Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 22/98 ze dne 4. června 1998


Titulní strana

Kdo vynesl zprávu s daty o občanech, se asi nezjistí

Draftex ještě váhá, zda továrnu postaví

Tatrováci jsou nervózní, neví, kdo přijde o místo

O koupi pozemků v centru projevila zájem první firma

Sobotní koncert Transglobalu přivedl lidi do varu

Na romský festival dohlížely desítky policistů, ale proběhl bez konfliktů

Zprávy z města a okolí

O osudu kasáren mají zastupitelé znovu jednat

Vybudování vysílací věže na Bílé hoře je dosud nejisté

Radní se dohodli, že budou říkat, komu přidělují byty

Volební okrsky jsou stejné, jako při předchozích parlamentních volbách

Již na počátku prázdnin mohou cyklisté vyjet po nových stezkách

Do boje proti drogám se přidá též diskotéka

Vyšší odborná škola získala prestižní certifikát kvality

Na designérskou výstavu přišlo více lidí, než pořadatelé čekali

Zdevastované louky na Červeném kameni čeká obnova

Tatra na Autotecu představí pět vozů

Žalostný stav dětských hřišť se letos alespoň trochu změní

Kultura

Jiří Černý léta seznamuje posluchače s hudbou

Koncertem písničkáře Plíhala začnou v KDK letní prázdniny

V kulturním domě a v Noře již nastala okurková sezona

V krytu pod muzeem by mohl být jazzový klub

Kino uvede snímky Koule a Lepší už to nebude

Čtenářský servis

Kulturní servis

Sport

Kam za sportem

Výsledky

Dvojnásobný mistr ČR bude jezdit za Superior

Místní školy z Poháru rozhlasu vypadly

Sedm plus jedno vítězství pro KVS

Plavcům šlo o nominaci na mistrovství ČR

Volejbalisté jsou již dnes jistým vítězem krajského přeboru a postupují do II. ligy

Šádková si vyběhla nominaci na MS

Zápas proti týmu Kozlovic byl kvůli mokru přeložen

Plochodrážníky vyhnal z oválu déšť, domácí skončili až šestí

O mistru ligy se rozhodne až v posledním turnaji

Pod Trúbu dojela nejrychleji Kupfernagelová


Kdo vynesl zprávu s daty o občanech, se asi nezjistí

K o p ř i v n i c e (tom) - Ačkoliv na radnici mělo podle starosty města Josefa Jalůvky proběhnout šetření, které by vedlo k odhalení radního či pracovníka úřadu, jenž předal týdeníku Region materiál s osobními daty občanů, viník se nenašel. Tím, že se z radnice dostal na veřejnost materiál s osobními údaji žadatelů o byt, na jehož základě radní rozhodovali o přidělování bytů mimo pořadník, došlo k závažnému porušení základních lidských práv, konkrétně práva na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním údajů o své osobě.

„Tajemník radnice se pokoušel zjistit, kdo materiál mohl vynést, ale vzhledem k počtu lidí, kteří se zprávou přišli do styku (asi čtrnáct, pozn. red.), vyšetřování nikam nevedlo,“ řekl Jalůvka. Únikem informací o občanech se zabývali také radní na svém posledním zasedání minulý týden, ani oni však podle Jalůvky nezjistili ani to, zda zprávu Regionu vydal někdo ze členů rady či některý úředník. Již dříve přitom Jalůvka řekl, že Region mohl mít zprávu od některého z politiků nebo od svých placených informátorů, které na úřadě má. „Tuto trapnou událost jsme v radě projednávali více než hodinu, ale ani tam jsme nedošli k jednoznačnému závěru, kdo může mít zájem na poškození radnice,“ podotkl Jalůvka.

Informace o tom, že redakce týdeníku Region za poskytování informací z radnice někomu platí, potvrdila kromě starosty také mluvčí úřadu Milada Podolská. Ani ona, podobně jako Jalůvka, však nechce uvést ani jména údajných informátorů, ani to, odkud informace o placených informátorech má. „Já ty informace o placených informátorech beru jako polooficiální, protože nemám důkazy pro to, že je někdo skutečně za poskytování informací uplácen,“ řekl Jalůvka, který však ještě před týdnem tvrdil, že bude trvat na propuštění kteréhokoli pracovníka radnice, i kdyby měl jen náznak toho, že je podplácen.


Draftex ještě váhá, zda továrnu postaví

K o p ř i v n i c e (tom) - Ani minulý týden nepadla jasná odpověď na otázku, zda firma Draftex bude pokračovat v přípravách stavby závodu v Lubině. S napětím očekávaná páteční schůzka ředitele Draftexu Zdeňka Piškytla se starostou Kopřivnice Josefem Jalůvkou, na které měl Piškytl informovat o tom, zda Draftex od svého záměru neustoupí, se nakonec nekonala. „Ředitel Piškytl starostovi vzkázal, že mateřská firma Draftexu v Anglii ještě není rozhodnuta, zda se v Lubině stavět bude či nikoliv. Schůzka, na které se vedení města dozví, jak se Draftex rozhodl, by se měla uskutečnit pravděpodobně až v závěru tohoto týdne,“ řekla Eva Nováčková z kanceláře starosty.

Firma Draftex již koupila v Lubině pozemky, na kterých má stát nový závod na výrobu pryžových součástek do automobilů a začala s náborem pracovníků. Vedení Draftexu předpokládalo, že do konce června získá stavební povolení a vzápětí zahájí stavbu tak, aby do poloviny příštího roku začal zkušební provoz. Několik občanů Lubiny se však rozhodlo, že stavbě zamezí. Proto ředitel Draftexu zastavil práce na projektech a jel se poradit se svými šéfy do Anglie. Podle nepotvrzených informací Draftex od záměru ustupuje.


Tatrováci jsou nervózní, neví, kdo přijde o místo

K o p ř i v n i c e (dam) - Nervozita zaměstnanců Tatry roste s blížícím se termínem propouštění. Stále totiž není zcela jasné, kteří pracovníci a za jakých podmínek automobilku opustí. „Propuštěný může být doslova každý, ať mladý či starý. Všichni jsme si toho vědomi a je to znát i na náladě, která se v poslední době hodně zhoršila,“ popisuje situaci na pracovišti jeden z režijních zaměstnanců, kterých by se mělo propouštění hlavně dotknout.

Na klidu tatrovákům nepřidává ani fakt, že situace na trhu práce v regionu není nijak dobrá a propuštění několika set lidí ji ještě zhorší. „Jeden z mých známých je nezaměstnaný již několik let a vzhledem k tomu, že dělal tutéž profesi jako já, dovedu si představit, jak problematické asi bude najít si nové místo,“ tvrdí další z dělníků s tím, že si práci už raději hledá, i když ještě neví, zda bude také propuštěn.

Někteří z lidí, kteří mohou být z automobilky propuštěni, vkládali své naděje do stavby nové gumárenské fabriky Draftex v Lubině. „Je neslýchané, že zájmy několika lidí mohou být příčinou toho, že několika stovkám jiných se nepodaří v Kopřivnici najít místo,“ rozčiluje se nástrojař, který vážně uvažoval o tom, že by do Draftexu, pokud ho v Tatře propustí, nastoupil.

To, že se zřejmě nepodaří realizovat stavbu Draftexu, vadí i předsedovi podnikového výboru odborového svazu Kovo Antonínu Valáškovi. „Snažíme se propouštěným lidem najít další uplatnění. V Draftexu mohlo vzniknout minimálně tři sta pracovních míst, což by jistě pomohlo alespoň části tatrováků najít novou práci. Jednal jsem ale také s několika soukromými firmami o možnosti zaměstnání propuštěných lidí,“ řekl Valášek.

Na jednáních s vedením se odboráři snažili prosadit některé své připomínky k některým konkrétním zaměstnancům, jež mají přijít o práci. „Nepřísluší nám hodnotit odbornou způsobilost zaměstnanců, ale snažíme se, aby bylo přihlíženo k sociální stránce věci,“ uvedl šéf odborářů Valášek.

Pokud vedení k těmto připomínkám přihlédne, tak o práci nepřijdou samoživitelé, jediní živitelé rodin, ale i muži starší pětapadesáti let a ženy, kterým je více než padesát dva let. To je totiž skupina lidí, která si práci hledá jen stěží.


O koupi pozemků v centru projevila zájem první firma

K o p ř i v n i c e (tom) - O pozemky v centru města mezi Technickým muzeem a hotelem P Beam, které se radnice snaží nabízet k prodeji, projevila zájem první firma. Potvrdil to starosta Kopřivnice Josef Jalůvka, ale dodal, že nabídka firmy zatím není oficiální. „Proto ani přesně nevím, jak se ta firma jmenuje,“ řekl starosta. Radní pozemky v centru města nabízejí za účelem dostavby centrální zóny. V té by měly vyrůst různé stavby, v nichž budou například obchody, kavárny nebo drobné provozovny.

„Ta firma už ale má nakreslen objekt, který by u muzea chtěla postavit. Stavba by měla prostory pro různé využití, především pro zřízení nedostatkových služeb,“ řekl Jalůvka.

Po dokončení stavby by firma chtěla podle Jalůvky prostory pronajímat dalším podnikatelům. „Je to tedy podobný záměr, jak si radnice představuje, že bude centrum vypadat. Pokud by firma pozemek koupila, nabídla by prostory dalším podnikatelům, ještě než by začala stavět, a podle konkrétních zájmů by projekt upravila a dokončila,“ podotkl starosta Kopřivnice.

Dodal, že mezi nedostatkové služby v Kopřivnici a především v centru patří absence cukrárny. „Naopak hospodských prostor je zde dost, spíše nás trápí to, že nenabízejí služby na dostatečné úrovni,“ řekl Jalůvka.

To, jak by měla vypadat centrální zóna města, naznačily návrhy studií, které radnice vybírala na podzim roku 1996.


Sobotní koncert Transglobalu přivedl lidi do varu

Foto 2

K o p ř i v n i c e (tom) - Na sobotní koncert světoznámé kapely Transglobal Undergroud sice přišlo na kopřivnický zimní stadion zhruba o dvě stovky lidí méně než pořadatelé očekávali, přesto považují akci za vyvedenou. „Očekával jsem asi osm set lidí, ale platících přišlo zhruba šest set,“ řekl šéf klubu Nora Vítězslav Váňa, který koncert Transglobalu pořádal.

Skupina vystoupila na pódium na ploše stadionu dvě hodiny před sobotní půlnocí a hned první skladby přivedly většinu lidí do varu, přestože Transglobal hrál první tři skladby bez své hvězdy - zpěvačky Natashy Atlas.

Nejenom fanoušci Transglobalu, ale také kapela, která do Kopřivnice přijela z prvního festivalu taneční hudby v Česku - z Jeleního příkopu ´98, jenž probíhal v Praze, byla s vystoupením spokojena. „Kopřivnický koncert byl podle kapely tak o třicet až čtyřicet procent lepší než den před tím v Praze,“ uvedl Váňa s tím, že také on sám byl příjemně překvapen zvukem, který se zvukaři Transglobalu podařilo na stadionu udělat. „Vůbec jsem nečekal, že se hala stadionu podaří tak dobře ozvučit, přestože jsme v ní rozvěsili kvůli lepší akustice plachty,“ dodal Váňa.

Poslechnout si legendární Transglobal Underground přitom nepřijeli jen lidé z blízkého okolí Kopřivnice, ale dorazilo publikum také z druhého konce republiky a někteří dokonce přijeli za oblíbenou kapelou z pražského festivalu.

Celý večer na stadionu ovšem nepatřil pouze Transglobalu, i když hlavní hvězdou pochopitelně byl. Potemnělým stadionem totiž zněla reprodukovaná techno hudba a před Transglobal Underground vystoupila ještě předkapela. Také ona - Significant Other, vyznačující se dlouhými táhlými skladbami s jemně pulzující rytmikou a snivým hlasem zpěvačky Kláry Nemravové, sklidila uznání publika.

Pořadatelé mysleli rovněž na občerstvení. Fanouškům byl k dispozici improvizovaný bar zřízený na jedné střídačce, který nabízel pivo, nealko, ale také tvrdý alkohol. „Myslím, že nám tržba z baru nahradí menší počet návštěvníků. Museli jsme dokonce dovézt další sudy s pivem,“ řekl Váňa.


Na romský festival dohlížely desítky policistů, ale proběhl bez konfliktů

Foto 5

N o v ý J i č í n - Spíše jako na policejních manévrech, než jak na kulturním festivalu, to minulou sobotu vypadalo na novojičínském náměstí, kde se konal první festival romské kultury Romafest. Obchody na náměstí navíc obchodníci zřejmě ze strachu před návštěvníky festivalu v sobotu raději ani neotevřeli. „Akce však proběhla bez sebemenšího konfliktu,“ řekla v sobotu večer Marta Mathonová z Městského kulturního střediska v Novém Jičíně, které akci zajišťovalo.

„Smyslem akce bylo ukázat romskou kulturu, a to, že Romové jsou lidé, kteří také něco umí. Proto jsme prosazovali to, aby Romafest proběhl na náměstí a ne za městem, v areálu Skalky, jak to požadovali někteří zastupitelé. Na Skalkách by vystoupení, kromě Romů samotných, asi nikdo neviděl,“ uvedla Mathonová. Na náměstí se lidé také zrovna nehrnuli, ale ti, kteří zde procházeli, se často u pódia zastavili a alespoň chvíli poslouchali.

„Připravený program bohužel překazilo počasí. Dopoledne vystoupily dětské soubory, odpolední program však začal se zpožděním. Odehrány byly koncerty Terna a Točkolotoče a Hradišťan už hrál pouze akusticky,“ podotkla Mathonová a dodala, že o účast na festivalu byl obrovský zájem. „Do příprav se zapojil také Úřad vlády a mezi Romy se zprávy o této akci rychle rozkřikly. Takže oni nám volali sami a my jsme vybírali. Vystoupení neromského Hradišťanu pak mělo symbolizovat snahu o sblížení,“ uvedl Aleš Bělica, který na nápad uspořádání festivalu přišel.

Viditelná úleva přesto, že se nic vážného nepřihodilo, padla po skončení festivalu doslova na každého, kdo s ním měl organizačně co do činění. Jeden z hlavních organizátorů Romafestu, předseda Demokratické aliance Romů v Novém Jičíně Vladimír Čonka však stačil říct jen to, že je s průběhem festivalu spokojen, protože mu neustále vyzváněl mobilní telefon a musel odbíhat řešit drobné konflikty mezi Romy, kteří po skončení festivalu občas dostali chuť dát si do zubů.

Na akci také nedorazila žádná skupina skinheadů, která by se pokoušela vyvolat rvačky, jak se obávali na základě některých zpráv policisté i organizátoři. „Šlo asi o nějaké fámy. Možná je roznesli sami romští organizátoři, aby zde bylo nasazeno více policistů, ze kterých měli Romové respekt a nemlátili se mezi sebou,“ řekl jeden ze strážníků městské policie, jenž na náměstí hlídkoval. „Na rozdíl od jiných akcí měli Romové velkou snahu po sobě náměstí uklidit a předvést se tak v co nejlepším světle,“ řekla Mathonová. Zda se bude akce opakovat, však zatím není jasné.

Tomáš Kosek


O osudu kasáren mají zastupitelé znovu jednat

K o p ř i v n i c e (tom) - Zastupitelé se zřejmě budou znovu zabývat otázkou prodeje objektu kasáren, které slouží několika desítkám podnikatelů jako provozovny či obchůdky. Šestice kopřivnických podnikatelů nesehnala, ve lhůtě stanovené zastupitelstvem k prodeji, potřebnou sumu ke koupi objektu.

Podnikatelé měli za kasárna zaplatit šest milionů korun, a to nejpozději do konce května. „Dosud tuto sumu na účet města nesložili a nepředpokládám, že by tak v termínu učinili,“ řekl minulý týden starosta Kopřivnice Josef Jalůvka. Dalších pět milionů chtěli podnikatelé dát do rekonstrukce. „Znovu se tak otevírá možnost dalším zájemcům kasárna získat,“ dodal Jalůvka. V prosinci se o koupi kasáren ucházely další dvě firmy, jedna z Nového Jičína a druhá z Brna, které nabízely za objekt částky kolem devíti milionů korun. Zájem o kasárna však mohou znovu projevit i místní podnikatelé a bude znovu záležet jen na zastupitelích, jak se nyní rozhodnou.

V prosinci u zastupitelů převážil při rozhodování o budoucím majiteli kasáren argument, že místní podnikatelé jsou známí a skýtají záruku, že kasárna zrekonstruují a zachovají jejich využití v podobném duchu jako dnes. Naopak u ostatních firem se zastupitelé báli, aby objekt například nesloužil jako zástava za bankovní úvěr a dále nechátral. Jalůvka tehdy prohlásil, že „místní podnikatelé jsou solventní a garantují to, aby celý areál fungoval“. Možnost, že jim banky neposkytnou úvěr na koupi a rekonstrukci objektu, ovšem starosta již v zimě připouštěl, přestože podnikatelé měli údajně úvěr přislíben.

„Finanční otázka je samozřejmě pro město důležitá, ale já bych se přikláněl k tomu, aby i příště zastupitelstvo rozhodovalo podle toho, zda bude zájemce poskytovat záruky, že kasárna budou sloužit podnikatelům,“ uzavřel Jalůvka.


Vybudování vysílací věže na Bílé hoře je dosud nejisté

K o p ř i v n i c e (tom) - Výstavba vysílací věže na Bílé hoře, díky které by mohly přijímat vysílání kopřivnické kabelové televize i domácnosti, jež nemají zaveden kabel, stále není jistá. „Proběhla část jednání s partnery, kteří se na výstavbě vysílače mají podílet, ale dosud se nepovedlo zajistit dostatek takových partnerů, kteří by do výstavby vložili také peníze,“ uvedl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka. Potvrdil také, že rada dosud, právě z důvodu nedostatku partnerů schopných věž spolufinancovat, nenavrhla provedení rozpočtové změny v městském rozpočtu. Zdejší zastupitelé se však již dříve dohodli, že na stavbě se město bude podílet. „Velkou část peněz sice poskytne Eurotel, ale to stále bude málo. My teď budeme diskutovat o tom, zda věž neuděláme třeba bez rozhledny,“ doplnil Jalůvka.


Radní se dohodli, že budou říkat, komu přidělují byty

Foto 3

K o p ř i v n i c e (tom) - Radní minulý týden diskutovali o tom, zda mají v usnesení ze svého jednání uvádět také rozhodnutí o přidělování obecních bytů mimo pořadník. Nedávno totiž vyšlo najevo, že rada přiděluje byty, aniž by o tom měl kdokoliv včetně zastupitelů ponětí a veřejně se začalo spekulovat o tom, zda při přidělování bytů nedochází k něčemu nekalému. Proto se radní dohodli, že napříště budou v usnesení uvádět také rozhodnutí o přidělování bytů.

O podrobnostech z jednání o této otázce se však radní zdráhali hovořit. Například místostarosta města Zdeněk Kunčar na dotaz, zda rada dospěla k závěru, jestli neuvedení přidělování bytů v usnesení bylo chybou či nikoliv, odpověděl, že „to nebude komentovat“. Část radních totiž zastávala názor, že se to v usnesení uvádět má (například Oldřich Jašek, ČSSD), ale druhá část rady, především starosta a jeho zástupce tvrdili, že to v usnesení být nemusí.

Starosta Kopřivnice Josef Jalůvka po zasedání rady řekl, že „je sporné, co všechno by v usnesení mělo být“. „My jsme uvažovali, zda by tam nemělo být také něco jiného, co nyní píšeme pouze do zápisu,“ dodal Jalůvka s tím, že usnesení si bude od příště moci přečíst kdokoliv na úřední desce.

Zápis z jednání není veřejně přístupný a slouží pouze členům rady, protože obsahuje některé údaje, které podle zákona mají zůstat utajeny.


Volební okrsky jsou stejné, jako při předchozích parlamentních volbách

K o p ř i v n i c e (tom) - Pro červnové mimořádné parlamentní volby bude v Kopřivnici zřízeno sedmnáct volebních okrsků a po jednom v místních částech Kopřivnice - v Lubině, Vlčovicích a Mniší.

„Volební okrsky i místa, kam mohou lidé přijít volit, zůstávají stejné jako při volbách v roce 1996,“ řekla Jana Sopuchová z kanceláře tajemníka kopřivnické radnice, která má organizaci voleb ve městě na starosti. Volby proběhnou v pátek 19. a v sobotu 20. června. Na rozdíl od parlamentních voleb před dvěma roky se však volební místnosti neotevřou v pátek ve dvanáct hodin, ale až ve dvě odpoledne. „Při předešlých volbách jsme využili možnosti a otevřeli volební místnosti o dvě hodiny dříve, ale lidé toho prakticky nevyužívali. Proto se letos starosta rozhodl, že se v Kopřivnici začne volit až ve dvě,“ vysvětlila Sopuchová. V pátek bude možno přijít k urnám až do deseti hodin večer a v sobotu od sedmi do čtrnácti hodin.

Vyhlášku o volbách, ze které se obyvatelé města dozvědí, do které volební místnosti mají přijít či jak upravit hlasovací lístky, dostane každý volič poštou domů nejpozději do 16. června. Zároveň s vyhláškou budou v obálkách kompletní sady hlasovacích lístků. Těch by mělo být podle informací krajské volební komise šestnáct, protože právě tolik politických stran a hnutí se na severní Moravě k volbám zaregistrovalo. Občanská demokratická aliance ovšem své kandidáty z voleb stáhla, takže je možné, že lístků nakonec bude jen patnáct. Stejně jako při předešlých volbách mohou lidé přijít k volbám s již upraveným hlasovacím lístkem, ale pokud lístky ztratí, či se jim doma poškodí, ve volební místnosti dostanou novou kompletní sadu lístků.

„Voliči by si také měli před volbami včas zkontrolovat občanské průkazy a pokud jim neplatí, měli by policii požádat o vydání průkazu nového. Pokud však mají s občanským průkazem problémy, mohou se lidé při volbách prokázat také platným cestovním dokladem nebo osvědčením o státním občanství ČR,“ uvedla Sopuchová.

Voliči, kteří mají trvalé bydliště v Kopřivnici a v den voleb budou mimo město, si mohou vyzvednout na radnici voličský průkaz (v kanceláři evidence obyvatel - hlavní budova MÚ, 2. patro, dveře č. 11). „Voličské průkazy by si lidé měli vyzvednout nejpozději v pondělí 15. června, protože poté začneme tisknout volební seznamy,“ dodala Sopuchová.


Již na počátku prázdnin mohou cyklisté vyjet po nových stezkách

K o p ř i v n i c e (tom) - Již od začátku prázdnin budou moci vyrazit cyklisté na vyjížďky podle nově vyznačených cyklotras. „V novojičínském okrese je navržena trasa, která vede z Hustopeč nad Bečvou do Starého Jičína, kde se rozdvojuje tak, že jedna větev vede krajinou kolem řeky Odry a druhá přes Kopřivnici směrem na Hukvaldy,“ řekl místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar, který město zastupuje ve Sdružení měst pro cyklostezky. Podle Kunčara však stezky pro cyklisty mají navazovat na trasy v okolních okresech, které jsou rovněž projektovány v rámci systému tras v celé České republice.

„My jsme se minulý týden s okolními městy dohodli, že do prázdnin trasy znovu vyznačíme. Na přeznačení tras okres Nový Jičín získal od ostravské Agentury pro regionální rozvoj milion korun, za které byl vypracován projekt a nechá se vyrobit značení tras. To potom nainstaluje každé město vlastními silami,“ uvedl Kunčar. V srpnu by potom měly na trasy přibýt také informační tabule, ze kterých se cyklisté dozvědí o turistických zajímavostech v okolí stezky. Plánuje se také vydání informačního letáku, o vydání speciální mapy pro cyklisty se však zatím neuvažuje. „S vydáním mapy se zřejmě ještě počká až do chvíle, kdy budou stezky vyznačeny v širším regionu, než jen v okrese Nový Jičín. Potom určitě nějaká mapa bude vydána a cyklisté by podle ní měli dojet až k polským hranicím a směrem na jih až k hranicím Rakouska,“ doplnil Kunčar.

Trasy podle něj mají především dva významy. Za prvé se lidé na kolech vyhnou frekventovaným silnicím a za druhé umožní snadnější orientaci těm cyklistům, kteří zdejší kraj neznají.

Kromě toho, že cyklisté budou moci jezdit po trasách v okolí Kopřivnice, mají vzniknout také Moravskoslezské dálkové cyklotrasy, které budou tvořit dvě páteřní trasy: Moravská a Jantarová stezka. Slezsko a Moravu protnou od hranic s Polskem a povedou na jih k Rakousku. Jestliže se cyklista rozhodne projet všechny trasy, ujede po Moravě a Slezsku přes tisíc kilometrů.

Smůlu však budou mít zřejmě ti cyklisté, kteří by se rozhodli jet na kole jen část vyjížďky a částečně cestovat veřejným dopravním prostředkem. Autobusy totiž kola většinou převážet odmítají, zvláště, když se cyklistů sejde více a na železnici kolo mnohdy poškodí.


Do boje proti drogám se přidá též diskotéka

K o p ř i v n i c e (dam) - Jednou z připravovaných akcí, které mají odradit děti a mládež od užívání drog, je pořad známého hudebního publicisty Jiřího Černého.

Předběžný termín konání poslechové diskotéky s protidrogovou tematikou je ovšem domluven až na září či říjen. Produkce by měly v dopoledních hodinách proběhnout na některé z místních středních škol a odpoledne by si ji zájemci mohli vyslechnout také v klubu Kamarád na sídlišti Sever. „Zajímala jsem se o to, pro jakou věkovou skupinu je pořad vhodný, protože do klubu Kamarád chodí děti všech věkových kategorií. Pan Černý mě ubezpečil, že může přijít každý a když se mu to nebude líbit, tak prostě odejde,“ řekla kopřivnická manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová, která spolu s dramaturgem kulturního domu Jiřím Cachnínem bude akci připravovat.

Hudební pořad, nazvaný Proč odešly rockové hvězdy, je koncipován jako poslechová diskotéka zaměřená na interprety, o které právě drogy světovou scénu ochudily. Černý se bude věnovat hlavně Jimi Hendrixovi, Janisi Joplinovovi, Jimu Morrisonovi či Kurtu Cobainovi, ale i mnoha dalším hudebníkům, jejichž odchod ze scén zapříčinily drogy. „S tímto pořadem jsem již objel několik škol a klubů, kde se scházejí mladí lidé a myslím si, že je to forma jisté prevence, kterou mladí lidé berou, a která se jim líbí více, než jen přednáška o drogách samotných,“ uvedl autor pořadu Jiří Černý.

Nápad uvést Černého program nazvaný Proč odešly rockové hvězdy také v Kopřivnici, vznikl při jeho posledním pořadu Rockování v kopřivnickém domě kultury před dvěma týdny.

Akcí, zaměřených jak na protidrogovou prevenci, tak i na zajímavější využití času, který děti tráví v klubu Kamarád, by mělo postupně přibývat. Existuje totiž snaha získat do klubu programového pracovníka, který by akce zajišťoval.


Vyšší odborná škola získala prestižní certifikát kvality

K o p ř i v n i c e (dam) - Mezi deset nejlepších vyšších škol v republice se zařadila také kopřivnická Vyšší odborná škola, která získala certifikát kvality Evos. Právě tímto certifikátem se může pochlubit jen deset ze sto padesáti vyšších škol v Čechách a jen místní se jej podařilo získat zároveň ve dvou oborech - strojírenském a ekonomickém. „Komise, která certifikáty uděluje, hodnotí školu velmi tvrdě v mnoha ohledech. Nezaměřuje se jen na materiální zázemí a personální zabezpečení, ale zajímají ji například také služby pro studenty,“ řekl ředitel Vyšší odborné školy Jaroslav Ponec.

Prestižní certifikát Evos platí podle pravidel Evropské unie tři roky. Po uplynutí této doby o něj škola musí žádat znovu.


Na designérskou výstavu přišlo více lidí, než pořadatelé čekali

Foto 4

K o p ř i v n i c e (dam) - I přes to, že v prvních dnech navštívilo nultý ročník výstavy automobilového designu Auto moto track design jen málo lidí, mohli být pořadatelé nakonec spokojeni. „Přišlo kolem tisíce lidí, což je na první akci tohoto druhu více než jsme předpokládali. Většina návštěvníků však přišla až o víkendu,“ řekl jeden z organizátorů výstavy Pavel Klos. Pořadatelé si pochvalovali hlavně zájem a uznání odborné veřejnosti.

„Během těch několika dnů se zde objevilo mnoho odborníků a všichni byli překvapeni tím, co se nám tady podařilo uspořádat,“ uvedl Vítězslav Hinner ze spolupořádající firmy Ecorra. O tom, zda se uskuteční i další ročníky se rozhodne během několika následujících týdnů. Je pravděpodobné, že se další ročníky uskuteční, zatím ale ještě není rozhodnuto. Zvažuje se také, zda budou designérské výstavy každoročně či ve dvouletých intervalech.

„Existuje tolik zajímavých exponátů, které se nám na letošní ročník nevešly, že by nebyl žádný problém uspořádat výstavu i napřesrok. Bylo by také dobré, kdyby se nám podařilo prodloužit dobu konání výstavy neboť spousta lidí se o ní dozvěděla pozdě a již nestihli přijet,“ dodal Hinner.


Zdevastované louky na Červeném kameni čeká obnova

K o p ř i v n i c e (dam) - Části zdevastovaných luk v prostoru sjezdovky na Červeném kameni a Janíkova sedla by měly být v letošním roce postupně obnovovány. Tyto louky jsou totiž svou flórou v této nadmořské výšce unikátní v celém novojičínském okrese.

Louky by se navíc měly stát jedním z hlavních zastavení na plánované naučné stezce vedoucí po kopcích z Kopřivnice do sousedního Štramberku,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí kopřivnické radnice Hynek Rulíšek. Lokality na Červeném kameni jsou také zajímavé výskytem některých ohrožených druhů rostlin, jako například prstnatcem májovým a fuchsovým, vemeníkem dvoulistým nebo silně ohroženým vstavačem mužským a jeho bílou variantou.

Práce na záchraně luk začaly již v loňském roce, kdy byly odstraněny nežádoucí druhy rostlin, a začalo se s pravidelným sečením luk. „Některé části luk jsou tak zdevastovány třeba maliníkem, že je nelze obnovit jen sečením a proto jsme zadali projekt na obnovení těchto luk Výzkumnému ústavu travinářskému v Zubří. Projekt navrhuje technologické postupy zakládání a údržby těchto druhově bohatých lokalit,“ uvedl Rulíšek.

Hlavním úkolem projektu je vymýtit plevelné rostliny jako kopřivy či zmíněný maliník a nahradit je travami a dalšími bylinami, které do tohoto ekosystému patří. Pravidelné sekání luk má zajistit majitel statku nedaleko Janíkova sedla. Ve spolupráci s ním a občanským sdružením Blud se uvažuje i o možnostech agroturistiky v této oblasti. V souvislosti se zlepšováním stavu luk se objevila i otázka, týkající se kopřivnické sjezdovky. „Provozovatel sjezdovky se musí rozhodnout, zda se bude lyžovat až z vrcholu Červeného kamene, či nikoliv. Pokud ano, je nutné začít horní část sjezdovky sekat a udržovat. Pokud ne, bude ji třeba zalesnit,“ podotkl vedoucí odboru životního prostředí Rulíšek.


Tatra na Autotecu představí pět vozů

B r n o (tom) - Pět vozů představí kopřivnická automobilka Tatra na sedmém ročníku mezinárodního veletrhu Autotec, který se koná od 6. do 11. června na brněnském výstavišti.

Návštěvníci veletrhu si budou moci prohlédnout exponáty v provedení Terrno 1, například jeřábový podvozek či třístranné sklápěče. V expozici automobilka vystaví také vítězný vůz z Dakaru a historickou T 111.


Žalostný stav dětských hřišť se letos alespoň trochu změní

K o p ř i v n i c e (dam) - Mnohdy žalostný stav dětských hřišť na kopřivnických sídlištích by se měl postupně zlepšovat. Městští radní na tento účel schválili změnu rozpočtu, ve kterém vyčlenili na opravy hřišť sto dvacet tisíc korun.

„Na opravu všech hřišť současně nejsou peníze, ale je snaha vytipovat ty nejvíce zdevastované a postupně je opravovat,“ řekl vedoucí odboru rozvoje města Milan Šmíd. Opravy hřišť by měla provádět firma Slumeko a finance na tyto práce půjdou z rozpočtu města přes Správu sportovišť Kopřivnice.

Nejdříve se začne pracovat na opravách dřevěného hřiště na sídlišti Sever. „Opravy nemohly začít dříve, neboť jsme chtěli po firmě, která jej postavila, aby odstranila nedostatky v rámci záruky. Po zjištění závad jsme ovšem museli uznat, že poškození nebylo zaviněno chybou dodavatele, nýbrž vandalstvím, na které se samozřejmě záruka nevztahuje,“ řekl Šmíd s tím, že po vyřešení některých konstrukčních problémů se začne s opravou.

Nejčastějšími závadami na hřištích jsou polámané houpačky, kolotoče a podobně. Terčem vandalů se stávají také lavičky a jiná doplňková zařízení. „Je třeba ale opravy technicky vyřešit tak, aby se po pár týdnech situace neopakovala,“ dodal Milan Šmíd.


Jiří Černý léta seznamuje posluchače s hudbou

Foto 6

K o p ř i v n i c e - Je asi jen málo lidí, kteří by nikdy neslyšeli jméno Jiří Černý. Právě on je nejznámějším hudebním kritikem a publicistou v zemi. Autor několika knih a bezpočtu článků je znám také svými putovními poslechovými diskotékami, se kterými řadu let objíždí republiku. Kopřivnice je již tradičně jednou ze zastávek.

Jak jste se vůbec dostal k hudební publicistice a kritice?

K publicistice jsem se dostal, když jsem v roce 1961 nastoupil do redakce Mladého světa. Původně jsem myslel, že budu dělat kulturu jako takovou a případně ještě reportáže. Mladý svět se ale chtěl zabývat nástupem Semaforu a takzvaných divadel malých scén, takže jsem psal hlavně o hudbě. Řekl bych ale, že to nebyla úplně náhoda, protože hudbu jsem měl rád od malička a měl jsem rád všechny její typy. Dokonce si pamatuji, že můj první hudební článek byl o koncertu vážné hudby k písní Franze Schuberta.

Za dobu, kterou se hudební publicistice věnujete, jste se jistě setkal s mnoha zajímavými hudebními osobnostmi. Kterého setkání si nejvíce ceníte?

Těžko bych mohl jmenovat jednoho, ale hned se mi vybavuje například Paul Simon. S tím jsem strávil pěkný večer. Potom třeba Rolling Stones. Pokud jde ještě o zahraniční scénu, zajímavé bylo také setkání s Bullatem Okudžavou. V domácí scéně, jsem se setkal a setkávám s mnoha muzikanty. příjemná pro mě jsou všechna setkání s Karlem Plíhalem, Jiřím Suchým nebo Vladimírem Mertou. To jsou lidi, které rád poslouchám a vždycky se od nich něco dozvím.

Jakou hudbu ještě posloucháte nejraději?

To je nejtěžší a nejčastější otázka, kterou dostávám. Mám rád absolutně všechnu hudbu, dokonce, za určitých okolností, i dechovku. Jediné, co nemám rád, je vysloveně podbízivá hudba, která zpracovává už něco, co tady bylo. To je třeba disco, techno nebo různá zjednodušená aranžmá smyčcových orchestrů a podobně. Jinak mám rád od opery až po folklor všechny druhy hudby.

Ve svých pořadech se hlavně věnujete rocku, folku, country. Jaký je váš vztah k vážné hudbě nebo jazzu?

Mám to hrozně rád a dá se říct, že si při poslechu vážné hudby a jazzu trochu odpočinu od poslechu rockové a populární muziky. O operní hudbě dokonce občas psávám a mám dojem, že o ní, a o vážné hudbě vůbec, budu psát čím dál, tím víc.

Vy sám jste aktivní hudebník?

Bohužel ne. To jsem nikdy nějak nezvládl. Já maximálně přebrnkám na piáno nějakou melodii, kterou potřebuji slyšet, ale to je na veřejnosti naprosto nepoužitelné.

Děláte jak pořady v rádiu, tak i živé poslechové diskotéky. Čemu dáváte přednost?

Jednoznačně je pro mě příjemnější přímý kontakt s publikem, ale účinnější je rádio, neboť to poslouchají desetitisíce nebo statisíce lidí.

Se svými pořady jezdíte po republice už řadu let. Má každé město nějaké specifikum a jaká je v tomto ohledu Kopřivnice?

Kopřivnice bývala jedna z nejlepších štací. Teď bych řekl, že je tak průměrná. Jsou místa horší, kde chodí třeba míň lidí, ale i mnohem lepší, kde chodí hodně posluchačů.

David Macháček


Koncertem písničkáře Plíhala začnou v KDK letní prázdniny

K o p ř i v n i c e (dam) - Posledním koncertem v kulturním domě před začátkem letního programového vakua bude vystoupení stálice české folkové scény Karla Plíhala. Ten se svou kytarou zahraje v úterý devátého června.

„V recitálu zazní písně vzniklé v průběhu patnácti let, kdy hraji,“ řekl zpěvák s tím, že skladby z připravovaného alba zatím na koncertě nezazní.

Plíhalovy písně patří již léta k tomu nejlepšímu, co v českém folku je. Jeho pojetí hudby se mnohdy klasickému folkovému zařazení vymyká, neboť v Plíhalově produkci lze nalézt spíš naprosto nečekanou propracovanou melodiku, charakteristickou více pro jazz či rock, namísto snadných a podbízivých nápěvů. Proslulé jsou také jeho velmi složité kytarové variace, v kontrastu s obyčejným a někdy až udýchaným zpěvem vynikajících textů.


V kulturním domě a v Noře již nastala okurková sezona

K o p ř i v n i c e (dam) - Lidé, kteří budou mít chuť navštívit v tomto měsíci kulturní představení ve městě, si nebudou mít z čeho vybírat. Programová nabídka kulturního domu i klubu Nora je totiž velmi bídná.

„Podobný program je v tomto období již několik let. V červnu pořádáme málo akcí, neboť lidé ztrácejí o divadla a koncerty zájem. Je to prostě okurková sezona, kdy většina lidí jde raději na zahrádku, než na koncert,“ tvrdí dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín. V tomto období se prý programy tvoří pouze z vystoupení známých umělců, u kterých je předpoklad, že si své diváky najdou. „Již tradičně v červnu dělám koncerty Karla Plíhala či divadelní představení Boleslava Polívky. Ten ale bohužel letos nepřijede,“ upřesnil Cachnín.

Velmi obdobná je situace také v rockovém klubu Nora. I tam je na červen připraveno jen jedno živé vystoupení a tři párty pro příznivce hudby stylu Techno a House.


V krytu pod muzeem by mohl být jazzový klub

K o p ř i v n i c e (dam) - Nikoliv diskotéka pro střední a starší generaci, jak se původně zamýšlelo, ale zřízení jazzového klubu, se rýsuje jako jedna z možností využití prostor CO krytů pod druhou částí kulturního domu.

Hlavním iniciátorem myšlenky je jazzmen a učitel hudby František Mixa. „Chtěli bychom v Kopřivnici zřídit jazzklub nebo prostě jen nějaký prostor pro klubovou činnost. Podobný jako je například ve Valašském Meziříčí, Rožnově pod Radhoštěm či v Ostravě. Tady totiž takové místo vysloveně chybí,“ řekl Mixa. Podle jeho představ by se v klubu nehrál jen jazz, ale šlo by o místo, kde by se lidé mohli scházet a poslechnout si muziku kopřivnických i přespolních kapel nebo jen v příjemném prostředí posedět.

„Myslím si, že se najde prostor, ve kterém by se klub dal zřídit, neboť starosta města má evidentní zájem na tom, aby zde něco podobného vzniklo. Zároveň by se tak mohlo navázat na tradici podobných pořadů v Kopřivnici. V závodním klubu se kdysi pravidelně jazzové večery pořádaly a měly velkou oblibu,“ podotkl Mixa.

Zatím jediným místem, o jehož využití se tímto způsobem uvažuje, je právě prostor krytů civilní ochrany pod novou částí kulturního domu. „V těchto prostorách by mohlo vzniknout něco, co jsme zatím pracovně nazvali hudební či jazzový klub. Doposud ale nevíme, kdo by jej provozoval,“ řekl starosta města Josef Jalůvka.

Využití krytů tímto způsobem by odpovídalo přání členů výběrové komise, která již několikrát zrušila výsledek soutěže na pronájem krytů. Šlo by totiž o kulturní a ne čistě komerční činnost. „Tento způsob využití krytů se mi v současné chvíli jeví jako nejlepší. Bylo by to místo, kde by denně mohly být produkce hudby různých žánrů,“ míní Jalůvka.

Hlavně místním kapelám se tak nyní rýsuje možnost, že by mohly prostory klubu v krytu v dopoledních a odpoledních hodinách využívat ke svému zkoušení.

„Vznikla by zde rovněž příležitost pro střední generaci, která si často stěžuje, že si nemá kam jít sednout, poslechnout muziku nebo si jen popovídat,“ uzavřel starosta.


Kino uvede snímky Koule a Lepší už to nebude

K o p ř i v n i c e (dam) - Americká sci-fi Koule, která byla na programu místního kina již jednou, ale v poslední chvíli byla vystřídána slavným Forestem Gumpem a Oscarová komedie Lepší už to nebude, jsou snímky, které má na programu kino Puls pro tento týden. Odpolední promítací čas je vyhrazen Kouli, snímku, který v Hollywoodu vyvolal atmosféru velkého očekávání. A to nejen kvůli hvězdnému hereckému obsazení, ale i jménu autora románové předlohy, podle níž byl snímek natočen.

Knihu Michaela Crichtona, duchovního otce scénářů k Jurskému parku, ER a jiných, se rozhodl zfilmovat režisér Barry Levinson. První polovina filmu, v němž se skupinka vědců (Dustin Hoffman, Sharon Stoneová, Samuel L. Jackson) vydává na průzkum gigantické mimozemské lodi, která již stovky let leží na dně oceánu, může divákovi připomínat, svým pojetím mírového výzkumu Blízká setkání třetího druhu, Propast, Contact či jiné podobně koncipované snímky.

V druhé, o poznání horší, polovině filmu, se však tvůrci přiklonili spíš k Vetřelcům či Horizontu události. Obrovská moc neidentifikovatelného kulového objektu vně vesmírného korábu čím dál tím více roste a s jejím zvětšováním také přibývá obětí, krve a strachu z neznámého zla. Jen pro hvězdnou trojici je včas připravena miniponorka, ve které v poslední chvíli nebezpečné místo opustí.

Film Koule se rozhodně řadí mezi lehce nadprůměrné snímky vědeckofantastického žánru, a to hlavně díky výborné předloze a uspokojivým hereckým výkonům.

Velmi dobré výkony herců čekají i na diváky také ve filmu Lepší už to nebude. Oba hlavní protagonisté - Jack Nicholson a Helen Huntová, za své herecké výkony byli nominováni a získali ceny americké Filmové akademie.

Nápad úspěšného televizního producenta Jamese L. Brookse, který má na svědomí například Simpsonovic rodinku, udělat film, ve kterém se snoubí tisíckrát použitá šablona romantické komedie (nesnášejí se, ale postupně zjistí, že bez sebe nemohou žít) s naprosto neobvyklými a výborně obsazenými postavami, se ukázal jako velmi dobrý. Svědčí o tom i divácký úspěch.

Zatrpklý, jízlivý spisovatel Melvin, který napsal bezpočet milostných románů, je jako osoba naprosto nesnesitelný a jediný člověk, který je schopen jej usadit, je servírka Carol z restaurace, kde spisovatel denně snídá. Ta má doma silně astmatického syna, a tak má i mnohem větší problémy, než jednoho nepříjemného hosta. Bohužel právě díky synovi se její život zhroutí, ztrácí svůj soukromý život a nakonec i práci. Ale v tom se z protivného spisovatele vyklube starý dobrák, který Carol pomůže a nakonec se, jak jinak, do sebe zamilují.

Lepší už to nebude je filmem, který rozhodně stojí za vidění, i když ctitelům žánru romantické komedie bude jistě Nicholson připadat málo romantický a Huntová se atraktivitou Julii Robertosové pravděpodobně nevyrovná.


Kulturní servis

Čtvrtek 4. června

Kino Puls uvede v 17.30 hodin sci-fi USA 1998 Koule. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede romantickou komedii USA 1997 Lepší už to nebude

Pátek 5. června

Kino Puls uvede v 17.30 hodin sci-fi USA 1998 Koule. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede romantickou komedii USA 1997 Lepší už to nebude

Klub Nora vás zve ve 21 hodin na Techno & Dance. D. J. Jezus & Milan „105 kg“ Krajčí

Sobota 6. června

Kino Puls uvede v 17.30 hodin sci-fi USA 1998 Koule. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede romantickou komedii USA 1997 Lepší už to nebude

Klub Nora vás zve ve 21.30 hodin na Scrooge (Austria) + hudba hraje. Poslední koncert sezony!!! 60. léta - D. J. Adam

Neděle 7. června

Kino Puls vás zve v 15 hodin na promítání pro děti a rodiče Nedělní kino Vláček, kde uvidíte pohádku Casper. V 17.30 hodin sci-fi USA 1998 Koule. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede romantickou komedii USA 1997 Lepší už to nebude.

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin thriller Tajemství loňského léta. Napínavý příběh mladých lidí z přímořského městečka v Severní Karolíně. Do 15 let nepřístupný

Pondělí 8. června

Kino Puls uvede v 17.30 hodin sci-fi USA 1998 Koule. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede romantickou komedii USA 1997 Lepší už to nebude

Úterý 9. června

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na recitál předního moravského písničkáře Karla Plíhala (kino Puls)

Středa 10. června

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na Yukon Rivers ’97 (II.) - dvouměsíční dobrodružství na řekách v divočině kanadského severu... dokumenty na diapozitivech a videofilmech uvádí Ludvík Schmidt projekce na velkoplošném videu

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin dobrodružný film Zachraňte Willyho III. Třetí pokračování veleúspěšné kosatky jménem Willy

Čtvrtek 11. června

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin černou komedii ČR Pasti, pasti, pastičky. Feministicko-pesimistická černá komedie režisérky V. Chytilové o tom, jaké pasti na nás číhají. V hl. rolích Miroslav Donutil a Tomáš Hanák. Do 15 let nepřístupný

Pátek 12. června

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin černou komedii ČR Pasti, pasti, pastičky. Do 15 let nepřístupný

Sobota 13. června

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin černou komedii ČR Pasti, pasti, pastičky. Do 15 let nepřístupný

Neděle 14. června

Kino Puls vás zve v 15 hodin na promítání pro děti a rodiče Nedělní kino Vláček, kde uvidíte pohádku Ukradené sluchátko. V 17.30 a 20 hodin uvede černou komedii ČR Pasti, pasti, pastičky.

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin akční film Vetřelec IV. vzkříšení


Kam za sportem

Krytý bazén: čt 4. 6. 14 - 16, 18.30 - 21, pá 5. 6. 13 - 17, 18.30 - 21, so 6. 6. 10 - 21, ne 7. 6. 10 - 19, út 9. 6. 14 - 17, 18.30 - 21, st 10. 6. 6.30 - 8, 13 - 16, 18.30 - 21, čt 11. 6. 14 - 16, 18.30 - 21, pá 12. 6. 13 - 15, 18.30 - 21 hodin. Informace tel. 415 42

Sauna: čt 15 - 21 ženy, pá 15 - 21 muži, so 14 - 21 společnáSauna: čt 15 - 21 ženy, pá 15 - 21 muži, so 14 - 21 společná čt 15 - 21 ženy, pá 15 - 21 muži, so 14 - 21 společnáSauna: čt 15 - 21 ženy, pá 15 - 21 muži, so 14 - 21 společná čt 15 - 21 ženy, pá 15 - 21 muži, so 14 - 21 společnáSauna: čt 15 - 21 ženy, pá 15 - 21 muži, so 14 - 21 společná čt 15 - 21 ženy, pá 15 - 21 muži, so 14 - 21 společná

Bruslení na kolečkových bruslích: čt a út na zimním stadionu od 16 do 18 hodin

FC Kopřivnice: pá 5. 6. v 17 hod. FC - Optimit Odry (benjamínci), so 6. 6. (st. žáci v 9 hod., ml. žáci v 10.45 hod.) FC - Jäkl karviná

Malá kopaná: Malá kopaná: so 6. 5. 8 - 13 hod. 3. liga (V. turnaj); so 13. 6. 8 - 15 hod. 1. liga (V. turnaj); ne 14. 6. 8 - 15 hod. 2. liga (V. turnaj)

Rekreační turistika: so 6. 6. v 6.12 hod. - individuálně - ČD Kopřivnice - Rožnov - dřevěné městečko v 8 hod. (Rožnovská valaška - folklorní festival) - ČD - odj. ve 12.05 hod., příjezd do Kopřivnice ve 13.38 hod.; út 9. 6. v 6.12 hod. ČD kopřivnice - Čeladná ČD - kolem Čeladenky do Kněhyně + Muzeum Jos. Kaluse - ČD odj. v 11.48 hod., návrat ve 12.46 hod.; so 13. 6. v 6.24 hod. ČD Kopřivnice - Studénka - Suchdol - Svatoňovice u Budiš. ČD v 8.29 hod. - pěší přehrada Kružberk - Cvič. skály + kostel - zpět do Budišova ČD ve 14.30 hod. nebo podle domluvy - Svatonovice odj. ve 14.40 hod., příjezd do Kopřivnice v 17.03 hod.

Motosprint: so 6. a ne 7. 6. od 12.30 hod. v Kopřivnici u a. s. Tatra na ulici Pánská - mezinárodní mistrovství ČR Privat Sprint Moto-auto 98 (přejímka strojů od 9 do 11 hodin) so 6. a ne 7. 6. od 12.30 hod. v Kopřivnici u a. s. Tatra na ulici Pánská - mezinárodní mistrovství ČR Privat Sprint Moto-auto 98 (přejímka strojů od 9 do 11 hodin) so 6. a ne 7. 6. od 12.30 hod. v Kopřivnici u a. s. Tatra na ulici Pánská - mezinárodní mistrovství ČR Privat Sprint Moto-auto 98 (přejímka strojů od 9 do 11 hodin) so 6. a ne 7. 6. od 12.30 hod. v Kopřivnici u a. s. Tatra na ulici Pánská - mezinárodní mistrovství ČR Privat Sprint Moto-auto 98 (přejímka strojů od 9 do 11 hodin)

CykloArt bike klub: pořádá pravidelné vyjížďky na horských kolech - pro dospělé každou neděli v 9 hodin, pro děti kroužek Junior bikers každé pondělí v 16 hodin. Sraz je vždy u Kasáren před prodejnou CykloArt CykloArt bike klub: pořádá pravidelné vyjížďky na horských kolech - pro dospělé každou neděli v 9 hodin, pro děti kroužek Junior bikers každé pondělí v 16 hodin. Sraz je vždy u Kasáren před prodejnou CykloArt pořádá pravidelné vyjížďky na horských kolech - pro dospělé každou neděli v 9 hodin, pro děti kroužek Junior bikers každé pondělí v 16 hodin. Sraz je vždy u Kasáren před prodejnou CykloArt CykloArt bike klub: pořádá pravidelné vyjížďky na horských kolech - pro dospělé každou neděli v 9 hodin, pro děti kroužek Junior bikers každé pondělí v 16 hodin. Sraz je vždy u Kasáren před prodejnou CykloArt pořádá pravidelné vyjížďky na horských kolech - pro dospělé každou neděli v 9 hodin, pro děti kroužek Junior bikers každé pondělí v 16 hodin. Sraz je vždy u Kasáren před prodejnou CykloArt CykloArt bike klub: pořádá pravidelné vyjížďky na horských kolech - pro dospělé každou neděli v 9 hodin, pro děti kroužek Junior bikers každé pondělí v 16 hodin. Sraz je vždy u Kasáren před prodejnou CykloArt pořádá pravidelné vyjížďky na horských kolech - pro dospělé každou neděli v 9 hodin, pro děti kroužek Junior bikers každé pondělí v 16 hodin. Sraz je vždy u Kasáren před prodejnou CykloArt


Výsledky

Házená: Házená: st. žáci A: KH Kopřivnice - Meteor Orlová 40:16 (17:7); střelci: Smutek 14, Veřmiřovský 12, Winkler 6, Bílek 5, Malinovský 2, Fojtík 1; st. žáci B: KH Kopřivnice - TJ Nový Jičín 20:17 (10:7), střelci: Kaluža 7, T. Veřmiřovský 6, R. Veřmiřovský 3, Čierný 2, Peichl a Fojtík 1; ml. žáci B: KH Kopřivnice - HCB Karviná 6:23 (5:13), střelci: Hábovčík 3, Daníšek, Olšovský a M. Veřmiřovský 1; ml. žáci A: KH Kopřivnice - Meteor Orlová 30:16 (12:8), střelci: Pěček 11, Grmolenský 7, Lipový 5, Hodaň a Chromek 2, Martínek, Bernátek a Kučera 1; ml. dorost: KH Kopřivnice - HC Zlín 22:23 (13:12), střelci: Machačík a Hanzelka 7, Grepl 6, Záborský a Bílek 1; st. dorost: KH Kopřivnice - Sokol Sokolnice 33:24 (17:9), střelci: Štěpán 7, Fojtík 5, Vala a Matějek 4, Ocásek, Bortlík, Machačík a Glogar 3, Kyselý 1; mini B: KH Kopřivnice - TJ Loko Suchdol n. O. 8:8 (5:6), KH Kopřivnice - Opava 14:3 (8:1), střelci: Číp 10, Soušek 6, Palán 2, Polášek, Valentík, Bondra a Skurka 1; mini A: KH Kopřivnice - SKH Ostrava 24:7 (13:4), Meteor Orlová - KH Kopřivnice 9:18 (5:6), DDM Val. Meziříčí - KH Kopřivnice 14:21 (4:10), střelci: Jahn 31, Stanislav 12, Seidl 8, Novák 7, Havrlant 4, Dluhoš 1. Nejlepší brankář: Jiří Choleva st. žáci A: KH Kopřivnice - Meteor Orlová 40:16 (17:7); střelci: Smutek 14, Veřmiřovský 12, Winkler 6, Bílek 5, Malinovský 2, Fojtík 1; st. žáci B: KH Kopřivnice - TJ Nový Jičín 20:17 (10:7), střelci: Kaluža 7, T. Veřmiřovský 6, R. Veřmiřovský 3, Čierný 2, Peichl a Fojtík 1; ml. žáci B: KH Kopřivnice - HCB Karviná 6:23 (5:13), střelci: Hábovčík 3, Daníšek, Olšovský a M. Veřmiřovský 1; ml. žáci A: KH Kopřivnice - Meteor Orlová 30:16 (12:8), střelci: Pěček 11, Grmolenský 7, Lipový 5, Hodaň a Chromek 2, Martínek, Bernátek a Kučera 1; ml. dorost: KH Kopřivnice - HC Zlín 22:23 (13:12), střelci: Machačík a Hanzelka 7, Grepl 6, Záborský a Bílek 1; st. dorost: KH Kopřivnice - Sokol Sokolnice 33:24 (17:9), střelci: Štěpán 7, Fojtík 5, Vala a Matějek 4, Ocásek, Bortlík, Machačík a Glogar 3, Kyselý 1; mini B: KH Kopřivnice - TJ Loko Suchdol n. O. 8:8 (5:6), KH Kopřivnice - Opava 14:3 (8:1), střelci: Číp 10, Soušek 6, Palán 2, Polášek, Valentík, Bondra a Skurka 1; mini A: KH Kopřivnice - SKH Ostrava 24:7 (13:4), Meteor Orlová - KH Kopřivnice 9:18 (5:6), DDM Val. Meziříčí - KH Kopřivnice 14:21 (4:10), střelci: Jahn 31, Stanislav 12, Seidl 8, Novák 7, Havrlant 4, Dluhoš 1. Nejlepší brankář: Jiří Choleva

Kopaná v Lubině: žáci: Lubina - Rybí 1:1, gól: Svoboda; dorost: Lubina - Mořkov 3:5, góly: Chalupa, Daněk, Chromečka; muži: Lubina - Bernartice 4:0, góly: Kuchař 3, Friedel

Oblastní přebor v plavání - z výsledků plavců KVS Skokan: Hana Staroňová - 1. místo: 100 m prsa, 50 m volný způsob, 50 m prsa, 2. místo: 100 m znak, 50 m znak, Michaela Mülerová - 1. místo: 100 m polohový závod, 2. místo: 100 m prsa, 50 m prsa, 200 m polohový závod, David Kaluža - 1. místo: 50 m volný způsob, 2. místo: 100 m znak, 3. místo: 100 m volný způsob, 200 m polohový závod, Petra Bittnerová - 1. místo: 100 m znak, 2. místo: 100 m plohový závod, 3. místo: 50 m znak, Jan Matuš - 1. místo: 50 m prsa, 3. místo: 50 m volný způsob, Ludmila Sentková - 3. místo: 100 m prsa, Nikol Quesadová - 4. místo: 50 m prsa, 5. místo 200 m volný způsob, 100 m prsa, Markéta Huňavá - 5. místo: 50 m motýlek, Jana Machovská - 5. místo: 100 m znak, Petr Gajdušek - 4. místo: 200 m znak, 100 m polohový závod, 5. místo: 100 m znak Sportovní gymnastika: Dvě bramborové medaile dovezly sportovní gymnastky ČASPV z Plzně, kde se 24. května konalo mistrovství ČR této asociace sportu pro všechny. Velmi cenné je čtvrté místo Sabiny Klöselové v kvalitně obsazeném závodě jednotlivkyň a úspěchem je i čtvrté místo v soutěži družstev. Další pořadí kopřivnických cvičenek: 17. Zuzana Špačková, 24. Zuzana Hodslavská, 25. Michaela Zaoralová


Dvojnásobný mistr ČR bude jezdit za Superior

Foto 7

K o p ř i v n i c e (jk) - Krasobruslařská sezona 97/98 již sice pro místní krasobruslařský klub definitivně skončila a do počátku té další ještě pár měsíců zbývá, že se však stále něco děje dokládá přestup jedné z nadějí českého krasobruslení, dvojnásobného mistra České republiky Radka Horáka právě do kopřivnického krasobruslařského klubu FSC Superior. Jedenadvacetiletý rodák z Litvínova, hodlá do místního klubu přestoupit k 1. červnu především z důvodů nevyhovujících podmínek v jeho dosavadním domovském klubu TJ Stadionu Brno.

„Krasobruslařsky jsem vyrůstal v rodném Litvínově, poté následovala na sedm a půl roku Praha a nakonec na rok a půl Brno. Do Brna jsem přešel trénovat k panu Starcovi, po roce jsem však chtěl odejít k panu Rosypkovi. To mi klub bohužel neumožnil, a nabídl mi paletu lidí z vlastních řad, kteří by přicházeli v úvahu pro spolupráci. Za daných podmínek jsem šel k paní Knotové, i přes to, že jsem ji vlastně nepotřeboval,“ vysvětluje Radek Horák.

A jak z této situace Radek vybruslil? V dubnu ladili svěřenci trenéra Milčinského formu na neoficiální žákovské mistrovství světa (Jesenice) v Brně a právě tam vznikl první impuls k přestupu. „Bavil jsem se v Brně s Radkem o jeho problémech a nabídl jsem mu možnost bruslit u nás za podmínek, které budou vzájemně výhodné. Radek měl podmínku, jednu velkou, a to, že chce spolupracovat s trenérem a choreografem panem Rosypkou, což jsme mu umožnili,“ popisuje setkání kopřivnický trenér Evžen Milčinský.

Podmínky, které by ve zdejším klubu měl Radek Horák mít, jsou podle jeho slov vyhovující. „Jak už řekl pan Milčinský, bude mi umožněna spolupráce s panem Rosypkou. Budu mít díky hlavnímu sponzorovi zvýhodněnou ledovou plochu, ubytování a práci, buď v Superioru nebo ve firmě Foto Morava. Mým plus by mohl být fakt, že jsem v Praze studoval fotografickou školu, a i když jsem jí nedokončil, nějaké základy určitě mám,“ vyjadřuje spokojenost s nabídkou trenéra Milčinského mladý krasobruslař.

Když Milčinský hovořil o tom, že podmínky budou výhodné pro obě strany, měl na mysli především heslo ’příklady táhnou’. „Podobný tah jsme měli v úmyslu již delší dobu, původně se hovořilo o hostování ruského závodníka, to však skončilo na problémech státního občanství atd. Jsem rád dohodě s Radkem. Proč také tahat ruského závodníka, který je v širší špičce, když můžeme mít absolutní špičku od nás. Věřím, že Radek jako reprezentant a účastník mistrovství Evropy a světa, bude vzorem pro místní odchovance, kteří tak mohou získat ještě větší motivaci. Dalším plus jsou i případné body v Českém poháru, které Radek může získat a z toho vyplývající lepší umístění v celkovém hodnocení klubů,“ komentoval výhodnost přestupu Milčinský.

To, že Radek Horák, již patří mezi naši elitu, dokazuje účast na prosincovém (1997) Mistrovství Evropy v Miláně, kde se umístil ve finálové čtyřiadvacítce. Skáče všechny trojité skoky včetně axela, který se mu v poslední době údajně celkem daří. Nyní bude mít dva měsíce pauzu, které se bude snažit vyplnit občasným ledem v Praze, jinak letní přípravu absolvuje s trenérem ještě v Brně, koncem července pojede na soustředění do Opavy, již s místním klubem, a potom již bude led i na zimním stadioně v Kopřivnici (15. srpna). Kopřivnickému publiku se Horák představí poprvé 22. srpna o přestávce hokejového utkání. Ambice pro příští rok má, donedávna ještě Brňák, nemalé. „Chtěl bych vyhrát republiku, což je podmínkou startu na mistrovství Evropy v Praze i na mistrovství světa ve Finsku. Na Evropě bych chtěl skončit v první patnáctce a na světě do dvacítky,“ řekl čerstvý člen FSC Superior.


Místní školy z Poháru rozhlasu vypadly

N o v ý J i č í n (jk) - Okresního kola Poháru rozhlasu, konaném 22. května v Novém Jičíně, se z kopřivnických škol zúčastnila tři družstva. Nejvíce se z tohoto trojlístku v chladném počasí a na rozmoklé škváře dařilo mladším dívkám ZŠ Alšova a starším dívkám ZŠ E. Zátopka, kterým se povedlo své kategorie vyhrát. Starší dívky ZŠ Alšova skončily na čtvrtém místě.

Do oblastního kola se bohužel ani jednomu z kopřivnických družstev postoupit nepodařilo, neboť počet bodů, který děvčata získala, na postup, ve srovnání s výsledky škol dalších okresů, nestačil. Na tomto faktu se bohužel podepsalo i počasí, které ubíralo cenné body.

Výsledky: mladší dívky (30 škol a družstev): 1. Kopřivnice Alšova 4537 bodů, 2. Bílovec Komenského 4 347 bodů, 3. Nový Jičín Tyršova 4 333 bodů, mezi vesnickými školami zvítězil Starý Jičín - 4 072 bodů, st. dívky (30 škol a družstev): 1. Kopřivnice E. Zátopka 5 273 bodů, 2. Nový Jičín Tyršova 4 828 bodů, 3. Klimkovice 4 615 bodů, 4. Kopřivnice Alšova 4 586 bodů, mezi vesnickými školami zvítězil Petřvald - 5 376 bodů, mladší chlapci (26 škol a družstev): 1. Fulnek Česká 3 500 bodů, 2. Klimkovice 3 156 bodů, 3. Nový Jičín Tyršova 3 080 bodů, vesnické školy - 1. Suchdol 3 301 bodů, starší chlapci (29 škol a družstev): 1. Studénka Sjednocení 5 829 bodů, 2. Frenštát Záhuní 5 591 bodů, 3. Fulnek Česká 5 520 bodů, vesnické školy - 1. Bartošovice 5 237 bodů.

Do oblastního kola postupují starší dívky ze ZŠ Petřvald a starší hoši ze ZŠ Sjednocení Studénka.


Sedm plus jedno vítězství pro KVS

K o p ř i v n i c e (rel) - Na oblastním přeboru mladšího žactva v plavání dosáhli plavci KVS Skokan kromě řady umístění na předních pozicích také vítězství v bodovací soutěži družstev severní Moravy v ročníku 1988.

V kategorii desetiletých plavců KVS Skokan reprezentovalo celkem 10 plavců, přičemž pět z nich získalo přebornický titul - 3x Staroňová, 1x Mülerová, Bittnerová, Kaluža a Matuš. V kategorii jedenáctiletých plavců se z téhož klubu představilo celkem pět plavců.


Plavcům šlo o nominaci na mistrovství ČR

K o p ř i v n i c e , N o v ý J i č í n (jk) - Oblastní přebor v plavání, který se v letošním roce uskutečnil v bazénech Kopřivnice a Nového Jičína, byl pro plavce PK Kopřivnice především závodem, ve kterém měli šanci zaplavat časy, které by je opravňovaly ke startu na červnovém mistrovství České republiky (13. - 14. 6.). Z mladších potvrdila svůj talent i současnou formu Petra Klosová, šanci startovat na mistrovství by z této kategorie měli mít i sourozenci Oczadlí. Ze starších vynikli Jiří Zátopek, Jan Staník a Lucie Galiová, z dorostenek (roč. 83), které v novojičínském bazéně plavaly rovněž, by se měla bez problémů na mistrovství (20. - 21. 6.) kvalifikovat Kristina Schäferová a Libuše Zátopková. Natálie Obrdlíková se zatím potýká se zdravotními problémy. V bodovém hodnocení jednotlivých ročníků získala Kopřivnice 3 druhá a dvě třetí místa.

Oblastní přebor mladšího žactva v Kopřivnici: 50 m volný způsob: 2. P. Klosová (roč. 86) 0:31,5; 100 m v. způsob: 2. Klosová 1:07,2; 200 m v. způsob: 3. P. Klosová 2:31,7; 400 m v. způsob: 1. P. Klosová 5:18,1; 100 m prsa: 5. J. Vjaclovský (roč. 86) 1:32,1; 200 m prsa: K. Oczadlá (roč. 87) 3:36,0; 100 m znak: 1. P. Klosová 1:17,0; 4. M. Oczadlý (roč. 86) 1:23,1; 5. L. Němec (roč. 87) 1:30,6; 200 m znak: 1. P. Klosová 2:45,6; 3. L. Němec 3:10,5; 3. M. Oczadlý 2:56,0; 4. T. Krysmánková (roč. 87) 3:22,1; 100 m motýlek: 4. K. Oczadlá 1:38,7; 4. P. Dvořák (r. 87) 1:35,7; 200 m motýlek: 3. K. Oczadlá 3:23,9; 3. P. Dvořák 3:40,5; 100 m pol. závod: 1. L. Němec 1:27,1; 2. P. Klosová 1:19,0; 4. J. Vjaclovský 1:25,3; 200 m pol. závod: 2. K. Oczadlá 3:18,5; 1. P. Klosová 2:50,5; 400 m pol. závod: 1. P. Klosová 6:09,3; 3. K. Oczadlá 7:03,0; 4. R. Korčák 7:01,5; 5. D. Korčák 7:03,0.

Oblastní přebor staršího žactva v plavání - Nový Jičín: 50 m volný způsob: 3. K. Schäferová (roč. 83) 30,3; 4. N. Obrdlíková (roč. 83) 30,5; 5. J. Staník (roč. 85) 29,5; 100 m v. způsob: 2. K. Schäferová (roč. 83) 1:05,4; 4. J. Staník (roč. 85) 1:04,1; 200 m v. způsob: 2. K. Schäferová (roč. 83) 2:20,4; 3. J. Staník (roč. 85) 2:18,8; 3. J. Zátopek (roč. 84) 2:16,3; 400 m v. způsob: 2. J. Staník (roč. 85) 5:04,9; 2. J. Zátopek (roč. 84) 4:45,5; 1 500 m v. způsob: 2. J. Zátopek (roč. 84) 18:30,1; 2. J. Staník 20:35.6; 100 m prsa: 1. L. Galiová (roč. 85) 1:25,1; 2. L. Zátopková (roč. 83) 1:23,7; 4. J. Zátopek (roč. 84) 1:21,1; 200 m prsa: 1. L. Galiová (roč. 85) 3:03,9; 3. L. Zátopková (roč. 83) 2:59,6; 100 m znak: 3. T. Mündleinová (roč. 84) 1:19,3; 3. K. Schäferová (roč. 83) 1:16,8; 4. J. Staník (roč. 85) 1:14,6; 200 m znak: 3. T. Mündleinová (roč. 84) 2:47,8; 2. K. Schäferová (roč. 83) 2:42,6; 2. J. Staník (roč. 85) 2:35,7; 100 m motýlek: 1. J. Zátopek (roč. 84) 1:10,6; 200 m motýlek: 2. J. Zátopek (roč. 84) 2:37,3; 100 m pol. závod: 2. L. Galiová (roč. 85) 1:24,7; 3. T. Mündleinová (roč. 84) 1:21,2; 2. J. Raška (roč. 85) 1:20,8; 3. J. Zátopek (roč. 84) 1:11,5; 200 m pol. závod: 5. T. mündleinová (roč. 84) 2:55,8; 2. K. Schäferová (roč. 83) 2:39,6; 3. N. Obrdlíková (roč. 83) 2:40,5; 5. J. Staník (roč. 85) 2:45,3; 2. J. Zátopek (roč. 84) 2:29,6; 400 m pol. závod: 4. J. Staník (roč. 85) 5:41,5; 2. J. Zátopek (roč. 84) 5:16,3.


Volejbalisté jsou již dnes jistým vítězem krajského přeboru a postupují do II. ligy

Opava-Kateřinky - Kopřivnice 1:3, 0:3

K o p ř i v n i c e (jk) - Kopřivničtí volejbalisté jsou již dvě kola před koncem letošního krajského přeboru jistými vítězi této mistrovské soutěže.

Rozhodlo se o tom v sobotu 30. května v Opavě - Kateřinkách, kde kopřivničtí borci vyhráli rozhodující zápas s hráči tamního klubu poměrem 3:1 a 3:0.

Utkání, i když tomu konečné skóre neodpovídá, bylo jedním z mála zápasů, ve kterých soupeř sehrál s Kopřivnickými víceméně vyrovnanou partii. „Domácí kladli nečekaně velký odpor, který se Kopřivnickým dařilo zlomit zlepšenou hrou v koncovkách setů. I přes jeden prohraný set měli zápas pod kontrolou a nepřipustili rozhodující zvrat ze strany soupeře. I když Kopřivnici čekají ještě dvě mistrovská utkání, vítězství má již v kapse a tak přichází na řadu další otázka - zda bude volejbalový klub mít dostatek financí na to, aby v příštím roce mohl hrát II. ligu, tedy třetí nejvyšší soutěž v republice. V loňském roce se tak totiž nestalo.

Sestava Kopřivnice: Holáň, Sykala, Adamec, Kylhof, Miroslav Bajer, Martin Bajer, Sopuch, Schenk, Zima, Bartoň.


Šádková si vyběhla nominaci na MS

R a d h o š ť (jk) - Kopřivnická běžkyně Irena Šádková, závodící za AC Pardubice, si v sobotním Běhu na Radhošť, který byl zároveň nominačním závodem na mistrovství světa v běhu do vrchu vybojovala, druhým místem za Alenou Peterkovou, právo na mistrovství startovat. Trať 6,7 km s převýšením přes 600 metrů zvládla za 38 minut 40 vteřin, a překonala loňský traťový rekord 40:12 minut stejně jako vítězka Alena Peterková, která dosáhla času 36:14.

Mistrovství světa v běhu do vrchu se bude konat v druhé polovině září v Reunionu u ostrova Madagaskar. Pořadatel hradí týdenní pobyt, závodníci si budou muset uhradit letenku, která vyjde na 24 tisíc. Český atletický svaz na ni přispívá přibližně deseti procenty, zbytek si budou muset závodníci uhradit sami. „Bude to zřejmě problém, ale přece jen je to konkrétní akce, na kterou by se snad peníze mohly sehnat,“ doufá Irena Šádková.

Závod se kromě jiného běžel o fotoaparát, přičemž možnost získat tuto exkluzivní cenu měl první závodník v cíli ať muž či žena. Šanci měla obě pohlaví stejnou, neboť ženy vybíhaly na trať s náskokem (7:51 minut) rovnajícím se rozdílu mezi traťovým rekordem mužů a žen. Alenu Peterkovou ani Irenu Šádkovou se mužům doběhnout nepodařilo (první byl Losman z Maratonstavu Úpice), takže si fotoaparát odvezla do Havířova Peterková.


Zápas proti týmu Kozlovic byl kvůli mokru přeložen

K o p ř i v n i c e (jk) - Nedělní mistrovský zápas I. B třídy, který měli muži kopřivnického fotbalového klubu sehrát na domácím hřišti proti FC Kozlovice, byl přeložen. Rozhodčí Broda z Ostravy totiž označil terén - travnaté hřiště na letním stadioně, za nezpůsobilý a určil nový termín zápasu - úterý 9. června.

Podle vyjádření jak trenéra Kalicha, tak samotných hráčů, nebyl povrch hřiště po prudkém lijáku, který přišel několik desítek minut před začátkem zápasu, abnormálně promočený. „Hráváme na podzim, či brzy z jara v daleko horším terénu, a myslím si, že to dnes na přeložení zápasu opravdu nebylo,“ podotkl trenér Kalich. Slunce, které pár minut nato vykouklo zpod mraku mu dalo za pravdu.


Plochodrážníky vyhnal z oválu déšť, domácí skončili až šestí

Foto 8

K o p ř i v n i c e (jk) - Druhý letošní závod na kopřivnické ploché dráze - Mistrovství České republiky dvojic - semifinále B, konaný v sobotu 30. května, se bohužel kvůli počasí příliš nevydařil. Jako definitivní musely být započítány výsledky po dvou třetinách závodu, tedy po čtrnácti jízdách, protože vytrvalý déšť a rozmoklá dráha nedovolily pořadatelům a jezdcům, aby se v závodě pokračovalo.

Původně plánovaných 21 jízd se tedy scvrklo na 18 a závod byl předčasně ukončen. Vítězství si v konkurenci sedmi dvojic vybojovalo duo Jirout, Makovský ze Zlaté přilby Pardubice před VTJ Racek Pardubice a AK Březolupy.

Kopřivnická dvojice Jaromír Lach - Petr Macek skončila až na šestém místě s celkovým ziskem devíti bodů. Pátá AK Markéta získala se stejným počtem bodů pátou příčku, přičemž o jejím lepším umístění rozhodoval větší počet vítězství. Pro kopřivnické barvy získal na ploché dráze Lach jedno vítězství v první jízdě a celkově sedm bodů, Petr Macek body dva. V neoficiálním hodnocení jednotlivců zvítězil Marian Jirout, který si nenechal ujít prvenství ani v jedné ze čtyř jízd.

Výsledky: 1. Zlatá přilba Pardubice 19 bodů, 2. VTJ Racek Pardubice 16 bodů, 3. AK Březolupy 13 bodů, 4. AK Divišov 10 bodů, 5. AK Markéta 9 bodů, 6. AK Kopřivnice 9 bodů, 7. smíšené družstvo Kopřivnice a Pardubic 6 bodů.


O mistru ligy se rozhodne až v posledním turnaji

K o p ř i v n i c e (kmk) - O mistru kopřivnické ligy malé kopané rozhodne v letošní sezoně až poslední turnaj, respektive 28. - 30. kolo. Dosavadnímu vedoucímu mužstvu se po 27. kole „rozklepala kolena“ a bude hrát pravděpodobně pod velkým tlakem, neboť druhý Radegast nemá co ztratit - ba naopak. Také boj o třetí a čtvrté hodnocené místo bude určitě zajímavý. Prosek sám nevěří tomu, kde se v současnosti nachází a SD může využít své životní šance.

S elitou 1. ligy se určitě rozloučí Fortuna. V kalných vodách sestupu se však topí několik mužstev, mezi které patří i překvapivě mistr okresní ligy futsalu Megas Bordovice, kterým dodatečně byly odebrány body za špatné plnění určitých kritérií Klubu malé kopané Kopřivnice. V lize druhé se bodově dotáhl Chaos na FC Camel. FC Squadra jako jediný v tomto čtvrtém turnaji získali plný počet bodů a přeskočil Palermo, které uhrálo jen tři remízy. Pátému Juventusu se postupové ambice pomalu rozplývají.

Z výsledků: 1. liga: Prosek - Ámos 4:0, Garda A - Heimat 1:1, Korej - Fortuna 1:2, SD - Agro 3:0, Ámos - Heimat 1:2, Garda A - Prosek 0:3, Fortuna - SD 1:5, Agro - Korej 6:3, Prosek - Heimat 2:0, Garda A - Ámos 0:8, Agro - Fortuna 5:1, SD - Korej 5:2, Elán - Megas 1:1, Dalas - R. U. M. 5:1, AC Ton - Everton 0:2, Radegast - Tr. Devills 7:1, Megas - R. U. M. 0:4, Dalas - Elán 1:1, Everton - Radegast 1:2, Tr. Devills - AC Ton 3:4, Elán - R. U. M. 2:2, Dalas - Megas 2:2, Tr. Devills - Everton 1:5, Radegast - AC Ton 11:3.

2. liga: Koblížci - Camel 4:4, Chaos - D. T. 7:0, Garda B - Lubina 3:1, Tango - Palermo 1:1, Camel - D. T. 5:0, Chaos - Koblížci 2:0, Lubina - Tango 1:2, Palermo - Garda B 1:1, Koblížci - D. T. 1:1, Chaos - Camel 1:1, Palermo - Lubina 2:2, Tango - Garda B 3:4, Baník - Real 0:3, Perun - Juventus 0:3, Horses - Squadra 3:4, Real - Pivrnec 3:1, Juventus - Horses 4:2, Squadra - Perun 4:0, Baník - Pivrnec 4:4, Squadra - Juventus 5:0, Horses - Perun 6:3.


Pod Trúbu dojela nejrychleji Kupfernagelová

Foto 1 Foto 9

K o p ř i v n i c e (jk, tom) - Časovku jednotlivců, která se jela 30. května jako druhá etapa 12. ročníku mezinárodně obsazeného cyklistického závodu Gracia ČEZ - EDĚ 98, absolvovala z osmdesátijednačlenného závodního pole nejrychleji Němka Hanka Kupfernagelová. V sobotním dopoledni si tak zadělala na obhajobu loňského celkového prvenství v tomto čtyřetapovém závodě.

Cyklistkám patřil v sobotním ránu prostor před kopřivnickým městským úřadem, neboť zde se připravovaly ke startu druhé etapy. Časovka, která vedla ulicemi Kopřivnice a Štramberku, měřila sice pouze 7,6 kilometrů, ale trať to byla nelehká, protože vedla do kopců. Její cíl byl pod štramberskou Trúbou. Náročnou trať se závěrečným prudkým stoupáním projela vítězka za 13 minut a 15 vteřin. Druhou závodnici v cíli Rakušanku Kathryn Watt od ní dělilo devětadvacet vteřin, třetí v této časovce skončila Švýcarka Marcia Eicher-Vouets. První české závodnici Kristině Obručové naměřili rozhodčí čas 15:09, který znamenal 18. místo.

Přesně v patnáct hodin téhož dne se cyklistky vydaly na třetí etapu závodu, kterou tvořily dva malé (Lichnov - Pension Šenk - Lichnov) a dva velké okruhy (Frenštát pod Radhoštěm - Trojanovice - Ráztoka - Pustevny - Prostřední Bečva - Rožnov pod Radhoštěm) se startem i cílem v Lichnově. Nejdelší a nesmírně obtížnou etapu závodu, ve které musely závodnice dvakrát vyjet na Pustevny, pořadatelé označovali za královskou. Již tak obtížný závod navíc provázely průtrže mračen. Cyklistky potom v cíli, před kterým ještě musely vyšlapat dlouhý táhlý kopec k hájence v Lichnově, často únavou ani nemohly slézt z kola.

Vítězkou této 113,9 km dlouhé etapy se stala opět Hanka Kupfernagelová před Marcií Eicher-Vouets a Kathryn Watt a zdálo se, že německé závodnici týmu Mixte již nic nezabrání v celkovém vítězství. Sport je však někdy krutý. Hanka Kupfernagelová bohužel po pádu v poslední etapě v Orlové, kdy si narazila koleno, musela vzdát, a tak se celkovou vítězkou stala Marcia Eicher-Vouets před Kathryn Watt a Slovenkou Lenkou Ilavskou.

Čtyřetapový závod se startem 29. května v Orlové a cílem 31. května tamtéž, pořádal SK Gracia Tercia Orlová, a byl součástí Světového poháru nejvyšší, tedy 1. kategorie. Jeho dotace v letošním ročníku dosáhly 150 tisíc korun oproti loňským 60 tisícům.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:21