MěstoxKopřivnice

Kopřivnické noviny č. 45/2001

 

Obsah

Kultura

 
  Titulní strana

Čtenářský servis

 
 

Zprávy z města a okolí

Sport

 

 Verze pro tisk


    [Top]    


Herci z DDM dají ochutnat hotové i ’nedopečené’ hry

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen vidět již hotová představení, ale také možnost být přítomen procesu jejich vzniku, nabídne již zítra odpoledne první ročník nesoutěžní přehlídky dětského a studentského divadla, kterou pod názvem ’Vánočka’ připravuje místní dům dětí.

„Sejdou se tady všechny naše soubory a budou hrát jak hotová představení, tak kousky, které teprve vznikají. Herci jednotlivých souborů předvedou své dovednosti a mohou své zkušenosti předat a podílet se svým názorem na utváření rozpracovaných věcí,“ vysvětlil Dan Brchel, čím se Vánočka liší od divadelní přehlídky, kterou divadelní sálek DDM hostil letos v červnu.

Od čtyř hodin odpoledne zhruba do půl desáté večer by mělo být k vidění celkem osm her, přitom jen tři z nich jsou již zcela dokončené, kromě místních souborů Vendelín, Bílá ponožka, Semínko, Těleso X, Bez názvu a Arnošt se na pódiu objeví také jeden host. „Vánočka je sice polointerní akce, ale pozvali jsme spřátelený soubor Divadlo Na kraji z novojičínského DDM,“ řekl Brchel.

Akce, která nese podtitul ’Co si upečeme, to si také sníme’, bude pokračovat i v sobotu. To však herce čekají divadelní dílny, na které již veřejnost nebude mít přístup.


    [Top]    


Výstava čeká desetitisícího návštěvníka

K o p ř i v n i c e (dam) - Desetitisícího návštěvníka očekávají ještě tento týden na výstavě betlémů v Katolickém domě. Doposud si expozici prohlédlo přes osm tisíc lidí. Poslední možnost prohlédnout si na dvě stě betlémů bude 26. prosince, kdy bude výstava ukončena. Ve stejný den, ve tři hodiny odpoledne je možné vidět i jiný betlém, tentokrát ’živý’. Ten na štramberském náměstí tradičně připravují herci obou tamních ochotnických spolků.


    [Top]    


Setkání Hradišťanu a Ondrášku na jevišti KDK nadchlo stejně diváky i účinkující

Těsno v hledišti i na jevišti bylo při koncertu
Hradišťanu a dětského sboru Ondrášek
v kopřivnickém kulturním domě. Vystoupení
vzbudilo velký ohlas mezi posluchači.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Po dlouhé době zcela vyprodaný velký sál kulturního domu minulou středu večer netrpělivě očekával Hradišťan Jiřího Pavlici ve společném koncertu s novojičínským sborem Ondrášek.

Ojedinělý koncert, který byl jediný a nikde nebude reprizován, zahájil několika písněmi právě Hradišťan, po něm již pódium patřilo bezmála osmdesátihlavému dětskému sboru. Až v závěru večera se obě tělesa na pódiu sešla, aby předvedla již čistě vánoční program. „Byly to věci, které jsem napsal pro dětský sbor a nahráli jsme je s Bambini di Praga. Několik písniček však dneska zaznělo v premiéře,“ řekl po koncertě Pavlica, který nešetřil chválou na malé zpěváky pod taktovkou sbormistra Josefa Zajíčka. „To není nic zdvořilostního, když říkám, že jsou dobří. Oni jsou opravdu výborní. Krásné na nich je, že úroveň je profesionální, ale neztratilo to nic z upřímnosti a čistoty projevu,“ nechal se slyšet Pavlica. O profesionalitě sboru i hradišťského souboru svědčí mimo jiné i fakt, jakým způsobem byl program nacvičen. Vystupující se sešli až v Kopřivnici pár chvil před začátkem koncertu a teprve na zkoušce dostal program konečnou podobu. „Řeč hudby je naštěstí tak univerzální, že není problém se domluvit s někým na druhém konci zeměkoule, co budete hrát a pak to na jedné zkoušce doladit, zvlášť když je ten partner tak kvalitní jako Ondrášek,“ liboval si Pavlica, kterému vyhovovala také atmosféra kopřivnického koncertu.

Primáš Hradišťanu po koncertě také prozradil, že by rád v budoucnu s Ondráškem natočil CD. „Nebude to ale tak hned. Letos jsme udělali už jednu desku s Bambini di Praga. Bylo by příliš brzo uvažovat o dalším projektu se sborem a člověk jako autor si musí taky odpočinout a vyčistit hlavu něčím jiným,“ nechal se slyšet Pavlica a prozradil, že se chystá zabrousit do oblasti vážné muziky.


    [Top]    


Silvestr bude možné oslavit spolu s vikingy

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejně jako vloni i letos poslední den roku před KDK zpestří dvanáctihodinový program.

Hlavní slovo v programu, který začne v patnáct hodin pohádkovým představením ’Líný kuchař’, budou mít šermířské skupiny Karolans a Gonfanon.

„Kromě úvodního představení pro děti se šermíři představí ještě v dalších čtyřech blocích. V pět hodin by mělo začít Středověké show, o půl deváté Příběh dálného Orientu a v deset je na programu Andvariho prokletí,“ řekl produkční kulturního domu Jiří Cachnín. Zkrátka podle jeho slov nepřijdou ani ti, kdo do centra města dorazí mimo uvedené hodiny.

Před kulturním domem by mělo stát vikinské ležení a připraveno je také několik soutěžních bloků, kde si příchozí budou moci vyzkoušet, jak nesnadné je zacházet se starobylými zbraněmi. Od tři čtvrtě na jedenáct do půlnoci a následně až do tří hodin bude ve stavu před budovou kulturního domu probíhat diskotéka. Půlnoční přípitek zpestří radnicí objednaný ohňostroj.

Od devíti večer do dvou hodin do rána se bude možné ve vestibulu KDK nejen ohřát, ale také si při tom poslechnout produkci ostravsko-havířovské kapely Tygrasz. Pětičlenná skupina hraje především převzaté bluegrassové skladby, ale i country, tradicionály nebo lidovou hudbu.


    [Top]    


PSK koncertovalo ve Zwönitzu hned třikrát v řadě

Z w ö n i t z (dam) - Tři koncerty v německém Zwönitzu absolvovali na přelomu listopadu a prosince pěvci místního smíšeného sboru.

První z koncertů se uskutečnil v tamním evangelickém kostele, o den později vystoupilo Pěvecké sdružení také na náměstí v rámci velkých kulturních slavností a jejich zpěv bylo možné díky městskému rozhlasu slyšet v celém městě.

Poslední koncert byl pro změnu součástí nedělní mše v katolickém kostele. Pěvci z německého partnerského města oplatí Kopřivničanům návštěvu příští rok na podzim, kdy by se měli zúčastnit slavnostního koncertu k oslavám osmdesátého výročí PSK.


    [Top]    


V Noře bude znít hardcore

K o p ř i v n i c e (dam) - Tři hardcorové kapely se v sobotu sejdou v Noře. CO kryt bude od devíti hodin od večera dějištěm druhého pokračování akce nazvané Party Jam-es, nástupce někdejší Rockové notečky. Příznivci syrové muziky se mohou těšit na známější frýdecko-místecké kapely Peklostroj a RK 130, z Horního Újezdu přijedou The Korf.

Na Štědrý večer bude Nora slavit Vánoce se zvířátky. V CO krytu bude poslechovka DJ Ježka a Tygra.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 07.01.2005 08:14

[../../../zahl_zapa/zapa.htm]