přestávce. V kopřivnických barvách poprvé nastoupil Slovák Mečár a potvrdil, že bude platnou posilou ligového družstva. Turnaje se zúčastnilo přes sto mužů a šedesát žen.

Ve dvouhře mužů si los opravdu zahrál. Mendrek, osminásobný mistr ČR, vyhrál bez problémů svou kvalifikační skupinu, aby postoupil do hlavní soutěže. Zde se hned v 1. kole střetl s Pražanem Vondrou - jedním z největších talentů mužské reprezentace a nasazeným hráčem č. 1 na tomto turnaji. Vondra se pustil do svého reprezentačního trenéra bez respektu a vyhrál ve dvou setech. Nutno podotknout, že zápas Vondra - Mendrek byl předčasným finálem celého turnaje. Potěšil mladý sedmnáctiletý Petr Suchánek, který v těchto dnech přestupuje z Českého Těšína do Kopřivnice. Vyhrál svou kvalifikační skupinu i první kolo v hlavní soutěži a dostal se mezi 16 nejlepších hráčů. Dařilo se i Mečárovi, nové posile Kopřivnických, který se probojoval mezi nejlepší čtyři hráče a v semifinále podlehl pozdějšímu vítězi Vondrovi. Ostatním se již tolik nedařilo a neprošli sítí kvalifikačních bojů.

Ve dvouhře žen ztroskotala juniorka Bajerová v posledním kole kvalifikace a tak v hlavní soutěži bojovaly Kekrtová, Rašková a Kovářová. Juniorka Kekrtová vyhrála první kolo a přidala se k úspěšným spoluhráčům. Kovářová prohrála v osmičce s pozdější vítězkou Koudelkovou, která se stala osudnou i pro Raškovou ve finále tohoto turnaje.

Ve čtyřhře mužů se kopřivnickým barvám moc nedařilo. Vše zachraňoval Slovák Mečár, který spolu se Šulkem (odešel v létě z Kopřivnice do Prahy) skončili třetí v deblu. Páry Mendrek - Hobzík (Praha) a Luszcak - Weber (Č. Těšín) se probojovaly do druhého kola.

A tak se jediného turnajového vítězství dočkali Kopřivničtí ve čtyřhře žen. Narychlo sestavený a nesehraný pár Kovářová - Koudelková (Meteor Praha), nasazený jako číslo tři, procházel postupně celým pavoukem turnaje a bez ztráty setu nakonec zaslouženě vyhrál celý turnaj. Ve finále tato dvojice porazila reprezentační pár Rašková - Brožová 2:0.

Ve smíšené čtyřhře se kopřivnickým párům vůbec nedařilo a tak jediní, kteří postoupili v hlavní soutěži do druhého kola, byli Luszcak s Kekrtovou.

Věřme, že forma kopřivnických hráčů bude mít vzestupnou tendenci a bude vrcholem v ligových bojích.


V derby s Novým Jičínem hokejisté vybojovali první letošní bod

Foto 7

HC Kopřivnice - TJ Nový Jičín 1:1 (0:1, 1:0, 0:0)

K o p ř i v n i c e - Hokej občas nemívá logiku a každý zápas je jiný. To se potvrdilo před týdnem v druholigovém okresním derby, ve kterém nastoupil v tabulce poslední domácí tým proti vedoucímu celku Nového Jičína. Kopřivničtí hokejisté chtěli zapomenout na předchozí špatné výsledky a zápas s aspirantem na postup rozehráli jako silně motivovaný a semknutý kolektiv.

První vypracované šance se však nepodařilo proměnit a skóre otevřel v 6. min. novojičínský Gála. Favorit, který si i do Kopřivnice přijel pro dva body, udělal první krok k předpokládané výhře a domácí pak byli oslabeni o svého nového hráče Romana Vaněčka (vsetínský junior na střídavý start), jenž obdržel osobní trest. Ve druhé třetině pokračoval rychlý, dynamický hokej se šancemi na obou stranách, hra se přiostřila a rozhodčí Blažek rozdával trestné minuty. Naši se téměř minutu úspěšně bránili ve třech proti pěti a jejich úsilí poté rezultovalo ve vyrovnávací branku.

Zkušený útočník Dušan Hejč po přihrávce obránce Navrátila při hře čtyři na čtyři objel Čermákovu svatyni a v čase 30.32 dal výsledku konečnou podobu. Pilířem bojovného mužstva byl brankář Raška, k nečekané remíze pomohlo i skvělé publikum.

Trenér Ladislav Růža: Derby má vždy zvláštní atmosféru a hráči podali disciplinovaný, obětavý výkon. Splnili taktiku, se kterou jsme do utkání proti vysoce favorizovanému Novému Jičínu nastupovali. Družstvo je velmi mladé, startuje v něm sedm juniorů. Z loňského kádru odešlo celkově 13 hráčů - 3 brankáři, 3 obránci, 7 útočníků.

SK Karviná - HC Kopřivnice 6:2 (3:1, 2:0, 1:1)

K a r v i n á (sh) - V nedělním utkání již Kopřivničtí nezopakovali čtvrteční výkon a po průměrné hře domácím vysoko podlehli. V 1. třetině dvě karvinské branky padly z přesilovek (Jurák a pak Zahradník od modré), další gól po chybě našeho obránce připojil blafákem bývalý kopřivnický hráč Uríček. Naši snížili gólem do šatny z hokejky Hodoška (asist. Fojtík) a ve 29. min. inkasovali po čtvrté. Dva góly domácího Ruizla ve 35. a 42. minutě změnily stav na 6:1. Kopřivnice pak jen korigovala ve 49. minutě Fojtíkem (Michálek), když předtím hrála bez efektu 4 minuty přesilovku 5/3.

Branky za HC: 20. Hodoško, 49. Fojtík.

Sestava: Raška (41. Kijonka) - Kofroň, Kaluža, Libiger, Kovář, Navrátil, Michálek, Demel - Mikšovský, Vaněček, Dobečka - Kriegiel, Fojtík - Hodoško - Hejč, Wanke, T. Kašpárek.

Stanislav Hlas


P. Klowersová zvítězila v závodě Českého poháru

P a r d u b i c e (jk) - Vynikající vítězství vybojovala v kategorii žákyň krasobruslařka Pavlína Klowersová v dalším závodě Českého poháru, konaném v neděli 4. října v Pardubicích.

Na krátkém programu se podle slov trenéra Milčinského podepsala i únava po ranní cestě autem. Dvě chyby, které v něm Klowersová udělala, ji stavěly na třetí místo. Ve volné jízdě potom dokázala, že tato část soutěže je její silnější stránkou a stabilním výkonem vybojovala vítězství. Svým prvenstvím opět potvrdila svou příslušnost do projektu talentované mládeže, který je obdobou reprezentace u vyšších kategorií.


Fotbalisté vítězně i v Odrách

TJ Optimit Odry - FC Kopřivnice 0:1 (0:1)

K o p ř i v n i c e (jk) - V devátém kole mistrovské soutěže I. B třídy Slezák v brance Kopřivnice zvýšil počet utkání, ve kterých neinkasoval, na pět a jeho mužstvo si tak po sobotním zápase v Odrách připsalo na své konto další tři body za těsné vítězství 0:1.

Terén na hranici regulérnosti ubíral fotbalu na kráse, Kopřivničtí se však tentokrát netrápili a již od počátku měli zápas zcela ve své režii. V prvních deseti minutách, kdy nepustili soupeře na svou obrannou polovinu vůbec, vyzkoušel brankáře Dančáka z dálky Pítr a po něm dvakrát Machciník. V 10. a 14. minutě se dostali k útoku i domácí, Hendrych však nastřelil jen Rypara a Strempek mířil z dálky vysoko nad. O dvě minuty později měl na své kopačce gólovku Šudák, neproměnil ji však. Snad ještě blíže měli ke skórování ve 26. minutě Strnka, když orazítkoval tyč soupeřovy svatyně a po něm Pítr, který se nadvakrát pokoušel odražený míč dostat do sítě. Zaslouženého úspěchu se hosté dočkali až v úplném závěru poločasu, kdy Rypar krásně obešel obranu domácích, odcentroval a míč odražený od Machciníka z otočky nasměroval mezi tyče Pítr. Ve 45. minutě pak přidal střelu z dálky Šudák a o minutu později ještě zazvonila podruhé tyč soupeřovy brány po střele Machciníka.

Po změně stran se zpočátku opět hrálo na obranné půli domácích, v 57. minutě ovšem hosté málem doplatili na špatnou rozehrávku. Slezák v té chvíli mužstvo podržel, když proti osamocenému Strempkovi vyběhl a střelu zlikvidoval. Počet šancí na straně Kopřivnice rozšířil Machciník, mužstvo se však především soustředilo na to, aby neinkasovalo, hráči důsledně bránili a dlouhými odkopy do bezpečných vod (doslova) soupeře téměř k ničemu nepustili. Závěr trochu zdramatizoval tříminutovým nastavením hrací doby rozhodčí, domácím se však i přes poměrně velký tlak výsledek zkorigovat nepodařilo.

Trenéři Weber a Reček: Jsme s dnešním výkonem spokojeni. I přesto, že jsme spíše technickým mužstvem, podařilo se nám v tomto těžkém terénu díky vysokému nasazení a bojovnosti soupeře předčit. Teď nás čeká další těžký zápas ve Valašském Meziříčí, ale doufáme, že body opět budou.

Sestava: Slezák - Petráš (46. Šmelko), Špaček, Rypar - Paciorek, Hala, Pítr, Maslák - Šudák, Machciník (79. Šenkeřík), Strnka. Branka: 42. Pítr.


Házenkáři v extralize zatím bez jediného bodu

HC Zubří - KH Kopřivnice 26:16 (14:8)

K o p ř i v n i c e (jk) - Na první body stále čeká kopřivnické extraligové mužstvo házenkářů, kterému se nepodařilo zvítězit či remizovat ani ve čtvrtém kole této nejvyšší soutěže. Svůj podíl na tom zřejmě má i nepříliš šťastný los, kdy úvodní utkání soutěže mužstvo odehrálo s celky, které mají semifinálové ambice.

K sobotnímu zápasu se Zubřím, ve kterém se Kopřivničtí museli obejít bez zraněného Krčmáře, nastupovali hosté s tím, že soupeř se dá porazit (srpnový turnaj v Kopřivnici) a že nemají co ztratit. Krčmáře vynikajícím způsobem nakonec zastoupil Farkaš. Do 20. minuty se hráči drželi domluvené taktiky, solidní bylo i skóre 11:8, po té však celých osm minut síť soupeřovy brány nerozvlnili a v poločase prohrávali 14:8. Na počátku druhé půle se Kopřivnici definitivně vyfauloval Michalčík, ale i bez něj se mužstvu dařilo bojovat o co nejpřijatelnější výsledek. Tým to s tímto výkonnostně lepším soupeřem dokázal až do 53. minuty (20:15). Snaha o ještě větší stažení náskoku soupeře však posléze vedla k ukvapené střelbě i chybám v obraně, takže poslední sedmiminutovku vyhrálo Zubří 7:1 a zápas celkově desetibrankovým rozdílem.

Ve středu, bohužel již po uzávěrce novin, přivítalo mužstvo doma vedoucí Plzeň. Podle slov trenéra Bartoně se mužstvo samozřejmě pokusí uhrát body, důležité však v případě porážky bude i skóre. „Ztráty bodů s dalšími dvěma soupeři - Jičínem a Kostelcem by bylo daleko horší. Potřebovali bychom posílit kádr, zápasy jsou takto vysilujícím bojem nejen po fyzické, ale i psychické stránce,“ zakončil trenér.

Sestava: Laníček, Kutáč, Holeček - Veselý, Sklenák, Hrnčárek (1), Farkaš (6), Michalčík (3/1), Štěpán (1), Dořičák (2), Fojtík (1), Šustala (2). Nejvíce branek: Čejka 5, Kiriljuk 5/1 - Farkaš 6.


Kopřivnický volejbalový klub doufá v udržení v národní lize

K o p ř i v n i c e (jk) - Po tom, co kopřivnický volejbalový klub postup družstva mužů do vyšší soutěže po loňské sezoně prodal, zajistil si v uplynulé sezoně postup z oblastního přeboru znovu, tentokrát se však klub rozhodl již postup nepustit. Tíživá finanční situace, která loni byla primárním důvodem k prodeji soutěže, se sice nezlepšila nijak markantně, klubu se však podařilo dát prostředky dohromady díky drobným sponzorům, s jejichž pomocí bude schopen sezonu v národní lize zajistit.

V této třetí nejvyšší volejbalové soutěži bude ve skupině C bojovat celkem jedenáct týmů, přičemž největším adeptem na postup do 1. ligy by měl být celek LI Brna, který soutěž vyhrál již několikrát za sebou, z baráže však posléze nepostoupil. „Oproti loňsku posílila i Opava Komárov, která angažovala hodně bývalých hráčů Vítkovic, tedy i ona bude mírným favoritem. Jinak by soutěž měla být vyrovnaná. Kvůli snižování počtu družstev v soutěži v příštím roce na deset, budou po jejím ukončení sestupovat čtyři celky. Doufáme, že se udržíme, to také bude naším cílem,“ naznačil ambice týmu trenér Bohuslav Skyba.

Přípravu na soutěž zahájili volejbalisté začátkem srpna, kdy pracovali jak na kurtech, tak v přilehlém členitém terénu především na fyzické kondici. Od 10. září se scházejí třikrát týdně v tělocvičně, kde již trénují i herní činnosti. „V rámci přípravy jsme absolvovali také tři turnaje. Dne 15. srpna jsme ve Valašském Meziříčí vyhráli ve své skupině právě s Brnem, které bude naším soupeřem v mistrovské soutěži, bohužel jsme zároveň podlehli Komárovu a Hošťálkové, takže jsme nakonec bojovali jen ve skupině o pátou až osmou příčku a skončili pátí. Z dalšího turnaje ve Studénce jsme si odvezli vítězství a ze Šternberka potom čtvrté místo - tam nás opět porazil Komárov. Vzhledem k tomu, že však tyto turnaje absolvovali pouze mladí hráči a mančaft se tak musel obejít bez většiny tradičních opor, jsou zde pořád určité rezervy,“ doplňuje Skyba.

Právě jedna z největších opor týmu - Jiří Kylhof, který spolu s Chalupou přestoupil z Valašského Meziříčí zpět do Kopřivnice, si bohužel v červnu vážně zranil rameno a dlouho nebylo jisté, zda se dá do začátku soutěže dohromady. Během léta se mu to však podařilo a měl by být v pořádku. „Mezi mladé, ale zkušené hráče patří kromě Kylhofa a Chalupy ještě Miroslav Bajer. V kádru jsou i dva starší kluci, kteří tady kdysi hrávali ještě nejvyšší soutěž, zbytek celku tvoří mladí hráči,“ vypočítává Skyba.

Právě na tom, že kopřivnické družstvo disponuje mnoha mladíky, by chtěl trenér stavět v budoucnu. „S takovým mančaftem se dá ještě hodně pracovat. Zatím bychom měli kvůli slabším blokům zapracovat na obraně v poli a také na nahrávce, v obou činnostech nám chybí právě ty zkušenosti. Předností je útočná hra. Důležité je, že hráči sami chtějí, takže by všechno mělo jít časem nahoru. Předpokládám, že jejich motivace vzrostla i postupem, neboť výkonnostně byla pro většinu oblastní soutěž nedostačující,“ zakončuje Skyba.

Sestava VK Tatra Kopřivnice pro N. L. v sezoně 1998/99: Jindřich Tandler, Zdislav Zima, Karel Schenk, Petr Holáň, Miroslav Bajer, Martin Bajer, Libor Bartoň, Jiří Kylhof, Eduard Chalupa, Stanislav Sykala, Jiří Šustala, Lubomír Klozík, Jiří Adamec, Zdeněk Totek.

Jana Kapounová

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:24